Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Jere Sumell

Sivuja: [1] 2 3 ... 5
1
Mitä tälläkin palstalla ollut juttua jo kivasti tekoälyn osalta, mitä AI -tutkimus on ottanut aimo harppauksia tuon OpenAI:n julkitulon myötä myös tavallisen kansan pariin, niin mitä katsoin eilen Opintopolku-palvelua, mitä itsestäni siellä on, niin löytyy koko kirjo valmistunut-statuksella kursseja ja koulutusta, varasijoja, ja sitten "Luopunut" -alottamisen jälkeen, ja yksi aktiivinen status siellä on "Optio", mitä Koronan aikaan meni niin sekavaksi, kun ohjeistusta ei ollut mitä B.B.A -tutkinnon jälkeen olin Data-analytiikan FM-opinnoissa, mutta siitä on optio aktiivisena olemassa, niin varmaan jossain määrin hyödennettävissä olisi, vaikka opintosuunnitelma on muuttunut muutamia kertoja sitten sen alkuvuoden, mikä siellä on aikaleimana.

Mitä tälläkin palstalla nostin esiin Tetris -ratkaisualgoritmistä, niin siitä nyt varmaan saisi jonkinlaisen lopputyön tehtyä, jos ottaisi oikein asiaksi ja se nimenomaan liittyy tuohon AI/Machine Learning/Deep Learning/Interaction/Communications -teeman, mitä edes Pro Gradussa, mikä on FM:n opinnäytetyösuoritus, siinäkään tarvitse mitään "uutta" vielä löytää siitä aiheesta.

Tälläkin palstalla pidempään alaa seuranneita ja alan ammattilaisia ja valmistuneita ja opiskelijoita, mikä on mielipiteenne?

2
Eilen tuli selviteltyä Javan virtuaalikoneen tuota muistimäärän uudelleenasettamista Eclipse IDE:ssä, niin mitä parametrit -Xms, -Xmx komentokehoitteelta ja Eclipse.ini tiedostossa määriteltynä nuo koot, mitä voi muuttaa niin siellä näyttäisi olevan oletuksena 2 gigaa tuohon GC:n käyttoon.

Mitä lopulta päädyin kun aloin ihmettelemään, saako tuon roskienkeruu-ohjelman tuhoamia ei käytossä olevia muistiviittauksia palautettua, niin luin pari artikkelia jossa oli toisessa todettuna kysymykseen vastaus "Mitä Javan sisäänrakennettu GC lopulta tekee tyyliin "It does Nothing". Sitten toisessa artikkelissa oli esiteltynä nuo JVM:n muistitasot.

Minkälaisia optimaalisia muistimääriä kannattaisi varata, vaikka Javalla nyt viime aikoina vähemmän ohjelmoinut mitään, mitä teoreettiset maksimit on käytännossä paljon suurempia mitä nyt ainakaan kotiläppäreissä ja tietokoneissa ole lähimainkaan, mitä voisi saada kevyemmäksi tuota kehitysympäriston toimintaa, jos pienentäisi noita muistimääriä, mitä koneessa on muitakin prosesseja ajossa samaan aikaan.

Joissain noissa emulaattoreissa on tullut vastaan muistinhallinan osalta tai ohjelman suorituksen osalta "unsafe", niin onko käytännossä niin, että jos asettaa nollaan nuo roskienkeruun varatun tilan, mitä käytännossä oliomuuttujien viittaukset ovat muistissa, sain sen käsityksen, joissain muissakin kielissä on roskienkeruu, esimerkiksi pythonissa, mitä pythonissa kaikki on olioita.

Vaikka koneessani on 8 gigaa muistia, tuntuu jotenkin hurjalta, että 2048 megatavua varattuna tuohon roskienkeruuseen.

Sama mitä kampusalueella siivojilla on robottiharjakoneet, mitä jossain kohtaa itsellänikin oli toiveammattina lakaisukoneen kuljettaja lapsena, ne fyysisessäkään maailmassa tuhoa niitä lakaistuja roskia, vaan ne täytyy ihmisen lopulta hävittää, tyhjentää se säilio ja viedä lajiteltuna oikeisiin roska-astioihin ne kiinteiston alueella. Sama varmaan robottiimureissa, mikä sekin on reaalielämän roskienkeruu-laite polypussikin pitää tyhjentää, varmaan robottiimuritkaan eivät täysin tuhoa kerättyjä roskia.

3
Jo jonkin aikaa olen käyttänyt aika paljon vapaa-aikaani Tetris -pelin parissa. Kiinnostukseni on alkanut heräämään Tetriksen ratkaisualgoritmeihin, mitä ilman koneellista laskentaa olen päätynyt melko itsenäisesti Pinottuun Tetris-Kombo -strategiaan, mitä pidän jokseenkin kustannustehokkaana ratkaisualgoritminä ja järkevänä tapana pelata Tetristä. Mitä julkaisin 5-osaisen minivideosarjan Youtubessa syyskuun alkupuoliskolla, sarjani lopetusjkso on tämä kyseinen Tetris -video. Se löytyy Youtubesta pseudonyymillä "Retroseppo", ja kirjoitin aiheesta artikkelinkin laajennettuani tuota retropeli-pseudonyymini konseptia Wordpress-blogiin retroseppo.wordpress.com johon olen kirjoittanut artikkelin tästä pinotusta tetris-kombo -ratkaisumetodista.

Varmaan tälläkin palstall on ainkin aiheen prissa jonkun tovin ainakin ajtuksen tasolla käynyt läpi, mitä tulee ratkaisuun, olisiko jotain vinkkejä antaa tai avainsanatermistöä, mistä lähtisi ajan kuluksi "opiskelemaa", verkkoresursseja yms. mikäli kiiinnostus kohdistuu Tetriksen ratkaisualgoritmin ohjelmointiin, voitaneen ki puhua AI:n ohjelmoinnista.

Tekstipohjinen ulostulo lienee formaalissa muodossa mahdollinen, mitä ensinnä pitäisi tietenkin nuo tetrominot määritellä abstrktilla tasolla ennen pelin ratkaisua ajatellen, että ulostulo mahdollinen mutta tästä jotain vinkkejä kaipaisin.

Avasin tämän säikeen nyt tänne "Pelit" -kategorian alle, vaikka ohjelmointi-kategorian allekin tämä sopisi varmaan hyvin.

4
Eilen päivitin päälle 2 vuoden tauon jälkeen Instagram-profiiliini uuden valokuvan, mitä otin selfien uuden lippalakki-hankintani jäljiltä, niin siinä määrin aktivoiduin siellä, että hyvääkin tavaraaa seinällä, mutta jotenkin tuntuu, että siinäkin oli ei niin kovin monelta päivältä tuli se tiedotus "Olet ajan tasalla", ja siihen pisteeseen mennessä oli enemmän kaupallisen puolen maksettua sisältöä, mitä niiden profilien halinnoijien, joita seuraan siellä. Onko jollain muulla tähän samanlaista kokemusta?

Mitä tuli katsottua, niin tuollainen sovellus, kuin Instagram Lite on olemassa, ja se on ilmaissovellus, mutta mitä luin ne muutamat käyttäjäpalautteet, se vissiinkän ei ihan toimintakelpoinen ole, mitä siinä oli useassa, että se on bugeja täysi.

