Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Snufkin

Sivuja: [1] 2 3
1
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu Pro
« : 27.02.24 - klo:13.09 »
Mulle ilmestyy tällainen päivitysikkuna, joka ei tarjoa enää päivitystä ilman Ubuntu prota. Onko tuo Ubuntu pro pakko ottaa käyttöön (rekisteröityä) vai voiko jotenkin pysyä vanhassa?

Käyttis Xubuntu 22.04 LTS

2
Moi!

Olen päässyt hieman sisälle tuohon Tkinter-maailmaan ja eka ohjelma sillä juuri työn alla. Tein aluksi aika simppelin sivun:Menu-valikot, muutama comobo-box, entry, nappula ja text-ruutu. 5kpl frameja ja organisoitu pack-funktiolla. Taustalla sitten tietokanta ja muu ohjelmalogiikka. Tulee ehkä noin 200 riviä tuolle GUI:lle kokoa.

Sitten lueskelin asiasta ja pythonille olisi saatavissa tuo PyQt-kirjastokin. Siitä pari kysymystä:
- Onko sen perusperiaate sama kuin Tkinterissa, eli luodaan widgettejä ja niiden muuttujien kautta siirretään tietoa muulle onhelmalogiikalle?
- Jos opettelen kohtuullisesti tuon Tkinterin, niin helpottaako siirtymistä PyQt-maailmaan
- Mikä noilla on se olennaisin ero? Onko PyQt paremmin säädettävissä ja tyyliteltävissä kuin Tkinter? Videota ja muuta animaatiota se tukenee myös paremmin?

3
Moi!

Aloin suunnittelemaan uutta ohjelmaa, joka olisi eräänlainen tietokortisto. Siinä siis käyttäjä syöttää ohjelmaan tietoa, ja sitten kykenee sitä myöhemmin hakemaan. Tietokorttien (<1000kpl) lisäksi ohjelmaan tulee eräänalainen luokitus, jolla samaan aihepiiriin kuuluvia kortteja voi koota yhteen. Eli toiminta melko simppeliä.

Nyt sitten seuraava askel olisi pohtia ohjelman rakennetta, missä homma hieman jumittaa. Tekisin nuo kortit mielellään olioina, mutta tiedon tallennuksen haluaisin hoitaa sqlite-tietokannalla. Ja tässä törmään ongelmaan, että onko mielekästä ylipäätään käyttää olioita, jos tarvittava tieto on jo jäsenneltynä tietokannassa?

Eli olisiko tällaisessa tapauksessa hyvä tapa käytää ihan perinteistä proseduraalista rakennetta ja siitä suoraan hakuja ja tallennuksia tietokantaan?

Jos taas päädyn olio-rakenteeseen, niin tiedosto olisi kai oikeampi tallennusmuoto. Tällöin tosin kaikki tieto pitää ladata käyttömuistiin ennen ohjelman käyttöä. Tietokantamallilla käyttömuistia tarvitaan paljon vähemmän.

Kyseessä on siis myös ohjelmoinnin harjoitustyö, jolloin ei riitä pelkkä toimivuus, vaan käytetyt valinnat pitää kyetä perustelemaan arviojalle. Ohjelmointikielenä on Python ja graafinen asu tehdään Tkinterillä.

Mielipiteitä tällaiseen ongelmaan?


4
Yleistä keskustelua / Sulautettuja ja Arduinoja
« : 12.08.23 - klo:09.16 »
Moi!

Onko palstalla sulautettujen osaajia? Itse olen alkanut noita hieman opiskelemaan ja pari kurssia jo takana. Yksi Arduinoista ja yksi ihan C-kielellä ja kääntäjällä. Em. lisäksi olen lukenut nipun kirjoja, opinnäytetöitä ja pari ihan tieteellistäkin tutkimusta aiheesta.

