Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Excal

Sivuja: [1]
1
Tuli asenneltua muutama päivä Kubuntu ensimmäistä kertaa koneelle. Ennen olen käytellyt Ubuntua ja olen hieman hukassa näiden Kubuntun äänisäätöjen kanssa.

Ongelma on siis seuraava: Minulla on kahdet kaiuttimet (tietokoneen ja television), joita haluan käyttää vuorotellen. Televisioon menee ääni emolevyn äänikortilta HDMI-liitännän kautta ja kajareihin toisen erillisen äänikortin (SBLive) kautta. Ubuntussa pystyin vaihtamaan näppärästi äänilähdettä asetuksista (en nyt muista, mikä sen paikan nimi tarkalleen oli) emolevyn äänikortin ja SBLiven välillä. Esimerkiksi, jos halusin kuunnella musiikkia, väänsin äänet kajareihin ja leffaa katsoessa telkkuun jne.

Kubuntusta löytyy System Settings -> Multimedia -valikosta eri äänilähteiden valinta. Se ei kuitenkaan tunnu vaikuttava kaikkin sovelluksiin. Amarok ja Dragon Player tottelevat sitä kiltisti, mutta Mplayer ja Kaffeine (ja musiikkisoittimista Quod Libet ja Songbird) soittavat itsepäisesti kaiken äänen tietokoneen kajareista, vaikka vaihdan äänilähteeksi emolevyn äänikortin. Onko tällä jotain tekemistä sen kanssa, että Amarok ja Dragon Player käyttävät Phononia ja nuo kaksi muuta videotoistinta jotain muuta (mitä?) vai mistä tämä johtuu? Miten saisin säädettyä myös noiden muiden soittimien äänet telkkuun emolevyn äänikortin kautta?

Ps. bonuskysymys: Tietääkö kukaan mitään hyvää saittia, josta selviäisi selkeästi, miten eri Linuxin äänijärjestelmän osaset toimivat? Olen niin hukassa näiden käsitteiden kanssa ja sen, miten ne vaikuttavat toisiinsa. On OSS:ää, ALSA:a, PulseAudiota, Phononia, Xineä, Gstreameriä ja ties mitä - ei noista ota hittokaan (tai ainakaan minä) selvää  ??? Wikipediasta lueskelin, mutta ei oikein auennut kokonaisuutena tuo homma yksittäisiä artikkeleita lukemalla.

Kiitos vastauksista jo etukäteen.

2
Ubuntuni on alkanut temppuilemaan niin, että useat eri sovellukset kaatuilevat varsin satunnaisen oloisesti ilman mitään virheikkunoita tai herjoja. Ne vain sulkeutuvat itsestään. Välillä saattaa mennä useitakin tunteja, että kaatumisia ei tapahdu, mutta välillä kaatuilu on yleisempää. Esimerkiksi Totemilla on usein mahdotonta katsoa leffaa, koska se saattaa kaatua parin kymmenen minuutin välein. Mplayer ja monet muut ohjelmat eivät puolestaan kärsi ongelmasta ollenkaan tai sitten on vain käynyt äärimmäinen tilastoharha (olen käyttänyt Mplayeria nyt jo useita viikkoja ja se on ollut kuin kallio).

Maallikon silmääni vaikuttaakin siltä, että ongelma koskee vain tiettyjä (joskin varsin monia) ohjelmia. Ainakin seuraavat kärsivät oireesta: Firefox, Avidemux, EasyTag, Quod Libet, Totem, Consonance ja Liferea. Voisiko tässä olla jotain yhteyttä näiden ohjelmien käyttämään GTK-kirjastoon vai mikä voisi olla yhdistävä tekijä?

Olisiko jollakin ehdotuksia siitä, miten tämän varsin kiusallisen ongelman voisi korjata tai ainakin, miten sitä voisi lähteä selvittämään. Olen sen verran kokematon Linuxin käytössä, että en oikein tiedä, mistä tällaisia mystisiä ongelmia pitäisi Ubuntussa tutkailla.

