Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kuutio

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Täydennyksenä lisäisin, että $PATH-muuttujassa asetetut polut on etusijajärjestyksessä, eli jos työhakemisto (.) on muuttujassa viimeisenä, se on myös viimeinen paikka mistä komentoa etsitään, mikä kyllä pienentää riskiä ajaa "väärää" komentoa vahingossa (vaikkei poistakaan sitä kokonaan).

2
Laitoin jo Plasman kehittelijöille ergonomisen vinkin työpöydän lähentämiseen ja loitontamiseen. Nyt loitonnetaan meta + '-' ja lähennetään meta + shift + '0'. Molemmat pitäisi olla joko 2 näppäimellä tai molemmat 3 näppäimellä.
Tämä johtuu siitä, että skandinaavisissa näppäimistöissä '=' -merkki on shift+0 :n takana, esim. us-näppäimistöasettelussa '-' ja '=' on vierekkäisissä näppäimissä (eikä shiftiä tarvita), mistä syystä se on aika looginen oletusvalinta suurelle osalle käyttäjistä.

Eli tämä tuskin muuttuu ihan heti. Jos oletukset ei miellytä, niin kannattaa asettaa omat paremmin sormiin osuvat pikanäppäimet.

3
Korjasin komennon, sama tulos.
Koodia: [Valitse]
jotaarkka@Thalia2-by-HP-Laptop:~/Downloads$ sudo ./hplip-3.21.8.run
[sudo] password for jotaarkka:
sudo: ./hplip-3.21.8.run: command not found
Komennolla ls näkyy, että hplip-3.21.8 on hakemistossa.

Veikkaisin, ettet ole antanut tiedostolle suoritusoikeuksia (jolloin sitä ei voi ajaa suoraan komentoriviltä).

Anna kyseisessä hakemistossa komento "chmod +x hplip-3.21.8.run" (Suoritusoikeuden voi toki antaa myös graafisessa tiedostoselaimessa)

4
Viittaakohan kuutio tällä *buntun löysään umaskiin (muistaakseni 002)? Itseänikin se nyppii ja yleensä yritän säätää sitä 077:ään aina kaikissa koneissa. Ongelma on vain, etteivät Gnome-ohjelmat aina kunnioita umaskia.
Viittaus tais mennä ohi. Oletan, että tarkoitat käyttäjien umaskeja? Tämähän on vähän ikuisuusongelma, johon itsellä ei ole tiukkaa kantaa (erilaisiin käyttötarpeisiin sopii erilaiset umaskit).

Yksityisyystyökaluna (jos sitä havitellaan) noi tiukatkin oletusumaskit on kuitenkin vähän kehnoja. Itse käyttäisin mieluummin salausta (erityisesti paikallisten käyttäjien järjestelmissä) ja SELinuxia (tai vastaavaa ) käyttäjien kotikansioiden eristämiseksi (erityisesti etäkäyttöjärjestelmissä). Etäkäyttöjärjestelmissä pelkkä oikeuksien rajoittaminen umaskilla toki toimii osittain, mutta oli se umask  mitä tahansa, niin voi satavarmasti luottaa siihen, että käyttäjät sössii ne oikeudet kuitenkin.

Minä ihan luulin että viittaat siihen, että sbin on oletuksena polussa.
Tämähän ei varsinaisesti ole mikään turvallisuusongelma. Se ettei /sbin ole polussa ei estä käyttäjiä ajamasta niitä ohjelmia (pitää vaan ajaa /sbin/shootme pelkän shootme:en sijasta).

fstab-tiedoston noauto optio ei välttämättä toimi. Systemd tai joku muu automaatti voi silti liittää levyn. Joissakin systeemeissä liitos tehdään /run/media/user/levy kansioon mitä ei välttämättä huomaa.
Jos noauto ei toimi, niin systeemissä on bugi. Tosin noautoa käytettäessä kannattaa myös välttää user(s) -optioita...jos käyttäjille antaa oikeuden liittää tiedostojärjestelmiä, käyttäjän oikeuksilla pyörivät automaattiliitostyökalut (esim. työpöydän mukana tulleet) pääsee asetustensa salliessa myös niitä liittämään (vaikkei järjestelmä itse niitä liittäisikään).

5
/usr/games, /usr/local/games vaatii, että käyttäjä kuuluu pelit ryhmään, että pelaaminen onnistuu.
Tämä taitaa olla kyllä pelkästään Gentoon erikoisuus. Ainakaan se ei nykyään ole kovin laajasti käytössä linux-jakeluissa.

opt-kansiosta en tiedä olisko sitä varattu tietylle ryhmälle.
Ei ole. Joskaan mikään ei tietysti estä asentamasta sinne ohjelmia, jotka rajataan oikeuksilla vain tietyn käyttäjän tai ryhmän käyttöön.

