Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - JaniAlander

Sivuja: [1] 2 3 ... 147
2
Itse näen aineellisuuden kulutettuina uusiutumattomina/hitaasti uusiutuvina resursseina. Energia jos joku on aineellista, koska se tuhoaa valtavat määrät hitaasti uusiutuvia luonnon mineraaleja, kuten öljyä, puuta, kivihiiltä, jne.

Toisaalta tuuli- ja aurinkoenergia ei kyllä lopu. Tai kun loppuu, niin itse ongelma ei ole enää ajankohtainen. :)

Puunkin voi nähdä eräänä aurinkoenergian muotona.

Sinänsä fossiilinenkin energia on aurinkoenergiaa. Se on vaan vähän kauemmin sitten varastoitua sellaista.

3
Jos nyt sitten filosofisesti asiaa lähestyy, niin onhan se data tietyssä mielessä aineetonta. Ei se kovalevy paina yhtään sen enempää riippumatta siitä miten sen sisäiset magneettikentät on järjestelty. Tai voihan sitä kanssa ajatella kirjavertauksena. Meillä on kirja x mikä sisältää vaikka nyt sitten laajan ja mielenkiintoisen tarinan. Sitten meillä on kirja y, mutta painossa kävi pieni sekaannus. Siinä on sinänsä kaikki samat kirjaimet ja merkit, yhtä laajana, mutta ne ovat satunnaisjärjestyksessä. Painaako kirja x enemmän vaiko vähemmän kuin kirja y? Periaatteessa dataakin on saman verran, mutta toisen sisältö on satunnaiskohinaa.

Datan tallennus vaatii ainetta ja energiaa, mutta se itsessään on jotain muuta. Merkityksellisyys esim. on kiinni järjestyksestä. 4
Kyllä se sekoittaminen on nykykäyttiksillä vaikeaa. Kunhan alkuasetukset tehdään oikein. Korkeintaan saa pikakuvakkeet hukkaan ja niidenkin kanssa ei onnaa jos ne on lukittu.

5
Kyllähän iso datakeskus energiaa vie, mutta saattaapi viedä vähemmän kuin jos se datankäsittely ja säilöminen tehdään hajautetusti. Suuruus tuo mukanaan kaikenlaisia konsteja. Energiankäyttöä voidaan säädellä tarkemmin, jätelämpö voidaan ottaa talteen jne...

Energiakulutus pysyy mielestäni samana, mutta paikallisesti sähkonkulutus vähenee, jos tuo tietojenkäsittely ja datan varastointi on hajautettu esimerkiksi fyysisesti eri paikkoihin maapallolla, tai vaikka eri maanosiinkiin niistä seitsemästä, joita Maassa on, mutta näitä ilmastonmuutos ja ympäristoasioita nyt pääsääntoisesti järkevää myos ajatella globaalisti, mitä olen aiemminkin maininnut esimerkiksi, mitä pidän luonnon monimuotoisuuden ja ympäriston elämän säilymisen ja ylläpitämisen edistämistä globaalisti tavoiteltavana arvona, joihin sitten yksilo voi omilla valinnoillaan vaikuttaa vähän, mutta eri asia sitten, loytyyko maailmasta tarpeeksi suurta joukkoa ihmisiä/toimijoita, jotka omaavat saman arvomaailman ja siten päätyvät samoihin valintoihin, jolloin voisi makrotasolla ollakin jotain vaikutusta näihin asioihin. Se lähinnä on ongelma ilmastonmuutos-kysymyksen ongelma-asettelussakin, kun maailmassa on valtioita ja kulttureja, joiden vaikutus voisi olla merkittäväkin ilmastonmuutos-asian edistämiseen, mutta kuitenkaan eivät toimi aivan Euroopan Unionin Komission säätämllä fossiilivapaa maanosa 2035 -agenduurilla.

On kyllä totta, olet oikeassa Jani Alander, että niitä energiankulutuksesta aiheutuvia haittoja voidaan pienentää tai ehkäistä erinäisillä ympäristoteoilla, esmierkkinä mainitsit tuon kiertotalouteen liittyvän jätelämmon talteen ottamisen, jolloin sitä voidaan hyodyntää jalostaen uusia tuotteita ja palveluita jossain muodossa siitä.

Ei se ihan mene näin yksinkertaisesti. Sanotaan sulla kuluttajana on joku kelpo kokoinen NAS, se kumminkin kuluttaa vaan murto-osan sun sähkölaskusta, sulla ei ole kovin suurta hinkua minimoida sen sähkönkulutuksesta. Datakeskuksella taas sähkö on suuri osa operointikuluista, niillä ON iso hinku painaa kulutusta alas per käsitelty teratavu.

