Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Samanta

Sivuja: [1] 2 3 ... 6
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Ubuntu 23.10
« : 13.10.23 - klo:06.09 »
Uusin upea versio julkaistiin eilen. Kannatta asentaa ja kokeilla !

2
@nm KIITOS PALJON AVUSTA JA NEUVOISTA ! KeepassXC:n vaihto snap versiota ei-snap versioon kävikin helposti Ubuntu Softaware:n avulla, josta löytyi snap version tilalle saman valikon lopusta muutaman snap version jälkeen myös ubuntu-lunar-universal versio. Se asentui klikkauksella. Ja tämän ei-snap KP:n selainintegrointi snap FF 118:aan kävi yhdellä klikkauksella. Ja tämä 'duo' toimii nyt ihan OK.  :) :) :)

Edit 10.10.2023: Kun lisäsin KeeepassXC:n aiempaan Exec=QT_QPA_PLATFORM=xcb keepassxc %f  asetukseen env, jonka nm neuvoi 7.10.23, sain KeepassXC:n automaattisen täydentämisen toiminaan Firefoxissa vielä aikaisempaan reilusti sujuvammin. Eli nyt ikkunointijärjestelmä on Wayland ja KeepassXC:n ko. asetuksen muoto on Exec=env QT_QPA_PLATFORM=xcb keepassxc %f   :) :) :)


3
@nm Tässä lista, sen mukaan tämä FF on snap paketti. Tuo listan kde paketti on kai KMahjong peliä varten. Eli, menisikö uusi apt- asennus - nykyisen snap FF:n poiston jälkeen - komennolla sudo apt-get install firefox vai pitisikö sille ensin luoda oma ppa tai tehdä joku muu kiepsutus snap:n ohittamiseksi ? 

4
@nm Kiitos ohjeesta ! Tämä FF on tullut normaalin Ubuntu asennuspaketin mukana ja on ymmärtääkseni snap paketti. Sama sanoo Ubuntu Software -> Asennettu -> Snap kauppa. Tuo dpkg komento ei tuota mitään tulosta.

Tämän vuoksi lähdin etsimään kiertotietä, eli KeepassXC:n Käyttöoppaan kuvaamaa mahdollisuutta suoran avaamiseen ja auto -fill :n toteuttamiseen niin, että se ohittaa tuon scriptistä - ainakin minulle - syntyvän vaikeuden toteutta sitä.   

Nyt olen nähnyt käytännössä Feroda Gnome X.org koneella miten kätevä tuo toimiva selainintegraatio on, niin riittääkö Ubuntussa sen toteuttamiseen siirtyminen Waylandista X.org ympäristöön ?  Vai onko Ubuntulla  X.org ympäristössäkin vastassa tuo snap scriptin vaade ? Entä jos muuttaa Ubuntun Kubuntuun ? Firefoxin käytöstä en haluaisi luopua.





5
@nm Kiitos tiedosta. Kun kytken tässä Ubuntu 23.04:ssa  KeepassXC:n selainintegraation päälle ->  saan logon FF:n  Työkalupalkkiin, mutta kun yritän saada sitä toimimaan, niin ko logon kautta tulee ilmoitus, että ''KeepassXC:hen ei voitu yhdistää. Tarkista onko selainintegaatio päällä KeepassXC:n asetuksista''.

Ja tämä kai sitten viittaa tuohon scriptin tarpeeseen, josta kuva oli edellä. Eli pyöriskelen tämän snap Firefoxin kanssa ympyrää.

6
@nm Kiitos vinkista ja kysymyksestä. Minulla selainintegraatioon pyrkiminen tökkasi näihin lähinnä asioihin: 1.) ymmärsin, että nyt selainintegraatio edellytää snap scriptin käyttöä (kts ohinen kuva sekä tämä kuvassa kerrottu linkki: https://raw.githubusercontent.com/keepassxreboot/keepassxc/latest/utils/keepassxc-snap-helper.sh) ja tuo tuntui minun rajatulle osaamiselle vaikealta ja 2.) KeepassXC käyttöoppaasta ymmärrin, että KepassXC voi a.) toimia haluttujen nettisivujen aukaisina  suoraan ilman selainintegaatiota ja b.) toteuttaa suoraan avattujen nettisivujen vaatiman sisäänkirjautumisen tietojen automaatisen syötön  (auto-type), joka vähentäisi copy-paste toimintoja.

