Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - dhc7

Sivuja: [1] 2 3
1
Eikös kannattaisi sitten ajaa se koko skripti gksu:lla? ::)

Niin se varmaan toimisi, mutta kuinka teen sen sieltä valikosta käsin?

Näköjään onnistuu, jos muuttaa skriptin sisäiset sudoilut gksudoiksi. Silloin pyydetään salasanaa ja sudoilut onnistuvat. Mutta edelleenkään homma ei toimi kuten yritin, koska pääte ei ole auki suorituksen aikana. Tarkoituksena olisi näyttää joitakin suoritukseen liittyviä tietoja päätteeseen.

Mutta taitaa olla vähän hankalampi juttu, ainakin näin olen muita vastaavia ihmettelyjä lukiessa todennut.

Muoks: Korjaus.

2
Eikös kannattaisi sitten ajaa se koko skripti gksu:lla? ::)

Niin se varmaan toimisi, mutta kuinka teen sen sieltä valikosta käsin?

3
Pistetäänpäs ketjun jatkoksi kysymystä.

Yritin väsätä skriptiä, joka ensin muuttaa jonkin hakemiston sisältämien tiedostojen omistajan samaksi ja sitten siirtää fileet toiseen hakemistoon. Kummankin käskyn edessä on sudo. Toimii hienosti, jos ajan skriptin päätteeltä. Mutta kuinkas tuon saisi toimimaan myös valikon kautta (skripti on hakemistossa .gnome2/nautilus-scripts) niin, että hiiren oikealla saisi menusta tuon ajettua? Pitäisi se salasana päästä antamaan, joten yritin moista lisäämällä skriptiin rivin exec gnome-terminal joka kyllä avaa päätteen mutta homma jää siihen.

Kokeilin myös muotoa (tässä vain omistajan vaihto):
Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash
exec gnome-terminal --command="sudo chown user2:user2 /home/user1/test/*"


Onko tässä nyt vain joku pikku jippo vai vaatiiko moinen homma jo rivikaupalla lisää koodia? Nyt en niinkään hae vaihtoehtoisia tapoja tehdä haluamaani asiaa (voin kyllä ihan hyvin ajaa skriptin päätteeltä), vaan juttu kiinnostaa noin yleisesti.

4
Mullakin toimi nämä jutut 5.10 kanssa ilman mitään säätöä, eikä levyjen labeleissa tapahtunut yhtään mitään tässä välissä.

Sain kuitenkin homman toimimaan. Ensin muutin labeleita mlabel:lla, mutta sillä ei näyttänyt olevan vaikutusta tilanteeseen, vaikka mlabel kyllä itse palautti haluamani uuden labelin. En tiedä olisiko uudelleen käynnistyksen jälkeen näkynyt oikein. Myöhemmin sitten winkun puolelta kurkkasin, ja kyllä se muutettu label ainakin siellä näkyi. Poistin kuitenkin joka aseman labelin winkussa saman tien, ja sitten näkyi liitospisteen nimellä sellaisenaan kuten halusinkin.


5
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Osioiden nimiongelma
« : 25.04.08 - klo:08.31 »
Omistusongelman sain kuntoon muuttamalla uid- ja gid-arvot fstabiin. En kyllä ymmärrä, miksi sudollakaan en saanut niitä muutettua jälkeenpäin, mutta onpahan kuitenkin nyt kunnossa kun ne omistukset on jo fstabissa määrätty.

Labelongelma sen sijaan kiusaa vieläkin. Yritin vaihtaa osion nimeä mlabelilla. Homma ilmeisesti mlabelin mielestä onnistuikin, koska se palautti juuri halutun nimen kun sitä muutoksen jälkeen kysyin, mutta Sijainneissa ei osion nimi silti suostu muuttumaan. Ei auta osion irrotus ja uudelleen mounttaaminen vaihdon jälkeen.

Pitää seuraavaksi kokeilla Windowsin puolella poistaa nuo nimet osioilta, kunhan joskus jaksaa sen käynnistää.


Edit: Viesti karkasi liian aikaisin.

