Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Traien

Sivuja: [1] 2
1
Jatketaanpa vielä täälläkin, kun en ole ehtinyt vielä muihin suositeltuihin infokanaviin tutustumaan.

Tosiaan 12.04 julkaisussa on LTSP-toteutus muuttunut aika paljon. Oletuksena toiminta on kuten ltsp-localapps-wrapperin kanssa, eikä tätä erillistä wrapperia enää tarvita. Haittapuolena tässä on, että palvelinta ylläpidettäessä on erikseen kirjauduttava ssh:lla palvelimeen sisään, kun ohjelmat näkevät vain client-ympäristön hakemistopuun. Käyttäjille näkyy myös /home-hakemiston alla ainoastaan oma kotihakemisto, toisten käyttäjien hakemistoihin ei pääse, jaettu hakemisto pitää toteuttaa jollain muulla tavalla.

Sellainen erikoinen ongelma tuli vastaan, että autologinia käytettäessä kaikki päätteet eivät toimi, enkä ole keksinyt, mikä sen aiheuttaa. Ongelmapäätteet eivät päädy työpöydälle, vaan jäävät latausteksteihin, konsoleihin näilläkin päätteillä pääsee. Kun autologin on poissa käytöstä, ongelmallisetkin päätteet toimivat kuten pitääkin, käynnistyvät kirjautumisruutuun ja manuaalinen kirjautuminen toimii oikein. Onkohan tällaista ongelmaa tullut muille vastaan? En ole logeistakaan löytänyt oikein vihjeitä siitä, mistä ongelma johtuisi.

2
Ilmeisesti näyttää vahvasti siltä, ettei ltsp-localappsia käytetäkään enää tässä versiossa 12.04 - ainakaan entisellään, jotain on todella ratkaisevalla tavalla muutettu.

Päätteillä näyttävätkin ohjelmat toimivan aivan, kuten ne toimisivat localapps-wrapperin kanssa. Huomasin tämän, kun aloin ihmetellä aiemmin kirjoittamaani ongelmaa, ettei ltsp-server -paketteja olisi muka asennettu. Päättellä auki olevassa gnome-terminaalissa nimittäin ollaan todellakin client-ympäristössä: tiedostolistauksissa näkyy client-ympäristön tiedostot esim. /usr/share/doc/ltsp-server/ -hakemisto puuttuu kokonaan - palvelimelle paikallisesti kirjauduttaessa näkyy palvelimen hakemistopuu ja kyseinen hakemisto. Lisäksi kieli on englanti, kun en vielä chroot-ympäristössä asentanut suomen kielipaketteja. Luonnollisestikaan sudo-komento ei päätteillä nyt toimi käyttäjän salasanalla, koska kyseistä käyttäjää ei ole luotuna client-ympäristöön. Firefoxia ajettaessa sama juttu - kieli on englanti - lisäksi firefox voidaan käynnistää yhtäaikaa palvelimella ja clientilla - normaalistihan tämä ei ole toiminut, ellei clientilla ole pyöritetty selainta localappsin kautta.

Kuuluukohan 12.4-versiossa asioiden toimia näin, vai olisiko tämä päivitysasennus sotkenut toiminnan näin perusteellisesti? Toisaalta tämäkin toimintamalli minulle toki käy, jos tulostuksen saa toimimaan yms. Ainoastaan ylläpito ei normaaliin tapaan onnistu, vaan pitää kirjautua palvelimelle paikallisesti.

3
Nyt olen juuri asentanut koulumme serverin uusiksi käyttäen LTSP-pnp-ohjetta :

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP/ltsp-pnp

Tällä systeemillä pitäisi saada korvattua localappsit, ainakin niin että systeemi osaa käyttää päätteen tehoja, jos niitä päätteessä on.
Asennus kesti vajaan tunnin.
Masa

Pitäisi miltei pystyttää erillinen testiserveri, jolla voisi tuota testata. Nopeasti tuosta ltsp-pnp:stä luin ja sanottiin, että pitää olla päätteiden samaa arkkitehtuuria serverin kanssa. Omassa ympäristössä tuottaisi ongelmia, kun osa päätteistä on 32-bittisiä ja osa 64-bittisiä. 64-bittiseen serveriin taas ei kehtaa 32-bittistä käyttöjärjestelmää asentaa. Tähän mennessähän on päätteitä varten jaettu 32-bittinen järjestelmä, niin on kirjava päätekalusto toiminut hyvin. Lisäksi 64-bittisessä pääteympäristössä oli aikanaan bugi usb-muisteihin liittyen, tiedä sitten, onko jo korjattu.

