Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - walto

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Multimedia ja grafiikka / 5.1 äänikortin valinta
« : 06.02.11 - klo:14.37 »
Harkitsen tässä 5.1 äänijärjestelmään päivittämistä, mutta audiopuolen hommat ovat muutenkin vähän uusia mulle. Ajatuksena olis kokeilla verkkokaupan budjettikorttia Terratec Aureon 5.1 PCI-väylälle, josta analogisesti rca-kaapeleilla 5.1-yhteensopivaan subwoofer-vahvariini.

Toimineeko tämä plug 'n' playnä ongelmien jäädessä vain digitaalisiin liitäntöihin, vai tartteeko tähän ajurikikkailuja? Jos tarttee, löytyykö kyseiselle kortille mitään ajureita 10.04 LTSsään? Olis myös kiva kuulla muiden kokemuksia kyseisestä kortista.

Asetukset -> Ääni osiosta voi ainaskin valita suoraan analogisen 5.1 outputin, mutta korttia ei vielä ole joten en ole voinut kokeilla.

2
Sain kaverilta läppärin korjaukseen ja hetken sen kanssa painittuani sain ubuntun vihdoin boottaamaan ulkoisesti.
Kaikki toimi ihan smoothisti, tehtyäni kaiken muun ajattelin vielä tehdä varmuudeksi pari käyttäjää.

Ensin tein itelleni normaalisti "walto" nimisen täysillä oikeuksilla niin saan helpommin järjestelmän taas toimimaan jos/kun kaveri rikkoo jotakin.

Lopuksi vielä "admin" ilman mitään oikeuksia ja kompleksin salasanan takana. Veljeni pitää tälläistä menettelytapaa hyvänä tietoturvana koneelle kun koneelle.

No, seuraavassa käynnistyksessä tuli vain tämä
Koodia: [Valitse]
[        0.741226] Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
Johtuuko tämä kernel panic juuri tästä ylimääräsestä käyttäjästä admin?
Kone on fujitsu siemens amilo pa 1510, käyttöjärjestelmänä pelkästään Ubuntu 10.04

Menee varmaan uudelleenasennukseen, sillä en saa grubin valikkoa esille esciä hakkaamalla, vaan kone menee auttamatta em. tilaan.

Voiko tuota vielä jollain keinolla korjata asentamatta uudestaan, ei tekisi mieli alottaa alusta kun juuri sain kaiken kuntoon?

3
Ubuntu tietokoneissa / Japski inputti
« : 04.11.10 - klo:22.40 »
(Alkuun nöyrin anteeksipyyntöni ehkä hieman läikykkäästä kirjotustavastani, en olekaan tälle foorumille hetkeen postaillut, joskin lurkkinut).

Saan huomenissa jonkun perusläppärin hoivattavaksi, jossa on windows ja ei käynnisty. Koitan suostutella josko saisin asentaa siihen ubuntun, mutta omistajasta olis suht kivaa josko sillä pystyisi kirjottelemaan japanilaisilla merkeillä, siis hiraganat, katakanat ja kanjit. Näppäimistöhän on siis tottakai perus skandinaavinen. Koitin vähän säätää SCIMllä, mutta noh, hiukan huonoin tuloksin.

Taidot on päässeet pikkasen ruostumaan jo ubuntun kanssa, joskin perussäännöt onneksi syvällä kiinni. Mitä tehdä?

Edit1: Ehh, olisi pitänyt käyttää tätä hakua vähän pidemmälle jo ennen postaamista. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=25196.0
Sori taas.

Edit2:
Koodia: [Valitse]

Smart Common Input Method 1.4.9

Launching a SCIM process with x11...
Loading simple Config module ...
Creating backend ...
Loading x11 FrontEnd module ...
Failed to load x11 FrontEnd module.
SCIM has exited abnormally.
Tuollanen tulee kun koitan käynnistää, kävi siis niin että suljin kerran terminaalin jolla scim oli käynnistetty. Konfiguraatiokansion poistaminen eikä edes sudo apt-get purge scim auta. Saa jeesiä vaikka ton linkin jo keksin

