Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - New_user

Sivuja: [1] 2 3 ... 15
1
Palaan aiheeseen, kun ehdin tehdä hieman tutkimustyötä. Aiemmin tuolla mainitsin, että nykyinen Openshot 2.4.1 tekee samoilla yksinkertaisilla parametreilla noin 10 kertaa kookkaamman videotiedoston. Näin se todellakin on! Aiempi 1.4.3 versio käytti jotakin vaihtuvaa bittinopeutta, jolloin esimerkkivideon kohdalla, jossa staattisia valokuvia, bittinopeus putosi reiluun 100 kilobittiin sekunnissa. Uudempi versio samoilla asetuksllla ajaa valokuvatkin (staattiset kohdat) samalla korkealla bittimäärllä (n. 5 mb/s) ulos. Vie videoksi -asetuksissa en näe kohtaa, jossa voisi määrätä ohjelman käyttämään vaihtuvaa nopeutta.

Toinen ihmetys on, että valikossa, josta valitaan koko ja nopeus, on kaksi allekkaista merkintää esim. 720p 25 fps. Sama näkyy olevan 1080p:llä, eli kahteen kertaan koko ja nopeusmerkintä?

Löytyisikö apuja. Tuo videon koko on kriittinen juttu, eli vaihtuva bittinopeus käyttöön.

2

Arvasin, että jotain tässä 18.04:ään siirtymisessä rikki menee, ja se näytti nyt olevan Openshotin 1.4.3 versio. Simppeli ohjelma, jossa ei ollut turhia, vaan sillä sain nopeasti aikaan yksinkertaisia ja pieneen kokoon meneviä videopätkiä kuorolle yms.

Uuden version poistaminen ja tuon 1.4.3:n asennus tuo tullessaan riippuvuusongelmia. Olisikohan jotain keinoa saada asennetuksi ne tähän 18.04:ään. Ei viitsisi palata enää 16.04:ään, jossa tuo Openshotin vanha, käyttäjäystävällinen ja helppo versio vielä toimi?

On ihmisiä, kuten minä, jotka eivät kaipaile "full fledged -ohjelmia" kaikkeen. Kokeilin sitäpaitsi yhtä vanhaa pientä projektia, ja tämä uudenmpi teki aiemmasta 10 megan videosta 111 megaisen tuotoksen samoilla asetuksilla! Paluu vanhaan olisi nyt olennaista.

3
Tein ystävän koneeseen päivityksen 20.04:ään. Kaikki meni oikein hyvin ja kone sitten buuttasi uuteen järjestelmään. Ystävän antama salasana toimi. Kokeilin vielä sammuttaa koneen ja käynnistää, varmistuakseni, että kaikki on kunnossa ja salasana kelpasi edellen. Sammutin koneen ja tänään palautin ystävälle. Tuli sitten puhelu, ettei salasana enää kelpaa, vaikka hän sämana käyttäjänä yrittää kirjautua. Varmistelin puhelun aikana, että kirjautuu itsenään ja ei ole capslockia päällä jne. Mutta ei auta. Salasana on hävinnyt sulkemisen jälkeen nyt jonnekin. Mitähän tässä nyt olisi voinut tapahtua?? Osaan kyllä buuttivalikon kautta päästä roottina antamaan uuden salasanan, mutta menee ensi viikkoon.

4
Ubuntun 16.04 -versioon oli viritetty jonkun kääntämä Gimp 2.10 väännös Gimp-devel jonka olin jollakin konstilla saanut sitten yhteistyöhön Corelin Aftershot Pro 3 kanssa niin, että sieltä sai OHJELMAN yläpalkin kettu-ikonia klikkaamalla kuvan siirtymään Gimppiin jatkokäsittelyyn. Onnistuisikohan tuo nyt virallisella Gimpin 2.10 versiolla mitenkäään.

Oletuseditori raw-tiedostoille on Darktable, mutta sen käyttöliittymästä ym johtuen haluan käyttää Corelin ohjelmaa, johon olen kovin tyytyväinen, vaikka sillä ei juuri nyt vielä olekaan "profiilia" Pentax K3 III -kameran dng.tiedostoille. Täytyy ampua pef-kuvia, kunnes  "profiili" dng:lle tulee.

EDIT: Onnistuikin niin päin, että Coreliin external editoriksi Gimp-2- Jos vielä onnistuisi toisin päin, eli Gimpiin suoraan raw-tiedoston avaamalla aukenisi Corelin Aftershot Pro 3.

