Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Illu

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Yleistä keskustelua / Mikä on: auth kehno info -sivu?
« : 19.12.23 - klo:19.27 »
Mökillä on Asuksen mobiilimodeemi, josta on yksi portti auki kameralle, jota voi sitten katsoa selaimella paikallisesti tai etänä, ilman pilvipalvelua. Liittymän vaihtuva ip on ratkaistu Asuksen ddns:llä, vpn on harkinnassa. Se on yleensä toimiva, pienellä kompuroinnilla (Asuksen systeemi ontuu).

Kamera vain kuvaa pihaa, joten ei siinä ole mitään arkaluontoista nähtävää. Kuvaa voi katsella suoraan osoittamalla sitä Asuksen ddns- osoitetta. Jos on tarve tehdä jotain säätöjä, niin silloin pitää kameraan kirjautua ja se on eri toiminta.

Nyt osoitetta selaimella klikatessa kuvan sijasta tulee kirjautumissivu, jonka tarjoaa tuolla viestin aihekentässä kirjoitettu osoite (siinä ilman pisteitä). Mikähän tuollainen kehno lienee? Ainakin vaikuttaa siltä, että pitää uusia se Asuksen ddns-osoite. Eipä ole tullut mieleenkään kirjautua "kehnolla" tavalla.

Muoks. Ja "Palvelun tarjoaa Authelia"

2
U 18.04 ja ongelmana Asiakirjakatselin (Evince), joka aukeaa kakkosnäyttöön. Se kakkosnäyttö on usein sammutettuna ja ikkuna avautuu sinne. Ei auta, vaikka avaa kakkosen ja siirtää ikkunan ykkösnäytölle, silti dokumentti onkin luettavissa kakkosella taas seuraavalla kerralla Asiakirjakatselimen avautuessa. Ongelma on joskus satunnaisesti muillakin ohjelmilla. Ykkönen on hdmi:llä ja kakkonen vga:lla, varsinaisesti nuo eivät ole muutettavissa. Ja käytössä on integroitu näytönohjain.

Onko jossain määritelty, missä näytössä ikkuna avautuu?

Tietoja

Koodia: [Valitse]
Prosessori Intel® Socket 1155 toisen sukupolven Core™ i7/Core™ i5/Core™ i3 -suorittimia
Piirisarja Intel® Z68
Näytönohjain Integroitu näytönohjain
Multi-VGA -lähdön tuki : HDMI/DVI/RGB/DisplayPort -portista
- Tukee HDMI:tä maksimiresoluutiolla 1920 x 1200 @ 60 Hz
- Tukee DVI:tä maksimiresoluutiolla 1920 x 1200 @ 60 Hz
- Tukee RGB:tä maksimiresoluutiolla 2048 x 1536 @ 75 Hz
- Tukee DisplayPort:tä maksimiresoluutiolla 2560 x 1600 @ 60 Hz

3
Nyt kotiin tulee internet vanhoja puhelinjohtoja pitkin ja sen jatkeena on ollut Planet vc-231g ja Asus RT-68U. Kunnes Planetin tunnit tulivat täyteet kolme kuukautta takuuajan jälkeen. Yhteyteen on tulossa muutos muutamassa kuukaudessa, kun linjasaneerauksen myötä ei enää tarvita erillistä modeemia. Mutta joku ratkaisu tarvitaan siihen asti. Nyt se on kaapista kaivettu aiemmin horjuvasti toiminut Asuksen DSL-AC56U. Horjuntaa pyrin vähentämään käyttämällä sitä ilman wifiä, jonka kanssa joutuu aika usein ivo-bootin tekoon.

