Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - rhino

Sivuja: [1]
1
Hirmuisen paljon kalliimpia näyttävät olevan laitteet linuxilla kuin windowsilla - ja ominaisuuksiakin vähemmän  ;)
Kannattaa varmaan ostaa tuo paljon edullisempi windows-versio ja etsiä, josko siihen löytyis netistä tuo avoimen lähdekoodin paljon kalliimpi android-linux  ;D

Siis laite KALLIILLA linux-käyttiksellä (ja wlan:kin uupuu) 600 euroa:

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=12019

VS sama laite PALJON EDULLISEMMALLA windows-käyttiksellä 500 euroa, no ulkokuori vaan pikkasen eri mutta muuten sama laite ja lisänä wlankin :

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=40721

Noitahan olisikin tosi hyvä vertailla keskenään, eli mitä kummallakin saa tehtyä, miten toimivat, mitä sovelluksia ja palveluja on tarjolla ja voi käyttää, miten sopivat yrityskäyttöön. Tuo wlan on kyllä ihan selvä etu ainakin, jos sillä voi käyttää laitteella nettiä ja voip-puheluja yms yrityksen sisällä ja esim. ulkomailla, missä mobiili/3G-yhteydet ovat tietysti hirmu kalliita.

Tuosta hintaerosta näkee kyllä ja herää kysymys, maksatetaanko muissakin linuxin kehittämistä sponsoroivissa firmoissa niiden laitteiden ja palvelujen ostajilla tuollaista hirmuista linux-lisäveroa? Onni tietysti moisessa onnettomuudessa, jossei se kosketa windows-laitteita ;) ettei joudu niissä maksamaan jostain sellaisesta mitä ei tarvitse.

EDIT//otsikko muokattu.

2
Hitsi, tuli vahingossa kirjoiteltua tämä tänne, vaikka piti tuonne Asennus-osioon, joten jos überuserit vois heivata sinne...

Ubuntua suomeksi asentaville tai usb-livemediaa käyttäville on nykyisellään tarpeettoman hankalaa, kun Ubuntun dvd:tä vähemmän tilaavievissä live/asennus-medioissa ei ole tarjolla versiota, missä olis suomi-kielipaketit mukana.
Eli esim. 4 gb usb-muistitikku-asennukseen olis kätevää asennusmedia, joka olisi tuota dvd-kokoa (4,2gb) - ja siis 4 gb usb-muistille mahtumatonta - pienempi, mutta jossa olisi taas cd-asennusmedian lisäksi valmiina mukana suomikielipaketitkin ja ehkä jotain muutakin useimmiten tarpeellista. Mahtuis varmaan hyvin johonkin alle 1,5gb niin vois käyttää 4gb usb-tikkua kätevästi suoraan suomi-asennukseen ja ois muistitilaakin jäljellä.

Sama NetbookRemix-imagen osalta - siitähän puuttuunee suomi kokonaan.

Nyt sellainen pitää itse tehdä jokaisen. Olisi niin paljon fiksupaa, kun joku tekisi sellaisen keskitetysti tarjolle jonnekin  eli yhteisö voisi niinkuin säästää saman pyörän tekemistä.

Vai onko tuollaista jossain olemassa? Ainakin tulevasta 9.10 LTS -versiosta kannattais tehdä.

4
EDIT: Tulsi sitten tuo Suomeenkin lokalisoitu versio vihdoin tarjolle.


Tietääkös täällä kukaan, onko jossain tarjolla joskus toukokuun 7. pv tietämissä julkaistun OpenOhvisen 3.1 finskiversiota?

Sen lataussivulla kyllä moista kerrotaan ladattavaksi

http://download.openoffice.org/

mutta linkin takaa (ja Funetin palvelimelta, jota verorahoitteisesti käytetään tuon levittämiseen ; ) on vain 3.0.1 -versio.

Mutta onkohan tuota jossain muualla tarjolla, tai koskahan tulossa? Vai onko lama vienyt kehittämiseltä sponsorirahat?

5
5.5.2009 - LADATTAVISSA ON : http://www.microsoft.com/windows/windows-7/

(versio näyttää olevan build 7100.0.090421-1700...., joten samaisen jo torrenteista mahdollisesti ladanneiden ei kannata ehkä rynnistää tuota nyt heti uusiksi lataamaan, koska onhan tuo saatavilla ainakin heinäkuulle saakka ... ja käyttöaikaahan on sitten 2010 kesäkuulle asti)

Sitä en kyllä ymmärrä, miks tuon RCn asennusohjeissa sanotaan että pitäisi asentaa puhtaana asennuksena, eikä päivittää beta-versiota. Ainakin itsellä beta päivittyi kaikkine asennettuine sovelluksineen täysin mallikkaasti ilman mitään ongelmia. No, ehkä tuo ohje on ylivarovaisuutta.
Vistaakaanhan ei ole tarvinnut mitenkään uudelleenasennella sitten alkuasennuksen, 2 1/2 sitten; ei ole mitenkään hidastunut tms, oikeastaan päinvastoin - etenkin SP1 ja tuore SP2 paransivat entisestään.
Ja tämä Windows 7:han tarvitsee aivan selvästi vielä vähemmän laiteresursseja, vie vähemmän muistia ja ennenkaikkea on kyllä todella vikkelä ihan kautta linjan. Kyllä ne hyvin ovat pistäneet toiminnan sekä konepellin alla että ulkoasussa sellaiseksi kuin kunnon käyttiksessä pitääkin. Very Well Done!


Microsofthan viestitti Vappuviikonloppuna että Windows 7 RC on jo jaossa yhteistyökumppaneille, kehittäjille ja MSDN-tilaajille ja tulee myös kaikille tiistaina 5.5. yleiseen vapaaseen jakeluun :

http://technet.microsoft.com/fi-fi/evalcenter/dd353205(en-us).aspx


"Windows 7 Release Candidate Announcement

Thank you very much for your help in testing the Windows 7 Beta. Your feedback is invaluable in helping make Windows 7 a high quality operating system. With your help, we have reached the next major milestone on the journey to Windows 7: the Release Candidate (RC).

- On April 30th, the RC became available to MSDN subscribers and TechNet Plus subscribers.
- On Tuesday, May 5 (PST), the RC will be available to everyone via our Customer Preview Program. As with the Beta, the Windows 7 RC Customer Preview Program is a broad public program that offers the RC free to anyone who wants to download it. It will be available at least through June 30, 2009, with no limits on the number of downloads or product keys available."


Aiemmin on myös ollut uutisia että sen saa vuodeksi ilmaiseksi käyttöön, eli seuraavaan kesään asti.

http://www.ithinkdiff.com/windows-7-rc-public-release-on-5th-may-coming-soon-on-msdn-and-technet/

6
Oracle ostaa SUNin. Selvääkin selvempää siis että MySql lienee tuhoon tuomittu.

http://www.sun.com/third-party/global/oracle/index.jsp

Toisaalta ehkä hyvä, ettei mennyt IBM:lle.

