Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - mgronber

Sivuja: [1]
1
Lainaus käyttäjältä: It-viikko
Suvi Lindén tahtoo kodeille verohelpotuksia it-töistä

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää, että kotitalousvähennys laajennettaisiin koskemaan myös tieto- ja viestintätekniikan laitteiden asennus-, kunnossapito- ja opastustöitä. Kyseessä on uusin kannanotto pitkään käydyssä keskustelussa.

- Kansalaisten tietotekniikkapalveluiden tukeminen verovähennyksillä on yksi keino, jolla voidaan edistää tasapainoista tietoyhteiskuntakehitystä. Kaikki keinot, jotka lisäävät ihmisten mahdollisuuksia hyödyntää uusia tietoteknisiä laitteita ja palveluita, on otettava käyttöön, viestintäministeri ja kokoomuslainen Suvi Lindén muistuttaa.

Ministeriön mukaan tietotekniikkapalveluiden verovähennykseen liittyvät ehdot olisivat nykyisen kotitalousvähennyksen mukaisia. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2300 euroa vuodessa ja se kattaa nykyisin lähinnä hoivatyön ja kodin remontit.

- Kansalaiset ovat yhä riippuvaisempia tieto- ja viestintätekniikasta. Vähennysoikeus lisäisi myös kansalaisten tasa-arvoa tietoyhteiskuntaan siirryttäessä. Siitä, että suomalaiset eivät osaisi ottaa käyttöön uusia teknologioita, ei saa muodostua pullonkaulaa, Lindén painottaa.

Ministeri povaa tietotekniikkapalveluista mahdollisesti uutta yrittäjyyden muotoa, samaan tapaan kuin kotisiivouspalvelut ja remonttipalvelut.

[...]

Pitkästä aikaa Suvi sanoo jotain fiksulta kuulostavaa. Minä olen jo pidemmän aikaa haikaillut tuollaisen verovähennyksen perään. Se voisi mahdollistaa Linux-koneiden myynnin täydellä ylläpidolla. Käyttäjälle jää pelkkä koneen käyttö ja kaikki ylläpitotoimet on ulkoistettu. Jos tarvitaan jotain perusasennukseen kuulumattomia ohjelmia niin ylläpito asentaa, jos tulee ongelmia käytössä niin ylläpito auttaa, jos rauta hajoaa niin ylläpito tulee korjaamaan... Sopii ihmisille jotka eivät halua tai osaa ylläpitää koneitaan.

Kommentteja?

2
Tein jo kauan sitten itselleni pienen skriptin jonka avulla pystyin tarkistamaan postilähetysten seurantatiedot suoraan komentoriviltä. Kun huomasin lähetyksen saapuneen niin ohjasin skriptin tulostuksen tulostimelle ja marssin hakemaan lähetystä.

Minun alkoi kuitenkin käydä sääliksi postin työntekijöitä jotka joutuivat aina käsin naputtelemaan pitkän lähetystunnuksen koneelle. Siksi päätin parantaa käyttämääni skriptiä lisäämällä siihen tuen viivakoodille. Samalla päätin tehdä skriptistäni kokonaan uuden version ja hioa sen sellaiseen kuntoon että sitä kehtaa tarjota muillekin.

Näin syntyi ohjelma nimeltä "iit" (Itella Item Tracking).

Ominaisuudet:
  • Toimii kokonaisuudessaan komentoriviltä.
  • Yksinkertainen tietokanta lähetystunnusten tallentamiseen jotta toistuvat seurantakyselyt on helppo tehdä ilman että koko tunnus tarvitsee kirjoittaa aina uudelleen.
  • Hakutulokset on mahdollista tulostaa PostScript-muodossa jolloin paperille tulostaminen on helppoa.
  • PostScript-tulosteissa on lähetystunnus viivakoodina.

Riippuvuudet (suluissa tarpeellisuus, paketin nimi, ohjelmavarasto ja mahdollisia lisätietoja):
  • Tcl >=8.4 (pakollinen,  tcl8.4 tai tcl8.5, universe)
  • lynx (pakollinen, lynx, main)
  • tempfile (pakollinen, debianutils, main, ubuntussa valmiiksi asennettu)
  • enscript (pakollinen, enscript, main)
  • barcode (valinnainen, barcode, universe, tarvitaan viivakoodin luomiseen)

Ohjelma tarkistaa riippuvuudet ajettaessa ja ilmoittaa mahdollisesti puuttuvista apuohjelmista. Toimivan viivakoodin tulostaminen ei välttämättä onnistu mustesuihkutulostimilla. Lasertulostimilla ei pitäisi olla ongelmia.