Koska sitä langattomuutta taloudessa kuitenkin tarvitaan, niin olen yrittänyt selvittää, voisiko tuon DSL-AC56U:n saada sillattua pelkäksi modeemiksi ja RT-68U:n aseteltua tekemään muut työt. Kun kaikenlainen palikoiden yhteensovittaminen vaatii minulta aina varsin paljon päänraapimista, niin onko ajattelemani tapa mahdollinen? En Asuksen ohjeesta löydä suoraa ohjetta em. pelkäksi langalliseksi modeemiksi asettamisesta. Ajatuksena myös on, että saisin sen langattomana reitittimenä toimivan RT-68U:n asetukset sellaisiksi, ettei niitä enää sitten tarvitsisi taas muuttaa ja rakennella verkkoa uusiksi, kun en tarvitse erillistä modeemia.

DSL-AC56U:ssa on kyllä esitetty siltausta langattomana. Sellainen aiheuttaa minulle liikaa hämmennystä, kotona kaksi langatonta verkkoa. Toinen vain reititykseen ja toinen muuten jakamaan verkkoa ja miten osoitteet jne. Lisäksi se DSL-AC56U kuumenee ja jumittaa, jos wifi on käytössä.

Olenko tekemättömän edessä ja odotan vuodenvaihteen uutta yhteyttä?

4
Tallensin Yleltä yhden kotimaisen elokuvan, joka tuli vain suorana. Kävi siinä sitten ilmi, ettei tekstityksiä tulisi mukaan. Ei ollut tarvettakaan, mutta vieraskielisten osalta se olisi varsin suotavaa. Kokeilin sitäkin tuloksetta.

Esimerkki päätteen tulosteesta. Rimpsussa on mukana myös vain selvyydeksi 5 sekunnin kesto, koska keskeytettäessä suora tallennus, tulee uusi kehote viimeisen tulostuneen rivin päälle. Tosin siinä rivissä ei liene mitään ongelmaan viittaavaa.

Tekstitys ei tule mukaan, vaikka laittaisi kielivipuun vain suomen (fin)

Koodia: [Valitse]
ilkka@kotikone:~$ yle-dl --duration 5 --sublang all https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1
yle-dl 20230611: Download media files from Yle Areena and Elävä Arkisto
Copyright (C) 2009-2023 Antti Ajanki <antti.ajanki@iki.fi>, license: GPLv3

[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub3.m3u8)
[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub4.m3u8)
[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub1.m3u8)
[hls @ 0x559c28b9ecc0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub2.m3u8)
Output file: Yle TV1: 2023-10-06T17:43.mkv
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub3.m3u8)
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub4.m3u8)
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub1.m3u8)
[hls @ 0x55566c17d4c0] Can't support the subtitle(uri: yletv_sub2.m3u8)
frame=  252 fps=0.0 q=-1.0 Lsize=    3831kB time=00:00:04.99 bitrate=6281.2kbits/s speed= 264x   
Stream saved to Yle TV1: 2023-10-06T17:43.mkv

5
Pöytäkoneella on (ollut) win10 ja Ubuntu 18.04. Ei pitäisi toimivaa korjata ja jonkin levytyökalun "vähän vain" kokeilulla katosi Windows. Se on aiemmin ollut ensiksi asennettu, sen osiota pienennetty ja jäljelle jääneeseen asennettu Ubuntu, joka toimii nytkin ok.

Windowsista ei ole jälkeäkään, millään keinolla (osaamallani) hakien. Siispä Ventoy ja windowsin iso-tiedosto peliin. Asennus eteni siihen ratkaisevaan klikkaukseen, jossa pyydetään asentamaan. Koska on rohkeuden keräämisen ja kokeilun vaihe, en jatkanut ja keskeytin asennuksen.

Kysymys: Mikä on todennäköisyys, että win10 asennus onnistuu ilman Ubuntu-osion tuhoutumista? Edellisestä Windowsin asennuksesta mulla on vallan useita vuosia ja muistikuvat hataria eri vaiheista. Kiintolevyn alussa on varaamattomaksi muuttunut 68 gigan tila, jossa win10 oli. Mitään alkuperäistä win7 asennusmediaa ei enää ole ja 10 oli siis päivitettynä. Mahtaako joku vanha rekisteröinti olla jossain mikkisoftan arkistoissa?