Mutta toisaalta, Larrylle keskittyy jo varmasti kilpailuviranomaisia huolestuttavasti liikaa pelinappuloita, erityisesti CRM-puolella.

Alkaa tuntumaan että Canonicalinkin kannattaisi vakavasti harkita hynttyitten yhteen lyömistä muitten toimijoiden kanssa - turha tätä lukuisilla hiekkalaatikoilla pakerrusta on tehdä. Aivan turhaan samojen asioitten tekemistä, vaikka avointa onkin. Useita foorumeita, julkaisujen kokoamisia, jakelu- ja päivityspalvelimia, tukisivustoja ... asia kun on kuitenkin pitkälti sama. Paremmin pärjättäis sekä käyttäjiin päin että kilpailussa muiden vaihtoehtojen kanssa.
Ei tämä turhan monissa hiekkalaatikoissa toimiminen edistä oikeasti mitään - sama ja paljon enempään päästäisiin kun kyettäisiin toimimaan kimpassa.

7
IBM:nkin on joutunut EU:ssa antitrustiepäilyjen kohteeksi, koska on kieltäytyny toimittamasta ohjelmistojaan toisen toimittajan tarjoamaan laitteistoon, eli siis pitäytynyt toimittamaan vain omaan rautaansa.
Onkohan tuossa muuten kyse vieläpä avoimeen lähdekoodiin perustuvasta ohjelmistosta, koska supertietokoneista on kyse.
Jos on, vähän ikävä juttu, koska IBM:hän on noissa ilmeisesti hyödyntänyt muiden tuottamaa koodia, mutta rajoittaa sitä sitten kilpailullisesti omaan laitteestoonsa.

http://www.ft.com/cms/s/0/396e2d2a-e672-11dd-8e4f-0000779fd2ac.html

Saa nähdä miten tuossa käy.

Mitä mieltä tästä muut olette?

8
Microsoftilta löytyy muuten varsin hyvät ja monipuoliset ilmaisetkin sovelluskehitysvälineet, mm. C++ -koodaamiseen, Visual Express Editionit :

http://www.microsoft.com/express/download/


Noihin liittyen on tarjolla runsaasti, muissakin ympäristöissä hyödynnettävää yleistä opiskelumateriaalia, esim. JavaScript, CSS, XML, ...

http://msdn.microsoft.com/fi-fi/beginner/bb308760(en-us).aspx


Tuolta löytyy mm. C++ Beginners Guide, jossa kielen perusteet käydään läpi ja materiaalin voi ladata pdf-tiedostoina itselleen.

Kannattaa hyödyntää, kun ilmaiseksi noinkin saa ;)

9
Moderaattorihuomautus, poistin/yhdistin kahdelta muulta alueelta nämä viestiketjut yhteen. //gdm
rhino: ok, laitoin tämän aluksi tänne, mutta kun luin noita keskustelualueen osioiden kuvauksia, tuli mieleen, että minne tämä oikein kuuluisi ja laitoin siksi kahteen muuhunkin vain lyhyen viitteen tänne huomioksi.


Esittäisin vetoomuksen java-koodausta ja avoimen lähdekoodin sovelluskehitystä paremmin taitaville osallistua mahdollisimman pian nyt vielä 0.9 RC1 -versiovaiheessa olevan FreeMind-sovelluksen saamiseksi julkaisuvaiheessa myös suomenkielellä.
Arvelisin potentiaalisesti tuohon avittamiseen kykeneviä löytyvän täältä. Ja tuon FreeMindin aiempi 0.8-versio ainakin on myös Ubuntun pakettivarastoissa - tosin tuo 0.9 -versio on paljon parempi.

Kun tässä nyt kaikki, jopa muuta vaihtoehtoa suosivat, ovat keskittyneet käsittelemään ja käyttämään aikaansa tuohon winsu7n esiversioon, niin muistuipa mieleeni tarkistaa, miten yhden avoimen lähdekoodin mainion sovelluksen versiokehitys jaksaa.
Ja huomasinkin että FreeMind -miellekarttasovelluksen 0.9-versio on ehtinyt RC1-vaiheeseen. Tuohan on myös yksi parhaita arvioita saanut SourceForgen sovellus. Ja mielestäni todella hyödyllinen ja monikäyttöinen.

http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=7118&package_id=188772

FreeMindista on os x/linux/win -versiot ja pyörinee osin muillakin java-pohjaisena. Päivitin oman aiemman versioni tuohon RC1-versioon nähdäkseni, olisiko siihen jo saatu mukaan myös suomenkielen tuki (Tools -> Preferences -> Environment / Language). Mutta pettymään edelleen joutui - naapurimaitten kielet kyllä löytyvät. Ruotsinkieli, venäjä, norjankieli ja ilmeisesti virokin siellä jo on - vain suomenkieli uupuu.

Itse kun en ole tuohon javalla kehitykseen niin vihkiytynyt, surettaa jos tuo uusi versio julkaistaan ilman suomenkielen tukea, kun kukaan ei näytä innostuvan osallistumaan siihen - vaan käytetään enempi aikaa Microsoftin tuotteitten parissa ja jopa niiden testauksen avittamiseen. Pitääköhän tässä alkaa opettelemaan java-koodausta, kun kukaan avointa sovelluskehitystä täällä Suomessa rummuttava ei halua kantaa kortta kekoon asian eteen konkreettisesti tuossa sovelluksessa.

Tuossa FreeMindissa olisi avoimen lähdekoodin alueella kuitenkin todella iso mahdollisuus nimenomaan yritysmaailmankin kannalta.
Hyötykäyttöä olisi monipuolisesti niin kotona, koulussa kuin yritysmaailmassa. Tuolla voisi myös mainiosti tuottaa sisältöä ja ohjeita tänne yhteisönkin sivustoon.


Noita on toki muitakin avoimen koodin puolellakin, mutta tuo on mielestäni monipuolisin ja lähellä kaupallista MindManageria.


FreeMindilla luotujen miellekarttojen esimerkkisivulta

http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Mind_Map_Gallery

löytyy mm. tälläinen mielenkiintoinen sen avulla tehty liityntä OpenOfficen käyttöön - en suomenna tuota tähän :

Business Plan generator
http://www.freenet.org.nz/misc/bizplan.zip
Contains a mindmap and a small number of OpenOffice.org spreadsheets (linked to from within the mindmap). Most nodes on the mindmap have notes containing clear explanations of what you need to do, and the rest are self-explanatory. Use this to work out your business plan. Add all the info as notes on the nodes. When you''re happy with it, export it to OpenOffice Writer format, then edit the doc and link in the spreadsheets, and hey presto, you''ve got a complete polished business plan ready to take to the bank or your favourite VC."


Tuollaistahan ei MS:n tuotteissa ja MS Officelle ole edes tarjolla, ainakaan suomenkielellä.

