Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - matt1

Sivuja: [1]
1
Ubuntu tietokoneissa / Tiedostot hävisivät, ratkaistu
« : 26.03.13 - klo:11.51 »
Hei,

Latasin Unetbootinin kautta uuden Ubuntun ja kokeilin, vaan en asentanut.

Kun palasin takaisin vanhaan 12.10-versioon, olivat kaikki asetukseni muuttuneet vakioasetuksiksi ja ilmeisesti kotikansio kirjanmerkkeineen ja muineen oli pölähtänyt taivaan tuuliin...


Edit -  hätäilin turhia. Kaikki tallessa asetuksia myöten. Jostain syystä tuon kokeilun jälkeen  uudelleenkäynnistyin muuna käyttäjänä kuin itsenäni :) Kiitos ja anteeks, kuten sanonta kuuluu.

2
Ubuntu tietokoneissa / Libre Office ja docx. tiedostot
« : 06.03.13 - klo:09.45 »
Hei, kyhään paraikaa dokumenttia Libre Officella ja tiedän vastaanottajan käyttävän Windowsia. Tiedetäänkö Librellä docx-muodossa tallennettujan (jpeg-kuvalla höystetyn, fontti Arial 11) dokumentin näkyvän uudella Officella saman näköisenä kuin Libressäkin vai onko mahdollista että asettelu tai fontti muuttuu matkalla?  Kuulin että ainakin yhdessä (vanhassa?) MS-Officessa asettelu oli lerpahtanut, mutta en ole varma siitä, onko ongelma docx-tiedostot vai Libre Office. Kiitän etukäteen...

Matti

3
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Ubuntu-koulutusta?
« : 30.09.11 - klo:23.42 »
Olisi hyvä jos jossain olisi Linux- ja erityisesti Ubuntu-koulutusta saatavilla. Siis ihan peruskäyttäjälle. Onko?

Miksei esimerkiksi  työväenopistot tai avoimet yliopistot tarjoa sellaista? Varmaan ainakin muutama kiinnostaisi ja eihän noiden atk-luokkiin varmaan montaa mahdukaan...ja ainahan on mahdollista perua jos ilmoittautuneita riittäisi.

Tiedän että ammattiväelle on paljon Linux-koulutusta tarjolla mutta se ei palvele oikein kotikäyttäjän tai esim. pienyrittäjän tarpeita ja on lisäksi kallista. Perusopetus parantaisi aloittelijoiden ja harrastajien osaamista ja kyllähän Linuxin kehitys ja levitys lepää aika paljon harrastajienkin harteilla.

Ja jos jotain Linux-työasemaa opetettaisiin, niin Ubuntu olisi yleisimpänä jakeluna perusteltu valinta - jse on aloittelijalle helppo ja edistyneemmälle riittävä. Toisaalta, jos yhden jakelun kautta tutustuu Linuxin perusteisiin, oppii kyllä muutkin.

No, tämä on tällainen "miksei joku tee jotain"-aloite mutta kun itse en näitä asioita osaa niin voin vaan kertoa että tällaiselle olisi tarvetta ja kiinnostusta. Kellään muulla? 

Matti

4
Yleistä keskustelua / Coreboot?
« : 26.09.11 - klo:17.56 »
Tuke 81 toisessa säikeessä mainitsio Corebootin. Toimiiko sellainen hyvin, onko se kuinka yleisesti käytössä? Ilmeisesti se korvaa täysin BIOSin ja epäonnistunut asennuskokeilu tärvää ainakin emon, vai?

Löysin jotain wikipediajuttuja ja muita, mutta lähinnä kiinnostaa että onko se laboratoriokamaa vai ihan varteenotettava tapa koneen piristämiseksi.

Matti




5
Multimedia ja grafiikka / Canon eos 600d - ratkaistu
« : 25.07.11 - klo:10.06 »
Hei,

Hankinnassa eka järkkäri sitten filmiaikojen.

Käytän Shotwellia ja Gimpiä Ubuntun ja Lubuntun kanssa. Ohjelmat tunnistavat vanhan Canon Powershot 50-kameran jpegit mutta en muista ihan varmaksi että tunnistuivatko tuon kameran raw-tiedostot, luultavasti ei.

Tietääkö kukaan, onnistuuko otsikonmukaisen kameran kaikkien kuvatiedostojen lukeminen ja millä ohjelmalla?

Onko joku muu kameramerkki/malli olennaisesti parempi Linux-käyttäjälle?

Onko muistikorttisuosituksia, jossain arveltiin että tavis kortinlukija ei välttämättä lue class 10-korttia?

