Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - jussix1

Sivuja: [1] 2
1
Vielä yksi sekopääkysymys ennen kuin alan asentelemaan koneeseen jotakin käyttistä uusiksi.

Voiko tällä sählingilla root / home olla jotakin tekemistä koneeseen liitetyn ulkoisen kovalevyn kanssa? Se on muistaakseni otettu käyttöön vain heittämällä piuha kiinni.

Nuo aiemmin mukaan laittamani ruutukopiot levytilasta otin niin, että ulkoisessa levyssä ei ollut virrat päällä, joten se ei siis näy kuvaruutukopioissa mitenkään.




2
Johonkinhan tuo vaikuttaisi hukkaavan tilaa roimasti. Eniten ihmetyttää tuo, että juuriosio pienenee, kun sieltä poistaa tavaraa. Eikös juuri aluksi ollut ~25 Gt ja poistojen jälkeen koko tippui tuonne 7 Gt:n paikkeille?

Tuolla tavoin siinä minun ymmärtääkseni käy. Eli jos home-hakemistosta poistaa tdstoja, niin juuri-osio pienenee vastaavasti. Miten nuo kaksi oikein liittyvät toisiinsa?

Onkohan tässä viisainta asennella kokonaan uusiksi koko käyttöjärjestelmä vai mitä pirua tämän kanssa tekisi?

3
Kyllä kone tällä hetkellä toimii ihan ok.

Lähes kaikki käyttäjien omat tdstot on siirretty ulkoiselle levylle. Silti levytila on vähissä, en ymmärrä miksi.

Kun katsoo tuota liitettä "Levynkäytön analysointi", niin pitäisikö tuosta laskemalla nuo Koko-sarakkeen luvut yhteenlaskusta tulla  tuo 195,5Gt???

Laitan tähän liitteeksi vielä myös Gparted näyttökopion, jos joku guru osaisi näiden perusteella avittaa?

Päivityksiäkin taas tarjoaa... Täytyy varmaan kokeilla asentaa ne. Saa nähdä, mitä siitä seuraa, koska luulisin näiden ogelmieni alkaneen nimenomaan päivityksen jälkeen...






[ylläpito on poistanut liitteen]

4
Vielä tähän lisää sen verran, että eikö Ubuntun kanssa tosiaan selviä ihan peruskäytöllä, että asentaa ja käyttää? Pitääkö tässä tosiaan koko ajan säätää ja nörtteillä jotakin? Eikö tämä pysy pystyssä ihan itsekseen? Ei olisi aikaa siihen, että säätää koko ajan jotakin asetuksia?

5
Vielä täydennystä tähän ongelmaan, että ubuntu10 on asennettu koneeseen ihan alusta. Siis täysin puhdas asennus. Koneella on tehty aivan peruskäyttöä, nettisurfailua, sähköposteja, valokuvia... Päivitykset asennettu tarjottaessa. Ei muuta. Jotain tyyliin google mapsia asennettu. Mistä ihmeestä nuo levyongelmat oikein voivat tulla?

Jostain syystä koko 25GB osio on täynnä. Eniten täyttää /home:ssa oleva tavara, kuten noista Levynkäytön analysoinnin kuvista voi päätellä.

En ymmärrä koko jutusta enää yhtääm mitään, mutta tässä nyt se gparted kuvankaappaus


[ylläpito on poistanut liitteen]

6
Vielä täydennystä tähän ongelmaan, että ubuntu10 on asennettu koneeseen ihan alusta. Siis täysin puhdas asennus. Koneella on tehty aivan peruskäyttöä, nettisurfailua, sähköposteja, valokuvia... Päivitykset asennettu tarjottaessa. Ei muuta. Jotain tyyliin google mapsia asennettu. Mistä ihmeestä nuo levyongelmat oikein voivat tulla?

7
Tässä se Komennon df -h tuloste

[ylläpito on poistanut liitteen]

8

Kuvan perusteella 24 Gt:n juuriosio on käytössä 100% eli täynnä, kuten jotkut jo osasivat päätellä.
Yleensä perusasennus vie tilaa n. 5 Gt.
Neuvojen antaminen on vaikeaa, mutta jos osiolta kaikki tärkeät käyttäjien tiedostot ovat tallessa, asentaisin uudelleen _formatoimalla_ osion uudelleen.