6
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Osioiden nimiongelma
« : 23.04.08 - klo:22.45 »
Omistaja root ja ryhmä root on minullakin liitoskansioissa, mutta niinhän ne kuuluu ymmärtääkseni ollakin. Toimii aivan hyvin ainakin minulla.
Yleensä noita omitaan vain kun halutaan osion olevan vain omassa käytössä, eikä muiden haluta pääsevän tietoihin käsiksi. Tosin joskus ne ei tunnu toimivan ilman liitoskansion omistajan tai oikeuksien muuttamista, mutta ei minulle ole vielä tullut tarvetta muuttaa omistuksia tai oikeuksia.

Tämä ongelmakin on minulle epäselvä, eikö osioiden tietoihin pääse käsiksi kuin root vai ? Jos käyttäjät kuuluu tuohon gid=46 eli plugdev-ryhmään niin pitäisi toimia tuolla fstab:illa. Tarvittaessa umask=000 antaa oikeudet kaikille osioon. Liitoskansion oikeudet on sitten erikseen, eikä niihin ylensä tarvitse puuttua.

Jep, olen kyllä selittänyt tämän jutun vähän sekavasti. Kyse oli siis alunperin tuosta ongelmasta, että osio näyttää sitkeästi sen nimen, jonka olen Winkussa joskus vuonna 5 antanut. Tässä ihmetyttää sekin, että aiemmin 5.10 Ubuntulla nimi oli suoraan sama kuin mountpoint-hakemistolla. Windowsissa nuo levyt olivat aivan samannimisiä silloinkin. Ei tarvinnut mitään kikkailla sen kanssa silloin.

Toisena asiana tämän ongelman yhteydessä huomasin sen, että kaikki nuo vfat-osiot, niiden hakemistot ja tiedostot ovat rootin omistuksessa, eikä edes sudolla pysty niitä muuttamaan. Näen kyllä omilla tunnuksillani osioiden sisällön ja pääsen niihin käsiksi, mutta oikeuksien (tiedosto tai hakemisto) vaihtaminen ei onnistu sudollakaan. Tätäkään juttua ei 5.10:llä ollut, ellen muista pahasti väärin.

Lainaus
Tuo liitoskansion nimen vaihto ei onnistu edes rootilta jos osio on liitettynä. Irrota ensin osio jos haluat sen liitospisteen kansionnimeä muuttaa.
MUTTA jos on antanut osiolle label nimen, niin silloin kansio näkyy Työpöydällä ja Sijainnit kohdassa tällä label-nimellä, oli liitoskansionnimi mikä tahansa.

Voi hyvinkin olla, että tuon labelin poisto tai muuttaminen ratkaisisi nimiongelman. Pitääkin kokeilla tuota huomenna.

7
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Osioiden nimiongelma
« : 23.04.08 - klo:17.07 »
Osioita voi uudelleennimetä tuolla linkissä olevilla ohjeilla. https://help.ubuntu.com/community/RenameUSBDrive

Hyvä tietää nuokin. Tässä on nyt tosiaan kuitenkin muutakin ongelmaa kuin tuo osioiden nimi. Ehkä nämä ongelmat johtuvat samasta asiasta.

Taitaapa olla kaikkien osioiden, joiden nimi ei suostu muuttumaan, omistajana root. Ryhmänä on plugdev muilla ei oikeuksia. Omistajaa tai oikeuksia en ole saanut muutettua mitenkään, en sudolla paneelista enkä Nautiluksesta sudolla käynnistettynä. Kokeeksi poistin yhden osion kohdalta fstabista options-kohdasta kaiken muun paitsi default. Sama juttu silti.

 ???

8
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Osioiden nimiongelma
« : 22.04.08 - klo:19.03 »
Huomasin juuri sellaisen jutun, että osiot ovat rootin omaisuutta, enkä saa niitä muutettua millään ilveellä varsinaiselle käyttäjälle. Ainoa osio, joka on varsinaisen käyttäjänimen omistama, näkyy myös nimeltään oikein.

