Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kx

Sivuja: [1] 2 3 ... 34
1
Itse olen jo vuosia lukenut palstaa aina " vieraana" ja kirjautunut vain, jos on tarvetta. Nyt oli noin viikon pimento. Yritin etsiä jostain tietoa, mikä on tilanteeseen syynä, ettei keskustelupalstalle pääse. Kirjautumaankaan ei päässyt. Mistää ei löytynyt tiedon muruakaan. Ihmettelin kyllä miksi muu sivusto kyllä toimii.

2
" mun asennuksessa käynnistyksessä on valikko, missä ensimmäisenä on Mate. Noissa löytämissäni muissa asennusohjeissa myös todetaan, että valikossa ekana on Ubuntu. Millä tempulla ja kuinka todennäköisesti Windows onkin käynnistyksessä ekana?
- tästä seuraa, että käyttäjäkohtaisesti voi mielihalut olla erilaisia, siis kumpi käynnistyy ensimmäisenä. Itse en pidä sitä kovinkaan ongelmallisena, jos joutuu alussa valitsemaan käyttiksen.
- oletan nykytilanteen olevan aloittelijoille sellaisen, että he ostavat kannettavavn läppärin eivätkä pöytäkonetta. Omat Ubuntu-ohjeeni ottavat lähinnä huomioon läppärikäytön. Siksi tuo valmiustilan käyttö on hyvin luontevaa ja kone käynnistyy erittäin nopeasti. Tästä seuraa taas, että joka kerta, kun koneella alkaa työskennellä, ei tarvitse valita käyttistä.
Yritän löytää ja koota jonkinlaisia vihjeitä ( esim kx ) molempiin käynnistysvaihtoehtoihin."

Jos Windowsissa on Fast Start-toiminto päällä, niin tapahtuu seuraavaa:
1) Ubuntun asennus Windows-järjestelmän  rinnalle kyllä onnistuu ilman vaikeuksia toiminnon päällä olosta huolimatta. Se ei ole ongelma.
2) Mutta kun sitten ensin sammutat ja käynnistät koneen uudelleen, niin Windows käynnistyykin automaattisesti suoraan ilman mitään valintamahdollisuutta Ubuntulle (=käynnistysvalintanäyttö puuttuu). Tämä johtuu siitä, että Windows ei täysin sammutakkaan  konetta, vaan Fast Start  jää kyttäämään ja hallitsemaan järjestelmää puolinukuksissa. Käyttäjä ei siis pääse tässä tapauksessa edes näkemään, että onhan se Ubuntukin koneessa, ja luuleen töppäilleensä asennuksesa kuitenkin.
3) Kun Fast Start -toiminto poistetaan Windowsista, niin sekä Windows että Ubuntu sammuttavat kumpikin järjestelmänsä samalla tavalla. Ja nyt uudelleen käynnistyksessä avautuu käynnistysvalikko, josta pääsee valitsemaan, kumman järjestelmän haluaa ottaa ajoon. 
4)  W8 ja W10 on varmaan erilaiset polut Fast Startin poistamiseen. Samoin lienee W11.
5) Win XP-järjestelmässä ei ole tuollaista Fast Start-toimintaa. Se tuli näihin myöhempiin järjestelmiin nopeuttamaan Windowsin hidasta käynnistymistä.

Ja sitten tuo nm:m mainitsema 2)-kohta on taas "eri" tapaus ja hoidettava omalla ratkaisullaan.

3
Jos Windowsin rinnalle on asennettu Ubuntu onnistuneesti, mutta Windows kuitenkin käynnistyy ensiksi, niin Windowsin Fast Start -toiminto on poistettava: Win10->asetukset->järjestelmä->virta ja lepotila->virran lisäasetukset->valitse virtapainikkeiden toiminta->sammutusasetukset->ruksi pois vaihtoehdosta: Ota käyttöön nopea käynnistys.

4
Kiitos HannuK:lle hienoista ohjeista!

 Yhteen seikkaan näyttää melkein jokainen "vasta-alkaja" kompastuvan varsinkin, kun halutaan jättää Windows rinnalle koneeseen.  Muistaakseni Windows 8:sta alkaen on Secure boot ja Windowsin fast startup  aiheuttaneet ongelmia käynnistyksen suhteen rinnakkaisjärjestelmissä.

Eli sivulla 68 kohdassa 5 voisi vielä huomauttaa, että nämä pitää huomioida, jos haluaa Grubin kautta päästä starttaamaan.

PS.  Linkin näistä ohjeista voisi laittaa ihan keskustelupalstan etusivun yläreunaan!

5
Laitealue / Vs: Canon skanneri töihin? [Ratkaistu]
« : 22.05.22 - klo:12.39 »
Mulla on tuo Canon lide 300 ja toimii hyvin 20.04 lts:n kanssa.  Asennuksen tein alla olevasta vastauksesta löytyvän linkin ohjeilla kopioiden käskyt yksitellen.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=55439.msg423161#msg423161


6
Mites onnistuu poistamaan tuon KDE-työpöydän, kun kokeiltuaan sitä haluaa palata pelkkään Ubuntuun. Se hidastuttaa nimittäin alkutoimia muutamilla sekunneilla....

7
Onko tarkka päivämäärä uuden 22.04:n ilmestymisestä jo jolkaistu ?  Jos laittaisi uudistettuun, tyhjään koneeseen sen suoraan...

8
Hyvin toimi Zoom nyt kun oli asennettu ym. ohjeilla!

9
Mulla kerran kanssa kone ei sammunut muuten kuin töpseli seinästä irti. Silloin emolevyn paristo oli lopussa eli koneen kelloaika oli hukassa.

10
Kiitos taas nm!  Asennus onnistui noilla 2 käskyllä ja sovellutuksista löytyy nyt tuo Zoom Cloud Meetings.  Katsotaan illemmalla kuinka toimii.