OHJELMAN KÄYTTÖ TAPAHTUU TÄYSIN KÄYTTÄJÄN OMALLA VASTUULLA. MINÄ EN VASTAA MISTÄÄN.


Lataus ja asentaminen onnistuu alla olevilla komennoilla.
Koodia: [Valitse]
$ wget 'http://verdmonto.dyndns.org/~marco/iit/iit-1.1.bz2'
$ bunzip2 iit-1.1.bz2
(Ennen jatkamista koodi luetaan ja varmistetaan että sen suorittaminen on turvallista.)
$ chmod +x iit-1.1
$ sudo mv iit-1.1 /usr/local/bin/iit
$ iit --help


Itse yleensä tallennan aluksi lähetystunnuksen tietokantaan ja annan sille jonkin sopivan kuvauksen.
Koodia: [Valitse]
$ iit -a JJFI12345678901234567 "Tilaus kuvitteellisesta Linux-kauppa.com:sta"

Tämän jälkeen lähetyksen seuraaminen on helppoa viittaamalla suoraan tietokannan viimeisinpään tietueeseen (parametri -q on vapaaehtoinen).
Koodia: [Valitse]
$ iit -q -1
[...lähetysseurannan tiedot...]

Kun näen että lähetys on saapunut perille niin valitsen PostScript-tulostuksen ja ohjaan sen suoraan tulostimelle.
Koodia: [Valitse]
$ iit -q -1 -p | lpr

Alla esimerkki paperille tulostetusta seurantaraportista. Kuvan alla on linkit suurempaan kuvaan ja alkuperäiseen PostScript-tiedostoon.

PNG (150 dpi), PostScript


Edit: Muutettu asennusohjeita hakemaan versio 1.1 ja päivitetty riippuvuuksia. Uusi versio toimii Tcl 8.5:n lisäksi myös vanhemmalla Tcl 8.4:llä.

3
Tästä aiheesta on viime aikoina ollut melko paljon keskustelua. Salon käräjäoikeus tuomitsi naapurin wlan-verkon käytöstä sakkoa ja annettu tuomio sai osakseen myös vastustusta. Toisaalta samaan aikaan erilaiset avoimet tai puoliavoimet verkot lisääntyvät. Tällaisia ovat esimerkiksi FON ja Wippies.

Äänestyksen vaihtoehdot sisältävät kaksi ääripäätä joihin en juurikaan odota vastauksia. Jätin ne mukaan lähinnä muodon vuoksi. Vaihtoehdot pyrin asettamaan järjestykseen sallivimmasta kielteisimpään. Käräjäoikeuden päätöksen perusteella he äänestäisivät joko kolmosta tai nelosta.

Kysymyksessä mainittu "kohtuullinen käyttäminen" tarkoittaa luonteeltaan satunnaista ja vähäistä käyttöä joka ei aiheuta merkittävää haittaa wlan-verkon omistajalle. Putket kuumina warettaminen ei ole kohtuullista mutta sähköpostien lukeminen ja tavallinen www-surffaus on kohtuullista.


Edit: Korjattu kysymyksen sanavalintoja selkeämmiksi.

Edit: Tarkennettu kysymystä koskemaan kaikkia vieraita wlan-verkkoja pelkän naapurin wlan-verkon sijasta.

4
Laitealue / Kokemuksia Zepton kannettavista?
« : 22.11.07 - klo:23.31 »
Ajattelin kysellä onko täällä kellään kokemuksia Zepton kannettavista tietokoneista?

Itseäni miellytti erityisesti niiden muunneltavuus ja hyvänä bonuksena niistä ei tarvitse maksaa Windows-veroakaan. Muutaman Google-haun perusteella nuo vaikuttaisivat olevan varsin hyvin Linux-yhteensopivia, mutta kiinnostaisi kuitenkin kuulla jos jollain on oikeita käytännön kokemuksia kyseisistä laitteista.

5
ITviikko.fi uutisoi tänään vakaan ajurirajapinnan pääsystä Linux-ytimeen:
Lainaus
Linus Torvalds ilmoitti ottaneensa Linux-ytimen 2.6.23-version ensimmäiseen julkaisukandidaattiin mukaan Greg Kroah-Hartmanin vakaan ajurirajapinnan. 2.6.23-ytimen muita uusia ominaisuuksia ovat tuki useammalle virtualisointiratkaisulle ja uusi suoritintehojen jakaja.