Myös muita mainioita esimerkkejä tuolta käyttöesimerkeistä löytyy, mm.:

C# 2.0:
http://freemind.sourceforge.net/wiki/extensions/freemind/flashwindow.php?startCollapsedToLevel=3&initLoadFile=/wiki/images/e/ee/CSharp_2_WebLinks2.mm&mm_title=C%23%202.0%20Computer%20Language%20-%20Contents
Notes on C# 2.0. Includes the fundamentals of the language, such as classes and arrays, features that were introduced in version 2.0, such as generics and anonymous methods, and background information, such as memory management and the Intermediate Language (IL). This mind-map acts as a contents page, just listing major topics. Each major topic in the mind-map has a link to a sub-map with details of that topic.

Python 2.5
http://freemind.sourceforge.net/wiki/extensions/freemind/flashwindow.php?startCollapsedToLevel=4&initLoadFile=/wiki/images/1/1a/Python_WebLinks.mm&mm_title=Python%202.5%20Computer%20Language%20-%20Contents
Notes on Python 2.5. Covers the absolute basics, such as significant white space, up to advanced topics, such as list comprehensions, iterators and generators. This mind-map acts as a contents page, just listing major topics. Each major topic in the mind-map has a link to a sub-map with details of that topic.

What''s New in SQL Server 2008
http://freemind.sourceforge.net/wiki/extensions/freemind/flashwindow.php?startCollapsedToLevel=2&initLoadFile=/wiki/images/5/55/SQL2008_WebLinks.mm&mm_title=What%27s%20New%20in%20SQL%20Server%202008%20-%20Contents
Changes from SQL Server 2005. This mind-map acts as a contents page, just listing major topics. Each major topic in the mind-map has a link to a sub-map with details of that topic.

Eli jos avoimen koodin sovellusten edistäminen on erityisen lähellä sydäntä - nyt olisi viime hetket hoitaa homma kotiin ja kiiruhtaa saamaan tuon FreeMindin 0.9-version RC1-julkaisukandidaattiin vielä lisättyä suomennuskin ennen kuin se ehditään julkaisemaan lopullisena.

Paljon kiitoksia omasta ja varmasti myös muiden avoimen lähdekoodinkin sovellusten käyttäjien puolesta jo etukäteen :)

Mikäli joku täältä innostuu lähtemään tuota aukkoa täyttämään, olisi kiva saada siitä vähän jatkoksi ilmoituskin  :)

10
Ylläpidon huomautus: Tämä viestiketju on otettu esimerkiksi keskusteltaessa provosoivista, trollaavista viestiketjuista joissa myös provosoidutaan, yleistetään ja itsepintaisesti nähdään asiat mustavalkoisina. Keskustelu ei ole erityisen toivottavaa laatua ja aiheuttaa sekä pahaa mieltä että huonontaa keskustelualueiden yleistä tasoa. Pohdintaa tällaisten ketjujen välttämisestä, ylilyöntien siistimisestä ja mahdollisesti jopa käyttäjien estämisestä on nyt ketjussa http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=23787 (myös tässä ketjussa asiaa puidaan jonkin verran)



Kykenisikö Ubuntu/linux-yhteisö edistämään linuxin käyttöä YHTENÄ VAIHTOEHTONA MUIDEN VAIHTOEHTOJEN JOUKOSSA millään, turvautumatta aina - vallinneeseen ja yleistyneeseen - tapaan ( kaksinaismoraalisin piirtein) haukkua muita vaihtoehtoja ja levittämättä valehtelua lähenteleviä asioita muista vaihtoehdoista?

Eri foorumeilla ovat erittäin yleisiä, täälläkin rekisteröityneiden nimimerkkien kirjoitukset, missä mm.

Kerrotaan sitä kuvitteellista tarinaa, miten todella vanhaan mikroon on yritetty asentaa uusinta Windowsia, eikä se nissä tietysti toimi, ja sitten yleistetään tuolla kertomuksella sen toiminta mikroissa ylipäätään. Samalla kun kerrotaan sitten kaunisteltuja tarinoita linuxin käytön täydestä ongelmattomuudesta.
- haiskahtaa pahasti kun ei kyetä puhumaan linuxista realistisesti ja haukkumatta aina muita vaihtoehtoja

Vaaditaan ja mainostetaan vaihtoehtoja - ja samaan hengenvetoon haukutaan muut vaihtoehdot. Kaksinaismoralismihan noista paistaa selvästi.
- vain onko linuxin käytössä hyväksyttävä Torvaldsin tapa ensin haukkua se, joka on hänen kanssaan eri mieltä, jotta hän voi sitten tarvittaessa yrittää puolustautua

Ylipäätään harrastetaan, paljon pahemmalla tavalla, käyttäytymistä, mistä syytetään sitten kuitenkin samoilla suilla muiden toimivan. Tuollaisestahan menee uskottavuus täysin. Ja sitäpaitsi, se kuulostaa erittäin epätoivoiselta.

Mustamaalataan ihmisiä, jotka haluavat ja näkevät reiluksi maksaa itse ohjelmistoista, musiikista, elokuvista, joita käyttävät ja joista nauttivat. Miksi sponsoroitua Ubuntua käyttävät kokevat niin kärkkäästi tarpeelliseksi/oikeutetuksi haukkua muiden arvovalintaa?


Olen itse käyttänyt linuxia 90-luvulta, ajoilta jolloin siihen ei liittynyt tätä viime vuosien kieroa asennepeliä. Koska tällä vaihtoehdolla ei ole tarjolla mitään, mitä ei muista vaihtoehdoistakin löydy, olen tämän kieron pelin ja joka paikassa vellovan retostelun takia vakavasti harkitsemassa tästä luopumista ja lopetan sitten tietysti myös tuttavilleni jopa asentamieni linux-koneiden käytön tukemisen. Ellei tämä yhteisö saa siis asenteitaan ja näitä muutamia joka foorumilla trollaavia, muita vaihtoehtoja haukkuvia henkilöitä kuriin. Heillä on tuntunut terve vaihtoehtoisuus menevän täysin vaihtoehdottomuudeksi. He harrasvata eri foorumeilla kirjoittelua ja mustamaalausta, johon kohdistuvista huomioista he pillastuvat ja alkavat toimimaan foorumeilla kärkkäästi gestapo tyyliin ajatuksella "muita vaihtoehtoja saa ja tulee haukkua, mutta linuxista saa puhua vain kaunistellusti hyvää". Miksi näiden joidenkin linux-ihmisten pitää niin kärkkäästi panetella eri foorumeilla muita vaihtoehtoja?

Miksi avoimeen ja vapaaseen linux-yhteisöön muodostuu tuollaisia ajatuksia ja tuollaista käytöstä?

11
Laitealue / Welholta tulossa 3G-WEKKULA, mutta mutta...
« : 20.12.08 - klo:22.48 »
Welho on Pääkaupunkiseudulla lanseeraamassa ensi vuoden alussa, nyt koekäytössä olevaa, 3G-mobiilidata-pohjaista langatonga nettiään, yhteistyössä DNAn kanssa.

