Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - mikk0

Sivuja: [1] 2
1
Laitealue / Linuxia tukeva kännykkä?
« : 02.03.07 - klo:21.23 »
Eli ilmeisesti aika moni puhelin antaa siirtää tiedostoja koneelle/koneelta bluetoothin tai usb:n kautta, mutta miten on synkronoinnin laita (osoitteet/kalenteri)?

Jos itselläsi on luuri joka mielestäsi toimii loistavasti Ubuntun kanssa yhteen, niin ilmoittele mikä puhelin on kyseessä. Näin helpotat minun ja muiden uutta puhelinta tarvitsevien ostosreissua  :)

Kiitos,
Mikko

2
Huomasin juuri erään mielenkiintoisen ongelman Ubuntussa.

Jos käyttäjän salasana sisältää skandeja (esim. ä), niin graafinen sisäänkirjautumisruutu ei hyväksy salasanaa, eli käyttäjä ei pysty kirjautumaan sisälle! Kuitenkin tekstitilassa (Ctrl+F1) pääsee kirjautumaan tällaisellakin salasanalla.

Näin voit kokeilla asiaa:

Avaa Järjestelmä -> Hallinta -> Käyttäjät ja ryhmät
Luo uusi käyttäjä:
  tunnus: testi
  salasana: käyttäjä
Paina ok ja kirjaudu ulos

Nyt kun yrität kirjautua sisään käyttäjänä testi, niin eipä onnistukaan, vaan gdm valittaa väärästä salasanasta tai käyttäjätunnuksesta.
Painamalla Ctrl+F1 aukeaa komentokehote, joka myös odottaa kirjautumista. Kirjoittamalla tänne käyttäjäksi testi ja salasanaksi käyttäjä pääset sisälle järjestelmään.

Tämä on testattu kahdella eri järjestelmällä ja molemmat käyttäytyvät samoin. Mistäköhän moinen johtuu ja pitäisikö raportoida bugina?

/etc/X11/xorg.confissa on näppäimistön asettelu ihan suomalainen:

Koodia: [Valitse]
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "fi"
EndSection

Mikko

3
Yleistä keskustelua / Assembly 2006
« : 26.07.06 - klo:16.24 »
Vuotuinen Assembly-tapahtuma on taas täällä. Se pidetään Helsingissä Hartwall Areenalla 3. - 6.8.2006.
Tapahtuman kotisivut: http://www.assembly.org

Itse olen menossa tuonne perjantaina ja mukanani on 55 Dapperin Desktop CD:tä (50 x86-versiota + 5 64 bittistä levyä). Eiköhän nuo saa tuolla menemään ;D
Jos joku tahtoo auttaa levyjen jakamisessa, niin ottakaa yhteyttä.

Assyillä nähdään :D
Mikko

4
Ajattelin kirjoittaa pienen HOWTON Gnomen mukauttamisesta, sillä itselläni oli suunnattomia vaikeuksia löytää työkalua jolla saa vaihdettua kirjautumisruudun kasvoselaimessa näkyviä kuvia. Mutta tässä siis vastaus siihenkin  ;D

1. Asenna paketti gnome-art, joka löytyy universe-osiosta.

  sudo aptitude install gnome-art

Vaikka tuo sovellus ei täydellinen olekaan (joskus se ei vaan kerta kaikkiaan aloita lataamista vaikka kuinka yrittää), niin se on loistava työkalu, sillä se helpottaa huomattavasti elämää.
Sovellus löytyy valikosta kohdasta Järjestelmä -> Asetukset -> Art Manager ja sillä voidaan hakea monenlaisia teemoja ja ikoneita art.gnome.org-sivustolta.

2. Käynnistä sovellus ja valitse Art-kohdasta jokin alikohta, jolloin ohjelma ryhtyy lataamaan valittuun kategoriaan kuuluvia esikatselutietoja netistä.

