Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Synaptic

Sivuja: [1]
1
Firefoxiin ja Chromiumiin saatavilla olevalla lisäosa Video DownloadHelperilllä saattoi ladata melkein minkä hyvänsä uutiseen tai muuhun sivuun upotetun videopätkän omalle koneelle tutkittavaksi tai säästettäväksi. Tälle oli hurjasti käyttöä etenkin nyt sodan aikana kun harrastan OSINT-hommia.

Nykyinen versio ei enää toimi vanhaan malliin, useissa tapauksissa ei lainkaan. Se pyytää asentamaan companion appin, joka ei auta mitään, sillä sama pyyntö tulee vaan uudelleen asentamisen jälkeen. Lisäosan arvostelujen perusteella ilmaisversiolla ladattuihin tulee nykyisin myös vesileima.

Pienellä lisäosakokeilulla en löytänyt Firefoxiin sopivaa lisäosaa lataamiseen enkä periaatteessa edes tykkää tehdä sitä selaimen lisäosalla, sillä ne yleensä haluavat hämärän paljon oikeuksia selaimen tietoihin.

Linkissä esimerkki videosta, jonka haluaisin ottaa talteen, Sjevjerodonetskin tuhoaminen, Iltalehden sivulta:

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2c90ba65-2c9c-47f3-93b5-d2383e6e1022

Onko vinkkejä kuinka tuollaisen videon tallentaminen koneelle sujuisi kätevästi?

2
yle-dl tuorein versio 20220518 aloittaa latauksen, mutta ei lataa tallennetta kokonaan. Huomasin sattumalta ja aiheesta on myös github-issue:

https://github.com/aajanki/yle-dl/issues/309

Koodia: [Valitse]
A workaround for now is to downgrade yle-dl to the earlier version 20220425.
Tyhmä kysymys: miten tästä ohjelmasta asennetaan koneelle vanhempi versio? Olen tähän mennessä vain päivittänyt sitä käskyllä:

Koodia: [Valitse]
pip3 install --user --upgrade yle-dl

3
Multimedia ja grafiikka / displayCal ja Ubuntu 20.04
« : 11.02.21 - klo:19.23 »
Ubuntu 20.04 / 20.10 repoissa ei ole displayCalia (näytönkalibrointiohjelma). Ongelmaa on puitu tässä ja se on lähtenyt varsin monesta jakelusta vetämään, sillä niissä ei ole sopivia riippuvuuksia (python2 ja muuta).

https://hub.displaycal.net/issue/17813/

Kuvankäsittelyyn tämä ohjelma on erittäin tarpeellinen ja tähän ongelmaan pitäisi saada ratkaisu, joka sopii kadunmiehellekin. Snapia / Flatpakia ei tietääkseni ole tarjolla. Eikä kai ppa:takaan, joka olisi ajantasalla.

Onko kukaan teistä asentanut sitä käsin Ubuntuun tai osaako muuten neuvoa? Mulla on nyt käytössä Kubuntu 20.10.

Latasin uusimman version displayCalista eli 3.8.9.3, python2:n (repon 2.7.18-2) ja kokeilin kääntää sitä, mutta törmäsin tällaiseen header file -ongelmaan, jota en saanut ratkaistua

Koodia: [Valitse]
$ python2 setup.py install
XDG: [Errno 2] No translation file found for domain: xdg-user-dirs
['install']
*** /home/portrait/data/0x_ohjelmat/DisplayCAL-3.8.9.3/setup.py install
using distutils
running install
running build
running build_py
running build_ext
building 'DisplayCAL.lib64.python27.RealDisplaySizeMM' extension
x86_64-linux-gnu-gcc -pthread -fno-strict-aliasing -Wdate-time -D_FORTIFY_SOURCE=2 -g -fdebug-prefix-map=/build/python2.7-fWAMxV/python2.7-2.7.18=. -fstack-protector-strong -Wformat -Werror=format-security -fPIC -DUNIX -I/usr/include/python2.7 -c DisplayCAL/RealDisplaySizeMM.c -o build/temp.linux-x86_64-2.7/DisplayCAL/RealDisplaySizeMM.o
DisplayCAL/RealDisplaySizeMM.c:29:11: fatal error: X11/extensions/xf86vmode.h: No such file or directory
   29 | # include <X11/extensions/xf86vmode.h>
      |           ^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
error: command 'x86_64-linux-gnu-gcc' failed with exit status 1

xf86vmode.h siis puuttuu ja ei löytynyt ainakaan Synapticilla ja googlella löytyneistä vanhoista foorumikeskusteluistakaan ei ollut apua. Voi olla, että jotain muutakin on pielessä, tämä kun ei ole mun osaamisaluetta.

