Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - sukke

Sivuja: [1]
1
Hei!

64-bittisen järjestelmän käyttäjän arkielämää ovat pitkään hankaloittaneet lähinnä nettisivuilla vastaan tulevien Sunin Java-lisäosan (web start) ja Adoben Flash-toistimen tuen puute. Adobe julkaisi natiivin 64-bittisen Flash-toistimen esiversion joitakin aikoja sitten, ja sen käyttöönoton opastus löytyy muun muassa tästä viestistä. Kannattaa lukea linkissä viitattua viestiä seuraavatkin viestit, jotta välttää tarpeellisten pakettien poistamiselta. Sun on nyt joulukuun alussa julkaissut esiversion Java SE 6:sen ensi vuoden alkupuolelle tarkoitetusta päivityksestä 12 (6u12), joka sisältää myös 64-bittisen Java-lisäosan selaimia varten. Seuraavassa käyn läpi, kuinka itse sain uusimman Java-ympäristön esiversion käyttööni järjestelmän laajuisesti, ja Java-lisäosan Firefoxin osalta.

Huomautuksena mainittakoon Flash- ja Java-lisäosien olevan kehitysasteella, eikä niiden asentamista voida suositella. Mikäli syystä tai toisesta lähdet asentamista yrittämään, muista vastuun olevan sinulla itselläsi. Tiedä mitä teet tai ole tekemättä.

1. Etsitään uusin JRE Linuxille ja x64-arkkitehtuurille (Linux x64 self-extracting JRE Jar file) Sunin sivuilta (päivityshetkellä uusin on 24.12.2008 julkaistu Build b03, muokkaa komennot vastaamaan lataamaasi jar-tiedostoa)

2. Tallenna tiedosto väliaikaisesti haluamaasi paikkaan.

3. Suorita tiedosto pääkäyttäjän oikeuksin, hyväksy lisenssiehto ja valitse asennuskansioksi "/opt"
Koodia: [Valitse]
$ sudo java -jar jre-6u12-ea-bin-b02-linux-amd64-08_dec_2008.jar
Huomio: Kun päivität esiversiota uudempaan (esim. b02 -> b03) edellä kuvatulla tavalla, vaihda päivityksen ajaksi käytettäväksi Java-ympäristöksi jokin muu kuin päivitettävä Java-ympäristö (Kohta 9 tai käyttäen apuna 'galternatives'-ohjelmaa, kts. Kohta 7 (b)).

4. Kansiosta "/opt" löytyy nyt alikansio "/jre1.6.0_12"

5. Asetetaan kaikille "/opt/jre1.6.0_12/bin" kansion tiedostoille suoritusoikeus
Koodia: [Valitse]
$ cd /opt/jre1.6.0_12/bin
$ sudo chmod +x *

6. Tarkistetaan tällä hetkellä asennettuina olevat Java-ympäristöt. (ei pakollista)
Koodia: [Valitse]
$ update-alternatives --list java
Tulostaa minulla
Koodia: [Valitse]
/usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java
/usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/bin/java

7. Uuden Java-ympäristön (ja selaimen lisäosan) käyttöönottoon on kaksi vaihtoehtoa; joko (a) komentoriviä tai (b) graafista ohjelmaa käyttäen. Suosittelen graafisen ohjelman eli vaihtoehdon (b) käyttämistä, sillä komentoriviltä tapahtuvaan vaihtoehtojen lisääminen ja niiden käyttöönotto sisältää ohjeiden osalta puutteita. Graafisella ohjelmalla vaihtoehtojen hallinta käy kätevästi, ja vieläpä järjestelmän kannalta 'oikealla' tavalla.

(a) Lisätään uusi Java-ympäristö vaihtoehdoksi (Luku 50 liittyy vaihtoehdon prioriteettiin, jota käytetään vaihtoehdon vertailulukuna automaattista määritystä varten.)
Koodia: [Valitse]
$ sudo update-alternatives --install /usr/bin/java java /opt/jre1.6.0_12/bin/java 50

(b)
Asenna 'galternatives'-niminen ohjelma (löytyy universe-ohjelmavarastosta), ja säädä sen avulla graafisesti uusi Java käyttöön. Vaihtoehtojen lisääminen sekä java- että xulrunner-1.9-javaplugin.so-valitsimille on hyvin intuitiivista (viittaukset oikeisiin kohteisiin – /opt/jre1.6.0_12/bin/java ja /opt/jre1.6.0_12/lib/amd64/libnpjp2.so). Tee haluamasi muutokset, ja siirry kohtaan 11 varmistaaksesi asennuksen onnistuminen. Liitteenä muutama kuvakaappaus.