4
Ubuntu tietokoneissa / Kotikansion salaus leipo kiinni
« : 05.05.10 - klo:21.22 »
Siirryin netbook remixiä nopeasti kokeiltuani pikaisesti normaaliin gnomeen, ja tuli siinä sitten käyttäjäkohtasia ongelmia äänen ja usbin kanssa, joten tein näin:
Loin uuden satunnaisen käyttäjän, siirsin koko kotikansion tälle käyttäjälle, poistin vanhan käyttäjän kotikansioineen, loin uudestaan ja siirsin kaiken takasin. Edellämainitut ongelmat katosivat

En sammuttanut konetta kertaakaan, ja sisäänkirjautuessa ei kysynyt edes kryptauksen salasanaa (olin siis valinnut käyttäjää luodessa kotikansion salauksen). Akku loppu, käynnistin, ei kryptaus auennut.
Koitin automaattisesti tty1 sisäänkirjautumista, ls kertoo ettei kotikansiota tosiaankaan ole avattu. ecryptfs-mount-private printtaa yhden rivin: "ERROR: Encrypted private directory is not setup properly"

Olin sentään ottanut vappuna varmuuskopioit (ei kommenttia yksinäisyydestä kiitos), mutta pari suht tärkeää muutosta/tiedostoa tuli sen jälkeen.
/home/walto/Desktop/ymph -raakatekstitiedosto pitäisi saada talteen
/home/walto/Kouluprojektit/Muistiinpanot/ kansio pitäisi saada talteen.

Njoo, pärjään kyllä tovin väliaikaiskäyttäjällä, mutta vastailkaa silti kiitos. Tuskaa tekee.

EDIT: Kyllästyin netbook remixin jäänteisiin. Otan vanhasta järjestelmästä "vaihteeksi" kopion ja asennan puhtaan päälle. Joku saa sitten neuvoa mua salauksen avaamisessa edes parin tiedoston kohalta myöhemmin

5
Asentelin kokeilumielessä netbook-version, muttei napannut, asensin ubuntu-desktop metapaketn ja poistin jonkun ketjun mukaan 2-3 netbookin pakettia. USB-portit ei toimi "x-gb tiedostojärjestemää ei voi liittää - not authorized", enkä näemmä saa ääntäkään kuulokkeista. Ideoita?

sudo mount printtaa:
Koodia: [Valitse]
/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
none on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
none on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
none on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
none on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
/home/walto/.Private on /home/walto type ecryptfs (ecryptfs_sig=ee8a174b5fb11bb6,ecryptfs_fnek_sig=8879615c57cf0bd9,ecryptfs_cipher=aes,ecryptfs_key_bytes=16)
gvfs-fuse-daemon on /home/walto/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=walto)
mounttaamatta sitten mitään. Ideoita?

Edit: Niin juu, kun muistelee niin asennus ei olekaan ihan uunituore. Normaalissakin versiossa käytetty kyllä noita portteja ja ääntä

Ilmeisesti jotain käyttäjäkohtaista. Loin käyttäjän ymph, ja sillä taas toimi sekä usb että ääni. Raksin kyllä käyttäjäasetuksista jo kaikki päälle

Kappas. Ongelmanratkaisutaitoni hipovat pilviä. Ratkesi nääs itsestään.  ???

6
Ubuntu tietokoneissa / Gnome notify ja aMSN äö pulma
« : 02.05.10 - klo:00.27 »
Lucidissa aMSN tarjosi kivan lisäosan, "Notify", joka siis käyttää Gnomen libnotify-kirjastoja
Esim. sisäänkirjautumiset näkyvät Gnomen ilmoituksina, eikä oikeasta alareunasta ponnahtavina suorakulmioina.
Ongelmaan:
Skandinaaviset kirjaimet ei oikeen suju tolta. Aina tulee Ĥ normi ä-kirjaimen sijasta. Järjestelmän kieli on suomi, ja ilmoitukset kyllä muuten tuntuvat osaavan noita kirjaimia, esim "akku lähes tyhjä" (en ole kyllä varma menikö noin, on tullut lähiaikoina pidettyä konetta paljon päällä.)
Mitä pitäisi tehdä, että saan noi äät ja ööt näkymään niinkun pitää?

7
Yleistä keskustelua / Linuxilla tehtyä
« : 16.03.10 - klo:00.26 »
En taaskaan tiedä onko tälläistä threadia jo foorumilla, toisaalta, olettaisin sen olevan näkyvä jos sellainen olisi.

