Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - fossiili

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Ystäväni ikivanhat mikrot hajosivat. Koska olen hänelle asennellut Linuxia, hän on jatkuvasti valitellut miten vaikeaa linuxissa on mitään tehdä. Kun hänellä oli Windows (XP) kaikki sujui :-\

Niinpä menimme markettiin ja ostimme halppisläppärin. Siinä toki oli (ilmaiseksi) Windows10. Yksi päivä kului kun latasin kaikki päivitykset jne. Vastoin perinteitä mikro toimi päivitysten jälkeen, joten pärjättiin  ::)

Epson XP-352 tulostimen mukana tuli cd/dvd-levy kuten vanhaan hyvään aikaan. Senkun liitin sen mikroon ja asentamaan kirjoittimen ajuria. Mutta Windows hyväksyy nykyään vain ne ohjelmat, jotka on hankittu Mikrosoft Storesta. Tosin Mikrosoft Storesta saa ilmaisen ohjelman, jolla tietokoneen voi vapauttaa  Mikrosoftin kahleista. Ihanaa!

Olen toki kiltisti avannut Microsoft tilin, joten minulla lienee oikeus Storen käyttöön. En kuitenkaan löydä tarvittavaa ohjelmaa, jonka nimeä ei Microsoft ole maininnut. Microsofthan tarjoaa kauniisti välitöntä apua, mutta siitä saa listan ohjelmista näkyviin ja pitäisi niistä valita se mihin apua tarvitsee. Olen kai vanha (85 v.) ja tyhmä kun en pärjää  :'(

Löytyiskö apua jostakin  :-*

2
LINUX FORMAT lehden joulukuun numerossa oli dvd, jolta asensin vanhaan pc-koneeseen jakelun Elementary 5.0. Työpöytä on Pantheon. Olen tätä pari kuukautta käyttänyt. Ihan kivasti sujuu. Tämän sanotaan pohjautuvan Ubuntuun. Päivityksiä tulee usein ja ne on helppo hoitaa terminaalissa.

Kamerani jäi 600 kilometrin päähän saaristoon. Siksi aloin valokuvata kännykällä, mitä en ole aikaisemmin viitsinyt tehdä. Nyt haluaisin siirtää kuvia kännykästä mikroon. Toki tämän saa tehtyä pilven kautta (Pclaud), mutta olisi kiva onnistua siinä myös yhdistämällä kännykkä mikron usb-porttiin.

Kännykkä on HUAWAY P 20 Lite, Android vers. 8.0. Elementaryn tiedostonhallinta näkee Huawayn ja löytää sieltä suuren joukon lupaavannimisiä kansioita. Mutta yhtään valokuvaani ei näy. Elementaryn Sovelluskeskuksesta löysin ohjelman Kdeconnect, mutta vaikka se asentuu se ei toimi.

Miten hoidatte kännykän ja mikron yhdistämisen?  Osaisiko Shotwell tai joku muu ohjelma  8)

3
Laitealue / Mikrosoftin LAMINA-tabletti/läppäri
« : 14.10.18 - klo:12.08 »
Olen toki harkinnut Ubuntun asentamista Laminaan. Joten ehkä ongelmani voi täällä esitellä. Jossain vaiheessa Laminaa myytiin halvalla ja innostuin sen ostamaan. Onhssaan hyvä että erinäisten linux-viritelmien lisäksi kotonani on jopa Windows10-masiina. Ja sattumalta tällä hetkellä minulla ei ole muuta mikroa täällä Suomenlahden saaressa.

Valitettavasti Lamina käynnistyy vasta kun olen n. 20-30 kertaa painanut on/off-nappia. Olisiko mahdollista löytää korjaamo, joka suostuisi edes yrittämään käynnistysnapin korjaamista?
 :(

4
På svenska / LAMINA
« : 11.10.18 - klo:19.46 »
Jag har en kombinerad tablet ock bärbar som ser mig att träffas sällan. Det ända forum där jag fann något om den är
https://www.sweclockers.com/forum/
Så jag skrev åt dem, men jag upprepar ändå hit mitt problem:
______________________________________________________________________________________

Jag har en LAMINA T-10ara12B.NORD som jag köpte några år tidigare. Jag använder den bara då ock då. Just nu är jag I Finska Vikens skärgård ock LAMINA är den ända maskinen i min villa.

Men den startar inte eller startar bara efter 20-30 försök. Det hjälper inte hur jag trycker knappen.

Vad skall jag göra? Kanske jag tager fart ock kastar LAMINAn åt havet ....
.......................................................
Ursäkta mitt svenska språket! Det var kanske 70 år sen jag lärde svenska i skolan i Hfors  :-\

5
Systerini täyttää kohta 90 v. Keksin viimeinkin hänelle hyvän lahjan. Maiju Lassilan kirjan "Pojat asialla" äänikirjana. Sen voi ostaa joko cd-levynä Prisman verkkokaupasta tai Elisalta äänikirjana.  Valitettavasti "Pojat asialla" valmiina cd:nä ostettuna ei ole vanha kunnon cd-levy joka toimisi missä tahansa cd-soittimessa vaan sen pitää lukea mp3-tiedostoja.