3. Kun olet löytänyt mieleisesi teeman / taustakuvan / ikonisetin, niin valitse joko Install, jolloin se asennetaan järjestelmään tai Download only, jolloin tuo tallennetaan kiintolevyllesi myöhempää asennusta varten.
Jos valitsin vaihtoehdon Install, niin Downloading file ikkuna ilmestyy ruudulle ja hetken odottelun jälkeen pitäisi aueta Teema-asetukset -ikkuna, jossa pääset ottamaan käyttöön lataamasi teemat. Valitse Teeman lisätiedot, niin saat hienosäätää kaikkea erikseen.

Jos valitsit osion Other -> Login Manager, niin valittavissasi ei ole Install-painiketta, sillä teeman asennukseen tarvitaan pääkäyttäjän oikeuksia. Tervetuloikkunan asetuksia pääset muokkaamaan valitsemalla Gnomen valikosta Järjestelmä -> Hallinta -> Kirjautumisikkuna.
Ensimmäisellä välilehdellä (Paikallinen) pääset vaihtamaan kirjautumisikkunan teemaa. Lisää teemoja saat asennettua valitsemalla oikeasta laidasta Lisää ja valitsemalla juuri lataamasi tiedoston. Huomaa että tar- ja tar.gz-päätteisiä teematiedostoja ei pureta vaan ne asennetaan sellaisinaan.

Jos valitset teeman, jossa on kasvoselain (käyttäjä valitaan hiirellä klikkaamalla), niin käyttäjien kuvat voi vaihtaa valitsemalla Järjestelmä -> Asetukset -> Omat tiedot. Siellä vasemmassa yläreunassa on tyhjä ruutu, jota klikkaamalla saa valita itselleen oman kuvan.
Tähän tarkoitukseen sopivia kuvia löytyy valmiina hakemistosta /usr/share/pixmaps/faces/

Huomaa että jokainen käyttäjä valitsee itse oman kuvansa, eli sinä et voi tehdä sitä heidän puolestaan, paitsi toimimalla näin:

Avaa pääte (Sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte).
Kirjoita cd /usr/share/pixmaps/faces.
Nyt jokaista käyttäjää kohti voit tehdä oletuskuvan seuraavasti:

sudo ln -s kuvannimi käyttäjätunnus, eli vaikkapa sudo ln -s penguin.jpg mikko

Tämän jälkeen kaikilla käyttäjillä jotka eivät itse ole valinneet kuvaansa tuolta Omat tiedot -ikkunasta on sinun heille valitsemansa kuvat.

Pitäkää hauskaa,
Mikko

5
Ubuntu tietokoneissa / Dapperiin kielipäivitys
« : 13.06.06 - klo:11.14 »
UbuntuWeeklyNewsletterin mukaan Dapperiin on tulossa kielipäivitys, jotta mukaan saataisiin myös viime hetken muutokset, jotka eivät ehtineet viralliseen julkaisuun. Loistavaa.

Lainaus uutislehden sivustolta:
Lainaus
Regular Language Pack Updates
"In the future, we will update the language packs of all stable Ubuntu releases on the first Monday of every month. This predictable schedule should ease coordination for translators. As a special exception, there will be an additional update for the recently released Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake) on June, 14th, since a lot of last-minute updates did not make it into the final release." - Martin Pitt

 https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/2006-June/000086.html

Mikko

6
Kun Dapperin julkistusjuhlat menivät useimmilta ohi, niin mitä sanoisitte jos tavattaisiin kesällä jossain merkeissä?

Tapahtuma voisi olla hyvin vaikka sellainen, että sinne tultaisiin ilman koneita ja tehtäisiin jotain aivan muuta. Tai aivan yhtä hyvin koneidenkin kanssa.
Missä ja millaisissa merkeissä sitten tapaisimme?

Muokattu:

Paikka ja aika on nyt päätetty, joten tervetuloa kaikki Tampereelle Kaupin urheilupuiston kentälle 3 lauantaina 15.7 klo 12 - 16. Pelataan vaikka jalkapalloa tai ultimatea ensin ja vallataan sitten vaikkapa joku ruokapaikka sen jälkeen.