Kiitoksia vastauksista jo etukäteen :)

3
Tavoite: Saada asennettua Nautiluksen lisäksi toinen tiedostoselain ja siihen esikatselukuvat näkymään videoille. Haluan toisen tiedostoselaimen, koska tarkoitus olisi laittaa siihen aivan erilaiset asetukset (suuret kuvakkeet jne) kuin Nautilukseen.

Tähän asti kokeiltua: Asentelin Konquerorin, koska siihen ilmeisesti pitäisi saada videoiden esikatselukuvat. En saa kuitenkaan niitä pelittämään. Olen laittanut asetuksista esikatselukuvat päälle, mutta mitään ei tapahdu. Jossain sanottiin, että mplayerthumbs-ohjelma hoitaisi homman kotiin, mutta ei hoitanut, vaikka mplayerkin on asennettuna. Toisesta lähteestä sain tietää, että asentamalla paketit libarts1-xine ja libarts1-audiofile saisi asiat pelittämään. En kuitenkaan tiedä, mistä lähteestä nuo voisi asentaa, koska vakiona niitä ei Ubuntu 8.10:stä näyttäisi löytyvän. Osaisiko joku neuvoa, mikä repo pitäisi ottaa käyttöön, että asentaminen luonnistaisi?

Muita kysymyksiä:
1) Voiko Nautilusta käyttää jotenkin kaksilla asetuksilla, niin että ne eivät vaikuta toisiinsa?

2) Olisiko jotain muuta tiedostoselainta, jossa on videoiden esikatselukuvat

3) Muita hyviä ratkaisuehdotuksia varsinaiseen ongelmaan

Kiitos jo etukäteen vastauksista  :)

4
Onko Ubuntussa (Intrepid) mahdollista käynnistää tiedostoja Nautiluksesta suoraan toiseen näyttöön, kun ne avaa toisen näytön puolelta? Eli tässä tapauksessa niin, että voisin avata videotiedostoja Nautiluksesta Open with -komennolla suoraan televisioon näytön puolelta.

Konsolista komento:
Koodia: [Valitse]
DISPLAY=:0.1 totem tiedoston_nimikäynnistää videon suoraan televisioon, mutta miten saisin tehtyä saman Open With -valinnan kautta?

Jos yritän tehdä tiedoston Propertiesin alta oman käynnistyskomennon tuolla konsolikomennolla, Nautilus herjaa, ettei sitä voi käynnistää.

Propertiesista määritelty komento
Koodia: [Valitse]
totem --display=:0.1 tiedoston_nimi puolestaan käynnistää Totemin, mutta ohjelma kaatuu heti käynnistyttyään ja antaa virheilmoituksen väärästä parametristä.

Voisiko tämän toteuttaa jonkinlaisella skriptillä? Yritin jo tehdä sh-skriptin, johon laitoin yksinkertaisesti:
Koodia: [Valitse]
DISPLAY=:0.1 vlc
Mutta tuo avaa vain VLC:n televisioon käynnistämättä videotiedostoa, kun sen valitsee Open With -valikosta. Voinko jotenkin lähettää tuolle skriptille parametrinä valitun videotiedoston?

Tärkeintä olisi, että voisin aina valita Open with -valikosta leffan avattavaksi telkkuun. Katson suurimman osan pätkistä näytöltä ja avaan vain osan telkkuun.

5
Olen virittänyt itselleni xorg.confista kaksi erillistä X screeniä(en ole siis käyttänyt Twinviewiä), että voisin katsoa videoita television kautta. Ongelma on se, miten pystyn käynnistämään videotiedostot television X:ään, sillä ne avautuvat automaattisesti päänäytön puolelle, vaikka tiedostot yrittäisi avata television puolelta?