"Pojat asialla"-äänikirja sisältää 35 mp3-tiedostoa yhteensä 211,1 Mt. Järkevintä olisi tod. siirtää "Pojat asialla" systerin kännykkään, josta hän saisi sen kuunnella mukavasti sängyssä makaillen. Valitettavasti hänen kännykkänsä on ikivanha eikä hän suostu sitä vaihtamaan. Ei missään nimessä älykännykkään  :o

Valitettavasti systerini asuu Hesassa ja minä huvilallani Suomenlahdella. Pääsen systerin luo vasta hänen synttäreilleen  Olisiko mahdollista tallentaa "Pojat asialla" pinkkaan cd-levyjä vanhassa formaatissa  8)




6
Joskus kauan sitten yritin minäkin Arch-Linuxin asentamista. Ei onnistunut. Nyt vanhoilla päivilläni ajattelin yrittää uudelleen. LINUX  FORMAT  lehden  toukokuun 2018 numerossa oli DVD, josta asensin  linux jakelun ArchLabs-2018.02. Sujui helposti. Asennusohjelma  oli helppo ja monipuolinen. Valintoja oli paljon, mutta ne eivät olleet vaikeita, koska aina oli nähtävissä lyhyt selittävä teksti. Olin aivan täpinöissäni, minä osasinkin tehdä Arch-asennuksen  8)

Nyt harkittuani asiaa perusteellisesti ymmärrän riehaantuneeni. Arch-jengi on uudistunut markkinahenkiseksi.  Tarjotaan  helppoa (minullekin)  :-*
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _  _ _ _ _ _ _ _  _  _ _  _  _

Silti tuli kysyttävää. Olen tottunut käyttämään pakettipalvelua Pacman muiden jakeluiden kanssa. Jostain syystä se ei toimi yhtä jouhevasti kuin vanha kunnon  Apt.
Niinpä nytkin tuli vastaan ongelma:
Koodia: [Valitse]
ukki@uusitalo ~ % sudo pacman -Syu       
[sudo] salasana henkilölle ukki:
:: Päivitetään pakettitietokantoja...
 core on ajan tasalla
 extra on ajan tasalla
 community on ajan tasalla
 multilib on ajan tasalla
 archlabs_repo on ajan tasalla
:: Aloitetaan järjestelmäpäivitys...
selvitetään riippuvuuksia...
etsitään ristiriitaisia paketteja...

Paketit (5) archlabs-pipemenus-2.6-1  archlabs-user-skel-1.6-1  goffice-0.10.40-1  js52-52.7.3-2  python2-2.7.15-1

Asennettavan yhteiskoko:  143,54 MiB
Päivityksen yhteiskoko:    0,54 MiB

:: Jatketaanko asentamista? [K/e] K
(5/5) tarkistetaan avainrenkaan avaimia                                  [-----------------------------------------] 100%
(5/5) tarkastetaan pakettien virheettömyyttä                             [-----------------------------------------] 100%
(5/5) ladataan paketteja                                                 [-----------------------------------------] 100%
(5/5) tarkastetaan tiedostoristiriitojen syntymistä                      [-----------------------------------------] 100%
virhe: latauksen suorittaminen epäonnistui (ristiriidassa olevia tiedostoja)
js52: tiedosto /usr/lib/libmozjs-52.so.0 on jo asennettuna tiedostojärjestelmään
Yhtään pakettia ei päivitetty tapahtuneiden virheiden vuoksi.
1 ukki@uusitalo ~ %                           

Paketit (5) archlabs-pipemenus-2.6-1  archlabs-user-skel-1.6-1  goffice-0.10.40-1  js52-52.7.3-2  python2-2.7.15-1
aiheuttavat ongelmia. Tarviiko niistä välittää?

Toinen hienojen Linuxien ongelma on esimerkiksi Facebookin videoiden näkyminen. Ne eivät suostu käynnistymään.

Tein Arch-jakelun kanssa sen virheen, että asensin sen suomenkielisenä. Jotta voisin kysyä neuvoa maailmalta pitäisi osata kääntää teksti englanniksi tai saksaksi. Onko jossakin suomenkielistä foorumia Arch-linuxille tai Pacman-järjestelmälle?