-----

Vanhaa viestiä:

Yksi vaihtoehto olisi järjestää tapaaminen Assemblyjen yhteydessä - voisimme vaikka jakaa party-kansalle Ubuntu-CD:itä siinä samalla. Niitä vain pitäisi saman tien tilata tuolta Shipitistä riittävä määrä, jotta ehtisivät ajoissa. Riittääkö se, että kaikki halukkaat tulevat Assemblyille vai pitäisikö tämän lisäksi varata jokin muu tila meidän omaan käyttöömme.

Toinen hauska tapahtuma voisi olla järjestää jokin turnaus vaikkapa jalkapallossa tulevien mm-kisojen kunniaksi. Paikalle saapuneet jaettaisiin alueittain joukkueisiin ja katsottaisiin mistä päin Suomea tulee kovimmat Linux-käyttäjät  ;) Yhtä hyvin kyse voisi olla jostain muustakin kuin jalkapallosta, mutta tällainen tapahtuma joka ei liittyisi millään tapaa tietokoneisiin voisi olla jopa hauskempaa. Urheilu on sitä paitsi hauskaa, jos sitä ei ota liian tosissaan.

Mikko

P.S. Yritin myös tilata suuren määrän CD:itä tuota Assemblyä varten, mutta se ei vielä ollut mahdollista shipitin kautta. Yritetään uudelleen lähitulevaisuudessa. Toivottavasti nuo levyt ehtivät ajoissa.

7
Osaako joku heittää valistunutta arvausta Ubuntu-käyttäjien määrästä Suomessa ja maailmanlaajuisesti?

DistroWatchissahan tämä keikkuu listojen ykkösenä ihan jatkuvasti, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Minkä perusteella DistroWatch pisteyttää eri jakelut? NetCraft puolestaan listaa joskus eri järjestelmillä pyörivien palvelimien osuuksia, joten jonkinlaisia lukuja jollain on varmaan heittää.

Mikko

8
Laitealue / Kannettavan luukku ja ACPI
« : 06.05.06 - klo:18.51 »
Ongelmani on, että kannettavani ei mene enää virransäästötilaan sen kantta suljettaessa.
Toinen ongelma on, että tuossa koneessa on Dapper beta, joten en voi varmasti sanoa johtuuko se bugista vai ihan fyysisestä viasta.

Minkälainen tunnistusmekanismi noissa kannettavissa yleensä on sille, että kansi on kiinni? Onko se jokin nappi joka painuu pohjaan suljettaessa kansi, vai voiko kannen hakasessa olla joku mekanismi vai mitä?

Entä näyttääkö dmesg aina kaikki tällaiset tapahtumat (jos siis tuo fyysinen mekanismi ei ole rikki), vaikka ACPI ei sitten reagoisikaan tuohon sulkemiseen? Vai jääkö näistä johonkin toiseen lokitiedostoon merkki? Olen kyllä asettanut koneen menemään lepotilaan kantta suljettaessa ja aiemmin tämä on toiminutkin (tosin Dapperissa vaihtelevin menestyksin), mutta nyt tuntuu että tuohon ei reagoida mitenkään. Edes kiintolevyn valo ei välähdä.

Omassa MSI S250 -kannettavassani on kyllä saranan lähellä sellainen pieni tappi ja sitä vastaava reikä, jossa ilmeisesti on painokytkin. Kun esim. kynällä painaa tuota kytkintä, niin näyttö pimenee, mutta mitään muuta ei tapahdu. Edes dmesg ei reagoi tähän mitenkään, joten ilmeisesti kyseessä on vain mekanismi näytön valon sammuttamiseksi. Missäköhän varsinainen kannen sulkemisen tunnistin on?

Mikko  :(

9
Ubuntun kehitysversio / .mo-tiedostot vs. .po-tiedostot
« : 02.05.06 - klo:11.24 »
Ubuntun käännökset majailevat .mo-tiedostoissa, joten tahtoisin kysyä saako niitä mitenkään muutettua takaisin selkokieliseksi tekstiksi?

Tuolla Wikisivulla mainittiin ohjelma msgfmt, jolla po-tiedostoista saa mo-tiedostoja, mutta onnistuuko tämä muuntaminen millään ohjelmalla takaisin po-tiedostoksi?