4
Koodia: [Valitse]
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = "",
        LC_ALL = (unset),
        LC_CTYPE = "en_US.UTF-8",
        LANG = "sms_FI.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
/usr/bin/locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
/usr/bin/locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory

Tuollainen virheilmoitus on pyörinyt kuukauden päivät kun ajan komentoriviltä päivitykset apt:lla.
- miten toi kannattaa korjata? Netistä löytyi toki ohjeita, mutta kysyn mieluummin täältä kuin alan toistaa sudona jotain mitä on blogissa kerrottu.
- mistä ihmeestä johtuu? Ei ole aiempina vuosina tullut vastaan ja asennuksen jälkeen oli ihan kunnossa.

Tähän ilmeisesti liittyen kalenteri ja muut ohjelmat eivät tiedä mikä kuukausi on nimeltään vaan, se on "M02"

Käyttöliittymän haluan pitää englanninkielisenä, mutta suomalaiset konventiot pilkun ja päiväyksien suhteen ovat toiveissa.

5
4 TB ulkoinen ext4-varmuuskopiokovalevy antoi tällaisen ilmoituksen:

An error occurred while accessing 'mvkopio1', the system responded: The requested operation has failed: Error mounting /dev/sdg2 at /media/portrait/mvkopio1: mount(2) system call failed: Structure needs cleaning

En saa sitä mountattua. Ei näy mun osaamisella muualla kuin KDE partition managerissa. Se oli varmuuskopioasema, joten pelasin varmanpäälle ja tein heti siinä olevat varmuuskopiot toiselle levylle. Mitään hätää ei siis ole.

Haluaisin pyyhkiä levyn tyhjäksi ja ottaa uudelleen käyttöön. Onko jotakin mistä pitää olla huolissaan? Onko tämä ongelma ihan vaan "tiedostojärjestelmän sotkeutuminen" vai voiko olla oire siitä, että kovossa on jotain mätää. Yleensä tämä ongelma kai syntyy siitä, että virta katkeaa kesken kirjoittamisen. Mielestäni mitään sellaista ei ole tapahtunut, mutta tämä on tosiaan sellainen USB-kaapelilla kytkeytyvä levy, joten liitokset ei ole ihan luotettavimmat.

6
Kubuntu 18.04 > 20.04 päivittämisen jälkeen vlc on temppuillut. Kun ohjelman sulkee, niin se jää taustalle prosessiksi kummittelemaan ja varaamaan muistia. Bugi on dokumentoitu tässä:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/vlc/+bug/1819543

Tein oman alias-käskyn, jolla niistä pääsee terminaalin avulla eroon:
alias vlckill='pkill -9 vlc'

Jos teillä on sama riesa, niin haluaisin kuulla miten olette ratkaisseet ongelman ja tuleeko mieleen kätevämpiä tapoja hoitaa homma kuin em. vlckill?

Kuvassa näkyy yksi vlckill, jonka tein käytyäni läpi useita videoita. Mun mielestä toi bugi on aika paha kun sen yhdistää siihe, että tämä tekee oletuksena vajaan gigan swap-osion. Jos käyttäjä ei osaa yhtään seurata koneen sielunelämää, niin ihmeteltävää riittää.

7
Ubuntu tietokoneissa / Swapin koon muuttaminen
« : 02.11.20 - klo:14.10 »
Tein väliaikaisen Kubuntu 20.04.1 asennuksen oletusparametreilla ja yllättäen sain vain gigan swap-osion, joka on mulle ihan liian pieni. Valitsin siis LVM:n asennuksen yhteydessä. Kyseinen feature on dokumentoitu Launchpadissa tässä:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/partman-auto/+bug/1767299

LVM ei ole mulle entuudestaan tuttu ja osion kasvatusohjeet, joita on Launchpadissa ja Askubuntussa eivät toimi tässä tapauksessa (tai sitten en löytänyt oikeita ohjeita).