7
Ystävälläni on hänen nuoremman tyttärensä exmiehen silloiselle anopilleen lahjoittama pc, jossa oli peräti WindowsXP Professional.  Kuten tiedämme windowssit ikääntyvät nopeasti.  Minusta ko. mikro oli jo lähes käyttökelvoton.  Vaikka jonkinverran muutosvastarintaa esiintyi,  päivitin järjestelmäksi Linuxin.  Halusin kaiken tarpeettoman tauhkan pois konevanhuksen suonistosta ja siksi poistin täydellisesti Windowssin. Nykyään joudunkin toisinaan kuulemaan huokailua:
Lainaus
Silloin kun oli Windows, kaikki toimi hyvin ja helposti!
:'(

Kokemukseni mukaan Linux-jakeluilla ennemmin tai myöhemmin päivitykset sekoilee.  Valitettavasti en ole tullut opiskelleeksi riittävästi osatakseni korjata ongelmat.  Koska uuden  jakelun asentaminen on helppoa olen kopioinut tarvitsemani tiedostot usb-porttiin kytketylle kovalevylle ja sitten laittanut distron uusiksi.  Mutta nyt en pysty näin tekemään vaan tämä viimeksi marraskuussa päivitetty Lubuntu pitäisi saada toimimaan. Olen hyvin kiitollinen avusta  :-*
Koodia: [Valitse]
leena@leenanpc:~$ uname -a
Linux leenanpc 4.10.0-40-generic #44-Ubuntu SMP Thu Nov 9 14:48:37 UTC 2017 i686 athlon i686 GNU/Linux
Päivitysyritys:
Koodia: [Valitse]
leena@leenanpc:~$ sudo apt-get update
[sudo] password for leena:
Siv:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty InRelease
Siv:2 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates InRelease
Siv:3 http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security InRelease
Siv:4 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports InRelease
Vrhe:5 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty Release
  404  Not Found [IP: 91.189.88.162 80]
Vrhe:6 http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security Release
  404  Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
Vrhe:7 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates Release
  404  Not Found [IP: 91.189.88.162 80]
Vrhe:8 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports Release
  404  Not Found [IP: 91.189.88.162 80]
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
E: The repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
E: The repository 'http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
E: The repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
E: The repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
leena@leenanpc:~$ sudo apt-get update
[sudo] password for leena:
Siv:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty InRelease
Siv:2 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates InRelease
Siv:3 http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security InRelease
Siv:4 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports InRelease
Vrhe:5 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty Release
  404  Not Found [IP: 91.189.88.162 80]
Vrhe:6 http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security Release
  404  Not Found [IP: 91.189.91.26 80]
Vrhe:7 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates Release
  404  Not Found [IP: 91.189.88.162 80]
Vrhe:8 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports Release
  404  Not Found [IP: 91.189.88.162 80]
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
E: The repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
E: The repository 'http://security.ubuntu.com/ubuntu zesty-security Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
E: The repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
E: The repository 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-backports Release' does no longer have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
Jos Zesty-jakelu on jo epärelevantti niin mikä pitäisi olla?Entä jos yritän:
Koodia: [Valitse]
leena@leenanpc:~$ sudo apt-get dist-upgrade
[sudo] password for leena:
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
Käsitellään päivitystä... Valmis
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  linux-headers-4.10.0-19 linux-headers-4.10.0-19-generic linux-headers-4.10.0-22
  linux-headers-4.10.0-22-generic linux-headers-4.10.0-24 linux-headers-4.10.0-24-generic
  linux-headers-4.10.0-28 linux-headers-4.10.0-28-generic linux-image-4.10.0-19-generic
  linux-image-4.10.0-22-generic linux-image-4.10.0-24-generic linux-image-4.10.0-28-generic
  linux-image-extra-4.10.0-19-generic linux-image-extra-4.10.0-22-generic
  linux-image-extra-4.10.0-24-generic linux-image-extra-4.10.0-28-generic
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
Seuraavat UUDET paketit asennetaan:
  linux-headers-4.10.0-42 linux-headers-4.10.0-42-generic linux-image-4.10.0-42-generic
  linux-image-extra-4.10.0-42-generic
Nämä paketit päivitetään:
  apport apport-gtk distro-info-data firefox firefox-locale-en firefox-locale-fi flashplugin-downloader
  flashplugin-installer gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 gir1.2-webkit2-4.0 gnome-software
  gnome-software-common gnome-software-plugin-snap libjavascriptcoregtk-4.0-18 libpoppler-glib8
  libpoppler64 libwebkit2gtk-4.0-37 linux-generic linux-headers-generic linux-image-generic nplan
  poppler-utils python3-apport python3-problem-report resolvconf snapd squashfs-tools
27 päivitetty, 4 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
Noudettavaa arkistoa 134 Mt.
Toiminnon jälkeen käytetään 244 M t lisää levytilaa.
Haluatko jatkaa? [K/e] k
Vrhe:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates/main i386 distro-info-data all 0.33ubuntu0.4
  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
Vrhe:2 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates/main i386 resolvconf all 1.79ubuntu4.1
  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
Vrhe:3 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates/main i386 nplan i386 0.32~17.04.1
  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
Vrhe:4 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu zesty-updates/main i386 python3-problem-report all 2.20.4-0ubuntu4.10
..............................................................
............................................................
ei onnistunut  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Tiedoston http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux-meta/linux-image-generic_4.10.0.42.42_i386.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Tiedoston http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-headers-4.10.0-42_4.10.0-42.46_all.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Tiedoston http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-headers-4.10.0-42-generic_4.10.0-42.46_i386.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Tiedoston http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux-meta/linux-headers-generic_4.10.0.42.42_i386.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Tiedoston http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/s/squashfs-tools/squashfs-tools_4.3-3ubuntu2.17.04.1_i386.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Tiedoston http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/s/snapd/snapd_2.29.4.2+17.04_i386.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 91.189.88.152 80]
E: Joidenkin arkistojen nouto ei onnistunut, ehkä "apt-get update" auttaa tai kokeile --fix-missing?
leena@leenanpc:~$ sudo apt --fix-missing
apt 1.4.6 (i386)
Usage: apt [options] command

