Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - serola

Sivuja: [1]
1
Käytössä Ubuntu 16.04 kotikoneella. Asensin Ubuntu Sovellusvalikoiman kautta Chromium selaimen. Nyt Chromium vaatii avainnippuvarmennusta aina, kun selaimen avaa ensimmäisen kerran koneen käynnistämisen jälkeen.

Olen lukenut erinnäisiä ohjeita, suomeksi ja englanniksi, ja ainakaan 'Sisäänkirjautuminen' ja/tai 'Oletusavainnippu' -avainnippujen poistaminen tai salasanan vaihto ei auta. Lisäksi en niele ohjetta salasanan määrittelemättä jättämistä, sillä se ei ole mielestäni hyvä vaihtoehto.

Olen myös lukenut samaa aihetta sivuavat postit, missä tämän sanotaan olevan turvallisuuden kannalta tarkoituksenmukaista, että koneen käynnistyksen jälkeen selainsovelluksen istunto varmennetaan. Mutta kun se ei todella olisi tarpeen kotikoneella.

Firefox ja mikään muu asennuksen mukana tullut sovellus ei varmennusta samassa tilanteessa kysele. En siis ymmärrä, miksi nyt tämän Chromium sovelluksen kohdalla tilanne on eri kuin esim. Firefox selaimen kanssa.

2
Osaakohan joku sanoa, miten aktivoin LXlauncherin Lubuntu 12.04:ssä? Graafisten käyttöliittymien ystävänä koitin etsiä valikot ja asetukset läpi, josko jostain saisi sen käyttöön nappia painamalla, vaan ei taida olla ihan niin yksinkertaista  ???

3
Laitealue / A-link V100AP VDSL2 ongelmia [RATKAISTU]
« : 22.06.11 - klo:17.59 »
Tuli hankittua A-linkin V100AP VDSL2 reititin ja modeemi, kun kuvittelin sen toimivan Linux koneitten kanssa. Käyttiksestä löytyykin ohjeet RedHat 8.0:lle, vaan eipä toimi, kun käytössä:

Laite: Eee PC901
OS: Ubuntu 10.04 Netbook Finnish Remix

Kummastusta herättää, että Windows Vista koneella ei ole mitää ongelmia ssen enempää LAN kuin WLAN yhteyden muoodostuksen kanssa, mutta Ubuntu ei löydä koko laitetta. LAN kiinteällä kaapelilla ei pääse mihinkään. Kiinteää lankaverkkoa ei näy koneella vaikka reititin ihan kunnossa ja siis toimii Windows koneella. Näin muodoin en päässyt myöskään reitittimen asetuksiin kun Vista koneelta.

Tein Vista koneella langattoman verkot määäritykset kuntoon. Toimi jälleen Vistassa, mutta Ubuntu ei jälleen löydä määrittelemääni WPA/WPA2 suojattua langatonta verkkoa, vaikka toinen vastaava Elisa reititin vastavalla suojauksella pelaa moitteetta.

Verkossakin on tullut kahlattua pitkin ja poikin vaan eipä kenelläkään tunnu olevan vielä kokemusta tästä matolaatikosta. Osaisiko joku neuvoa mitä tehdä tai edes neuvoa mistä lähteä etsimään?

4
Kun en ole mikään Ubuntu asiantuntija edelleenkään, enkä etsimällä löytänyt selkeää vastausta, niin kysytään.

Voinko poistaa ubuntu-docs paketin turvallsisin mielin?

Minulla on ASUS Eee 901 ja Ubuntu netbook remix on asennettuna pienemmälle mutta nopeammalle neljän gigan SSD asemalle. Tila kuitenkin tuntuu alvariinsa loppuvan, koska tarvitsen Open Officea ja GIMP kuvankäsittelyohjelmaa, joista en voi luopua. Vanhat levykuvat yhtä vanhempaa lukuunottamatta on jo poistettu. Ubuntun käyttö tuntuu  sujuvan sen verran hyvin, etten edes muista koska viimeksi olisin käyttänyt dokumentaatioita, joten mietin josko sen voi turvallisesti poistaa saadakseni varttigigan verran lisää tilaa.

5
Pitäisi saada kosketuslevyn jumittunut painike eliminoiduksi konetta käynnistettäessä, enkä tiedä miten se onnistuu.

Olen kopioinut omaan kansiooni .Xmodmap tiedoston ja liännyt rivin:
Koodia: [Valitse]
keycode 5 =Kun käynnistän ikkunoinnin uudestaan Ctrl+Alt+Backspace, niin homma toimii hienosti, mutta olisi kiva, kun tuo toimisi myös konetta käynnistettäessäja kaikille koneen käyttäjille.

