Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Nollapiste

Sivuja: [1]
1
Tein tässä melko hätäseen vaatimattoman bash-skriptin joka hakee aina uusimman paikallissäätaulukon käyttäjän valitsemasta kaupungista. Skripti itsessään on melko simppeli. Se kysyy käyttäjältä kaupunkia jonka jälkeen hakee 5 päivän säätaulukon Ilmatieteen laitokselta ja tallentaa tämän käyttäjän Työpöydälle. Kun skripti suoritetaan ensimmäisen kerran, se kysyy kaupunkia. Kun käyttäjä kirjoittaa kaupungin nimen ja painaa Enter, niin skripti tallentaa kaupungin nimen muistiin. Niin skriptiä on helpompi suorittaa automatisoidusti.  Ohjelma tallentaa kuvan muotoon KaupunginNimiPäiväKuukausiVuosi.gif, jotta kuvat voisi järjestellä helpommin. Tein tämän skriptin lähinnä itseäni varten, koska minulla on sille käyttöä. Ajattelin kuitenkin jakaa sen tänne, jos siitä sattuisi olemaan iloa jollekulle. Noh, jos siitä ei ole iloa kellekään, niin sitten edes avoimen lähdekoodin ideologian mukaisesti. Kommentoikaa ja sanokaa jos löydätte skriptistä virheen.

Skriptin suorittminen:
Skripti käynnistetään komentoriviltä menemällä skriptin sisältävään kansioon cd-komentoa käyttäen(paitsi jos skripti on kotikansiossasi, tällöin voit antaa sille suoraan suoritusoikeudet). Tämän jälkeen sinun tulee antaa sille suoritusoikeudet: sudo chmod +x saahaku.sh . Vasta sitten voit suorittaa skriptin komennolla ./[skriptin tiedostonimi]

Uutta versiossa 0.12:
Skripti toimii nyt myös englanninkielisissä järjestelmissä sekä osaa käsitellä pienellä alkukirjaimella kirjoitetut kaupunkien nimet oikein. Lisäksi korjasin yhden bugin versioon 0.13

Komentoriviparametrien selitykset:
-k [tekstiä] tai --k [tekstiä] määrittelee kaupungin, jonka sää-ennuste haetaan. Esim ./saatietohaku_v0.13 -k Tampere
-a tai --avaa avaa skriptin lopuksi tallennetun sää-ennusteen oletuskuvankatselimeen.

- Saku Laukkanen

[ylläpito on poistanut liitteen]

2
Multimedia ja grafiikka / Live streaming/webcast
« : 12.11.08 - klo:16.49 »
Ei löytnyt mitään tulosta tunnin googlettamisella, ja kun tätä jotenkin kummassa markkinointilistalla kysyttiin, niin olisi se vastaus hyvä saada kaikkien tietoon. Eli miten saisi fiksusti pystyyn järjestelmän, joka streamaa mikrofonitulon ja muut työpöytä-äänet mp3-muotoon joko kotipalvelimelle(apache2) tai ulkoiselle palvelimelle(ftp, onko mahdollista?). Icecastia jo tuossa testailinkin ja hyvin toimi, vaan en ole vielä löytänyt ohjelmaa joka äänittää ja koodaa äänen reaaliajassa ja tietenkin tallentaa sen mp3-muotoon.

Tästä voisi joku jopa tehdä wikiin artikkelin?

3
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Verkkolehden nimi?
« : 10.10.08 - klo:17.41 »
Tuli tälläinenkin mieleen, vaikka pidin tuota jo itsestäänselvyytenä. Mitä mieltä te olette, pitäisikö verkkolehden kulkea jonkun muun nimen alla kuin Ubuntu Suomen verkkolehti?


edit/EliasJ: kirjoitusvirhe korjattu

Joo, huomasin nyt itsekkin.

4
Eli pitäisi saada kaikki äänikortin kautta kulkeva liikenne(output ja input) saamaan menemään skypeen mikrofoniäänenä. Sama suomeksi: Jos soitan vaikkapa rytmilaatikolla musiikkia, toisen täytyy kuulla se ilman että tökkään mikrofonin tuonne kajariin kiinni. Onko tämä mitenkään mahdollista? Kakki vastaukset sallitaan, minusta olisi itseasiassa saatava pitkästä aikaa jotain kikkailtavaa.