Ja johan noita hajautetaan ympäriinsä ihan jo siksi että aikakriittisissä sovelluksissa on yksi juttu mille ei voi mitään. Ja se on miten vauhdikkaasti valo tai sähkö kulkee. Pingiä tulee pakostakin enemmän jos keskus on fyysisesti kaukana asiakkaasta.

6
Kyllähän iso datakeskus energiaa vie, mutta saattaapi viedä vähemmän kuin jos se datankäsittely ja säilöminen tehdään hajautetusti. Suuruus tuo mukanaan kaikenlaisia konsteja. Energiankäyttöä voidaan säädellä tarkemmin, jätelämpö voidaan ottaa talteen jne...

7
On siitä näppärä että vaikkei oliskaan paikalla niin sähköpostiin tulee ilmoitus, ja ainakin itsellä sähköpostiloota on vielä se mikä on puhelimen seuraama, eli heti huomaan, että huomiota kaivataan.

8
Oli vaan ei ole enää. Ja ilmoita valvojille painike tuottaa meille ilmoituksen :) Tämä näin yleiseksi tiedoksi.

9
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 28.10.22 - klo:20.04 »
Onhan se totta, että syytön mies, kunnes oikeudessa toisin todistetaan ja tuomio annetaan lopulta.

Ei näyttänyt ainakaan vielä olevan Interpoli Red Notice -listalla, mitä netissä näköjään hakukriteereillä voi hakea listalla olevia hakuja päällä olevia etsintäkuulutettuja, tai merkattuja henkilöitä.

Varmaan tiesitte tämän, pistän tämän lähdeviitteen tähän nyt, mutta en tiedä sitten, kuinka reaali-online ajassa tuo on, että kuinka usein tuo julkinen tietokanta, josta nuo haut voi tehdä, päivittyvät. Ei siinä nyt ainakaan vielä tullut "Family Name" -kenttään "Kivimaeki" tai "Kivimäki" -hakukriteereillä yhtään matchia.

https://www.interpol.int/How-we-work/Notices/View-Red-Notices
Luultavasti jos ei kotimaasta löydy tai EU pidätysmääräys tuota tulosta tuo paukkuu seuraavaksi. Ja sillä kyllä kaivetaan jollei ole päätynyt jonnekin hevonkuuseen ja saanut pätevästi väärennettyjä papereita.

10
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 28.10.22 - klo:19.47 »
Ja poliisithan etsivät etsintäkuulutuksella, ei niinkään vasta kun on "todettu syylliseksi", harvemmin oikeutta käydään poissaolevana. Ts. syylliseksi ei voi todeta ennen kuin tyyppi on saatu käräjille ja oikeus tuominnut. Sitä ennen ollaan vain "epäiltyjä".

11
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 28.10.22 - klo:19.45 »
Jere tod näk on jo tehty Interpolin Red Notice, tai jollei ole vielä niin pian on.

12
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 28.10.22 - klo:19.43 »
Aika moneen paikkaan edelleen pääsee mitä ilmeisimmin huoltomieshaalarit päällä ja joku itsetulostettu kortti "todisteena".

13
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 28.10.22 - klo:17.03 »
Jaa'a, muistan 80-luvulta tilanteen, kun naapuritalon viraston nurkalla pamahti pommi, ja seuraavana päivänä pähkäilin mitä tehdä, kun hissistä tuli puhelinyhdistyksen mies paketti kainalossa ja kysyi missä on konehuone. Kerroksen hissiaulan ovet olivat lukossa, ja konehuoneenkin ovet olivat lukossa, mutta siihen aikaan ei kännyköitä ollut kuin pomoilla, ja minä olin nuori ja hoikka ja kahdestaan ison miehen kanssa siinä aulassa. Päätin sitten päästää miehen aulasta käytävään ja neuvoin suunnan konehuoneelle, mutta annoin sitten kipakkaa palautetta pomoille. Heitä se vaan huvitti. Meni ainakin vuosi ennen kuin ala-aulaan saatiin kulunvalvonta.

Kaipa tuo riippuu organisaatiosta, kuinka tosissaan ottivat tai ottavat asian. Tokihan edelleen kunnon penetraatiotestaajat testaavat tuotakin, pääseekö jollain tarinalla jne kulkurajoitettuihin tiloihin.

14
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 28.10.22 - klo:15.51 »
Niin no ennenvanhaan tietomurrot estettiin kahdella konstilla. Fyysisellä turvallisuudella, ja sitten vähemmässä määrin kryptaamalla tiedot.

Ihan vanhojen kunnon keskuskoneidenkin aikaan tuo eka oli se tärkein. Tietoja harvemmin oli itse koneella, vaan jossain nauha-arkistossa, ja sinne ei menty ilman lupia hiippailemaan.