Koitin kaikenmoisia ohjeita, kuten esimerkiksi tätä, mutta nyt loppuu kyllä tietotaito (mukaanlukien lukutaito). Osaisiko joku neuvoa "puolitaistoista"?

EDIT: Täydennetäänpä tietoja hieman...
Kyseessä on Ubuntu Hardy. Koitin jo kutsua xmodmap tiedostoa ties minkä nimisenä lisäämällä sen istunnon yhteydessä käynnistettäviin ohjelmiin. Kotin laitta xmodmap tiedoston /etc/X11/ kansioon. Ja ties mitä muuta. Kahden tunnin vääntämisen jälkeen loppui ideat, ja jään odottamaan, josko tähän joku joskus ehdottaa ratkaisua. Tämmöisissä tapauksissa sitä tuntee itsensä täysin noviisiksi  ;D

6
Ongelmana on saada Opera Mini pyörimään MicroEmulatorin päällä. Löysin yhden blogiartikkelin aiheesta, missä neuvotaan asentamaan 'OpenJDK Java 6 Webstart', vaan eipä moista löydy ainakaan repoista. Sunin sivuila hölistään puolestaan seuraavaa: "Java Web Start is included in the Java Runtime Environment (JRE) as part of Java SE 6. Download now."

Eli osaakohan joku sanoa, mitä Java kikkareita minun loppujen lopuksi pitäisi asentaa, jotta saan J2SE (jar) sovellukset pyörimään MicroEmulatorissa?

7
Olen tässä koitanut pähkäillä, miksi Ubuntun ja monen muun Linuxin jakeluun käytetään .iso formaattia. Olenko ymmärtänyt oikein, että tuo on vain yksi tiedontallennusformatti muiden joukossa? Sen pitäisi olla niin sanotusti "kansainvälinen" (international) formaatti, mutta sen purkamiseksi ja kopioimiseksi vaikkapa USB tikulle tarvitaan kuitenkin erityisiä ohjelmia, joita ei välttämättä ole saatavilla kaikille alustoille. Esimerkiksi muutamat valittavat, ettei Unetbootin pyöri MAC koneissa eikä esimerkiksi Eee PC:n Xandros käyttöjärjestelmässä.

Ihmettelen siis, etteikö esimerkiksi Ubuntun asennustiedostoja voisi tallentaa ja siirtää yhtä hyvin vaikkapa  .zip, .rar, .7z, .gz formaatissa?

Tässä on kyse siitä, että CD/DVD alkaa olemaan vanhentunut formaatti. Siksi asennusohjelmisto pitäisi yhä yleisimmin saada suoraan USB tikulle tai SD kortille. Vaan siihen tarvitaan tuo vähemmän "unversaali" Unetbootin. Eikö jokin muu "arkistointiformaatti" olisi parempi?

8
Koitin ihan piruuttani Gnome Openboxia, kun muutoin käytössä on Gnome terästettynä Netbook Remixillä. No, mikään ei näyttänyt muutoin muuttuvan paitsi Maximus ei enää piilota ikkunoiden otsikkopalkkia. Eli, osaisikohan joku selittää, miksi Maximus ei suostu piilottamaan otsikkopalkkia Openboxissa?

9
www.ubuntu-fi.org lakkasi juuri vastaamasta pyyntöihin ja samalla katosi leiska keskustelualueelta osoitteessa forum.ubuntu-fi.org  ???

Ehkä kyseessä tilapäinen häiriö joka on korjattu saman tien, kun saan tämän lähetetyksi. Vastaisen varalle täytyy kuitenkin ottaa selville, että voiko/saako jollekulle lähettää ilmoituksen, jos näin käy toistekin.

Edit: Elikkä kyse laitepäivityksistä, joten odotellaan...

10
Asensin Opera 9.63:n tuoreeseen Ubuntu 8.04.1 + Adamin kernel alustalle ja koneena Eee 901. Nyt menee kuitenkin yli ymmärryksen, kun Opera jostain kumman syystä päättääkin tahmata ihan täysillä. Sivujen avautuminen kestää ikuisuuden, jos avautuu lainkaan, vaikka Firefox avaa samat sivut ongelmitta. Aiemmin Ubuntu eee 8.04.1 jakelussa ei vastaavaa ongelmaa ilmennyt.

Pitääkö olla esimerkiksi tuorein Flash asennettuna vai mistä on kysymys?

Otsikossa en rajannut ongelmaa sen erityisemmin Ubuntu jakeluun tai laitteeseen, koska Ubuntu eee 8.04.1 pitäisi vastata täysin perus Hardy Heron ja Adamin kernel asennusta. Mikään ei siis ole olennaisesti muuttunut paitsi jotkin mahdollisesti puuttuvat lisäpaketit, joita Opera etsiskelee.

