Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ljpp

Sivuja: [1] 2
1
Tässä 18.04:ssa on jotain vakavaa häikkää liittyen sisäänkirjautumiseen. Nämä siis uunituoreella puhtaalla asennuksella.

- Sisäänkirjautuessa järjestelmä väitti, että salasana on väärin. Toistin tämän useita kertoja, joten 99,9% varmuudella salasana ei ollut väärin joka yrittämällä. Ei ole maailman monimutkaisin password käytössä.
- Toisella kerralla systeemi hyväksyy salasanan, mutta työpöytä ei lataudu - vain purppura tausta ja hiiren kursori.
   -> Tähän workaround on klikata Cancel, valita käyttäjä uusiksi ja syöttää salasana. Silloin se hyväksytään.
- CTRL-ALT-F4 ja kirjautuminen kyllä onnistuu normaalisti
- Myöskään Wayland-session asetus ei suostunut tarttumaan oletuksena.

Mutta vielä erikoisemmaksi homma menee, kun jatkoin kuitenkin systeemin käyttöä ja konfigurointia, niin nyt lopulta sisäänkirjautuminen tuntuisi toimivan luotettavammin ja Wayland-sessiokin pysyy valittuna.

Asiasta on useita liittyviä bugeja raportoituna, koskien työpöydän latautumista, sekä itse kirjautumista/autentikoitumista:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gdm3/+bug/1766137

2
Haluaisin laittaa vanhaan läppäriin (Thinkpad X301, 4GB RAM) pienen zram swap-osion, SSD:lle swappauksen välttämiseksi. Asennuspaketti zram-config allokoi kuitenkin 50% muistista zram:lle, joka on mielestäni turhan paljon. Joku 512mb (luultavasti 2x256) olisi sopivampi, mutta en löydä mistään järkevää dokumentointia kuin zram/zram-config asetuksia säädetään mieleisekseen?

/etc/init/zram-config.conf ei sisällä mitään järkevää.

Apuja tai linkkiä hyvään zram dokumentaatioon?


3
Tuli testattua tämä Ubuntu MATE ensimmäistä kertaa 16.04 versiossa ja helkkari soikoon - tämähän on nykyään jopa perheen paras ja tästä taitaa tulla uusi vakioasennukseni.

Ubuntu MATE on jäänyt varsin vähälle huomiolle, mutta tässä vähän tarinaa englanniksi:
http://cd-rw.org/t/ubuntu-mate-16-04-is-exceptionally-sane/130/2

Tämä on tosiaan varsin pätevästi ja mainioin oletusarvoin ja sovelluksin koostettu distro. Vanhan hyvän ajan Ubuntu-kokemus!

4
Löytyykö palstalaisilta mielipiteitä tai jopa kokemuksia uudesta "maata mullistavasta" openSUSE 42.1 Leap julkaisusta?

Toisaalta pirun houkutteleva konsepti:
- SUSE Linux Enterprise pohjalla
- Mutta tuoteempi kernel, työpöydät ja sovellukset
- Pitkä elinkaari ja +0.1 päivitykset 12 kuukauden sykleissä (synkroonissa SLE service packien kanssa)

Houkuttelisi ottaa tämä Plasma 5:lla käyttöön pöytäkoneessa, jossa olen perinteisesti ajanut aina Ubuntu LTSiä, mutta mutta... Informaatio ja kommentteja netissä on varsin vähän ja nekin ristiriitaisia:

- S.Bhartiya hehkuttaa tätä kritiikittömästi ja estoitta useilla eri sivustoilla, kuten Linux.com
- Toisaalta kriittisempiäkin näkemyksiä löytyy, kuten tämä, sekä eri nettisivujen keskustelu/kommenttiosioissa.

Olisi kiva kokeilla jotain uutta ja tosiaan "paperilla" tuo vaikuttaa lupaavalta, mutta seuraava Ubuntun LTS on kuitenkin jo kulman takana ja se kaikella todennäköisyydellä pelittää taas kuin junan vessa..

5
Pikaisen haun perusteella Manjarolle ei ole täällä omaa ketjuansa. Nyt kuitenkin distro on mielestäni sellaisessa kehitysvaiheessa, että se on ehdottomasti oman threadinsa arvoinen.