apt is a commandline package manager and provides commands for
searching and managing as well as querying information about packages.
It provides the same functionality as the specialized APT tools,
like apt-get and apt-cache, but enables options more suitable for
interactive use by default.

Most used commands:
  list - list packages based on package names
  search - search in package descriptions
  show - show package details
  install - install packages
  remove - remove packages
  autoremove - Poista kaikki käyttämättömät paketit
  update - update list of available packages
  upgrade - upgrade the system by installing/upgrading packages
  full-upgrade - upgrade the system by removing/installing/upgrading packages
  edit-sources - edit the source information file

See apt(8) for more information about the available commands.
Configuration options and syntax is detailed in apt.conf(5).
Information about how to configure sources can be found in sources.list(5).
Package and version choices can be expressed via apt_preferences(5).
Security details are available in apt-secure(8).
                                        This APT has Super Cow Powers.
leena@leenanpc:~$
  :o
Uskoin ja latasin jakelun lubuntu-17.10.1-desktop-i386.iso
PC-romiskossa on DVD-asema ja xfburn. Löytyi tyhjä DVD+RW. Jostakin syystä xfburn ja PCManFM 1.2.5 eivät tunnista DVD-asemaa.
Muistitikkuja löytyy, joten ei muuta kuin Lubuntun asentaminen tikulle. Miten se menikään: dd if=lubuntu-17.10.1-desktop-i386.iso  OF=
?
dd if=lubuntu-17.10.1-desktop-i386.iso  of=/dev/sdb1 -- tähänkö tapaan?


8
Sijoitetaan antiikkiin!  Olen kerännyt mikrotietokoneita.  Kesähuvilan vanha TV vinkkaa kohta hommansa lopettavan niin yhdelle mikroistani onkin tiedossa saattokoti digiboksina. TV-ruutu tosin tulee olemaan erikoistarjouksena ostettu 27 tuumainen paneeli.  Pyysin aikaisemmin vinkkejä projektin toteuttamiseksi ja neuvoja kertyikin runsaasti: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=52324.0  :-*

Minulla on kolme Haupauge! WinTV n korttia PCI-väylään:
  • DVB-T 500 (2006)
  • WinTV-HVR-1110 67019 LF  Rev B1B4 DVB-T Multi-PAL (2006)
  • WinTV  DVB-T 90002 Rev C176 (2004)
Kortti 1:n olen ostanut ehkä 2007 isossa komeassa pahvilaatikossa. Kortit 2-3 lahjoitti minulle ystävällinen teekkari evästyksellä: "Näihin on saatavissa ajuri Ubuntuun."   :D
En raaskinut kuitenkaan olla kokeilematta uutuudenkarheaa korttia yksi. Asensin sen hp  Compac Elite 8300 Convertible Microtower:
Koodia: [Valitse]
uname -a
Linux uusitalo 4.10.0-38-generic #42~16.04.1-Ubuntu SMP Tue Oct 10 16:32:20 UTC 2017 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Minulla on toisessa koneessa Ubuntu 17.10, mutta tähän tulin asentaneeksi jakelun Mint 18.3 Cinnamon työpöydällä.

LINUX FORMAT lehden marraskuun numerossa oli mukana  DVD LXF230D  "Media Centre Starter Toolkit" ja siinä mm. pari aiheeseen liittyvää jakelua. Näistä latasin Netistä uusimmat versiot:
LinHES R8.5.1 ja OpenELEC-Generic.x86_64-8.0.4.img.gz.
LinHESsun asennus tyssäsi virheilmoitukseen:
Koodia: [Valitse]
Failed to extract static mount from /tmp/mount2.28.2.tar.xzKysely jakelun foorumilta ei tuottanut tulosta. Sama virheilmoitus tuli myös kun kokeilin vanhempaa versiota DVD:ltä LXF230D.
OpenELEC on tarkoitettu asennettavaksi muistikortille. Yritin asentaa sitä Mintusta löytyvällä "USB-levykuvan kirjoittajalla", mutta ei onnistunut. En kylläkään ymmärrä, mitä hyötyä multimediaohjelmasta olisi muistikortille asennettuna.  N. 1/2 megan tiedosto mahtuisi hyvin millevain kovalevylle.

