Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - veekoo

Sivuja: [1]
1
Ubuntu tietokoneissa / Firefox ei löydä javaa
« : 13.06.11 - klo:19.47 »
Mistähän kannattaisi aloittaa tilanteen tarkistus kun Firefox ei löydä Javaa. Ilmoittaa vaan tylysti "Selaimessasi ei ole java-tuki päällä tai siitä puuttuu virtuaalikone.". Samassa koneessa Crome näyttää saman sivun javahärpäkkeet ihan hyvin. (Ubuntu 11.04, Firefox 4.01)

Ei kai tuota muuten tarvitsisi ollenkaan, mutta kun Tampereen iltarastien karttapalvelu on Javan varassa.

2
MInulla on miniläppärissä Ubuntu 9.10 ja siitä asennettuna Firefox 3.5 ja 3.6. Huomasin juuri, että Firefox 3.6 ei löydä java-pluginia. Se on kuitenkin asennettu ja toimii Firefox 3.5:ssä. Olisikos ehdotuksia, miten tuota kannattaisi yrittää paikata.


3
Tässä on vuosien varrella niin tottunut siihen, että näyttöajurit toimivat out-of-box, joten niiden asetusten virittelyssä olen aika kädetön. Minulla on yhdessä koneessa näyttökorttina "Ati Radeon X700 Pro128 mb Pci-E". Ubu 10.04 beta 1 ei toimi ja syy on varmaankin tämä:

"The fglrx binary driver for ATI video chipsets does not yet support the X server in Lucid. As a workaround, users should use the open source -ati driver instead. (494699)"

Miten minä oikein otan nuo open source ati-ajurit käyttöön?? Kone on pystyssä, pääsen siihen tekstikonsolilla mutta X-ympäristö ei toimi.

4
Multimedia ja grafiikka / rondofm.fi nettiradio
« : 25.03.10 - klo:21.06 »
Millähän ohjelmalla saisi soimaan rondofm.fi nettiradion. Urli suoran nettiradioon on mms://mms.rondofm.fi/RondoHF.


5
Yleistä keskustelua / Nettikauppoja maailmalla
« : 14.11.09 - klo:19.38 »
Osaatteko suositella maailmalta nettikauppoja IT-tavaran ostoon, Hintojen ja toimituskulujen pitäisi olla kohdallaan myös suomeen tilatessa. Dealextreme ja e-ville ovat tuttuja ja hyviä paikkoja no-brand tuotteiden ostamiseen, mutta entäs sitten kun pitäisi löytää jotain merkkitavaraa?

6
Laitealue / Miniläppärit ja xrandr-kivaa
« : 20.08.09 - klo:08.54 »
Tuntuuko sinustakin joskus että miniläppärissäsi on liian vähän pikseleitä. Ei hätää, nyt löytyy Ubuntustakin  pikselinrutistus ja näytönvieritys, jolla tilannetta voi jossain tapauksissa paikata. Saattaapi olla, että nämä ominaisuudet tulivat Ubuntuun versiossa 9.04, en ainakaan muista niitä aikaisemmin nähneeni.

Ensin täytyy X:n asetuksia pikkuisen viilata, jotta saadaan lisää virtuaalinäyttötilaa. Lisää tiedostoon /etc/X11xorg.conf seuraavanlainen virtuaalinäyttöasetus ja boottaa kone.

Koodia: [Valitse]
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
        SubSection "Display"
                Virtual 1536 1536
        EndSubSection
EndSection

Pikselirutistusta ja näytön vieritystä ei ole ainakaan vielä integroitu näytön hallintatyökaluihin, joten tämä pitää hoitaa komentorivityökaluilla. Lisää (virtuaalisia) pikseleitä saat rutistettua näyttöön esim. seuraavasti:

Koodia: [Valitse]
xrandr --output LVDS --scale 1.333x1.333

Jos ei tykkää rutistetuista pikseleistä, saman saa aikaisesti näytön vierityksellä seuraavasti:

Koodia: [Valitse]
xrandr --output LVDS --panning 1366x768

Alkutilan saa palautettua komennolla

Koodia: [Valitse]
xrandr --output LVDS --scale 1x1 --panning 0x0

Tämä toimii myös mainiosti ulkoisen näytön kanssa. Minulla tavallisin ulkoinen näyttö on 1024x768 datatykki. Näytön peilauksen voi tehdä vaikka näin:

Koodia: [Valitse]
xrandr --output LVDS --panning 1024x768 --output VGA --auto --mode 1024x768 --same-as LVDS

tai näin

Koodia: [Valitse]
xrandr --output LVDS --scale 1x1.333 --output VGA --auto --mode 1024x768 --same-as LVDS

Ulkoisen näytön saa sitten pois päältä komennolla.

