Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - rmv

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu 22.04 ja Firefox
« : 04.12.23 - klo:17.06 »
Käyttiksenä on Ubuntu 22.04. Selaimena on Firefox versio 120.0  (64-bittinen).
Aikaisemmin sain tulostettua Firefoxin istunnossa avautuneen tekstin suoraan tulostimelleni. Nyt ei enää ole muita vaihtoehtoja kuin Tallenna pdf-muotoon.
Onko päivitykset muuttaneet asetuksia? Onko muuta tehtävissä kuin vaihtaa selainta? Ainakin Chromiumissa ja Google Chromessa tulostus toimii.

2
Käytössäni on tietokone johon oli asennettu eri kovalevyille Ubuntu 18.04 ja Wndows 10.
Pääasiassa käytän Ubuntua. Välillä istuntoa avatessa tulee viesti jossa kehotetaan päivittämään olemassa oleva järjestelmä Ubuntu 20.04:ään.
Päätin noudattaa kehotusta ja tein päivityksen Ohjelmapäivitykset-kuvakkeen kautta.
Sitä ennen kopioin /etc- ja /home-kansiot talteen.
Päivitys sujui ihan mutkattomasti. Muutaman kerran tuli joidenkin ohjelmien kohdalla valintakysymys säilytetäänkö vanha tiedosto vai ladataanko uusi. Tiedostonimistä en osannut päätellä kumpi on parempi vaihtoehto ja näin ollen valitsin vanhan vaihtoehdon.
Ajallisesti päivitys kesti melko kauan. En tosin kellottanut aikaa joten se on vain mutu.
Päivityksen päätyttyä kone käynnistyi uudelleen, mutta Ubuntu ei avautunut. Tuli vain liitteen 1 mukainen ilmoitus: grub rescue>.
Tästä en päässyt eteenpäin.
Siten kokeilin käynnistää koneen Ubuntu 20.04:n asennus-dvd:llä.
Sillä tuli liitteen 2 mukainen viesti ja tähän se jäi pyörimään. Anoin sen pyöriä noin 10 min, mutta mitään ei tapahtunut.
Sitten kokeilin käynnistystä vähän myöhemmin samaisella asennuslevykkeellä ja nyt päästiin liitteen 3 vaiheeseen asti, mutta siihen se sitten jäikin.
Olen kokeillut käynnistystä myös biosin kautta valitsemalla sen kovalevyn jolle ubuntu on asennettu, mutta sekään ei auta.
Kone kyllä toimii muuten. Jos avaan Windows-istunnon, niin se toimii ihan hyvin.
Onko hyvää ohjetta miten pitää menetellä Ubuntun saamiseksi käyttökuntoon?
Kone on sen verran vanha, että usb:in kautta asennus ei onnistu.

Liite1
Verifying DMI Pool Data......
error: symbol 'grub_file_filters' not found.
Entering rescue mode...
grub rescue>

Liite2
Verifying DMI Pool Data......
Boot from CD/DVD :
ISOLINUX 6.04 20191223 ETCD Copyright..
Loadin bootlogo...

Liite3
Tässä päästiin jo vähän pidemmälle. Näytön alareunaan tuli pari kuvaketta mitkä tulevat näkyviin kun tietokone hakee dvd:ltä tietoa, mutta siihen sekin sitten jäi pyörimään. (En saanut näytöltä ottamaani kuvaa liitteeksi kun liitetiedostot eivät saa olla kovin isoja).

3
Ubuntu tietokoneissa / DVD-RAM ubuntussa
« : 10.06.23 - klo:10.32 »
Käytössäni on HP:n läppäri johon on asennettu Unbuntu 20.04. Laite toimii ihan hyvin.
Minulla on vanha DVD-RAM levyke jolla ei ole enää käyttöä.
Windowsissa sen levyn saa alustettua udf-muotoon ja se toimii aivan hyvin Windowsissa. Haluaisin käyttää myös samaa levykettä Linuxissa. Se kyllä aukeaa ja sieltä voi avata tallennettuja tiedostoja, mutta Linuxissa sinne ei voi tallentaa.
Olen koittanut alustaa levyn myös Linuxissa, mutta se ei onnistu.
Onko mitään keinoa millä levykkeen saa toimimaan Linuxsissa kaikilla ominaisuuksillaan?

4
Multimedia ja grafiikka / Tiedoston muuttaminen
« : 30.03.23 - klo:14.26 »
Onko Ubuntussa mahdollista muuttaa .jpg-tiedosto tekstiksi, siis .txt tai .odt muotoon? Pääseekö muutoksen jälkeen tekstiä editoimaan?

5
Ubuntu tietokoneissa / Puhe tekstiksi
« : 22.12.22 - klo:22.12 »
Onko Linuxissa (Ubuntu 20.04) mahdollista muuntaa puhuttu äänitiedosto (.m4a) tekstiksi? Jos on, niin miten pitää toimia?