Nyt kiinnostaisi sellainen kysymys, että kuinka pitkälle tuohon maailmaan pääsee ihan noilla Arduinoilla? Tuntuu, että se maailma kehittyy melkoisella vauhdilla ja korvaa perinteistä sularikoodausta sen nopeuden ja helppouden vuoksi. Onko tulkintani oikea?

Uudet, etenkin 32-bittiset mikrokontrollerit oheiskortteineen tuntuvat olevan jo niin päteviä, että niitä käytetään ihan teollisuudessa prosessien mittaamiseen ja linjastojen valvontaan. Ei ehkä ainoina laitteina, mutta ainakin niillä tutkitaan tuotannon tilaa jo paljon. Samoin nämä laitteet tuntuvat olevan varsin yleisiä IoT-maailmassa, jossa tehdään yksilöllisiä ratkaisuja. Ei siis enää pelkkä harrasteprojektien alusta.

"Oikeasta" sularikoodauksesta en vielä paljoa tiedä, mutta tuntuu olevan (lukemani perusteella) koko ajan enemmän varsinaisiin tuotteisiin liittyvää ohjelmointia: Esim. pesukoneen ohjaus, työkalun näyttö, abs-jarru tms. selkeästi tuotesidonnainen juttu, joissa valmistumäärät suuria.

Onko tulkintani oikean suuntainen,  että nuo arduinot valtaavat alaa protoiluissa, tutkimuksessa ja jopa tuotannossa ja varsinainen suoraan rekistereihin viittaava C-kieli pelkistyy sarjatuotantolaitteisiin?

Ajatuksia aiheesta?


5
Laitealue / Prosessori-ihmettelyä
« : 27.07.23 - klo:09.38 »
Moi!

Uusi läppäri on ns. hankinnassa, mutta ilman kiirettä. Aprikoin tässä noita prosessorien merkintöjä ja tehoja.

Nykyisessä koneessa on i5-4200M prossu ja kun katselin "uutta" (käytettyä yritysläppäriä) niin siinä oli i5-7300U prossu. Sitten vertailin noita tässä palvelussa

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-4200M-vs-Intel-Core-i5-7300U/m2341vsm223355

...ja yllätyksekseni nykyinen on nopeampi kuin 4 vuotta uudempi malli. 

Mistä moinen johtuu?
Mitähän nuo Intelin numerot ja kirjaimet tarkoittavat?
Ymmärränkö oikein, että jos prosessorissa useampi ydin (core), niin se tehostaa tilannetta, jossa koneella auki useampi sovellus, mutta ei nopeuta yksittäisen sovelluksen toimintaa? 

6
Ubuntu tietokoneissa / rsync varakopiointiin
« : 17.07.23 - klo:17.59 »
Moi!

Olen saanut yksinkertaistettua tiedostosysteemiäni niin, että riittää yhden (tai max. muutaman) kansion säännöllinen varakopionti. Varakopiointi pitäisi saada automatisoitua esim. kerran vuorokaudessa pilveen (dropbox) ja sitten helposti manuaalisesti ulkoiselle kovolle, kun se on kytkettynä.

Kysymys: Ennen kuin alan perehtymään tuohon rsync-ohjelmaan, niin onnistuuko sillä tällaiset operaatiot helposti? ei tarvitse alkaa niitä neuvomaan, lähinnä onko ohjelma tuohon sopiva? Jos on, niin alan siihen perehtymään.

Pystyykö tuo automatisoimaan niin, että se osaa itse kirjautua Dropboxille, eli onko niissä joku vakioitu tapa miten homma hoituu? Siis vastaava millä kirjaudutaan selaimelta Dropboxiin? Pitääkö Dropboxin tilille tehdä jotain asetuksia tms?

Pahoittelen epäselviä kysymyksiä, mutta nämä pilvipavelut minulle varsin uusia juttuja.


7
Laitealue / Tehomittaus
« : 17.07.23 - klo:10.14 »
Onko Linuxille olemassa jotain fiksua ohjelmaa, jolla voisi verrata eri koneiden keskinäistä nopeutta/laskentatehoa (tai sen eroa)? Toki tuota voi arvioida CPU:n perusteella, mutta hieman kattavampaa.