Fstab:

Koodia: [Valitse]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>    <type>  <options>        <dump>  <pass>
proc            /proc          proc    defaults        0        0
# /dev/hda5
UUID=2fe5c3b7-e4bd-4254-9470-449a3784967f /      ext3    defaults,errors=remount-ro 0 1
# /dev/hda1
UUID=24007C1B007BF262 /media/Win       ntfs    defaults,umask=007,gid=46 0      1
# /dev/hda7
UUID=5F13-1E33  /media/Työt      vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0        1
# /dev/hda8
UUID=4630-2E01  /media/Sekalaista      vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0        1
# /dev/hdc1
UUID=1f5d183a-19a0-4a3f-9ad9-5d9d9cc43246 /media/C1      ext3 defaults         0        2
# /dev/hdc5
UUID=BCCC-505A  /media/Musiikki      vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0        1
# /dev/hdc6
UUID=281A-9E3B  /media/Kuvat      vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0        1
# /dev/hdc7
UUID=2C47-9913  /media/C4       vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0        1
# /dev/hda6
UUID=8080fc55-7cbd-4a2c-9c7e-e1028aa103c1 none      swap    sw              0        0
/dev/hdb        /media/cdrom0    udf,iso9660 user,noauto,exec 0        0
/dev/hdd        /media/cdrom1    udf,iso9660 user,noauto,exec 0        0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec 0        0

Osio, joka nyt toimii ok, on hdc1 alias C1. Erona muihin (toimimattomiin) on tyyppi ext3 ja nuo umask- ja gid -määritykset. Pass-arvolla ei pitäisi olla mitään tekemistä tässä. Voikohan johtua noista umask- tai gid -asetuksista? Mutta eikö sudolla pitäisi pystyä oikeuksia muuttamaan, vaikka nuo määritykset fstabissa olisivatkin jotain muuta?

Kotihakemistoni toki myös omistan ihan itse.  :)

9
Asentaminen ja käyttöönotto / Osioiden nimiongelma
« : 22.04.08 - klo:17.47 »
Asentelin vasta 7.10:n, aiemmin minulla oli 5.10 ja tässä välissä käyttelin pääasiassa XP:tä (älkää kysykö miksi  :D ).

Olen joskus takavuosina (jo ennen XP-aikoja) nimennyt levyosiot Winkussa. Ubuntu 5.10 -aikaan osioiden mounttaus onnistui muistaakseni heittämällä. Mounttaus sinänsä onnistuu kyllä nytkin, mutta osioiden nimet eivät muutu, vaan ovat sitkeästi Windowsissa nimettynä. Poikkeuksena kaksi osiota, jotka jostain syystä näkyvät eri nimillä. Näistäkin toinen näkyy osion tunnuksena (hdc1) ja toinen haluamallani mountpoint-nimellä (Win).

Tein haluamani hakemiston, esim. /media/Kuvat ja sitten mounttasin sen /dev/hdc6 osioon. Nyt työpöydällä ja Places-valikossa tuo osio näkyy nimellä xx (en muista mikä tuo oikeasti oli), eikä "Kuvat" tai edes "hdc6" -nimellä.

Fstabissa on saman nimiset mountpointit, ja on kokeiltu manuaalisella mountilla sekä mount -a -tyylillä. Ei toimi.

Haulla löytyi vastaavaa juttua, mutta ratkaisua ei ole näkynyt. Winblozeakin yhdessä ehdotettiin, mutta olisi kiva löytää tähän joku suorempikin ratkaisu.

Ja tosiaan 5.10:llä tuo meni ihan sukkana, /media/Juttu mountattuna johonkin osioon näkyi kyllä sitten kaikkialla Juttu-nimisenä. Levyjen "Windows-nimiä" ei ole sittemmin muutettu.

10
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: XP Ubuntun rinnalle
« : 05.06.07 - klo:19.21 »
Laitanpa vähän väliaikatietoja. XP on asennettu ja Grub taas kunnossa. Kaikki siltä osin ok, ongelmat tulivat vasta Ubuntun päivityksen yhteydessä. Upgrade herjailee levytilasta ja haluaisi noin 400 Mt lisää. Tämä taitaa olla jonkin sortin bugi, kun näyttää olleen monella sama ongelma, eikä levytilan vapauttaminenkaan ole auttanut. Jos ei ala onnistua niin sitten kai se on kokonaan uusi asennus, ja silloin kai laitan tuon uusimman julkaisun. Jos pelkkä päivitys onnistuu, niin 6.06 riittää minulle pitkäksi aikaa.

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: XP Ubuntun rinnalle
« : 01.06.07 - klo:17.45 »
Joo kiitoksia neuvoista. Varmaan tässä viikonlopun aikana tulee kokeiltua tuota asennusta. Ei siinä juurikaan mikään muu hirvitä kuin tuo GRUBin asennus, se kun ei ole ihan selvää kauraa minulle. Mutta hyvältä nuo ohjeet ainakin näyttää.

