Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Samanta

Sivuja: [1] 2
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Ubuntu 23.10
« : 13.10.23 - klo:06.09 »
Uusin upea versio julkaistiin eilen. Kannatta asentaa ja kokeilla !

2
Haluasin saada Ubuntu 23.04:n KeepassXC sovelluksesta kohteen suoran avauksen netissä ja tekemään sen sisäänkirjatumiessa automaattisen täytön. Ubuntu 23.04:ssa on ikkunointijärjestelmänä Wayland ja vaatii lisäviritystä. Käyttiksissä joissa on X11 tämä toimii ilman lisäyksiä.

KeepassXc User Guide  eli Käyttäjän opas ( file:///usr/share/keepassxc/docs/KeePassXC_UserGuide.html) sanoo, että ''.... Auto-Type will be disabled when run with a Wayland compositor on Linux. To use Auto-Type in this environment, you must set QT_QPA_PLATFORM=xcb or start KeePassXC with the -platform xcb command-line flag. ...''

Voisiko joku opastaa missä tiedotossa ja miten voin toteuttaatämä lisäasetuksen ''QT_QPA_PLATFORM=xcb''.

Tai miten KeepassXC sovelluksen voi käynnistää  käyttiksen Pääteellä asettamalla xcb-lippu (anteeksi, jos tämä on epätarkka käännös tuosta Käyttäjän oppaan kohdasta).




3
Tämä Firefox ongelma on ollut minulla jo jonkin aikaa Ubuntu 22.04 LTS ja 23.04 koneissa, eli FF ei toteuta VR sivun (https://www.vr.fi) alkulehdellä olevaa 'Kirjaudu sisään' paniketta ja ei anna maksaa valittua junalippua kortilla eikä pankkisiirrolla. Voin valita haluamani junalipun, mutta en voi maksaa sitä, jolloin ostoprosessi keskeytyy. Muut pankkipalvelut ja -kirjautumiset toimivat FF:lla oikein. Mielestäni minulla on ollut FF:ssa  samat (tai lähes samat) asetukset jo monta vuotta ja aiemmin tätä ongelmaa VR:n lippujen kanssa ei ollut. Nyt 23.4:ssä on FF 105.0 ja sama ongelma jatkuu.

Minusta tämä ei ole Ubuntun ongelma, koska en voi maksaa VR lippuja myös FF:n kautta esim Fedora38 koneella, vaan törmään sielläkin samaan em. ongelmaan.

Edit1: Noin tunti edellisestä kokeilin vielä uudestaan Ubuntu 22.04:n FF 114:lla ja Ubuntu 23.04:n FF 115:lla VR:n lippujen ostoa (samoilla FF:n asetuksilla kuin tunti sitten). Tulos: Nyt molemmissa se välillä antoi ostaa ja välillä ei antanut ostaa. Outoa ...









4
Tänään jostain syystä tänään FF109 Ubuntu 22.04 koneissa ei näytä Yle Areenan videoita (sarjoja, elokuvia). Yle Areenan suorien ohjelmien toisto on onnistunut. Google Chrome 109:n kautta ne samat elokuvat ja sarjat näkyvät ongelmitta (sekä kuva että ääni). Kun olen laittanut samat ohjelmat ne toistumaan yhtäaikaa peräjälkeen, ensi FF sitten GC,  niin FF ei näytä, mutta GC näyttää. FF:lla sama ongelma läsnä jopa Yle:n Lasten Areenassa. Kokeilein 2:ssa Ubuntu 22.04 koneessa sekä yhdessä Fedorassa. 




5
Kyseessä on HP8570 läppäri, jossa on 2 kpl SSD kovalevyä. Levy/dev/sda on Win 10 ja /dev/sdb on Ubuntu 22.04 LTS.

Muutin 1.) molempien levyjen asiointityypin MBR -> GPT ja 2.) Bios:n käynnistystilan 'Vanha' (Legacy) -> 'Alkuperäinen UEFI (ilman CSM)' sekä 3.) asetin Bios:n Secure Boot:n päälle.

Tavallisesti konetta on käytetty kansi suljettuna ja kytkettynä sen telakkaan, johon (telakkaan) on  kytketty ulkoinen näyttö, näppis ja hjiiri jne .. Haittana näitä muutoksia edeltäneeseen tilaan on se, että nyt käynnistysvalikko tulee esiin vain kun läppärin kansi on auki. [Liitin tähän nykyisen käynnistysvalikon .jpg kuvan (4,2 Mt), mutta se, eikä se  .7z versio mene läpi.] Muuten tässsä koneessa kaikki toimii OK.

