Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Snufkin

Sivuja: [1]
1
Laitealue / Mikä vika tulostimessa?
« : 27.03.21 - klo:00.53 »
Missä mahtaisi olla vika, kun tulostin (Canon iP7250) tulostaa tällaista? Asia voi liittyä jotenkin itse täytettyihin mustekasetteihin - asia mitä vaikeutetaan vuosi vuodelta - mutta en ihan heti keksi mikä on mennyt pieleen.

Kuvan viivat ovat noin 10mm päässä toisistaan ja tulostusuunta vasemmalle. Ikään kuin kelkka piirtäisi viiva aina kahteen kertaan ja eri puolille eri suuntaan kulkiessa.

Käyttis on Xubuntu 20.04, mutta tuskin syyllinen, kun tätä tapahtui aiemmallakin käyttiksellä.


2
Laitealue / [Ratkaistu] Canon iP7250 ei asennu
« : 21.03.21 - klo:21.48 »
Printterimurheita. Tuo canon iP7250 tulostin, joka on toiminut Ubuntu 16.04:sen kanssa ei nyt asennu Xubuntu 20.04:seen. Printers-apuohjelma ei löydä siihen sopivaa ajuria omista databaseistaan eikä laajemmalla search-haulla (ilmeisesti verkosta)

Valmistajan sivuilta löytyy vain tällainen rpm-paketti, jonka kanssa en osaa eteenpäin

https://www.canon-europe.com/support/consumer_products/products/printers/inkjet/pixma_ip_series/pixma_ip7250.html?type=drivers&language=en&os=linux%20(64-bit)

Netistä sain sen verran tietoa, että minun pitäisi löytää josta sopiva .ppd-tiedosto ja asentaa se jonnekin.

Miten tästä eteenpäin?

3
Moi!

Tällainen uusi ongelma. FreeCadista puuttuu kokonaan Draft-valikon työkalut. Eli ohjelma aukeaa, ja samalla ohjelmalla aiemmin tehty tiedostokin, mutta kaikki geometriset työkalut (kuten vaikka viivan piirto) puuttuvat. Olen käyttänyt ehkä samaa FreeCad-versiota (0.18.4) Ubuntu 16.04:ssa ja toimi hyvin, mutta nyt Xubuntun (20.04) kanssa ei toimi. Onko tuo joku tiedossa oleva bugi ja löytyykö siihen jotain korjausta? Vai vaihto takaisin Ubuntu 16.04:ään? 


4
Avasin tällaisen tukiketjun, kun tulee koko ajan pientä kysyttävää tuosta komentotulkista ja sen käytöstä.

1. Millä valitsimella saa nano-ohjelman avattua niin, että kursori menee tiedoston loppuun? -

Esim. komentosarjalla:

Koodia: [Valitse]
$ date -u >> tiedosto.txt
$ nano [valitsin] tiedosto.txt

kursori jää tiedoston alkuun, vaikka tuo pvm kirjottautuu sen loppuun.

2. Entä millä komennoll/optiolla saa kirjoitettua pelkän rivinvaihdon tiedoston loppuun

Koodia: [Valitse]
$ echo [rivinvaihto] >> tiedosto.txt

5
Laitealue / Kovalevyn virrankulutus
« : 15.03.21 - klo:14.46 »
Onkos sellaisesta tieto, että onko perinteisen 2,5" SATA-kovalevyn ja uudemman SSD:n välillä iso virrankulutusero? Tai mikä on vaikutus läppärin akkukäyttöaikaan, jos vaihtaa kovalevyn SSD:hen? Negatiivinen, olematon, kohtalainen vai iso?

6
Tällainen ongelma. Xubuntussa ikkunoista ei tahdo saada kiinni, kun hiiren pitää olla pikselilleen oikeassa kohdassa, jotta venytys-ikoni tulee esiin ja ikkunaa saa venytettyä. Voiko tuota säätää jostain?

7
Mitä backup-ohjelmaa suosittelisitte "tavalliselle käyttäjälle" jolla datamäärät pieniä?

Itsellä on koneessa 320GB kiintolevy ja 1TB ulkoinen asema, joka usein kiinni, kun kone kotona. Pitäisi olla sellainen ohjelma, että vaikka kerran päivässä kopioi muuttuneet tiedostot koti-kansiosta tuolle TB levylle.