Ikävää paketissa on se että mukana on Option iCON 410 -mokkula eikä paketti sisällä tukea linuxille, vaan ainoastaan OS X:lle ja windowsille.
Kyseisen laitteen ja palvelun saa toki toimimaan myös linuxissa, ohjeethan siihen ovat netissä ja täällä ja tukea myös linuxissa, mutta ärsyttävä ongelma tuossa tuotteessa on se, ettei sen mukana ole linux-ohjeita suoraan.

Tuosta kannattaa tietysti koekäyttöryhmän pistää heille palautetta!

12
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vertailutaulukosta valitusta
« : 19.12.08 - klo:16.41 »
Ylläpidon huomautus: vaihdoin provoavan otsikon itse aihetta kuvaavaksi. Myös itse teksti on provosoivaa mutta ei sitä kannata lähteä editoimaankaan. Edit2: siirretty kirjoittajan omat huomiot pois ylläpidon tekstistä
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.

Hei,

Koska Ubuntulle vaihtoehtoisia muita käyttöjärjestelmiä kritisoidaan tietyistä syistä, olisiko meidän Ubuntu-yhteisön yritettävä näyttää mallia ja pysytellä reilusti totuuksissa? Ainakin itse olisin sitä mieltä, ettei tarvitsisi tuntea pistoksia sydämessä.

Siksi, korjaisimmekos tuolla Käyttöjärjestelmävertailu -sivulla muutaman puolitotuuden?

http://wiki.ubuntu-fi.org/Vertailutaulukko_k%C3%A4ytt%C3%B6j%C3%A4rjestelm%C3%A4t

1) Hinta : siellä verrataan nyt Ubuntun alinta (täysin sponssattua) hintaa OS Xn ja Vistan kalleimpiin mahdollisiin hintoihin
- nuo OS Xstä ja Vistasta vertailussa mainitut hinnat ovat erillis-retail-pakettien hintoja ja niitä ei osta/maksa juuri kukaan
- Vistasta yleisimmät versiot ovat Home Premium ja Business, eivätkä nuo mainitut ja niiden yleisimmät hinnat ovat konepakettien mukana olevat hinnat tai päivityshinnat, jotka liikkuvat Premiumin osalta varmasti jossain 50-100e välillä ja Busineksessa jossain 150e kieppeillä
- tuo hintavertailu on "haavoittuva" erityisesti siksi että tällä Suomen Ubuntun sivustolla on ylävalikossa linkki kauppaan ja siellä myydään Ubuntua "retailhintaan" muutamalla eurolla - eli jos vertailussa mainitaan muista retail-hinta, pitäisi tuo olla myös Ubuntusta, jotta olisimme todella rehellisiä
- lisäksi kaikki tiedämme että OS X ja Vista ovat tuotteita, joista niiden käyttäjät maksavat itse, kun taas Ubuntu ja muut linuxin ilmaiseksi jaettavat versiot ovat sponsoroituja - ei Ubuntua eikä linuxia / avoimen lähdekoodin sovelluksia tehdä ilmaiseksi - tuo hintavertailu menee siis tuon vuoksi valkoisiin valheisiin, mikä ainakin omaa linux-rehellisyyttäni kirpaiseen pahasti
- tuossa Hinta-asiassa on myös jotenkin vähän epäviisaasta ratsastaa liikaa tällä ilmaiseksi jaetulla, koska kaikki varmaan tiedämme ettei tätä ilmaiseksi tehdä eikä jaella, vaan ilmaiset versiot perustuvat sponsorointiin (kaupallisten tuotteiden ja palveluiden tuloilla) ja on tärkeää että myös tämän vaihtoehdon käyttäjät ymmärtävät että jatko ja kehittyminen vaatii myös tämän rahoitusta ja ettei maksullisia linux / avoimen lähdekoodin tuotteita pidä jättää syrjään - nillä kuitenkin kustannetaan paljon tätä sponsoroitua ilmaiseksikin osaksi jakamista.

1b) Tietoturva
- OS Xlle ja sen sovelluksille on melko runsaasti tietoturvauhkia ja niiden käyttöäkin
- käytännössä tietoturvauhat eivät vaivaa kovasti vielä Ubuntua / linuxia, mutta on äärimmäisen vastuutonta ja vaarallista antaa kuvaa ettei uhkia olisi ja ettei tietoturvasta olisi syytä huolehtia myös näissä - Ubuntun osalta se tarkoittaa lähinnä palomuurin toiminnnasta, päivitysten ajallaan asentamisesta ja ubuntun/linuxin osalta erityisesti varovaisuutta netissä olevien epämääräisten skriptien pääkäyttäjänä suorittamisen suhteen. Parempi opettaa meidät Ubuntu-käyttäjätkin fiksuille tavoille, jos tavoittelemme Ubuntun / linuxin yleistymistä ja siitä kyllä väistämättä seuraavaa ammattirikollisuuden kiinnostuksen lisääntymistä. Mikään käyttöjärjestelmä ja nykysovellus ei ole aukoton - tämä meidän maailmamme nojaa toistaiseksi paljon valveutuneisuuden ja käyttövolyymin epäpotentiaalisuuden varaan.

2) Edellisestä päästäänkin sitten vaikeampaan asiaan eli tuohon Riippumattomuuteen, koska
- linuxia ja avoimen lähdekoodin sovelluksia tekevät ja ovat jo pitkään tehneet 90%sti ainakin kaupallisten yritysten palkkaamat täyspäiväiset sovelluskehittäjät, eivätkä nämä ole kovinkaan paljoa minkään ilmaisen vapaaehtoistyön tuloksia
- linux ja avoimen lähdekoodin sovellukset ovat myös, samoin kuin muut, yhtä monimutkaisia ja niin paljon ammattitaitoa vaativia niiden kehittämisen osalta, ettei sitä voi tehdä hyvin ellei ole niiden kehittämisen ammattilainen ja tunne ammattitaidollaan esim. jotain uutta teknologiaa, eli juuri noiden kehitystyötä pääasiassa tekevien yritysten puolelta
- vastaavasti sekä OS Xn että Vistan kehitystyössä on mukana ihan kiinteästi kaikkien niiden teknologialustojen muiden yritysten ihmisiä, eli ei niitä tee nuo kyseiset firmat yksin eikä etenkään ominpäin
- tuossa Riippumattomuudessa annetaan aika erilailla ääripäihin menevä kuva noista asioista; mielestäni tulisi etenkin Ubuntun kohdalla tuoda esiin sekin tosiasia ettei Ubuntun takana oleva Canonical juuri tee itse paljon mitään linuxin ja avoimen lähdekoodin sovellusten kehittämiseksi, vaan kokoaa ja ylläpitää vain tätä niistä koottua jakelua - itse linuxin ja avoimen lähdekoodin kehittämistä tekevät muut yritykset, ihan kaupalliset yritykset pääasiassa
- tämä neuvonta/yhteisöpalvelu on ainoastaan isommalti vapaaehtoisvoimin tehtävää

3) Oletussovelluksista
- Windows-maailmaa kiellettiin sisällyttämästä valmiita sovelluksia siihen... Ubuntussa taas pakkoasennetaan vain yksi sovellusvaihtoehto... tuolta pohjalta tuo valmiilla ratsastaminen on kyllä äärimmäisen kyseenalaista - tai ainakin tuossa voisi mainita että nuo Ubuntun kohdalla mainitut sovellukset löytyvät ja voi asentaa myös OS Xään ja Vistaan erikseen
- ja ajatellaanpa : löytyykö ubuntulle nykyään enää vaihtoehtoja esim. openoffice-pohjaisille toimistosovelluksille?