Edit: Oli ilmeisesti tilapäinen häiriö, joka korjautui "itsestään". Nyt Opera on taas vanha tuttu nopea itsensä  :)
Edit: Eipäs korjautunutkaan, vaan kyse on yliopiston langattoman verkon kirjautumisongelmasta.

11
Feistyn tuen loputtua päätin päivittää vanhaan Fujitsu Siemens Amilo M7400 kannettavaan Hardyn, mutta siitä sitten ongelmat alkoivatkin. Aiemmin Feistyssa langaton pelitti ihan täysin enkä muistaakseni joutunut pahemmin tekemään töitä sen takia. Nyt kuiten Hardy ei suostu tunnistamaan langattoman verkkokorttia.

Olen ensinnäkin varmistanut, että langaton on biosissa päällä. Lisäksi olen pitkällisen ihmettelyn jälkeen varmistunut, että Amilo M7400:ssa on Intelin PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter (rev 04) langattoman verkkokortti:

Koodia: [Valitse]
sami@serola-amilo:~$ lspci | grep PCI
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 83)
02:06.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter (rev 04)

Se ei siitä muuksi muutu, vaikka voissa paistaisi. Hardyn asennus ei siis tuota tunnista eikä tue, vaan tällaista suoltaa silmille:

Koodia: [Valitse]
sami@serola-amilo:~$ sudo cat /var/log/messages | grep switch
Nov 18 18:24:53 serola-amilo kernel: [    6.926686] SMP alternatives: switching to UP code
Nov 18 18:24:53 serola-amilo kernel: [    7.423737] ACPI: EC: non-query interrupt received, switching to interrupt mode
Nov 18 18:24:53 serola-amilo kernel: [   29.612204] eth1: Radio is disabled by RF switch.

Koodia: [Valitse]
sami@serola-amilo:~$ nm-tool
...
- Device: eth1 ----------------------------------------------------------------
  NM Path:           /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/eth1
  Type:              802.11 Wireless
  Driver:            ipw2100
  Active:            no
  HW Address:        00:0C:F1:07:C7:AB

  Capabilities:
    Supported:       yes

  Wireless Settings
    Scanning:        yes
    WEP Encryption:  yes
    WPA Encryption:  yes
    WPA2 Encryption: yes

  Wireless Networks (* = Current Network)

Koodia: [Valitse]
sami@serola-amilo:~$ sudo lshw -C network && lspci -v
...
  *-network:1 DISABLED
       description: Wireless interface
       product: PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 6
       bus info: pci@0000:02:06.0
       logical name: eth1
       version: 04
       serial: 00:0c:f1:07:c7:ab
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm bus_master cap_list ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=ipw2100 driverversion=git-1.2.2 firmware=712.0.3:3:00000001 latency=64 link=no maxlatency=34 mingnt=2 module=ipw2100 multicast=yes wireless=unassociated
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
Subsystem: Fujitsu Siemens Computers Unknown device 1033
Flags: bus master, fast devsel, latency 0
Memory at <unassigned> (32-bit, prefetchable)
Capabilities: <access denied>
...

Kaikin puolin siis käy selväksi, että langattomaan ei saada yhteyttä (ajurit puuttuu?). Hirveimmät ratkaisut mitä olen tähän mennessä löytänyt tarjoavat varsin nurinkurista keinoa: Pitää asentaa Windows XP yhteen osioon ja suorittaa wintukka ajurit siellä! Paremmalta kuulostaa taasen ndiswrapper: http://linux.about.com/od/otr_guide/a/gdeotr70t02.htm

Ja sitten kysymyksiin:
1) Miten on mahdollista, että Feisty tunnisti langattoman verkkokortin ilman ndiswrapperia tai muita kepulikonsteja, mutta Hardy ei? En ainakaan muista asennelleeni mitään ndiswrapperia tai ajureita pari vuotta sitten.
2) Onko olemassa mitään muuta ilmaista keinoa saada ko. kortti toimimaan kuin ndiswrapper? Voisiko toimia joillain muilla vapaan koodin ajureilla?

Koitan tänään vielä Ibexin asentamista, vaikka olisin mieluummin halunnut LTS Hardyn.

Edit: Jaha, huvittavaa, löysin sitten tällaisen. Missähän tuo tuki oikein luuraa? Vai onko tultu siihen tulokseen, että noin vanhoja kortteja ei kannata enää tukea?