Ubuntussa ehkä turhan laajat oikeudet peruskäyttäjälle.
Enpä ole tuollaiseen törmännyt. Kyllä normikäyttäjät pysyy debianissa ja johdannaisissakin ihan kurissa oletuksena, ja kriittisten toimintojen suorittamiseksi täytyy joko saada admin oikeudet tai kuulua johonkin sopivaan ryhmään.

/usr/local/games tarpeen kai kolmannen osapuolen peleille.
/usr/local/games (kuten muukin osa /usr/local -polusta) on varattu paikallisesti asennetulle kamalle, eli jakeluiden omat paketit ei asenna sinne mitään. Mikään ei tietysti estä asentamasta paikallisesti tavaraa myös /usr/local -polun ulkopuolelle, mutta usein on tarkoituksenmukaista pitää erillään jakelun asentamat tiedostot (jotka on helppo asentaa uudelleen pakettivarastoista) ja paikallisesti asennetut ohjelmat, kirjastot, teemat jne. esimerkiksi varmuuskopiointia varten. Nämä voi olla kolmannen osapuolen, omia tai vaikka vaan tuoreempia versioita jakelun tarjoamasta tavarasta, ja voivat siis olla muutakin kuin pelkästään ohjelmia (esim. erilaiset teemat).

Kansiot ehkä turhia polussa kun käynnistyksen voisi hoitaa linkillä vaikka /usr/bin kansiosta.
Niin voisi, mutta ei sillä juuri mitään hyötyä saa verrattuna siihen, että se olisi polussa.

6
/etc/environment?

Veikkaisin että liittyy sudon käyttöön (jotta sudo löytää /sbin -binäärit...sudo ei oletuksena käytä rootin ympäristöä/$PATH:ia)

No niinpä tietysti.

/dev ja /boot eivät ole polussa oletuksena.
Sen verran pitää ottaa takaisin, että secure_path muuttuja näyttääkin olevan ainakin nykyään asetettu /etc/sudoersissa, joten sudo käyttää sitä $PATHina.
Eli en nyt äkkiseltään keksi /sbinille erityistä tarvetta (joskaan eihän siitä juuri haittaakaan ole).

EDIT: Okei, löytyyhän tuolta sbinistä joitakin käyttäjällekin ehkä hyödyllistä ajettavaa (esim. ifconfig)

7
Ja aiheeseen liittyen, sitten on tietysti vielä ne binäärihakemistot, jotka jätetään tarkoituksella polun ulkopuolella (esim. /usr/libexec ja muut libexec-hakemistot)

Myöskään hakemiston /sbin ei pitäisi oletuksena olla polussa (esim. käyttäjän bash-ympäristössä), mutta jostain syystä se on, enkä edes keksi mistä se sinne tulee. Itse en ole sitä lisännyt.
/etc/environment?

Veikkaisin että liittyy sudon käyttöön (jotta sudo löytää /sbin -binäärit...sudo ei oletuksena käytä rootin ympäristöä/$PATH:ia)

8
Silloin kun käyttäjä itse päättää sijoituksesta, ~/bin/ on hyvä suositus.
Käyttäjähän on vapaa asentamaan omia sovelluksiaan minne vain kotikansioonsa (~/bin, ~/.bin tai vaikka ~/Ohjelmat), tästä ei XDG-standardia ole olemassa

Siksi käytinkin sanaa "suositus".
Ymmärsin kyllä mitä hait. Tarkoitukseni oli vain tuoda esiin, että niitä syitä miksi ~/bin olisi olisi jotenkin parempi suositus kun mikä muu hakemisto tahansa on ainakin nykyään aika vähän (käytännössä yleensä vain tuo PATH-muuttujan käpistelyn tarve).

9
~/.local/bin taas on minusta hassu. En oikein ymmärrä, miksi ohjelmatiedostot halutaan panna pistealkuiseen kansioon; minusta ~/bin olisi järkevämpi. Tätä kehitystä ei kai kuitenkaan enää voi pysäyttää.

Silloin kun käyttäjä itse päättää sijoituksesta, ~/bin/ on hyvä suositus. Sijainti ~/.local/bin/ palvelee eri tarkoitusta. Sitä käyttää kolmannen osapuolen softa, joka kuitenkin asennetaan käyttäjäkohtaisesti. On ihan hyvä erottaa toisistaan ohjelmat jotka ovat kokonaan käyttäjän vastuulla ja ohjelmat, jotka käyttäjä asentaa ohjelman valmistajan menetelmällä, vaikkakin vain omalle tunnukselleen. Minusta pistealkukin on silloin ihan perusteltu.
Käyttäjähän on vapaa asentamaan omia sovelluksiaan minne vain kotikansioonsa (~/bin, ~/.bin tai vaikka ~/Ohjelmat), tästä ei XDG-standardia ole olemassa (standardista löytyy vain tuo ~/.local/bin, ne standardithan on tarkoitettu jakeluiden käytäntöjen yhdistämiseksi, eikä niinkään käyttäjien rajoittamiseksi). ~/bin toki useimmissa jakeluissa liitetään esim. .profile-tiedostossa automaattisesti käyttäjän polkuun, jos se on olemassa....joten se etu siinä on täysin vapaavalintaiseen  hakemistoon (mutta tätäkin on aika helppo muuttaa, jos niin haluaa).