Jos yritän käynnistää videotiedostoja tai videosoitinta (Totem ja Mplayer) television puolella olevalta työpöydältä, ne aukeavat aina näytön puolelle. Ainoastaan silloin, jos avaan mplayerin television työpöydän valikosta, se aukeaa television puolelle. Olisi huomattavasti helpompaa, jos videotiedostoja tai edes videosoittimen voisi avata suoraan television työpöydältä. Onko olemassa mitään komentoa, joka kertoisi koneelle, että ohjelma tai tiedosto on tarkoitus käynnistää toiseen näyttöön? Tai olisiko ongelman ratkaisemiseen jotain muita lähestymistapoja?

Päänäytöstä ei ilmeisesti pysty mitenkään raahaamaan käynnistettyjä ohjelmia television työpöydälle vai olenko vain missannut jotain? Jostain luin, että Devil's pie -nimisellä ohjelmalla voisi aloittaa ohjelmia haluamastaan sijainnista, mutta ohjelma ei vaikuttanut toimivan Compizin kanssa.

Ajoin erään sivuston ohjeiden mukaisesti komennon echo $DISPLAY molemmissa näytöissä ja siitä selvisi, että näyttö on tunnukseltaan :1.0 ja televisio :0.1. Käytössä on Ubuntu 8.10 ja Compiz kaunistelemassa työpöytää. Näytönohjain on NVidian Geforce 7600GS.

6
Mitä vaihtoehtoja on asentaa Kubuntu ilman, että polttaa sen DVD:lle? Kirjoittava DVD-asemani taitaa vedellä viimeisiään, kun yhteensä viisi poltettua Kubuntu-DVD:tä sisälsi virheitä ja asennus epäonnistui todella hitaista polttonopeuksista huolimatta.

Googlella löysin ohjeita siitä, miten Ubuntu menee tikulle (toiminee myös Kubuntun kanssa?). Näissä löytämissäni ohjeissa ongelmana vain oli se, että ohjeet olivat Linuxille. Minulla on tällä hetkellä vain Windows asennettuna. Onnistuuko Kubuntu-tikun teko myös Windowsissa? Koneeni kyllä tukisi boottausta tikulta.

Vai onko asentamiseen jotain muita hyviä keinoja? Meneepi kuitenkin tovi ennenkuin pääsen testaamaan tuon DVD-asemani ja vaihtamaan sen uuteen.

7
Onnistuuko? Googlettamalla löytyi ohjeita, miten kieltä vaihdetaan Ubuntuun, mutta Kubuntun ohjeisiin en törmännyt. En keksi, mistä temppu tehdään Kubuntussa, jos se on mahdollista.

Nykyinen asennus on siis englanniksi ja haluaisin kokeilla suomenkielistä.

8
Laitealue / TV-ulostulon säätäminen NVidian ajureilla
« : 28.02.08 - klo:03.04 »
Sain kohtuullisen tappelun jälkeen TV-ulostuloni toimimaan NVidian ajureilla. Olen etsinyt tietoa television virittämisestä ajureilla, mutta muutamaan asiaan en löydä vastausta.

1. Voiko NVidian ajureilla ottaa Linuxissa jotenkin käyttöön overlay-tilan videoiden toistamiseen? Olen asettanut television cloneksi, mutta koska televisio ei pysty näytön resoluutioihin videot näkyvät rajattuina. Onko ajureista mahdollista laittaa päälle windowsajureita vastaava toiminto, joka heittää videot telkkariin koko ruudulle oikean kokoisina automaattisesti?

2. Pystyykö NVidian ajureilla säätämään mitenkään television kontrastia ja kirkkautta, kuten NVidian windowsajureista? NVidia-settingsin alla näyttäisi olevan vain kyllä kaiken maailman flicker removaleja ja saturation-säätöjä, mutta ei noita. Pääseekö niihin mitenkään käsiksi?

Olisi todella mukavaa, jos joku pystyisi auttamaan. Ilman näitä toimintoja tv-ulostulon käyttö on kovin tuskaista :(

Ai niin. Käytän Kubuntun 7.10 versiota, jos sillä on tämän kannalta mitään merkitystä.

Sivuja: [1]