Tarvitsen nyt ohjeita, joilla kasvattaa swappi turvallisesti vaikka viiteen gigaan ennen kuin alan säätää mitään itse, kiitos!

8
Asennan tässä kuussa koko roskan uusiksi ja mua on mietityttänyt se miten saa helpoiten asiallisesti ylläpidettyä ajantasaiset versiot verrattain nopeasti kehittyvistä ohjelmista, joita ovat mm. gimp, rawtherapee, darktable, digicam, ffmpeg jne.

Repoissahan noi vanhenee aika nopsaan jakelun vanhentuessa (ajattelin mennä 20.04:llä hyvän aikaa) eivätkä ole aina edes lähtötilanteessa ajantasalla. Tässä nykyisessä olen käyttänyt ohjelmantekijöiden ppa-varastoja, joista olen pääsääntöisesti saanut haluamani, mutta toisinaan nekin ovat myöhässä ja niistä on tullut myös riippuvuusongelmia.

Appimagea olen miettinyt, mutta ei ole käyttökokemusta siitä. Mitä muita vaihtoehtoja on? Voisin ihan hyvin ottaa homman omalle vastuulleni ja opetella uusia asioita, mutta tarvitsen vähän vinkkiä siitä miten tällainen ongelma kannattaa ratkaista.

9
Ubuntu tietokoneissa / Kryptaus: tikut ja ulkoiset levyt
« : 09.07.20 - klo:00.22 »
Osaatteko antaa vinkkejä miten mukana kuljetettavat laitteet, kuten muistitikut ja ulkoiset kovalevyt kannattaa kryptata, jotta muut eivät pääse tietoihin käsiksi, jos ne hukkuvat tai varastetaan? Riittää, että menetelmä toimii vain Linuxin kanssa.

Otin jo koekäyttöön yhdelle pienelle tikulle KDE Partition Managerin tarjoaman vaihtoehdon eli ext4-alustuksen yhteydessä valitsin "Encrypt with LUKS" ja annoin salasanan. Hyvin näyttää toimivan.
- onko tällä metodilla jotain heikkouksia tai onko jokin muu tapa parempi jostain syystä?
- toimiiko tämä hyvin myös isompien levyjen, sanotaan vaikka teran tai parin ulkoisen kovalevyn, kanssa? Mietin vähän sitäkin hidastuuko levyltä datan käyttäminen paljonkin?

10
Multimedia ja grafiikka / Sigma USB-dock ja Linux
« : 01.07.19 - klo:16.18 »
Onko kuvaamista harrastavilla kokemusta Sigman USB-dockin käyttämisestä Linuxissa? Itse laitteen ja ohjelman pitäisi toimia oikein, muuten menee Windows-hommiksi.

Tästä ohjelmasta on kyse ja siitä on Windows- ja Mac-versiot

https://www.sigma-global.com/en/download/lenses/sigma-optimization-pro/

11
Moikka! Kaverin puhelin ei enää ilmoittanut aiemmin normaalin toimineen MicroSD-kortin olemassaolosta. Laitoin sen omaan kaikkien SD-korttien kanssa ongelmitta toimineeseen kortinlukijaan, mutta en saanut siihen mitään yhteyttä. Ei siis mountannut, ei antanut virheilmoitusta ja missään (Dolphin, /media ja osiointiohjelma) ei näkynyt, että koneeseen olisi ylipäätänsä kytketty mitään ylimääräistä.

Vaikuttaa siltä, että kortti on hajonnut. Olisiko mitään vinkkejä miten kortilla olevaa dataa voisi yrittää pelastaa? Mulla on recovery-ohjelmistoja, mutta ensin pitäisi saada yhteys korttiin. Siitä on varmuuskopioita, mutta ne eivät ole ihan tuoreita.