5
Kirjauduin pienen tovin jälkeen tuonne Mastodo.fi -kotimaisen avoimen mastodon-alustan instanssille, ja kaksi käyttäjää oli ilmoituksissani tagannut myös minulle, että ylläpidolta on tullut tieto heinäkuun lopussa, että ajavat alas tuon palvelun, mitä ylläpitäjä argumentoi siinä tiedotteessa uskon rapautumista kyseistä avoimen lähdekoodin hajautettua alustaa kohtaan.

Onko täällä Ubuntu-palstalla muita, jotka ovat tuon saman instanssin käyttäjiä, onko joissain noissa muissa kotimaisissa mahdollisuutta siirtää suoraan tuota profiilia (importata) ikäänkuin 1:1:teen, jos kuitenkin haluan jatkaa vastaavan alustan jossain toisessa instanssissa ilman, että tarvitisisi koko profiilia uusiksi nollasta luoda. No, se nyt ei ole suuri homma, joskin tiedotteeni seuraajilleni ja seuraajat eivät sitten välttämättä ole enää saman instanssin käyttäjiä, mihin vaihdan.

Onko tästä jotain tietoa/muita tämän kyseisen mainitsemani kotimaisen mastodon-alusta-instanssin käyttäjiä tällä palstalla?

6
Mitä poistuin Twitteristä päivää ennen homma loppuun saakka kuitattu kun se muuttui maksulliseksi, niin tuossa viime kuun viimeinen päivä loin tilin tuonne Mastodo.fi -somealustalle, mitä ensin selvitin tuona Mastodonin avoimen lähdekoodin toimintaidean, mitä pidän sen lisäksi, että se on avoin, erityisesti "Sosiaalinen verkosto, joka ei ole kaupan", mainosvapaa ja muutoinkin vaikutti toimintafilosofia järkeenkäypältä.

Olen selaillut noita profiileja, mitä siellä ei ole kuin muutama hassu sata jäsentä tuossa Tero Ojalan adminina palvelinpuolella toimiva ylläpitäjä mastodon.social alusta allaan rautoineen, mutta hankaluuksia tuottaa löytää mitään mielenkiintoisia seurattavia kuitenkaan.

En ole sinne vasta kuin 2 postausta tehnyt, molemmat jokseenkin punavihreää politiikkaa, mutta se nyt ei pelkäksi polittisen ulostuloni ilmoituskanavakseni jää, ajattelin tehdä siitä itselleni elämässä tärkeiden asioiden osalta oman näköiseni, niinkuin elämänhistoriaani peilaten asiat, jotka ovat jääneet ja voimistuneet varhaisista vuosista lähtien ynnä muuta ja tottakai edesauttaa epäkaupallisena pysymistä.

Tuossa on selkeästi parempi enemmän varattuja merkkejä kirjoittaa postaus, mitä Twitterissä oli se 160, ensimmäinen postaukseni on uudelleenjaettu, mitä ihmettelin sitä, kun oli tuo Junnillan muutaman päivän mittainen äärioikeistokytkös-kohun takia päättynyt ministeripesti, mitä sillä hetkellä näytti olevan ykkös -topic niissä käyttäjien seinillä, joita luin silloin niin itsekin päätin aloittaa sillä. Esittely on vielä tekemäti #Hashtageilla, tänään ajattelin käyttää ajan kuluksi päivittää sitä profiilin pitäen ehyenä jatkossakin.

Itseäni kiinnostavat tagit tai aiheet, joita mielelläni luen netistä, ja seuraan on seuravaat poislukien ajankohtaisen politiikan:

#Kielet, #Kulttuuri, #Musiikki, #Kirjallisuus, #Runous, #Elämäntapaintiaanit, #Anime,#Japani, #Britannia, #Eric_Clapton, #Olut, #Alkoholi, #Asiaviihde (vanhan koulukunnan tavoin kuvat ja tekstit), muut mielenkiintoiset persoonallisuudet, #Psykologia, #Mallikkofilosofia, #Luonto, #Metsä, #Talous, #Tietoturva, #Linux, #Retro_videopelit, #Algoritmiikka, #Tetris,  #Turku, #IhmisenHistoria, #Evoluutio, tässä nyt tuli jo aika paljon, niin näiden pohjalta olisi kiva saada tärppejä profiileista, joihin haluaisin tutustua, alkaisin seuraamaan ikäänkuin, jos vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Yleensä pistän Facebook-seinälleni jaon uudesta blogipostauksesta, tai jotain jss haluan näkyvyyttä kontakteilleni ja koko muulle maailmalle, mitä itselläni on ne pääasiassa julkisia ne informaatio siellä saadakseni näkyvyyttä edes lähikontaktieni toimesta tiedottaessani jostain tietyistä asioista, mutta tätä en ole postannut jakoa sinne. Ainakaan vielä.

Pistän tähän nyt tuon profiilini URL:n, jos joku haluaa katsoa sitä, tai ei ole käynyt koko palvelussa, varmaan tällä palstalla kaikki on käynyt ainakin kerran tuolla katsomassa etusivua ainakin.

https://mastodo.fi/@Sumell

7
Tuli mieleeni, että aika vähällä olen säästynyt kaikenlaisilta verkkohuijaus/kiristys-yrityksiltä, mitä lähipiirini eräs henkilö sai yhtenään niitä ulkomaisia huijauspuheluita, niin kysyin onko niitä nyt tullut mitä olen järjestelmävalvojana heidän tietokoneessaan ja pistänyt sen järkevästi heidän tarpeitaan vastaavan seniorikoneen käyttökuntoon.

Aloin summaamaan omaa historiaani, miten itseäni on maalitettu, niin voin jakaa kokemukseni ja miten olen ratkaissut asiat, ja osa näistä on loppunut tyystin, eikä uudentyyppisiä ole tullut vastaan.

Itselläni on kokemusta kolmen tyyppisistä.

Mitä seuraan tuota Rikosuutiset.fi -olen jo pitkään seurannut päivittäin niin pari päivää sitten julkaistiin artikkeli, jossa poliisi varoittaa huijauslaskuista. Olen saanut jo pidemmän aikaa sähköpostiini tekaistuja laskuja, joista minulta rikolliset yrittävät lypsää rahaa.

2-3 firmaa suomalaisten firmojen nimissä niitä tulee, ja sitten siinä on, että minulla on jokin todella pitkän aikaa sitten erääntynyt lasku maksamatta siitä eräpäivästä päätellen, mitä niissä on sen lisäksi, vaikka se Oy:stä päätellen on suomalainen firma, niin pankkiyhteystietona, mihin lasku pitäisi maksaa, on Latvialainen pankkkiyhteys siitä alkutunnistekoodista päätellen. Useimmiten ne menee Googlen roskaposti-kansioon suoraan, mutta ei aina, mutta poistan ne aina joka tapauksessa.

Itselläni ole sen nimisten firmojen kanssa mitään sellaista tekemistä ja mitään tekemistä ollut, mistä niitä laskuja tulee, saati sitten Latvian suuntaan yhtään mitään kontaktia.