Kokonaisuutena ko. pöytäkone pitäisi laittaa kuntoon puhtailla uusilla asennuksilla, mutta Windowsia tarvitsen todella harvoin, enkä sitä haluaisi ostaa erikseen, joten korjaus riittäisi vielä hetken.

6
Traficomin tarjoama uusi bittimittari.fi innosti kokeilemaan internetin nopeuksia.

Kannettava T410 on Asuksen modeemissa kiinni langallisesti tai langattomasti. Yhteysnopeus on molemmilla tavoilla sama esim. 50 megaa, mitattuna selaimella sillä bittimittarilla tai rimpsulla
Koodia: [Valitse]
wget --report-speed=bits -O /dev/null ftp://ftp.funet.fi/dev/100Mnull > /dev/null
Kun kokeilee puhelimella hotspotin kautta jaettuna langattomasti, on nopeus sama 50 megaa, vaikka puhelimessa itsessään mitattuna nopeus on 200 megaa. jos puhelimen liittää USB:n kautta, onkin nopeus läppärillä sama, joka on puhelimessakin, 200.

joku siis rajoittaa läppärin nopeutta, kun puhelimen jakonopeus on eri langalla tai langattomana. Mistä lähtisi ongelmaa selvittämään? Salaustapana on WPA & WPA2 Personal. Sen ei pitäisi vaikuttaa ainakaan Asuksen modeemilta tulevaan langallisen yhteyden nopeuteen. Onko ongelma läppärin tavassa tai kyvyssä käsitellä tiedonsiirtoa verkon kautta?

7
Digiboksi tallentaa HD-tasoista (1920x1080) ohjelmaa kaapelista. Sattuneesta syystä katson sitä etänä Lenovo T410:llä, eikä sen näyttö (1280x800) riitä terävälle kuvalle.

Tarve siis olisi saada ohjelma skaalattua Lenovon näytölle sopivaksi. Kuva on muuten kelpo, mutta nykii. Muuta tarvetta ei olisi .ts-päätteiselle tehdä, kuin se skaalaus. Tekstitykset sun muut saisivat jäädä, vaikka niitä ei tarvitsisikaan.

VLC ei anna kopioida median tiedot kohdasta tietoja, mahtaisikohan kuvaliitteenä onnistua.

Tuossa on siis useita virtoja, jotka saavat jäädä yksinkertaisuuden vuoksi.


Muokkaus, aihetta muutettu 1280x800 -> 1280x720

Muokkaus, ongelman ratkaisu on viestissä #11, siitä löytyy tähän tapaukseen sopivat tavat.

8
Laatikkoon on päätynyt pari vanhaa Android-tablettia. Toimivia kyllä, mutta aivan liian hitaita nykymenoon, eikä turvallisuudestakaan ole takeita. Toisessa on Androidin versio 4 ja toisessa 5. Kooltaan 7- ja 10-tuumaisia.

Noilla ei siis ole enää käyttöön kierrätyksen kannalta merkitystä, ser-keräyksessä kyllä.

Yhtenä tuli mieleen asentaa pienempään ruuvitagin appin ja sitten pitää se verkosta erillään lämpömittarin kiinteänä näyttönä seinällä. Sähköä toki kuluttaisi, kun muuntaja pitää olla koko ajan käytössä.

Mitähän noilla voisi tehdä? Kun kierrätyshenkisenä aina kaikelle tulee pohdittua jatkoelämää.

9
Olisi tarve muuttaa Yleltä kaapeliverkon kautta digiboksille noudettua tallennetta toiseen muotoon. Video.ts pitäisi muuttaa video.mp4:ksi. Olen kiemurrellut nettiohjeiden paljoudessa, enkä silti ole saanut toivottua tulosta aikaiseksi. Se ei liene kovin erikoinen muunnos. Muunnosta olen yrittänyt saada aikaan ffmpegillä päätteessä. Onnistuisi varmaan Handbrakella, mutta siinä on liikaa muuttujia opiskeltavaksi. Varsinkin DVB-tekstin saaminen mukaan on tökkinyt.