PS. /home osion koko on 20Gt, joten itse juurijärjestelmän syö /home eli käyttäjien hakemisto.
Tallentamalla /home hakemistosta datat jonnekin muualle, saat vapautettua levytilaa itse järjestelmän pyörittämiseen.

PPS. Ehkä sudo fdisk -l antaisi tarkemmin viitteitä. Tai kuvat Gparted:in eri osioiden/kiintolevyjen tilasta.

Nyt ei ymmärrä pätkääkään, miten nuo /home ja juuriosio liittyvät toisiinsa?
Siirtelin /home:sta dataa ulkoiselle levylle ja juuriosio pieneni sitä mukaa...?
Ei kai datan pitäminen muualla kuin /home:ssa voi olla mikään ratkaisu? Vaan mitä pirua täsä pitäisi säätää?



[ylläpito on poistanut liitteen]

9
PPS. Ehkä sudo fdisk -l antaisi tarkemmin viitteitä. Tai kuvat Gparted:in eri osioiden/kiintolevyjen tilasta.

Liitteenä sudo fdisk -l, ei kerro allekirjoittaneelle yhtään mitään.

Mistähän tuo Gparted löytyy?

[ylläpito on poistanut liitteen]

10
Osaako joku tuon liitteen perusteella neuvoa jotakin? Jos nyt onnistuin sen liitteen tähän mukaan laittamaan...

[ylläpito on poistanut liitteen]

11
Kiitos tähän asti vinkkejä antaneille! Onnistuin vimenään pääsemään recovery moden kautta poistamaan omia tdstojani ja ubuntu käynnistyi.

Nyt ihmettelen, millä konstilla pystyisin raivaamaan konelle tilaa lisää. Ihan vain näppituntumalla en usko, että perheen vähät tdstot levyä voivat tuketa. Valokuvia nyt tietysti on, mutta ei käsittäkseni mitenkään älytöntä määrää.

Osaako joku neuvoa, miten lähtisin jäljittämään, mistä tämä jumitus johtui. Mitä kannattaisi tehdä? Korostan, että olen täysi aloittelija ja onnistuin tähän asti neuvojien, wiki-hakujen ja vielä näköjään selkäytimessä olevilla dossi-eväksien avulla. Tähän päälle tietysti hirveää säkää, etten ilmeisesti saanut mitään lisäkatastorifia aikaan. Nuoremmat täällä tuskin dossista on kuuleetkaan, vai miten on?

Vuodatuksen jälkeen vielä tiivistys. Millä ihmeellä saisin levyn siivottua muuten kuin tietysti keräämällä kaikki valokuvat ja vastaavat ulkoiselle levylle?

12
Taitaa mennä uudelleen asennukseksi! Pääsin kyllä tuonne recovery modeen, mutta en osaa riittävästi pelastaakseni tilannetta mietenkään.

Kopsailen parhaillaan dataa talteen ulkoiselle kovalevylle ja sen jälkeen kait asentelemaan. Prrr...

Ei kellään ole antaa neuvoja, mitä kannattaisi yritää joko recovery modessa tai live-levyn kautta. Onko jotakin jippoa, millä pääsisin live-levyn kautta tekemään tilaa levylle?

13
Pistä se shift pohjaan vaikka heti virtanapin painamisen jälkeen, niin pitäisi ainakin onnistua. Se "oikea hetki" on heti koneen oman alkutestin (POST) jälkeen ja yleensä siinä lukee tyyliin "Grub loading". Eli reilusti ennen kirjautumisruutua ja ennen sitä latausruutua, jossa ne pallot vaihtaa väriään.


Kiitti neuvosta! Yrittelen illemmalla uudelleen, kunhan pääsen töistä eroon.

