Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kamara

Sivuja: [1] 2 3 ... 116
1
UbuntuMATE on varmasti hyvä vaihtoehto. Minulla on yhdessä vanhassa koneessa mökillä ja hyvin pelittää.

https://ubuntu-mate.org/download/

+1

Tosiaan Matti on raskaudeltaan samaa luokkaa Lubuntun kanssa (Oman arvioni mukaan), joten sitäkin voisi testata Lubuntun ohella.


Toki ajan myötä Lubuntun tapaan toteutettuun käyttöliittymäänkin luultavasti tottuu. Itselläni on Lubuntu Ryzen-koneessa, ja olen siihen ihan tyytyväinen.

2
Multimedia ja grafiikka / Vs: ? Gimp select ?
« : 26.10.20 - klo:16.34 »
Jos Gimp ei kelpaa, niin voi testata Krita-ohjelmaa, joka on raskaudeltaan samaa luokkaa Gimp:n kanssa, mutta erilainen käyttöliittymä.

3
Laitealue / Vs: Nettikameran osto
« : 24.10.20 - klo:17.45 »
Yleensä ilman ajuria toimivat toimivat.

Jos haluat esimerkin, niin itselläni toimii heittämällä seuraava:
https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/161225/133-95/sandberg-usb-webcam-pro-full-hd-verkkokamera-musta

... Mutta mikrofoni on siinä surkea, eikä kuvakaan taida olla parhaimmistoa. Ajaa kuitenkin asiansa. Toimii Linukkapuolella, mutten ole testannut Winukkaa, mutta kaikilla uusilla WEB-kameroilla luulisi olevan tuki Winukkaan.

4
Koneesi siis on ...

Intel(R) Pentium(R) Dual  CPU  E2200  @ 2.20GHz
4 Gt:lla. (keskusmuisti)
ja
i915:lla. (grafiikat)

Kyllä siinä pitäisi Debian ihan hyvin pyöriä, ja jopa Debian 64 bit, kun tuo prosessorikin sitä tukee...

Eli ihan hyvää linuxrautaa, jota ei kaatikselle kannata (vielä) kuljettaa.

Toki suurta eroa 32-bittisen ja 64 bittisen kanssa ei varmaankaan ole, kun keskusmuistia on toi 4Gt, joka on maksimi 32-bittisessä koneessa ilman kikkailuja.

Edit - Minun (Miniläppäriini) koneeseeni verrattuna toi sun kone on suorastaan raketti eli merkittävästi nopeampi. ;D
Oletan kuitenkin koneesi olevan yli kymmenen vuotta vanhempi, kun ton sun prosessorin viivanleveys on suurempi kuin minun miniläppärini, joku jolla on tietoa enemmän voi vahvistaa/kumota olettamukseni.

Jaahas itse sain kunnian kumota oletamukseni...
http://hw-museum.cz/cpu/112/intel-pentium-e2200
mukaan prosessori on julkaistu (2007) ja tuotanto 2008 35 viikolla, joten voi hyvinkin olla 10 vuotta vanha kone.

5
Mistä näen Xubuntussa järjestelmäasetukset niin voin ottaa kuvankaappauksen?

Kätevämpi on laittaa päätteeseen, joka aukeaa CTRL+T:llä seuraava käsky...
Koodia: [Valitse]
lshw >lshw.txt

Se luo koneeseen lshw.txt-tiedoston, joka löytyneen kotikansiostasi, kun olet tehnyt kyseisen käskyn. Liitä se vastaukseesi, niin kertoo kaikki tarvittavat tiedot.

Levytilan voi näyttää päätteeltä ...
Koodia: [Valitse]
df -h

6
Suosittelisin Debiania ...

Myös X/K/L/Ubuntu on Debian pohjainen.

Helppoudesta en nyt ihan voi luvata, mutta sekin on kehittynyt helpompaan suuntaan.