Ajoin sudo update-grub. Se ei auttanut em haittaan, mutta se antoi tällaisen ilmoituksen/varoituksen, johon en osaa reagoida enkä tiedä olisiko sillä mitään vaikutusta tähän asiaan:

user@HP8570:~$ sudo update-grub
[sudo] kauko-käyttäjän salasana:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.15.0-52-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.15.0-52-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.15.0-43-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.15.0-43-generic
Memtest86+ needs a 16-bit boot, that is not available on EFI, exiting
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done
user@HP8570:~$ 

6
Latasin uuden Ubuntu 22.04.1 iso-tiedoston Ubuntun pääsivuilta, tein siitä live USB asennustikun. Asensin sillä Ubuntu 22.04.1 LTS dual boot läppärin toiselle kovalevylle ja laitoin asennuksessa myös LUKS suojauksen. Asennuksen jälkeen lisäsin Tiedostot (Nautilus) - kansioon 'Työpöytä'- nimisen kansion ja asetin sen alle alakansion Työpöytä1. Tämän lisäyksen tein avamalla /Koti ->  .config -> gtk-3 -> bookmarks tekstitiedoston ja lisäämällä siinä olevaan kansiolistan loppuun yhden rivin (eli rivi nr 6 ), johon kirjoitin file:///koti/käyttäjä/Työpöytä ja tallensin ko tiedoston. Tämän jälkeen Työpöytä kansio näkyi Tiedostot kansioiden toiseksi alimpana rivinä ennen +Muut sijainnit riviä.

Koneen uudelleen käynnistyksen jälkeen Tiedostot kansiohin ilmestyy  'Työpöytä'- niminen kansio kahteen kertaan. Kun avaan Koti - kansion siellä näkyy  'Työpöytä' niminen kansio kuten pitääkin, mutta hieman erivärisenä. Kun avaan uudestaan bookmarks tiedoston em tavalla, niin kirjoittamani rivillä 6  lukeekin nyt file:///home/käyttäjä/Ty%C3%B6p%C3%B6yt%C3%A4. Kun korjasin tämän lukukelvottoman sanana tilalle Työpöytä ja tallensin sen, näkyy sama Työpöytä niminene kansio taaskin kahteen kertaan Nautiluksen listassa ja kun avaan bookmarks:n uudetaan niin rivin 6 kota on taaski lukukelvoton kuten ennen. 

Koska en saanut mielestäni tilannetta korjaantumaan siirsin kaikki omat työt pois Työpöytä kansiosta Asikirjat kansioon ja poistin bookmarks tekstitiedostosta kirjoittamani rivin nr 6. Nyt myös Nautiluksen molemmat saman nimiset rivit posituivat. 

Mitä tein vääriin tai miten toisella tavalla tämä tulisi tehdä, jotta ko lisärivi nr 6 näkyisi Nautiluksessa vain kerran ja säilyisi bookmarks:ssakin oikein kirjoitettuna, eli Työpöytä. Vai onko tässä käynyt niin, että nyt Nautilus ei ymmärrä ä- ja ö kirjaimia, vaikka tässki(kin) Ubuntun asenuksessa valitsin näppäimistöksi Finnish keyboard, no dead keys.

Anteeksi, että tästä tuli näin pitkä kirjoitelma, mutta yritin kirjoittaa asian tarkasti.


 


7
Kyseessä on Win10/Ubuntu 22.04 LTS kaksoiskäyttökone, jossa molemmat käyttikset on samalla kovalevyllä. Kun käynnistää Ubuntun, niin ruudun ylälaitaan tulee ensin joksikin aikaa ilmoitus:  /dev/sda6: clean, 302515/7872514 files, 22712816/3145856 blocks

Käynnistyksessä on mukana Grub Customizer.

Miten tämän ilmoituksen voisi saada ilmestymättä ruudulle ?

8
Tein juuri versiopäivityksen 2 läppärissä Ubuntu 20.04.3. LTS -> 22.04 LTS.  Niistä toisessa läppärissä tuli esiin outo ilmiö, joya siinä ei aiemmin ollut: päivityksessä tullut LibreOffice Writer 7.3.2.2 ei näytä sen (LO:n) aikaisemmalla Ubuntu versiolla tehdyn writer dokumentin sisällä olevaa kuvaa ja ei anna liittää kuvaa vanhaan dokumenttiin eikä uuteen dokumenttiin. Kuvien paikalla näkyy vain tyhjä raami ja kuvan nro. Kokeilin myös niin, että asensin päivityksessä tulleen LO:n tilalle Ubuntu Softwaresta libreoffice 7.3.2.2 (Canonical) snap-paketin (655,9 Mt), mutta silläkään ko. ilmiö ei korjaantunut. 

