Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - vtp

Sivuja: [1] 2 3 ... 15
1
Yleistä keskustelua / Mielenkiintoinen kirpparilöytö
« : 20.12.12 - klo:22.48 »
Silloin tällöin tulee aina kierrettyä kirppareita. Usein ei löydy mitään mielenkiintoista ja välillä suurin osa tavarastakin on arvotonta rihkamaa. Toisin kävi nyt. Löysin ihan pilkkahintaan (6€)  n, 81-vuodelta olevan Casio fx-801p ohjelmoitavan laskimen/tietokoneen. Härvelissä on sisäänrakennettuna kirjoitin + mikrokasetteja käyttävä asema. Parasta on, että kaikki toimivat uudenveroisesti, eikä minkäänlaisia vikoja ole ilmennyt. Laite tuli tyylikkäässä salkussa, joka sekin on hyväkuntoinen:

https://www.dropbox.com/sh/jq1f483lmjr2qyg/G2FgMLapUJ#f:18122012123.jpg

Ohjelmointikielenä on BASIC perinteiseen 80-luvun tyyliin.

Buuttaa muuten nopeasti  ;D ;D

2
En tiedä, että toimiiko Fedorassa, mutta kokeile:

synclient TouchPadOff=1

Jos ei toimi, niin scriptillä sitten:

#!/bin/bash
ID=`xinput list | grep -i pad | grep -o "id=..." | cut -f2 -d'='`
xinput set-prop $ID "Device Enabled" 0

3
Pakko se on myöntää kun sekunttikello niin sanoo eli se, että Wintoosa 8 käynnistyy nopeammin kuin Linux Mint. Kello pausattu tietenkin käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjotuksen ajaksi kummassakin. Tietenkään tämä ei vaikuta siihen, että tietenkin Linux on muuten parempi.  ;D ;D

Windows8=13s
Linux Mint=38s

Teepä sama testi uudestaan kun olet käyttänyt molempia järjestelmiä muutaman kuuukauden asennellen ja poistellen molempiin eri ohjelmia.

Jos Windows jatkaa perinteistä linjaa, niin jossain vaiheessa sen rekisteri alkaa olla sen verran pirstalaina, että käynnistysaika lasketaan minuuteissa. Tämä siis jos eivät ole nyt tehneet jotain ratkaisevaa muutosta tuohon kasiin.

Linuxeilla tuo käynnistysaika pysynee koko sen iän ajan suurin piirtein samassa mittakaavassa riippuen tietysti siitä, mitä palveluja on laitettu käynnistymään buutissa.


4
Ilo oli muuten lyhytaikainen: https://dl.dropbox.com/u/55400769/dscf4781.jpg

Alussa näytti hyvältä, mutta taisi jäädä tähän tämä kokeilu. Jos tuo kaatuu tuolla tavalla nyt testissä, niin se tekee takuulla sitä jatkossakin. Parasta vakautta on kun asentaa Debian 6:sen ja päivittelee siihen sitten tärkeimmät ohjelmat. Työlästä kyllä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.


5
Onko kukaan testannut tuota ranskalaisten distroa? Asentelin itse juuri vanhaan IBM T43-koneelle kun tuolla ei ole tällä hetkellä muuta käyttöä. Kovalevykin on joku vielä vanhempi 12 gigainen jostain antiikkikannettavasta, mutta hyvin sinne tuo distro mahtui.

Jakelu pohjautuu Ubuntu 12.04.1-versioon. Työpöytä on raikkaan ja selkeän näköinen ja teemaa on matkittu Macista. Toimii melko nopeastikin näin vanhassa koneessa 1.5 gigan muistilla hitaasta levystä huolimatta.

Tuntuu aika vakaalta ja tähän mennessä on löytynyt vain pari bugia: bluetooth ei toimi jollei vaihda bluez-versiota vanhempaan 4.84:een. Lieneekö vika ihan aidossa Ubuntussakin? Osaako joku sanoa? Toinen ongelma liittyi siihen, että /etc/resolv.conf ei päivittynyt automaattisesti. Ratkaisu oli poistaa tiedosto ja ajaa "dpkg-reconfigure resolvconf" ja sallia dynaaminen käyttö. Tosin edelleenkin siellä näyttää olevan dns-palvelimena 127.0.0.1, mutta verkko toimii nyt ilman säätöjä kännykällä bluetoothin kautta, sekä wlanilla.

Seuraavaksi pitää kokeilla, että toimiiko näytön profilointi ja muut hieman erikoisemmat asiat. Näitä on mukava testailla tuollaisella raudalla, joka ei ole missään muussa käytössä.