Mitä seuraavaksi: Mintun ohjelmistovalinnasta löytyy kaksi ohjelmaa, joila ilmeisesti voidaan hallita TV-korttia: VDR  tai Kodi. Ohjelmasta on montaa versiota. Mikä ohjelma kannattaa asentaa?





9
Innostuin lataamaan ja asentamaan openSUSE-Leap-15.0-x86_64 Build 124.1 Media nimisen linuxin, joka on beettaversio. Minä kun en tuota mitään muuta kuin ongelmia itselleen niin voinen jakelua kokeilla...

Tämähän on  beettaversio jostakin tulevasta. Yast-sovelluksen pitäisi olla erinomainen, mutta minä en ymmärrä se paneeleja niin että saisin vahvistettua että olisin todella saanut päivitettyä SUSEni. Aikanaan SUSEssa toimi terminaalissa Yum. Eipä sitä nyt löydy:
Koodia: [Valitse]
ukki@linux-5q5j:~> sudo yum update
[sudo] password for root:                                                                                                             
sudo: yum: command not found                                                                                                           
ukki@linux-5q5j:~>             
::)

10
Ubuntu tietokoneissa / Miten lisää taustakuvia
« : 13.12.17 - klo:13.51 »
Yleensä Linuxissa on heti työpöydältä hiiren op. näppäimellä tarjolla useita nättejä taustakuvia. Mutta Ubuntulla vain yksi oranssipinta. Varmasti muitakin on tarjolla, mutta mitä ja missä ::)

11
Liekö ollut vuosi 2007 kun aloin rakennella pc-konetta, jonka piti muun palvelun lisäksi toimia televisiona äijäluolassa. Järkyttävien tapahtumien jälkeen ei enää tarvinnut ottaa huomioon hellasäröä.

Projekti ehti kuitenkin edetä niin että tärkein eli hienon näköinen kotelo Antec Fusion v2 Black  https://murobbs.muropaketti.com/threads/antec-fusion.521274/  johon sisäkamat niin että siitä kehittyi ajankohdan tason mukaan käyttökelpoinen mikro. Mutta nyt kymmenen käyttövuoden jälkeen hajosi ensin virtalähde (muuntaja) ja sitten jokin näytön väylä. Koska kotelo oli mielestäni komea, päätin remontoida pc:n perusteellisesti, mikä tarkoitti uutta emolevyä ja siihen sopivaa prosessoria ja muisteja.

Tuloksena kone, jossa  ASROCK B250M-HDV emolevy, INTEL Core I3-7350K prosessori ja CORSAIR 4GB DDR4 2400MHz muisti. Kaksi kovalevyä, käytettyjä omistani. Koska minulla kädet tärisee ja näkö (sekä ulkonäkö että silmien näkö) on rähmäinen niin teetin remontin asiantuntijalla. Kustannus työn ja ALv:n kanssa 412 €.

Hän kylläkin ehdotti Windows10:n asentamista, mutta pihtailin ja sanoin säästäväni ja osaavani asentaa itse Linuxin. Suunnittelin asentavani toiselle kovalevylle Chakra-2017.03 ja toiselle Ubuntu 17.10 Linuxin.   

Chakra käynnistyi elolevynä ja asennuskin sujui jotenkin nikotellen. Mutta Cakra ei käynnistynyt kovalevyltä. Ajattelin että Ubuntun asennusohjelma hoitaa hommat kunnolla loppuun kuten se on kokemukseni mukaan aina tehnyt. Ja Ubuntukin pelasi hyvin elocdltä . Mutta Ubuntukaan ei käynnistynyt kovalevyltä. Mitä tehdä  :o

AssRokkin käsikirja neuvoo jotain temppuja UEFI-biosin kanssa, mutta niiden lähtöoletuksena on Windows7:n asentaminen. Minä en totisesti tunne UEFIa kaipaavani. Kunhan saisin aikaiseksi legacy bios käynnistyksen. MITEN?

12
Linux Mint 18.2 Sonya Cinnamon on saanut runsaasti kehuja. Tällä hetkellä minulla on Fedora 26 Gnome ns. pääkoneessani saaristohuvilalla. Toimii hyvin muuten, mutta aina välillä narisee, ettei Firefox-selain pysty jotain videota näyttämään.

Olen n. 10 vuotta harrastanut Linux-jakelujen asentamista keräilemiini vanhoihin mikroihin. Vuoskausia olen yrittänyt  tyrkyttää ilmaista linusta lapsilleni ja lapsenlapsille ja joillekin aikuisille. Lähes aina homma on tyssännyt siihen, että videot eivät näy linuxissa. Toki pitkällinen foorumien ja Netin selailu ja runsaat kokeilut yleensä lopulta johtavat siihen, että jonkin videon saa selaimessa näkyviin.