Facebookissa nyt on arkipäivää varmaan jokaiselle, että automatisoidut bottitilit, joissa profiilin sisältö kattaa korkeintaan 1 kuvan tai jotain, niitä kaveripyyntöjä naisilta, jotka etsivät seuraa, jonkintyyppisiä escort-botti spammia, mitä olen jonkun verran selaillut seuranhakusivuja, niin on selvää, että varmaan niitä sitten tuleekin.

Kerran on tullut Facebookissa pornokiristys, vaikka en ole missään tekemisissä noita videoilmaiskatselu-sivuja ilman kirjautumista aika harvoin niitäkin katson, enkä tee kaupallista yhteistyötä minkään tahon kanssa.

Se oli aika tökerösti toteutettu, että minua oltiin kuvattu tällä läppärini webkameralla ja sitten siinä oli, että pistävät videon levitykseen ja lista kaikista Facebook-kontakteistani, ainakin niille jonka jälkeen oli se lunnasvaatimus, miten pitää toimia, että video ei lähde jakoon.

Toimisin siten, että mykistin kyseisen botin, ja poistin sen sieltä listastani, ja ilmoitin Facebookille siitä, että kyseessä on huijausbotti. Alunperin oma vika vähän, kun ihan järkeenkäypän aidon oloisen ihmisen profiililta vaikutti, ketä oli lähettänyt kaveripyynnön, niin menin hyväksymään sen, vaikka en yleensä hyväksy tuntemattomien kaveripyyntöjä, mutta profiili erosi noista yhden postauksen automaattibottitileistä täysin.

Yleensä noissa valtamedian uutisoinneissa poliisin vinkki on, että kannattaisi ilmoittaa poliisille, jos saa jonkun tällaisen huijausviestin yms, mutta en ole mistään ilmoittanut polisiille, erityisestikään siitä syystä, mitä varmasti poliiseille tulee lukuisia vastaavia ilmotuiksia, mitä vastaavat botit esim.tuo Facebookin pornokiristys, ne massapostittaa lukuisille Facebook-käyttäjille sitä samaa, niin sen lisäksi, että poliisien saattaa olla vaikeaa jäljittää tekijöitä, mitä ne toimivat kansainvälisesti Suomen rajojen ulkopuolella täysin ammattimaisesti sen lisäksi, vaikka poliisi saisikin selvitettyä sen alkuperän, niin en hyötyisi siitä mitään.

Jos poliisit nappaavat kiinni ne päätekijät, niin sinä aikana on varmasti syntnyt 2 koplaa lisää, jotka tekevät samaa, joten siinäkin mielessä noista on turha ilmoittaa mielestäni.

Enkä ole menettänyt yöuniani näiden takia. On ihan totta, että joiltain huijausyrityksiltä kohteeksi joutumista on melkein mahdoton välttää, mikäli netissä roikkuu ajallisesti näinkin paljon pääasiassa, mitä itse.

8
Piidemmän aikaa sitten jo miettinyt, viimeksi tänään taas mitä ihmisen perimään liittyvä data on merkkijono-tyyppistä tietoa numeroita ja kirjaimia lopulta. Lisäksi on jo pitkän aikaa sitten ollut mahdollista selvittää käsittääkseni ihmisen koko perimään liittyvä historia vielä pitkään elämän päättymisen jälkeen. No siitä nousee sitten kysymys, miten ruumis pitäisi hävittää, jotta todennäköisyydet tippuisivat mahdollisimman hyvin alas, että mahdollisimman vähän mitään pystyisi kukaan selvittämään enää sitten, kun elämä päättyy jossain kohtaa.

Käytin jonkin aikaa tähän aika kauan aikaa sitten jo, mitä selvittelin tätä asiaa, niin päädyin siihen mitä nyt kotimaisessakin valtavirtamediassa on esiintynyt vesituhkaus yhtenä vaihtoehtoa, mutta siinä artikkelissa taisi olla jokin asiantuntijakommentti, että tämän mielestä todennäköisemmin ei tule mitenkään nousemaan trendi sen suhteen Suomessa toviin.

Jos nyt vesituhkaus on järkevä vaihtoehto, melkein testamentti kannattaa tehdä sitten jossain kohtaa, viimeisenä toiveena miten haluaa itsensä kohdalta sitten toimittavan, mitä olen vakaasti päätynyt siihen lopputulokseen, että en halua että mikään minussa elävä organismi jatkaa missään muodossa elämää enää fyysisen oman elämäni päättymisen jälkeen tässä maailmassa.

Se ja lopulta sitten taida olla omissa käsissä kuitenkaan, kuitenkin krematorion se työntekijä, joka suorittaa sen vesituhkausprosessin, jos se ottaa näytteen sen aktin aikana, sitä ei voi käsittääkseni millään muotoa vaikuttaa siihen se ei ole omissa käsissä.

En tiedä, en käsittääkseni ole mitenkään vainoharhainen, mutta ajatus tuntuu aika pelottavalta lopulta, vaikka tällä hetkellä ja voisi olla myös huolestunut siitä, mitä tekoälyn kehityksen saralla otetaan suuriakin askeleita, mihin se lopulta sitten johtaa ja millä aikavälillä sitten.

Kirjoitan nyt tänne tästä, mitä varmaan moni muukin on miettinyt samaa, mitä noissa keskusteluissa maailmalla niihin ottaa osaa tästä aiheesta sellaistakin koulutettua porukkaa, kenellä on molemmista tieteen oppialoista tutkinto. Tätäkin palstaa lukee aivan varmasti joku, ketä miettinyt samaa, tai omaa jonkin mielipiteen tai ajatuksen tästä aiheesta.

Ensimmäisen kerran havahduin tätä miettimään, mitä joskus television kaapelikatselukortti-aikana History -kanavalta tuli sarja, jossa oli aiheena oman aikansa merkkihenkilöiden perimä selvitettynä, mitä siinä nyt lähinnä on näitä Einstein ynnä muiden aikansa viisaiden hautoja kaivettu tieteen nimissä ylös sen näytteen saamiseksi.

No itse nyt ole rahvasta kummempaa mikään oman aikani merkkihenkilö lainkaan, enkä halua olla sellainen, mutta jokseenkin tuo ajatus tuntuu aika pelottavalta, että oman elämän päättymisen jälkeen jostain taholta kaivettaisiin uutta tietoa perimääni liittyen, vaikka sitä nyt ei sitten enää itse joudu käsittelemään siinä kohtaa sitä asiaa, mutta silti se vaikuttaa pelottavalta ajatukselta.

9
Mitä  tutustuin aika pitkän aikaa sitten Facebook-seinälleni tulleen mainoksen kautta mahdollisuudesta rekrytoitua ohjelmistokehityskonsulttina siten, että siinä se rekryfirma, jonka listoilla ohjelmistokehittäjä on, järjestää sen asiakasprojektin, ja sitten ohjelmistokehittäjä toimii asiakasrajapinnassa "yrittäjämäisesti" toki itsenäisesti, sitten palkka käytännossä laskutuspalvelu Ukon tms. kautta, tai sitten oma firma taustayhtioksi, OY on kätevin. Onko tällä palstalla kokemusta, tai joku on noissa firmoissa. En muista firman nimeä, noita näkojään ainakin Helsingin alueella on useampia, Turussa ei liene yhtään.