Ideana kuitenkin kertoa erilaisista projekteistanne, jotka ovat hoituneet linuxin alla (multimedia, verkkosivustot yms).
Pyytäisinkin että pysytään topicissa; Ei ihan mitä tahansa Linuxin alla tuotettuja projekteja. Cross-platform ohjelmat kun toimivat useammilla käyttiksillä, esim. Audacity. Eli ei tehdä tästä mikseri.nettiä

Laitan itse esille kavereiden kanssa tehdyn uunituoreen videonpätkän. Editoitu käyttäen nautilusta (Kyllä, se on tärkeä työkalu kun sitä osaa käyttää), Kino-videoeditoria, sekä Kdenlive-videoeditoria. Avidemux liitti ääniraidan.

http://www.youtube.com/watch?v=a9T7Q1kfu14

Kinosta tykkään, koska videon rakentaminen ja kohtausten järjestely on uskomattoman loogista. Toisaalta, Kinolla on huono tehdä efektejä, joten Kdenliveä tarvitaan, on kyllä hiukan kaatuileva ainakin Gnomen alla.

8
Ubuntu tietokoneissa / Boottailua [Ratkaistu]
« : 14.02.10 - klo:11.51 »
Koneellani on, käsittääkseni biosista johtuva ongelma jota en ole saanut korjattua. USB-asemilta boottaaminen ei onnistu, joten olen päättänyt antaa asian olla. Nyt kuitenkin olen tekemässä dual-boottaavaa, ja hommasin Xp levykuvan (.iso), cd:tä minulla siis ei ole.
Loin sille 5 GB osion, /dev/sda3/ ja purin sen sille dd:llä. Lisäksi loin 65 GB osion, johon Xp tulee. Olen VirtualBoxin kautta todennut, että levykuva toimii mallikkaasti, joten nyt ainoastaan pitäisi tietää, miten boottaan kyseiseltä osiolta?

Taustatietoa:
Ubuntu 9.10 (Grub2)
Koneessa vain yksi kovalevy, 200 GB

sudo fdisk -l
Koodia: [Valitse]
Levy /dev/sda: 200.0 Gt, 200049647616 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 24321 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
Levyn tunniste: 0x51e49bfe

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1   *           1       15023   120672216   83  Linux
/dev/sda2           23948       24321     3004155    5  Laajennettu
/dev/sda3           15024       15661     5124735   83  Linux
/dev/sda5           23948       24321     3004123+  82  Linux-sivutus / Solaris

Osiotaulumerkinnät eivät ole levyjärjestyksessä

Edit: Asensin startupmanagerin ja Xp ilmestyi grubiin, tosin, siltä bootatessa tulee virheilmoitus "failed signature", mutta mitä ilmeisimmin vika on levykuvassa/osiossa, joten ei kuulukkaan enää tähän lankaan.

Johtopäätös: Startupmanager ratkaisi

10
Multimedia ja grafiikka / MyPaint ei asennu [ratkaistu]
« : 03.01.10 - klo:18.57 »
Törmäsin kyseiseen kuvankäsittelyohjelmaan, joka näemmä on käytettävissä useammillakin käyttiksillä. Lataussivu löytyi http://mypaint.intilinux.com/?page_id=6, mutta kun painan apt-linkkiä, selain (chrome ja ff) lataa hetken tiedostoja, ja ilmottaa 'Pakettia "mypaint" ei löydy'
Koitin myös windows versiota, mutta ei toiminut.

Miten asennuksen pitäisi käydä?

11
Multimedia ja grafiikka / Tekstitys, taustaääni ja kuva
« : 10.12.09 - klo:17.41 »
Pitäisi nopee löytää tapa tehdä seuraavanlainen videotiedosto (mielellään dv tai avi):
Videoraitana on koko ajan sama kuva, ja taustalla soi jälkikäteen lisätty biisi. Kuvan päällä pyörii tekstitystä.

Eli vielä lyhyempänä: kuvasta video, ääniraidan ja tekstityksen lisäys?

Edit: Kuvan videoksi kääntäminen onnistuu nyt, joskin omaperäisellä tavalla
Edit2: Ääniki löyty, nyt puuttuis enää se tekstityksen liimaaminen videotiedostoon. (Ei erillistä tekstitystiedostoa)

12
Pelit / Ääni jäljessä usb-headsetilla ["Ratkaistu"]
« : 06.12.09 - klo:13.26 »
Rupesin sitten pitkästä aikaa käyttämään tätä headsettiä (logitech clearchat pro), ja starcraftia pelatessa toimi mainiosti... Diablon puolella ei sitten toiminutkaan: Painin tovin winecfg:n kanssa ja sain ääniulostulon kuulokkeisiin, ensin katkonaisena, sitten hyvälaatuisena, mutta ääni tulee jäljessä. Pelin käynnistyessä äänessä on pari katkosta. Kun painan pelin painiketta (esim päävalikko), ääni tulee 0,7-1 sek jäljessä.

