Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vika/fiba

Sivuja: [1] 2 3 ... 31
1
Laitealue / Vs: Ongelmia skannerin kanssa
« : 02.04.22 - klo:10.35 »
Se vanha skanneri on Epson perfection 4180, mutta en ole löytänyt ajuria sille. Kokeilin, ainakaan näillä ajureilla, millä tuo Brother nyt toimii, niin skannausohjelmat eivät tuota tunnista. sudo sane-find-scanner kyllä tunnisti sen.

Tuon mukaan myös "unsupported". :(
http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#Z-EPSON

Se on kyllä "unsupported" mutta myös
Lainaus
"supported by the epkowa backend plus non-free interpreter"

 eli tuota nm:n neuvoa kannattaa kokeilla.

2
Laitealue / Vs: Ongelmia skannerin kanssa
« : 01.04.22 - klo:20.54 »
Sitten on vielä yksi idea eli vanha kunnon sane-find-scanner. Se on paketissa sane-utils. Asennus päätteessä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install sane-utils
Jos paketti on jo asennettu, pääte ilmoittaa siitä. Normaalisti mitään ilmoitusta ei tule.

Kun paketti on asennettu päätteeseen

Koodia: [Valitse]
sudo sane-find-scanner
Kun tämä on suoritettu, yritä käynnistää skanneri. (riippumatta edellisen käskyn tulostuksesta, mutta varsinkin, jos jotain löytyi. Muistaakseni vaikka skanneria ei muka löytynyt, se saattoi sittenkin olla löytynyt, nykytilannetta tästä en tiedä)


3
Laitealue / Vs: Ongelmia skannerin kanssa
« : 01.04.22 - klo:18.20 »
En ole aikoihin skannannut, mutta ongelma tuntuu kaukaisesti tutulta. Ihan kuin liittyisi jotenkin oikeuksiin. Kannattaisi ehkä kokeilla, onnistuuko skannaus pääkäyttäjänä.
Koodia: [Valitse]
sudo gscan2pdf
Ohjelmiahan ei tietoturvan vuoksi pitäisi ajaa pääkäyttäjänä, mutta jos tuo toimii, voi sitten ruveta etsimään syytä.

4
Nemossa kun klikkaa sivua oikealla hiiren napilla, on valikossa vaihtoehto: "Avaa pääkäyttäjänä". Muistelin, että Nautiluksessakin olisi ollut, mutta siitä on aikaa, kun viimeksi käytin.

5
Multimedia ja grafiikka / Vs: Gimp ohjelman hankaluus
« : 10.01.22 - klo:16.45 »
Tarkoituksena on tehdä korjauksia skannattuihin valokuviin, liimajälkien peittämistä yms. Ikävä kyllä Gimp on päivitysten vuoksi muuttunut vaikeaksi. Esimerkiksi värin valinta ja ruiskun käyttö, josta on hyötyä
leikkaa - liimaa rajojen häivyttämisessä ei onnistu vain poimimalla väri ja sitten ruisku, vaan ne on lukittu alfa - kanavan käytön taakse. Etsiessäni ratkaisua huomasin että en ole yksin tässä. Parannuksia on ilmeisesti
monenlaisia, nyt tarvitisi löytää selkeä ohje tähän ongelmaan.
Päivitin Gimpin eilen versioon 2.10.18. Jotain lienee muuttunut, mutta en huomaa mitään ratkaisevaa; edellinenkin oli 2.10.jotain. Mikä versio sinulla on?

Maaliruisku tuntuu toimivan ihan hyvin: värin saa poimittua kuvasta ctrl-klikkaamalla, enkä havaitse alfa-kanavien sotkevan asioita. Onko tämä muutettu uusimmassa versiossa?

Itse käytän tuollaisiin korjailuihin kloonaavia työkaluja, leimasinta tai parannustyökalua.

6
alustinkin saman tikun ext4 muotoon, mutta sekään ei toiminut. Kun yritän kopioida siihen tiedoston, se ei hyväksy sitä  ilmoittaen "käyttö kielletty".

