Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Eliask

Sivuja: [1]
1
Läppärini on jäätyillyt viime kuukausina häiritsevän paljon. Vaikka ongelmat eivät estä tietokoneen käyttöä, ne ovat kiusallisia. Jäätyilyt voisi jakaa kolmeen tyyppiin:
  • Pahimmillaan koko kone on jumiutunut siten, etteivät näppäimistö ja kosketuslevy ole reagoineet. Näin on käynyt ainakin kahdesti. Molemmilla kerroilla olen katsonut Yle Areenaa ja koneen jumiuduttua se on jäänyt toistamaan "luupilla" muutaman sekunnin mittaista kohtaa ohjelmasta. Viimeisimmällä kerralla odotin varmaan tunnin eikä kone saanut selviteltyä itseään. Näyttö pysyi päällä ja kuva näkyi, mutta se ei jäänyt pyörimään äänen tahdissa.
  • Ehkä kerran pari viikossa näppäimistö tai kosketuslevy jumiutuu. Yleensä tämä on ratkennut käymällä virtuaalikonsolissa.
  • Käytännössä päivittäin tapahtuu seuraavaa:
    • Kasvatan äänenvoimakkuutta läppärin omalta näppäimistöltä yhden pykälän, mutta voimakkuus menee täysille. Ikään kuin jokin jumiutuisi hetkeksi ja painallus tulkittaisiin pidemmäksi.
    • Kuuntelen jotain, hiiren osoitin on soittimen toisto/tauko -painikkeella, sammutan näytön taustavalon kirkkaudensäätöpainikkeista (en tiedä veisikö päällä oleva näyttö paljon virtaa, mutta teen kuitenkin näin) ja soitin lähtee päälle vaikka se oli alun perin tauolla.

Mistä ihmeestä nämä voivat johtua?

Koodia: [Valitse]
System:
  Host: elias-pc Kernel: 4.19.113-1-MANJARO x86_64 bits: 64
  Desktop: Xfce 4.14.2 Distro: Manjaro Linux
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 20H500CAMX v: ThinkPad E570
  serial: <filter>
  Mobo: LENOVO model: 20H500CAMX v: SDK0J40709 WIN serial: <filter>
  UEFI [Legacy]: LENOVO v: R0DET85W (1.85 ) date: 08/23/2017
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 17.3 Wh condition: 28.3/41.8 Wh (68%)
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-7200U bits: 64 type: MT MCP
  L2 cache: 3072 KiB
  Speed: 800 MHz min/max: 400/3100 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800
  3: 800 4: 800
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 620 driver: i915 v: kernel
  Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 940MX] driver: nouveau v: kernel
  Display: x11 server: X.Org 1.20.7 driver: intel resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 620 (Kaby Lake GT2)
  v: 4.6 Mesa 19.3.5
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio driver: snd_hda_intel
  Sound Server: ALSA v: k4.19.113-1-MANJARO
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  driver: r8168
  IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
  driver: ath10k_pci
  IF: wlp5s0 state: up mac: <filter>
  Device-3: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb
Drives:
  Local Storage: total: 1.14 TiB used: 111.77 GiB (9.6%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Intel model: SSDPEKKF256G7L size: 238.47 GiB
  ID-2: /dev/sda vendor: Seagate model: ST1000LM014-SSHD-8GB
  size: 931.51 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 138.45 GiB used: 111.77 GiB (80.7%) fs: ext4
  dev: /dev/nvme0n1p3
  ID-2: swap-1 size: 15.62 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap
  dev: /dev/nvme0n1p4
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 40.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:
  Processes: 159 Uptime: 39m Memory: 7.26 GiB used: 1.56 GiB (21.5%)
  Shell: bash inxi: 3.0.37

2
Kävin aktivoimassa asuntooni sisältyvän 10Mbit/s laajakaistayhteyden. En saa yhteyttä toimimaan. En ole aiemmin käyttänyt Linuxin kanssa langallisia yhteyksiä, joten yhteyden toimimattomuus saattaa olla varsin pienestä kiinni. Yhteys ei kuitenkaan lähde toimimaan suoraan kaapelin kytkemisellä (kuten aluksi oletin). Miten ongelmaa pitäisi lähtä ratkaisemaan?