Tämä siksi että etsiminen Rosettan kautta on todella hidasta. Esim. Järjestelmä -> Asetukset -valikossa on kohta Välipalvelin (Dapper), joka mielestäni pitäisi olla kyllä Välityspalvelin. Samaten avautuva ikkuna on Välipalvelinasetukset.
Yritin etsiä noita Rosettassa, mutta kun siellä ei ole sanahakua, niin eihän niitä millään löydä. po-tiedostoista tuollaiset löytyisivät grepillä hetkessä ja olinkin todella pettynyt, kun /usr/share/locale-langpack-hakemistosta ei löytynyt kuin nämä binäärimuodossa olevat mo-tiedostot.

Mikko

10
Ubuntun kehitysversio / Vaikeita termejä
« : 03.04.06 - klo:13.40 »
Yritin päästä kääntämisen alkuun tuolla Rosettassa, mutta heti kärkeen törmäsin vaikeisiin termeihin, joita en löytänyt lokalisointisanakirjoistakaan.

Esim. Escape Sequence.

Luulen ymmärrärtäväni että tuo tarkoittaa esim. kenoviivaa (\), jolla pystyy vaikkapa sedille antamaan erikoismerkkejä, tai syöttämään välilyönnin päätteellä, mutta minulla ei ole hajuakaan miten tuo sanotaan suomeksi.
Ehdotuksia?

Mikko

P.S. Oliko näille joku oma keskusteluryhmä tai postituslista?

11
Tarkoitus olisi tehdä muutama skripti, jolla tehdään valituille tiedostoille joitakin mielenkiintoisia asioita.

Tahtoisinkin nyt kysyä miten saan skriptissä tietää mitkä tiedostot Nautiluksessa ovat valittuina?
Entä mistä löytyy hakemisto, jossa Nautiluksessa ollaan?

Jos jollain on tiedossa tällaiset muuttujat ja vaikka mitä muutakin hyödyllistä, niin valistakaa meitä muita  :D

Mikko

12
Tyhmä kysymys, mutta kun en tiedä:

Kaverilla on koneessa ps/2-liittimet näppikselle ja hiirelle ja nyt näyttää siltä että tuo näppiksen liitin on hajonnut.
Konetta käynnistettäessä tulee ilmoitus 'keyboard error or no keyboard present', ja kone siis ei buuttaa.
BIOSin asetuksissa on siis selvästi päällä 'halt on keyboard error'.

Samaa tuo tekee muillakin näppiksillä ja liitin on selvästi kärsineen näköinen, eli epäilisin sitä syylliseksi.

Jos nyt hommaisimme usb-näppäimistön, niin tunnistaisiko BIOS sen näppikseksi ja antaisi jatkaa käynnistystä, vai tulisiko edelleen sama ilmoitus? Ei viitsi investoida kun ei tiedä auttaako se mitään.

Hauskaa on, että tuossa virheilmoituksen ohella ruudussa käsketään painaa del tai F1, joista toisesta pääsisi BIOSin setupiin ja toisesta käynnistys jatkuisi. Mutta kun ei siis ole millä painaa  :(

Mikko

13
Moi taas.

Yritin etsiä proftpd:n konffitiedostosta kohtaa missä määritellään käytettävä merkistö, jotta asiakaskone voi muuttaa nimet ymmärrettävään muotoon. Etsinkö väärästä paikasta?

Eli miten määritellään se, että kun Windows-koneella haetaan tiedostoja Ubuntu-serveriltä jossa käytössä on utf-8 -merkistö, niin kaikki ääkköset näkyisivät tiedostonimissä oikein? Nyt noiden skandien tilalla on vain sotkua.

Onko tämä serverin vai asiakkaan puolella tehtävä konffaus?

Mikko

14
Kuva kertonee puolestaan:


Tällaista virheilmoitusta tulee vähän väliä evolutionin kanssa nykyään. Joskus ihan saapuvissa kansioissa postien tarkistamisen jälkeen ja tämä aina kun yrittää tyhjentää roskakoria.