Jos vakautta kaipaat, niin Debian Stable on legendaarisen vakaa.

https://www.debian.org/distrib/

Klikkaa ...  32-bit PC netinst iso - linkkiä, niin saat sen iso-luvan latautumaan. Oletan siis koneesi olevan 32-bittinen.

Itselläni pyörii vuoden 2004:n koneessa (eeePc 901:ssä) Debian ja on ihan käytettävä kone. Se on viimeisiä 32-bittisiä koneita, mutta toki täydellä 2Gt:n muistilla ryyditetty.

Edit - Mikäli Debianissakin bugittelee, niin epäilisin raudan olevan viallista. Se kun ei ole kuitenkaan ikuista.

7
Kelpaako pääteohjelma ?

Jos kelpaa, niin syötteen voi lukea ihan standardi C++:lla.

Koodia: [Valitse]
std::cin >> muutuja

8
Eikös yliopistoissa käytetä LaTeX:ia ?

.. vai olenko vanhanaikainen ?

Nimimerkki Wordilla kirjoitetun Lisensiaattityön parsija. (Oli nimittäin kettumainen homma.)

9
Onko jollain ollut samanlaisia ongelmia ja mitä ehdotuksia tai neuvoja?

Liity kapsiin ...
palvelimet Suomessa, ja levytilaa ruhtinaallisesti, ja urkkiminenkin ilmeisesti vähäisempää. ;)
https://www.kapsi.fi/

10
....
Itse kylläkin vaihtaisin jakelupaketin Esim. Debianiin, mikäli kone on muuten hyvä tai pysyisin 18.04:ssa sen aikaa, kun sitä tuetaan.

Vakaa aikomus on pysyä tuossa 18.04:ssä toistaiseksi.
En edes kurkannut vieläkö Debian testingissä olisi 32-bittinen. Kai bullseye saa stable-statuksen lähivuosina
Kaikki aikanaan :)

Ei tullut itsellenikään mieleen tarkistaa asia, mutta olen tottunut Debianin pyörivän käytännössä kaikissa prosessoreissa, joissa teoreettinen potku riittää sen ajamiseen, ja näinhän se vähän näyttäisi olevan...

https://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/

11
32-bittinen suoritin, joten joutunet läppärikauppaan tulevaisuudessa.

Itse kylläkin vaihtaisin jakelupaketin Esim. Debianiin, mikäli kone on muuten hyvä tai pysyisin 18.04:ssa sen aikaa, kun sitä tuetaan.

12
Multimedia ja grafiikka / Vs: Live radiot kuuluminen
« : 07.10.20 - klo:14.11 »
VLC soitti kevyesti melkein minkä vaan radioaseman päätteessä vielä 18.04 Ubuntulla, mutta 20.04 ei enää soita, vaikka tarvittavat lisäpaketitkin on asennettu. VLC kyllä soittaa hyvin, mutta oli kätevää kun sai sen soimaan päätteessä komennolla:

Koodia: [Valitse]
cvlc 'tähän url'
Mitään virhettäkään ei ilmoita. Tulee vaan teksti: VLC media player 3.0.9.2 Vetinari (revision 3.0.9.2-0-gd4c1aefe4d) ja sitten pääte tulee valmiiksi työssään.

Koodia: [Valitse]
timo@romupaja:~$ cvlc https://stream.bauermedia.fi/nostalgia/nostalgia_64.aac
VLC media player 3.0.9.2 Vetinari (revision 3.0.9.2-0-gd4c1aefe4d)
timo@romupaja:~$

Ensimmäisellä kerralla tuli kehotus asentaa vlc-bin ja sen asennus sujui hyvin ja paketteja tuli muutama lisää. Ei se silti mitään auttanut.

Kyllä minun 20.04:ssa toimii...

Oletko kokeillut muuttaa .config/vlc - kansion nimeä, jotta asetukset tulevat puhtaalta pöydältä ?