3
Yleistä keskustelua / Digitaalisen kartan laatiminen
« : 28.02.18 - klo:13.27 »
Tarkoituksena olisi laatia vanhasta kartassa (jpg-muodossa) digitaalinen kartta Garminin gps-paikantimelle tai Android-kännykälle. Pointtina on siis saada oma sijainti näkymään nykyisen tekojärven alueelta ennen sen rakentamista laaditulla kartalla. Mikäli tuotos tulee Garminin gps-paikantimelle, sen olisi hyvä olla IMG-muodossa. Käytännössä tiedostomuodolla ei ole paljoakaan väliä, kunhan lopputuloksena on toivotunlainen kartta.

Kokeilin kartan tekemistä jo tämän ohjeen mukaan. Sain Google Earthista ulos KMZ-tiedoston, mutta en saanut näkymään sitä Garminissa karttana saati muutettua sitä IMG-muotoon.

Eli toivon vinkkejä tällaisen kartan laadintaan ja KMZ/KML-tiedoston muuttamiseen IMG-muotoon.

4
Olen jakanut nettiyhteyden kännykältä tietokoneelle pääasiassa langattomasti. Viime aikoina en ole saanut muodostettua yhteyttä langattomaan verkkoon, joten olen joutunut käyttämään langallista yhteyttä usb:n kautta. Verkko näkyy koneelle, mutta yhteyttä ei yksinkertaisesti saa muodostettua. Ei, vaikka ottaisin salasanan pois käytöstä. Kyseessä siis OpenSUSE Tumbleweed KDE Plasma -työpöydällä. Käynnistin DVD:ltä Mintin, mutta verkko ei toiminut sielläkään. Miten langattoman yhteyden saisi toimimaan?

5
Olen ajatellut asentaa koneeseeni käyttöjärjestelmäpuolen kokonaan uusiksi, koska levyllä on kaksi Kubuntua, jotka eivät ole käyttökunnossa. Asennan todennäköisesti Arch Linuxin ja OpenSUSE:n. Lisäksi näille tulisi yhteinen tiedosto-osio. Laitan tämän viestin siksi, että en halua tehdä virheitä käynnistyksenlataimen ja osioinnin kanssa.
Meneekö homma pääpiirteissään näin?
  • Jaan levyn neljään osioon: käyttis 1, käyttis 2, tiedostot ja swap
  • Asennan ensimäisen käyttöjärjestelmän ja annan tämän asentaa käynnistyksenlataimen
  • Asennan toisen käyttöjärjestelmän, enkä asenna tällä kerralla käynnistyksenlatainta
Onko järkevämpää liittää tiedosto-osio molempien distrojen /home-kansioksi vaiko antaa järjestelmien luoda omat home-kansionsa ja laittaa tiedostot manuaalisesti tiedosto-osiolle? Luin täältä, että saattaa tulla ongelmia, jos molemmilla jakeluilla on sama home-kansio.

Jos asennan ensin OpenSUSE:n ja annan tämän asentaa grubin, löytyykö toisena asennettu Arch Linux oletuksena grub-valikosta, jos en säädä grubia Archin asennuksen yhteydessä? Tässä tilanteessa grub pitää asentaa ilmeisesti tiedostojärjestelmän juureen, jotta homma toimii.

Kysymyksiä varmasti riittäisi enemmän, mutta kysyn lisää tarvittaessa homman edetessä.

6
Olen etsinyt ikkunamanageria komentorivikäyttöliittymään (CLI). Olisi hyvä saada useampi ohjelma näkymään samanaikaisesti, ettei tarvitsisi vaihdella eri virtuaalikonsolien välillä.

Löysin ohjelman nimeltä dvtm. Onko jollakin lukijalla kenties kokemusta tästä ohjelmasta? Olen asentanut paketin, mutta en osaa käyttää sitä. Ohjelman manuaalin mukaan komennolla Mod-c saisi luotua uuden ikkunan. En ole kuitenkaan onnistunut tässä. Tarkoittaako tuo komento toisin sanoen näppäinyhdistelmää Alt+c, vai jotain muuta?

Kaipailen siis ohjeita dvtm-ohjelman käyttöön ja tietoa muista vastaavista ohjelmista.