Kävin jo hakemistossa ~/.evolution ja katsoin että oikeudet ovat kunnossa. Tämän jälkeen siirsin kokeeksi kaikenlaiset cachet muualle, mutta ei auta.
Osaako joku neuvoa miten tästä eteenpäin?

Tuolla ~/.evolution/mail/local -hakemistossa on sen verran paljon tavaraa, että jos kaikki cmeta-, ev-summary-, index-, ja index.data-tiedostot eivät täsmää toistensa kanssa, niin en tiedä mitä voin asialle tehdä.

Varmistin että rikkinäisiä paketteja ei ole ja konekin on käynnistetty uudelleen. Kerran tuo uudelleenkäynnistys auttoikin sen verran että sain poistettua suurimman osan turhista viesteistä ilman herjoja, mutta nyt sama jatkuu.

Mikko

15
Javan asennus on nyt helpompaa kuin koskaan, sillä se löytyy nykyään suoraan Ubuntun multiverse-ohjelmavarastosta.

Lisää ensin ohjelmavarastolistaan nuo multiverset

Aloitetaan käynnistämällä pääte-istunto valitsemalla yläpaneelista Sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte
Kirjoita päätteelle seuraavasti:

Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/apt/sources.list
Nyt sinulle avautuu tekstieditori johon on ladattu sources.list-tiedosto. Etsi tiedostosta rivit:
# deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper universe
# deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper universe


Muuta nuo muotoon:
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper universe multiverse
deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper universe multiverse


Tämän jälkeen tallenna tiedosto valitsemalla yläpalkista Tallenna ja tämän jälkeen sulje tekstieditori.

Tämän jälkeen palaat takaisin pääteistuntoon, johon sinun tulee seuraavaksi kirjoittaa:
Koodia: [Valitse]
sudo aptitude update
Nyt käytössäsi on Ubuntun Universe ja Multiverse -ohjelmavarastot, joista löytyy runsaasti lisää ohjelmia.

Jos olet asentanut Javan jonkin aikaisemman ohjeen mukaan, niin seuraavaksi sinun pitää poistaa vanhempi versio. Katso: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=2048.msg23746#msg23746

Näiden valmistelujen jälkeen voitkin asentaa uusimman JRE:n kirjoittamalla päätteelle:
Koodia: [Valitse]
sudo aptitude install sun-java5-jre
sudo aptitude install sun-java5-plugin

Kiitos Oskulle  :D

Mikko

16
Laitealue / Monitorin värikorjaukset [RATKAISTU]
« : 19.02.06 - klo:14.41 »
Onko kellään hyvää vinkkiä siitä miten monitori säädetään näyttämään suht oikeita värejä Linuxissa?

Minulla on Samsungin ruutu ja sen mukana tuli cd, joka sisälsi väriprofiilin Windowsiin ja monitorin säätämiseen tarkoitetun ohjelman ja painetun värikartan johon näytöllä näkyvää kuvaa piti verrata. Mutta ne siis olivat kaikki Windowsia varten ja nyt olen vieläpä hukannut tuon cd:n.

Tarkoitukseni olisi teettää valokuvia Fotonetissä ja latasin jopa heidän sivuiltaan icc-profiilin, jonka avulla kuvat saa sellaisiksi että ne vastaisivat mahdollisimman tarkasti heidän tulostimiensa värejä. icc-profiili on tehty Photoshopille mutta myös Gimpiin on tehty plugini jonka avulla tuota pitäisi voida käyttää.

Mutta ennen kuin mitään tuollaisia kikkoja ruvetaan käyttämään, on tärkeää että monitori on säädetty kutakuinkin siten, että se toistaa mahdollisimman luonnollisesti eri värit. Myös kirkkaus ja kontrasti on hyvä saada sinne päin. Nämähän ovat monitorin mallista riippuvaisia asioita, sillä kaikki toistavat värejä hieman omalla tavallaan.

Onko ideoita?

Mikko

17
Onko mitään _yksinkertaista_ tapaa tehdä otsikossa mainittu siirto?

OE:ssa ei ole kummoista export-toimintoa, mutta myöskään Evolutioniin ei voi tuoda suoraan OE:n dbx-muotoisia sähköpostilaatikoita tai wab-muotoista osoitteistoa.