Greg Kroah-Hartman julkisti Linux-ytimelle tarkoitetun vakaan ajurirajapinnan vuosi sitten. Nyt sen viimeisin versio sisällytettiin viralliseen Linux-ytimeen.

Rajapinnan tarkoitus on tehdä ajurikehittäjien elämästä helpompaa. Myös suljettujen ajureiden kehitys voi joiltain osin helpottua, eikä ajureita tarvitse joka ydinjulkaisun myötä muokata ja päivittää.

Mallia kaupallisista käyttöjärjestelmistä

Ytimen kehittäjät muokkaavat ja parantavat sen normaaleja rajapintoja tarpeen mukaan. Tämä vaatii ajureiden kehittäjiltä jatkuvaa ajureiden päivittämistä ja muokkaamista. Esimerkiksi Solaris, Mac Os ja Windows tarjoavat useita vakaita ajurirajapintoja yhteensopivuuden ylläpitämiseksi.

Linuxin uusi ja vakaa ajurirajapinta toimii suurimmaksi osaksi käyttäjätilassa, joten näitä ohjelmakoodin osia ei myöskään tarvitse avata avoimen lähdekoodin lisenssin alaisuudessa. Ainoastaan pieni osa ajurin koodista pitää liittää ytimeen ja sen toimintatilaan kiinni.

Ei sovi näytönohjainajureille

Aivan täydellinen uusi rajapinta ei kuitenkaan ole, sillä ainakaan toistaiseksi suurien tietomäärien liikutteluun tarvittavia dma-siirtoja ydin- ja käyttäjätilojen välillä ei ole toteutettu. Tämän vuoksi esimerkiksi näytönohjain- ja tiedostojärjestelmäajureita ei voi rajapinnalla vielä toteuttaa.

Tarve vakaalle rajapinnalle on lähtenyt sulautettujen järjestelmien maailmasta, jossa ajurit ovat usein suljettuja ja niitä käytetään ainoastaan yhden ydinversion kanssa. Näin tällaistenkin ajureiden käyttöikä pitenee.

Käyttäjätilassa toimivien ajureiden toiminta ei myöskään häiritse ja sotke yhtä pahasti ytimen toimintaa ja vakautta kuin normaalit Linuxin ajurit. Ytimen kehittäjät ovat jo kauan sitten ilmoittaneet, etteivät he halua yrittää selvittää suljettujen ajureiden ongelmia, koska eivät pääse lähdekoodiin käsiksi.

Onkohan tämä nyt sitten hyvä vai huono uutinen? Itse suhtaudun tuohon äärimmäisen epäilevästi ja pelkään että tuosta tulee olemaan enemmän haittaa kuin hyötyä.

6
Pelit / Jagged Alliance 2 - Stracciatella, mainos
« : 19.05.07 - klo:13.28 »
Sain tänään puolivahingossa tietää että Jagged Alliance kakkosen lähdekoodit ovat olleet jaossa jo jonkin aikaa. Itse pidin pelistä aikanaan kovastikin joten hain samantien Googlella mahdollisia porttauksia Linuxille ja sieltähän se löytyi: Jagged Alliance 2 - Stracciatella.

Peli on vielä pahasti kehitysvaiheessa eikä siitä ole saatavilla valmiiksi käännettyä versiota, mutta huhujen mukaan se toimisi jo varsin mallikkaasti. Peli vaatii toimiakseen joko Windowsissa asennetun JA2:n tai kaupallisen Linux-version[1] asennuspaketin.

Tämän mainoksen tarkoituksena on tietysti herätellä täällä mahdollisesti olevia koodaustaitoisia ihmisiä jotka ovat kyseisestä pelistä pitäneet. Nyt sitä on taas mahdollista pelata natiivina Linuxilla ja samalla voi auttaa kehitystyössä jotta siitä saataisiin lopullinen versio valmiiksi.


[1] Kaupallinen Linux-versio ei toimi enää nykyisissä koneissa yhteensopimattomien kirjastoversioiden takia.