12
Laitealue / Näppäimistöt ja hiiret - toimiiko?
« : 26.06.19 - klo:18.44 »
Moikka! Sori että kyselen perusasioita, mutta mietin mistä kaikkialta kannattaa etsiä tietoa näppäimistöjen ja hiirien (ja muidenkin laitteiden) toimivuudesta Linuxin (Kubuntu 18.04) kanssa. Onko jossain koottu käyttäjien kokemuksia ja vinkkejä yhden saitin alle? Googlea osaan toki käyttää, mutta osumia ja tietoa voi tulla laihanlaisesti silloin kyseessä on tavallinen laite, kuten Rapoo X9310 2.4G

https://cdon.fi/kodin-elektroniikka/rapoo-x9310-2-4g-langaton-ohut-hiiri-ultra-slim-nappaimisto-musta-p46055400

Tähän asti vehkeet ovat pelittäneet ihan hyvin, mutta en ole mitään kovin ihmeellistä kytkenyt koneeseen. Logitechin ohjelmoitava hiiri siirtyi Windows-maailmasta aikanaan Linuxiin ja sen Setpoint-ohjelmistoa en saanut koskaan toimimaan. Näin osa toiminnallisuudesta voi jäädä (osaamisen) ulottumattomiin, vaikka itse laite periaatteessa onkin käytettävissä. Sama yhden tulostimen kanssa, joka kyllä tulosti, mutta hitaasti.

13
Käytän itse pelkkää Linuxia ja kaikki omat kovalevyt on alustettu ext4-tiedostojärjestelmään. Teen nyt ylimääräisen varmuuskopion valokuvistani ulkoiselle kovalevylle ja vien sen tyttöystävän luokse säilytettäväksi. Kuvia pitäisi voida myös katsella ja lisätä levylle aika-ajoin. Mietin mikä tiedostojärjestelmä kannattaisi laittaa ulkoiselle, kun seuraavat asiat pitää ottaa huomioon:

- kuvia noin teratavun verran, suurimmat yksittäiset tiedostot taitavat olla yhden gigatavun kokoluokkaa
- kovalevyn oltava täydellisesti käytettävissä sekä Linuxilla että Windowsilla eli voi lukea ja kirjoittaa huoletta
- tiedostojen oikeuksilla ei väliä, ne on vain yhden käyttäjän kuvia
- tiedostojen nimet ovat pitkiä, mutta en käytä muita "erikoismerkkejä" kuin alaviivaa _, esimerkki:
f_kansallismuseo180618_ikkuna_profiiliNoja_bw_varjot_g_DSC_2179_2048.jpg
- sisäkkäisiä kansioita voi olla aika paljon, mutta joku 7-8 ei varmaan ole ongelma
- varmuuskopiosta on kyse, joten häiriökestävyys olennaista

Käsittääkseni Windowsilla voi nykyisin lukea ext4:ää kolmannen osapuolen ohjelmien avulla, mutta se ei ole ehkä hirveän hyvä ratkaisu, sillä joutuu asentamaan ohjelman ennen käyttöä ja se ei välttämättä ole aina mahdollista.

NTFS olisi Windowsin oma, mutta mulla ei ole mitään tietoa miten täydellisesti se toimii käytännössä Linuxin kanssa.

FAT tuntuu ilmeiseltä helpolta ratkaisulta, mutta siinä taitaa olla aikalailla rajoituksia ja en yhtään tiedä miten fatit pelaa näin isojen datamäärien kanssa.

Onko muita vaihtoehtoja? Jäikö jotain ottamatta huomioon?

14
Tässä on pari ongelma grafiikkapuolen kanssa:

Yritin käynnistää Legend of Grimrockia ja se ei suostu pelaamaan mun kanssa.

Virhe ilmoitukseksi tulee "s3tc is not supported" ja se pyytää tsekkaamaan, että täyttää pelin vaatimukset ja ajurit on ajan tasalla. Muutama kuukausi sitten pelasin sitä ja kaikki toimi moitteettomasti.

Tässä välissä kokeilin ATIn omaa ajuria, mutta se ei toiminut hyvin, joten vaihdoin avoimen ajurin takaisin. Tämän jälkeen konetta käynnistäessä se ei aina starttaa graafista työpöytää, vaan joko ilmoittaa ajuriongelmasta tai menee suoraan virtuaalikonsoliin. Molemmissa tapauksissa saan komentoriviltä käsin kirjoittamalla 'sudo /etc/init.d/lightdm restart' homman toimimaan normaalisti.

Miten tätä setvisi? En järjestelmää ihmeemmin tunne, mutta näyttää siltä, että sinne on jäänyt nyt jotain bittejä poikittain kun vaihtelin ajureita.