13
Laitealue / Vs: Mikä ecotank tulostin toimii?
« : 26.09.20 - klo:12.31 »
Minulla pyörii Lubuntussa EcoTank ET-7700.

Luultavasti kaikki EcoTankit toimii, mutta tämä malli on käsittääkseni niistä paras, jos ei tarvitse ET-7750:n A3-tulostusta.

Pikaisella googlauksella täältä näyttäisi saatavan samaan hintaan kuin itsekin ostin...
https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/epson-ecotank-et-7700-langaton-monitoimitulostin?gclid=EAIaIQobChMIwdz-v7yG7AIVFqWyCh13bQTPEAYYAyABEgJr7vD_BwE

Tässä on muutama parempi puoli kuin muissa EcoTankeissa:
  • CD-tulostus, jos sellaisia muinaisjäänteitä kaipaa
  • Viisi värisäiliötä: Muissa taitaa olla neljä
  • kaksi paperilokeroa, joista toisessa voi pitää vaikka 10x15-valokuvapapereita
  • Pienimpien pisaroiden koko on pienempi, kuin muissa ET:n malleissa. Tämä on tärkeää, mikäli haluaa laadukkaita valokuvatulosteita.
  • Automaattinen kaksipuoleinen tulostus.(Tosin sellaisia löytyneen myös joistakin muista EcoTankeista.)

Tämän kaveriksi kannattaa ostaa TurboPrint, jolloin saa kaiken irti tulostimesta. Lisäksi itsestään selvyytenä graafikko kalibroi näyttönsä. Huomasin, että TurboPrint:n avulla tulostaa lähempänä näytön näköisiä kuvia, kuin Epsonin omalla ajurillaan. Lisäksi TurboPrintillä on helpompi tulostaa sellaista mediaa kuin haluaa. (Suoraan valikoista voi valita, CD:n, valokuvapaperin, tai tavallisen paperin.)
https://www.turboprint.info/


P.S. Jos hinta hirvittää, niin huomautuksena mainitsisin että olen yhdeksän kuukautta tulostellut tulostimen mukana tulleilla ensimmäisillä väripatruunoilla huolettomasti, ja siitä huolimatta ensimmäisen panoksen musteista on vielä puolet jäljellä. Toiset panokset, jotka myös tulivat tulostimen mukana, ovat vielä odottamassa korissa.

P.P.S. EkoTank ei ole huoleton tulostin. Itselläni on tapana ainakin kerran kuukaudessa tulostaa nozzleCheck tukkoisten suuttimien seurantaan. Jos huomaa jonkin suuttimen olevan tukossa, niin pitää ajaa suuttimien puhdistus-ohjelma. Toinen itseäni kerran haitannut oleva ongelma oli, että tulostimeen tuli sellainen vika, että tulostin teki tahroja paperille tulostaessa. Tämä korjaantui suuttimien puhdistuksella, mutta se on ainoa suurempi ongelma, mikä tulostimessa on ollut. Lisäksi Scanneri-toiminto, jota tarvitsen varsin harvoin on epävakaa. Yleensä skannausta ennen kannattaa EkoTank sammuttaa ja käynnistää uudestaan, jotta skannaus onnistuu. XSane:kin tunnistaa Lubuntu 20.04:ssa, mutta en ole testannut onnistuuko skannaus sillä. 18.04:ssa Xsane ei tunnistanut skanneria, vaikka Epsonin sivuilta haetut ajurit olivat asennettu. 18.04:ssa pystyi skannaamaan jollakin toisella skannausohjelmalla (todennäköisesti Scanlite), vaikkei siinä ollutkaan kaikkia xsanen hienouksia.

P.P.P.S. Huomioi myös: Jos ostat mustesuihkun, niin sillä pitää tulostella säännöllisesti, ettei suuttimet tukkeudu. Tämä sääntö tosin kuuluu kaikille mustesuihkuille, vaikkei olisikaan EkoTankkeja.