Jos oikein olen ymmärtänyt, niin Ubuntun päivitys (käytössä vielä 5.10) pitäisi olla aika kevyt homma, joten koko Ubuntun uusiksi asennus tämän muun asentelun ohella ei varmaankaan ole järkevä vaihtoehto? Eikös tuon upgraden jälkeenkin pitäisi ohjelmien ym. juttujen periaatteessa toimia niinkuin ennenkin?

12
Asentaminen ja käyttöönotto / XP Ubuntun rinnalle
« : 30.05.07 - klo:22.03 »
Pahoittelen jos kysymykseni on liian faq-kamaa. Ubuntun ja XP:n asennuksesta samalle koneelle on toki juttua vaikka kuinka, mutta en kuitenkaan ole löytänyt vastausta tähän omaan tilanteeseeni.

Koneella on jo W2000 Ubuntun kanssa, mutta nyt olisi ajatuksena siis sen W2K:n tilalle pistää XP (älkää kysykö miksi, en oikein itsekään tiedä  ;D ). Samaan syssyyn tulisi vielä Ubuntunkin päivittäminen, mutta se kai on sen verran selvä homma ettei siitä ylimääräisiä mutkia pitäisi tulla?

Se Winkun asennushan ainakin jyrää sen bootloaderin joka täytyy sitten hoidella taas kuntoon, mutta onko hommassa muuta erityistä? XP tietysti levyn ensimmäiselle osiolle (kuten 2000 on nyt) ja Ubuntu saa olla omalla osiollaan kuten tähänkin asti. Osiot siis on jo olemassa, ainoastaan arveluttaa vähän tuo XP:n asennus ja sen jälkeen sen loaderin korjaaminen.

13
Ubuntu tietokoneissa / Re: gpsim:in asennus Ubunt:iin?
« : 23.12.06 - klo:16.45 »
Hyvä juttu että näitäkin työkaluja löytyy Ubuntulle. Mutta onkos teillä kuinka kokemusta noista ohjelmointisoftista? Ohjelmointilaitteeni on Mikrobitin rakentelunurkassakin esitelty PicProm, jolle nyt pitäisi siis softa löytää. Aika monet ohjelmointisoftat tietääkseni toimivat eri hardisten kanssa, mutta ymmärtääkseni niissä kuitenkin on myös paljon ongelmia yhteensopivuuden suhteen.

14
onko mitään tehtävissä?
Minä sanoin GThumbille ettei tartte tallentaa niitä pikkukuvia (onnistuu configuration editorin kautta). Sillä niitä kuvia tulee eniten katseltua, eikä sen käyttöä mielestäni merkittävästi haittaa vaikka pikkukuvatuksia ei tallennetakaan. Nautiluksessa pidän thumbit päällä, koska se latailee muuten aika kauan kuvahakemistoja.

Asia kyllä kaipaisi pientä säätöä. Thumbeja kertyy aivan törkeitä määriä. Kamerasta kun ensin siirtää pari-kolmesataa kuvaa, poistaa osan heti ja käsittelee niitä parempia ja tietysti tallentaa ne eri nimellä, niin johan tulee vuodessa jokunen thumbnail. Itselleni oli kertynyt tuhansia.

Lisäksi tyhjentelen nykyään aika ajoin thumbit pois. Tällä tavoin ne ainakin päivittyvät ajan tasalle, ja turhat pikkukuvat tulevat poistetuksi. En kyllä vieläkään käsitä, miten koko juttu on jätetty tuollaiseksi, että vanhojakaan thumbnaileja ei poisteta automaattisesti.

15
Nautiluksesta katsottuna tiedostojärjestelmän alla olevat vievät yhteensä 49Gt tilaa.. eli noin 20Gt on jossain hukassa.

Huomasin silloin tuota levyn täyttymistä ihmetellessäni, että Nautiluksessa hakemiston properties ei kertonutkaan totuutta ko. hakemiston tilankäytöstä. Home oli sen mielestä vain noin 8 Mt, mutta totuus oli vähän karumpi. Luulen että Nautilus ei ehtinyt laskea tiedostojen viemää tilaa, koska juurikin se thumbnails sisälsi järjettömän määrän tiedostoja. Ehkä se olisi todellisenkin tilankäytön ilmoittanut, jos olisin tarpeeksi kauan odottanut.