Kaikista paras asia on se, että ilmeisesti lopultakin on saatu vakaa ajuri vanhemmalle ATI Radeon piirelle. Melkein poikkeuksetta tuon kanssa on ollut aina puljaamista ja vaikea saada sekä 2D, että 3D-kiihdytistä toimimaan saman aikaan vakaasti. Tämä toimi tosiaan out-of-box ja on jopa jotain työpöytätehosteitakin mukana. Eniten nykydistroissa harmittaa, että bluetooth tuntuu olevan nykyään useammin rikki kun kunnossa. Tämä ei ole ensimmäinen vastaan tullut tapaus tuon osalta :(


6
Multimedia ja grafiikka / Vs: Gimp kaatuu koko ajan
« : 04.12.12 - klo:18.55 »
Hei, onko tästä mitään apua?

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gimp/+bug/912909

Jos rohkeutta riittää, niin ehkä kannattaa kokeilla myös uudempaa 2.8:a

http://www.noobslab.com/2012/04/install-gimp-28-on-ubuntu-1204-precise.html

Uusinta gimppiä en ole saanut kaatumaan sitten millään. Tosin minulla on ollut muita jakeluita käytössä ja olen kääntänyt gimpin ja tarvittavat kirjastot itse /opt -hakemiston alle.

7
Kiitos ja kumarrus :) Nyt päivitykset onnistuivat. Luulin ihan asentaneeni tuon paketin, mutta olinkin laittanut jostain syystä vanhemman avaimen.

8
Missähän vika kun apt-get update ei mene virheettä läpi ja siten ei onnistu päivityksetkään (apt-get dist-upgrade) ?

Noudettiin 829 t ajassa 1s (520 t/s)
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
W: A error occurred during the signature verification. The repository is not updated and the previous index files will be used. GPG error: http://mozilla.debian.net squeeze-backports Release: Seuraavat allekirjoitukset eivät olleet kelvollisia: KEYEXPIRED 1352888501

W: Tiedoston http://mozilla.debian.net/dists/squeeze-backports/Release nouto ei onnistunut  

W: Joidenkin hakemistotiedostojen nouto ei onnistunut, ne on ohitettu tai käytetty vanhoja.


sources.list -tiedoston sitältö on seuraava:

deb http://ftp.fi.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb-src http://ftp.fi.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free

# squeeze-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.fi.debian.org/debian/ squeeze-updates main
deb-src http://ftp.fi.debian.org/debian/ squeeze-updates main
deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main
deb http://mozilla.debian.net/ squeeze-backports iceweasel-release
deb-src http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main
deb-src http://mozilla.debian.net/ squeeze-backports iceweasel-release

9
Laitealue / Vs: "Verifying DMI Pool Data" -herja
« : 13.11.12 - klo:18.28 »
Kiitos vastauksesta. Onhan tuossa vehkeessä kiinni pci-väylässä usb2.0-kortti ja kortin perässä on kaksi tv-viritintä. Lisäksi emon omassa usb:ssa on A-Linkin wlan-sovitin. Tuohan onkin harmillista, jos koneesa kiinni olevat laitteet estävät sen buuttaamisen.

Kävin muuten biosissa ronkkimassa asetuksia sen verran, että "Reset configuration data" oli päällä ja otin sen pois. Tiedä sitten vaikuttiko, mutta nyt kone on taas käynnistynyt normaalisti.

Lisäksi koneessa on sata-levy kiinni ide-väylässä adapterin kanssa. Voisiko se kenkkuilla tuolla tavalla?

Pitänee viellä yrittää etsiskellä bios-päivitystä tuohon vehkeeseen ja samon kokeilla toisella powerilla.

10
Laitealue / "Verifying DMI Pool Data" -herja
« : 11.11.12 - klo:22.24 »
Mistä on kyse kun kone satunnaisesti ei buuttaa ja näytöllä on otsikon mukainen herja. Kun painan resetistä, niin kone tokenee.

Asian tekee ikäväksi se, että koneessa on MythTV huolehtimassa tv-nauhoituksista. Olen laittanut sen käynnistymään ja sammumaan tarpeen mukaan. Jumiutuminen buuttiin tarkoittaa sitä, että yksikään nauhoitus ei mene ennen kun olen käynyt painamassa resettiät. Käyttis pohjalla on Lucid 10.04.

Laitteena on Shuttle XPC SN41G

Helppiä  ???