4) Ohjelmien saatavuus
- mitä merkittävää avoimen lähdekoodin sovellusta ei saa myös Vistalle? tuossa annetaan kyllä aika mustavalkoisesti värittynyt kuva - onko meidän pakko olla näin epärehellisiä?
- löytyykö Ubuntulle todella esim. videoeditointiin yhtä tuotteistettuja, helppokäyttöisiä ja monipuolisia sovelluksia kuin...
- ammattiohjelmistoista : miten tuo Vistan "useimmille..." vs Ubuntun "monille" oikein rehellisesti käy yksiin asian todellisuuden kanssa? mille alalle ei Vistaan saa ammattisovelluksia, siis mitä tuo useimmille tarkoittaa tuossa?
- onko Pelien osalta tilanne noin esitetyn kaltainen todellakin - ihan oikeasti; tuossa voisi mainita ehkä enempikin asian jotenkin niin että Vistan suljetun directX-teknologian ja yleisyyden vuoksi sille pelitarjonta on laajempi tms.

5) Pävitysten hallinta, onko tilanne noin yksioikoinen?
- jos Ubuntuun asentaa jonkin sen pakettianhallinnasta puuttuvan tai myös linuxille tarjolla olevan kaupallisen ammattisovelluksen, onnistuuko sen päivitys aina todella pakettienhallinnasta? eli "kaikilla" kuten tuossa mainitaan.

6) Laitevaatimukset
- olisikohan Vistan osalta sanamuoto parempi muuttaa kuitenkin muotoon "jotkin vanhemmat laitteet..."
- Keskusmuisti: tuplaisin kyllä itse molemmat arvot, tai mieluummin työpöytätehosteiden ja täyskäytön osalta Ubuntu 1 gb ja Vista 2gb. Myös nuo levytilantarpeet ovat kaikilla pikkasen alakanttiin.

Edit: Myös itse vertailutaulukon tiedot ovat provoavia - periaatteitamme vastaan ainakin. Kyse on myös siitä, panemmeko oikeasti paremmaksi - vaiko olemmeko yhtä huonoja tai jopa pahempia. Lisäksi tietoturva ei ole leikin asia.

Ja Ubuntu perustuu siis Debian-linux-version kehittämiseen, sponsoroikaamme sitä. Samoin muitakin kehitysprojekteja, ihan rahallisestikin.

Mark Shuttleworth käynnisti ja mahdollisti tämän linux-jakelun aiemmin kaupallisella toiminnalla keräämällään omaisuudella. Hänen ajatuksiaan kannattaa kuunnella ja lukea kokonaisuudessaan, eikä vain valikoiden :

http://www.markshuttleworth.com/

"This is not the end of capitalism".

Ja kyse on vaihtoehdosta - ja vaihtoehtoja tarvitaan jatkossakin, muitakin todellisia vaihtoehtoja - muistakaamme se.

Linuxia ja avoimen lähdekoodin sovelluksia aivan merkittävästi ja olennaisesti alusta asti kehittänyt ja edelleen kehittävän RedHatin fedora/työpöytäversio on tainnut joutua vaikeuksien tielle. Samoin toinen vanha ja nykysaavutuksiin panostanut kehittäjätaho, SUSE, taitaa olla pienissä vaikeuksissa. Muistakaamme että nuo ovat tämän Ubuntummekin merkittäviä tukijalkoja. Ei siis kannata aivan liikaa luisua pelkän sponsoroidun, ilmaiseksi saadun varaan... se ei ole kaukaa viisasta.

13
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.

En ole ehtinyt vielä tuota Ubuntun kohtsiltään julkaistavaa 8.10 -versiota katsoa, mutta onko siihen tullut vielä mitään vaihtoehtoja asennuksessa asennettavista sovellusvaihtoehdoista? Eli siis että voisi valita jonkin muunkin nettiselaimen tai toimisto-ohjelmistopaketin jne kuin vaan sen yhden mikä siinä automaattisesti asentuu.

Tuo tuntuu niin monopolistiselta, sillä kyllä tuo johtaa siihen että se kaikille oletuksena asennettava yksi ohjelma, yksi tarjolla olevista viahtoehdoista, asentuu ja jää käyttöön. Nuo vaihtoehdot ovat todella huonossa asemassa tuohon verrattuna.

Muissa linux-jakeluissa, kuten Mandrivassa ja SUSEssa asennusvalinnoissa on sentään kohta, missä näytetään nuo eri sovellustyyppien valittaviksi asentuvat ohjelmat ja siinä voi vaihtaa valintaa johonkin toiseenkin.

Mitä mieltä olette, onko tuo monopoli vapaiden ohjelmistojen hengessä oikein?

Tuolla juuri julkaistulla valo-cd:lläkin puhutaan valinnan vapaudesta ... ja kuitenkin siinä on kaikilta sovellusalueilta vain yksi ohjelmavaihtoehto - miksi? Puhutaan vapaudesta ja tarjotaan vain yhtä?

Esim. ilmaisista tekstinkäsittelyohjelmistahan on tarjolla MSOfficea ja OpenOfficea paljon kevyempi AbiWord - miksei se ole mukana tuolla cd:llä, vaihtoehtona?

http://www.abisource.com/

Vai onko nyt tarkoitus saada vain uusi kalifi entisen kalifin paikalle?
Ja kehoittaa tekemään niin kuin itse emme tee?

Tuo AbiWordhan on 85%sti suomennettukin ja käyttää odf-tallennusmuotoakin.
Olisi varmasti todella hyvä ohjelma monelle vanhemman mikron käyttäjälle, ja esim. netbookeihin, raskaampien yksien vaihtoehtojen sijaan / vaihtoehtona.

14
Kuten kaikissa käyttöjärjestelmissä, myös Ubuntussa hidastavat käyttöä, boottausta ja vievät aivan turhaan resursseja kaikki tarpeettomat ja käyttämättömät päälle tulevat ja päällä olevat toiminnot.