Edit - Oman arvioni mukaan EkoTankilla on hivenen halvempi tulostella kuin saman hintaisella värilaserilla. Huonona puolena Värilaseriin verrattuna, on että tulosteet on vesiliukoisia, lisäksi tavalliseen paperiin tulostaessa kaksipuoleisia tulosteita näkyy paperin läpi toiselle puolelle tulostettu kuva/teksti. Paremmaksi puoleksi jää parempi tulostustarkkuus. Siis verrattuna värilaseriin.

Edit 2 - Huomioi, että EkoTankin käyttöönotto on normaalia tulostinta työläämpi ja hankalampi. Kun on musteet laittanut tankkeihin, kannattaa aloittaa tulostimen käyttäminen kalibroinnilla (Aluksi Nozzle check, ja sen jälkeen Pysty- ja vaakakohdistus, ne saattaa olla tehtaan jäljiltä epäoptimaalliset.).

Edit 2 - Nämä eivät ole mitkään käyttöohjeet, sillä ne on puristettu muististani, jotka tein yhdeksän kuukautta sitten, niin saattaa olla unohtunut jokin yksityiskohta pois.

14
Yleistä keskustelua / Vs: Retrokoneilua
« : 22.09.20 - klo:17.58 »
Edit - Tosin itselläni on laadukkaat naks naks tikut kuten mm. Competition Pro ja Tac-2.

Mulla on konepaketin mukana tulleet tikut, merkkiä "Zipstick". Jossain vanhassa arvostelussa eivät olleet surkeimpia, eivät parhaimpia, mutta nyt liki 30-vuoden kestotestin voin sanoa, ettei laadussa kyllä ole mitään vikaa :D

Näyttää ihan laatu-tikulta, joka lieneen saanut vaikutteita Competition Pro:lta tai toisin päin, mikäli Competition Pro on tuoreempi.

Suosittelen vahvasti ostaa tuo Huuto.net:ssä oleva adapteri, niin pääset PC:ssäkin nauttimaan aidosta retroilusta. Se toimineen suoraan Plug And Play, ja näkyy analogia-tikkuna ilman ajureita. Aivan 100 %:n varmuutta en voi antaa, koska itse värkkäsin oman adapterin itse, mutta samoilla ohjeilla tein (tai hivenen tulkitsemanani). Sehän vie vähemmän tilaakin, kuin kokonainen USB-padi.

En tosin ole adapteria testannut Amiga-emulaattorilla, kun en omista Amigaa, niin en katso oikeudekseni käyttää kyseistä emulaattoria, mutta kyseinen adapteri toimii Vice:ssä, kunhan asetuksissa ilmoittaa käyttävän tikkua. Kyseinen adapteri toimii peräti The C64 Mini:ssä, joka on siis välimuoto Vice:stä ja Aidosta. (Toki The C64 Mini taitaa raudallisesta olla Linukka, mutta distro on viimeistelty käyttöliittymältää C64:ksi.)

15
Yleistä keskustelua / Vs: Retrokoneilua
« : 22.09.20 - klo:16.15 »
Tosin nythän pystyn ajamaan kaikkea mahdollista peliä ihan oikealla raudalla, kun vihdoin ja viimein saan PC:n ja konevanhuksen keskustelemaan keskenään :)

Itselläni on niin vähän tilaa, ettei 80/90-luvun koneita mahdu työpöydälleni, siksi emulaattorille on hyvä tilaus. Itse tosin omistan vain 8-bittisiä koneita (C64:n ja pari MSX:ää). Tosin itselläni ei ole AV-näyttöä vaan ajan koneita tietokoneen läpi USB-AV-adapterilla. Hyvänä puolena siinä on, että voi ottaa kuvakaappauksia aidosta ympäristöstä. Huonona puolena on tietenkin lagi.

Edit - Tosin itselläni on laadukkaat naks naks tikut kuten mm. Competition Pro ja Tac-2.