6
Käytettävissäni on 8-9 vuotta vanha Applen pöytäkone. Siinä olevaa ios-käyttöjärjestelmää ei voi enää päivittää. Käyttiksen versiota en tiedä.
Voiko tähän koneeseen asentaa Ubuntun tai jonkin muun linux käyttiksen?
Jos voi, niin saanko asennusohjeita?
Voiko Applen kiintolevyä osioida esim. gpartedilla?

7
Ubuntu tietokoneissa / Kadonneiden tiedostojen palautus
« : 06.06.22 - klo:10.47 »
Tietokoneellani oli käyttöjärjestelmät Windows ja Ubuntu 20.04 samalla ssd-levyllä, eri osioilla. Wndowsin päivityksen yhteydessä grup ja Ubuntu hävisivät. Linux osio ei ole enää näkyvissä. Nyt käynnistyy ainoastaan windows.
Ubuntun saa ladattua uudelleen, mutta sinne tallennetuja tiedostoja kaipaan.
Ajattelin kokeilla Photorecilla, mutta jossain ohjeissa kerrotaan että ”Photorec toimii ainoastaan HDD asemassa. Ssd asemassa sijaitsevia tiedostoja Photorec ei voi palauttaa.”
Kannattako silti kokeilla vai onko jokin muu ohjelma jolla kadonneet tiedostot saisi pelastettua?

8
Voiko Ubuntu 20.04:ssä polttaa Windows 10:n .iso-tiedostosta asennuslevykkeen dvd:lle ja jos voi, niin miten se tapahtuu? Ymmärtääkseni pelkkä .iso-tiedoston kopiointi dvd:lle ei riitä.

9
Ubuntu tietokoneissa / Aloitusnäyttö
« : 28.02.22 - klo:22.35 »
Minulla on HP:n läppärissä käytössä Ubuntu 20.04 ja Windows 10 samalla kovalevyllä. Päivitin läppärin kloonaamalla vanhan kovalevyn uudelle ssd kovolle ja laitoin sen vanhan kovon paikalle. Muuten kaikki hyvin, mutta aloituksessa näyttöön tulee vain teksti "GRUP>". Aikaisemmin tuli esiin luettelo valittavista käynnistysvaihtoehdoista,
Onko asia korjattavissa vai pitääkö Windows 10 ja Ubuntu asentaa uudelleen?

10
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntun wlan-yhteys
« : 08.02.22 - klo:16.26 »
Kun asennan HP:n läppäriin Ubuntu 18.04:n tai 20.04:n, niin miten saan luotua läppäriltä langattoman yhteyden verkkoselaimeen tai muihin laitteisiin?

11
Ubuntu tietokoneissa / Firefoxin ääni
« : 30.11.21 - klo:19.39 »
Pöytäkoneellani on käyttiksenä Ubuntu 20.04. Selaimeksi olen asentanut Ubuntu softwaresta Firefoxin. Firefox toimii hyvin, mutta kun käytän netistä Youtuben kautta videoita, niin ääni ei kuulu. Youtube-sivulla ämyrin kuvake on aktiivinen ja se on maksimiasennossa. Vika löytynee Firefoxin asetuksista, koska minkä tahansa videon ääni ei kuulu.
Tabletilla katseltuna samaa videota myös ääni kuuluu.
Mitä pitäisi tehdä asian korjaamiseksi?

12
Tarkoitukseni on laittaa yksi valokuva suurennettuna albumin kanteen. Kuva on otettu kameralla ja kameran asetuksilla oli määrätty, että päivämäärä tulee kuvaan mukaan. Nyt tästä kuvasta pitäisi saada päiväys pois.
Käyttis on Ubuntu 20.04.
Minulla on Gimp käytettävissä. Se on kuitenkin niin kokemusta vaativa ohjelma, että itse saan kyllä "kummattua" pois päiväyksen, mutta miten saan täyte- tai korjailuvärin siihen niin ettei korjausta huomaa?