Sitten toiseen asiaan. Minulla on tälläinen Nokia kivi-mallin puhelin eli 3109c. Tämähän toimii wintoosan puolella hyvin pcsuitessa soittamiseen jne, mutta miten saisin linux-ympäristössä soitettua/vastattua puheluihin suoraan tietokoneelta niin, että ääni toistuisi kajareista. Sain jo yhdistettyä verkkoon tämän kännykän avulla käyttäen kmobiletoolsia, mutta se ei nyt vain satu yhteistyöhön näiden puhelu/sms-ominaisuuksien kanssa.

Kiitos jo näin etukäteen.

PS. Kyllä minuakin vielä näkee täällä kysymässä :D

5
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Jakelupaketti-verkkolehti
« : 04.10.08 - klo:12.13 »
Verkkolehdestä tiedottamaminen hoituu nyt siis tämän aiheen kautta. Tähän ketjuun voi myös lähettää kysymyksiä verkkolehdestä.  Eli wiki-sivu löytyy osoitteesta http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_Suomi-verkkolehti ja suunnitteluaihe on nyt hieman vanhentunut, mutta halutessaan senkin voi lukaista. Seuraavassa tiedotteita:

10.10.2008
Verkkolehden tekeminen on lähtenyt nyt käyntiin. Suunnittelemme heterosankarin kanssa ulkoasua lehdelle ja etusivun pohjan suunnittelu on lähtenyt nyt käyntiin. Ensimmäinen julkaisu tapahtuu näillä näkyminen ensivuoden lopputalvesta, joten hiukan on vielä lukijoilla odottelemista. Rekrykampanjan teho on yllättänyt minut totaalisesti, kun porukkaa ilmoittautuu ihan hyvää tahtia ja eipä tässä varmaan tarvitse mennä kuin kuukausi eteenpäin, niin on ensimmäisen verkkolehden teko täydessä vauhdissa. Vielä sen verran, että lehdessä tullaan näkemään mm. Mythbuntun päivittäiskätyöstä ja mahdollisesti ubuntun käytöstä ja siinä kehittymisestä aloittelijan silmin. Puhuimme heterosankarin kanssa irkissä tuosta omalla nimellä kirjoittamisesta, emmekä löytäneet vielä täydellistä ratkaisua. Kuitenkin on varmaa, että omalla nimellään saa kirjoittaa, kuten heterosankari haluaa oman nimensä tekijälistaan. Vielä en ole kysynyt muiden mielipidettä, mutta vaihtoehdot taitavat olla simppelit; oman nimen julkaisupakko tai henkilökohtainen yksityisyys, nimimerkin takana pysyttely.

Päivityksiä tulee sitämukaa kun asiaa tulee...

PS. Äänestäkää: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=22011.0

6
Taas oli liikaa puhuttavaa irkissä... Eli eilen puhuttiin tuolla muiden kanssa irkissä suomenkielisestä Ubuntu-verkkolehdestä. Hamottelin jo eilen sitä hieman mielessäni, ja sain tälläisen idean kokoon:

1 pdf verkkolehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa(myöhemmin voi kinastella asiasta jos lähtee hyvin rullaamaan). Lehti sisältäisi:
  • Etusivun
  • Jonkinäköisen pääkirjoituksen(kolumnintyyppinen)
  • Mielipidesivun, lehdelle lähetettyjä mielipiteitä, keskusteluja yms.
  • Pari vakiokolumnia
  • Muutamia Ubuntuun(tai muuten vain) liittyviä "uutisia", ja mahdollista nippelitietoutta
  • Muutaman artikkelin
  • Rauta/softa testejä(rauta on tosin hieman vaikea toteuttaa ilmaiseksi)
  • Mahdollisesti aukeaman verran tilaa Full Circle Magazinesta suomennetulle tavaralle(luvat annettu)
  • Ideoita?

Ja sitten kommentteja, yhden ihimisen suunnittelema lehti on muille typerää luettavaa. Yhteinen ulkoasu tietenkin koko lehdelle, jotkut kolumni ja mielipidesivut voisivat olla aina saman näköisiä.

Eli onko vapaaehtoisia, ei jätetä tätä puolitiehen! Nyt olisi kerralla hyvä saada kunnon startti ja kunnolla käyntiin.

Seuraavia haetaan, alustavia(voi olla useampiakin yhdessä roolissa):
  • Päätöimittaja, (nollapiste?)
  • Mielipidesivuvastaavia
  • Uutistoimittajia
  • Vakiokolumnisteja(bloggarit?)
  • Vapaita artikkelien kirjoittajia
  • FCM-suomentajia
  • Softatestaajia(siis ilmaisoftien vertailua)
  • Graafista suunnittelijaa/avustajaa?