Tämä voisi olla ihan potentiaalinen tyollistymismuoto itselleni tällä hetkellä elämäntilanteeseeni nähden hyodyntää osaamistani, varmaan noissa firmoissa niitä tyotarjouksia tulee sen perusteella, mitä ohjelmointikieliä/tekniikoita ja mitä sinne varmaan joku kyselylomake täytetään, sitten sen perusteella miten matchaa ton rekryfirman joka hankkii ne asiakasprojketit ni täsmää heidän asiakasyritysten tarpeisiin?

Kykenen toimimaan asiakasrajapinnassa yrittäjämäisesti, ja ymmärrän viestinnän merkityksen oleellisena osana ja vuorovaikutuksen, enkä ole nenä kiinni pelkästään ohjelmoinnissa, se on vaina yksi osa koko tyon kuvaa se tekniikan implementointi.

Olen yrittänyt kaupitella validoituja HTML-lomakkeita loppuratkaisuun saakka, kotisivuratkaisuja alusta loppuun "avaimet käteen" -periaattella yms. mutta asiakasprojektien saanti tuottanut vaikeuksia, koska en pidä varsinaisesta myyntityostä, vaikka olen supliikki myyntihenkisesti ymmärrän sen myyntipuheen oman firman eduksi päivän valon kestävällä tavalla.

Tämän kaltainen tyollistymismahdollisuus sopisi elämäntilanteeseni, mitä en ole TE-toimiston asiakas enkä sosiaalipalveluden tai -toimiston kirjoilla, niin sitten kun tuo YEL-vakuutuksen raja ylittyy, niin se ei ole ongelma maksaa YEL-vakuutusta kevytyrittäjänä, ainakin aloittaisi oman asiakkuuden maltilla vähitellen kehittää toimintaa, ja katsoa miltä vaikuttaa noi asiakasprojektien hankkijafirmat ohjelmistokonsulteiksi.

Käytännon kokemuksia näistä kaipaisin, ja ihan konkreettisesti omia kokemuksia noista eri firmoista, mitä niitä näytti tulevan hakukonehaulla useampia Helsingin alueelta.

Muutaman kerran Helsingissä käynti esim. kuukaudessa ei ole ongelma Turusta junalla, eikä kustannuskysymys, mutta nykyisin tämä vaikuttaa olevan teknologian nykyisin jo salliessa tämän hybridi/etä-yhtedenpidon, kunhan palkka maksetaan Suomesta kotimaiselle pankkitilille Euroissa verotuksellisista syistä, ja sitten siinä on tuo eläkekertymä myos varmin.

Mikä tämän palstalaisten kokemus näistä on

10
Avasin tälle nyt oman keskustelusäikeen, mitä siirtyi liikaa Offtopiciin tuolta, mitä "Reksa" tiedusteli tuosta Adélie-distron virallisen kotisaitin alasolosta, niin päädyttyäni muutaman tunnin syvennyin jokseenkin Power PC ja Apple Machintosin vanhat Applen MacBook G3- vaihtoehdot Applen omille käyttöjärjestelmille tietokoneen elinkaaren pidentämisen toivoa elättäville, vaikka itse en Applen yhtään laitetta ole koskaan omistanut, enkä omista tällä hetkellä, tulevastahan ei tiedä.

Vastaan tuli Parrot OS, joka tuli itselleni jokseenkin tuoreena uutena tapauksena vaihtoehto Kali Linunxille, mitä Kalia olen pitänyt lähes tyhmää kyllä ja vastoin arkiajatteluani ilman kyseenalaistamista turvaliisuuspuolen ja ammattilaisten käytössä penetraatiotestauksen ehdottomana ykkösenä.

liekö Italialainen tiimi taustalla tuossa Parrot OS:ssä, mitä tein sitten haun Parrot OS versus Kali Linux, niin tuo Parrot on kevyempi vissiin, mutta sitten kun ajattelin tehdä Virtualboxissa virtuaalikoneen siitä, niin tyssäsi Hyper-V -X -virheeseen se koneen ajo, kun tuo Parrot OS 64.bittinen järjestelmä ei ensisijaisesti toimi tässä prosessoriarkkitehtuurissa, mikä tässä HP Pavillon läppärissäni tässä on. Tuollahan olisi BIOSissa saa tuon -X virtualisoinnin prosessorin osalta enabloitua, mutta siinä ohjestuksessa on, mitä katsoin sitä käynnistettyäni koneen uudelleen, niin siinä BIOSin inforuudussa lukee, että sitä ei suositella otettavan käyttöön siitä huolimatta, vaikka käyttäisikin ohjelmia, jotka vaativat sen tuen raudalta. Annoin olla se pois käytöstä, mikä siinä defaultina on ja poistuin BIOSista tällä kertaa discarded changes Yes To All.

Itselläni on tässä HP Pavillon Laptopissa Intelin Core i5 8.sukupolven 64 bitin neliydinprosessori.

Luin tuolta Virtualboxin tukifoorumilta, että muillakin olisi tähän Debianiin pohjautuvaan järjestelmään virtuaalikoneen luonnin jälkeen ajo-ongelmia, niin joku vinkkasi siellä, että pitää valjastaa kaksi ydintä tämän käyttöön, mutta se nyt ei ratkaissut tätä ongelmaa.

Tuolla Parrot OS:n tuo levykuva nimessäkin on tuo Parrot OS Security .64 AMD, virtualisointituki on tässä tosiaan intelin prosessorissa BIOSista saatavilla, niinkuin kerroin tuossa ensimmäisessä kappaleessa, mutta tästä olisi kivaa kuulla, onko mahdollisesti jotain sivu/haittavaikutuksia normikäytölle Windows 10 Home -koneessa, jos tuon laajennustuen enabloi tuolta BIOSista, kun VirtualBoxissa saisi mahdollisesti sitten myös ajoon tuon ParrotOS:n. Toimiiko se sittenkään? Windows 10 Homessa ei saa Hyper-V -tukea asetuksista säädettyä, pitäisi upgradeta PRO -versioon vähintään, mutta en nyt tuon takia lähde hankkimaan lisenssiä, että saisin katsottua tuota ParrotOS:ää virtuaalikoneena.

Tällä hetkellä minulla ei ole raudan puolesta yhteensopivaa tietokonetta, johon voisin asentaa natiivina sen, vaikka 3 läppäriä tässä nyt tehokasta onkin tällä hetkellä 2 aktiivikäytössäkin, mutta ne pitää nyt olla se state ja konffit, ohjelmistot yms., mitkä niissä nyt tällä hetkellä on.

Tuo Reksan säieavaus, josta siirsin osan tekstistä tähän, jossa luisuin offtopiiin, on seuraavassa:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?PHPSESSID=bgv4j8ulpm8qkh8fov70k4v33l&topic=57943.msg441836#new

11
Tuossa mitä annettiin vinkki web-tulostukseen liittyen vadelmatietokoneen valjastamisesta tulostinpalvelimeksi, niin kävi mielessä mitä tässä siitä lähtien olen pohtinut sitä, kuinka hyvin Raspberry Pi 3 -yhden piirilevyn tietokone soeltuisi yrityskäytön palvelimena?