Muunnostarve johtuu siitä, että kotona verkkolevyllä olevan video.ts:n striimaus Android-puhelimeen VLC:llä  ei toimi, vaan ensin joutuu siirtämään koko tiedoston. Sen sijaan video.mp4 on VLC:llä suoraan katsottavissa ilman erikseen latausta. Varsinkin katselu VPN:n yli (kotoa hidas ulospäin) on harmillista touhua.

VLC kertoo eräästä tallenteesta seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
Virta 0
Alkup. tunniste (ID): 312
Koodekki: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (h264)
Tyyppi: Video
Video resolution: 1920x1080
Buffer dimensions: 1920x1088
Ruutunopeus: 25
Purettu formaatti:
Orientation: Top left
Color primaries: ITU-R BT.709
Color transfer function: ITU-R BT.709
Color space: ITU-R BT.709 Range
Chroma location: Vasen
Virta 1
Alkup. tunniste (ID): 860
Koodekki: A52 Audio (aka AC3) (a52 )
Kieli: suomi
Tyyppi: Ääni
Kanavat: Stereo
Näytteenottotaajuus: 48000 Hz
Bittejä näytettä kohti: 32
Virta 2
Alkup. tunniste (ID): 2127
Koodekki: DVB Subtitles (dvbs)
Kieli: suomi
Kuvaus: DVB-tekstitys
Tyyppi: Tekstitys
Virta 3
Alkup. tunniste (ID): 2128
Koodekki: DVB Subtitles (dvbs)
Kieli: ruotsi
Kuvaus: DVB-tekstitys
Tyyppi: Tekstitys
Virta 4
Alkup. tunniste (ID): 2150
Koodekki: DVB Subtitles (dvbs)
Kieli: suomi
Kuvaus: DVB-tekstitys: kuulovammaisille
Tyyppi: Tekstitys
Virta 5
Alkup. tunniste (ID): 5102
Koodekki: Teletext (telx)
Kieli: suomi
Kuvaus: Teksti-TV
Tyyppi: Tekstitys

Muokattu 13.6. klo 21.42

10
Pöytäkone vanhalla ASRock emolla ja intelin i3/integroidulla näytönohjaimella on alkanut tilttaamaan suorilta (ikäänkuin IVO-bootti). Tämä tapahtuu, kun toisella näytöllä pyörii joku video ja toisella napsuu pasianssi. Psensor ei kerro mitään ylimääräisestä kuumenemisesta.

Onko joku raudanseuranta mahdollinen, joka kirjaisi lokiin syytä moiseen. Syitähän nyt voisi olla vaikka joku komponenttivika yleensä, mutta kaatuminen tapahtuu, kun konetta rasittaa kahdella näytöllä, joten syyllistän näytönohjainta ensisijaisesti.

Järjestelmänä on Ubuntu 18.04.5.

11
Tulossa on vaihteeksi Ubuntun puhdas asennus vanhojen päivitysten jälkeen. Ongelmana on juuri päivitysten aiheuttama tilanne, ettei ole tarvinnut muistella niiden jälkeen kaikkia erikseen perusasennuksen lisäksi asennettuja ohjelmia. Niitä on jonkin verran kertynyt Ubuntu 14.04:n puhtaan asennuksen jälkeen.

Mistä tiedosto(i)sta kaivelen esille ohjelmien nimiä? asennettuna on pieniä skriptejäkin, joiden tarve on ehkä kaksi kertaa vuodessa, mutta oman nimimuistin heiketessä olisi helpompaa ohjelma kaivaa listasta, kuin alkaa netin hakukoneilla sitä etsimään.