Päätoimittajan paikka on oikeasti auki.
Lisätietoja saa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen nollapiste 'at' nettikirje 'piste' fi

Ja kaikki tarvittavat ohjelmathan ovat OpenOffice.org, GIMP ja evince(pdf-lukija). Ne jotka ilmoittautuu ilmoittautuu vakioiksi, mutta esimerkiksi vuoden aikana voi tapahtua paljon eikä tietenkään lehteä ole enää pakko tehdä jos ei vain pysty, silloin etsitään korvaava henkilö. Eli tarkoituksena olisi se ettei tähän liittyisi sellaisia joo joo-miehiä jotka eivät oikeasti tehneetkään artikkelia vaikka heidän piti. Mahdollisista esteistä kannattaa ilmoittaa aikaisin ja artikkelin tekemistä ei kannata jättää viimetinkaan. Kuten opetusvideoprojektista voidaan hieman katsoa, ei kaikki välttämätttä ole aivan mahdottomia. Nyt vain siis mukaan tukemaan Ubuntua!

7
Ubuntu tietokoneissa / GRUB - Kovalevyn irroituksesta
« : 12.09.08 - klo:21.10 »
Olen jotenkin käsittänyt, että kun nyppäsen toisen siäsisen kovoni irti(sdb, jossa on siis linux), ei sda-kovalevylle asennettu grub osaa käynnistää samaiselta kovalevyltä windowsia? Parin minuutin googlaussession jälkeen havaitsin asioita, että se sylkäisisi heti grubin latauksessa sellaisen errorin ettei grubin osiakaan pääse muokkaamaan. Kai livecd:ltä käynnistys silti onnistuu? Entä saisiko tuota modattua niin ettei se ei antaisi erroria ja avaisi sen käyttöjärjestelmälistan, muttei boottaisi winukkaa automaattisesti. Oliko riittävän monimutkaisesti selostettu?

Edit: Typosin otsikossa.

8
Nyt kaikki opasvideoita väsäämään!

Asiaa wikissä http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_Suomi-opasvideot_YouTubeen

Kun videosi on valmis, lisää alkuun ubuntu-suomi-mainospätkä(julkaistaan myöhemmin). Sitten lisää video youtubeen omalla tililläsi. Tämän jälkeen lähetä viestiä minulle tai tuplanollalle täällä, sähköpostilla minulle(n o l l a p i s t e @ n e t t i k i r j e . n e t , ilman välilyöntejä) tai ircissä(Nollapiste ja tuplanolla), jonka jälkeen tarkistamme videon ja toivottavasti hyväksymme sen. Jos teet videon kaikkien ohjeiden mukaisesti, et ole tehnyt mitään turhaa ja video hyväksytään. HUOM! Jos sinulla ei ole youtube-tunnuksia ja et halua niitä niin ilmoita minulle, ratkaisu kyllä löydetään.

Päätin ottaa käyttöön myös vaikeustasojärjestelmän, jonka ansiosta käyttäjä ei lähde liian uhkarohkeisiin yrityksiin:

Vasta-alkaja/Ubuntuun tutustuminen(kaikki peruskäyttöön ja esittelyyn liittyvä).
Helppo(peruskäyttäjän harjoittamista, ei vaadi mitään sen kummempaa).
Keskivaikea(vaatii komentorivin käyttöä, komennot eivät kuitenkaan vaikeita).

Sitten muuhun. Tässä ketjussa saa esittää video-opas-ideoita ja ilmoittaa aloittavansa projektin. Seuraavassa ideat ja keskeneräiset projektit(jos sinun idea ei ilmesty tänne muutamassa päivässä, olemme joko hylänneet sen, tai sitten jääny kurjasti väliin, mutta jos idea on mielestäsi hyvä, ilmoita siitä uudelleen sillä erehtyminen on inhimillistä):

Koodia: [Valitse]
Ideat(idea, ehdottaja, tila):
- Ubuntun live-käynnistys, Risto H. Kurppa, Odottaa
- Ubuntun asentaminen, Risto H. Kurppa, Odottaa
- Levyn osiointi, Risto H. Kurppa, Odottaa
- Pakettien asentaminen, Risto H. Kurppa, Keskeneräinen
- 3D-työpöytähehkutusvideo, Risto H. Kurppa, Odottaa

Keskeneräiset projektit(aihe, muut osallistujat, vapaaehtoinen ennustettu valmistumisaika, vaatimustaso):
Koodia: [Valitse]
Synaptic-pakettienhallinta, Nollapiste, (ei ennustetta vielä), Vasta-alkaja
Ohjeeseen kaivataan korjauksia.