10
Ja aiheeseen liittyen, sitten on tietysti vielä ne binäärihakemistot, jotka jätetään tarkoituksella polun ulkopuolella (esim. /usr/libexec ja muut libexec-hakemistot)

11
Tässä pitäisi kysyä mitä käyttäjän omilla ohjelmilla tarkoitetaan ? Ne kun voi olla myös käyttäjän omassa kotihakemistossa kuten minulla tällä hetkellä. ... /sbin on menossa pois muodista  ja muistaakseni/tietääkseni tilalle on tulossa /usr/sbin.
Kyse ei oikeastaan ole muodista. /bin ja /sbin sisältää pääsääntöisesti ohjelmia, joita voidaan tarvita ennen kuin /usr on käytössä (esim. liitetty verkosta järjestelmään)

12
/opt ja …/games eivät välttämättä ole poikkeuksia, koska vaikka asennus tapahtuu niihin, käynnistysskripti tai symlinkki sijoitetaan usein /usr/biniin.
Tämä on kyllä hyvin tapauskohtaista, jotkut /opt -ohjelmat toki tekee näin, mutta en kyllä ole /gamesin kanssa törmännyt (ainakaan viime vuosina...nämähän löytyy useimmissa jakeluissa PATH-muuttujastakin, joskaan ei välttämättä root-käyttäjän polusta)

~/.local/bin taas on minusta hassu. En oikein ymmärrä, miksi ohjelmatiedostot halutaan panna pistealkuiseen kansioon; minusta ~/bin olisi järkevämpi. Tätä kehitystä ei kai kuitenkaan enää voi pysäyttää.
Luulisin, että tämän ideana on laittaa ne piilohakemistoon, kun niitä ei yleensä tarvitse suoraan käsitellä. Kehityssuunnasta voi ihan perustellusti olla kumpaa mieltä vain. Jotkut käyttäjät varmaan tykkää, kun tiedostoselaimen perusnäkymässä (ei piilotiedostoja/hakemistoja näkyvissä) näkyy vain noita xdg-user-dirs hakemistoja tai käyttäjän omia datahakemistoja. Ja onhan tuossa tietynlaista symmetriaa (/usr/share > /usr/local/share > ~/.local/share ja /usr/bin > /usr/local/bin > ~/.local/bin )

13
Outo gallup. Eihän /dev kansiossa ole ohjelmia.

Unixin historiassa ohjelmia on kyllä voinut olla sielläkin ja monessa muussa paikkaa. Linuxissa on aika tarkkaan saatu rajattua, että ohjelmia on lähinnä hakemistoissa /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /usr/local/bin /usr/local/sbin sekä käyttäjän oma ~/bin.
"lähinnä" ehkä, mutta kyllä niitä linuxeissakin löytyy usein muualtakin (/opt, /usr/games, /usr/local/games jne., nykyään myös esim. /snap/bin ja pip muistaakseni käyttää ~/.local/bin). Toki näissä on useimmiten kyse kolmannen osapuolen ohjelmista.

14
Edit: Tilannetta hämmensi se, että pääätteessä käytettynä, "tomb list" ei vaadi mitään lisäoikeuksia.
Tämä kyllä kuulostaa hieman erikoiselta, jos se skripti kuitenkin sudo-komentoja käyttää?

Olisko sulla käynyt vaan niin, että sudo-salasanan "grace timeout" oli vielä käynnissä (eli olit antanut sudo -salasanan äskettäin). Kokeile ajaa ensin "sudo -k" (unohtaa aiemmin annetun salasanan) ja testaa sen jälkeen ajaa "tomb list", kyseleekö nyt sudon salasanaa?

15
Jos haluat käyttää tombia taustalla web-sovelluksessa, sekin on mahdollista säätämällä sudo-oikeudet joko tapauskohtaisesti tai sallimalla koko tombin suoritus sudolla.