Tässä Suse-yhteisöstä artikkeli

speed-up-your-linux-boot-and-normal-use

... vinkeiksi, joilla mm.
- (ohjeessa miten Ubuntussakin) voi määritellä tarpeettomia prosesseja ei-käynnistyviksi (esim. ehkäpä joystick, nfs, ntp, IPV6 ovat monillakin tarpeettomia)
- vähentää RAM-muistia paljon hitaamman swap-muistin käyttöä, jos RAMsta ei ole pulaa (esim jos sitä 2 gb eikä raskaita sovelluksia käytössä), ja etenkin akkuvirtaisissa läppäreissä (kiintolevyn käyttö vie virtaa ja syö akkua) - swap-osio kannattaa toki olla/jättää, mutta sen käyttöä voi vähentää tai minimoida
- voi miettiä, olisiko tarvetta käyttää Gnomen tilalla vähemmän resursseja ja virtaa kuluttavaa KDEtä tai muita vieläkin kevyempiä käyttöliittymiä (harmi vaan kun tuo KDE on Ubuntussa kehitykseltää aika lapsipuolen asemassa)
- ext3-levyjärjestelmän toimintaa voi ehkä viilata

Ja halutessaan voi kokeilla ja vertailla riittääkö ja miten paljon nopeammin "perus" vanilla-kernel käynnistää koneen ja käy ja kukkuu, verrattuna distrossa kuorrutetun kernelin käyttöön :

using-bootchart-to-capture-your-boot-process

Noista aiheista löytyy varmasti viestejä myös Ubuntun yhteisöistä; joku voisi lisätä niitä tähän jatkoksi.

15
Ubuntussakin toiminee tämä Suse-yhteisön neuvo, miten tyystin unohtuneen root -salasanan saa (ehkä) vaihdettua :

http://www.benkevan.com/blog/recover-your-lost-root-password-opensuse/

16
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.

Saako Ubuntu / Kubuntu cd/dvd-kansikuvaa/kotelokuvaa jostain? Siis tarkkaa laadukasta kuvaa, jonka vois printata oman netistä ladatun asennus-cd/dvd:n ja kotelon kanteen? Onks noita myös uusimman 8.04 -version lisäksi vanhemmista versioista jossain? Vai ovatko Canonicalin omaisuutta - eivätkä tän avoimuuden periaatteen mukaisia :D
ubuntu.com:ssa on Canonicalin shopissa myytävien cd:tten kansikuvat, mutta ne ovat siellä isompanakin versiona pieniä ja tulevat huonon näköisiksi jos ne suurentaa oikeaan cd/kansikokoon.

Olisi mukavampi antaa tutulle asennusmedia kunnon laaduukkaan näköisellä kuvalla - itsellä ainakin hyvää jälkeä tekevät värilaseri ja mustesuihku.

Tälläsiä joittenkin itsetekemiä löytyy kyllä netistä, mutta siis noita virallisia cd/dvd/kotelokansikuvia - saaks niitä?

http://www.gnome-look.org/CONTENT/content-pre1/79738-1.png
http://www.gnome-look.org/content/show.php/Ubuntu+8.04+CD+(DVD)+Cover?content=79738
http://www.gnome-look.org/content/show.php/Ubuntu+8.04+CD+(DVD)+Label?content=79746

Muutenkin tuolla  http://www.gnome-look.org/  kaikkee Ubuntun ulkoasun parannus-sälää.



Ja löytyihän noita virallisia kansiakin :

http://wiki.ubuntu-fi.org/Toiminta

17
Ubuntu-koneeseenkin on syytä asentaa tietoturvaohjelmisto, esim. ilmainen ja testatusti suht hyvillä virustunnisteilla varustettu ja päivittyvä

http://www.avast.com/eng/avast-for-linux-workstation.html

Linux/Ubuntu ei ole haittaohjelmavapaa ja kaiken muunkin vastuullisuuden nimissä Ubuntu-käyttäjänkään ei pidä antaa oman koneensa levittää haittaohjelmia vaan napata ne kiinni. Fair play kaikin puolin.

18
Jos koneessa on Vista ja haluaa asentaa Ubuntun sen rinnalle, eikä halua käyttää Ubuntun grub-käynnistylataajaa, vaan Vistan käynnistyslataajaa, kannattaa homma hoitaa tähän tyyliin (huom, kaikkea tarvittavaa tässä ei ehkä kerrottu, mutta oletan että moista asennusta yrittävä jo vähän tietää mitä tekee - ja luovutan tässä siis reilusti kaiken vastuun tämän ohjeen mukaan toimimisesta ja seurauksista itsellesi ; )
Tämän ohjeen lisätueksi lötyy toisaalta tältä foorumilta tarkempaa asennusohjeistusta.

1) Lataa netistä EasyBCD-ohjelma 1.7.2-versio tai uudempi  http://neosmart.net/dl.php?id=1   ja asenna se Vistaan, mutta älä käytä sitä vielä tässä vaiheessa sen enempää. Ohjelmasta ei valitettavasti muuten kyllä löydy suomen kieltä, joten jos enlanti ei suju, tarvitset kaverin apuun.

2) Jos koneesi kiintolevyllä on levytilaa, mikä ei ole Vistan käytössä windows-asemana ja voit asentaa Ubuntun sille, nin voit siirtyä vaiheeseen 3

3) Eheytä (defragmentoi) Vistassa kiintolevy (eli järjestelee tiedostot kiintolevyllä aseman alku/keskipuolelle), jotta aseman loppuun jäisi tyhjää tilaa napata siitä osa Ubuntulle ja siis antaa Ubuntun pienentää windowsin asemaa vähän. Tuo eheytys/defragmentointiohjelma löytyy Vistassa (ja WinXP:ssäkin) Käynnistä-valikosta (->Kaikki ohjelmat) -> Apuohjelmat -> Järjestelmätyökalut -> Levyn eheytys

4) Kannattaa ottaa varmistus tärkeistä tiedoista talteen esim ulkoiselle kiintolevylle tai polttaa cd/dvd-levy(i)lle. Varmista myös että sinulla on käytössäsi media tai turvakopiot koneen Vistan uudelleenasentamiseksi - jos jotain menee Ubuntun asennuksessa pahasti pieleen.

5) Vistan osalta voi Vistan levynhallinnassa (Käynnistä-valikon oikean reunan Tietokone-valikkoa Windows-näppäin alhaalla hiiren 2painikkeella klikaten Hallitse -> esilletulevasta ikkunasta vasemmalta Levynhallinta) pienenentää (shrink) vistan levyasemaa, klikkaamalla sitä hiiren 2painikkeella ja valiten pienennä osiota / shrink volume ... Älä pienennä kaikkea vapaata tilaa, vaan jätä vapaata tilaa myös vistan asemalle. esim jos vapaata on 50gb, riittänee ubuntulle 20gb (tosin, sitä ei ole helppo kasvattaa enää tuosta jälkeenpäin, asentamatta ubuntua uudelleen).
WindowsXPssä tuollaista levyosion pienennys/kasvatus-toimintoa ei ole, joten sen osalta asia on tehtävä linuxin työkaluilla jäljempänä linuxin asennuksessa.