7
Ubuntu tietokoneissa / Ongelmia Ubuntun käynnistyksessä
« : 20.02.17 - klo:17.00 »
Läppärissäni on ollut viime aikoina enenevissä määrin ongelmia käynnistyksen kanssa. Levyllä on useampi Ubuntu, joista pääasiallisella käytöllä Ubuntu Mate 16.04 LTS. Käynnistyksen yhteydessä tulleista virheilmoituksista kaksi yleisintä on:
Koodia: [Valitse]
error: attempt to read or write outside of disk ´hd0'.
Entering rescue mode...
grub rescue>
ja
Koodia: [Valitse]
error: you need to load the kernel first.Tähän asti olen selvinnyt uudelleenkäynnistyksellä. Ubuntu MATEn käynnistyksen päättyessä virheilmoitukseen, on se useimmiten ratkennut käynnistämällä (ainakin jonkin matkaa) levyllä oleva Kubuntu. Edellä mainituista virheilmoituksista ensimmäisen olen joutunut ratkaisemaan kaksi kertaa seuraavalla komentorimpsulla, koska se ei ole ratkennut uudelleenkäynnistyksellä:
Koodia: [Valitse]
set prefix=(hdX,Y)/boot/grub
set root=(hdX,Y)
insmod normal
insmod linux
configfile /boot/grub/grub.cfg
Olen korvannut kohdan hdX,Y merkkijonolla hd0,5. Tämä kirjoitetaan siis GRUBin komentokehotteeseen. Tänään aamulla käynnistys päättyi ensimmäisenä mainittuun virheilmoitukseen, eikä se ratkennut edellisellä komentorimpsulla.

Miten korjaan kuvailemani ongelmat käynnistyksessä?

8
Löytyykö Windows seiskan ohjauspaneelista joku täppä, josta saa kosketuslevyn pois päältä kirjoitettaessa? Häiritsee, kun kursori pomppii miten sattuu tekstidokumenttia kirjoitettaessa, jos sattuu sormi vähänkin osumaan kosketuslevyyn. Linuxin puolellahan kosketuslevyn saa pois kirjoitettaessa ilman ongelmia :)

9
Mikä olisi hyvä tapa saada Android-kännykän näytön sisältö näkymään Ubuntulla varustetun tietokoneen näytöllä? Olen yrittänyt monia keinoja, mutta tuntuu olevan melko vaikeaa löytää sellaista Android-sovellusta, jolle löytyisi toiselle osapuolelle sovellus Ubuntuun. LiveScreen on toistaiseksi ainut sovellus, jolla olen saanut tämän toimimaan. Se ei vaadi mitään sovellusta Ubuntuun selainpohjaisuutensa vuoksi. Tällä ja kaikilla muillakin nettiyhteyttä vaativilla sovelluksilla on heikkoutena alhainen resoluutio ruudunpäivitysnopeuden ollessa korkea tai päinvastoin. Olen kokeillut joitakin Chrome-selaimen kylkeen asennettavia sovelluksia (kuten Vysor), mutta en ole saanut kuvaa näkymään niillä. Ainoastaan näytön alareunan virtuaalinäppäimet ovat näkyneet ja toimineetkin. Vaihtoehto voisi löytyä myös Miracast tekniikasta, mutta se vaatisi esimerkiksi Chromecast-adapterin ostamisen. Jos jollakulla on kokemuksia asiasta tai muuten ehdotuksia, niin kuulisin niistä mielelläni.

10
MATE-työpöydällä ikkunoiden kuvakkeet (button) ovat oletuksena oikeassa yläreunassa. Tarkoitan siis nappuloita sulje/suurenna/pienennä ikkuna. Miten ne saisi siirrettyä vasempaan reunaan? Netistä katselin paria ohjetta, mutta ne eivät toimineet. KDE-työpöydällä kuvakkeiden hallinta onnistuu melko helposti ikkunoiden asetuksista. Luulisi vastaavan onnistuvan jotenkin MATE:ssakin, koska sen mukautettavuus on parempi Unity-työpöytään verrattuna.

11
Yleistä keskustelua / Ubuntu Forumin tietomurto
« : 17.07.16 - klo:13.51 »
Koskeeko tämä uutinen myös Ubuntu Suomen keskustelualuetta? Eli käytännössä: ovatko Ubuntu Forumin käyttäjien käyttäjätiedot jossakin Canonicalin tietokannassa?