Onneksi  tähän linuxin huonoon tuotteistukseen tuli Ubuntun ja Mintin ansiosta  välillä tauko. Linux-jakelu pystyi näyttämään videot jopa suoraan elo-cd:ltä.  Kun minulla on Fedora 26 käytössä ja se muuten tuntuisi toimivan oikein kätevästi niin en ole piitannut pikku ongelmista. Olen yksinkertaisesti jättänyt tökkivät videot katsomatta. Enkä nytkään todellisuudessa kaipaa Jynny Haukion esityksen seuraamista. Sen sijaan olisin ehdottomasti halunnut nähdä tarinan kahdesta sisukkaasta naisesta ja heidän koiristaan Tyynellämerellä ja Yhdysvaltain laivaston pelastusoperaatiosta. Tämänaamuisessa HS.fi aamun uutiskirjeessähän se olisi. Valitettavasti ei vankka Fedora eikä muka käyttäjäystävällinen  Sonya, kumpikaan suostu videota näyttämään.

No onhan minulla toki joskus alennuksella ostamani Microsoftin Lamina ja siina Windows10. Pitääkö minunb alentua kaivamaan se esiin  :o

Mitä suosittelisitte laiskalle ja väsyneelle ukkelille 83 v.  Kiitos  8)

13
Kaikenlaista sattuu. Tuntuu kuin asialla olisivat enkelit tai pirut. Esimerkiksi eilen illalla:

Olin ottanut paljon digikuvia sukulaistapaamisessa ja ne pitäisi jo käsitellä ja lähettää ihasteltaviksi tai ....
Samaan aikaan kokeilin vanhaa mikroa, josta pitäisi tulla multimediakone. Asensin siihen LINUX FORMAT - lehden (Summer 2017) oheisdvd:ltä Debian 9.0 Stretch pohjaisen jakelun Voyager Live 9.0  :D

Työpötä yms. Xfce 4.12;D

Laitoin kovalevylle hakemiston ja latasin sinne aineiston kamerasta. Tein vielä toisen kansion valmiille kuville. Sitten Gimp 2.8 ja töihin. Aamupuolella yötä lopullisetr jpg:t olivat valmiina. Tarkistin toki, että ne olivat PC:n kovalevyllä eivätkä kameran muistikortilla. Sammutin mikron ja painuin sänkyyn.

Omatunto alkoikin kolkuttaa ja kiipesin takaisin mikron ääreen ja käynnistin sen tarkoituksena lähettää kuvat sukulaisille. Ne olivat jo myöhässä. Mutta kuvia ei enää löytynytkään mikron kovalevyltä  :o

Ehkä pitää palata takaisin työskentelemään peruskoneellani. Toki nykystandardin valossa vanhus sekin. Mutta haluaisin selvittää, onko "multimediamikrossani" jotain vialla vai ovatko omituiset tapahtumat vain minun töppäyksiäni. Ajoin ensimmäiseksi muistitestin 4 Gigan muistille. Se ei 1 ja 1/2 tuntia pyörittyään löytänyt muiustista vikaa. Nyt pitäisi tutkia kovalevy ja emolevy.

Kertokaa ystävät minulle mitkä ovat sopivia komentoja terminaalissa. Muinaisessa MSDOS PC:ssä oli jokin chkdsk jolla kovalevyn kunnista sai alustavan käsityksen.  Debianin paketeista löysin ohjelman sysinfo (0.7-8) , käynnistyi, mutta ei kirjoittanut mitään.

 ::)


14
Multimedia ja grafiikka / "Multimediakone" - miten?
« : 03.07.17 - klo:15.08 »
Minulla on n. 5 vanhaa PCtä. Eivät ole tehohirmuja, mutta niissä ainakin Lubuntu tai Mintin Mate toimivat. Kesähuvilan vanha tv ja digiboxi sanoutuvat tod. pian irti palveluksesta.

Olisiko Ubuntu tai joku Ubuntupohjainen järjestelmä sopiva tv/digiboxin pohjaksi. Muistelen että tällaiseen on erityisversiokin olemassa, nimi ei tule mieleen. Kun on ikää minulla ja unohtelen nimiä vaikka en ole ihan kalkkis vielä. Onneksi  :D

Mihin tvkorttiin tai -tikkuun on Ubuntussa ajuri?

15
Ystäväni Lahdessa kyllästyi huonosti toimivaan WindowsXP-pcmikroon.  Asensin hänelle Lubuntun versio 17.04.  Olen asentanut sen myös huvilallani olevaan yli 10 vuotta vanhaan IBM NetVista pckoneeseen.