Koodia: [Valitse]
xrandr --output LVDS --scale 1x1 --panning 0x0 --output VGA --off

Nämä on testattu Compaq Mini 101 miniläppärillä, käyttiksenä Ubuntu 9.04:a standard desktop). Näytönohjain on "Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller". Tuo sama näytönohjain lienee melkein jokaisessa miniläppärissä, joten näiden pitäisi toimia. Toimivuus muissa koneissa selvinnee helpoiten kokeilemalla.

7
Laitealue / Compaq Mini 110C
« : 06.08.09 - klo:08.49 »
Hain tiistaina kaupasta Compaq Mini 110C miniläppärin. Expertit, Anttilat ja Prismat myyvät tuota yleisesti hintaan 299 eur. (CQ110c-1011SO 10.1" WSVGA/N270/1GB/160GB/Windows XP Home), joten ominaisuuksiinsa nähden edullisesti hinnoiteltu peli. Näyttö on kirkas, näppis on hyvä . Koneessa tulee 6 kennon akku, joka törröttää ikävästi koneen pohjasta.  Akkukestoa luvataan n. 6 tuntia. Koneen paino on 1.30 kg (itse punnittu, dokut väittävät 1.17kg).

Ubuntu 9.04 asentui siististi ja toimii hyvin, mutta pari LAN ja äänijuttua tekevät sen, että tämä kone ei saa täyttä arvosanaa Linux-käytössä.

LInux/Ubuntu ongelmat:
* Langallinen ethernet ei tunnistu suoraan. Fix (helppo):  http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=7525735&postcount=2
* Äänet kuuluvat vain kuulokeliitynnästä. Tämä sama ongelma on mm. HP mini 730eo -mallissa, mutta sama fixi ei tuntunut toimivan tässä. Tämä on siis toistaiseksi (minulle) ratkaisematon. Mikrofonia en ole kokeillut.
* Broadcom WLAN käyttää suljettuja ajureita. Toimii Ubuntussa suoraan, mutta voi olla ongelma muissa distroissa?

Kokeilin myös 9.10 Alpha 3:a live CD:ltä ja siinä ethernet- ja ääniongelmat oli ratkaistu. Ehkä 9.10 alpha olisi ollut jo nyt käyttökelpoinen vaihtoehto, mutta päätin sitten pysyä 9.04 -versiossa.

Ensimmäisenä iltana tein konfigurointi/surffaushommia koneella n. 5 tuntia akun varassa ja akkumittari kertoi toiminta-aikaa olevan vielä n. 30 min jäljellä. Myös keskeytystila ja siitä toipuminen toimii mainiosti. Käytänkin konetta nyt siten, että kannen sulkeminen pudottaa koneen lepotilaan. Kun avaan kannen, työpöytä on käytettävissä 5 sek viiveellä ja WLAN-kytkeytyy uudestaan 15 sekunnissa. Eiköhän tällä systeemillä kone ole käytettävissä koko päivän ilman laturin kuskausta mukana.

EDIT: liitteessä lshw-listaus, jos jotakuta kiinnostaa.

[ylläpito on poistanut liitteen]

8
Asensin EeePC 701 miniläppäriin Ubuntu 9.04 RC:n normaalin Desktop-asennuksen. Asennus meni sujuvasti, WLAN, äänet, kamera jne. toimivat suoraan lootasta ilman virittelyjä. Kaikki oli hyvin, mutta sitten sain päähäni kokeilla Ubuntu Netbook Remix työpöytää. Asensin sen suoraan repoista (apt-get install ubuntu-netbook-remix). Tämäkin asentui ihan helposti, loggasin koneelta ulos ja seuraavalla sisäänkirjautumisella minulla olikin käytössä netboox-launcer käynnistyspaneeli.

Ongelma numero 1: netbook-launcer käynnistyspaneeli on järkyttävän hidas. Käynnistyspaneelin selaus on kuin tervassa uimista. Tätä piirrettä ei ole ollut easypeasy tai muissa 8.04 tai 8.10 pohjaisissa eee-distroissa.

Ongelma numero 2: Poistin netbook-launcerin käynnistyksen ja loggasin koneelle uudestaan. Työpöytäni asetukset olivat sekaisin: työpöydälle kopioidut käynnistimet olivat kadonneet ja oikeanpuoleinen hiirennappi ei tehnyt mitään, gnome-yläpalkista oli hävinnyt tavaraa jne.