Toisessa päivitetyssä läppärissä tätä ilmiötä ei ollut ennen tätä versiopäivitystä eikä sen jälkeen.


 

9
Kyseessä on 2-levyinen läppäri jossa sda:1:ssa on Win10 ja sdb1:ssä on Ubuntu. Ubuntu ja Win käynnistyvät Ubuntun käynnistysvalikon kautta. OK.

Ubuntu 20.04.3 LTS uudelleen asennuksen jälkeen menin Ubuntun käynnistyvalikon kautta recovery modeen ja valitsin  sieltä rivin
’fsck  'Tarkista kaikki tiedostojärjestelmät’      ja  sain vastauksen, että:

/lib/ recovery-mode/recovery-menu: rivi 80: etc/defaults/rcS: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole.
fsck-util-linux 2.34
/dev/sdb5 on liitettynä
e2fscd: Ei voida jatkaa, keskeytetään.
Valmis, paina Enter

Pitääkö tai voinko tehdä tälle asialle mitään ?

10
Ihmettelen, miksi Areenan videoita katsellessa Firefoxissa minun pitää säätää ensin kuvan laatu asennosta 'Auto' alemmaksi, jotta Areenan videon kuva ja ääni toistuvat. Paras kuvan laatu minkä voin säätää on 720p 1.3 Mbit/s. Jos yritän sen parempaa laatua (esim 720p 2.1 Mbit/s), niin kuva ja ääni häipyvät ja joudun aloittamaan katselun ja säädön alusta. Tämä laatuongelma on ollut FF94:ssa ja nyt myös uusimmassa FF95:ssa.

Kummallista on että Ungoogled Chromium 96:ssa [asensin sen tällä ohjeella: https://askubuntu.com/questions/1298493/how-to-install-ungoogled-chromiun-on-ubuntu-20-04] eikä Brave:ssä ei ole tätä ongelmaa, vaan ne toistavat Areenan kuvan ja äänen häiriöttä laadulla 'Auto' (eli niissä ei tarvitse säätää ensin laatua alemmaksi).




 

11
Miksi ko. Ubuntu Suomi sivuston palvelin on joko alhaalla tai se ei toimi tai muuta vastaavaa ?

12
Latasin/asensin Ubuntu 20.04 LTS koneelle Ubuntu Software:sta KMahjong (Solitaire) lautapelin, 88 Mt. Peli ei toimi Ubuntu-koneella ollenkaan. Ubuntu-koneessa tulee ruutuun vain pelin tyhjä aloitusraami, mutta siinä pystyy asetuksissa laitamaan vain kielen, mikään muu ei toimi ja peli ei lataudu. Sama peli mun Manjaro koneella toimii Ok,  latasin sen Manjaron virallisista pakettilähteistä.

Yritin Ubuntu-koneella ratkaista tätä ongelmaa näillä ohjeilla https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/i-recently-installed-ubuntu-20-04-and-need-the-kmahjongg-library-to-activate-game-4175674915/ ,muta tulos oli negatiivinen.

Yksi tähän vastanneista (ehertman) arveli, että: ''... KMahjong sounds like it needs (at least parts of) the KDE/Plasma desktop to be installed, Which isn't installed by default in Ubuntu (though probably is in Kubuntu, the version with the KDE/Plasma DE). I'm not familiar enough with Ubuntu to know how to pull that in, but it is possible to install it alongside the gdm/gnome Ubuntu one.
Real Ubuntu users will have to help you further with this. ...''

Tämä pulma on ollut minulla ennekin. Joskus sain sen ladattua Ubuntu 18.04:een KDE Games:n sivuilta osana isompaa pelipakettia, josta sitten poistin muut, mutta nyt en enää löydä sitä pelipakettia. Samapeli on vieläkin KDE Games:n listoilla ja ladattavissa .git pakettina, joka vaatii koostamista ja porttaamista, kts. https://games.kde.org/download/.

Mutta löytyisikö helpompaa konstia, kun tämä peli kuitenkin on Ubuntu Software:n listalla ?