Koko ajan kun olen Linuxia harrastanut on ongelmana ollut tuo vihonviimeinen Flash. Mutta parin viime vuoden aikana se on monessa Linuxissa toiminut suoraan asennuksen jälkeen. Olin odottanut samaa Lubuntultakin, varsinkin koska asennuksen yhteydessä luvataan asentaa myös joukko ei-vapaita ohjelmia kuten Flash. Siksi ihmettelen miksi yritykseni katsoa Ylen kehumaa Areenaa tuottaa virheilmoituksen
Lainaus
Flash version 10,1 or greater is required
You have no flash plugin installed
:o

Joskus aikaisemmin asiasta selvisi kirjoittamalla terminaaliin sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras. Toimiiko nykyäänkin?

Selain jota käytän tuli asennuksen mukana eli on Firefox. Koska tämän vanhan koneen voimat ovat hilkulla asensin aikaisempaan BunsenLabs jakeluun Opera selaimen. joka toimikin pienemmällä prosessorinkäytöllä. Yritin Lubuntuunkin Operaa, mutta jostain syystä .deb-tiedoston käsittely ei Synaptikilta onnistunut.

Ystäväni Lahdessa haluaisi katsoa mikrollaan Ylen Areenaa. Olen kiitollinen jos voitte auttaa meitä  :-*

16
Harrastuksena keräilen vanhoja pc-koneita. Pari kappaletta on täällä kesähuvilallani. Nyt viimein eräs tuttava suostuu korvaamaan katkovan ja sekoilevan Windows7 masiinansa kierrätyspclläni ja siihen asentamallani Linuxilla. On viimeinkin mahdollisuus näyttää kuinka ylivoimainen Linux on  ;)

Ensiksi yritin virittää varmasti yli 10 vuotta vanhaa IBM NetVistaa. BunsenLabs Linux jakelu on 32 bittisenä tarkoitettu vanhuksille. Ei jaksa. Tuli kokemusta eri selaimista. Yllättäen Opera oli tehokkaampi kuin sekä Firefox että Chromium.

Asennan NetVistaan 4M Linuxin kunhan on joutoaikaa. Otin käsittelyyn uudemman laatikon: Muisti 1 Gb ja prossa Pentium4 jokin. BunsenLabs siihen. Toimi kohtuullisesti. Kokeilin niitä sivuja, mitkä "asiakas" puhelimessa kertoi lemmikeikseen. Kaikki muuten hyvin, mutta joillakin sivuilla Silverlight ja Adobe Player, siis niiden puuttuminen asennuksesta torppasi videon ja Kaleva-lehden näköisversion katsomisen.

Kysyin ohjeita Forumilta https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic.php?pid=46705#p46705
Sain niitä paljon, mutta yksikään ei auttanut asentamaan Adobe Playeriä tai korvaavaa.

Kokeeksi vaihdoin Debianiin, vaikka sekin toki on ns. vapaata softaa. Sitä minäkin kannatan, mutta ...
Debian-jakelu on viimeisimmän LINUX MAGAZINE lehden mukana tulleelta dvd:ltä. Se on Debian 8,7 Jessie 32-bittinen. Se toimii tässä koneessa merkittävästi paremmin kuin BunsenLabs. Nyt Facebookissa videot näkyvät samoin ainakin Iltalehden sivuilla.

Mutta kotiseutulehteni Kalevan näköispainos https://itsepalvelu.kaleva.fi/nakoislehti3.cfm
vaatii Adobe Flash Playerin. Toki sitä ilmaiseksi tarjotaan, vieläpä APT pakkauksena Debiania ja Ubuntua varten. Ei muuta kuin lataamaan sivulta https://get.adobe.com/flashplayer/ Mutta:
Lainaus
Osoitetta ei ymmärretty

Jokin seuraavista (apt) ei ole rekisteröity yhteyskäytäntö tai ei ole sallittu käyttää tässä tavalla.

    Osoitteen avaaminen voi vaatia uuden ohjelman asentamista.
Mitä ihmettä taas  :'(


17
Ukki 82 v. toipumassa aivoverenvuodosta.  Ainakin 10 vuotta haalinut kotiin vanhoja pc- ja Mac-koneita ja asennellut niitä uusiksi etupäässä Linuxilla. Pojanpoika 12 v. aloittamassa koodausharrastusta koulun kerhossa.

Vadelmakortti on syntynyt Englannissa ja lienee siellä levinnyt koululuokkiin. Mutta Suomi on toki toista maata. Kuitenkin ajattelin että ehkä se innostaisi kansaa täälläkin. Siinä oli kiva tekosyy hankkia Raspberry.

Toki ensimmäinen projekti oli tehdä kortista pöytäkone kun löytyi vapaa paneeli hdmi-liitännällä. Minulle haastavinta olisi ollut mikrokokoisen muistikortin ähertäminen koloonsa ja muukin ropeltaminen, esim. jäähdytyssiilien liimaaminen paikoilleen. Mutta sehän sujui hyvin nuorilla sormilla ja muukin koneen käynnistäminen ohjelapun mukaisesti.