Entä mitä käyttöjärjestelmä OS -vinkkejä voisi olla, jos nyt vaikka kokeilisi pistää tuon tulostuspalvelimen pystyyn, vaikka se ei ole se televiestintä/Internet -palelut liikeideani. Onko Ubuntu Server -ylivoimaisesti paras kuitenkin, vai onko muita varteen otettavia?

Onko täällä palstalla muuten pienyrittäjiä, joilla on raspi yrityksen it-infran sydän?

Mulla ois hyvä liikeidea "maailmanlopun" algortimiin liittyen, mitä olen katsellut tuota ChatGPS -python -kehityspuolta APia, niin ajankohtainen jokseenkin uniikki idea Suomen mittakaavassa pistää pienellä alkupääomalla firma pystyyn, ja aloittaa epäkaupallisesti ilman liikevaihtoa ensin pitää yleisö rakentaa. Ansaintalogiikka olisi lopulta aivan päivänvalon kestävä. 

Muutaman raspberry Pi -koneen koteloineen hankkisin tuotannontekovälineinä, ja sitten DNA:lta tuon yrityskaistan, niin saisi kiinteän IP-osoitteen firmalle, ja rakentaisi sen IT-infran puhtaalta pöydältä tuohon makuualkoviini, niin tulisi uutta konetta verkkoon hakkeroitavaksi haasteena julkisesti ainakin, mitä päivän valon kestävä verkkokäyttöliittymä ja sisältö, mistä toimintaa voisi seurata olisi olemassa. Vähän haastetta puolin ja toisin, mitä tässä kämpällä niin paljon vapaa-aikaa niin voisi jotain itsensä työllistämistä tässä harkita tämän tietokoneharrastuksen parissa, mitä kuitenkin lähes kaiken valveillaoloajan näiden parissa olen sen ajan, mitä vietän tässä kämpillä vuokrayksiössäni.

Vähän offtopic, mutta opiskelukaverini, johon pidän vielä yhteyttä opintojen jälkeen, niin kertoi, että ei keksi oikein mitään laillista käyttöä tuolle Raspberry Pi -tietokoneelle, niin oli ideoinut jotain asiakaskävijälaskuria kivijalkaliikkeisiin, jossa sitten oliko se johonkin Google Analytics palveluun, tai vastaavaan integroituna se softa, joka on ohjelmoituna alusta pitäen, niin kivijalkaliikkeen pitäjä saisi Big Dataa asiakaskäynneistä. Ehdotin, että voisi olla järkevämpää valjastaa raspi varashälyttimeksi kivijalkaliikkeisiin, aletaa ideoimaan sellaista, ja pistetään firma pystyyn, mutta se idea oikein ottanut ainakaan silloin tulta purjeisiin.

Tämä nyt oma liikeideani ei ole verkkoisäntäpalvelut, eikä affimainontaan perustuva verkkosivu, vaan päivänvalon kestävällä ansaintalogiikalla oleva korkean moraalin televiestintä/Internet - palvelut -kategoriaan kaupparekisterissä menevä, eikä liity kävijälaskurin eikä tuohon varashälyttimeen mitenkään.

No, takaisin Topiciin,

Onko tuo Ubuntu Server Raspberry Pi 3 -tietokoneessa järkevin kuitenkin, miten empiriinen kokemus tällä palstalla varmaan monellakin ainakin verkon painona palvelinkoneena on kotiverkossa tuo vadelmatietokone? Entä onko täällä palstalla pienyrittäjiä tässä tietokoneinsinööri IT-alalla, joilla olisi tuo IT-infran sydän kestävän kehityksen mukaisesti hiilijaljnjälki kompensoituna raspi-sydäminen IT-infra omassa firmassa? Miten se mahtaisi luonaa yritys-it-osaston rautaympäristönä?

12
Tämän kaltainen aivojumppaa minulle / ongelma tässä alkoi viime yönä 4:10 herättyäni kolmen tunnin yöunilta.

En ole edes yrittänyt vielä implementoida millään ohjelmointikielellä tätä käytännössä, pitää ensin saada abstraktilla tasolla pseudokielellä toimimaan teoriassa.

Tässä nyt paras, mihin olen jäänyt jumiin:

Koodia: [Valitse]
MODULE SARJOITA (A [], LKM):
ualkiot = "";
x = A.LENGTH;
laskuri = x;
DO:
IF (X-1 >=0):
FOR (Y=X;Y<LKM;Y--):
ualkiot+ = A[y-1]
ELSE:
PRINT (ualkiot)
x--;
laskuri--;
WHILE ((x-lkm >=0))
MODULE END

Esimerkiksi jos syöteparametrit ovat seuraavat:
A[] = {1,2,3,4,5,6} ja LKM 4
niin tulosteena pitäisi tulla seuraavat numerosarjat kombinaatiot kaikki mahdolliset:

1,2,3,4
1,2,3,5
1,2,3,6
2,3,4,5
.....
3,4,5,6

Osaisiko joku minua viisaampi auttaa tässä?  Varmasti tällä palstalla moni on käynyt tämän itsekseen joskus ohjelmoidenkin ihan käytännössä ohjelmoinutkin vastaavan?

13
Oppaan vaikeusaste: Aloittelija/Helppo
Toimivuus testattu: 01.03.2023
Kone, jolla testattu: 
Lenovo-G505s -kannettava
AMD A-Series 64bit 4-ydin -prosessori
8 gt RAM
DVD-RW
Järjestelmä
Linux Mint 20.3 (Una)

Kirjastolainat talteen omaan käyttöön omalle kiintolevylle. (Toimiva ratkaisu, poistin materiaalin oppaan demonstroimisen vuoksi, enkä harrasta piratismia)

Ohjelmat, joita tarvitaan:
CD-Rippaus -työkalu
Asunder
DVD-Rippaus
dvdbackup – komentopäätetyökalu
handbrake handbrake-cli

Ohjelmoien asennus
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install asunder
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install handbrake handbrake-cli
CD-levyn ääniraitojen rippaus äänitiedovinkitstoiksi -

Asunder – asetuksista kannattaa vaihtaa cddb-levytietojen haku verkosta osoitteeseen:

gnudb.gnudb.org (oletus freedb.freedb.org oli kuollut, kun kävin tämän prosessin läpi) (01.03.2023)


Haetaan levyn tiedot verkon yli toimivasta osoitteesta, ja klikataan ”Rippaa”

DVD-Rippaus
Jos halutaan koko DVD (myös kopiosuojatut [crypted] .VOB tiedostot saa kätevämmin oman kokemukseni mukaan seuraavalla komennon kytkimillä)
Koodia: [Valitse]
dvdbackup -M -o /home/vieras/Työpöytä/RIPit -p-M kopioi koko levyn
-o ulostulopolku
-p progressbar reaaliaikainen edistymisen seuranta


14
On olemassa varmaan muitakin pelityyppi-genrejä, joissa joidenkin kriittisten niiden objektien fysikaan mallintamisen osalta on sillä tavalla toteutettuna, että sitten se peliobjektin käyttäytyminen on mahdollisimman realistisen oloista. Lähinnä kävi tämä mielessä jalkapallopelien osalta, missä nyt ehdoton edellytys, että se pallo nyt siinä se nyt tärkein, että se nyt ainakin on mahdollisimman realistinen.