Sitten pitäisi olla sellainen ominaisuus, että kun samaa ohjelmaa ja ulkoista levyä käyttää toisessa Xubuntu-koneessa, niin ei sotke näiden kahden koneen tiedostoja, vaan osaaa tallentaa ne omiin kansioihinsa.

Edit: Mielellään graafinen ohjelma haussa.

8
Onko kellään kokemusta moisesta operaatiosta? Windows 10 ei suostu asentumaan sille tyhjennetylle osiolle (70Gb) koska herjaa jotain MBR:stä. Pitääkö minun formatoida koko kovalevy, asentaa W10 ensin ja sitten vasta Ubuntu, vai onko tuohon joku kikka kolmonen olemassa?


9
Moi!

Onko tuossa Lubuntun 18.04 perusasetuksessa jotain prosesseja, joita voisi huolettaa poistaa? Ongelmana on hidas kone, josta pitäisi saada varattua maksimaalinen teho selaimelle.

Tai onko joku selain erityisen suositeltava keveytensä takia? Nyt käytössä Firefox, joka tulee asennuksen mukana. Tai voiko Firefoxia säätää jotenkin kevyemmäksi?

Käyttö on kirjoittamista + satunnaista nettisurfaamista.

10
Moi!

Yritän tehdä vanhasta Samsung NC-10 miniläppäristä matkakonetta ja päivittää siihen mahdollismman hyvän käyttiksen. Nykyinen Lubuntu 14.04 toimii siinä hyvin. Keskusmuistia on nyt 1Gb, mutta olen ostamassa siihen 2Gb kampaa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_NC10#Processor_and_memory

Software Updater tarjoaa versiota Lubuntu 16.04.7 LTS, mutta Lubuntun sivuilla näyttäisi vielä versio 18.04.5 LTS toimivan 32-bittisessä koneessa.
https://lubuntu.me/downloads/

Käytän tietokonetta lähinnä toimistokoneena, joten käyttikselle ei ole mitään erityisiä vaatimuksia, muita kuin kuin toimivuus ja vakaus. Toisessa koneessani on Ubuntu 16.04 LTS, joka tarkoitus pävittää uuteen versioon. Käytän pääosin vain graafisia ohjelmia, mutta osaan komentotulkin alkeet.

Kysymys 1: Onko sillä iso merkitystä, laittaako tuohon NC-10:iin Ubuntun vai Lubuntun? Eikö ne softat (LibreOffibe, Firefox) kuitenkin ole (likimain) samoja versioita? Siitä olisi minulle etua, jos saisin saman version molempiin tietokoneisiini. Lubuntun sivuilta ymmärsin, että ovat myös jollain tavalla luopumassa tuosta "keveydestä".

Kysymys 2: Jos pysyn tuossa NC-10 Lubuntussa, niin kannattaako asentaa tuo 16.04 (mitä Software Updatrer) tarjoaa, vai suoraan 18.04?11
Moi!

Olisi tarve hankkia tällainen pieni 11,6 läppäri matkakoneeksi, mutta mietityttää muistin riittävyys Ubuntulle? Kovalevyä tuossa on vain 32Gb ja ainakin yhden kommentin mukaan ei tahdo kunnolla toimia Windows10 päivityksessä.

Onko kellään kokemusta, miten hyvin ko. läppäri pelittää Ubuntulla? Pääkäyttö kirjoittaminen ja nettisurffailu (ei pelaaminen tai elokuvat).  Vai olisiko tuossa kokoluokassa se Chrome OS fiksuin käyttöjärjestelmä?

https://www.power.fi/tietotekniikka/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/asus-r203ma-fd023t-116-kannettava-tietokone/p-894026/

12
Laitealue / Ulkoinen SSD, mikä tiedostoformaatti?
« : 13.12.19 - klo:13.13 »
Moi!

Ostin Seagaten 1T ulkoisen kovalevyn (SSD) tiedostojen varakopiointiin. Käyttö on sitä, että levy on kiinni harvakseltaan ja kopion sinne isohkon määrän kuvia yms. tiedostoja. Idea, että jos läppärini varastetaan/hajoaa, niin pääosa tiedoista on yhä tallessa.

Mutta mikä on paras tiedostosysteemi tuohon, jos haluan että ko. levy on luettavissa myös Windows-koneilla?