Onko mitään konversio-ohjelmaa jolla nuo OE:n laatikot saa sellaiseen muotoon, että Evolutionin import-toiminto voisi niitä käyttää?

Ilmeisesti yksi vaihtoehto olisi rakentaa erillinen IMAP-palvelin jolle OE:stä voisi tietonsa tyrkätä ja sitten myöhemmin Evolutionilla voisi ne käydä sieltä noutamassa. Toinen ilmeisesti toimiva ratkaisu olisi käyttää KMailia välikätenä, sillä se kai osaa lukea Outlook Expressin sähköposteja ja tallentaa ne johonkin yleisesti käytettyyn muotoon jota myös Evolution lukee, mutta en viitsisi asentaa puolia KDE:stä tämän vuoksi.

Onko tuo IMAP-palvelimen pystytys tällaista varten kovin monimutkainen prosessi?

Mikko Saarinen

P.S. Mielenkiintoinen näkökohta tässä on myös se, että kun sekä KMail että Evolution ovat OS-ohjelmia, niin miksiköhän tuota näinkin tärkeää import-suodinta ei ole jo kopioitu Evolutionin puolelle  ::)

18
Ongelmia tuottaa seuraava skriptinpätkä:
Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash
# skripti käynnistettävien ja sammutettavien palvelujen näyttämiseksi
# (c) GPL Mikko Saarinen 12.2.2006

echo "Järjestelmässä käynnistettävät palvelut eri ajotasoilla"

for i in S 1 2 3 4 5 6 0
do
  echo "----------"
  echo "Ajotaso $i"
  cd /etc/rc"$i".d/
  echo "----------"
  echo "Käynnistyvät palvelut"
  echo "`ls /etc/rc$i.d/S* | sed -e s+/etc/rc$1.d/S++`"
done

Tässä tuon sed-komennon pitäisi tiputtaa rivin alusta pois /etc/rc2.d/S -kaltaiset merkkijonot, mutta sitä se ei tee.
Komentoriviltä tämä toimii hyvin, miksi siis ei skriptissä?
Nuo lainausmerkit (") tarvitaan jotta echo ei söisi kaikkia rivinvaihtoja tulosteesta.

Toinen kysymysmerkki on tuo ls-käskyn -L vipu (--dereference). Suomennetun man-sivun mukaan Listaa symboolisten linkkien osoittamat tiedostot linkin sisällön sijaan.

Eli käskyn ls -L /etc/rc2.d/S13gdm pitäisi tuottaa tulokseksi käsittääkseni /etc/init.d/gdm, mutta näin se ei tee. Miksiköhän?

Niin ja jos joku ihmettelee miksi tällaista skriptiä rakennan, niin katsokaa tämä http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=1723.msg13465#msg13465

Mikko Saarinen

19
Ubuntu tietokoneissa / inetd.conf tyhjentynyt
« : 09.02.06 - klo:17.51 »
Apua.

Asensin juuri proftp-palvelun ja vastasin asennusohjelman esittämään kysymykseen että tuo käynnistetään inetd:n kautta (toinen vaihtoehto olisi ollut standalone).
Asennuksen päätyttyä tuli ilmoitus:
ProFTPd warning: cannot start neither in standalone nor in inetd/xinetd mode. Check your configuration.

Tämän vuoksi tarkistin tiedoston /etc/inetd.conf ja kauhukseni huomasin että se on aivan tyhjä!
Lisäys: tarkoitin _aivan_ tyhjä:
Koodia: [Valitse]
mikko@Ubu:/etc$ cat inetd.conf
mikko@Ubu:/etc$
Ilmeisesti jossain on mennyt jotain pieleen, sillä muistaakseni tuossa tiedostossa on jo oletuksena melko paljon tavaraa. En ole muutoin koskenut siihen uudelleenasennuksen jälkeen, joten ilmeisesti tämä proftp:n asennus teki jotain hassua.

Vai olenko käsittänyt jotain väärin?

Saanko alkuperäisen tiedoston live-CD:ltä vai mistä sen voisi kaivaa?