Mitä siinä funktiossa, tai metodissa on missä laksetaan sen pallon uusi sijainti siinä pelialueen koordinaatistossa, niin siinä on niin monta syöteparametri-muuttujaa, ja mitä sitten kehittäjien päätöksellä se toteutus sitten on ensinnäkin mahdollisimman liki toisiaan ne eri arvot lukusuoralla, en tiedä varmaan nyt käytännössä voisi kuvitella, mitä EA:n se Fifa - sarja onko siinä tällä hetkellä realistisin sen pallon käyttäytyminen, niin onko siinäkään nyt kovin useankaan desimaaliyksikön edes sadasosan tarkkuudella niitä liukuluina muuttujat, mitä se järkyttävät laitteistovaatimukset tulee juuri varmaan pääääntöisesti tästä syystä, koska mitä realistisempi vaikutelma ulospäin sen fysiikan mallinnuksen ansiosta on haluttu saada, niin sitä enemmän se ohjelman suorittaminen vaatii laskentatehoa ainakin.

Taas olen sillä tavalla jokseenkin aktivoitunut enemmänkin pienen tauon jälkeen ajankuluksi pelaamaan tietokoneella, tai konsolipelejä, niin mitä eilen katsoin tuon Rayman Definitionin minipeliä sitä Kung Fu Ball, mikä siinä on, tämä kävi mielessä. Mitä joskus ostin pelin XBOX360 - konsolille ennen tietojenkäsittelyn virallisen opiskeluni alkamista, niin opintojen päättymisen jälkeen jäsennän eritavalla ja käsitän sen lähestymistavan, josta käsitän nyt jokseenkin jonkin pelin, kun tutustun johonkin uuteen peliin.

Tämä nyt siinä kiinnostaa, jos jotain mielipiteitä heräsi, ja kirjoitin tästä myös pseudonyymilläni kirjoittamaa nyt sillä tavalla-ei - teknisorientoitunutta humaanina luonnolisten puhuttujen kielien harrastusta pitävänä blogia netissä, niin tuli nyt siinä määrin profiilia täysin hoaxilla eheyttä särkevä tyly luonnontieteiljän artiikkeli postaus ihan julkaistuksi. No, jääköön ainoaksi.

https://petrilius.vuodatus.net/lue/2023/01/rayman-definition-kung-fu-ball-minipelin-ongelmat-ja-ratkaisut-strategiasta

Jos tuosta nyt jotain kommenttia joku herää, tai vasta ensimmäisen kerran törmää Petri Lius -bloggaajaan, niin tämä nyt siinä määrin oli lähteenäni tähän säikeen avaukseen.

Kuitenkin ne pääteemat, tai tagit, mitä tähän kokonaisuutena liittyy, niin on varmasti monen tämänkin palstan keskustellijan mielenkiinnon kohteena.

15
Yleistä keskustelua / Open AI - Chat Gpt -botti
« : 07.12.22 - klo:09.56 »
Tänään tutustuin aamulla rekattuani tuon @iki -osoitteeni kanssa ja omalla puhelinnumerollani tuon tekoälyn ja koneoppimisen avulla toteutetun Open AI -Chat Gpt -bottisovelluksen testatakseni sitä.

Vaikuttaa aika pätevän oloisilta vastauksilta, mitä ainoastaan suomen kielellä tein hakuja. Mutta ainakin tällä hetkellä jo pätevän oloisia vastauksia ja ymmärtää hyvin suomen kieltä. Tällä hetkellä jo jättämässä perinteiset humaanit runoilijat, laululyriikoiden yms. varmaan osittain toimittajiakin tyottomäksi mitä kirjoitin esimerkiksi haku-querynä "Haluan kuulla runon", niin positiivisen vireen luontorunon botti generoi vastaukseksi.

Tämä on nyt Beta-vaiheessa tämä botti, mutta vaikuttaa siltä, kun aika kuluu, tämä on jokseenkin merkittävä, mitä tekoälyn ja koneoppimisen keinoin oppiva, kasvava tekoäly humaaneissa luonnollisissa puhutuissa kielissä näyttäisi olevan edistyneellä tasolla jo tässä beta-vaiheessa.

Minkälaisia havaintoja muilla tämän palstan keskustelijoilla tästä. Ilta ja ensi yo meneekin tuossa ohjelmointirajapinnan, Apin selailussa, ja teen lisää humaaneja hakuja, mitä pythonillakin voi ohjelmoida hyodyntäen tätä AI-koneoppimis-sovellusta.

16
Eilen illalla tulin kerranneeksi ohjelmointiin liittyen "Boxing" -termin, ja mitä opiskeluaikana en aivan heti yhdistänyt sitä polymorphismiin niin pienen kaivelun jälkeen kävi ilmi, että tuosta mukautuvuudesta tai muuntumisesta morphing, on olemassa boxing -avainsanalla akateemisia papereita jo 1990-luvulta.

Mitä jäi myos se käsitys, että noiden haitta-ohjelmistojen ohjelmistoinsinoorit hyodyntävät tuota olio-ohjelmointiin liittyvää polymorphismin periaattetta aika tadokkaalla tavalla varmaan tunnetuin ilmentymä, tai malware-ohjelmistoista on tuo Ransomware. Jäi jotenkin se käsitys, että se ohjelmistona siinä on tekniikan tausta tuossa polymorphismissa aika pitkälle. Omaa konettani kukaan rikollinen vielä lukinnut edes osittain tietääkseni, ainakaan siten että olisin saanut mitään lunnasvaatimus/rahankiristysviestejä missään kanavassa ja vaikka saisin en maksaisi niitä. Tuo Ransomware aika hankala case, jos se sattuu omalle kohdalle siten, että itse on uhri.

Kyllä mielestäni tuo Boxing ja polymorphismi jotakuinkin ainakin related to, similiar to -kategoriaan menee, vaikka ne ei ole synonymeja. Vai olenko aivan hakoteillä.

17
Tässä aamusella aikani kuluksi selailin YLE:n oppimisen verkko ja Internet -kategorian materiaalia, ja päädyin tekemän Sitran Digiprofiili-osaajatestin.

Sain tulokseksi "Olet Epäilevä digi-pro", ja mitä siellä oli pälle 30 000 ihmistä ympäri maailmaa vissiin tehnyt tuon testin, niin 53% oli samaan tulokseen päätynyt.

Jäi mietitytämään, kun vastasin Datan käytön aineettomuuteen liittyen ajatellen ympäristökysymyksiä ja ilmasonmuutosta, niin tulosehdotuksessa "oikea" valinta selite oli "Datan käyttö on aineetonta". Olen vähän eri mieltä, vai osaako joku asiantuntevampi vanhemman koulukunnan asiantuntija tämän väitteen puolesta jotain puhua.

Arumenttejani:

Mitä nuo isot teknojätit keräävät meidän netin käytöstä varmaan kaikesta toiminnasta ainakin jotain dataa, ja sitten kun se data on tallennettuna pilvi/palvelinkeskuksissa ja -halleissa ympäri maailmaa niin nehän on järkyttäviä ympäristövihollisia lopulta jo senkin puolesta, että noiden isojen palvelinkeskusten energiankulutus on järkyttävän suurta. Energia on ainetta, enimmäkseen nyt varmaan nykyisin vielä sähköllä ne pyörii.