Raspberry Pi oli tilattu Vadelma Pii - verkkokaupasta ja pakkauksessa oli 8 Gb-muistikortti. Pi käynnistyi hyvin, mutta toiminta oli hieman tahmeaa. Ehkä isompi ja nopeampi muistikortti olisi tarpeen. Niinpä ostin Verkkokauppa.comista Lexar 32 Gt:n 300x microSDHC UHS-I  kortin.

Ei muuta kuin kortille Raspbian tai vaikka Ubuntu. Ilmeisesti Netistä löytyy Raspberrylle optimoituja jakeluja. Miten ne kortille?

Ohjeita on monella kielellä. Niin paljon, että ainakin minä alan seota.

Miten uusi kortti ja käyttis Raspberryyn?

a) Imuroidaan image pc-koneelle. Ängetään mikrokortti sisään mikroSD-adapteriin ja cp-komennolla kopioidaan käyttöjärjestelmä kortille. Sitten kortti Raspberryn ao. koloon. Sillä selvä?

VAIKO:

b) Kuten Linuxin asentaminen pc-koneeseen. Mutta voiko Raspberry Pi 3:n käynnistää ikään kuin biosia säätäen, jotain vastaavaahan siinä lie.

VAIKO:

c) joku muu tapa?

 :-\

18
Yritin asentaa Kubuntuun Midnight Commanderin sudo apt-get install midnightcommander. Mutta mikään sanamuoto ei kelpaa tai sitten en löydä oikeaa. Nettiohjeita en jaksanut ymmärtää  :-[

19
Laitealue / Samsung SSD 750 EVO
« : 27.01.17 - klo:19.48 »
Hankin  lukeakseni romukasasta (ikivanha iMac) pelastettua kovalevyä SATA levykotelon. Ostin myös Sansung SSD 750 EVO 250 Gb levyn, josta puolet toimii hyvin esim. tämän Kubuntun kanssa.

Ajattelin että jaan levyn kahtia 1/2 Windowsseille ja 1/2 Linuxeille. Siis 120 Gb formatoin Fat 32 tyyppiin ja toiset 120 ext3, Muistelin että ssd-levylle sopii yksinkertainen tiedostojärjestelmä kuten ext2 tai ext3.

Jostain syystä en onnistu kirjoittamaan tai kopioimaan mitään tuolle Linux-osalle. Sen sijaan Fat32 osio toimii kuten mikä tahansa lisämuisti. Miksi en saa käyttöön esim. tässä Kubuntussa juuri Linuxille varaamaani tilaa?

Kohta formatoin koko levyn Fat32-levyksi ja sillä siisti. Ihmettelen vain miksi ei ... :-[


20
Huvittelen toisinaan lueskelemalla LINUX FORMAT lehteä ja kokeilemalla sen mukana tulevia Linux-jakeluita. Minulla on monta vanhaa PC-laatikkoa tätä varten.
Nyt asensin Ubuntun Unity-työpöydällä. Se pitäisi opiskella huolella, muuten vähän päästä ihmettelee miten asiat siinä saa tehdyksi. Aluksi tosin vilautetaan paneelia, missä on rutkasti näppäinoikoteitä, mutta kuten aikaisemminkin kun olen Unityä käyttää yrittänyt, en ole millään keksinyt, miten paneelin näkyviin saa tai miten sen saisi printattua. Varmasti siihenkin temppu on, mutta kun jaksaisi tiedon etsiä.

Päinvastoin kuin Unitystä minulla on hyviä kokemuksia Kubuntusta. Niinpä kokeilin päätettä:
Koodia: [Valitse]
sudo apt install kubuntu-desktopIhan kivasti alkoi päätteessä vilistää sanomia. Mutta sitten yksi virheilmoitus enkä tietysti ollut tullut ohjanneeksi päätteen tulostusta tiedostoon, joten jonnekin tarkka sanoma katosi. Mikä lie mömmö ollut. Uudelleen käynnistys tuotti lupaavasti sanan Kubuntu, mutta työpöytä - sama tylsä Unity.

Pitäisi tietenkin poistaa asennetuista ohjelmista Kubuntu-desktop, mutta kiitos Unityn niin en millään onnistu löytämään kivaa sovellusta ohjelmien poistoon. Kai se päätteelläkin onnistuisi ... Sinänsä on outoa, että Kubuntun asentaminen ei onnistunut. Se on aikaisemmin toiminut tässä mikrossa.

Mutta iloinen yllätys oli DVD:llä BunsenLabs. Sehän on vanhan kunnon CrunchBangin perinnön jatkaja. Kivasti työpöydälle on raaputettu näkyviin tärkeimmät pikanäppäimet. Toinen hyvä on ArchBang, mutta minun kokemukseni mukaan Arch-sukuiset ennemmin tai myöhemmin sekoavat päivityksissä.  Tai siis minä  sekoan Packmannin kanssa.

Asensin BunsenLabssin toiseen vanhaan lootaan ja hyvin pelaa  :-*


Sivuja: [1] 2 3 ... 8