Huomenna järjestelen erilaisten projektien aloittamisen ihan kaavakekäyttöiseksi, nettitilaa täytyy kyllä jostain hommata sille kaavakkeelle?

9
Olisiko järkeä tehdä oma channeli tonne youtubeen ja lisäillä sinne suomenkielisiä ubuntu-ohjevideoita. Minusta kaikilla tuntuu olla kauhea tarve nähdä miten kaikki tehdään ja näin säästymme ylimääräisiltä kysymyksiltä.

Youtube näyttäisi nyt parhaalta, mutta onko jollain innostusta tehdä ihan omaa, parempilaatuista videokirjastoa. Niitäkin on varmaan valmiina php-softina ladattavissa netissä.

Hienoa jos voidaan toteuttaa.

Ilmoittakaa tähän ketjuun jos on kiinnostusta lähteä vetämään(minä olen vapaaehtoinen)

10
Eli nyt oli jo niin paksua puhetta Mozillalta että joko tuo on oikeasti hyvä tai sitten kohta ilmoitetaan että toimii ainoastaan windowseissa.

Seuraus:
Lainaus
Firefox 3.1:n luvataan nostavan monien web-sovellusten suorituskykyä hurjasti - joissain tapauksissa jopa monikymmenkertaiseksi
Syy:
Lainaus
Nopeutuksen salaisuus on Firefoxin kehitteillä oleva ominaisuus, Tracemonkey. Kyseessä on tekniikka, jolla nopeutetaan javascript-ohjelmointikielen suorittamista.
Lainaus
Firefoxin kehittäjät ja testaajat ovat tehneet erilaisia mittauksia. Firefox 3.1 nopeuttaisi niiden mukaan Sunspider javascript-testiä 83 prosenttia. Toisessa testissä havaittiin, että valokuvan kontrastin ja kirkkauden säätäminen sujui javascript-sovelluksessa jopa seitsemän kertaa nopeammin kuin aiemmin.

Eli siis huh huh. Eipä ole nettisurffailu tuon jälkeen entisensä, ties vaikka JavaScript hylkäisi muita ohjelmointikieliä???


Mites minä typoan nyt tuolla tavalla?
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=34654

edit/rhk: muoksin otsikkoa

Hyvä, en ole ikinä ollut hyvä missään kunnollisessa.

11
Yleistä keskustelua / Wine 1.1.3 Dev
« : 23.08.08 - klo:21.17 »
Julkaisivat tuollasen ja heti pakettienhallinta oli kiusaamassa. Katsoin noita changelogeja ja näytti tarttuvan mukavasti 3 bugifixiä ja niimpä hätäsesti asensin pikapikaa tuon päivityksen ja jo lähti yksi ohjelma toimimaan. Ensimmäistä kertaa minulle on iloa pikkupäivityksistäkin  ;D!

Eli changelogia on täällä http://www.winehq.org/?announce=1.1.3

Asennettavissa synapticillä, versio siis 1.1.3

Mitä mieltä te olette, itse odotan kunnon .net-supportia.

Eli asennus debian-pakettina hardylle: http://wine.budgetdedicated.com/archive/ubuntu/hardy/wine_1.1.3~winehq0~ubuntu~8.04-0ubuntu1_i386.deb

12
Yritin asentaa cdemua tuon vanhan aiheen mukaan vaan vanhat linkit jne. siinä oli ja erroriakin lykkäsi. Minä kun en osaa muuta tehdä kuin vaihtaa kansiota ja kirjoittaa make ja sitten make install, niin voisiko joku helkutin ystävällisesti neuvoa tarkasti mitä minun pitäisi tehdä.

Entä onko nykyään vaihtoehtoisia softia cdemun sijalle?

13
Sain sitten järkättyä järjestelmän kokoon kuten varmaan huomaatte. Minulla on nyt vain sellainen ongelma, että aina kun näyttö menee näytönsäästäjälle(tässätapauksessa pimeäksi), katoo mokoma wan yhteys siltaavaan adsl-modeemiin. Minulla on siis wlan-tukiasema jossa on 4 lan porttia ja sitten tietysti wlan. Pöytäkone on kiinni lan-portissa n. 1 ja läppäri wlanissa. Wlan tukiasemasta taas menee johto kyseiseen siltaavaan adsl-modeemiin wanin kautta. Minun täytyy aina näytö sulkeutumisen jälkeen käydä wlan-tukiaseman asetuksissa painamassa wan-osiossa okta, vaikka mitään ei tarvitse muuttaa. Johtuuko se jonkilaisesta wan-ip-configuraatioerheestä, sillä olen asettanut tukiaseman...mikäs se oli, joku dh-alkuiseen tilaan kuitenkin. Eli olisi aikamoinen soppa maustettavana.