11
vtp: T23 ei ole vauhtihirmu nykymittareiden mukaan. Toimiiko Debian 5 kivuttomasti läppärilläsi  ???. Kiinnostaa tietää ihan aikuisten oikeasti. Debian on ollut minulle sellainen "miehuuskoe-distro", jota en ole uskaltanut täysipainoisesti testata puutteellisen tietämyksen takia.  :P Siinähän on ihan oikea root jne jne.

Toimii: https://dl.dropbox.com/u/55400769/t23.mov

Tämä jopa käynnistyy nopeasti verrattuna työkoneeseen, joka on Lenovo W520 ja joss on yli 10x enemmän muistia. Silti sitä saa odotella kun Windows on niin tahmea.

Tässä muuten on Debian 6.0, ei 5.0 (lienee kirjoitusvirhe). Muistia on laitteessa huikeat 512 megaa ja kovalevyä 80gigaa. Koneen puhti tietysti loppuu esimerkiksi kuvankäsittelyssä tai flash-videoita katsottaessa, mutta tämmöiseen kevyeen surffailuun on oikein mainio laite ja erittäin kestävä!

Mielestäni Ubuntu ja Debian ovat hyvin lähellä toisiaan. Debiania joutuu hieman enemmän säätämään. Esimerkkinä wlan-tikkujen firmwaret puuttuvat, jolloin joutuu metsästämään oikeaa pakettia. Yleensä dmesg kertoo mitä tiedostoa yritettiin hakea. Sitten jos on apt-file asennettuna (kannattaa ehdottomasti olla), niin sille kun tyrkkää tuon puuttuvan firmware-tiedoston nimen, niin löytyy asennettava paketti.

Linux on Linux, eli logiikka on yksinkertaisen suoraviivaista jakelusta riippumatta ainakin markkinajohtajaan verrattuna ;) Paljon asioita voi soveltaa distrosta toiseen kun on jonkun kerran oppinut.

Ubuntun valttina on tosiaan, että toimii out-of-box ja siinä tulee mukana uudemmat ohjelmat. Kokematonkin voi sen asentaa. Debianinkin voi antaa vaikka vanhukselle, mutta jonkun pitää käydä tekemässä nuo hienoviritykset, jotka eivät kylläkään ole vaikeita.

12
Hyvin toimiva käyttis tämä Debian, mutta yksi asia kummastuttaa. Ihmettelin kannettavassa (IBM T23) kovalevyn jatkuvaa naksumista. Smartctl näytti, että Load_Cycle_Count kasvaa jatkuvasti:

ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x000f   100   100   051    Pre-fail  Always       -       5
  3 Spin_Up_Time            0x0007   252   252   025    Pre-fail  Always       -       2375
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       631
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   252   252   010    Pre-fail  Always       -       0
  7 Seek_Error_Rate         0x000e   252   252   051    Old_age   Always       -       0
  8 Seek_Time_Performance   0x0024   252   252   015    Old_age   Offline      -       0
  9 Power_On_Hours          0x0032   252   252   000    Old_age   Always       -       424
 10 Spin_Retry_Count        0x0032   252   252   051    Old_age   Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       320
191 G-Sense_Error_Rate      0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       6567
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       29
194 Temperature_Celsius     0x0022   094   085   000    Old_age   Always       -       48 (Lifetime Min/Max 18/51)
195 Hardware_ECC_Recovered  0x001a   100   100   000    Old_age   Always       -       13530
196 Reallocated_Event_Count 0x0032   252   252   000    Old_age   Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0012   252   252   000    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0030   252   252   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0036   200   200   000    Old_age   Always       -       2
200 Multi_Zone_Error_Rate   0x000a   100   100   000    Old_age   Always       -       0
201 Soft_Read_Error_Rate    0x0032   252   252   000    Old_age   Always       -       0
223 Load_Retry_Count        0x0032   099   099   000    Old_age   Always       -       1272
225 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       3860


Korjaukseksi riitti se, että editoin /etc/default/hdparm -tiedostoa seuraavasti:

harddisks="/dev/sda"
hdparm_opts="-B 254"


Kovalevyn naksutus loppui, eikä Load_Cycle_Count enää kasva hallitsemattomasti. Onkohan tuo bugi nyt levyssä vai Debianissa? Kuinkahan paljon levyn ikä on lyhentynyt kun tuo lukupää on parkkeerannut itsensä aina muutaman sekunnin välein? Levynä on joku Samsung 80 gigainen.