Siksi ryhdyin etsimään mahdollisuuksia ohittaa selainintegraatio.

Edit1_8.10.23. Käyttöoppaan kohta https://keepassxc.org/docs/KeePassXC_UserGuide#_auto_type sanoo mm  näin: '' ... The Auto-Type feature acts like a virtual keyboard to populate data from your entries directly into the corresponding websites or applications that you use. You can use the Auto-Type feature on a global level or entry level. Each entry can be configured to be associated with a particular window title and multiple Auto-Type sequences can be pre-defined and selected upon use.  Auto-Type is a completely separate feature from Browser Integration. You do not need to have the KeePassXC browser extension installed in your browser to use Auto-Type.  ...''

Edit_2_8.10.23 Muutin aiemmin Fedora 38 Gnome:n Waylandista X.org pohjaiseksi ja siinä KeepassXC:n automaattisyöttö toimii Firefoxiin liitettynä ihan hyvin. Selainliittymän FF:iin sai tehtyä KeepassXC:n valikosta helposti rmallia ''rasti ruutuun''. Hyväksymällä FF:ssa KP:n lisäosalle  'Suorituksen yksityisikkunoissa' KP:n logon sain FF:n Työkalupalkkiin, josta sitä on helppo käyttää.   



7
@nm Tarkistin. Se on nyt x11. Ja sama näkyy Ubuntun Asetukset -> Tietoja - välilehdellä, jossa ko kohdassa oli ennen tätä harjoitusta Wayland.

Eli tämä asia on ratkaistu., tämä sana ei mahtunut otsikkoriville

Edit 7.10.23: @nm @SuperOskar   Sulateltuani ns 'yön yli'  tätä koko Ubuntu 23.04:n järjetelmän muutosta Wayland -> X.org pohjaiseksi  muutin sen eri sovellusten tulevaisuuden muutosten / päitysten varalle takaisin Wayland pohjaiseksi nm:n neuvomalla tavalla admin:///etc/gdm3/custom.conf -> #WaylandEnable=true.

Sitten tein SuperOskarin neuvoman tavan vain KeepassXC:in asetusta koskevan muutoksen ajamalla sudo nano /usr/share/applications/org.keepassxc.KeePassXC.desktop -> nyt neuvottu asetuksen muutos onnistui OK -> tulos: KeepassXc logo häipyi ruudulta ja sovelluksista, mutta oli Päätteen mukaan edelleen asennettuna -> poistin sen Ubuntu Softawarella ja asensin sieltä uudestaan -> KeepassXC logo näkyy  taas.

Yheenveto: koneen uudelleen käynnistämisen jälkeen tämä Ubuntu 23.04 on Wayland pohjainen ja KeepassXC suorittaa haluttujen kohteiden avaamisen suoraan sovelluksesta ja niiden automaattisen sisäänkirjatumisen lisäyksen.  Kiitän teitä molempia paljon avustamisesta !

Tämä opetti taas paljon lisää miten paljon Linux järjestelmässä on paljon mahdollisuuksia muokata käyttäjän haluama työympäristö.

8
@SuoperOskar@nm KIITOS ! Nyt # merkki poistettu.