7
Laitealue / LaCien LightScribe Labeling -ohjelmisto
« : 26.11.06 - klo:23.11 »
Onko kukaan vielä ehtinyt kokeilemaan LaCien julkaiseman[1] LightScribe-ohjelman toimivuutta? Itselläni ei ole vielä sopivaa asemaa hankittuna niin en pääse tuota kokeilemaan. Jos tuo toimii niin sitten voisikin mennä ostamaan uutta asemaa :)

Ohjelma on ladattavissa rpm-paketteina joten Ubuntu-pohjaisissa jakeluissa joutuu näkemään hieman ylimääräistä vaivaa. Alla pikaohjeet niille jotka tietävät suunnilleen mitä tekevät (ja luonnollisesti en ota mitään vastuuta toimivuudesta).

Koodia: [Valitse]
$ sudo apt-get install fakeroot alien
$ mkdir ~/lightscribe
$ cd ~/lightscribe
$ wget 'http://www.lacie.com/download/drivers/lightscribe-1.4.113.1-linux-2.6-intel.rpm'
$ wget 'http://www.lacie.com/download/drivers/4L-1.0-r6.i586.rpm'
$ fakeroot alien 4L-1.0-r6.i586.rpm
$ fakeroot alien -c lightscribe-1.4.113.1-linux-2.6-intel.rpm
$ sudo dpkg -i 4l_1.0-1_i386.deb  lightscribe_1.4.113.1-1_i386.deb

Asennuksen jälkeen pitäisi löytyä komentorivipohjainen 4L-cli ja graafinen 4L-gui. Käyttöohjeet löytyvät polusta /usr/4L/doc/4L_User_Manual.pdf ja netistä.


[1] Lehdistötiedote: http://www.lacie.com/fi/company/news/news.htm?id=10293

8
Laitealue / Ongelma: TwinhanDTV Alpha ei löydä kanavia.
« : 06.08.06 - klo:16.02 »
Tuli ongelma kun yritin saada usb-väylään liitettävän TwinhanDTV Alpha:n toimimaan Linuxissa kun se ei löydä mitään kanavia. Windowsin puolella laite tuntuu toimivan oikein joten kytkentöjen osalta kaiken pitäisi olla kunnossa.

Olen kopioinut /lib/firmware-hakemistoon dvb-usb-vp7045-01.fw-tiedoston ja laitteen liittämisen jälkeen löytyy /dev/dvb/adapter0/-hakemisto kuten pitääkin. En kuitenkaan löytänyt mitään kanavia scan-komennolla, joten seurasin ohjeita osoitteessa http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/How_to_install_DVB ja asensin tuoreen version v4l-dvb:stä. Tämän jälkeen tilanne on edelleen sama kuin aikaisemminkin.

Koodia: [Valitse]
$ scan dvb-t/fi-Espoo
scanning dvb-t/fi-Espoo
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
initial transponder 562000000 0 2 0 3 1 2 0
initial transponder 658000000 0 2 0 3 1 2 0
initial transponder 674000000 0 2 0 3 1 2 0
>>> tune to: 562000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_2_3:FEC_NONE:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_8K:GUARD_INTERVAL_1_8:HIERARCHY_NONE
WARNING: filter timeout pid 0x0011
WARNING: filter timeout pid 0x0000
WARNING: filter timeout pid 0x0010
>>> tune to: 658000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_2_3:FEC_NONE:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_8K:GUARD_INTERVAL_1_8:HIERARCHY_NONE
WARNING: filter timeout pid 0x0011
WARNING: filter timeout pid 0x0000
WARNING: filter timeout pid 0x0010
>>> tune to: 674000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_2_3:FEC_NONE:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_8K:GUARD_INTERVAL_1_8:HIERARCHY_NONE
WARNING: filter timeout pid 0x0011
WARNING: filter timeout pid 0x0000
WARNING: filter timeout pid 0x0010
dumping lists (0 services)
Done.

Myös oikeuksien pitäisi olla kunnossa sillä kuulun video-ryhmään (eikä komentojen ajaminen sudollakaan ole tuottanut sen parempaa tulosta).
Koodia: [Valitse]
$ ls -l /dev/dvb/adapter0/*
crw-rw---- 1 root video 212, 4 2006-08-06 15:47 demux0
crw-rw---- 1 root video 212, 5 2006-08-06 15:47 dvr0
crw-rw---- 1 root video 212, 3 2006-08-06 15:47 frontend0
crw-rw---- 1 root video 212, 7 2006-08-06 15:47 net0

Olisiko kenelläkään mitään ajatuksia mitä kannattaisi kokeilla seuraavaksi?

Sivuja: [1]