12
Päivitin Kubuntu 14.04 LTS:n versioon 15.10. Päivitys ei onnistunut kuitenkaan odotetusti, sillä päivityksen jälkeen Ubuntu käynnistyi tekstitilaan. En ole hoksannut mitään komentoa, jolla pääsisi työpöydälle. Kysymys kuuluu, miten saan palautettua järjestelmän käyttökuntoon?

Mietin, voisiko työpöydän asentaa tekstipohjaisesta käyttäliittymästä käsin. Ongelma kuitenkin on, että Ubuntu ei yhdistä verkkoon automaattisesti, kuten ennen, ja siten työpöydän asennus ei onnistu. Jos työpöydän saisi asennettua, järjestelmän pystyisi päivittämään helposti uusimpaan 16.04 LTS versioon graafisesta käyttöliittymästä käsin. Löytyykö jokin komento, jolla saisi yhdistettyä verkkoon?

Toisena vaihtoehtona mietin järjestelmän korjausta Ubuntun käynnistystikun avulla. Tuleeko tikulta käynnistettäessä kuitenkaan vaihtoehtoa, jolla järjestelmän saisi korjattua? Onko recovery-modesta  apua? Recovery-modeen käynnistettäessä tulee vaihtoehto, jolla voisi korjata vioittuneet paketit, mutta sekin vaatisi ilmeisesti internet yhteyden.

Kolmantena, ja viiimeisenä, vaihtoehtona näen järjestelmän uudelleen asennuksen. Tämä edellyttäisi kuitenkin tiedostojen saamista talteen, mutta miten se onnistuu, kun käytettävissä on vain tekstipohjainen käyttöliittymä? Voisiko varmuuskopion ottaa toisesta käyttöjärjestelmästä käsin. Onnistuisiko Redo Backup -jakelulla?

13
Asensin Kubuntuun testimielessä Unity- ja Gnome-työpöydät. Ne tuli poistettua melko pian, sillä tietokoneen käytöstä tuli sekavampaa, kun etenkin kirjautumisruudun ulkonäkö oli milloin mistäkin työpöydästä. Työpöytien poistamisen jälkeen tuli tarvetta siivota järjestelmää mm. sovellusten osalta, sillä työpöytien mukana oli tullut kaikkea turhaa pikkusoftaa. Sain Kubuntun suhteellisen alkuperäisen näköiseksi, mutta nyt kirjautumisruuduksi on jäänyt Unityn ruutu.

Miten kirjautumisruudun ulkonäön saa palautettua alkuperäiseksi? Riittääkö jonkin tiedoston poistaminen, ja jos riittää, niin mikä tiedosto on kyseessä ja missä se sijaitsee? Korjautuuko asia, jos päivitän järjestelmän tulevaan 16.04 LTS versioon.

14
Nykyään on tullut käytettyä Dolphinia tiedostojen hallinnassa. On tullut vastaan eräs epäkohta, joka ei vaivannut Ubuntun omassa tiedostonhallinnassa ja monissa muissakaan tiedostonhallintasovelluksissa.

Eli hakutoiminto (Ctrl + F) ei tunnu toimivan kunnnolla. Haku löytää vain osan hakuehdot täyttävistä tiedostoista. Vaikka kirjoittaisi hakukenttään itse tiedoston nimen, sitä ei välttämättä löydy. Onko tähän ongelmaan ratkaisua? Taitaa olla mahdotonta tai todella vaikeaa asentaa toinen hakumoottori.

15
Hei

Käytin PuppyLinuxia muistitikulta. Istunto tallentui kiintolevylle aina, kun järjestelmä sammutettiin. Laitoin tämän toiminnon päälle ensimmäisen sammutuksen yhteydessä sitä kysyttäessä. Jossain vaiheessa yritin asentaa Puppylle OpenOfficea. Asennus ei kuitenkaan onnistunut vaan järjestelmä jumiutui. Sain kuitenkin sammutettua järjestelmän virallisia teitä pitkin, jolloin vioittunut istunto tallentui kiintolevylle. Aina tämän jälkeen, kun Puppy käynnistettiin, vioittunut istunto latautui kiintolevyltä. Tällöin työpöydältä puuttui alapalkki, ainoastaan työpöydän kuvakkeet näkyivät. Puppyn käyttäminen on siis melko hankalaa, järkevä käyttä mahdotonta.

Pitäisi saada poistettua Puppyn kiintolevyn root-hakemistoon tallentamat tiedostot. Miten tämä onnistuu?

Sivuja: [1]