Perustiedot:

- Ubuntu 12.04.3

Koodia: [Valitse]
"minä"$ lspci -nnk | grep -i vga -A3
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV730 XT [Radeon HD 4670] [1002:9490]
        Subsystem: CardExpert Technology Device [10b0:0401]
        Kernel driver in use: radeon
        Kernel modules: radeon

15
Terve! Olen Ubuntua (12.04 englanniksi) käytellyt vasta pari kuukautta ja tulin täältä kysymään neuvoja, kun tuli vastaan tilanne, jota en oikein ymmärrä.

Pari päivää sitten kone ei sammunut normaalisti, vaan heitti errorin:

"Stopping web server apache2

apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.1.1 for ServerName"

Näitä on tullut aiemminkin, mutta kadonneet näytöltä niin nopeasti, että en ole ehtinyt sanaakaan oikeastaan lukea. Rupesin tutkimaan asiaan kun ihmettelin apache2:n ja palvelimen mainitsemista - oma koneeni kun ei tietääkseni ole palvelin, vaan ihan peruskotikone. Synaptic löytää apache2-haulla paketit:

- apache2
- apache2-mpm-worker
- apache2-utils
- apache2.2-bin
- apache2.2-common

Katselin levyltä, että noi on tulleet kolme päivää Ubuntun asentamisen jälkeen - ei hajuakaan mistä, sillä en ole itse niitä tarkoituksella ladannut. Voivatko ne tulla kylkiäisenä jostain muusta asennuksesta?

"ps -A" näyttää myös apache2-prosesseja käynnissä 4 kpl.

Mulla on päällä ufw standardiasetuksin (eli vain "sudo ufw enable" ajettu).

Gufw näyttää listening reportissa:

TCP6 80 * apache2
UDP 68 * dhclient

Tutkin sitten lisää, substance on mun tunnus:

Koodia: [Valitse]
$ sudo lsof -n -i -P
COMMAND    PID      USER   FD   TYPE  DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
cupsd      897      root    8u  IPv6    7876      0t0  TCP [::1]:631 (LISTEN)
cupsd      897      root    9u  IPv4    7877      0t0  TCP 127.0.0.1:631 (LISTEN)
apache2   1324      root    4u  IPv6    8976      0t0  TCP *:80 (LISTEN)
apache2   1328  www-data    4u  IPv6    8976      0t0  TCP *:80 (LISTEN)
apache2   1329  www-data    4u  IPv6    8976      0t0  TCP *:80 (LISTEN)
ubuntu-ge 2439 substance    7u  IPv4 2179001      0t0  TCP 192.168.1.36:38995->91.189.89.144:80 (CLOSE_WAIT)
dhclient  8421      root    6u  IPv4 2177520      0t0  UDP *:68
dnsmasq   8490    nobody    4w  IPv4 2178961      0t0  UDP 127.0.0.1:53
dnsmasq   8490    nobody    5u  IPv4 2178962      0t0  TCP 127.0.0.1:53 (LISTEN)


Ja:

Koodia: [Valitse]
$ sudo netstat -ltnp
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name
tcp        0      0 127.0.0.1:53            0.0.0.0:*               LISTEN      8490/dnsmasq    
tcp        0      0 127.0.0.1:631           0.0.0.0:*               LISTEN      897/cupsd      
tcp6       0      0 ::1:631                 :::*                    LISTEN      897/cupsd      
tcp6       0      0 :::80                   :::*                    LISTEN      1324/apache2

Mä saan tosta nyt sen käsityksen, että apache2 pitää porttia 80 auki ulkomaailmaan. En käsitä miksi,  mutta on toki varsin todennäköistä, että olen itse tässä sekoillut jotain ;) Jos joku voisi ystävällisesti antaa vinkin mistä tässä on mahdollisesti kyse ja miten selvittää miten tuo apache2 on pötkähtänyt mun koneelle availemaan portteja, niin olisin kiitollinen. dhclient ja cupsd ovat myös jääneet jossain määrin mysteereiksi.

Pahoittelen, jos tosta copy-pastesta tuli sotkua.

Copy-pastesotku helpottuu kun isket ne "koodin sisään". -Storck

Sivuja: [1]