Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - teprrr

Sivuja: [1]
1
Tulipas tänään vastaan (no itseasiassa jo eilen:) tämmöinen uusi kilpailija virtuaalikonemarkkinoilla ja kun siitä ei täällä näkynyt mainintaa, ajattelin mainita asiasta. Eli kyseessä on siis tuplalisensöity (GPL/commercial) virtuaalikoneohjelmisto. Ohjelmasta löytyy valmiiksi paketti myös Ubuntulle, jota saa käyttää vapaasti yksityiseen ja akateemiseen käyttöön, muttei kuitenkaan työasiossa toisin kuin Vmwarea. Nämä rajoitukset koskevat siis vain valmiiksi käännettyjä versiota, joissa on joitain ominaisuuksia mitä vapaassa versiossa ei vielä ole. Hieman rajoitetumman (täältä löytyvät rajoitukset: http://www.virtualbox.org) version voi itse halutessaan kopioida ja sitä saa käyttää millaisessa käytössä tahansa, sillä GPL-lisenssi ei tunnetusti rajoita käyttöä vaan levittämistä.

Kyseinen projekti sijaitsee osoitteessa http://www.virtualbox.org/ ja on InnoTek-nimisen firman tuotosta. Ohjelma käyttää Qt-kirjastoa ja on saatavilla Linuxin lisäksi myös Windowsille tällä hetkellä, tulevaisuuden laajenemisesta (OS X? *BSD?) ei näyttänyt sivuilla olevan mainintaa. Siitä vaan kokeilemaan, jos asia kiinnostaa :)

PS. Toivottavasti tämä alue on oikea, pohdin valintaa Yleisen keskustelun ja tämän välillä, mutta laitoin kuitenkin tänne. Moderaattori voi varmaan halutessaan siirtää oikealle alueelle tarvittaessa.

2
Ajattelin kirjoitella tämmöisen pienen ohjeen konsolihirmuille, kun aiheesta ei vielä näyttänyt kirjoitelmia löytyvän.

Wajig on siis käyttöliittymä erinäisille Debianin hallintajuttuja tekeville ohjelmille, joita Ubuntussakin Debian-pohjaisena käytetään. Näihin ohjelmiin sisältyvät mm. apt-get, dpkg, apt-cache ja joitain muitakin. Mikä Wajigista tekee sitten niin kivan on se ettei aina tarvitse muistella mitä milläkin softalla tehdään (vaikka perusjutut nyt muistaakin pienen käytön jälkeen) sekä sudon automaattinen käyttö tarvittaessa.

Kun halusit ennen asentaa paketin, teit näin:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install <paketti>Mutta nyt sinulta säästyy vähän vaivaa ja sama onnistuu tällä tavalla:
Koodia: [Valitse]
wajig install <paketti>
Muita paketinhallintaa liittyviä komentoja ovat wajig download (lataa paketin, muttei asenna), wajig reconfigure (suorittaa "vaikeasti" muistettavan dpkg-reconfigure:n paketille) ja wajig reinstall (sama kuin apt-get --reinstall install <paketti>). Monet apt-cachen ja apt-getin toiminnot siis menevät suoraan wajigiin sellaisinaan.

Kun haluat etsiä pakettia, niin ennen teit näin:
Koodia: [Valitse]
apt-cache search <hakusanat>Ja Wajigin kanssa sama onnistuu näin:
Koodia: [Valitse]
wajig search <hakusanat>
Ja monille valmiiksi käännettyä Ubuntun ulkopuolista softaa käyttävälle on tuttu ilmoitus puuttuvast kirjastosta. Noh, wajig whichpkg <tiedostonimi> pelastaa. Lisäksi Wajig osaa käynnistellä ja sammutella palveluita (wajig start, stop, restart), jos ei halua/jaksa kirjoitella rimpsua /etc/init.d/palvelu start,stop,restart. Paljon muitakin komentoja löytyy, mutta eiköhän näillä pääse jo alkuun. wajig list-commands luettelee kaikki komennot, joten jos kiinnostusta löytyy niin siitä vaan katselemaan.

Sivuja: [1]