Manjaro 15.09 (Bellatrix) julkaistiin 27.09.2015:
https://manjaro.github.io/

Olen muutaman kuukauden Manjaroa nyt tutkiskellut ja se on mielestäni (Ubuntun jälkeen) mielenkiintoisin distro tällä hetkellä. Se on monilta osin "Arch-pohjainen Ubuntu", mitä aika ajoin jotkut ovat kaivanneet. Mielenkiintoisin ominaisuus Manjarossa on sen "semi-rolling" päivitysmalli, eli Manjaro ei käytä suoraan Arch repoja, joissa meininki on vähän liiankin nopeaa järjestelmän stabiliteetin kannalta. Sen sijaan muutoksia tarjoillaan "ryppäissä" X kertaa kuussa, jota edeltää edes jonkinlainen testausvaihe - ja kaikkea tätä edeltää tietysti Archin tekemä oma testaus. Eli Manjaro tarjoaa tavallaan yhden laajunvarmistuskerroksen lisää, päivittyen kuitenkin moninkertaisesti ripeämpään tahtiin kuin puolivuosittainenUbuntu. Ainakin XFCE versio vaikuttaa varsin vakaalta "tuotantokäyttöön", muutaman viikon ja useamman päivityksen perusteella.

Muita silmiinpistäviä piirteitä on hyvä dokumentaatio ja nettiyhteisö, joka pienempien distrojen kohdalla on yleensä heikkous. Eli tukea löytyy netistä kiitettävästi ja lisäksi Arch dokumentaatio pitkälti sovellettavissa Manjaron kanssa. Jossain määrin uniikki ominaisuus on mahdollisuus helposti vaihdella kerneliä, eli voi valita vanhempaa ja vakaampaa tai uusinta uutta, tarpeidensa mukaan. Ja sokerina pohjalla on Arch-yhteensopivuuden mukanaan tuoma AUR repo, josta löytyy älytön määrä yhteisön tekemiä softapaketteja.

Kannattaa ehdottomasti tutustua, jos et vielä ole. Pari nettisivua on jo ehtinyt 15.09 rellua testaamaan ja arviot alla:
http://cd-rw.org/t/manjaro-linux-the-ugly-duckling/57
http://www.zdnet.com/article/hands-on-manjaro-linux-15-09/

Onko täällä muita Manjaro käyttäjiä tai siitä kiinnostuneita? Olen nyt ajellut tätä testiläppärilläni ja se on sujunut niin hyvin, että houkuttelisi asentaa myös 1. koneeseen, mutta sitä ennen olisi kiva kuulla pidemmän aikavälin kokemuksia siitä, kuinka vakaa Manjaro oikeasti on kun sitä on ajettu ja päivitetty vuosi-pari?

6
Yleistä keskustelua / Ubuntu/Linuxista on tullut tylsä?
« : 01.06.15 - klo:00.39 »
Bongasin Twitteristä mielenkiintoisen näkemysartikkelin, jonka mukaan Linuxista (näyttää viittaavan lähinnä Ubuntuun) on tullut tylsä ja siksi se on valmis tavallisen käyttäjän työpöydäksi.

http://cd-rw.org/t/desktop-linux-computing-has-entered-a-state-of-boredomness/15/1

Ja hetken tuota mietittyäni, niin näinhän se on. Distrohoppailu on itseltäkin jäänyt ja LTS Ubuntu tai Mint on nopea mutta pitkäkestoinen ratkaisu koneen käyttöönottoon. Piti oikein pakottaa itsensä asentamaan uusvanhalle läppärille Ubuntu Gnome 15.04, jos sitä vaikka jaksaisi 6kk välein päivitellä. Tylsää, mutta kaikki toimii ja se kai se tavoite on ollutkin?

7
Kovalevyllä olisi muutama kymmene gigaa valokuvia sun muuta ja varastossa olisi sadoittain tyhjiä DVD-R levyjä. Osaako joku suositella hyvää varmuuskopiointiohjelmaa Ubuntulle?

8
Tulee vähän harrasteltua valokuvausta ja toistaiseksi olen havainnut parhaimmaksi tehdä RAW kuvien käsittelyn Windowsilla (Canon DPP softalla), mutta Ubuntu on kuitenkin pääasiallinen käyttöjärjestelmäni. Olen kuitenkin huomannut, että väritasapaino Windowsin ja Ubuntun puolella ei ole identtinen, ja koska teen kuvan käsittelyn häviöttömästi RAW kuvalla tapahtuu se Windowsilla, mutta kun palaan normaaliin käyttöympäristööni Ubuntuun, huomaan ettei kuva näytäkkään enään täysin samalta.

Miten saan väritasapainot identtisiksi tai edes lähelle toisiaan? Näyttö on LG:n M2880D, perus 22" TFT ja koneessa on Nvidian näytönohjain, jonka ajurit ovat myös käytössä molemmissa käyttöjärjestelmissä.