Edit: Ja kun sain testattua on oli kertoa, että nyt KeepassXC:ssa haluttujen kohteiden nettisivujen suora avaaminen sekä niille sisäänkirjatumisen automaattinen täyttäminen toimii OK.  :) :) :)




9
@nm Kiitos paljon huomautuksesta ja neuvoista ! Sain Nautiluksen kautta admin:/usr/share jne  komennolla muutettua ja tallennettua SuperOskarin neuvoman tiedoston. Tarkistin vielä Nautiluksen kautta admin:/etc/ gdm3 jne komennolla, että WaylandEnable=false, kts kuva. KeepassXC -> Tietueet - välilehden valikkossa ei vielä ole kohtaa, josta automaatisen täytön voi aloittaa ja valita haluttu sekvenssi.  Mutta nyt KeepassXC:n kautta käynnistyy suoraan halutun kohteen sisäänkirjautumisen nettisivun.  :)

10
@SuperOscar Kiitos paljon ohjeesta ! Löysin kertomasi tiedoston -> yritin 2 eri tapaa/työkalua lisäyksen tekemiseen, mutta kummallakaan en onnistunut, eli: 1.) sudo nano -> kun se avasi ko hakemani tiedoston, eli /usr/share/applications/org.keepassxc.KeepassXC.desktop, niin sen työruutu oli tyhjä, kts kuvakaappaus; 2.)  Tekstimuokkain, 44.0 -> se avasi salasana jälkeen heti oikean kohdan, ja antoi tehdä neuvomasi muutoksen, mutta ei antanut tallentaa sitä, vaan ilmoitti lopuksi, että minulla ei ole oikeuksia sen muuttamiseen, tai se tulisi tallentaa eri nimellä.

[Tietysti, toinen tapa tavallaan 'kiertää' tämä tilanne olisi ehkä asentaa Kubuntu 23.04 joka toimii kai X11:llä.]

11
Haluasin saada Ubuntu 23.04:n KeepassXC sovelluksesta kohteen suoran avauksen netissä ja tekemään sen sisäänkirjatumiessa automaattisen täytön. Ubuntu 23.04:ssa on ikkunointijärjestelmänä Wayland ja vaatii lisäviritystä. Käyttiksissä joissa on X11 tämä toimii ilman lisäyksiä.

KeepassXc User Guide  eli Käyttäjän opas ( file:///usr/share/keepassxc/docs/KeePassXC_UserGuide.html) sanoo, että ''.... Auto-Type will be disabled when run with a Wayland compositor on Linux. To use Auto-Type in this environment, you must set QT_QPA_PLATFORM=xcb or start KeePassXC with the -platform xcb command-line flag. ...''

Voisiko joku opastaa missä tiedotossa ja miten voin toteuttaatämä lisäasetuksen ''QT_QPA_PLATFORM=xcb''.

Tai miten KeepassXC sovelluksen voi käynnistää  käyttiksen Pääteellä asettamalla xcb-lippu (anteeksi, jos tämä on epätarkka käännös tuosta Käyttäjän oppaan kohdasta).




12
@juyli  Kiitos vinkistä ! Kokeilin erilaisia FF:n Asetukset -> Tietosuoja ja turvallisuus- välilehti -> Seurannan suojauksen ja Evästeiden poikkeaman tekemistä vr.fi sivuston osalta (joita muutoksia en ole tehnyt ikinä aiemmin, kun vielä tätä ''ongelmaa'' ei minun eri FF:eissa ollut), mutta se ei auttanut. Merkitsen tämän kysymyksen ratkaistuksi käyttämällä Chromiumia myös tätä tarkoitusta varten.

13
@epiphone Kiitos ratkaisuehdotuksesta !

Yritin ostoa taas FF:lla (Ubuntu 23.04 + FF 115.0.1) - ei onnistunut, mutta Chromiumilla onnistui. En tiedä miten saisin tämän asian FF:n tietoon. Saisiko joku minua paremmin FF:ia osaava vietyä tätä asiaa FF:n tietoon ja hoitoon ?   






14
@ilkant Kiitos vinkistä. Sieltä ei tule mitään virheilmoitusta. Vika voi olla olla VR:n palvelimella. Mutta VR:n palautekanavaan https://www.vr.fi/palaute?kirjaudu-sisaan ei pääse sisään, koska sen täppä ''Kirjaudu sisään' ei avaudu.   

@kamara Tämä vika on näemmä satunnainen, kun sinulla toimii OK. Minulla se ei päästä maksamaan valittuja matkalippuja ollenkaan, eli ei avaa maksukorttisivua eikä pankkiyhteysivua.