Mikko

20
Sain Samban toimimaan kahden Ubuntu-koneeni välille, mutta en ilman ongelmia.

Eli toinen koneista MASTER (hostname: Ubu) on 'pääkone', jolla on wins-palvelin ja se on myös local master (isompi os level ja preferred master = yes).
Toiseen koneeseen MINI:in (mini) on konffattu wins server -kohtaan MASTERin IP ja siihen ei noita os-leveliä tai pref. masteria ole asetettu

1. ongelma: palomuuri

Jos koneillani on palomuuri toiminnassa, niin Samba toimii muuten, mutta nmbd ja verkon selaus (browsing) eivät toimi.
Vaikka olen asettanut Firestarteriin säännöiksi Policy-välilehdeltä että palomuurin pitäisi päästää läpi kaikki liikenne verkosta 192.168.11.0/255.255.255.0 ja sen lisäksi erikseen sallinut palvelun Samba(SMB) kaikista osoitteista (kokeilun vuoksi), niin esim. nmblookup ei toimi, kun taas smbclient -S MASTER palauttaa oikean IP-osoitteet.
Jos taas valitsen Stop Firewall, niin kaikki toimii hienosti.

Osaako kukaan sanoa miksi palomuuri blokkaa (ilmeisesti broadcast) paketit tästä sisäverkosta, vaikka käsittääkseni kaikkien pitäisi päästä läpi ja _varsinkin_ näiden Samban palvelujen?

2. ongelma: salasanojen kysely

Turvallisuustaso on oletus, eli user, joten Samba kysyy aina käyttäjän salasanaa. Tosin tässä kyselyssä liioitellaan ja rajusti.
Tässä esimerkissä yritän käyttää palvelimen MASTER palveluja koneelta MINI:

1. kysely tulee kun valitsen Sijainnit -> Verkkopalvelimet: 'You must log in to access 192.168.11.2'
2. kysely tulee heti tämän jälkeen: 'You must log in to access MASTER'
3. kysely tulee vielä tämän perään: 'You must log in to access mikko@MASTER domain LAN'
Kun vihdoin pääsen siihen vaiheeseen että työryhmään liitetyt koneet tulevat näkyville ja pääsen klikkaamaan tuota MASTER-koneen ikonia, tulee varmuuden vuoksi vielä neljäs kysely:
4. 'You must log in to access master'

Eli kaikki neljä kyselyä viittaavat samaan koneeseen, mutta eri nimillä. Mistäköhän tämä johtuu? Laitoin heti ensimmäisen kyselyn kohdalla ruksin ruutuun: Muista salasana tämän istunnon ajan.

3. ongelma: MINIn tietoja ei pysty selaamaan, sillä se ei pysty rekisteröitymään työryhmään oikein
Koodia: [Valitse]
mikko@Ubu:/var/log/samba$ nmblookup MINI
querying MINI on 192.168.11.255
192.168.11.10 MINI<00>
mikko@Ubu:/var/log/samba$ smbclient //MINI/mikko
Error connecting to 192.168.11.11 (No route to host)
Connection to MINI failed
Eli miksi ihmeessä tuo yrittää yhdistää IP:hen 192.168.11.11 jos kerran nmblookup kertoo että MINI löytyy osoitteesta 192.168.11.10  ???

MINI näkyy tuossa browsing-listassa, mutta siihen ei pääse käsiksi. Kun klikkaan sen ikonia, niin ei tule edes salasanakyselyä, vaan hetken kuluttua seuraa ilmoitus, että kaikkia kohteita ei voitu näyttää eikä tuon MINIn alta löydy mitään.