Mitä tulee siihen palvelinkeskuksen fyysiseen ympäristörasitukseen, niin ilmastonmuutoskysymys nousee esiin.

Mitä tuossa jokin aika takaperin oli noista pilvialustoista täällä keskustelussa säie, ja oma näkemykseni on se, mitä kirjoitin siihen yhteen vataukseen mitä nousevassa trendissä erilaisten verkkopalveluiden tarjoavat ohjelmistoffirman tarjoavat sen palvelun Saas-periaatteella, niin tosiaan palvelinkeskus lienee väärä termi tuolle pilvialustalle, mitä siinä ZDnetin artikkelissa oli farmi, tila, ja samassa ketjussa oli se meemi, että pilvi on ainoastaan jonkun toisen tietokone.

Toisaalta, olen intohimoinen tupakan polton ystäväkin, ja siinäkään nuo isot tupakkayhtiöt eivät ole aivan varma olen siitä, että siinä savukkeen valmistusprosessin aikana eikä myöhemmissäkään sen tuotteen elinkaaren vaihessa sen savukeaskin minun loppukulutuskäyttööni kaupan kassalta saaneena hiilijalanjälkeä kompensoinut mitenkään, ja sitä on siten tupkoitsijan aika hankalaa enää itse kompensoida, tietenkin jos polttaa vähemmän niin hiilijalanjälki on pienempi ja sademetsät eivät tuhoudu niin nopeaan tahtiin, mutta tämä datan käytön aineellisuus on minun käsitykseni vastoin tuota Sitran testin esimerkkivastausta ja samalla tavalla siihen ei voi yksilönä mikrotasolla vaikuttaa sen enempää, kuin tupakanpolton ympäristöhaittatekijöihin.

Olenko aivan hukassa vai allekirjoittaako tätä pohdintaa joku muukin?


18
Yleistä keskustelua / Linkedin -vuoto 10/2022
« : 31.10.22 - klo:18.59 »
Vasta tänään luin tuosta Linkediniin kohdistuneesta verkkorikollisten kaavintakeikasta, mitä siellä on suuren joukon suomalaistenkin profiileja nyt hakkerifoorumeilla myynnissä maailmalla.

Luin tuon Cybernews -lähteen uutisen, mikä on päivätty 12.10.2022, eli vähän reilu kaksi viikkoa takaperin, niin nuo tietuteet, mitä näyttäisi kaavitun uhrien profiileista, niin ainakin itselläni se käsitys, että varmaan toista sataa ihmistä on kaavinut samat tiedot ainakin omasta Linkedin profiilistani, ja pääsääntöisesti nuo tiedot nyt melkein saa jo Google-haullakin joiltain osin uhrista riippumatta, mitä nyt etu ja sukunimi, puhelinnumero, sähköpostin nyt saa kaivettua ylös, ja ainakin se koulutus, minkä itse olen lisännyt tuonne Linkediniin, niin sen saa selville Google-haulla, ja itse mitä olen kertonut työhistoriastani tuolla, niin se nyt on ollut oma valinta, mitä haluan siitä kertoa, niin sillä nyt mitään merkitystä, vaikka tiedot nyt joku kauppaa niitä sitten sen miljoonan muun joukossa yhtenä, vaikkakin katsoin tuon checkerin kanssa oman puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni, jonka olen liittänyt Linkediniin, niin siinä tuli, että profiilini ei olisi kaavittujen profiilien joukossa, mutta vaikka se olisi siellä toisin, kuin tuo tulos näytti, niin sama se. On siellä varmaan useammassakin Facebook-kaavinnan ja louhinnan yhteydessä koko Facebook -historianikin varmaan jaossa, tai joku on senkin kopioinut moneen kertaan joku minun Facebook-kontantiknikin mahdollisesti.

Tuossa Cybernewsin uutisessa on uutiskuvana artikkelissa kuvankaappaus tuosta lähdekoodista, jossa on tietute: data -arvoparit, mitä tuo vaikuttaa JSON -muodossa tuo rikollisten kaavima data heillä hallussa, niin siitähän sitten riittää iltapuhdetta lähteenä sitä käyttää ohjelmoida yhtä sun tosta.

Linkkaan nyt tuon Cybernewsin artikkelin tähän, jos joltain tämä on mennyt ohi, tuskin nyt keneltäkään täällä mennyt tämä enää huomioimatta jäänyt, varmaan olen viimeisenä jarruvaununa lukenut tämän tänään iltapäivällä ensimmäistä kertaa:

https://cybernews.com/news/stolen-data-of-500-million-linkedin-users-being-sold-online-2-million-leaked-as-proof-2/

Artikkelin otsikko on:
Scraped data of 500 million LinkedIn users being sold online, 2 million records leaked as proof

19
Tuossa tuli taas mieleen, vaikka tuo Iltasanomien yhteydessä oleva Digi -osio nyt olekaan mikään järin hyvä uutislähde, mutta siinä tänään julkaistu erään naisen kokema erittäin törkeä identiteettivarkaus-uutinen, josta sain sen käsityksen, että nainen on tehnyt rikosilmoituksen asiasta.

Ei varmaan ole mitenkään harvinaista, että osittaisesti erittäin useankin nimissä tehdään kaikenlaista siten, että se "uhri" ei tiedä asiasta mitään itse, kun tarkoitus juuri niillä, ketä sitä pimeän puolen toimintaa toisen ihmisen identiteetillä tai osittain väärennetyllä identiteetillä harrastaa, niin eihän se sitä kerro sille uhrilleen, muutenhan se juttu kuihtuu kasaan. Pari esimerkkiä:

Vaikka nyt sähköpsotin käyttäjätunnus se on lopulta sama, mikä se on, koska se käyttäjätunnus ei yksilöi sitä käyttäjää yksistään, esimerkiksi GMailin käyttäjätunnusosa, mutta se kaikki tieto, mitä Googlella esimerkiksi on liitettynä siihen käyttäjätiliin sama mikä se käyttäjätunnus osa on, niin se on loppupeleissä selvitettävissä siten, että se henkilöityy siihen käyttäjään, ketä sen alunperin on luonut, mitä itsekin olen liittänyt Android-puhelimeeni, ilmoittanut tietoni ja puhelinnumeroni sinne, niin viime syntymäpäivänäkin Googlelta tuli syntymäpäiväonnitteluviesti matkapuhelimeeni aamulla sinne ilmoitusosioon, ja mitä käytän sähköisessä asioinnissa GMail-osoitettani, niin onhan se henkilöitävissä minuun, yhdistettynä siihen verkkokäyttäytymiseen, jonka Google tietää minusta kaiken siitä, niin ei ole olemassa toista ihmistä maailmassa, joka olisi liitettävissä samaan dataan.