4
Heh, aina tulee lisää ongelmia, kun edellinen ratkaistu. Näyttää ltsp-localapps olevan jotenkin rikki. Clientilla tulee herja: The program 'ltsp-localapps' is currently not installed.  To run 'ltsp-localapps' please ask your administrator to install the package 'ltsp-server'. Eihän tätä nyt sentään pitäisi clientin chroot-ympäristöön asentaa. Palvelimelle ltsp-server -paketti luonnollisesti on asennettu. Mitähän tälle ongelmalle taas tekisi...

5
Näemmä taas oma apu paras apu, vaikkein Googlella mitään järkevää löytänytkään. Eli piti chroot:issa asentaa gnome-panel ja sitten päivittää ltsp-image. Päätteillä käytettävät istunnot kun tietysti sisältyvät ladattavaan imageen, ehkä on sitten niin triviaali juttu, ettei siitä siksi ollut missään mitään tietoa.

6
Seuraatko edubuntu-users@lists.ubuntu.com -listaa? Siellä ratkaistaan ongelmia usein ennenkuin niihin ehti itse törmätä. Arkistonkin varmaan löytyy jostain.

Enpä ole seurannut, pitänee tutustua. Jotenkin alkaa syömään miestä, kun perjantaista lähtien ollut järjestelmä jo käyttökelvottomassa kunnossa, eikä oikein suuria apuja löydy mistään. Heitin hevon kuuseen koko Unityn ja asensin Xubuntu-desktopin palvelimelle, mutta clientien sisäänkirjautumisruudussa on edelleenkin vain valittavissa Unityn variantit ja xterm.

Googlella löytyy kyllä ohjeita, miten pakottaa oletusistunnoksi jokin muu Unityn sijaan, mutta tässä tapauksessa ei ole apua, kun tulee herja, ettei istuntoa voi ladata. Hyväksynee todennäköisesti vain tuossa sisäänkirjautumisruudussa olevat istuntovaihtoehdot, 10.10-versiossahan listassa näkyikin hienosti tuo gnome-fallback, joka sitten toimikin.

7
Näemmä oma apu paras apu, eli Googlella löytyi apua englanniksi. Löytyi hyvät ohjeet diagnosointiin: nbd-palvelin ei jostain syystä käynnistynyt. Kävin hieman conffeja läpi, mutta lopulta päädyin asentamaan koko ltsp-client-ympäristön uudelleen, minkä jälkeen lähti toimimaan. Onko muuten tällä foorumilla Asmo Koskisen lisäksi muita LTSP-asiantuntijoita? Mietin vain, että onko tämä kannattava foorumi kysellä apuja, kun aikaisemman kokemuksen mukaan yleensä Asmo on ollut ainoa, joka on vastaillut.

Eli nyt järjestelmä toimii niin, että pääsee kirjautumaan sisäänkin, tai oikeastaan ei aivan: "Failed to load session: gnome-fallback". Olen määrittänyt tämän oletusistunnoksi, koska Unity ei sovellu käyttöömme lainkaan (on erittäin vaikea Windows:iin tottuneiden ja jope itseni kaltaisen KDE-käyttäjän käyttää ja lisäksi liian raskas käytössä oleville laitteille) Unity 2D ja xterm ovat asetuksissa valittavissa ja ne toimivat. Palvelimelle on asennettu gnome-session-fallback ja palvelimelle paikallisesti kirjauduttaessa tämä istunto toimii aivan normaalisti. Mitenhän saisin tämän jälleen toimimaan päätteissäkin? 10.10 versiossa toimi ongelmitta. On aika oleellinen kysymys, mutta voin toki myös jatkaa tutkimustyötä googlella, jollei täällä kukaan tiedä ongelmaan vastausta.

Edelliseen ongelmaan liittyvää luettavaa: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ltsp/+bug/951526

8
Pitkään toimikin LTSP-palvelin ilman ongelmia, käytössäni oli versio 11.10, jossa sain säädettyä kaikki asetukset kohdilleen ja toimiviksi. Vihdoin päätin kuitenkin päivittää LTS-versioksi, että voisi mennä useamman vuoden ilman suurempia päivityksiä. Päivitys onnistui ilman virheilmoituksia, mutta tietenkin LTSP-puoli meni sen yhteydessä rikki: clientit eivät pääse kirjautumisruutuun asti, vaan niissä aukeaa näkyville vain busybox.