Koodia: [Valitse]
dc7900@kotikone:~$ dpkg -l | grep -i zoom
ii  zoom                                       5.8.3.145                             amd64        Zoom Cloud Meetings
dc7900@kotikone:~$

Ilmeisesti aikaisemmin tosiaan vain Firefox-selain näytti muutaman minuutin esitystä. Saattaa olla muillakin ongelman syy.

11
Alunperin en ole asentanut mitään ja nyt näyttää vain tuon:

Koodia: [Valitse]
dc7900@kotikone:~$ dpkg -l | grep -i zoom
ii  zoom-player                                1.1.5~dfsg-5                          amd64        player for Z-Code stories or games
dc7900@kotikone:~$

Zoom firman nettisivulta ,  https://zoom.us/download ,   asensin ilmeisesti tuo paketti:

 deb (for Ubuntu 16.04+)
Version 5.8.3 (145)

tuloksena : Tiedoston asentaminen epäonnistui: Ei tuettu


12
Sama ropleemi katsoessani Zoom-esitystä viikko sitten. Ubuntu 20.04 LTS.. Äänet kuului hyvin noin 15 min ja sitten katosi. Piti vaihtaa windowsin Zoomiin.  Yritin asentaa Zoomin sivuilta nyt äsken, mutta ei suostunut asentamaan, koska ei Zoomia tueta. Mitähän kautta esityksen 15 min aluksi edes tuli? Voisiko jotenkin tarkistaa , onko koneessani Zoom piileksimässä? 

No onhan terminaalin kautta asennettavissa tämä:

sudo apt install zoom-player

. Eli nyt asensin tuon ja odotellaan miten käyttäytyy ensi kerralla.

13
osta 250 gt:n SSD-muisti, maksanee 50 euroa. Asenna ohjelmat siihen.

14
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pdf lomakkeiden editointi
« : 26.02.21 - klo:17.58 »
Firefoxin asetuksissa löytyy fonttien säätöä:  asetukset-->kirjasinlajit javärit --> lisäasetukset --> ruksi kohdassa "sivut saa käyttää omia kirjasinlajejaan oletusten sijaan". Jos ruksin ottaa pois, niin pdf-lomakkeen lokeroon kirjoitettua tesktiä ei näy lainkaan. Jos sen ruksin pitää päällä, niin fontti suurenee automatik noin kokoon 26.  Tähän  ei auttanut: ubuntu-restricted-extras, lataus.   Joten jotain vikaa siellä on fonttien käytön js säädön osalla. Pitänee pärjäillä muilla selaimilla.

15
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pdf lomakkeiden editointi
« : 24.02.21 - klo:10.53 »
Joo vika vaikuttaa olevan siinä, jos käyttää Firefox-selainta ja kirjoittaa tuohon esim Yhteyshenkilölokeroon:  Fonttikoko muuttuu mahtavan isoksi, kun yrittää tulostaa alempana olevasta napista.  Ja varmaan talletuksessa Firefoxin avaama tiedosto menee poskelleen.

https://vaalit.fi/documents/5430845/7128399/Ilmoitus+puolueen+j%C3%A4seni%C3%A4+kunnassa+edustavasta+yhdistyksest%C3%A4.pdf/578315d5-844d-47f7-8550-d3b280c255ab/Ilmoitus+puolueen+j%C3%A4seni%C3%A4+kunnassa+edustavasta+yhdistyksest%C3%A4.pdf

Opera sen sijaan ei muuta fonttikokoa ja toimii.  Windowsilla toimi ainakin Edge.

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pdf lomakkeiden editointi
« : 23.02.21 - klo:15.05 »
1) ongelma : Netissä olevan lomakkeen pystyi täyttämään , mutta kun se tulosti, niin fontit oli ylisuuria ja vain osa tulostui.  Ja jos tallensi pohja-pdf:n tyhjänä koneelle, niin ei pysty kirjoittamaan OO:lla tai Evince:llä  tietoja.

17
Tätä on käsiteltykin varmaan, mutta mikä ohjelma on sopivin , kun pdf-tiedostomuodossa olevalle lomakkeelle yrittää täyttää tietoja?  Asiakirjakatslin kyllä avaa, mutta ei voi täyttää. Eli joutuisi kirjoittamaan käsin tai kirjoituskoneella tulostetulle paperille. Mielikuva on , että aikaisemmin onnistui jollain sovelluksella?

18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: teamsin käynnistys
« : 13.01.21 - klo:11.34 »
Oman kokemuksen mukaan Firefox ei toiminut W10:lllä, mutta Chrome ja Edge kyllä muutama kuukausi sitten. Kannattaa varmaan kokeilla useampaa selainta Ubuntulla, Chromea ja ehkä Operaa.

19
Mulle vastaa näin Ubuntu 20.04lts:

Koodia: [Valitse]
dc7900@kotikone:~$ ubuntu-security-status
2043 packages installed, of which:
1842 receive package updates with LTS until 4/2025
 189 could receive security updates with ESM Apps until 4/2030
  12 packages are no longer available for download

Packages that are not available for download may be left over from a
previous release of Ubuntu, may have been installed directly from a
.deb file, or are from a source which has been disabled.
For more information on the packages, run 'ubuntu-security-status
--unavailable'.

Enable Extended Security Maintenance (ESM Apps) to get 1 security
update (so far) and enable coverage of 189 packages.

This machine is not attached to an Ubuntu Advantage subscription.
See https://ubuntu.com/advantage

20
Laitealue / Vs: Emolevyn pariston loppuminen
« : 20.12.20 - klo:11.17 »
Ahaa, yritin 32 Gb:n tikkuun...

Sivuja: [1] 2 3 ... 34