PS. Alkuperäinen aihe: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=20453.0

PPS. Ajattelin tehdä uuden aiheen koska tämä ei sopinut minusta vanhaan.

14
Eli tänne on tulossa nyt kannettava ja täytyisi rakennella hieman kotiverkkoa. Eli peruside on se, että molemmissa koneissa on hardy heronit ja kannettava toimisi WLAN-tukiaseman kautta joka kiinnitetään kiinteän ADSL-boksin porttiin n. 2 ja sen lisäksi pöytäkone kiinnitettäisiin kiinteällä yhteydellä ykkösporttiin. Nyt olisi tarkoituksena että kannettavalta voisi siirtää/tulostaa tiedostoja localhostin kautta pöytäkoneelta. Pöytäkoneessa on normaali usb-tulostin. Tiedonsiirtoon ja tulostamiseen pitäisi varmaan käyttää SSH:ta(kun kerran jokaiselle käyttäjälle on oma tili), mutta onko vaihtoehtoista, mieluiten graafista käyttöliittymää. Eli mutkat oikoen: Voiko etätyöpöytäyhteydellä tulostaa ja siirtää tiedostoja kannettavasta käyttäen X-serveriä. Tiedostot varmaankin pitää siirtää ensin kannettavasta pöytäkoneelle ennen niiden tulostamista?

Kiitos jo etukäteen.

15
Enpä tiedä... Asensin ubuntun toiselle koneelleni samalla cd:llä kuin asensin aikaisemmin saman version ubuntun tälle koneelle. Kaikki oli vallan hyvin ja live-cd aukesi. Asennuksen jälkeen huomasin pieniä vajavaisuuksia jotka voivat johtua vain asennuksen puutteellisuudesta:

-Käyttöjärjestelmän kieli osittain suomi, osittain englanti(?!?)
-Ohjelmat ovat engalnniksi
-Ubuntu ei suostu tunnistamaan laitteita jotka toinen tietokone tunnistaa(tulostin, adsl-modeemi, äänikortti(sama kuin tässä), eikä muutenkaan oikein mitään laitteistoon liittyvää)
-Ubuntu ei antanut asennuksessa synkata tilien asetuksia winukasta.
jne.


Mistä perkuleesta nämä johtuvat? Asennusohjelma kuitenkin ilmoitti että kaikki on valmiina ja kone pitäisi käynnistää uudelleen. Eli mitä hittoa?

16
Nojoo. Tuli yritettyä poppaskonsteja root-oikeuksilla tiedostojen kopiointeihin jonka jälkeen katosi kaikki grafiikka ubuntustani. Sitten uudelleenkäynnistyksen jälkeen avautui kirjautumisikkuna. Tekstipohjainen. Noh, toki sillä komentoriviin asti päästään ja kyllähän irssi toimii(ja screen), mutta haluaisin kyllä nauttia ubuntusta ihan graafisenakin(ja tietysti kaikista graafisista ohjelmista. Eipä tuossa mitään muuta ihmeelistä kerrottavaa ole kuin tuo.

ps. Heti windowsin käynnistyksen jälkeen jouduin käyttämään CAD:ia.

pps. BSOD

ppps. Auttakaa oikesti

final note: Rooteillakin pääsee kirjautumaan, tietysti.

final note ps. Ubuntun latauskuva on graafinen

final note pps. Recovery mode ei auta.

17
Minulla on WinXp asennettuna ja haluaisin asentaa Ubuntun samalle levylle tiedostoja poistamatta. levy on 50 gigaa josta 16 gigaa on vapaana. Minulla on kyllä kaksi muutakin kovalevyä ohjelmia varten, mutta ne ovat ulkosia, joten en viitsi asentaa mitään käyttistä niihin. Miten toteutan tuon asennuksen siis tietoja menettämättä? Onko ohjelmaa joka käynnistäessä kysyy, kumpi käyttis asennetaan. Kuinka paljon Ubuntu taasen vie tilaa? Auttakaa kiitos.

Sivuja: [1]