Nyt versiona on U18.04, eikä varsinaista toiminnallista tarvetta olisi siirtyä uuteen, ellei snap tukkisi juuriosiota. Onhan 18.04 jo ikääntynyt ja sen voisi vain päivittää, koska mulla se tapa on toiminut hyvin, mutta joskus pitää uusiutua.

12
Pienen juuriosion vuoksi olen hakenut sieltä mielestäni turhaa täytettä. Tuo snap-juttu on mulla aika mysteeri. Onko seuraavassa listauksessa kaikki tarpeellisia? Tai miten selvitän niiden tarpeellisuuden? Snap tuntuu kummalta turpoilijalta.

Koodia: [Valitse]
ilkka@T410:/var/lib/snapd/snaps$ ls
core_11420.snap
core_11606.snap
core18_2074.snap
core18_2128.snap
core20_1026.snap
core20_1081.snap
gnome-3-26-1604_102.snap
gnome-3-26-1604_104.snap
gnome-3-28-1804_145.snap
gnome-3-28-1804_161.snap
gnome-3-34-1804_66.snap
gnome-3-34-1804_72.snap
gnome-3-38-2004_39.snap
gnome-3-38-2004_70.snap
gnome-calculator_826.snap
gnome-calculator_884.snap
gnome-characters_723.snap
gnome-characters_726.snap
gnome-logs_103.snap
gnome-logs_106.snap
gnome-system-monitor_160.snap
gnome-system-monitor_163.snap
gtk-common-themes_1514.snap
gtk-common-themes_1515.snap

Koneessa on Ubuntu 18.04.5 LTS ja 4.15.0-154-generic ja pitäisi varmaan asennella järjestelmä puhtaana jo usean päivityksen sijasta. Levyllä on myös win10, eikä innostaisi koko kiintolevyn vaihtoa isompaan ja sitä rumbaa säätää.

Olen joskus aikaisemmin kasvattanut juuriosion kokoa,mutta en enää muista tapahtuiko se ilman kyyneleitä. Sujuuko vain ensin pienentämällä /home ja sitten kasvattamalla / -osiota vaikka livetikulla?

13
Lubuntussa Asiakirjakatselin (Evince) kysyy erääseen .pdf -kaavakkeeseen salasanaa. Kaavake avautuu Firefoxiin ihan oikein ilman kyselyjä kyseisellä koneella. Toisella Ubuntu-koneella sama kaavake avauttu Evincellä myös ilman mitään salasanakyselyä. Kyselevä Evince kertoo päivitettäessä olevansa uusimmassa versiossa.

Kyseessä on ihan tavan julkinen kaavake. https://www.vsshp.fi/fi/potilaille-ja-laheisille/potilaan-oikeudet/Documents/VSSHP%20muistutuslomake.pdf

Mistähän tuo salasanan kysely johtunee, kun julkisessa kaavakkeessa ei sellaista sovi olla?

14
Mistä seuraavat virheilmoitukset johtuvat? Sellaisia ei ole ennen ilmennyt. Nuo virheet esitetään lopuksi muuten onnistuneen(?) päivityksen jälkeen. Ubuntu 18.04.02.

Komentona
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update

Koodia: [Valitse]
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/binary-i386/Packages' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/binary-amd64/Packages' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/i18n/Translation-fi' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/i18n/Translation-fi_FI' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/i18n/Translation-en' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/dep11/Components-amd64.yml' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/dep11/icons-48x48.tar' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/dep11/icons-64x64.tar' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'restricted/cnf/Commands-amd64' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'restricted' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/binary-i386/Packages' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/binary-amd64/Packages' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/i18n/Translation-fi' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/i18n/Translation-fi_FI' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/i18n/Translation-en' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/dep11/Components-amd64.yml' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/dep11/icons-48x48.tar' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/dep11/icons-64x64.tar' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'universe/cnf/Commands-amd64' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'universe' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/binary-i386/Packages' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/binary-amd64/Packages' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/i18n/Translation-fi_FI' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/i18n/Translation-en' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/i18n/Translation-fi' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/dep11/Components-amd64.yml' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/dep11/icons-48x48.tar' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/dep11/icons-64x64.tar' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)
W: Skipping acquire of configured file 'multiverse/cnf/Commands-amd64' as repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease' doesn't have the component 'multiverse' (component misspelt in sources.list?)