6) Aloita Ubuntun asennus, eli cd asemaan ja koneen uudelleenkäynnistys, millä asennusohjelma käynnistyy. Valitse alussa kieli, esim suomi ja Ubuntun asentaminen kiintolevylle. Etene siinä ohjeiden mukaan... kunnes kysytään asennuksessa kiintolevyn osiointia.
WinXPn ollessa rinnalla tai jos et tee edellä 5) kohdassa neuvotusti Vistassa : Jos koneessasi on vain yksi kiintolevy ja se nyt kokonaan Vistalla windows-asemana, valitse ylhäällä olevista vaihtoehdoista siitä lohkaistavaksi osa Ubuntun asentamiselle. Ei kuitenkaan kannattane valita ihan niin paljoa kuin Ubuntu ehdottaa, vaan jokin 1/3-1/4-osa riittänee. Ubuntu osaa tässä pienentää windowsille varattua asematilaa ja luoda sitten vapautetulle omat asema-alueet Ubuntun asentamiselle.

Jos koneessa on useita kiintolevyjä ja niillä tilaa tai vaikkapa ihan tyhjää tilaa, mitä ei ole Windowsin käytössä, voi käyttää asennuksen tässä levyasemaosiointivaiheessa alempana olevia vaihtoehtoja ja valita itse niissä sopivan aseman ja haluttavan tilan siltä.
Ole tarkkana ettet tässä tuhoa vahingossa windows-asemilta tietoja, siis tuota em. niiden koon sovitusta lukuunottamatta.
Laita ylös muistiin, mikä on Ubuntun asennukselle luotavan aseman nimi, siis jotain hda6 tms ja jolle Ubuntun juuri (/) kytketään.

7) Jatka Ubuntun asennusta aina viimeiselle näytölle, missä on yhteenverto asennusvalinnoista ennen asennuksen varsinaista käynnistystä. Siinä klikkaa oikealla alhaalla näkyvää Muuta valintoja (tms)nimistä painiketta ja siellä, vaihda grub-käynnistyslataajan asennus pois hda1:ltä ja valitse se asennettavaksi edellä 5)-kohdassa muistiinmerkitsemällesi levyosioinnin Ubuntun asennuksen juuren (/) asemanimelle (tässä asemat voi valita hiirellä listasta ja ko asemanimen pitäisi siitä löytyä). Hyväksy valinnat muuten Jatkamalla.

8) Sitten jatka eli käynnistä Ubuntun asennus ... sehän kestä jonkin aikaa. Asennuksen lopussa Ubuntu pyytää uudelleenkäynnistystä ja siinä aukaisee asennus-cd-aseman. Tämän jälkeen kone käynnistääkin normaalisti Vistan (koska Ubuntun käynnistyslataajaa ei valittukaan asennettavaksi koneen käynnistävän aseman alkuun).
Mutta jatketaan Vistan puolella. Käynnistä siellä alussa asennettu EasyBCD -ohjelma (löytyy Käynnistä-valikosta NeoSmart technologies-haarasta... valitettavasti siitä ei suomen kieltä löydy, vaan englanti).
Valitaan EasyBCD:ssä vasemmalta Add/Remove entry ja sitten alhaalta Linux-välilehti ja siinä Type: grub, syötä haluamasi nimi eli vaikka Ubuntu ja viimeisenä valintana listasta löytyvä linux-native, mille Ubuntu on asentunut ja lopuksi oikealta ylhäältä valitse Save.

9) Sitten käynnistä kone vielä uudelleen ja alkuun tulee Vistan käynnistyslataaja, missä on vaihtoehtona tuo edellä EasyBCD:llä lisätty Ubuntun käynnistys, valitse se hiiren ylä/alanuolilla ja seuraavaksi tulee vielä Ubunun käynnistyslataaja grub ja sitten käynnistyy Ubuntu ...

Tästä EasyBDC:n käytöstä on sitä etua että voi käyttää Vistan käynnistyslataajaa ja voi graafisella hyvällä hallintatyökalulla (EasyBCD) säätää käynnistyslataajan asetuksia. Se on paljon helpompaa kuin perus-linux-käyttäjälle säätää asioita Ubuntun puolella.

 - - -
Tuota EasyBCD:tä voi käyttää myös silloin jos haluaa asentaa Vista-koneeseen toiseksi rinnalle WindowsXP:n (vaikkapa jotain ikivanhaa peliä varten tms). Eli tällöinhän WindowsXP:n asennus korvaa Vistan käynnistyslataajan eikä osaa huomioida sitä (koska WinXP:n asennusmedia on Vistaa vanhempi eikä voi tietää tulevasta =). Muista ettet asenna WinXP:tä samaan asemaan, missä Vista on asennettuna, vaan tarvitset sille eri kiintolevyaseman. WinXP:n asentamisen jälkeen voi Vistan asennus-dvd:n avulla pelastus/rescue-toiminnoilla palauttaa Vistan käynnistyslataajan, asentaa sitten EasyBCD:n ja lisätä sillä WinXP:n käynnistyksen Vistan käynnistyslataajaan.

 - - -

Jos Ubuntun tai muun linuxin asennus "vahingossa" korvaa Vistan käynnistyslataajan omalla, esim grubilla, tai esim. openSusen asennus jopa poistaa windowsin osion aktiivisuuden, jolloin se ei voi käynnistyä, voi Vistan käynnistyksen korjata Vistan asennus-dvd:n kanssa helposti. pätee osin myös winXPlle

1) koneen windows-aseman määrittäminen takaisin aktiiviseksi näin
 - käynnistys windowsvistan/xpn asennusdvd/cd asemassa (varmista että dvd/cd-asema on buuttaava ennen kiintolevyä)
 - valitse windowsin asennuksen alussa korjaustoimet ja komentoikkuna
 - anna sillä komento diskpart, sitten list disk millä saat listan levyistä, sitten select disk nro, jolla win asennettuna
   sitten list partition, millä näkee ko. levyn asemapartitiot, joista valitaan select partition nro se jolla win asennetuna
   lopuksi komento active, millä se määrittyy takaisin aktiiviseksi  (huom jos siis esim openSuse asennettu toiselle, ei tämä vaikuta sen aktiivisuuteen, vaan se jää myös)