Menettelin lyhyesti sanottuna näin:
1) Päivitin serverillä olevan jakelun aivan normaalisti.
2) Tämän jälkeen kopioin /etc/apt/sources.listin /opt/ltsp/i386/etc -hakemistoon ja chrootissa tein apt-get update && apt-get upgrade
3) Lopuksi ltsp-update-kernels&& ltsp-update-image --arch i386 && ltsp-update-ssh-keys

Mitähän tuli tehtyä väärin tai jäi tekemättä, kun päätteet tosiaan eivät toimi? Avusta olisin jälleen kiitollinen, ettei tarvitsisi alkaa koko järjestelmää asentaa uudelleen.

9
Ubuntu Tweakissa on mahdollisuus valita, näkyvätkö mainitut kohteet työpöydällä.

Kiitos, tällä tuntuu toimivan. Teemojakin pystyy valitsemaan, muttei asentamaan uusia.

Tietäisikö joku vielä, miten onnistuisi GTK- teemojen ja uusien ikonien asennus? Olisi hyvä ominaisuus lisättäväksi tuohon tweakiinkin.

10
Gnomen 2-versioon ja 10.04 version tarjoamiin kustomointivaihtoehtoihin tottuneena nousee sananmukaisesti hiukset pystyyn tämän 11.10 -version kanssa. Onkohan jakelu tosiaan onnistuttu pilaamaan näin perusteellisesti, vai löytyisiköhän ongelmiini ratkaisuja?

Klassisen Gnomen pystyy asentamaan kyllä 11.10:een ja Unityn poistamaan, MUTTA 11.10 mukana tulevassa Gnome2:ssa on mukana vain muutama huono teema. Oman teeman asentaminen ei onnistu:  System Settings -> Appearance antaa valita vain muutaman mukana tulleen teeman, joita ei edes pääse mitenkään muuttamaan. Käyttäjän kotihakemistosta ei löytynyt .themes -kansiota lainkaan, kun sen loi ja sen alle kopioi custom teemoja, ei vaikutusta, eivät ilmesty listaan. Ja 10.04:ssä löytyneet valinnat teemojen asentamiseen ja muokkaamiseen puuttuvat täysin. Sain gnome-tweak-toolilla onnistui vaihtamaan window decorationin .themes-kansion alle kopioimani teeman tyyliseksi, mutta mitään muuta teemaan liittyvää ei pystynyt vaihtamaan.

gconf-editorista taas puuttuu mahdollisuudet vaihtaa gnome main menun painikkeen kuva sekä nautiluksen kohdalta mahdollisuus saada Computer, Trash can ja Home -kuvakkeet työpöydälle.

Onko siis mitään tehtävissä, vai pitääkö pysytellä vanhassa LTS-versiossa niin kauan, kuin se on tarjolla? Ongelma siis oikeastaan on, että 11.10 on nyt käytössä LTSP-ympäristössä, itsehän olen KDE- ja Kubuntu-käyttäjä, eli eivät omaa käyttöäni ongelmat koske, mutta LTSP:n käyttäjiäni kyllä. Kirjoitin viestin tälle yleiselle alueelle, koska koskee ongelma yhtä lailla Desktop-käyttöäkin, eikä ole LTSP-spesifinen juttu.

11
Kiitos, sain toimimaan.

12
Pitkästä aikaa nostetaan tätä lankaa. Eli tuli taas Ubuntu 10.11 päivityksen jälkeen ongelmia localapps:in kanssa. Ongelma siis on, ettei LibreOffice asennu oikein client-ympäristöön, Firefox ja monet muut ohjelmat asentuvat ongelmitta, mutta LibreOfficen tapauksessa dpkg kohtaa virheitä ainakin Javaan liittyvien pakettien asennuksessa, eikä sitten suostu täten LibreOfficea asentamaan. Olisikohan tähän jotain helppoa ratkaisua? Muistelen kohdanneeni samanlaisen ongelman myös 10.04-version kanssa, mutta korjaantui muistaakseni jonkun päivityksen yhteydessä.