13
Olen vakavasti testaillut näinä päivinä tuota Debian Squeezeä. Havaintoni on, että se on "tylsä ja vakaa". Sellaista on helppo virittää ja se tekee juuri kuten käsketään. Jos kaipaa hieman "karkkia", niin Debian ei välttämättä ole se paras vaihtoehto. Xubuntu pitäisi vielä kokeilla. Toivottavasti se jatkaa tuota perinteistä linjaa toimivalla kevyellä työpöydällä. Myös kevyin vaihtoehto Lubuntu on varsin miellyttävän oloinen.

Sääli, että Mint on mennyt toimivuudessa ja vakaudessa taaksepäin. Ainakin itselleni pidän tärkeimpänä asiana sen, että järjestelmä toimii, kuten voi olettaa. Tämähän juuri ajaa ainakin minua pois Windowsista. Esimerkiksi en meinaa mitenkään tajuta tuota Bluetoothin logiikkaa ja kerran piti hakea työkaveri hätiin kun piti saada kännykkä ja tietokone paritettua. Perinteisellä Gnome 2-työpöydällä tuon osaisi pieni lapsikin tehdä.

Debianin ohjelmat ovat toki hieman vanhoja, mutta aina voi lisätä repoja taikka käännellä uudempia versioita päälle. Checkinstall-ohjelmalla voi niistä tehdä .deb-paketteja, jotka voi sitten poistaa, jolloin voi helposti palata jakelun omaan versioon.



14
Testailen juuri tuota Mint 13:sta MATE-työpöydällä. Se on yksinkertainen ja siisti, mikä aluksi lupasi hyvää. Nyt täytyy kuitenkin sanoa, että olen pettynyt. Aikaisempaan LTS:ään pohjautuvaan Mint 9:iin. verrattuna ominaisuuksia on rikki tai jopa toimintoja puuttuu.

Bluetooth-applet ei toimi lainkaan. Ratkaisuna on asentaa blueman. Tämä vielä menisi, mutta sitten huomasin pahemman puutteen: koska harrastan valokuvausta, niin minun pitää ehdottomasti saada värinhallinta käyttöön. Niinpä asensin sitten gnome-color-manager -paketin (mate-color-manager -nimellä ei löytynyt). Eipä tullut näkyviin mihinkään eikä löytynyt edes tuota gcm-settings -ohjelmaa, jotta olisi voinut käynnistää sen käsin. Vaihtoehtona olisi asentaa argyllin päällä toimiva dispcalGUI, mutta nämä pari oleellista puutetta pitävät minut toistaiseksi Mint 9:ssä. Se on erittäin hyvin toimiva jakelu edelleen, mutta ohjelmat alkavat olla vanhoja ja joutuu lisäämään repoja tai kääntämään päälle uusia paketteja. No, tähän on jo totuttu.

Mate on joku forkki Gnome 2:sta ja nyt repoissa on tarjolla paketteja molempiin, ja nämä eivät toimi keskenään... Tällainen mielikuva minulle tuli. Joskus kuitenkin on pakko päivittää. Edellä mainitut puutteet pistävät tosissaan harkitsemaan tulevaa jakelua. Ubuntu olisi tietty kiva, mutta hieman vierastan tuota Unityä. Xubuntu olisi yksi vaihtoehto. Tällä hetkellä testaukseen menee Debian Squeeze.

15
Tuohon pixeleiden virkistäiseen näkyy olevan ihan rautaratkaisukin olemassa: http://www.pixeltuneup.com/

Tuon viitisen kymppiä viitsisi sijoittaa mielellään, mikäli tietäisi laitteen toimivan. Ongelma on vaan, että voivat luvata ummet ja lammet, mutta laitteella ei teekään mitään.

EDIT: Kuva selventänee, mistä on kyse: http://dl.dropbox.com/u/55400769/samsung.jpg Tuo iso läntti on kameran heijastus, joten sitä ei kuvassa oikeasti ole. Kyse on näistä pystyraidoista. Tulevat siitä kun "No signal" -laatikko liikkuu hiljaa alas... kuitenkin liian hiljaa ja kuva ehtii palaa kiinni.

16
Sattui sellainen moka, että Samsungin littu-tv unohtui hetkeksi (15-30 min) hdmi:lle, jossa ei ollut signaalia. Ruudussa oli jonkin aikaa "No signal" -logo. Kun huomasin tämän, niin vahinko oli jo tapahtunut, eli se oli palanut näyttöön kiinni. Ajattelin, että korjaantuu itsestään. Nyt on viikko kulunut ja jäljet ovat ruudussa edelleen. Ovat mielestäni himmentyneet hieman alkuperäisestä. Olen pitänyt telkkaria päällä ja katsellut normaliaa kuvaa. TV on myös ollut päällä analogisella "lumisateisella" kanavalla muutaman tunnin, mutta ei ole auttanut. On ollut myös muutaman yön yli virta kokonaan pois.