2) jos vistan käynnistyslataaja on poistunut, saa sen takaisin näin
 - käynnistys windowsvistan/xpn asennusdvd/cd asemassa (varmista että dvd/cd-asema on buuttaava ennen kiintolevyä)
 - valitse windowsin asennuksen alussa korjaustoimet ja komentoikkuna
 - siirry vistan asennusosioon esim c: -komennolla
 - anna komento bootrec /fixmbr
   ja lisäksi bootrec /fixboot
  huom! nuo eivät toimi jos windows-asennusosio ei ole aktiivisena eli varmista se ja ks edellä kohta 1)

tämän jälkeen vista pitäisi käynnistyä koneen käynnistyksessä ja
voit alussa olevan ohjeen mukaisesti käynnikstää siellä EasyBCDn ja lisätä siihen koneelle asennetun linux-version käynnistyksen.
Niitä voi olla myös useita, eli itselläni on esim. koneella Windows Vista Ultimate, Ubuntu 8.10alpha, openSUSE 11 ja Mac OS-X 11.5.3 Leopard (kone HPn läppäri - eli tuo OS X:hänkin asentuu ihan helposti tavallisellekin pcläppärille, koska nykyMacit ovat ihan samoista osista tehtyjä, niissä on vaan erilaiset kuoret ja isompi hintalappu - tosin Macithän ovat suljetun koodin suhteen Windowseja paljon pahemmin suljettuja tapauksia :D

19
Ubuntu 8.04:ssa kun asensin AMD/ATI:n sivuilta uusimman linux-ajurin ATI X1600-näytönohjaimelleni ja mulla on Ubuntussa Compiz-Fusion 3D-näyttötehosteet käytössä (tuntuvat toimivan kun kun kuutiota yms kokeilin) ja asensin GoogleEarthin uusimman linux-version, vilkkuuu GoogleEarthin kuva eikä sitä voi käyttää.

Mitä pitää tehdä jotta nämä saa toimimaan yhdessä molemmat kunnolla?

20
Kyselin täällä alunperin ohjeita, miten mm. Saunalahden ja DNA:n mobiilidataliittymissä tarjottu Option iCON 225 3Gmobiilidata-usb-tikku asennetaan ja saadaan toimimaan Ubuntu 7.10/8.04:ssa... (tikussa ZeroCD-kaksoistila: flashmuisti-tila, mikä päällä aluksi ja mistä asentuu windows/mac-ajuri/käyttöohjelma, TAI mobiilidatamodeemi-tila (mikä vaihdetaan ohjelmallisesti päälle mobiilidatayhteyteen). Siis kun tikun tökkää koneeseen, se yrittää asentaa tarvittaessa flashmuisti-tilasta nuo ohjelmat, myös linuxissa kopioi asennusohjelmakuvakkeen(win-ohjelma!) työpöydälle, mutta sillä ei linuxissa tee mitään, eikä tikkua saa sillä asennettua. Asennus-ohjelmat linuxille on haettava netistä. Samanlainen kaksoistila on tietääkseni myös muissa uusimmissa, esim. Huawein, usb3Gtikuissa, joten niiden asentaminen vaatinee samantyyppistä menettelyä hieman toisin kuin aiemmissa laitteissa, kuten esim. "mokkulassa", missä tuota kaksoistilaa ja ajurin/ohjelman asentumista tikulta ei ole (linux asennuksessakin on siis hallittava tuota kaksoistilaa ja asennettava vastaava ajuri ja käyttöohjelma muualta, kun niitä ei tikulla ole kuin windowsille/macille) - tosin tässä ohjeessa on hso-ajuri tälle Option-tikulle ja se ilmeisesti korvattava toisten valmistajien laitteissa muulla ajurilla; joten tämä ratkaisu siten vain suuntaa-antava niille).
 . . .
Alkuperäiseen kyselyyni ohjeita ja neuvoja tulikin ihan kivasti, niistä kiitos ja niitä viestiketjussa...

Päivitin tähän alkuuun 24.4.2008, eli Ubuntu 8.04 Hardy Heronin julkaisupäivänä, helpon ja toimivan asennusohjeen
(ohjeen alkuperäisversio, ranskankielisenä, löytyy osoitteesta :
http://www.equinoxefr.org/index.php/post/2008/04/21/la-clef-orange-icon-225-sur-ubuntu-804/)

0) Avaa Pääte, tarvitset myös nettiyhteyden.

1) Hae (K)Ubuntu 7.10:lle tai 8.04:lle käännetty hso-ajuri&rezero-apuohjelma&asennus/käyttökomentoskriptipaketti antamalla komento:

    (K)Ubuntu 8.04:  wget http://www.equinoxefr.org/wp-content/uploads/2008/04/3g_8041.tgz

    (K)Ubuntu 7.10:  wget http://www.equinoxefr.org/wp-content/uploads/2008/03/3g.tgz


2) Pura paketti (purkaa hso-alikansioon) komennolla:

   (K)Ubuntu 8.04:  tar xvf  3g_8041.tgz       (itse asensin ja käytän tätä, ja toimii)
   (K)Ubuntu 7.10:  tar xvf  3g.tgz

   Huom! tuossa 7.10 -versiossa saattaa olla puutteellinen 1.0-versio hso-ajurista, uusin on 1.2, minkä voi ladata ennen jatkamista:
   http://www.pharscape.org/index2.php?option=com_forum&Itemid=68&page=download&id=31

3) Siirry alikansioon ja suorita asennus

  cd hso
  sudo ./install.sh

4) Syötä operaattorin APN-tunnus ja mobiilidatan SIM-kortin PIN-koodi konfiguraatiotiedostoon:

  gedit  conninfo.ini

  syötä siis PIN (0000 oletuksena)
  ja operaattorin APN-osoite, esim. internet.saunalahti
  (dna:lla taitaa tuo olla ihan vaan internet)

  Ajurin käyttöönsaamisen varmistamiseksi helpointa on uudelleenkäynnistää kone.

5) Yhteys muodostetaan tökkäämällä Option3Gmobiilidatatikku koneeseen (sulje wlan ja muut nettiyhteydet sitä ennen), avaamalla Pääte ja komennoilla:

  cd hso
  sudo ./connect.sh up

Pääte-ikkuna pienennetään palkkiin nettisurffailun ajaksi.

Yhteys lopetetaan antamalla komento:

  sudo ./connect.sh down

Noista voi tietysti tehdä myös kuvakeklikattavat skriptit tai hoitaa muuten kätevämmin - mutta tuo on toimiva perusratkaisu.
------------------------------------
Homma toimii siis tällä ohjeella Ubuntu/Kubuntu 8.04:ssä

Alla viestiketjussa puhutun palomuurimäärityksen voinee hoitaa helpommin asentamalla Synaptics-pakettienhallinnalla Firestarter -apuohjelma, millä voi määritellä graafisesti linuxin IPtables -palomuurin asetuksia verkkolaitekohtaisesti, tällekin mobiilidatayhteydelle.

Mahdollisesti em. ohjeessa connect.sh -käytön voi korvata Vodafonen graafisella apuohjelmalla (vaatii kuitenkin ainakin enempi linux-tietämystä, jotta tämän ehkä saisi käyttöön), mikä vastannee 3Gtikulta asentuvaa graafista windows-ohjelmaa tikun käyttämiseksi :
https://forge.vodafonebetavine.net/frs/?group_id=12&release_id=19

Sivuja: [1]