8
Moi!

Yritin asentaa tuota Docker Desktopia, mutta en saa pelaamaan. Luin ohjeista, että pitäisi olla "KVM virtualization support."

Sitten löysin tällaisen ohjeen ja sieltä:

Koodia: [Valitse]
egrep -c '(vmx|svm)' /proc/cpuinfo
...antaa tulokseksi 0.

Onko tuo merkki siitä, ettei läppärini prossu tue virtuaalikoneita vai että on joku asetus, josta asiaan voi vaikuttaa?

Toinen yritelmä indikoi samaa. 
Koodia: [Valitse]
$ sudo kvm-ok
INFO: Your CPU does not support KVM extensions
KVM acceleration can NOT be used

Kaipaisin lähinnä vahvistuksen, että olen ymmärtänyt asian oikein: prossu ei tue KVM:ää eikä asialle ole mitään tehtävissä?

Jos näin on, niin menetänkö vain tuon graafisen käyttöliittymän ja tuo Docker toimii esim. komentoriviltä, jos asennan sen Enginen?

(Taustalla on web development -kurssi, jossa tätä dockeria tarvitaan - ja onhan noihin hyvä perehtyä muutenkin) 


9
Laitealue / CD pätkii
« : 12.06.23 - klo:23.04 »
Moi!

Onkohan tämä vika softa vai laitepuolella? CD/DVD toimii, ei toimi, toimii, ei toimi, eli hyvin satunnaisesta katkeilee. Sama ongelma CD ja DVD levyillä. Ja sama ongelma on myös tiedostoselaimella, eli vika lienee joko CD-asemassa tai sen ajurissa. Parole ja VLC katseluohjelmina.

Kone: Lenovo Think Pad T420
Linux: Xubuntu 22.04


10
Moi!

Mulla yksi 32-bittinen miniläppäri, josta ajattelin tehdä itselle harjoittelukoneen. Eli onnistuuko jotenkin helposti asentaa sille Linuxin (miel. joku Ubuntun versio) ilman graafista käyttöliittymää?

Minkä niminen jakelu tuossa toimii? Koneella nyt Lubuntu 18.04 ja toimii, mutta ei jaksa esim. Firefoxia enää pyörittää.

Tietääkö joku jonkun hyvän sivuston tai ohjeiston aiheesta?

11
Yritin asentaa tor-selainta toiselle läppärille, mutta ei onnistu. Tor launcher asentuu, mutta se valittaa erroria 404 ja tämä tapahtuu usealla ei mirrorilla. Koitin sitten komentoriviltä ja saan tällaisen viestin:

Koodia: [Valitse]
Could not bind to 127.0.0.1:9050: Address already in use. Is Tor already running?

Googlettelin aiheesta ja nevottiin asentamaan kaikki uudelleen. Asensin ja buuttasin sekä koneen että netin (kännykän) - ei vaikutusta.

Minulla siis tuo tor toisella koneella, joka samassa wlanissa. Voisko se vaikuttaa? Miten saan sen pois? Pitääkö sen asennus poistaa? pelkkä wlanin katkaisu ei riitä?

(Xubuntu 22.04)


12
Tuota versionhallintaa tässä koitan kovasti opiskella, mutta huonolla menestyksellä. Aivoni on säädetty eri logiikkaan. Mutta siitä huolimatta joku git:n perustaito pitää tässä hankkia.

Miten te käytätte gittiä tai githubia? Mikä on tuossa helpoin? Asentaa joku plugin IDE:lle, graafinen git-ohjelma vai ihan komentoriviltä?

Erityisen ilahduttavaa olisi, jos joku osaisi suositella hyvää tapaa/pluginia Gitin käyttöön Geanyn kanssa. Tarve toistaiseksi enemmän paikallinen (itsenäinen ohjelmointi) kuin githubin käyttö.