Paketointi on nähtävästi tehty siten, että jos netbook-remix työpöydän asentaa, sitä on pakko käyttää.  Onneksi netbook-remix:in täysi poisto korjasi tilanteen entiselleen. Tämä ei suinkaan onnistunut  komennolla "apt-get remove ubuntu-nebook-remix", vaan asennuksia piti korjailla palikka kerrallaan:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove ubuntu-netbook-remix ubuntu-netbook-remix-default-settings netbook-launcer maximus

Nyt on työpöytä normaali ja työ voivat jatkua.

9
Laitealue / Yleistä miniläppäreistä
« : 06.04.09 - klo:11.32 »
Kaikki miniläppäriketjut tuntuvat olevan enempi tai vähempi merkkiin sidottuja, mutta en viitsinyt aloittaa uutta laitekohtaista miniläppäriketjua. Tänne saa pistää kysymyksiä, kommentteja ja huomioita miniläppäreistä merkistä tai mallista riippumatta.

Siis asiaan; Onko kellään vielä kokemusta Gigantin Packard Bell -miniläppäristä. Erityisesti tuossa laitteessa kiinnostaa hinta, joka on kiitettävästi saatu pidettyä alle 300 eur rajan. Muuten laitteena tuo näyttäisi olevan speksien perusteella ihan perustavaraa (Atom N270/1Gt/WLAN/8,9"näyttö). Sisäinen bluetooth puuttuu. Kovalevy 120 Gt (279eur) tai 160 Gt (299 eur). Käyttis on tietysti XP, mutta tuo vikahan olisi itse korjattavissa.


10
Asus lopettaa Linux-miniläppärien myynnin pohjoismaissa ja tarjoaa jatkossa vain Win XP-versiota. "Tiedämme, että pieni ryhmä kuluttajia rakastaa linuxia, mutta se on kuitenkin XP, joka myy paremmin”. http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article175831.ece?s=u&wtm=tt-25112008

Pitääköhän jatkossa Linux-miniläppärit tilata ulkomailta???

11
Käsiini kulkeutui Vodafone Mobile Connect HSDPA 3.6 Mbps tietoliikennekortti (PCMCIA-paikkaan). Iskin sen ensin kiinni Windows XP-koneeseen, ja tulokset olivat vähintäänkin masentavia: Vodafonen ajurit kaatoivat koneen, Optionin (kortin valmistaja) ajureita/ohjelmia ei voinut ladata, koska kortissa lukee Vodafone. Vodafone softa on räätälöity Elisalle ja kaatumisen takia en koskaan saanut selville, olisiko käyttö onnistunut Saunalahden SIM-kortilla.

Tämän jälkeen täysin nollaodotuksilla pistin kortin kiinni ubuntu 8.04.1 läppäriin. Ubuntu tunnisti kortin heti. Kortti näkyi usb-hubina ja 3G-modeemi virtuaalisina sarjaportteina /dev/ttyUSB1 - /dev/ttyUSB3.  Repoista löytyi ohjelma "gconf", jolla asetetaan mm. PIN-koodi ja sillä näkee kortin tilan (gconf -d /dev/ttyUSB0). Jos SIM-kortilla ei ole PIN-kyselyä, ei tuotakaan välttämättä tarvita. Soittoyhteyden konfasin gnome-ppp -ohjelmalla (modeemiportiksi /dev/ttyUSB0).  Kortti toimi hyvin Saunalahden SIM:llä. Saunalahti on tietysti osa Elisaa, joten tämä ei todista että kortti toimii esim. Soneran SIM:llä.

www.speedtest.net antoi liitynnän nopeudeksi 2.7Mbps/290kbps/180ms!!!.  Sitten aetin lennosta kortin 2G-moodiin (gconf -d /dev/ttyUSB3 2G) ja uudeksi nopeudeksi tuli 33kbps/14kbps/883ms.

Jälleen avoimet ajurit ja ohjelmat jyräsivät suljetut systeemit 100-0.





12
Pelit / Pelejä Eee PC:lle
« : 09.06.08 - klo:11.26 »
Saan Eee PC:n käsiini vielä tänään. Suositelkaa pelejä (netti/standalone) jotka pyörivät tuossa ruudussa ja noilla tehoilla. WoW:ia on vramaankin turha tuolla vehkeellä kuvitella.

Itse en pelaa, mutta pojat. Parasta tietysti olisi, jos tuohon löytyisi sen verran kiinnostavaa tavaraa, ettei poikien takia tarvitse 3kg läppäriä raahata mukana kesälomareissuilla. Xandros varmaankin pysyy käyttiksenä tuossa toistaiseksi, mutta jossakin vaiheessa voisin kokeilla eeebuntua.


Sivuja: [1]