Tällä tarkoitan vain sitä, etten itse ainakaan luottaisi aivan sokeasti siihen, mitä Nautilus sanoo hakemistojen käyttämästä tilasta.

16
mistäs näen, että mikä sen lopun tilan on vienyt?

En osaa sano mistä helposti näet mikä tilan syö (paitsi yksinkertaisesti vain ihmettelemällä hakemistojen kokoja), mutta ainakin kotihakemistossa sijaitseva .thumbnails-hakemisto voi näemmä helposti paisua kohtuuttomuuksiin. Hienointa on, että systeemi ei niitä pikkukuvia ymmärrä koskaan sieltä poistaa. Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, niin asiaa ihmettelin tässä ketjussa.

Tuskin se .thumbnails nyt sentään tuota kaikkea kaipaamaasi tilaa on vienyt, mutta ehkä senkin osuus kannattaa ainakin tarkistaa.

Edit: Niin sulla on 6.10, en tiedä onko siinä jo kehitys pidemmällä noiden thumbnailien hamstraamisen suhteen.

17
Oleko muistanut tyhjentää asennuksen / päivittämisen jälkeen paketinhallinnan "välimuistin"?
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get clean
saattaa tuoda yllättävän paljon uutta tyhjää tilaa tuokin komento.
Sain tilaa ihan mukavasti, kun tyhjentelin kaikki thumbnailit pois. Mutta tuo apt-get clean oli minulle uusi asia, ja silläkin sain tuollaiset 40 Mt tilaa. Kiitokset vinkistä.

18
Eihän niiden pikkukuvien nyt niin paljoa pitäisi tilaa viedä? Pieniähän niiden ainakin pitäisi olla.

Jos tilankulutus on kohtuutonta, niin kannattaisi varmaan tehdä jotain bugiraporttia aiheesta. Saattaisivat vaikka laittaa pienikokoisempia kuvia sinne jemmaan.

Itsellän .thumbnails on noin 10 megan kokoinen, eli ei paha.

Eihän ne thumbit ole kuin joitakin kymmeniä kilotavuja kappale. Mutta kun valokuvien kanssa tulee paljon pelattua, niin kyllä niitä sinne aikaa myöten kertyy, etenkin kun järjestelmä ei niitä näköjään sieltä koskaan poista. Vaikka yksi thumb onkin vain noin 20 kt, niin jo sata kuvaa tekee silloin pari megaa. Ja sata valokuvaa ei vielä paljon ole.

19
Itse itselleni vastaten:

Mikäs tuota file systemiä muuten täyttää...

Levy täyttyi vaivihkaa thumbnailien takia. Aloin tutkia tarkemmin myöskin homen sisältöä, ja .thumbnails-hakemistohan oli päässyt vähän paisumaan. Ainakin GThumbin kohdalla pikkukuvien tallennuksen voi Configuration Editorista estää.

Nautilus tallentaa kuvista thumbit heti kun jonkun kuvia sisältävän hakemiston avaa. Vaihtoehto on laittaa thumbit kokonaan pois päältä, mutta se ei ole toisaalta oikein mukavalta tuntuva ajatus.

En keksinyt keinoa hallita tuota .thumbnails-hakemiston pursuamista. Olisi kyllä oikein fiksua, että hakemistolle voisi määrätä maksimikoon, jonka täyttyessä systeemi ymmärtäisi poistaa vähiten käytettyjä pikkukuvia. Kaiken huipuksi thumbeja ei automaagisesti poisteta edes silloin, kun varsinainen tiedosto poistetaan. Ei siis ihme että levy täyttyy. Voiko tuo thumbnailien hallinta oikeasti olla näin puutteellista, vai enkö vain ole löytänyt oikeaa vipua?

20
Mikäs tuota file systemiä muuten täyttää... Olen nyt ihan tarkoituksella seurannut sen vapaan tilan määrää, tallennan kaikki työt muille osioille enkä ole hetkeen asentanut uusia ohjelmia tai edes päivityksiä, mutta silti vain asennusosio täyttyy. Selaimen sivuhistorian yms. tyhjentäminen vaikuttaa kyllä vähän, mutta sekään ei yksin selitä levyn täyttymistä.   ???

Sivuja: [1] 2 3