5
Versiosta toiseen seuraava kosketuslevyn poisto käytöstä taas edessä- Viimeksi saadussa ohjeessa:

xinput disable 'SynPS/2 Synaptics TouchPad' tiedostoon .xsessionsrc ja sille ajo-oikeus. EI toimi enää. Komento päätteeltä pelaa, mutta se annettava joka kerta.

Kyselin hiljakkoin näytön kääntymisestä itsekseen HP Elitebook G2 koneessa, mutta en löydä hakemalla aihetta nyt millään. Itsellä tässä ei ole mitään kääntymisen lukitusta yläpalkissa ja näytön asetuksissa ei muuta kuin tarkkuus.

Olisiko näihin uusia apuja? Systeemi nyt mullakin tässä tänään päivitetty 18.04

EDIT: näytön kääntyminen ratkaistu, löysin aiemman säikeen. Kosketuslevyongelma on edelleen.

6
On pakko nyt yrittää päivitystä. Olen joskus kääntänyt jollakin konstilla päivitysilmoitukset pois päältä.

Miten saan päivitykseb käynnistymään graafisesti?

EDIT: asennettu sitten päätteestä


7
Kone HP Elitebook 840 G2. Edellinen pimeni (emolevy) toinen samanlainen tilalle. Biosasetusten (boot) jälkeen käynnistyy entiseltä kovalevyltä ihan hienosti ja kaikki tallessa, MUTTA, virran katkaisun jälkeen aina kirjautumisruutu 90 astetta oikealla kallellaan. Siitä kun kirjautuu, niin kaikki sen jälkeen on oikein päin. Mistähän alkaisi vikaa etsimään?

EDIT: näyttäisi olevan asentoriippuvaista. Jos sylissä ja makuasennossa sohvalla kone siis eteenpäin kallellaan, niin kirjautumisruutu väärin. eli 90 astetta oikealle. Jos kone vaakatasossa niin kirjautumisruutu oikein. Mitä tehdä?



8
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ja akku ristiriidassa
« : 22.07.23 - klo:17.46 »

Läppärin akku ajettu tyhjäksi, ladattu täyteen, käynnistetty ja Ubuntu ilmoittaa, että akku lähes tyhjä ja ajaa koneen lepotilaan. Kun sen siitä herättää, akkumittari näyttää nollaa, mutta sitä voi käyttää normiajan akulla. Akkuikonin ja sen takana olevan sovelluksen tiedotkin voivat olla keskenään täysin ristiriidassa. Mitä ja mistä tässä nyt pitäisi nollata, että olisi jotain järkeä tässä ja konekaan ei menisi levolle noin vain. Laite HP Elitebook 840 G1 ja Ubuntu on ja pysyy edelleen 16.04.

9
Multimedia ja grafiikka / 16.04 ja .heic-kuvat
« : 09.01.23 - klo:11.20 »
Ajelen tässä läppärissäni edelleen (ja aion vastakin) 16.04-versiota, joka on ollut erittäin vakaa. Kiusaksi ovat muodostuneet joskus postissa tulevat .heic-kuvat, joita ei saa auki millään. Sama koskee puhelimeni Android 7:aa. Olisiko teillä keinoa asiaan, jotta asia korjaantuisi edes jommalla kummalla käyttiksellä? Kyseessä lienee Applen viritys, mutta kuvia ovat lähetelleet kuitenkin Samsung-käyttäjät.

10
Niin siinä sitten kävi. Vanha tiiliskivikoneeni piti avata ja eipä vain sitten aukene, kun salasana on unohtunut.  Koska järjestelmän versiolla on kaiketi jotain merkitystä, miten homma tehdään, niin siksi tätä kysyn. Live CD:ä en voi tehdä sitäkään, kun juuri tuossa koneessa olisi se talon ainoa polttava asema. Joskus muistan, että pitäisi käynnistää kone konsoliin ja yrittää kirjautua roottina, mutta en enää sitäkään muista, miten käynnistysvalikko ohitetaan. Voisiko joku auttaa. Kone on taatusti omani.

Tämä menikin sitten helposti alla olevan videon ohjeella. Kirjautuminen onnistui. Jokin keyring password ei nyt täsmää, mutta toistaiseksi se ei haittaa. Voiko sen muuttaa?

https://www.youtube.com/watch?v=kulhQRPVfbc

11
Olisi parisataa gigaa vapaata tilaa Home-osion perässä. En ole osannut päättää, laajentaako Homea, vai tehdäkö siihen uusi osio. Miten uuden osion luominen olisi paras tehdä (16.04 on alla), Levyt-ohjelmalla, Gpartedilla, muulla? Jos teen Gpartedilla, pitääkö buutata siihen omalta tikultaan? Entä miten käy fstabin? Muistaakseni vanhassa Windows XP:ssä pystyi ongelmitta luomaan osion vapaaseen tilaan asennuksen jälkeen. Miten mahtaa olla Ubuntun laita?