Ja onhan se fyysinen turvallisuus edelleen se olennainen juttu. Jos nyt joku pääsee vaikka huomaamatta koti-pc:täsi ronkkimaan, mikään ei estä asentamasta vaikka ihan fyysistä näppäinkaapparia jne...

15
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 28.10.22 - klo:12.29 »

Jatkan vielä sen verran, että tiedä sitäkään, onko vuosisatojen kuluessa ihmisten ja ero rosvokoplien ja roskajoukkojen rikollisuus raaistunut jos nyt rajataan uhrien joukko muihin ihmislajin edustajiin, mitä tuossa viime viikolla muutamia iltoja käytin Tiede Historia -lehden verkkoarkiston selailuun, niin en tiedä, onko 1500-luvulla ollut enemmän yksityisyrittäjiä rikollisuuden toimialalla, mitä enemmänkin joukkioita, koplia, mitä nykyisin ainakin merkittävimmät rikostapaukset, joita julkisuudessa esitetään välillä uutisissa, ne on aika hyvin järjestäytyneitä ne sidosryhmäverkostot, jotka niitä tehtailee. Tosin, on nykyisinkin rikoksen tehtailijoina myos paljon yksinyritteliäisyyttä.

Tämä nyt nousi mieleeni kysymyksenäni, pistän nyt lähdeviitteen tähän mielenkiintoiseen rikos-tapaukseen, joka viestii julmuutta, yksinyritteliäisyyttä, jonkinlaista empatiankyvyn puutetta yms. 1500-luvun loppuun tämän tarinan tapahtumat siojittuvat:

Niin no riippunee rötösten laadusta. Jotain maantierosvousta oli hyvä harjoittaa porukalla. Kun taas hiippailu yöaikaan jonnekin yksityistaloon ja arvoesineiden pihistäminen on pakostakin yksinäistyötä.

Toki joskus 1500-luvulla ongelmaksi joukolla rikosten teosta tuli periaatteessa sama asia kuin nykyään. Pitää luottaa siihen että toverit pitävät suunsa kiinni. Nykyään hommansa osaavat rötköt voivat kuulusteluissa vaan todeta, etteivät kommentoi mitään mihinkään, ja siinä se sitten. 1500-luvulla, no silloin oli käytössä sellaisia viranomaisia joiden erityistaitoihin kuului kuulusteltavan suostuttelu puhumaan, periaatteella puhut nyt tai itket ja puhut. Hyvin harvassa ovat sellaiset, jotka pitävät suunsa kiinni loppuun asti, jos asialla oli ammattimies kelpo välineiden kera. Lisäksi oikeuskäytäntö oli vähän erilainen, sitä saattoi tulla tuomituksi pelkällä mainetodistelulla. Ts. vaikkapa kylällä on jotain varastettu, ja kaikki tietävät Jussi Juhonpojan olevan kelvoton kelmi ja varas. Jossei syytetty saa riittävää määrää hyvämaineisia ihmisiä vannomaan puolestaan niin hommahan on sillä taputeltu.

16
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 27.10.22 - klo:15.23 »
No jaa tietomurto kyllä jossain määrin oli tunnettu käsite, ja pahantahtoinen käyttäjä. Kuinkas muuten Unixiin oli pistetty toki melko nykymitoilla vaatimattomia, mutta silti, turvatoimia.

17
Yleistä keskustelua / Vs: Whatsupin desktop versio
« : 06.10.22 - klo:15.23 »
Kyseessä on siis tämä avoimen koodin toteutus: https://github.com/eneshecan/whatsapp-for-linux

Saatavilla Snapin lisäksi mm. Deb-, Appimage- ja Flatpak-pakettina.

Tässä foorumissa pitäisi olla "tykkää" toiminto :D Hyvä postaus

18
Yleistä keskustelua / Vs: Whatsupin desktop versio
« : 06.10.22 - klo:12.39 »
Näemmä jotkut ovat tehneet snäppinä olevan "epävirallisen" desktop version Whatsupista Linuxille. Kokeiltu ja toimii.

Linkkiä/muuta ohjetta?

Löysin googlehaulla whatsup desktop for linux. https://snapcraft.io/whatsapp-for-linux Tuota sivustoa käytin. Sieltä sitten asentuu snappinä, ja linkitys puhelimen whatsuppiin käy samalla tapaa kuin virallisessa Windows sovelluksessa.

19
Yleistä keskustelua / Whatsupin desktop versio
« : 01.10.22 - klo:15.44 »
Näemmä jotkut ovat tehneet snäppinä olevan "epävirallisen" desktop version Whatsupista Linuxille. Kokeiltu ja toimii.

Sivuja: [1] 2 3 ... 147