Winecfg näyttää tältä



Koneen integroitua äänipiiriä käytettäessä äänet tulee ajallaan, ja winecfgn asetuksia pitää muuttaa seuraavasti: ESound pois, OSS käyttöön.

Myös "Ajurin emulointi" kohdalla tuntuu olevan satunnainen vaikutus, mutta en ole saanut selville mitä tarkalleen  ???

13
Pitää tehdä tällänen kouluprojekti, ja sain kotiin Canon MV900 -videokameran (kasetti, ei kovalevy). Nyt olis tarkotus siirtää kameralla kuvattu videomateriaali koneelle editoitavaksi IEEE1394-kaapelia pitkin (usbia ei löytyny mistään). Koitin etsiä ohjelmaa (Kuvismaikka käyttää iMovieta, mutta ei taida löytyä Ubuntulta), mutta ei tärpännyt. Eli minkänimistä ohjelmaa tähän nyt pitäisi käyttää?

edit: Distrona on Karmic

14
Ubuntu tietokoneissa / Grub 2 ja hitaus
« : 02.11.09 - klo:20.38 »
Asensin pari päivää sitten Karmicin, ja täytyy sanoa, että homma toimii mainiosti. Asennus oli hiukan hidas, mutta suoriutui silti hyvin. Järjestelmä on näyttävä, ja käynnistyy nopeasti miniläppärillä.

Pöytäkoneella homma ei sitten toiminutkaan aivan yhtä briljantisti. Käynnistyksen jälkeen saa odottaa minuutin tai enemmän, sitten vasta grub latautuu. Asennusvaiheessa koneeseen oli myös liitetty iso ulkonen kovalevy, johon laitoin samalla ko. distron, mutta sen ei pitäisi sekoittaa grubbia. (Asensin ensin koneelle, sitten ulkoselle, heti perään testimielessä uudestaan koneelle)

Koitin myös repair-boottia ja sitä kautta grubin päivitystä, mutta tuloksetta

Neuvoja?

15
Ubuntu tietokoneissa / Hyödyllisiä ideoita
« : 29.10.09 - klo:21.48 »
Ajattelin aloittaa tälläsen topicin, missä voi jakaa Ubuntun yms. Linux-jakeluiden peruskäyttöä helpottavia/nopeuttavia ideoita. (Niksinurkka-ketjukin löytyy, mutta tähän mennessä siellä ei ole oikeen ollut peruskäyttäjille hyödyllisiä ideoita)

Itse neuvon seuraavaa:
Miniläppäreillä tai muilla vähänkään heikkotehoisemmilla koneilla Firefox tuntuu hyytyvän käyttötuntien lisääntyessä. Itse pähkäilin asian kanssa kauan (siis sivun latauduttua tulee pitkä, pitkä tauko kun ff ei tee "mitään"), ja viimein tajusin asian johtuvan yli-isosta sivuhistoriasta. Tarkistin firefoxin conffaustiedostoista sivuhistorian tiedostot, ja kokoa löytyi lähes 30 megaa. Nopein ratkasu on poistaa yli 6 päivää vanhat merkinnät.

BleachBit -ohjelmisto on mielestäni varsin kätevä. Siitä saa apua myös em. firefox-ongelmaan. BleachBit poistaa määrittämäsi conffitiedostot järjestelmästäsi, komentorivin käskyhistoriasta thumbnail-kuviin. Tosin, kyseistä ohjelmaa käytettäessä kannattaa myös olla varovainen.

Eiköhän tuo alkuun riitä, laitan toki lisää jos tulee mieleen.

16
Jostain syystä romuttamolta raahaamani kone ei anna boottia tikulta, ja olisi kiva päästä koittamaan Karmiccia joka on jo ladattu...
Biosia selattuani ei näyttäisi siltä että usb-boottiminen olisi estetty, joten biosin itsensä päivittäminen on varmasti paikallaan. Googlettamalla olen etsiskellyt tietoa jo muutaman tovin tuloksetta. Koneeni statiikkaa vielä:

Emolevynä MSI 915P
Ja biosina    AMIBIOS, versiosta en muista

Hyödyllinen linkki tai jotain olisi kiva...