Kiitos,

Matti

koneet on
-Intel core 2 duo 8200,  4gb, EVGA 6400, Ubuntu
-Vanha Amd sempron/1Gb Asus6 -läppäri, Lubuntu

6
Pelit / Lentosimulaattori
« : 23.05.11 - klo:13.01 »
Vähän vanha aihe....mutta pääsin eilen tyyppäämään "oikeaa" DC-9-simulaattoria ja koukkuunnuin hiukan :)

tuon Flightgearin löysin itsekin vaikken osannut sitä äkkiseltään operoida. Yritetään uudestaan näillä ohjeilla. Mutta
a) pitäisikö tämän edelleen toimia Nattyssä ja

b) onko tämä paras linuxkäyttäjän ulottuvilla oleva ilmaissimu?

Happy landings, t. Matti

7
Ubuntu tietokoneissa / 2 kovalevyä Ubuntulle
« : 02.05.11 - klo:12.24 »
Hei,

Maailma on täynnä ohjeita siitä, miten windows-koneen toiselle kovalevylle asennetaan Ubuntu. Minulla on kuitenkin 1 SSD johon on asennettu Natty ja lisäksi Teran tavallinen levy, johon haluan kuvat ja musiikit sun muut. Kaikki saman Ubuntun käytössä. Miten tämä olisi paras Ubuntussa toteuttaa?

Matti

8
Laitealue / Suositelkaa näyttistä
« : 23.03.11 - klo:21.21 »
Ostin Evga 650 i ultra emon ja (luullakseni) core duo e8200-prosessorin, mutta uudesta koneestani ei ole vielä muuta kasassa. Nyt kysynkin laiteguruilta suosituksia (ja mahdollisia myyntitarjouksia) näyttiksestä ja ehkä myös DDR 800 2GB muistikammoista.

Näyttikset ovat minulle ihan hepreaa. Tiedän että haluaisin mahdollisimman halvan, äänettömän = passiivisen ja jos nyt silloin tällöin katselen kuvia niin en kuitenkaan pelaa ikinä. Tuollainen oli yksi vaihtoehto: http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/512-P3-1213-LR?pid=1300907949963 mutta onko se hyvä ja pelaako linuxilla on toinen juttu.


Kiitos.

9
Hei,

Minulla on pari Pentium 4-masiinaa.

Pitääkö paikkansa, että tulevan Ubuntun versiot Nattystä alkaen eivät enää pyöri Pentiumin aikaisessa suoritinarkkitehtuurissa? Koskeekohan tämä myös Lubuntua, ja vastaavia MIntejä? 

En myöskään saanut kokeilemaani Fedora 14:a asentumaan, sen paremmin perusmallia kuin lxde:ä. Onko tässä kysymyksessä sama asia, vai olenko jotenkin töpeksinyt?


Sitä vaan että pitääkö tästä nyt tietokonekaupaan rynnätä.
 

10
Telkassa taitaa tänään olla joku tv-sarjan jakso jossa päähenkilö(t) aloittavat suomenkielen opinnot silkan Linuxharrastuksen vuoksi.

Ohessa Iltalehden linkki:

http://www.iltalehti.fi/viihde/2010112912783920_vi.shtml


Matti


11
Ubuntu tietokoneissa / lm-sensors päivitys
« : 11.11.10 - klo:20.58 »
Hei,

Olen ihmetellyt joskus aieminkin että miksi lm-sensors äkkiä lakkasi löytämästä koneestani mitään sensoreita. Pari versiota taaksepäin sain kaksi lämpötilaa plus hdd-tempin sekä kaksi puhaltimennopeutta näkyville.

Sitten, olisko ollut 9.10 versiosta alkaen sensoreita löytyi sensors-detectillä mutta komennolla "sensors" ei tapahtunut mitään.

Surfailin asiasta jonkin verran ja vasta nyt löysin tiedon jonka mukaan lm-sensorsin väliversiot sopivat vain rajoitetusti eri koneille, kun taas tuorein lm-sensorsin versio 3,20 pitäisi toimia kaikilla. Sen saa hakea ilmaiseksi sivulta lm-sensors mutta se on tar.bz-tiedostoina. Löydänkö sen muuna versiona jostain ? Tai jotain muuta lämmöntarkkailuohjelmaa?

12
Laitealue / pikkukone (shuttle xs35gt) vs. vanha kone
« : 05.11.10 - klo:10.03 »
Hep,

Nykyinen koneeni on HP Pavilion a360.fi 2,5Ghz Pentium 4, 2G, 160Gb. Toimii vielä, mutta kaiken varalta olen pohtinut sille seuraajaa.