12
En nyt onko oikea paikka, kun toisaalta liittyy musiikkiin, mutta koetetaan nyt tätä kautta.

Tavoitteena siis konffata Raspberry Pi niin, että kosketinsoittimelta siihen tuotaisiin midiä, joka ajaisi puolestaan Setbfree (tai mahdollisesti muuta) syntetisaattoria niin, että ääniulostulosta voisi sitten viedä vahvistimelle urkuäänet. Tämän saa toimmimaan läppärillä ja Ubuntulla kyllä, mutta pieni boksi autokonffattuna olisi tavoite.

Avoimia kysymyksiä:

- tarvitseeko Raspiin saada Jack jotta Setbfree toimisi?
- varmaan tarvitaan Raspissa myös apuohjelma ( Aconnect? ) joka osaa yhdistää midin eteenpäin. Olen katsellut esimerkkikomentoja, mutta ei harmaata aavistusta, mitä komentoriville pitäisi laittaa tapauksessani, aconnect portti portti on periaate.

Tässä alkuunsa. Osaisiko joku auttaa?

13
Latasin zip-tiedoston, purin sen, tuloksena .iso-tiedosto, jonka siirsin kortille Ubuntun Levyt-ohjelman Palauta levykuva -toiminnolla. Kaikki meni ok., mutta ei siltä kortllta mitään buuttia tapahdu Raspissa. Hommaan suositellaan Raspberry-sivulla Imager-ohjelmaa, joka ei 16.04 Ubuntussa toimi (riippuvuus). Snappina asentuu, mutta kaatuu käynnistyessään.

Missähän menee vikaan? Yleensä levykuva on .img eikä .iso. Onko siinä joku taika?

EDIT: olen tainnut ladata väärän levykuvan, eli Debian Busterin Raspi Desktopilla, mutta PC:lle. Yritän uudelleen, katsotaan...

14
Mitenkä otetaan buuttaavasta muistikortisra toimiva levykuva niin, että tyhjä tila ei tule turhaan mukaan? 8 gigan kortilla esim. yhdessä osiossa vain alle 400 mt tavaraa. Levyt-ohjelma tekee tuosta kortin kokoisen kuvan.

15
Mistäs mahdetaan säätää kuvakkeiden välistys Nautiluksessa? Ubuntu 16.04 (Gnome flashback työpöytä) päättää joskus omia aikojaan järjestellä työpöytäni kuvakkeita (aika paljon) itsekseen, jolloin ne asettuvat kovin harvakseen ja oikeaan yläkulmaan jää sitten sumppu.. Onko ongelmaan ratkaisua? Miksi Ubuntu tekee moisen pakkojärjestämisen? Liittyykö siihen, että Nautiluksen käynnistää joskus sudona esim. muistikorttien joitakin tiedostoja käsitellesä?

16
Aikaisempaan viestiini "Hankala näyttöongelma" ei kukaan taitanut sitten löytää ratkaisua. No, yritän käyttää sitten tuota vanhempaa OpenElecia, joka toimi telkun kanssa, kun sen buuttaa udelleen television käynnistyttyä. Ajattelin kuitenkin, että jos tuohon OpenElecin käynnistymiseen saisi ohjelmallisesti jonkin viiveen, jolloin telkkarin HDMI olisi sitten jo vastaanottamassa. OpenElec lienee Linux siinä missä muutkin distrot, vain riisuttu Kodin pyörittämiseen.

Olisko siis joku keiino lisätä viivettä, vaikka 10-15 sekuntia, OpenElecin (8.x) käynnistymiseen Raspilla?