13
Jo pidempään palvelleesta Ubuntu 10.04 palvelmiesta sanoi kiintolevy työsopimuksensa irti ja varapalvelimen käyttöön ottaessani päätin testiksi asentaa käyttöjärjestelmäksi uusimman 11.10 version. Muuten onnistui hienosti, mutta Unityn totesin aivan karmeaksi, eivät osaa käyttäjätkään sitä käyttää, joten poistin koko virityksen ja asensin perinteisen gnomen. Muuten kaikki toimisi hienosti, mutta  vastaan tuli erittäin kiusallinen ongelma, mistä ovat kärsineet muutkin.

Sisään kirjauduttaessa on aina erikseen Asetuksista valittava istunnoksi gnome. Muuten sisäänkirjautuminen ei onnistu, vaan tulee herja ""Failed to load session "ubuntu"". Olen lukenut ongelmaan ratkaisuehdotuksia ja luonut /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/lts.conf:in ja kirjoittanut siihen seuraavat rivit ja kokeillut niistä eri varianttejakin:
LDM_XSESSION="gnome-session --session=classic-gnome"
LDM_SESSION="gnome-session --session=gnome-fallback"
Mikään ei kuitenkaan auta, ja kyllä, olen lts.conf:in muokkaamisen jälkeen myös ajanut ltsp-update-imagen.

Tietäisiköhän kukaan tähän mitään järkevää ratkaisua? Lukemani perusteella kyse on bugista, mutta noilla säädöillä ovat monet saaneet kuitenkin toimimaan. Itse en saa. Ja käyttäjäthän valittavat, jos joutuvat joka kirjauksessa valitsemaan gnomen erikseen - ja vieläkin enemmän, jos joutuvat opettelemaan Unityn. Ja toimivatkohan muistitikutkaan Unityn kanssa oikein, ainakin 10.04:sessa toimivat vain Gnomessa, KDE:ssä ja Xfce:ssä eivät.

14
Hei,
onko muille tullut vastaan ongelmaa, miten clientin saisi järkevästi sammutettua, kun autologin-ominaisuus on käytössä? Oikeastaan paras vaihtoehto olisi sammuttaa clientit virtakytkimestä, mutta tämäkään ei tee mitään (ellei tee väkisin sammutusta, eli pidä useampaa sekuntia pohjassa), enkä nopealla etsimisellä löytänyt ainakaan ratkaisua, miten napin saisi mapattua niin, että se käynnistäisi shutdown-toimenpiteet.

Luin muilta foorumeilta, että sammutus on todella ongelma autologinia käytettäessä, sillä sammutus Gnomessa ei toimi oikein, vaan se onnistuu ainoastaan sisäänkirjautumisruudussa, jota ei lainkaan saa esiin autologinia käytettäessä. Sammutus gnomen valikosta johtaa ainoastaan uloskirjautumiseen. Tämä on kyllä raportoitu bugi, mutta virallista korjausta ei taida vielä olla. Toisaalta olisi parempi, että koneet sammuisivat virtakytkintä painamalla, kuten Windows-työasematkin. Tuo useamman sekunnin pohjassa pito on huono ratkaisu, kun silloin kone sammuu väärin, ja jos käyttäjät kopioivat toimintatavan Windows-puolelle, niin sitten ovatkin koneet sillä puolella varmasti ennen pitkään sekaisin tiedostojärjestelmävirheistä johtuen.

15
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu 10.04 ja Opit (wsoy)
« : 07.09.10 - klo:18.44 »
Onko tosiaan niin, ettei Ubuntulla voi tehdä Opit -tehtäviä?

Ongelman aiheuttaa ainakin shockwave ja ties mikä???

Itse opettajana olin taannoin yhdeydessä WSOY:n verkkopalvelujen tukeen, ja kuulemma ovat palveluitaan uudistamassa siten, että vähitellen poistavat Shockwavea-käyttävät sovellukset - voi vain mennä aikaa. Shockwave on kyllä vaivan kanssa mahdollista saada toimimaan Linuxissakin, muistaakseni piti asentaa wine sekä siihen Firefoxin Windows-versio, ja tätä Windows-version pluginia sai jollain kepulikonstilla käytettyä Linuxinkin Firefoxista käsin. Täältä löytyy ohjeita: https://help.ubuntu.com/community/Shockwave

Shockwaven lisäksi tarvittiin joissakin tehtävissä myös Javaa.