13
Haluasin lisätä Manjaro 20.1.2. Nautiluksen menuun uuden 'Viimeisimmät' - otsikon (=kansion), eli failit, jotka olen avannut viimeiseksi. Keskustelusta https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=53390.msg409114#msg409114 näkyy miten ko menuun voi lisätä uusia otsikoita (=kansioita). 

Mutta mistä kohtaa koneen tiedostoista löytyisi se kansio tai faili, johon on koostuu tieto viimeksi avatuista faileista, jonka kansion tai failin voisi sitten liittää tähän uuteen 'Viimeisimmät'- kansioon ?

Tällainen 'Viimeisimmät' - kansio on kiinteänä Ubuntun Nautiluksen menussa ylimmäisenä.

14
LibreOffice -> Työkalut -> Asetukset -> Kieliasetukset -> siitä aukeaa seuraavat 3 alakohtaa (alasivua):

1.) -> Kielet -> näyttää oikein, että suomi on oletuksena, koska tämän Manjaro- asennuksen pääasetuksissa suomi on oletuksena.
2.) ->  Kirjoituksen aputyökalut -> Käytettävissä olevat kielimoduulit -> Muokkaa -> näyttää oikein kaikki Voikko - ohjelman pääotsakket, mutta kaikki 'rasti ruutuun' - mahdollisuudet puuttuvat, eli ei voi valita mitään; Ubuntussa näkyy samat pääotakkeet ja jokaisen kohdalla on mahdolista ruksata haluamansa kohta
3.) ->  Voikko - valikon alla oleva sivo on tyhjä, eli mitään ei voi valita; Ubuntussa siellä näkyy Voikon eri versioiden valikko; Manjaron AUR repositorissa on tarjolla voikko-fi 2.3-1 sanakirjan paketti, mutta se ei asennu ja Paketinasentaja ilmoittaa, että kasaaminen (assembly)  ''EPÄONNISTUI (julkista avainta ei tunnisteta 3D309B604AE3942E) ==> VIRHE: Yhtä tai useampaa PGP-allekirjoitusta ei voitu tarkastaa! Kasaaminen epäonnistui: voikko-fi’’

Olisiko jollakin tietoa, miten tämän voi ratkaista ? Olen lähettänyt tästä bugi raportteja Manjaroon ja odotan vastausta.


15
Ubuntu tietokoneissa / Oikea GRUB2 versio ?
« : 13.08.20 - klo:18.14 »
BootHole-tietoturva-aukko on aiheuttanut monenlaisia toimia eri puolilla, kts. esimerkiksi https://wiki.ubuntu.com/SecurityTeam/KnowledgeBase/GRUB2SecureBootBypass.

Olen yrittänyt ajaa kaikki Ubuntun tulleet päivitykset sitä mukaa, kun niitä on tullut. Ajoin sekä Ubuntu 20.04 että dual boot Ubuntu20.04 + Win10 versio 2004 koneissa komennon grub-install --version ja sain molemmissa koneissa saman vastauksen: grub2 2.04-1ubuntu26.2. Ko. koneet käynnistyvät aivan normaalisti.

Minulla on vaikeuksia tulkita em. wiki.ubuntu:n ohjetta, onko se versio oikea päivittynyt versio ja tulisiko minun tehdä koneille jotain muuta, kuin odottaa uusia tämän ongelman korjaavia päivityksiä ? 






16
Multimedia ja grafiikka / Jami (jami.net) - toimiiko se ?
« : 13.06.20 - klo:20.15 »
Jami (https://jami.net/) kuvaa itseään GNU ohjelmistona, joka on Skypen vaihtoehto. Sen hyvänä puolena Skypeen verrattuna on mm että se ei vaadi pääsyä käyttäjän tietokoneen tiedostoihin (jamissa ko. luvan käyttäjä (account) voi myöntää ja/tai evätä sekä säätää muitakin lupia ja käytäntöjä).

Latasin Ubuntu Softwaresta jami - palvelun kahdelle koneelleni (131 Mt), joille kullekin tein erilliset jami-tilit (account)  ja erilliset salasanat ja viritin jamin asetukset mieleisiksini. Sain ne soittamaan toisilleen molempiin suuntiin (koneet oli kytketty yhteen ja samaan reitittimeen), mutta kutsutäpän ilmestymisen jälkeen kutsuääntä ei kuulunut ja yhteys ei syntynyt / ei auennut, kun kutsuun vastasi. Jamin tavallisten kuluttajien palvelun sanotaan toimivan vertaisverkossa, joten voisiko tuo toimimattomuus johtua siitä, että täältä (Suomesta /lähialueelta) ei löytynyt jamin vaatimaa vertaisverkkoa. Millaisia kokemuksia teillä on tästä jamista ?