14
"Recovery modeen pitäisi päästä, kun pidät koneen käynnistyessä, suunnilleen Grubin latautumisen kohdalla pohjassa shiftiä. Tällöin Grubin valikon pitäisi aueta ja siinä on recovery mode omalla rivillään."

Tarkoitetaanko tuolla "Grubin latautumisen kohdalla" tilannetta ennen kuin kone näyttää sisääkirjautumisikkunan? Eli silloin pitäisi olla shift pohjassa?

Kyselen kun en edelleenkään pääse tuonne recovery modeen. Jos vain jaksatte ja viitsitte, niin neuvokaa mielellään ihan rautalangasta vääntäen. Valitettavasti kommentit tyyliin "huitaisin Maverickin betan sisään ja taas homma rokkaa" ei kerro minulle mitään. Tollo kun olen niin tuosta ainoastaa tuo homma rokkaa aiheuttaa hämäriä liikahduksia pääkopassa. Se saattaa olla tuttu jostakin kovin kaukaisesta menneisyydestä.




15
En pääse kirjautumaan ubuntuun (10.04). Ilmoittaa "" Ongelma asenuksessa! Gnomen virrankäytönhallinnan asetuksia ei ole asennettu oikein...."

Tämä ilmeni sen jälkeen, kuen eilen asensin viimeiset päivitykset. Ensin valitti levytilan olevan vähissä. Bootin jälkeen tuli tuo ilmoitus, eikä enää pääse kirjautumaan.

Olen täysi noviisi, joten kaipaisin neuvoja rautalangasta!

- Miten pääsisin vikasietotilaan (recovery moide?), Olen kokeillut bootin yhteydessä F11. Ei onnistu, onko oikea yritys?
- Jos pääsen jollakin konstilla tuohon recovery modeen, olisko siellä jotakin tehtävissä?
- Olen käynnistänyt live-levyltä. Kun katsoo levyä, väittää sen olevan 100% täysi. Kummallista, kun kaiken järjen mukaan ei  missään nimessä pitäisi!
- Onko kuitenkin helpoin tapa kopsata data ulkoiselle kovalevylle ja asentaa taas kokonaan uusiksi? Onko silloin mitään mahdollisutta kopsata sähköposteja jotenkin talteen. Tarttisin ne jollakin keinolla. Muun tarpeellisen uskoisin osaavani pelastaa.

Olen käyttänyt konetta ihan peruskotikäytössä ja asennellut aina kaikki päivitykset sen kummemmin pohtimatta. Pitäisikö?

Mistähän tämä kämmi voisi johtua? Alkaa kypsyttää, kun tämä ei ole ihan eka kerta, kun asentelen koko ubuntua uusiksi, palauttelen datat, laittelen sen jälkeen viiden ihmisen spostit uusiksi ja tietysti kuuntelen vielä narinat päälle niiden katoamisesta. Piru vie, paluu windowsiin alkaa tuntua taas jo jonkinlaiselta vaihtoehdolta...

Kiitos jo etukäteen, jos löytyy ystävillisiä opastajia!

16
Laitealue / Vs: Anysee usb-digi
« : 10.04.10 - klo:20.47 »
Heh, sain telkkarin näkymään. Heh sen tähden, että en ole ihan satavarma, miten asia lopulta järjestyi.

Seuraava kysymys olisi, että onko mitään mahdollisuuksia saada Kaffeinella näkymään Vistan media centerillä tehtyjä vanhoja tallennuksia?
 

17
Laitealue / Vs: Anysee usb-digi
« : 06.04.10 - klo:19.39 »
Ihan uutena Ubuntun käyttäjän kyselen, onko kellään antaa rautalankatasoista neuvoa tähän:
- minulla on Vistassa tällä samalla pöytäkoneella aiemmin käyttämäni Anysee E 30
- Ubuntu on muutama päivä sitten asennettu Ubuntu 9.10
- asensin pirun ylpeänä ihan itse Kaffeinen koneelleni
- tein Kaffeinessä onnistuneesti kanavahaun, kaikki siis näytti oikein hyvältä
- kun yritän käynnistää ohjelman katselun, saan ilmoituksen "Cannot find demultiplexer plugin for the given media data"

Lueskelin kyllä tätä ketjua ja googlettelinkin aikani, mutta menee ihmisikä ennen kuin pääsen katselemaan töllöä, jos yritän aivan ummikkona saada homman kuntoon tältä pohjalta.