9
Yritin asentaa uusimman Ubuntun Thinkpad X301 koneeseeni jossa kaikki aikaisemmat versiot ovat toimineet moitteetta. Live sessiossa kaikki onkin niinkuin pitää, mutta asennuksen jälkeen hiiri (joystick) ei toimi ollenkaan. Sama ongelma niin perus Ubuntulla kuin Gnome versiossakin.

Täytynee palata pikavauhdilla 12.04:seen, ellei jollain ole heittää tähän jotain nopeaa fixiä?

10
Olen törmännyt 12.04 versiolla vakavaan ongelmaan USB-tikulle isoja tiedostoja kopioitaessa.

Kopioidessa isoja (1+ GB) USB tikulle, prosessi lähtee aluksi rivakasti liikkelle, Ubuntun kopioidessa dataa välimuistiin, mutta siinä vaiheessa kun kirjoitus itse tikulle kirjoittamienen alkaa "tukehtuu" koko kone käyttökelvottomaan tilaan. Hiiri nykii ja käyttöliittymän vasteajat menevät niin hitaaksi ettei koneella voi tehdä mitään.

1.5 gigan tiedostolla jumitus kestää n. 10 minuuttia, mutta tikulle kirjoitus kuitenkin etenee ja kone toiminta palautuu kun kopiointi on lopulta valmis. Käytössä on 16GB SanDisk Cruzer USB tikku.

- Ovatko muut törmänneet samaan ongelmaan?
- En löytänyt bugiraporttia asiasta - mitähän pakettia koskevaksi ongelma tulisi raportoida (kernel?)

11
Piti asennella pääsiäisena Precise käyttäen daily imagea, mutta ainakaan 8. tai 9. päivän 64bit .ISO ei suostu boottaamaan USB tikulta. Olen kokeillut UnetBootinilla, Ubuntun omalla USB creatirilla ja ihan DD:llä. Tikku ei lähde boottaamaan ollenkaan, eli en pääse edes Liven käynnistysvalikkoon.

Muilla samaa ongelmaa?

P.S. Beta 2 toimi ihan normaalisti ja hyvin samassa ympäristössä UnetBootinilla.

12
Koitan nyt Precise Livellä totutella tähän Unityyn, kokeillen niin 2D kuin 3D versioitakin.

Yksi asia mikä häiritsee, ja on mielestäni surkeaa käytettävyyssuunnittelua, on nuo hyttysen perunan kokoiset harmaat pisteet ja nuolet joiden pitäisi kuvastaa sovelluksesta olevia avoimia ikkunoita. Saako noita kustomoitua jotenkin isommiksi?

Ovat ainakin meikäläisen resolla aivan liian pienet, eivätkä taatusti mitenkään ilmeiset uusille Unity käyttäjille jotka eivät tiedä mitä odottaa.

13
Hakusessa on halvimman hintaluokan (250-500€) surffilaudaksi, mutta näyttäisi siltä että halvimmissa tarjouksissa rauta on lähes poikkeuksetta AMD kuraa, jonka Linux yhteensopivuudesta ei googlauksen perusteella ole takeita. Esimerkkinä Compaq Presario CQ57.

Suosittele siis halpaluokan läppäriä, jonka tiedät toimivan Ubuntun kanssa moitteetta. Muita vaatimuksia ei ole - tulee käytännössä pelkkään nettisurffailuun, joten käytännössä minkä tahansa mallin suorituskyky riittää. Kunhan toimii.

14
Ei voi mitään - Unity on Ocelotissakin yksinkertaisesti huono ja vaihtoehtoja on haettava. Seuraava Ubuntu on LTS, joten ei voi kuin toivoa että Canonical tekisi järkeviä ratkaisuja asian suhteen. Miten voidaan suunnitella sellainen perustoiminto kuin aktiivisen ikkunan vaihto niin huonosti?

Noh, Xubuntulla on nyt menty pari edellistä relua (11.04, 11.10), mutta toisaalta huvittaisi myös olla kehityksessä mukana. Tulin ensimmäistä kertaa koittaneeksi Gnome Shelliä (Fedora 16b live) ja yllätyksekseni tämä paljon parjattu työpöytähän oli lupaavan oloinen. Ainakin se oli hemmetisti käytettävämpi perustoiminnoissa kuin Unity.

1) Gnome Shell kokemuksia Ocelotissa - onko vakaa ja toimii luotettavasti?
2) Kuinkahan olisi mahdollista työstää kasaan Ubuntu jossa olisi vain Gnome Shell ja fallback - Unity olisi turhaa painolastia kyydissä?