Äsken 9.7.23 klo 11.10 en taaskaan päässyt FF:lla ostamaan lippua, mutta Chromiumilla ostos onnistui ongelmitta.


15
Tämä Firefox ongelma on ollut minulla jo jonkin aikaa Ubuntu 22.04 LTS ja 23.04 koneissa, eli FF ei toteuta VR sivun (https://www.vr.fi) alkulehdellä olevaa 'Kirjaudu sisään' paniketta ja ei anna maksaa valittua junalippua kortilla eikä pankkisiirrolla. Voin valita haluamani junalipun, mutta en voi maksaa sitä, jolloin ostoprosessi keskeytyy. Muut pankkipalvelut ja -kirjautumiset toimivat FF:lla oikein. Mielestäni minulla on ollut FF:ssa  samat (tai lähes samat) asetukset jo monta vuotta ja aiemmin tätä ongelmaa VR:n lippujen kanssa ei ollut. Nyt 23.4:ssä on FF 105.0 ja sama ongelma jatkuu.

Minusta tämä ei ole Ubuntun ongelma, koska en voi maksaa VR lippuja myös FF:n kautta esim Fedora38 koneella, vaan törmään sielläkin samaan em. ongelmaan.

Edit1: Noin tunti edellisestä kokeilin vielä uudestaan Ubuntu 22.04:n FF 114:lla ja Ubuntu 23.04:n FF 115:lla VR:n lippujen ostoa (samoilla FF:n asetuksilla kuin tunti sitten). Tulos: Nyt molemmissa se välillä antoi ostaa ja välillä ei antanut ostaa. Outoa ...









16
@matsuka Kiitos ohjeesta !

Ajoin neuvomasi komennot 1.) sudo apt policy ffmeg -> tuloksena ilmoitus: 'Pakettia policy ei löytynyt' ja ' Pakettia ffmpeg ei löytynyt'; 2.) sudo apt install ffmpeg -> tulos -> asensi useita ohjelmia yht yli 2 Mt -> mutta FF:n etusivu jäi pimeäksi. 

Avasin Ubu Software -> FF -> Permissions ja siellä oli kaikki muut kohdat sallittuja paitsi 'Read access to network settings' -> sallin sen  -> nyt FF etusivu tuli ruudulle näkyviin.

Sitten kokeilin FF:lla Yle Areenaa -> tulos -> sarjoista ulkolainen 'Split' ja suomalainen 'Karppi' eivät auenneet, 'Kullannuput' aukeni; elokuvista suomalaiset 'Poika ja ilves' sekä 'Hytti nr 6' aukenivat, mutta ulkolaiset Hitckokit 'Marnie - vaarallinen tie' ja 'Topaz'eivät auenneet. Yle:n Lasten Areena -> Pikkukakkonen -> suomalainen  'Nalle' ei avautunut'.

Google Chromessa ne kaikki aukeavat edellenkin OK.

Tulisiko tuo myöntämäni 'Read access to network settings'-lupa poistaa, kuten se oli alunperin (ettei sitä kautta pääse mitään vikoja tms. sisään)?

Lisäys 1: kokeilumielessä poistin ko koneelta FF:n ja asensin sen uudestaan (snap paketti versio 109.0.1-1 latest/stable) -> tulos: nyt näkyvät OK myös ne Yle Areenan ohjelmat jotka eivät näkyneet. Eli uusi asennus auttoi, jostain syystä.  Kun en muutakaan keksi, niin merkitsen tämän ratkastuksi.













17
Tänään jostain syystä tänään FF109 Ubuntu 22.04 koneissa ei näytä Yle Areenan videoita (sarjoja, elokuvia). Yle Areenan suorien ohjelmien toisto on onnistunut. Google Chrome 109:n kautta ne samat elokuvat ja sarjat näkyvät ongelmitta (sekä kuva että ääni). Kun olen laittanut samat ohjelmat ne toistumaan yhtäaikaa peräjälkeen, ensi FF sitten GC,  niin FF ei näytä, mutta GC näyttää. FF:lla sama ongelma läsnä jopa Yle:n Lasten Areenassa. Kokeilein 2:ssa Ubuntu 22.04 koneessa sekä yhdessä Fedorassa. 