8. Varmistetaan uuden Java-ympäristön löytyminen listalta
Koodia: [Valitse]
$ update-alternatives --list java
Tulostaa minulla nyt
Koodia: [Valitse]
/usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java
/usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/bin/java
/opt/jre1.6.0_12/bin/java

9. Valitaan uusi Java käytettäväksi (minulla valinnaksi muodostuu 3)
Koodia: [Valitse]
$ sudo update-alternatives --config java

10. Muutetaan symbolinen linkki /etc/alternatives/xulrunner-1.9-javaplugin.so osoittamaan uuden Javan tuomaan lisäosaan.
Nykyinen symbolinen linkki
Koodia: [Valitse]
$ file /etc/alternatives/xulrunner-1.9-javaplugin.so
Tulostaa
Koodia: [Valitse]
/etc/alternatives/xulrunner-1.9-javaplugin.so: symbolic link to `/usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/lib/amd64/IcedTeaPlugin.so'

Muodostetaan uusi symbolinen linkki
Koodia: [Valitse]
sudo ln -s -f /opt/jre1.6.0_12/lib/amd64/libnpjp2.so /etc/alternatives/xulrunner-1.9-javaplugin.so

11. Surffataan Firefoxilla osoitteeseen http://www.java.com/en/download/installed.jsp?detect=jre&try=1 ja varmistutaan asennuksen onnistumisesta. Liitteenä oma tulos testistä.

Edellä mainitulla tavalla saa Javan esiversion käyttöön järjestelmän laajuisesti. Luulen, että pelkkä Java-lisäosa selainta varten on otettavissa huomattavasti paljon yksinkertaisimminkin käyttöön. Siihen saavat muut antaa vinkkiä.  :) Oma innostus kokeiluun lähti puhtaasti Sampo Pankin verkkopankin takia, jota ei oikein voinut ilman Sunin javaa käytellä. Nyt on sikäli ainutlaatuinen tilanne, että kaikki tarvittava pyörii 64-bittisenä aivan kuten pitääkin - myös Sampo Pankin osalta.  :)

Korjatkaa toki muutenkin, kun huomaatte tekstissä olevan kömmähdyksiä, suoranaisia virheitä tai vääriä tietoja. Mikäli ohje esiversion käyttöön ei kuulu tälle osastolle tai ylipäätään koko foorumille, poistakaa se ihmeessä.  :)

Edit: Korjattu virhe symbolisen linkin luonnissa (10. kohta).
Edit2: Suositus 'galternatives'-ohjelmasta. Pieniä muutoksia tekstiin. Saako liitetyistä kuvista jotenkin pienemmät esikatselukuvat näkyviin?
Edit3: Aihe.

[ylläpito on poistanut liitteen]

2
Multimedia ja grafiikka / Audiomuunnoksia
« : 21.08.08 - klo:21.39 »
Hei! Apua musiikin kätevään muuntamiseen kaivattaisiin.  :)

Lähtötilanne: Musiikkitiedostot arkistoitu (pääsääntöisesti) .../Musiikki/Artisti/Albumi/Musiikkitiedosto.*** -tyyliin. Lähtötiedostot ovat joko mp3- tai flac-muodossa. Mp3-tiedostot koodattu vaihtelevalla bittivirralla (suurin osa 320 kbps, mutta myös alhaisempia).

Lopputulos: Kaikkien .../Musiikki/-kansion tiedostojen (kopioiminen ja) muuntaminen mp3-muotoon (esim. 192 kbps/VBR) haluttuun kansioon (esim. .../Siirrettävät/) alkuperäisen kansiohierarkian mukaan.

Pohdintaa: Alle haluttuun bittivirtaan koodatut tiedostot saisivat tietenkin jäädä muuntamatta. Tagit saisivat pitää paikkansa muunnoksen jälkeen.

Kysymys: SoundConverter (ilmeisesti vain GUI) tekee muunnoksen helpohkosti pienille määrille tiedostoja (tiedostomuodot tiedossa). Suuremman määrän (useita tuhansia) käsittely kerralla on jokseenkin hidasta ja hankalaa. Olisiko kyseinen operaatio mahdollista hoitaa komentoriviltä jonkinlaisen scriptin avulla? Ja vielä niin, että scriptin voisi huoletta ajaa uudelleen kokoelman karttuessa, ilman jo kertaalleen muunnettujen tiedostojen muuntamista.  :)

[OT]Syy: Puhelimen muistikortti on rajallinen eikä puhelin taida flac-muotoa ymmärtää.[/OT]

-sukke

Sivuja: [1]