Formatoin (quick formatointi) tästä vinkkelistä NTFS:n levylle. Tiedostoja siirtäessäni ihmettelen siirron hitautta, vain noin 6-7 MB/s. Tämä toki voi johtua vanhasta läppäristäni,missä vain usb 2.0 (levy tukee myös usb 3.0), mutta vaikuttaako tuo tiedostoformaatti asiaan?

Tarkoitus jossain vaiheessa tehdä myös kryptattuja osioita (Veracrypt). Vaikuttaako siihen olennaisesti, mikä tiedostosysteemi on käytössä? 

13
Multimedia ja grafiikka / Näytön kalibrointi
« : 12.03.19 - klo:22.08 »
Moi!

Voisiko joku selittää helposti miten tapahtuu näytön kalibrointi Ubuntussa? Idea siis saada kaksi näyttöä näyttämään samoja värejä, ja mahdollisesti hankkia vielä ihan kalibrointilaite, jolla nuo ovat vielä oikeita värisävyjä.

Löytyykö joku ohjelma, jolla näyttöjä voi säätää ihan manuaalisesti tai luoda niihin tarviitava profiili? Asetusten Color-toiminto kyselee jotain profiileja, mutten ymmärrä miten se toimii.14
Laitealue / Ubuntu ei tunnista USB-tulostinta
« : 06.04.18 - klo:16.43 »
Moi!

Osaisiko joku vihjata, mistä voisi olla kysymys. Ubuntu (16.04) ei tunnista tulostinta (Canon Pixma iX4000). Laite on aiemmin toiminut tämän koneen kanssa, joskin ajuri heittää usein "enabled" tabin pois päältä. Nyt ei auttanut ajurin säätö ja poistin ajurin aseentakseni sen uudelleen. Nyt ei sitten koko tulostin näy valikossa. Olen koittanut kahta eri usb-kaapelia ja kahta eri usb-porttia. Myös tulostimen pitäisi olla ehjä. Missä voisi olla vika?

15
Moi!

Tekisi mieli laajentaa tietokoneen käyttöä ohjelmoinnin suuntaan. Peruskoodia olen joskus tehnyt Windowsin VisualBasicilla mutta en ymmärrä mitään graafisten ikkunoiden tekemisestä yms. ilman tuollaista valmista sovellusympäristöä. Nyt mielessä kummittelee kaksi vaihtoehtoa:
1. web-selain + html-sivu + sen taakse toiminnallista koodia (kaikki siis omalla koneella)?
2. Joku VisualBasicia vastaava ympäristö Ubunutulle? Mikä?

Kumpaako suosittelette, kun tarve on lähinnä tehdä erilaisia syötettävään dataan liittyviä laskelmia (asioita, jotka saa toteutteua melko hyvin excelillä) ja aikaa tai intoa ei ole alkaa ohjelmointiguruksi. Millä tavalla saisi helpoimmalla tuollaisen VB:n tyylisen käyttäjälle helpon ohjelmointiympäristön aikaiseksi Ubuntuun?

Entä mikä kieli on se mihin kannattaa satsata? Java vai Python?

16
Ubuntu tietokoneissa / Outo ääni läppärissä
« : 02.04.17 - klo:01.52 »
Tällainen omituinen asia on vaivannut mieltäni (ja läppäriäni) tovin. Satunnaisesti, yleensä muutaman kerran peräkkäin, muutaman minuutin välein kuuluu läppäristäni hieman samanlainen ääni kuin PrintScreen-nappia painettaessa, mutta hiljaisempana. Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Olen pitänyt System Monitoria päällä ja siinäkään ei mitään muutosta näy. Ja ääni kuuluu, oli netti päällä tai ei. Itse en siis mitenkään vuorovaikuta asiaan, vaan ääni kuuluu aina oma-aikaisesti.

Mieleen tuli tietenkin vakoiluohjelma, joka räpsäyttelee läppärin kameraa :) (joka tietysti oikeaoppisesti teipattu umpeen) mutta ei kai oikea vakoiluohjelma päästelisi suljinääniä?

Kellään mitään ideaa, mistä tuollainen ääni voisi tulla?

(Koneena Lenovo ThinkPad T420, käyttis Ubuntu 16.04 LTS)

17
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu ja tietoturva
« : 13.01.17 - klo:14.33 »
Moi!

Osaisiko joku hieman selventää minulle Ubuntun (16.04) tietoturvan tasoa. Käytän konetta työasemana (nettisurffaus, toimisto-ohjelmat, gimp, jne.) enkä ole kovin hyvin perillä tietotekniikasta sinänsä.