Osaako joku neuvoa, miten pääsisin tuosta virheilmoituksesta eteenpäin?

18
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Virustorjunnasta?
« : 06.04.10 - klo:16.21 »
Sanoisin näin Win, Mac ja Linux -käyttäjänä että Linux-distrot vaativat kaikista vähiten virustorjuntaa, käytännössä eivät lainkaan.

Joku korjaa nyt jos puhun kakkaa mutta ymmärtääkseni tämän tilanteen mahdollistaa jo se ettei OS X ja Linux-käyttiksissä olla oletuksena pääkäyttäjänä joten viruksille yms. haittaohjelmille joutuu aina antaa itse luvan, varsinkin XP:ssä useimmat taitaa käyttää konetta täysillä oikeuksilla joten haittaohjelmia voi asentua siinä ohessa huomaamatta. Linuxiinkin saa kyllä asennettua esim. troijalaisia kuten taannoin oli tuo Gnome-Lookin tapaus kun haeskeltiin näytönsäästäjiä tms. Mutta Ubuntussa(kin) on se etu että jos luotat paketinhallinan / Sovellusvalikoiman ohjelmiin niin sieltä on erittäin epätodennäköistä että mitään haittoja tulee kun ei noille listoille tietääkseni ihan mitä tahansa hyväksytä. Windows-puolellahan hyvin usein ongelmana on se että softa ladataan hämäristä lähteistä, softa on joko alunalkaenkin haittaohjelma tai sitten sinänsä hyvään ohjelmaan on lisätty haittakoodia.

En ole käyttänyt Mac OS X:ssä enkä missään Linuxissa mitään torjuntoja.

Mielestäni tämä on kyllä aivan täyttä asiaa. Eri käyttöjärjestelmät eivät todellakaan ole samassa asemassa viruksien suhteen, siis nimenomaan viruksien suhteen.

Ubuntu Suomen virallinen kanta löytyy tämänkin Forumin otsikoiden takaa ja siellä kerrotaan, että ns. tavallinen käyttäjä ei tarvitse virustorjuntaa. Mielestäni näin kannattaa menetellä (eikä se ole pelkästään mielipidekysymyskään).

Ok, jatkellaan näin.

Tai kyselenpä vielä sen verran, että ettekö edes aika ajoin skannaile konetta jollakin virusohjelmistolla? Ihan vain varmuuden vuoksi. Toivottavasti ette jo hermostu jankkaamiseeni!

19
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Virustorjunnasta?
« : 05.04.10 - klo:17.31 »
Kiitos neuvosta! Olen täysin aloittelija, joten joudun varmistelemaan kaikenlaista.

Annoin tämän;
- sudo ufw status
- sain vastaukseksi "Tila: ei käytössä"
Sen jälkeen jatkelin:
- sudo ufw enable
- sain vastauksen: "sudo ufw enable"
Ja vielä:
- sudo ufw status
- sain vastauksena: "Tila: käytössä"

Eli kai siellä jonkinlainen palomuuri nyt on pystyssä. Jos joku ehtii ja viitsii, niin otan oikein mielelläni vastaan lisää neuvoja tämän(kin) suhteen.


20
Uutena Linux-käyttäjänä kyselen ja varmistelen, onko todella niin, että uskallan käyttää Ubuntua ilman mitään virustorjuntaohjelmistoa. Pitäisikö asetella jotakin palomuureja.

Lukaisin perusoppaita sen verran, että jossakin todetaan, ettei virustorjuntoja (eikä palomuureja?) tarvita. Windows-maailmasta tänne eksyneelle ajatus tuntuu oudolta. Siellä olen käyttänyt Nortonin-ohjelmistoa. Ettekö todellakaan käytä mitään vastaavia Linuxilla?


Sivuja: [1] 2