16
Yleistä keskustelua / Vs: Retrokoneilua
« : 22.09.20 - klo:09.10 »
Kyllä se kohtuu hyvin pelaa, jotain kaatuiluja on itsellä ollut mitä ei oikealla koneella tule. Oikeastaan isoin puute on se ettei itsellä ole PC:lle niksnakstikkua tai padiohjainta. Amigan pelit kyllä mieluusti haluaa sen.

Osta arduino mini/Leonardo, ja kolvaa adapteri Amigan tikulle. Ymmärsin, että sulta löytyy alkuperäiset ja toimivat Imiga-tikut. Itselläni on muistikuva, että on Amigassa normaalit Atari-tikut (DB9-liittimiellä). Toki, jos ei viitsi/kerkeä nähdä vaivaa, niin adapterin voi myös ostaa.

https://www.huuto.net/kohteet/c64-maxi_mini-arcade2usb-converter-_-joystick-adapter/526406550

Sellaisen tekeminenkin on helppoa ja halpaa, jos ostaa Kiinasta tarvikkeet.

17
https://how-to.fandom.com/wiki/How_to_wipe_a_hard_drive_clean_in_Linux

Suosittelisin urandom-version käyttöä, mikäli haluat olla varma, että tieto tuhoutuu.

Kaikkien foliohattuisimpien kannattaa tehdä kyseinen tyhjennys urandom-versiolla muutaman kerran.

18
Kiitos, vielä lisäkysymys: Haluaisin myös optisen aseman. Noissa koneissa ei ole edes paikkaa sisäiselle optiselle asemalle. Pitää siis ostaa ulkoinen. Löytyykö sellaista mihin on myös Ubuntun tuki?

Voit myös vaihdattaa kotelon semmoiseen, missä on DVD asemalle paikka. Pidemmän päälle paljon mukavampi, kuin erillinen USB asema.

Tosin ulkoisen DVD-aseman saa mukaan, jos taloudesta löytyy kannettava, niin se on myös merkittävä etu.

Noi ulkoiset DVD-asemat ovat sitten herkkiä hajoamaan. Ainakin itse olen pari saanut rikki, vaikka pyrinkin huolellisesti käyttämään.

19
No, nyt tiedostot on siistitty.

Yllättävän nopeasti Raspberry Pi siitä selvisi. Ajattelin, että siinä menisi viikko, mutta Raspberry Pi teki sen muutamassa  tunnissa.

Levytilaa vapautui noin 300 Gt, joten operaatio kannatti tehdä. Vielä en ole tehnyt symbolisten linkkien muuttamista absoluuttisista suhteellisiin, mutta uskon siitä selvittävän vieläkin nopeammin.

Kiitokset nm:lle hyvästä vinkistä.


20
Scripti nyt ainakin löytyi...

Lainaus
https://unix.stackexchange.com/questions/100918/convert-absolute-symlink-to-relative-symlink-with-simple-linux-command
Koodia: [Valitse]
find . -type l | while read l; do
    target="$(realpath "$l")"
    ln -fs "$(realpath --relative-to="$(dirname "$(realpath -s "$l")")" "$target")" "$l"
done

Edit - Nyt Raspberry Pi rupesi raksuttamaan ...

Ennen sitä tein tätä vastaavaa...
Koodia: [Valitse]
sudo ls -lR /media/pi/10Teranen >10TeranenDirnames.txt

... joka auttaneen muokkaamaan oikeudet samoiksi, kun alkuperäisessä hakemistossakin on. Toivottavasti ohjelma ei kaadu kesken urakan.

Edit 2 - Ohjelma ilmoittaa, että todellinen koko on n. 8 TiB eli sen se pystyi ainakin ilmoittamaan ennen kaatumista. Vaikuttaa lupaavalta.

Edit 3 - Lisää tilastoja .. pikkasen vajaa Miljoona tiedostoa, joten käsipelillä parsiminen olisi ollut "hivenen" työlästä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 116