Olen ymmärtänyt, ettei mitään erillistä virustorjuntaa tarvita, koska tiedostojärjestelmä tehokaasti torppaa haittaohjelmien etenemisen. Onko silti olemassa joku riski saastuttaa kone esim. haitallisilla nettisivuilla tai sähköposteilla? Tai laajemmin, mitkä ovat ne todelliset uhat tavalliselle käyttäjälle nettimailmassa? Palomuuri on käytössä Ubuntun valmisasetuksilla. Ohjelmat olen asentanut pääosin Ubuntu software centerin kautta. Vain yksi kirjanpito-ohjelma (Tilitin) on asennettu ohjelman jakajan sivuilta.

Ts. onko jotain mitä pitää erityisesti välttää, jotta ei saastuta konettaan tai saa sitä kaapatuksi. Onko esim.  avoin wlan-verkko riski tällaiselle vai vain tietojen menettämiselle?

Entä vaikuttaako salasana verkkoturvallisuuteen? Voiko siis verkon kautta helposti yrittää päästä koneen käyttäjäksi ja voiko sen jotenkin asetuksilla estää?

Varkauden varalta olen kryptannut kotikansion Ubuntua asentaessani.

18
Ubuntu tietokoneissa / Synaptic ei päivitä ohjelmistoja
« : 30.09.16 - klo:13.59 »
Moi!

Tällainen ongelma: Synaptic ilmoittaa, että päivityksiä olisi tarjolla (pop-up ikkuna) ja kysyy salasanaa ja sitten ilmoittaa, että on jotain "untrusted"-ohjelmia. Olen ladannut yhden printteriajurin ja Tilitin-kirjanpitoohjelmiston, joista tuo varoitus. Kaikki menee siis oikein, mutta viimeisen klikkauksen jälkeen mitään ei tapahdu, eli päivityksiä ei ladata eikä asenneta. Ja aiemmin päivitys on toiminut, eikä sen jälkeen ole tehty mitään isoja muutoksia.

Olen kokeillut:
- vaihtaa latausserveriä (nyt http://mirrors.nic.funet.fi/ubuntu) - ei auta
- kokeillut komentotulkkia: sudo apt update - ei auta. Komentotulkilla hakee jotain tietoja, mutta itse lataus ei käynnisty.


Mitä seuraavaksi?

19
Tällainen havainto: Yritin asentaa Lenovo ThinkCentre M58:aan Ubuntu 14.04 -versiota. Kovalevy oli sitä ennen tyhjennetty DBAN-ohjelmalla puhtaaksi. Asennus ei lähtenyt alkuun, vaan sain jatkuvasti virheilmoituksen 1962, no operating system. Tuo USB-tikku oli siis luotu otsikossa mainitulla "Stratup Disk Creato" ohjelmalla Ubuntu 16.04 käyttikssä. Yritin myös buutata tämä luontikoneen sillä, mutta ei onnistunut. Lukuisten yritysten jälkeen loin uuden USB-käynnistystikun, nyt Windowsissa ja Rufus-nimisellä ohjelmalla. Tämä versio toimi oitis ja asennus käynnistyi normaalisti. Tietotaitoni aiheesta loppuu likimain tähän, mutta jotain häikkää on tuossa käynnistyslevyn luontiohjelmassa. 

20
Yleistä keskustelua / Ulkoisen kovalevyn salaus
« : 29.07.16 - klo:14.26 »
Moi!

Olisi tarvetta salata ulkoinen kovalevy (varakopiolevy) lähinnä varkauden varalta. Levy ei sisällä mitään snowden-kamaa, joten varsin vaatimatonkin suojaus riittää turvaamaan lähinnä omien valokuvien ja sähköpostien joutumisen vääriin käsiin. Olen käyttänyt aiemmin TrueCryptiä, mutta ohjelmaa ei enää suositella käytettäväksi. Onko olemassa vastaavaa, ei-Ubuntu-ammattilaiselle helppokäyttöistä softaa, jolla tuon kovelevyn saisi helposti suojattua?

Jos kuitenkin käytän yhä TrueCryptiä, niin mahtaako toimia enää 16.04 versiossa? Ymmärtääkseni tuo TC:n tietoturva-aukko ei ole kovin vakava tällaisessa tapauksessa, jossa tarkoitus on suojata tiedot lähinnä kotimurron tms. tapauksen yhteydessä.

Sivuja: [1]