Edit: Ja nyt löytyi tällainenkin. Kait käytön laantumisen myötä ipw2100 paketin kehittely on sitten lopetettu  :o

12
Huomaan, että suomen Ubuntu-sivuilla on jo jaossa distro 8.04.1, vaan mitä uutta siinä on suhteessa distroon 8.04?

Toinenkin kysymys, eli miksi ihmeessä 8.04.1 saatavilla suomen Ubuntu sivuilla, mutta ei kansainvälisillä sivuila?

Pahoittelut, jos tätä on jo kysytty aiemmin. Koitin etsiä, mutten löytänyt aiheesta juuri mitään.

13
No johan on kaverilla ongelma... Hän tarvitsisi nettiyhteyttä saadakseen nettiyhteyden toimimaan! Kyseessä on Pythonilla ohjelmoitu USB-modeemin ajuri, joka ei suostu toimimaan koska Ubuntun distrossa ei ole python-twisted pakettia valmiiksi asennettuna. Tämä poikii ainakin kolme kysymystä:

1) Onko missään kattavaa listaa palvelinosoitteista mistä saisi ladatuksi pakettivarastoja sellaisenaan esimerkiksi USB-tikulle?
2) Miten saisi nettiyhteyden jaetuksi, jos käytössä on toinen kone missä yhteys toimii? Alakysymyksenä vielä: onnistuuko yhteyden jakaminen ja miten WLAN:n, bluetooth:n tai LAN-kaapelin avulla?
3) Eikö python-twisted pitäisi olla Ubuntussa valmiiksi?

14
Ubuntun aloittelijana ihmetyttää, että miksi Ubuntussa on sekä ohjelmavarastot että pakettienhallinta?
Lainaus
Suositeltava järjestys ohjelmien asentamiselle on siis seuraava:

        1.Asentaminen ohjelmavarastoista
        2.Ubuntulle tehdyn yksittäisen ohjelmapaketin asentaminen
        ...
Osaisiko joku selittää tämän? Eikö olisi yksinkertaisempaa, että olisi yksi työkalu kaikkien ohjelmien (sovellusten, ajureiden sun muun asentamiseen)?

15
Olen ymmärtänyt, että Linuxin pitäisi olla erinomainen monen käyttäjän OS. Vaan nyt kun vihdoin sain Synaptics Touchpadin toimimaan omalla käyttäjätunnuksellani niin se ei toimikaan, jos vaihdan käyttäjää. Siis toisella käyttäjätunnuksella tasohiiri ei inahdakaan.

Eikä tässä vielä kaikki. Kun sitten vauhdissa vaihdoin takaisin omalle tunnukselleni, niin Synapticsin ajuri ilmeisesti unohti käynnistää itsensä ja käytti sen sijaan tavallisen hiiren asetuksia tai jotain vastaavaa. Tasohiiri siis toimi, mutta ei mitkään sille Synapticsin soveluuksessa määrittämistäni erikoistoiminnoista. Asetukset tosin palautui, kun käynnistin koneen uudestaan.

Eikä tämä ollut ainut kerta, kun ohjelmat tuntuivat sekoilevat käyttäjän vaihtamisesta. Luulin, että uudelleenkäynnistämisen olisi pitänyt olla Windowsin mukana taakse jäänyttä elämää, vaan ei. Nyt joudun käynnistelemään konetta kokonaan uudestaan, jos vaihdan käyttäjää. Muutoin sovellukset eivät välttämättä käynnisty tai toimivat oudosti.

Edit: Muutin aiheotsikkoa tarkempaan muotoon, koska kyseessä loppuviimeksi täysin Synaptics Touchpad -spesifi ongelma. Kyseessä on Debian/Ubuntu -bugi joka ilmenee muissakin käyttöjärjestelmäversioissa, ei siis pelkästään Feistyssa. Ongelma on raportoitu täällä: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-input-synaptics/+bug/68370
mutta sitä ei ole vielä ratkaistu ja todennäköisesti ei ratkaistakaan ainakaan ennen Gutsyn julkaisua. Luhyesti bugissa on kyse siitä, että kannettavissa tietokoneissa kosketushiiri (touchpad) lakkaa toimimasta, jos käyttäjää vaihdetaan graafisen käyttöliittymän 'vaihda käyttäjää' -toiminnon kautta. Ulkoiset USB-porttiin kytketyt hiiret kuitenkin jatkavat toimimista.

16
Tiedonhaun puoliammattilaisena olen oppinut ainakin sen, että ihmiset laittavat hakukenttään yleensä 1-2 sanan mittainen hakulauseen. Näin teen itsekin. Vaan miten noita 1-2 sanaa hyödyntäisi parhaiten?