13
Latasin netistä Ubuntu 20.04 tiedoston koneelleni ja yritin Braserolla ”Kirjoita levykuva” toiminnolla tallentaa se dvd:lle. Jostain syystä se ei kuitenkaan onnistunut. Siirsin levykuvatiedoston Windows xp:n työpöydälle ja Nerolla poltin levykuvan dvd:lle.
Koneessani on 3 muuta kiintolevyä ja ennen asennusta kytkin ne biosin kautta pois käytöstä.
Asensin koneeseeni uuden Western digitalin ssd-kiintolevyn ja dvd:ltä asensin Ubuntu 20.04:n tälle kiintolevylle.
Ubuntu kyllä käynnistyy, mutta 18.04:än nähden hitaammin. Tietyt toiminnot, kuten Ubuntu sovellusvalikko ei toimi kuten ennen vai onko sitä karsittu. Nyt jos haen jotain asennettavaa ohjelmaa, niin minun täytyy tietää sen nimi. Ennen oli hyvä selausvalikko.
Asennuksen jälkeen tarkistin Levyt-toiminnon kautta miltä asennus näytti. Oheisessa liitteessä on kuva tilanteesta. Siinä on käynnistysosiona FAT muodossa oleva osio 1. Sen jälkeen on laajennettu osio 2 ja sen alla tiedostojärjestelmä osiolla 5.
Mikä ominaisuus tai toiminto saa tämän aikaan? Ymmärtäisin, että asennusohjelma alustaa kiintolevyn ext4 muotoon.
Yritin myös asentaa ohjelman ns. asiantuntija kohdasta ja merkitsin asennuksen sijoittuvan levyn juureen / merkinnällä. Sekään ei onnistunut.
Saanko hyviä toimintaohjeita tilanteen korjaamiseksi?

14
Miten saadaan lisättyä uusia fontteja Ubuntu 18.04:än tai Libreoffice Writeriin? Haluaisin kaunokirjoitusfontteja sekä joitakin Windowsfontteja.

15
Olen tehnyt Libreoffice calc ohjelmalla taulukon jossa ovat sarakkeet A - F ja rivit 1 - 8.
Sarakkeessa A ovat viitearvot ja sarakkeessa B nimikkeet. Sarakkeissa C - F ovat mitatut arvot.
Jos esim. rivillä 6 sarakkeessa A on viitearvo 3 - 8 ja sarakkeessa C on mitattu arvo 10, niin onko ohjelmallisesti mahdollista muuttaa tämä arvo 10 punaiseksi?

16
Tarkoitus on tehdä taulukko Libreoffice calc ohjelmalla jossa on sarakkeet A - F ja rivit 1 - 8.
Tarkoitus on suojata alueella A1 - B8 olevat solut jottei niitä vahingossa muuteta.
Muut solut ovat suojaamatta ja niihin lisätään tietoa.
Käytössä tulee tarve lisätä sarakkeita heti suojatun alueen oikealle puolelle.
Voidaanko taulukon suojaus tehdä niin, että suojausta ei tarvitse purkaa lisättäessä sarakkeita?

17
Ubuntu tietokoneissa / Evolutionin tallenteet [RATKAISTU]
« : 20.01.20 - klo:22.50 »
Koneeni käyttiksenä on Ubuntu 18.04 ja siinä on käytössä Evolution sähköpostiohjelma.
Olen tallentanut vanhoja sähköposteja Evolutionin oma@elisanet.fi/ saapuneet valikosta Tällä tietokoneella/ saapuneet valikkoon.
Mihin arkistoon tietokoneella Evolution tallettaa nämä sähköpostit?
Ongelmana on se, että olen asentanut Ubuntu 18.04:n uudelle kiintolevylle ja nyt saan esiin vain tälle uudelle kiintolevylle tallennetut sähköpostit. Edellinen käyttis oli Ubuntu 16.04 ja se oli asennettu vanhemmalle kiintolevylle. Tälle vanhalle, edelleen käytössä olevalle kiintolevylle tallennettuja sähköposteja en löydä kun en tiedä mihin ja millä nimellä ne on tallennettu.
Jollei Evolutionilla saa avattu samassa koneessa toisella kiintolevyllä olevia sähköposteja, niin voisin kopioida sähköpostit vanhalta kiintolevyltä uudelle kiintolevylle jos vain saan selville niiden sijainnit.

18
Käytössäni on Ubuntu 18.04. Yhdeltä kovalevyltä on poistettu tiedostoja ja haluan palauttaa ne Photorecin avulla.
Tutkin Photorecillä sen kovalevyn jossa kyseiset tiedostot olivat. Photorec ilmoitti tiedostojen määrät ja tallensi ne kansioon recup_dir.1. Kyseisessä kansiossa on enimmäkseen tiedostoja joiden tiedostopääte on .elf. On siellä myös muutama .txt ja .mpg päätteinenkin tiedosto.
Tiedostojen palautus on minulla ongelmana. Miten nämä tiedostot saadaan palautettu kovalevylle tai muistitikulle? Onnistuuko se Photorecin avulla vai jollakin muulla ohjelmalla? Saanko ohjeen miten pitää toimia?