Lisäksi minillä suoritettu nmbd-lokin tarkistus (tail /var/log/samba/log.nmbd) osoittaa, että MASTER hylkää rekisteröitymispyynnöt jostain syystä:
Koodia: [Valitse]
[2006/01/05 22:35:53, 0] nmbd/nmbd.c:main(668)
  Netbios nameserver version 3.0.14a-Ubuntu started.
  Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1994-2004
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_nameregister.c:register_name_response(130)
  register_name_response: WINS server at IP 192.168.11.2 rejected our name registration of MINI<20> IP 192.168.11.10 with error code 5.
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_mynames.c:my_name_register_failed(36)
  my_name_register_failed: Failed to register my name MINI<20> on subnet UNICAST_SUBNET.
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_namelistdb.c:standard_fail_register(283)
  standard_fail_register: Failed to register/refresh name MINI<20> on subnet UNICAST_SUBNET
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_nameregister.c:register_name_response(130)
  register_name_response: WINS server at IP 192.168.11.2 rejected our name registration of MINI<03> IP 192.168.11.10 with error code 5.
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_mynames.c:my_name_register_failed(36)
  my_name_register_failed: Failed to register my name MINI<03> on subnet UNICAST_SUBNET.
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_namelistdb.c:standard_fail_register(283)
  standard_fail_register: Failed to register/refresh name MINI<03> on subnet UNICAST_SUBNET
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_nameregister.c:register_name_response(130)
  register_name_response: WINS server at IP 192.168.11.2 rejected our name registration of MINI<00> IP 192.168.11.10 with error code 5.
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_mynames.c:my_name_register_failed(36)
  my_name_register_failed: Failed to register my name MINI<00> on subnet UNICAST_SUBNET.
[2006/01/05 22:36:14, 0] nmbd/nmbd_namelistdb.c:standard_fail_register(283)
  standard_fail_register: Failed to register/refresh name MINI<00> on subnet UNICAST_SUBNET

Taustatietoja:

Kone MASTER, inet addr:192.168.11.2  Bcast:192.168.11.255  Mask:255.255.255.0
/etc/samba/smb.conf:

Koodia: [Valitse]
[global]
        workgroup = LAN
        netbios name = MASTER
        server string = %h server (Samba, Ubuntu)
        obey pam restrictions = Yes
        passdb backend = tdbsam, guest
        passwd program = /usr/bin/passwd %u
        passwd chat = *Enter\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *Retype\snew\sUNIX\spassword:* %n\n .
        syslog = 0
        log file = /var/log/samba/log.%m
        max log size = 1000
        name resolve order = wins lmhosts host bcast
        os level = 60
        preferred master = Yes
        dns proxy = No
        wins support = Yes
        panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
        invalid users = root

[homes]
        comment = Home Directories
        valid users = %S
        read only = No
        create mask = 0740
        directory mask = 0750
        browseable = No

[printers]
        comment = All Printers
        path = /tmp
        create mask = 0700
        printable = Yes
        browseable = No

[print$]
        comment = Printer Drivers
        path = /var/lib/samba/printers

[Yhteiset]
        comment = Valokuvia yms.
        path = /home/yhteinen
        write list = @users
        guest ok = Yes

Kone MINI, inet addr:192.168.11.10  Bcast:192.168.11.255  Mask:255.255.255.0
/etc/samba/smb.conf

Koodia: [Valitse]
[global]
        workgroup = LAN
        server string = %h server (Samba, Ubuntu)
        obey pam restrictions = Yes
        passdb backend = tdbsam, guest
        syslog = 0
        log file = /var/log/samba/log.%m
        max log size = 1000
        name resolve order = wins lmhosts hosts bcast
        wins server = 192.168.11.2
        panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
        invalid users = root

[homes]
        comment = Home Directories
        valid users = %S
        read only = No
        create mask = 0740
        directory mask = 0750
        browseable = No

[printers]
        comment = All Printers
        path = /tmp
        create mask = 0700
        printable = Yes
        browseable = No

[print$]
        comment = Printer Drivers
        path = /var/lib/samba/printers

[yhteinen]
        comment = Kaikille avoin hakemisto
        path = /srv/samba/yhteinen
        admin users = mikko
        read only = No
        create mask = 0775
        directory mask = 0775
        guest ok = Yes

Toivottavasti jotain muutakin kiinnostaa tämä Samba sen verran että jaksaa lukaista läpi tällaisen romaanin. Ainakaan tiedon puutteesta ei voi syyttää  ;)

Kaikenlainen apu ja kommentit ovat tervetulleita...

Mikko

Sivuja: [1] 2