17
Raspberry-Pi kiinni telkkarissa HDMI:n kautta. Sähköt tulevat molempiin kauko-ohjattavan pistorasian kautta. Kun kytken sähköt päälle, molemmat buuttaavat (äly-TV). Ymmärrän, että Raspissa oleva OpenElec/Kodi on nopeampi kuin telkkari, joka ilmoittaa, että buutattuaan, että signaalia HDMI:ssä ei (enää) ole. Raspi tällöin katkaissut yhteyden. Kun sitten buuttaan Raspin uudelleen telkkarin ollessa päällä, tulee kauniisti OpenElecin aloituskuva, mutta sitten kun Kodi käynnistyy,  näyttö taas pimenee joksikin hetkeksi, jolloin telkkari taas katkaisee yhteyden, ja ilmoittaa ettei HDMI-signaalia enää ole. Jos kytken Raspiin tavallisen näytön, ei ongelmaa ole, eli Kodi ehtii sen kanssa mukaan. Ongelma ilmaantui hiljakkoin ilmeisesti OpenElecin tai Kodin päivityttyä automaattisesti, jolloin Kodin käynnistys nyt ottaa hieman liikaa aikaa telkkarin mielestä. Millähän ilveellä tästä ongelmasta pääsisi eroon? Minun mielestä aivan liian herkät liipaisimet nyt päällä. Laitteet eivät malta oikein yhtään odottaa toista.

EDIT: Täytyy korjata sen verran, että käyttis ongelmatapauksessa on LibreElec 9.2.6 ja Kodin versio 18.x Leia
Toisella kortilla on OpenElec 8.x ja Kodi 17.x. Tällä ei ongelmaa esiinny, eli saan Raspin uudellen buuttaamalla Kodin logon ja käynnistymisen ilman ko. ongelmaa.

18
Tämäkin pitäisi joskus ratkaista. On jonkinlainen paikkatietopalvelimen tynkä, jossa Apachen alla sitten kaksi Tomcatia ja kummankin alla oma Geoserver. Nyt eivät Geolocation-funktiot toimi, kun http ei enää kelpaa, vaan pitäisi palvelimen olla https! En vain yhtään tiedä, miten eteenpäin.  Vähän katsellut nettiä, mutta ei ole selvinnyt. Jossain sanotaan, että Tomcat pitää viritellä, toisaalla taas että Apache. Tuo systeemini on ehkä turhaan hienoksi viritelty, kun Apache jakaa kuormaa tasan kahdelle Geoserverille (siis ohjelmalle) kahden Tomcatin kautta.

Olisiko neuvoja eteenpäin vai pitääkö ajaa systeemi alas? Olen koettanyt pitää yllä työura-aikaisia taitoja kotona räpeltäen. Mahdollisimman yksinkertainen toimiva neuvo olisi tarpeen.

EDIT: Jatkan kysymystä: olisiko mahdollista, että kone olisi ulospäin http ja kun Tomcatit ovat samassa koneessa, niin sisäisesti Geoserverille järjestettäisiin https?

19
Laitealue / Tabletista/puhelimesta näyttö
« : 23.01.21 - klo:15.38 »
Selailin nettiä ja siellä oli jonkinlaisia VNC-pohjaisia ratkaisuja tabletin (OTG) käyttämiseksi näyttönä. Raspi-projektiini ajattelin, että jos nurkissa pyörivää joutilasta tablettia tai jopa kännyä voisi käyttää näyttönä. Tuossa 2B Raspissa on HDMI-ulostulo, tabletissa mikro-USB. Tablettia on kokeiltu dronen kontrollerin näyttönä, ja se toimi USB:n kautta suoraan. Kysynkin, voisiko homma onnistua pelkällä kaapeliratkaisulla ilman VNC-kiemuroita, kun LibreElec-Kodi systeemi on Raspissa. Löysin yhden adapterin, joka teknisesti sopisi, mutta onnistuukohan kuitenkaan kuva Raspista tabletille näin? Mulla ei sen kummempaa kokemusta asioista kuin kaapeli kiinni dronen ohjaimesta tablettiin ja kaikki pelasi suoraan.

https://www.tietokoneliike.fi/tuote/deltaco-hdmi-usb-micro-usb-b-1m-kaapeli/

20

Jos tämä on väärällä alueella, siirtäkää.

Otsikon mukaisesti; miten helpoiten saisi Raspista veppipalvelimen? Yksi (2B) on käytössä multimediaboksina. Tarkoitus olisi, että boksista voisi jakaa varsinaisella web-hotellilla paljon tilaa (ja sen mukaisesti vuosimaksua) vieviä omia videoita. Massamuistina toimisi jokin USB-tallennusväline. Talossa on kuitu ja kaistaa riittää. Ubuntun ja Apachen osaan asentaa, ja nettiboksiin on konffattu ohjelmallinen palvelin. Muitakin ratkaisuja kuin Ubuntu/Apache 2 saa esittää.

Sivuja: [1] 2 3 ... 15