19
Käytössäni on yhdellä kovalevyllä kahdella eri osiolla asennettuna Ubuntu 16.04 ja 18.04. Eräässä vaiheessa kokeilin erilaisten työpöytien toimivuutta mutta en kuitenkaan ottanut niitä vakituiseen käyttöön. Ilmeisesti jossain vaiheessa tapahtui jokin tiedostamaton virhe jonka seurauksena käytössä olevat käyttöjärjestelmät eivät avautuneet kuten aikaisemmin. Kokeilin erilaisilla komennoilla korjausta, mutta se ei onnistunut. Sitten päätin asentaa käyttöjärjestelmät uudelleen. Asennusvaihtoehdoksi valitsin ”Jokin muu vaihtoehto” asentaakseni vanhan päälle ja
säilyttääkseni taltioidut omat tiedostot osioilla.
Asennus sujui odotetusti, mutta 18.04 käynnistyy näytöllä hyvin karkeaan tilaan enkä
saa sitä korjattua. 16.04 käynnistyy normaaliin tilaan, mutta ei
graafisena vaan tekstitilaan.
Saako näitä korjattua muuten kuin komentorivipäätteeltä ja mikä on tämä komento? Vai pitääkö
asentaa ohjelmat kokonaan uudestaan alustetuille osioille vaihtoehdolla "Asenna Ubuntu niiden rinnalle"?
Ubuntu 16.04 on asennettu osiolle sda1 ja 18.04 osiolle sda3.

20
Koneellani on käytössä Ubuntu 18.04 käyttis ja yksi ssd-kovalevy ja kaksi mekaanista sata-kovalevyä.
Käyttis on ladattu ssd-levylle osiolle sda3. Sda1 osiolle on jätetty vanha Ubuntu 16.04.
Muut kovalevyt ovat sdb ja sdc, nekin osioituina. 
Homma on toiminut hyvin näihin päiviin asti, mutta kun minulle tuli tarve tallennella tiedostoja sdb ja sdc levyille, niin se ei onnistunutkaan. Ruutuun tuli ilmoitus, että "kansiota ei voida kopioida, koska sinulla ei ole oikeutta luoda sitä kohteeseen".
Kun tarkastelen levyn käytön oikeuksia, niin sielläpä onkin root.
Itselläni on pääkäytäjän oikeudet mutta miten voin niitä käyttää? Miten saan levyn kirjotusoikeuden?
Onko mitään tarvetta pitää kovalevytiedostoja näin suojattuna?  Kone on kotikäytössä ja sillä on vain kaksi käyttäjää.
Kokeilin erilaisia konsteja millä saisin homman toimimaan.
Yksi oli se, että muokkasin Levyt työkalulla levyjen Liittämisvalinnoilla Tunnisteperustetta ja samalla Liitoskohtaa.
Liittämisvalinnoissa oli Käyttäjäistunnon oletukset "Päällä".
Tällä valinnalla kaikki muut asetukset ovat himmennettyjä eli kaiketi pois käytöstä.
Muutin Käyttäjäistunnon oletukset asentoon "Pois".
Nyt aktivoituivat kaikki asetustiedot.
Tunnistusperuste oli "/dev/by-uuid/439d7fde-fab8-4c8-b0db-926b52c474c4".
Liitoskohta oli "/mnt/439d7fde-fab8-4c8-b0db-926b52c474c4".
Muutin kohdat seuraavasti:
Tunnistusperuste /dev/sda1
Liitoskohta /mnt/sda1
Toimenpiteellä en saavuttanut toivottua vaikutusta.
Sen sijaan en saa enää valikosta avattua Ubuntua. Windowsin saan onneksi vielä avattua siitä.

Levyt ohjelmassa Tunnisteperuste-valikoimassa on seuraavanlaisia vaihtoehtoja:

/dev/sda1
/dev/disk/by-id/ata Samsung_SSD_850_EVO_250GB_S2R6NXOJ517758A-part1
/dev/disk/by-id/wwn-0x5002538d41f28f13-part1
/dev/disk/by-partuuid/dc6eed34-01
/dev/disk/by-path/pci-0000:00:1f.2-ata-1-part1
/dev/disk/by-uuid/439d7fde-fab8-4c8-b0db-926b52c475c4
UUID=439d7fde-fab8-4c8-b0db-926b52c475c4

Liitoskohdat ovat vastaavasti:

/mnt/sda1
/mnt/ata Samsung_SSD_850_EVO_250GB_S2R6NXOJ517758A-part1
/mnt/wwn-0x5002538d41f28f13-part1
/mnt/dc6eed34-01
/mnt/pci-0000:00:1f.2-ata-1-part1
/mnt/439d7fde-fab8-4c8-b0db-926b52c475c4
/mnt/439d7fde-fab8-4c8-b0db-926b52c475c4

Mihin tai milloin näitä vaihtoehtoja voi käyttää? Mikä on paras vaihtoehto?
Kannattaako Käyttäjäistunnon oletukset pitää "Päällä".
Kun käyttöjärjestelmä on ladattu osiolle sda3, niin pitääkö tämä osio määritellä boot-osioksi?
Selviääkö tästä sotkusta parhaiten asentamalla Ubuntu 18.04 uudelleen?

Sivuja: [1] 2 3 4