15
Itselläni on \home\ kansio erillisellä partitiolla, ja jos asennan Ubuntun päälle Linux Mintin, on työpöytä tämän jälkeen näiden kahden sekasikiö: Mintin teema ja ikonit yhdistettynä Ubuntun Gnome työpöytäasetuksilla.

Kuinka työpöydän asetukset nollataan niin, että asennuksen jälkeen työpöytä on sellainen kuin se on Linux Mintissä suunniteltu?

16
Olen tässä yrittänyt totutella Unityyn, mutta yksi ominaisuus on niin epäkäytännöllinen, että on pakko vaihtaa Classic-työpöytään toistaiseksi.

Nimittäin sovellusten systray ikonit. Esimerkiksi Pidginin käyttö Unitylla on yhtä tuskaa, kun uusista viesteistä kertova tray ikoni puuttuu.

Pitkin nettiä tarjotaan avuksi systray whitelist asetuksen muokkaamista muotoon ['all'] (dconf-editor -> desktop -> unity -> panel), mutta ainakaan itselläni tämä ei tunnu vaikuttavan Pidginin ikoniin mitenkään. Mikähän avuksi?

17
Olen nyt parilla koneella havainnut ongelmia näytönsäästötilasta herämiisessä. Molemissa koneissa on Ubu 10.0 ja Nvidian Current ajuri. Toisessa koneessa on 9300 integroitu, ja taas toisessa vanhempi Quadro kahdella monitorilla.

Oireet ovat samat - näytönsäästäjänä on ollu (blank), jonka ansiosta itse monitorikin sammuu hetkisen kuluttua. Kuitenkin kun palaan koneelle ja yritän sitä herättää on näyttö musta, eikä kone vastaa mihinkään komentoihin - vain virrat sammuttamalla on päässyt tilanteesta ulos.

Hätäisenä ratkaisuna tuntuisi toimivan näytönsäästöanimaatioiden käyttäminen, mutta tällöin ei monitori sammu itsestään. Onko muilla kokemuksia vastaavasta tai ratkaisua? Hardware Drivers tarjoaa myös vanhempaa Nvidia versiota - olisiko Currentissa bugi?

18
Tuli ostettua LG:n TV/näyttö yhdistelma ASUS-koneen kaveriksi, mutta en saa HDMI ääniä toimimaan - kuva ja resoluutio kyllä löytyivät ongelmitta. Käytössä Ubu 10.04 Lucid 64bit. Aiheesta on monta ketjua ympäri nettiä, mutta ohjeet ovat olleen hieman epämääräisiä. Osaisikohan joku palstalla auttaa? Maverik päivityskin on kyllä ollut mielessä - olisikohan siitä apua?

Koneen speksit: http://skinflint.co.uk/a400847.html
Ilmeisesti tarpeelliset laitteet löytyvät:
Koodia: [Valitse]
sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC1200 Analog [ALC1200 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: ALC1200 Digital [ALC1200 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Sound Prefences: Settings for the selected device / Profile valikosta löytyy HDMI ääni Digital Stereo (HDMI) Output. Valitettavasti tämä ei tuota oletettua lopputulosta. Kuulokeliitännästä äänet toimivat, kun valitsee jonkun analoogisen äänen profiilin aktiiviseksi.



19
Ei löytynyt Googlella yksiselitteistä ratkaisua, joten kysytään täältä:

Parissa läppärissä hienosti toiminut LiveCD ei yllättäin toimi ollenkaan vanhassa pöytäkoneessa (P4HT / 1.5GB / ATI 9200). Aloitusvalikossa pääsee kielen valitsemaan, mutta kun yrittää jatkaa käynnistämistä, tippuu kone tilaan jossa on musta ruutu ja jos näppäilee niin näytölle tulee kirjaimia. Varsinainen boottaus ei käynnisty ollenkaan.

Koitin mielenkiinnosta Kubuntua ja sama ongelma. Tähän on luultavasti joku bootoptio jippo, mutta mikä?

20
Minulle on jäänyt epäselväksi mitä kaikkea \Home\:n alle tallentuu ja miten tallennettu tieto vaikuttaa jatkossa jos esimerkiksi teen päivityksen uudelleen asentamalla 9.10 -> 10.4?

Mitkä työpöydän Gnomen asetukset säilyvät?
Tulisiko tuolta putsata jotain pois - voiko vanha data aiheuttaa haittoja uudemmassa työpöytäversiossa?
Jotain muuta huomioon otettavaa?

Uutta konetta pitäisi kohta asennella ja kiinnostaa kuinka iso vaiva on päivittää 10.4:seen, koska siihenkään ei ole enään matkaa kuin parisen kuukautta..

Sivuja: [1] 2