Tarkista ensin mistä indeksistä hakupalvelu hakee. Google globaalina hakukoneena vaatii hakusanoja jotka täsmentävät asiayhteyden. Esimerkiksi haettaessa Linux-käyttöjärjestelmissä toimivia ohjelmia pitää tällöin muistaa laittaa tuo linux-sana hakulauseeseen.

Jos taasen haet esimerkiksi tästä foorumista, niin täsmentämistä linux tai ubuntu sanoilla tuskin tarvitsee.Tämä varmasti kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta itse esimerkiksi tuossa taannoin en ensin tajunnut, että Ubuntu tutuksi -kirja on yksi monista wiki-kirjoista osoitteessa fi.wikibooks.org. Näin ollen wikibooks palvelussa tehtyihin hakuihin on järkevää lisätä sana ubuntu.

Lähde kuitenkin aina rajaamaan hakua yleisestä yksityiseen. Etenkin, jos olet epävarma, kannattaa ensin hakea yhdellä termillä. Esimerkiksi kaivattaessa lisätietoa ohjelmasta nimeltä Motion, riittää ensin pelkkä ohjelman nimi. Google globaalina hakukoneena löytää tällöin useammankin vastaavan nimisen ohjelman ja myös paljon muuta sanaan liittyvää. Seuraavaksi kannattaa rajata käyttöjärjestelmän nimellä. Ei kuitenkaan pidä rynnätä heti liian yksityiskohtaiseksi ja laittaa hauksi: ubuntu motion, vaan laajemmalla termillä: linux motion. Testaa itse edellisiä hakuja ja totea millä niistä tulee paras tulos.

Mieti myös rinnasteisia termejä. Jos esimerkiksi et Ubuntun ohjelmien lisäys ja poisto -toiminnolla löydä ohjelmaa sen nimellä, niin mieti mitä ohjelmalla tehdään. Käytä sitten niitä termejä haussa. Esimerkiksi langattoman laitteen hallintaan liittyviä ohjelmia usein kuvataan termeillä wlan, wifi tai wireless.

17
Käytän Ubuntu 7.04:n mukana asennettua Firefox 2.0.0.6 selainta. Ongelmana on selainikkunoiden koon muuttaminen. Suurentaminen esimerkiksi johtaa välillä seuraavaan lopputulokseen:

Eli välilehti tai selattava sivu ei kasvakaan selainikkunan kehyksien mukana. Toinen ongelma on se, että Ubuntu tai jokin Firefoxin osa ei muista ikkunan kokoa, jos olen välillä sulkenut koneen. Erityisen ärsyttävää on, jos Firefox tulkitsee pienennetyn koon olleen itseasiassa koko näytön kokoinen.

Ratkaisu löydetty: Vältä työpöytätehosteita, jos ilmenee mainitsemiani ongelmia Firefoxin ikkunoiden kanssa.

18
No niin, tässä ongelma. Komento 'sudo make' antaa vastauksen:

make -C /lib/modules/`uname -r`/build SUBDIRS=/home/sami/Lataukset/fsam7400-0.5.1 modules
make[1]: Siirrytään hakemistoon "/usr/src/linux-headers-2.6.20-16-generic"
  CC [M]  /home/sami/Lataukset/fsam7400-0.5.1/fsam7400.o
/home/sami/Lataukset/fsam7400-0.5.1/fsam7400.c:31:26: error: linux/config.h: No such file or directory
/home/sami/Lataukset/fsam7400-0.5.1/fsam7400.c: In function ‘fsam_map_memory’:
/home/sami/Lataukset/fsam7400-0.5.1/fsam7400.c:185: warning: implicit declaration of function ‘check_signature’
make[2]: *** [/home/sami/Lataukset/fsam7400-0.5.1/fsam7400.o] Virhe 1
make[1]: *** [_module_/home/sami/Lataukset/fsam7400-0.5.1] Virhe 2
make[1]: Poistutaan hakemistosta "/usr/src/linux-headers-2.6.20-16-generic"
make: *** [fsam7400.ko] Virhe 2

Koitan aloittelijan ymmärrykselläni asentaa langattoman laitteen ajuria Amilo M7400 kannettavaan, vaan purkamani paketin asennus ei etene alkua pidemmälle. Joutaisiko joku selittämään märkäkorvalle, että mitä tuo varoitus "implicit declaration of function ‘check_signature’" sun muut virheet oikein tarkoittaa.

Lisäys: Löysin toisesta foorumiviestistä vastauksen 'make'-komennon mahdolliseen toimimattomuuteen ja syynä lienee 'build-essential-paketin puuttuminen.

Sivuja: [1]