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 10.04 network manager puuttuu
« : 07.09.10 - klo:17.07 »
Sitä olen yrittänyt jo, mutta vastaukseksi sain kehotuksen asentaa paketin (tulee 2 vaihtoehtoa) missä nm-applet on. komento sudo apt-get install network-manager-gnome ei kuitenkaan toimi (tulee vastaus ettei sellaista pakettia ole), ilmeisesti koska ei ole nettiyhteyttä?

Itse olen noita network managereita yleensä Ubuntun kanssa vierastanut, kun monesti tuota kautta konffattuna wlania ja varsinkaan nettitikkuja ei kovin hyvin luotettavasti saa toimintaan. Tai sitten kohtaamani tapaukset ovat olleet jotenkin normaalista poikkeavia. Suosittelen lämpimästi, että säädät verkon asetukset ihan /etc/netwrok/interfaces -tiedostosta käsin. Voit lisäillä tiedostoon seuraavat rivit, mikäli verkkokorttisi on eth0 ja ip-osoitteen saat dhcp:lta käsint:
auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Ja voihan tämän säädön jäleen asentaa toki network managerinkin, mutta sitten pitää taas nuo rivit poistaa,jos haluat manageria käyttää yhteyden määrittämiseen.

17
Tikulla olleet ohjelmistot vaan ei ilmestyneet käyttöön, mikä toisaalta ei ole yllätys, koska ne ilmeisesti on win meininkeihin tehty.

Nimenomaan ovat Windows-ohjelmistoja, eivätkä Ubuntun kanssa toimi. Nettitikut yleensä saa paremmin tai huonommin Linux-ympäristössä toimimaan, mutta tällaisia tarkkailuohjelmistoja valitettavasti ei ole saatavilla. Voit testata yhteytesi nopeuden vaikkapa osoitteessa http://www.speedtest.net

Saattaa myös olla, että kaupunkisijainnnista huolimatta yhteytesi toimii vain GPRS tai EGPRS-nopeudella, jotka ovat todella hitaita. Onko Nokian mokkulassa lediä, jonka väristä näkisi, onko 3G-yhteys muodostettu vaiko ei?

18
Muistutus; aika tavalla tyhjentävät ohjeet vähän kaikesta:

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP

Asmo.

Kiitos, tuolta löytyikin kaikkea, mitä en osannut vielä edes ajatellakaan. Palomuuriasiat hoidin kuntoon ilman ohjeita, kun olen Shorewallilla tykännyt ne hoitaa, mutta tuollahan näkyy olevan hyviä lisäviritysohjeita mm. gnomeen. Itse KDE-käyttäjänä en niin tuon konffaamiseen olekaan perehtynyt. Pitää kuitenkin käyttää LTSP-asennuksessa käsittääkseni edelleen, koska KDE-puolella muistitikut toimivat vieläkin huonommin.

19
joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee asentaa chroottina joitain paketeista language-support-fi, language-pack-fi, language-pack-gnome-fi. Mulla nuo ainakin löytyivät chrootin paketeista ilman sources.listin muutoksia. (En itse käytä localappseja tällä hetkellä...)

Kiitos, tällä korjaantui. Sitten onkin vielä vakava ongelma. Eli saako tulostusta mitenkään järkevästi toimimaan localappseista? Jotain luin, että ei ainakaan verkkotulostusta, mutta pitäisi onnistua, kun täälläkin on tulostin suoraan palvelimessa kiinni (tosin verkkotulostustahan tämäkin on, kun tulostin on palvelimella, eikä päätteellä). Onko tämän toimintaan saattamiseen hyviä vinkkejä? En alkaisi jaksaa nyt ihan omalla yritys-erehdys-toimintamallilla lähteä kokeilemaan ihan ensimmäisenä.

20
Sama vika täällä...
Mutta sudolla onnistuu. Graafisesti tule sama herja, mutta tikku toimii muuten ja esim. tiedostojen poisto ja roskiksen tyhjennys ennen irrotusyritystä toimivat kyllä (ts. tiedostot katoavat tikulta ja sen roskakorista).
Palvelin 64-bittinen ja päätteet 32-bittisiä.

Eli ympäristö vastaava kuten täällä. Onkohan tämä yleinen bugi, mikä pitäisi ilmoittaa kehittäjille, oletko käyyt IRC-kanavalla kehittäjien kanssa keskustelemasa?

Sivuja: [1] 2