Vaikuttaa oikeusongelmalta. Kilkkaa tiedostoselaimessa tikkua hiiren oikealla napilla > Ominaisuudet > Käyttöoikeudet. Jos et ole kansion ("tikku") omistaja, palaa asiaan pääkäyttäjänä (root) ja korjaa oikeudet itsellesi, siis normikäyttäjänä.

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Levyn alustaminen
« : 08.01.22 - klo:12.46 »
Ohjeita tikun tekoon ja tikulta käynnistämiseen: https://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_USB-tikulle

8

  • Miten saan selville, mikä ohjelma tuo on, onko ehkä DejaDup?


Katso Ohje > Tietoja. Siellä näkyy ohjelman alkuperäinen nimi ja myös versio. Tätä olen usein tarvinnut selvittääkseni mitä tiedostonhallintaohjelmaa tai tekstimuokkainta käytän.

9
OP kertoi laittaneensa Darktableen vientiasetukseksi srgb, silti tuossa lataamassani kuvassa oli väriprofiili C3. Siksi kysyin.
En itse käytä Darktablea, joten en voi kokeilla.
Gimp käyttää srgb-profiilia, oletuksena sisäänrakennettua omaa implementaatiotaan srgb:stä. Kuitenkin srgb, joten kuvan ei pitäisi näyttää liian punaiselta ilman värihallintaakaan (mitä en suosittele), jos Darktablesta kuva on viety srgb-profiiliin. Oletan, että jokin mättää Darktablen viennissä.

Muuten, jossain keskustelussa täällä bongasin Nomacs-kuvaselaimen, joka näyttää tosi nopealta ja etevältä verrattuna qeegieen tai muihin.


10
Yleistä keskustelua / Vs: Tullaaminen ?
« : 19.08.21 - klo:19.57 »
Asia lienee jo hoitunut Postin nykyisillä toimitusaikatauluillakin. Kuis kävi?

11
Paljon kiitoksia ;D
Tuollahan se hoitui ja helposti!
Muuten, tuo G näemmä tarkoittaa gibitavuja.

12
Latasin kuvasi ensimmäisestä linkistä ja avasin värihallitulla Gimpillä. Gimp herjasi, että kuvassa on c3-väriprofiili.
Onkohan tuo unsplash-palvelu muuttanut profiilia vai onko Darktablen viennissä ongelma? Jos laitat Gimpissä värinhallinnan käyttön ja valitset tiedoston avaamisen käytännöksi: "Kysy, mitä tehdään" , pitäisi Gimpin kysyä, muunnetaanko Darktablen srgb Gimpin omaksi versioksi.

Voiko Darktablesta viedä kuvan jollain muulla sRGB-profiililla kuin käyttämälläsi?

13
Tuli tehtyä asennus oletusasetuksilla. Niihin kuului 2 gigan /swapfile.
Olen saanut pari kertaa koneen kaadetuksi kuvankäsittelyssä. Osin omaa syytäni: liikaa ohjelmia auki yhtaikaa.
Juuriosiolla olisi tilaa isommallekin swap-tiedostolle, jos osaisin sellaisen tehdä.
Muistaakseni swap-osion kooksi suositellaan vähintään Rammin verran, mieluummin 2xRAM. Sama pätenee myös tiedostoon.

14
Gimpissä on myös kehittyneempi Paranna-työkalu (Heal). Se toimi kuten kloonaava leimasin, mutta kloonaus sulautuu paremmin ympäristöönsä. Käytän sitä tämäntapaisiin tarkoituksiin ja useimmiten se toimiikin hyvin. Joskus tietysti tulee suttua tai häiritseviä kuvioita. Silloin perutaan ja yritetään uudelleen vaihtamalla kloonauksen lähdettä.
Gimpin oma ohje on myös parantunut 2.10-version myötä. Se on osittain suomennettu, mutta ei juuri tämän parannustyökalun ohjetta. Tässä englanniksi:https://docs.gimp.org/2.10/fi/gimp-tool-heal.html

15
Monet (auto)soittimethan ymmärtävät myös Ogg-formaattia.
Tuleeko muuten Lubuntun asennuksessa Lame? Tai siis ainakin Mp3-muotoon muuttamiseksi tarvittava kirjasto, tässä Mintissä nimellä libmp3lame0

16
Tuosta vasemmalta (ei mikään) aukeaa selain, jolla voit valita ison haluamastasi paikasta. Siis näin Mintissä.

17
Kokeilitko? Minä kokeilin laittamalla viimeisen rivin loppuun rivinvaihdon. +-1 vei kursorin kaksi riviä viimeistä tekstiriviä alemmaksi.