17
Minulla Ubu 20.04 LTS:n aktivoitu Livepatch ilmoittaa, että: 

- Livepatch on päällä.
- Viimeisin päivitystarkistus oli x.y.2020  klo xxx:yyy
-  Päivityksiä ei ole toteutettu.

Mitä tuo viimeinen ilmoitus tarkoittaa KÄYTÄNNÖSSÄ ? Onko määrittelemäni päivitykset vain ladattu, mutta ei asennettu vai mitä ?  Eli mitä minun tulisi reagoida tuohon ilmoitukseen käytännössä.  En ole asentanut englanninkielistä Ubun:n versiota, josta pääsisin kurkaamaan mitä haluavat sanoa sillä kielellä.

18
Tämä ongelma koskee vain yhtä konettani: HP Compaq 8100 Elite SFF PC, jossa suoritin on Intel Core i3 CPU 530@2,93 GHz x 4, näytönohjain on Intel HD Graphics Interlake (ILK) ja RAM 8Gt, HDD 500 Gt. Ubuntu 20.04 LTS on toiminut nyt pari päivää ihan hyvin paitsi, kun yritän katsoa Yle Areenan lähetystä kokoruutu-tilassa 125%:n skaalauksella, niin kuvan päälle tulee lähes heti sama Areenan lähetyskuva alkuperäisen pienenä. Kun klikkaan ko pienen kuvan isoksi, ruudulta häipyy kokoruututilan kuva ja pieni kuva ja niiden tilalle ilmestyy vain kuva alkuperäisen pienenä Yle Areenan reunateksteineen ennen klikaamista kokoruutu-tilaan. Kun palautan näytön skaalauksen 100%:iin (tai poistan asetuksissa näytön skaalauksen murto-osalla), niin kokoruutu-tila toimii OK. Tässä koneessa ei ole muita käyttöjärjestelmiä.

Asensin Ubu 20.04:n tähän ns kylmäasennuksena tikulta. Mikä neuvoksi, jotta voisin säilyttää 125% skaalauksen saadakseni isommat kirjaimet Firefoxin ja LibreOfficen Valikkopalkkeihin ja muihin vastaaviin kohtiin ? Auttako jonkun asetuksen muutos ? Uusi kylmäasennus tikulta ? 

19
Yleistä keskustelua / Pitäisikö huolestua ?
« : 20.03.20 - klo:19.34 »
MS ostelee vapaiden ja avoimien ohjelmien infrat ja alustat sieltä sun täältä ja  .... muuttaa ne vähitellen rahantekokoneiksi  ... mitä siitä seuraakaan FOSSien kehitykselle  ?
Tässä yksi linkki: https://itsfoss.com/microsoft-npm-acquisition/

Mitä hyötyä Canonical saa WSL / WSL2:sta ?


20
Löysin tästä samanlaisesta asiasta vanhan kysymyksen & vastauksen 28.1.2009 ( https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=24473.msg185925#msg185925 ).
Yritin käyttää siinä kerrottua ratkaisua tähän nykyiseen Win 10 ongelmaan. Mutta Pääte ei tunnista silloisen käskyn alkua 'gksudo', vaan ilmoittaa:

@HP-EliteBook-8570p:~$ gksudo gedit /etc/default/rcS
Komentoa 'gksudo' ei löydy, tarkoititko:
  komento 'gfsudo' deb-paketista gfarm-client
Kokeile: sudo apt install <deb-paketin nimi>
@HP-EliteBook-8570p:~$

Vai löytyisikö tähän ilmiöön Ubuntun puolella joku muu ratkaisu ?

Netistä löysin ohjeita Win 10:n control panelin kautta asetuksen muuttamisesta InternetTime:ssa ( time.windows -> time.nist.gov),
mutta tämä muutos siirsi Ubuntun ajan 2 tuntia etuaikaan, joten palautin alkuperäisen time.windows- asetuksen.

Muokkaus: Löysin toisen ohjeen (https://mashtips.com/fix-linux-windows-dual-boot-clock-different-time/  ... näistä Method 2 ), jolla muutin Win 10 rekisterin asetuksia .... ja se toimi OK -> nyt Ubuntussa ja Win 10:ssä on sama oikea aika.

Sivuja: [1] 2