Onko tähän siis mitään korjauskonstia olemassa vai pitääkö palaneita jälkiä katsella / palata hyvin toimivaan Finluxin kuvaputkitöllöön, jossa ei ole tällaisia ilmiöitä?

Enpä tiennyt, että kuva voi palaa kiinni lcd-telkkariin, joten en osannut varoakaan. Minä en putkivehkeissä törmännyt koskaan palaneisiin kohtiin, jolle kuva sitten ollut vuosikausia samassa paikassa. Kehitys ei näköjään aina kulje eteenpäin :(


17
Muuttuuko suomenkieliseksi jos asennat:
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/12.0/win32/xpi/

Ja tuolta fi xpi. Muuttuuko uudelleenkäynnistyksen jälkeen kieli?

t: Antti  ;)

Tämä auttoi. Iso kiitos!  :D Nyt tulikettu puhuu taas suomea! Mielestäni aiemminkin on ollut vastaavanlainen tilanne, että kielipaketti on pitänyt asentaa käsin. Yleensä kuitenkin kielet päivittyvät automaattisesti muiden mukana. Kummallista.

18
Kyllä pitäisi olla:

ii  firefox-locale-en                     12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1                    English language pack for Firefox
ii  firefox-locale-fi                     12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1                    Finnish language pack for Firefox


vesa@vplaptop ~ $ apt-cache policy firefox-locale-fi
firefox-locale-fi:
  Asennettu: 12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1
  Ehdokas: 12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1
  Versiotaulukko:
 *** 12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1 0
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/main Packages
        500 http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security/main Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     11.0+build1-0ubuntu0.10.04.2 0
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/main Packages
        500 http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security/main Packages

19
Laitoin Mint 9:n normaalit tyrkyllä olevat päivitykset tänään menemään. Tulikettu päivittyi samalla, mutta vaihtui tämän myötä englanninkieliseksi. Mikähän päivityksessä meni pieleen?

firefox:
  Asennettu: 12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1
  Ehdokas: 12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1
  Versiotaulukko:
 *** 12.0+build1-0ubuntu0.10.04.1 0
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/main Packages
        500 http://security.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-security/main Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     3.6.3+nobinonly-0ubuntu4 0
        500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid/main Packages

20
Laitealue / Vs: Hyvä linux-kannettava
« : 14.04.12 - klo:22.15 »
Onko tuo sellainen vika jolle "ei voi mitään", tarkoitan saako sen painettua takaisin vai irtoaako juotoksista tjsp.
Minulla on yksi (T60 muistaakseni) jossa näyttö sekoilee aika usein. Väri vaihtuu lilaksi tai pimenee tyystin.
Remotena toki toimii (on nyt varmistamassa muuatta palvelinta.)

Vika taitaa vaivata pääasiassa T40-sarjan koneita. "Paistoin" tänään yhdestä raadosta gpu:n kiinni emolle. Lieden levy antoi alalämpöä jonkin aikaa ennen operaatiota, jolloin laittamani fluksi höyrysi. Annoin sitten kuumailmapuhaltimella 350 astetta suoraan piiriä päin muutaman kymmenen sekunnin ajan. Tämän jälkeen jätin emolevyn jäähtymään. Operaatio ei ole ihan riskitön. Tämä kone oli romutuskuntoinen, joten asialla ei merkitystä. Uteliaisuus sai kokeilemaan.

Emolevy pitää saada koneesta kokonaan pois ja suojata kaikki herkät komponentit. On sitten syytä olla hyvä muisti taikka merkitä ruuvien paikat johonkin, kun purkaa konetta. Ovat ovelasti eri mittaisia eri paikoissa. Emolevy sitten irtoaa koneesta viimeisenä kun jokainen muu osa on otettu pois... Kerran onnistuin sekoittamaan vastaavasta koneesta pari ruuvia. Emolevy ei sitten mennyt millään paikoilleen ja kesti monta tuntia ennen kun keksin vian.

Pitää laittaa tuohon koneeseen kovalevy ja hommata jostain enemmän muistia. Sitten vaan testaamaan jollain sopivalla Linux-jakelulla (esim. Ubuntu tai Mint).

Sivuja: [1] 2 3 ... 15