Esimerkiksi sellaista tekniikkaahan ei ole olemassa, että mikään algoritmi ei voi todentaa jonkun henkilön valitsemaa käyttäjätunnusta siinä rekisteöintivaiheessa, onko se henkilö nyt oikeasti sen niminen henkilö, mitä se käyttäjä syöttää siihen lomakkeeseen, ja jo nimikaimatkin poissulkee sen, että se käyttäjätunnus osa ei ratkaise mitään lopulta. Tiedän monia tapauksia, ketkä on luoneet, en tiedä pitäisi tätä kertoa julkisesti, mutta on empiirinen kokemus, jossa on julkisuudesta tuttujen ihmisten nimillä sähköpostiosoitteita luotu, ja niitä käytetään hupikäytössä. Tai hupia se on niiden luojille välillä, no, onhan niissä, mitä on tullut itselleni vastaan fyysisesti niiden tilien luojien läsnäollen päivittäin niiden kanssa,mitä seurannut sitä toimintaa, niin onhan niissä tietty hämärä hupiaspekti.

Toinen on ja tuo kerran jossain julkisesti esillä olleen kuva, tai ääninäyte, siitäkään mitään takuita, montako sataa kuvankäsittelyn harrastajaa on luonut kenestäkin jonkun sen uhrin epäsuotuisassa kontekstissa tai asiayhteydessä esittävän kuvamanipulaation, ja sitten pistänyt sen jonnekin tor-jakeluun sellaisilla nousevan trendin hakusanoilla, mitä niitäkin rankingeja on, kun jotkin saitit monitoroivat niitäkin, vaikka sen kuvan kanssa ei olisi mitään tekemistä sen hakusanan kanssa, mutta pääasia, että se kuva leviää mahdollisimman nopeasti mahdollisimman laajasti, saaden näin mahdollisimman suurelle yleisölle se uhrin haluttu puhe tai pärstän valokuva näyttämään jossain tälle vähemmän edukkaassa asiayhteydessä mahdollisimman aitona todellisen tunnun ja aidon tuntuisena asiana. Näitä on ollut iät ja ajat, ei se yksistään Internetin aikana ole sekään tullut uutena, mutta nykyisin mitä varmaan nyt valta-osalla sosiaalisen median jossain kanavassa omalla oikealla nimellään tiliä haluaa jostain syystä pitää, niin varmaan on johonkin myös oman valokuvan liittänyt myös, niin senhän voi kopioida siitä kuka hyvänsä ja tehdä sille mitä huvittaa.

Nämä on asioita esimerkiksi, mikä liittyy tähän verkon kääntöpuoleen, mutta näihinhän ei voi itse vaikuttaa mitään, joten niistä ei kannata menettää niiden miettimisellä yöunia, koska se on lopulta kaikille ihmisille sama.

Olen varma, että useampikin kuvamanipulaatioita harrastava ihminen on pistänyt jakoon jotain minulle epämieluisaan asiayhteyteen liitettyjä valokuvastani tai äänestäni, mitä puhettanikin olen julkaissut aivan omaehtoisesti netissä, varmaan niitä jotain valokuvia nyt ainakin on sadottain maailmalla liikkeellä, mutta ei vielä ole tullut vastaan itselle yhtään, kun tosiaan ne, ketä niitä tekee, ne ei tietenkään ole minulle kertonut siitä, mutta jos tulee vastaan, ei niihin oikein voi kun huumorilla ottaa, ja olan yli kohauttaa.

Nuo kuvamanipulaatioiden, mitä puheiden osalta sama, ja kuva valokuvan lisäksi käsittää myös videokuvan, niin kyseenalaistaa sen, pitäisikö rajata oikeudenkäyntien todisteena kelpaavien aineistojen osalta näiden huomioiminen kokonaan pois, tai ainakin se pitäisi olla tapauskohtaisesti aivan aluksi arvioitava ennen varsinaista casen käsittelyä. Se tuppaa olemaan ongelma, että lainsäädäntö tulee tekniikan perässä, ko sen järjestyksen pitäisi olla juuri päinvastainen, että lainsäädäntö ensin kuntoon, jonka jälkeen päästettäisiin toimijat markkinoille, kattaen myös pimeän puolen toimijat, jos sellainen edes mahdollista, jotenkin järjestys on aina ollut juuri päinvastoin, eli väärä mielestäni.

EDIT: 24.10.2022 21:46

Lisään vielä tuon artikkelin, johon viittasin tuosta identiteettivarkaus -uutisesta
https://www.is.fi/digitoday/art-2000009135869.html

20
Opintojen aikana yksi niistä harvoista teoksista, jotka hankkisin omaksi, oli tuo Lakimiesliiton kustantamon IT2010 - Käytännön käsikirja, kun se oli ,muutamalla kurssilla kurssin teos, niin kävi mielessä, mitä tuo 2010 -päinos oli siellä 2015 vuonna se käypä kirja sille kurssille, niin katsoin netistä äsken, mutta en löytänyt, kun yrityin selvittää sitä, että onko siitä tullut uudempaa painosta, niin onhan siitä jo 2020 -versio tottakai olemassa jo uudempi.

Varmaan täällä palstalla on muitakin, ketä ainakin joskus lukenut lainannut edes kirjastosta tuon sarjan jonkin painoksen, kävi mielessä, että mahtaako tuo Lakimiesliiton kustantamo julkaista joka vuosi uuden painoksen, vai mikä se painosten julkaisuväli mahtaa olla?

Onko jollain tietoa, onko tuo 2010-versiosta muuttunut merkittävästi asiasisätö esim. juuri tuohon 2020 -painokseen nähden.

Kyllähän tuon kirjan kävin läpi kurssien aikana, vähän pääsi selvyyteen, mitä tuo it-alalla ne sopimukset nyt pitää sisällään, tai mitä asiaa lähinnä tuo nyt on kun se on lakimiesliiton kustantama, niin siinä on juridinen lähestymistapa aika pitkälle, mutta toinen asia, jos jollain tietoa, kun Tietosuoja ja yksityys -lakikurssilla käytiin läpi aika hyvin erinäisten harjoitus/ryhmäesitelmine/ja yksilöesseineen lähinnä tuolta Finlexin lähteestä tuo yksityisyyden suojaan liittyviä kohtia mitä niitä rekisteriselosteen laadintaa ja mitä niihin liittyy, kun kerätään jotain ihmisistä tietoa, niin sitten on velvoitettuna ylläpitämään sitä rekisteriä.

Mutta se oli 2015 vuonna, aikaa ennen kuin EU-komissio sääti tuon GDPRS:n lain, ja sitten mitä silloin oli ajankohtaista säädettynä tietoliikenneverkkojen häirinnästä liittyen siellä on, niin en nyt ole seurannut sitä kehitystä 2015 vuoden jälkeen, niin menen nyt oikotiellä, vaikka "oikotietä onneen ei ole", olen kuullut sanonnan, niin varmaan jos täällä palstalla on joku foorumilla aktiivi, niin kiinnostaisi kysyä, onko noissa mitään merkittäviä muutoksia tapahtunut, lähinnä voisi kuvitella, mitä Internet-Lainsäädäntö kehittyy ja on kehittynyt viimeisen juuri 10 vuoden ajan jo aika tavalla, ja kehittyy koko ajan, niin voisi kuvitella, että tietoliikenneviestintä ja sen ehdoton läsnäolo arjessa luo paineita uudistaa jollain tasolla määritelmiä.

Tällä palstalla nyt varmaan ketään Internet-juridiikkaan valmistunutta juristia ole, mutta IT-toimialan näkökulmasta varmaan monikin on perehtynyt noihin, niin seuraako täällä ketään näitä ja osaisi vastata?

Sivuja: [1] 2 3 ... 5