Shuttle barebone XS35GT Ion-näytönohjaimella kiinnostaa. Ajattelin siihen riittäviä muisteja ja SSD-kovoa, 60gb, sekä jotain slim-line levyasemaa (blueray tai dvd tarpeesta riippuen) Tästä koneesta on kirjoitettu paljonkin ja myös täällä. Ymmärtääkseni se on pätevä luokassaan ja melkein riittävä HDTV-katseluun, mutta kertokaas, kuinka sujuvasti se selviytyy normi pöytäkoneen tehtävistä? Surfailua, asiakirjoja, valokuvan käsittelyä, (mahdollisesti myöhempi käyttö mediakoneena, siksi ION).Siis:  Onko odotettavissa nopeutumista vai hidastelua ja yskimistä verrattuna nykyiseen ihan toimivaan pentiumiin?

Halvemmallakin saa tehokkaitakin koneita, mutta täysin äänetön ja muutenkin aika olematon pikkukone kiinnostaa.

13
Laitealue / Sähköverkko-ethernet
« : 05.10.10 - klo:11.10 »
Hei,

Onko kenelläkään käytössä sähköverkossa toimiva ethernet, sellainen töpseliin lyötävä plugi jossa on ilmeisesti sekä virtajohto että ethernet-kaapeli? Helsingin Energian lehdessä oli näistä. Se ratkaisisi Wlan-ongelmani.

Toimiiko Ubuntun kanssa?
Toimiiko kahden vierekkäisen kerrostalohuoneiston välillä (olemme yhdistäneet kaksi huoneistoa, eri mittaritaulut)
Toimiiko yhdessä Wlanin kanssa, siis ethernetkaapeli Welhon Wlan-modemista tähän sähköhäksättimeen? Wlan ei kanna työpisteestä toiseen, kaapelikaan ei oikein sopisi. työpisteiden välillä on rappu ja kaksi kantavaa seinää. Tarvitsisin molemmat.
 
Yritin hakea, mutta joko tästä on aika vähän kirjoitettu tai siten en osaa hakea oikeilla termeillä.

14
Laitealue / wlan-verkon laajentaminen ja Welhon modemi
« : 01.09.10 - klo:11.56 »
Nyt pitää kädettömän kysyä...meillä on Welhon 40g WLAN-modemi Thomson ja sen ei yllä minun koneelleni asti, kun välissä on pari kantavaa seinää ja toistakymmentä metriä matkaa.  Olen testannut signaalin sekä Android-kännykällä ja Windows läppärillä: modemin lähellä erinomainen, minun työhuoneessani ei vaan rittä.

-Voiko joku vahistaa: Toimiiko Welhon Thomson-modemi Ubuntulla?  
-Ethernet-kaapelilla yhteys Ubuntu-koneeseeni kyllä toimii toivotusti. Tuli mieleeni että onko olemassa joku nykyistä wlan-korttia (vanha) tehokkaampi "vastaanotin" jonka voisi laittaa joko ethernet-kaapelilla tai ilman vastaanottamaan tämän Wlanin signaalia. Onko WLAN-tukiasema laite jota etsin?

muok:
huomasin että tarkoittamani tuote on ilmeisesti nimeltään "toistin", ellei sitten tukiasema. Naapuriketjusta päätellen tämä modemi toimii Linuxissa.
Itse päätin pitäytyä ethernet-kaapelissa tämän pöytäkoneen osalta, joten ei sen enempää tästä.

  

15
Ubuntu tietokoneissa / Karmic ja lämpöanturit
« : 22.04.10 - klo:11.20 »
Hei,

Minulla oli ennen Karmicia käytössä lm-sensor tai joku vastaava  ja pystyin seuraamaan prosessorin, kovalevyn ja luullakseni emolevyn/kotelon lämpöjä, samoin paria puhallinnopeutta. Kun asensin Karmicin, näytöt hävisivät. Kun ajan sensors-detect, mitään sensoreita ei löydy. Nyttemmin kovalevy näkyy, 32c.

Asiasta on paljon aloituksia mutta vähän vastauksia, tai ainakin keskustelut ovat menneet niin ohjelmatekstiksi etten ole osannut niitä tulkita. Osaisiko kukaan ihan suomeksi vastata, että saako Karmiciin millään helpolla tavalla prossunlämpötilaa näkyville? Entä Lucidiin?