15
Lukiessani kolumnia https://yle.fi/uutiset/3-11666705 tulin taas hyvälle mielelle tämän foorumin tasosta. Ei riitelyä, ivaa tai suoranaista haukkumista. Kiitos keskustelijoille ja modeille.

16
Mitähän kuvan mukainen verkkoyhteyden ikoni tahtoo kertoa? Yhteys kyllä toimii (yleensä), ainakin selaimella internetissä. Kyseessä on Telian talokaista ja Asuksen DSL-AC56U, johon en ole kovinkaan tyytyväinen nykyisin. Lienee purkille tulossa tunnit täyteen.

17
Toisessa ketjussa parhaillaan keskustellaan suurista lokitiedostoista. /var/log -kansiossa on melkoinen määrä vanhoja lokitiedostoja pakattuina, esim. dpkg.log.2.gz

Tarvitaanko noita pakattuja muuhun, kuin käyttäjän omiin tutkimuksiin tapahtumista, vai hyödyntääkö järjestelmä niitä jotenkin?

edit: lisätty ratkaistu-merkintä, ovat pääosin turhia niistä ymmärtämättömälle.

18
Yhteys syntyy Ubuntu 18.04 Asetukset-Verkko-VPN -asetuksista ja toimii ihan ok. Kuitenkin, ellei liikennettä ole, se katkeaa hetken kuluttua. Niin käy myös, vaikka liikennettä (videostriimaus) olisikin, kestää vain hieman pidemmän aikaa.

Isäntänä on Asuksen modeemi Telian taloyhtiölaajakaistalla ja vieraana läppäri Elisan 4G-mokkulan kautta.

Molemmissa päissä on julkinen IP, vaihtuvat tosin. Isännän vaihtuminen ei suuremmin haittaa, kun Asuksen Androidappilla saa katsottua mahdollisesti vaihtuneen IP:n ja sen helposti muutettua Ubuntun verkkoasetuksissa.

Tarve on lähinnä päästä käsiksi kotona olevaan digiboksiin (selaimella) ja hoitaa sille tallennuskomentoja tai sitten katsoa siellä olevia tallenteita.

Videon striimaus on jatkuvana liikenteenä, mutta sekään ei pidä yhteyttä pitkään yllä.

Joku asetus on siis vinossa, kun yhteys katkeaa, mutta mikä? Onko joku loki, josta voisi syytä tutkailla? VPN-asetuksien lisäasetuksissa on vaihtoehtoja vaikka minkälaisia, mutta kun ei ymmärrä.

19
Miten saan selville yksittäisten aakkosten lukumäärän tiedostossa? Olkoon teksti tai taulukko kyseessä. Kirjainten kokonaismäärä selviää helposti, mutta pitäisi tietää, kuinka monta a-kirjainta, b-kirjainta jne. tiedosto sisältää.

Pitäisi tehdä irtokirjaimista nimikylttejä iso läjä ja tarvittava määrä irtokirjaimia pitää tilata. Tulisi sitten oikea määrä tilattua, kun tietää kunkin kirjaimen määrän. Toki voisi vaan laskea tekstistä kirjaimet, mutta ei se oikein fiksulta tunnu, kun kone sen voi tehdä.

Ubuntun tai mikkisoftan ohjelmistolla, mieluiten ei komentorivillä...

20
FFmpegin päivitys ei enää toimi. Syynä on kai ohjelmalähteiden (http://ppa.launchpad.net/jonathonf/ffmpeg-4/ubuntu) sulkeutuminen?

Mistä löytyy toimiva ohjelmalähde?

Sivuja: [1] 2 3 4