18
@noveris Mulla on ollut  Manjaro Gnome Stable (kovassakin) käytössä yli 2 v. ja hyvin se on jaksanut vääntää. Nyt Gnome on 43.1. Manjaro jakelun voi asentaa 3:een eri  tasoon: Test, Unstable ja Stable. Kukin Manjaron paketti pääsee Stable versioon käytyään ensin läpi 2 sitä edeltävää tasoa. Työpöydän viritys mieleiseksi on helppoa.

Manjaron tarjoaman OnlyOffice paketin olen vaihtanut LibreOffice pakettiin (uusin version libreoffice-fresh ja se on Manjaron pakettivarastossa). LO:n suomenkielen oikolukua ja oikeinkirjoitusta varten olen joutunut asentamaan Manjaron varastosta libreoffice-fresh-fi paketin sekä 4 pakettia AUR:sta: voikko-fi, hfstospell-git, voikko-libreoffice ja malaga. Aluksi voikko-fi piti koota ja portata erikseen itse ja sen jälkeen loput 3 pakettia. Nyt ne näyttävät asentuvan automaattisesti, kunhan asentaa ensin voikko-fi pakettin ja sitten loput 3 pakettia 1 ajolla sen jälkeen.

Manjaron oma pakettivarasto on laaja, mutta siihen on helppo liittää Ohjelmistot- toiminnon lisäosina AUR, snap ja flatpak pakettivarastot. Manjaro vastaa vain omista paketeistaan. Manjaro:n orpopaketit tulee poistaa aika ajoin itse, Manjarossa ei ole 'sudo apt autoremove' - vastaavaa yhtä komentoa. Forum toimii myös suomen kielellä.

Manjaron Stable version isompia (muutama sataa megaa) päivityksiä tulee noin 4-6 viikon välein, pienepiä - lähinnä tietoturvaan liittyviä -  voi tulla useammin, mutta niiden lataus ja asennus sujuu helposti ja seuranta helppoa Ohjelmistot/historia - toiminnon kautta. Ja nehän ovat kaikki hyödyllisiä.

Eli, jos etsit helppoutta -> jatka Ubuntussa; jos toivot pientä näpertelyä ja sen vaatimaa uuden opiskelua, kokeile Manjaroa. Mutta nämä käyttikset ovat erilaisia, perustuvat eri lähtökohtiin (Debian / Arch) eivät ne muutu samanlaisiksi.






19
@snufkin Ehdotuksena 8.11.22 klo 00:42 viestisi kohtaan +3: Tee LUKS salaus joko koko levylle tai sen osiolle ja luo sinne 'holvi' erikseen haluamillesi tiedostoille tai kansioille esim eCryptfs ta Gocryptfs ohjelmalla. Minusta molempien ohjelmien käyttö on helppoa,. Gocryptfs:n on mielestäni näistä kahdesta ehkä hieman helpompi (käskyt vähän lyhempiä). Älä hukkaa salasanaa eikä Master Key avainta.





20
@ nm Kiitos paljon vastauksesta ja ohjeista.

Ainakin os-prober sain toimimaan ja nyt Windows näkyy Ubuntun Grub-valikossa.

En löydä koneen UEFI asetuksia, Ubuntun grub valikon 'UEFI Firware Settings' avatuu tyhjään ja siitä kone vain palautuu takaisin 'Boot Options' valikkoon. Eikä päivittämäni Bios tuonut tähän mitään uutta.

Joten: tyydyn siihen, että käynnistän koneen ollessa telakassa testaamani vaihtoehdon nr 4 mukaisesti 'sokkona'. Se toimii ihan OK. Kun pitää päästä Grub- valikkoon, niin avaan sitä tilannetta sitten varten läppärin kannen. Merkitsen tämän ratkaistuksi.


Sivuja: [1] 2 3 ... 6