13
En tiedä, mihin tällaisesta ilmoittaa, joten laitan tänne. :)

14
Ubuntu tietokoneissa / Tietoturvaketju
« : 10.11.22 - klo:15.13 »
Tähän ketjuun pohdintaa tietoturvasta.

Pitäisikö tietokoneen BIOSia joskus päivittää? Luin jostain, että mm. Lenovon koneissa oli havaittu haavoittuvuuksia BIOSissa. En ymmärrä lainkaan miten nuo toimivat. Kellään hyvää linkkiä aiheeseen?

15
Ubuntu tietokoneissa / Firefoxin salasanojen turvallisuus
« : 08.11.22 - klo:10.20 »
Moi!

Mikä on näkemyksenne siihen, että miten helppo on kaivaa Firefoxiin talletetut käyttäjätunnukset ja salasanat esiin varastetusta läppäristä, jossa koko käyttis ei ole kryptattu?

a) normaalit salasanat
b) Master passwordilla suojatut salasanat

Lueskelin aiheesta netistä ja jäin siihen käsitykseen, että tuo master pwd kryptaa salasanat ja niitä ei voi kaivaa mistään tiedostosta esiin. Ilman sitä taas voi, mutta vaatii asiantuntemusta, koska tiedot myös salattu. Ja salausavain on eri tiedostossa.

16
Asentaminen ja käyttöönotto / Secure Boot -ongelmia
« : 08.11.22 - klo:01.10 »
Tälläinen hyppää ruudulle joka toinen kerta, kun koitan live-tikulta buutata. Mistä tässä on kyse?


17
Elikkä päivitin Xubuntu 22.04:seen, mutta samalla hukkui boot-loaderi, eli en saa enää samalla kovolla olevaa XP:tä käyntiin.

Ajoin boot-repairin live-tikulta ja se ilmoitti bootin olevan ok, mutta eipä silti näy Windosia valikossa.

Miten tästä eteenpäin?

18
Eli tietääkö juku fiksua tapaa tallentaa Firefoxiin nippu kirjainmerkkejä niin, että ne aukeaisivat yhdellä klikkauksella? Mulla siis tarve pitää 5-10 välilehteä auki yhdessä ikkunassa ja nämä aika vakiot. Olisi kiva, jos nuo saisi jollain skriptillä tai kikalla avattua kerralla eikä niin, että aukoo jokaisen aina erikseen.

19
Ubuntu tietokoneissa / Proton VPN
« : 04.11.22 - klo:03.05 »
Moi!

Kiinnostaisi hankkia tuollainen VPN yhteys, mutta tiedot siitä melko heikot. Tiedän suurin piirtein mikä VPN on (kuluttajalle) mutta ei juurikaan millaisia versioista siitä on tarjolla ja mitä käyttöönotto vaatii. Netissä varoitellaan paljon ilmaisista VPN-palveluista, mutta sitten tällainen käsittääkseni varsin luotettava taho tarjoaa ilmaistaversiota? Kellään mielipiteitä? (Samasta palvelusta saa myös laajemman maksullisen version)

https://protonvpn.com/

Heidän sivuiltaan voi ladata tuolle jokun ajurin.

https://protonvpn.com/download-linux

Mutta sitten tekstissä mainitaan "if you have any other Linux system, you can still connect to the Proton VPN servers by setting up an OpenVPN connection. " Eli onko Linuxille (Xubuntu) joku oletusyhteysohjelma (openvpn?) vai onko noissa suositeltavaa käyttää palvelutarjoajan omaa? Ts. onko tuo yleisohjelman konfaamminen hankalaa? (En mielelläni asentele netsitä ladattuja ohjelmia).

20
Asentelen tuota uusinta Xubuntu-versiota, mutta en huomannut valintaa, että haluatko että kotihakemisto kryptataan. Onko tämä automaattinen oletus nykyään?

Sivuja: [1] 2 3