Ja mitenkäs se tehdään, siis koko tombin suorituksen salliminen? Ongelmanahan on juuri se että tomb-scripti on täynä niitä sudo-komentoja, ja sudo pitää suorittaa päätteessä. Millä sinä sen kierrät?
Jos se koko skripti pyörii pääkäyttäjän oikeuksin (esim. sudolla ajettuna), ei ne yksittäiset sudo-komennot skriptin sisällä haittaa mitään, menevät läpi mitään kyselemättä.
EDIT: nm oli jälleen kerran nopeampi

16
Kokeilen komentoa seuraavan kerran kun lataan streemia. Kyllä se viimeksikin lopulta pysähtyi, mutta kesti vielä monta tuntia streemin loppumisen jälkeen. Ihan kuriositeetin vuoksi kysyisin, mitä numero 9 tarkoittaa tässä yhteydessä "pkill 9 youtube-dl"?
Komento "xinput list" listasi kaikki komennot. Numero 13 viittasi touchpadiiin. Ja"xinput 13 enable ja disable" komennoilla sai sen päälle ja pois.
"-9" on sen signaalin numero, joka prosessille lähetetään (9=SIGKILL), oletuksena pkill lähettää (15=SIGTERM).
Eri signaalit saat näkyviin vaikka komennolla "kill -l", ja lisätietoa eri signaaleista löytyy esim. täältä: https://www.linux.org/threads/kill-commands-and-signals.8881/

xinput ei liity asiaan mitenkään, se on ihan eri komento.

17
Minä en löytänyt Kubuntusta tuota pikanäppäintä. Meta + sarkain eimyöskään toiminut tässä läppärissä, mutta xinput 13 komennot ovat ihan ok. ja uskon pärjääväni niillä.
Pikanäppäin-asetukset pitäisi löytyä myös kosketuslevyn asetuksista (voi tietysti riippua myös KDE:n versiosta, tässä Neonissa lienee merkittävästi kubuntua tuoreempi versio). En kyllä tiedä, mistä tuon Meta+sarkain yhdistelmän poimit, ja se meta+välilyöntikin on siis oma näppäinyhdistelmä, eikä se oletuksena tietenkään toimi.

Edit: Ja saatavilla olevat asetukset saattanee riippua myös siitä, onko käytössä "libinput" vai "synaptics" xorg-ajurit
Edit2: Juu, pikanäppäinasetukset löytyy näköjään vain synaptics-ajureilla, eli asentamalla "xserver-xorg-input-synaptics" paketin ja käynnistämällä X:n uudestaan (tai reboottaamalla)

18
KDE:ssä ei sinänsä ole omaa pikanäppäintä kosketuslevyn kytkemiseen, kuten ei myöskään GNOME:ssa.
Kyllä sellainen ainakin täältä löytyy. Itse pitää toki asettaa, jos haluaa mieleisensä.
Oletuksena tuohon ei kai ole asetettu näppäinyhdistelmää? Ainakin kuvakaappauksessa näkyvä Meta+välilyönti pitäisi olla oletuksena varattu näppäinasettelun vaihtamiselle?
Meta+välilyönti on oma "mukautettu pikanäppäin", oletuksena on "kosketuslevy päälle/pois" näppäin, jonka toiminta riippunee läppärin toteutuksesta.

19
KDE:ssä ei sinänsä ole omaa pikanäppäintä kosketuslevyn kytkemiseen, kuten ei myöskään GNOME:ssa.
Kyllä sellainen ainakin täältä löytyy. Itse pitää toki asettaa, jos haluaa mieleisensä.

20
Kokeilitko? Minä kokeilin laittamalla viimeisen rivin loppuun rivinvaihdon. +-1 vei kursorin kaksi riviä viimeistä tekstiriviä alemmaksi.
Kyllä se mulla toimii ihan loogisesti kuten kuvailin, sulla nyt luultavasti sitten kaksi tyhjää riviä siellä lopussa (se siis tietenkin laskee myös tyhjät rivit eikä vain rivejä, jolla on tekstiä)?

Kokeile avata (ja tallentaa) se sama tiedosto useamman kerran +-1 optiolla meneekö se aina sille samalle riville vai luoko aina uuden rivin loppuun (minkä sen pitäisi tehdä, jos toimii kuvailemallasi tavalla).

EDIT: Ja nano siis oletuksena lisää aina viimeisen rivinvaihdon/tyhjän rivin (jos sellaista ei ole itse tehnyt), eli sitä viimeistä rivinvaihtoa ei voi poistaa ellei aseta "set nonewlines" .nanorc:ssä.
(mulla tuo asetus ei ole käytössä ja tuo +-1 toimii silti ihan oikein ja loogisesti, mutta sen voi kokeeksi ottaa käyttöön tilapäisesti ja poistaa sen viimeisen rivinvaihdon tiedostosta nähdäkseen, miten tuo viimeinen rivinvaihto vaikuttaa +-1 toimintaan...jos viimeistä rivinvaihtoa ei tiedoston lopussa ole, optio menee viimeiselle tekstiriville [koska tyhjää riviä ei sen jälkeen ole], muutoin se menee sille viimeiselle tyhjälle riville)

Sivuja: [1] 2 3 ... 8