18
Ja negatiiviset numerot lasketaan hauskasti, niin että +-1 vie kursorin viimeisen rivin jälkeiselle riville ja +-2 viimeiselle riville. Ja niin edelleen rivinumeroita vähentäen ikäänkuin vähennyslasku alkaisi rivinumerosta viimeisen rivin numero +2. Sinne ei kuitenkaan pääse +-0 -merkinnällä.

19

Luin siis kyllä tuota "man nano", mutta ihan pitää rehellisesti sanoa, että suurin osa on yhä melkoista hepreaa. Ehkä nämä hieman aukeavat enemmän kun pääsen sen oppaan loppuun asti. :)

Heprealta tai muulta vieraalta kieleltä man-sivut minustakin vaikuttivat, mutta, ihme kyllä, nykyisin ymmärrän niistä jo jotakin, vaikka tuskin kaikkea vieläkään.
Kannattaa lukea myös muiden ohjelmien man-sivuja, niissä on kaikissa samanlainen logiikka, joka minulle valkenee parhaiten joidenkin man-sivujen käyttöesimerkkien kautta. Lisäksi monilla ohjelmilla on help-sivut, niin Nanollakin, osittain suomennettuna:
Koodia: [Valitse]
nano -htai
Koodia: [Valitse]
nano --helpJos avaat man-sivun ja helpin päätteen eri ikkunoihin, voit vertailla vähän erilaisia ohjeita. Ja nanon käytön aikana elohopen mainitsema ohje auttaa.

Mutta, asiaan, man nano siis kyllä vastaa ensimmäiseen kysymykseesi, mutta ei nyt millään varsinaisella selkokielellä:
Lainaus
When  giving a filename on the command line, the cursor can be put on a
       specific line by adding the line number with a plus sign (+) before the
       filename,  and  even  in  a  specific column by adding it with a comma.
       (Negative numbers count from the end of the file or line.)

Tästä siis tyhmempikin ymmärtää, että päätteeseen kirjoitetaan:
Koodia: [Valitse]
nano +-1 tiedosto.txt
Kokeilin fstab-tiedostolla muutamankin kerran, ennenkuin sain oikean komennon kasattua
Koodia: [Valitse]
sudo nano +-1 /etc/fstab
Ja siellähän se kursori sykkii fstabin viimeisen rivin jälkeen! fstab vaatii pääkäyttäjän oikeudet editointiin, siksi sudo20
Kiitos vinkistä. Luulisin, että timellä se selviää. Kokeilin käynnistää Gimpin tyhjälle työpöydälle ja sammutin Gimpin heti sen jälkeen:
Koodia: [Valitse]
~$ time gimp
gimp_color_transform_new: using babl for 'GIMP built-in sRGB' -> 'DELL UP2716D_22-11-2020.icm'
gimp_color_transform_new: using babl for 'GIMP built-in sRGB' -> 'DELL UP2716D_22-11-2020.icm'

real 0m3,763s
user 0m1,184s
sys 0m0,098s

Kolmen kokeilun keskimääräinen user-aika oli 1,2s. Vaikuttaa todelliselta käynnistysajalta. Kun sitten käynnistin ja sen jälkeen avasin kuvan Gimpiin ja heti suljin, numerot olivat:
real   0m21,675s
user   0m7,077s
sys   0m0,486s
Tässä siis Gimp käynnistyi ilmeisesti n. 1,2 sekunnissa ja avasi kuvaa vajaat 6 s. Minulta nähtävästi kului kolminkertainen aika, joten kone ei liene pullonkaula kuvankäsittelyni työnkulussa. ;)
Nyt kyllä menee senverran ohi alkuperäisen aiheen, että on parasta jatkaa näistä toisessa ketjussa, jos aihetta vielä ilmenee.

Sivuja: [1] 2 3 ... 31