Koneeni on HP a360.fi vuodelta 2004, kovalevy ja pari tuuletinta on vaihtunut hiljaisempiin.
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00019945&tmp_task=prodinfoCategory&lc=en&dlc=&cc=us&lang=&product=373237

16
Laitealue / vanhan koneen vaimennus
« : 09.09.09 - klo:22.32 »
Hep, arvon ubuntugurut. Joudun kysymään mielipidettänne ennen kuin käyn konekaupassa. Ikävä kyllä nämä aparaatit ovat minulle vähän vieraita.
Tiedän että koneiden hiljentämiseen on kokonaisia sivustoja, mutta täältä linux-maailmasta luultavasti löytyy enemmän vanhojen koneiden ymmärtäjiä :)

Minä sain töistä sellaisen vanhan, ehkä 2002-vuoden mallia olevan Compaq Evo, se taitaa olla malli 500 jossa on ehkä 1.5Ghz Pentium 4, mahdollisesti Intel 8450 emo ja luultavasti 20Gb Ultra-Ata tyyppinen kovalevy. Kone toimii hyvin ja riittää hienosti vähiin tarpeisiini, (ubuntu, ei pelejä). USB_porttien kanssa on tosin jotain häimää, joskus.

Se vaan kuulostaa sirkkeliltä.

Tärkein melunlähde on tuo kovalevy. Onko mikä vaan ATA-tyyppinen ok, vai onko Ultra-ATA jotenkin omansa? Jos ostan uuden neljänkympin hintaisen ATA:n niin onko se ihan eilispäivän tekniikkaa? Kannattaako ostaa käytettyä?

Entä virtalähde? Onko uudemmissa prosessoreissa/emolevyissä/ties missä ihan eri voltit, vai voinko ostaa riittävän tehokkaan ja äänettömän tietäen että se toimii seuraavassakin kokoonpanossa?

Prosessorin ja kopan jäähdyttämiseen näyttää olevan paljon hiljaisia vaihtoehtoja. joten niistä ei enempää.

Ja loputlta, onko tuollainen vanha pentium 1.5megan keskusmuistilla jo niin historiaa että äänenvaimennuksen hinnalla saa yhtä tehokkaan minikoneen?

Kiitos, Matti



17
Hei,

Langattomien näppisten toimimattomuudesta on paljon aloituksia mutta en ole vielä löytänyt tuoreelle Linux-aloitteljalle ymmärrettävää ratkaisua.

Logitech S510 langaton näppis putoaa pois päältä muutaman minuutin käytön jälkeen. Lähtee vasta virtabootin jälkeen.

Näppiksen vastaanotin/lähetinyksikkö on ollut kiinni näppis- ja hiiriliitännässä (ne pinkki ja vihreä liitin?) Kokeilin ohimennen USB-liittimeen, ei toiminut ainakaan lennosta. Saattaako se hämmentää koneen?

Koneeni on vanha Compaq Evo P4 1,7 Ghz. Olen aikoinaan asentanut 7.04, sitten päivitin 8.04 kautta 8.10. Näppis toimi muutaman päivän myös 8.10:ssa. Sen jälkeen olen ainakin vaihtanut järjestelmän kielen Suomeksi ja asentanut onnistuneesti Anyseen virittimen. Olen vaihtanut näppiksen ja hiiren paristot.



Matti

Muok: johdon päässä olevan WLAN-tikku ja näppiksen vastanotinyksikkö olivat asennusvaiheen jäljiltä vierekkäin. Sijainti korjattu, ongelma ratkennut.

18
Laitealue / ogg. ja oga. - tiedostot 8.10 (ratkaistu)
« : 12.02.09 - klo:11.42 »
Hei,

Mediasoittimeni (Cowon iAudio U2) tuntee (päivitettynä) myös ogg.vorbis musiikkitiedostoja, ja käytän niitä.

Tutustuin eilen uuden Ubuntuni rippausohjelmiin ja otin käyttöön suositusten perusteella Sound Juicerin (oli kylläkin jonkun muun niminen...). Valinnalla "lossy audio" tms se pakkaa musiikin oga. tiedostoiksi.

Netistä löytämieni keskustelujen perusteella tulkitsin että ogg.vorbisin takana olevat tahot ovat suosittaneet että oggit jaettaisiin sisältönsä perusteella oga. ja ogv. tiedostomuodoiksi, ja versiosta 8.10 alkaen Ubuntu on siirtynyt tähän käytäntöön.  En ole tarkistanut asiaa.

Koska mediasoittimeni ei tunne oga.-tiedostoa tein niin alkeellisen ratkaisun että muutin käsin jokaisen tiedoston viimeisen kirjaimen jo koneella (rename). Nyt soi hyvin.

Onko jollakulla parempaa tietoa tai ratkaisua?

Matti


Sivuja: [1]