17
Olen ottanut catilla kuvan Starcraftin ja sen lisäosan levyistä, mutta ongelmana on, että pelit eivät löydä kyseisiä levyjä, vaikka ne olisi mountattu järjestelmään virtuaalisesti. En haluaisi pitää oikeaa levyä asemassa jatkuvasti, joten homma olisi melko tärkeää.

Kun mounttaan .iso tiedoston järjestelmääni, voin selata siltä löytyvään setup.exe sovellukseen, josta käynnistyy pelin alkulatausohjelma. Mutta kun pelin pitäisi alkaa käynnistyä, kone valittaakin, ettei CD ole asemassa.

Olen tehnyt pari huomiota: Jos mounttaan tiedoston kohtaan /dev/cdrom/ ilmestyy työpöydälle kuvake nimellä cdrom. Jos teen kansion STARCRAFT (sama nimi kuin itse cdl:llä), kuvakkeen nimi on tietysti sama. Kummassakin tapauksessa kuvakkeen ikoni on cd:n kuva...

Kiitos jo etukäteen

18
Asentaminen ja käyttöönotto / Cryptattu kotikansio
« : 20.09.09 - klo:19.34 »
Piti koittaa Ubuntu Studiota, piti puhdistaa näppis. Laitoin salasanaksi aaaaaa ja muutin jälkeenpäin. Nyt Ongelmana on, että sisäänkirjautuminen ei onnistu, ellei ensin ei-graafisesta tilasta pura suojausta, joka vie hetken aikaa. Eli miten saan joko cryptauksen kokonaan pois, tai salasanat täsmäämään.

(kryptauksen salasana on siis eri kuin kirjautumissalasana)

19
Eli löytyi viimeinkin asiallinen konepaketti johon saattaisi jostain puristaa tarvittavat rahat. Koneen malli näkyy otsikosta, DTK MILLENIA C1250i WO OS (Without Operating System). Paketti näyttää juuri tarpeisiini soveltuvalta, MUTTA:

Lainaus
Grafiikka: Intergroitu 256Mb jaetulla muistilla. Liitännät: DVI ja VGA. Vapaa PCI-E x 16 -paikka
Näyttiksen tiedot näyttävät vajailta (ylläolevassa quotessa on kaikki mitä löytyi. Tämänhetken näyttikseni on nVidian mikä-se-nyt-oli alkeellinen vempain, noinabout samaa tasoa kuin Ati radeon 9K.

Itse en ole näyttiksiin paljoa perehtynyt, mutta olisi kiva kuulla, tekeekö kyseisellä piirillä mitään.
Omia vaatimuksiani olisi mukavat (jää tulkinnanvaraiseksi) compiz efektit, ja sitten pelikäytössä pitäisi pyöriä

Median XL (nykyään pelaan kyseistä modia ikkunoituna ilman muita ohjelmia, Olen ottanut kaikki tehosteet yms. minimiin, mutta raskaimmilla suorituksilla FPS putoaa jopa yhteen (tai "skip" vastaavasti yli 20)

Kohta ilmestyvä Diablo III
Edelleen, pelin tehovaatimuksista en tiedä mutta uskoisin, että blizzard asettaa minimivaatimukseksi vähintään pari vuotta vanhaa teknologiaa. Tässä vielä flash-muotoinen esittely http://www.blizzard.com/diablo3/ (saattaa olla astetta raskaampi flash)

20
Ubuntu tietokoneissa / Firefox ja uudelleenkäynnistys
« : 08.08.09 - klo:14.28 »
Eli liekkiketulla tullu tällänen ongelma: ruudun yläosaan ilmaantuu jatkuvasti ilmoitus "Selain on päivitetty ja se täytyy käynnistää uudelleen." Selaimen voi käynnistää aika monta kertaa uudelleen, mutta ilmoitus tulee edelleen.
Koitin uudelleenasentaa metapaketin firefox, ei vaikutusta.

Nimesin uudelleen conffaustiedostot, ei vaikutusta.

Lisäosillakaan ei taida olla päivityksiä, joten mikä neuvoksi?

EDIT: Vielä shotti peliin

Sivuja: [1] 2 3 4