Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - petri0

Sivuja: [1]
1
Tällä ohjelmalla voi säädellä kuinka paljon joku käyttäjä voi käyttää tietokonetta eli voi hieman helpottaa vanhempien huolia lasten koneen ääressä istumisesta.

deb paketti löytyy https://launchpad.net/timekpr ja kielenkääntäjät voisivat kurkistaa mielellään kurkistaa sinne jotta lapset saisivat ohjelman varoitukset ja huomautukset suomeksi.
[ylläpito on poistanut liitteen]

2
Miten on onko mahdollista? En ole Googlella tai muitten forumien hauilla löytänyt vastausta.

Koko Ubuntun asennus kyllä löytyy mutta minä haluan yhden kovalevyn toimivan "normaalina" (swap, root ja home osiot) ja sitten niiden kahden muun säilyttävän kaiken mitä pitää säilyttää ja jakaa se NFS:n avulla muille koneille eli siis eräänlainen kotiserveri. Backup tietenkin sitten erikseen, tahtoo vyön ja henkselit.

3
On Gigabit switch (Linksys WRVS4400N) jaag Gb verkkokortit ja cat6 kaapelit. Sitten Ubuntu näyttää n.26 MiB/s nopeutta. Siirrettävänä 450GB ja aikaa menee n. 5 tuntia ennustuksen mukaan niin eikö se silloin ole hidas?


4
Tarkoituksena on laittaa kotipalvelin eli serveri vanhaan koneeseeni (XP1800+, 768MB) johon sitten muut kotikoneet voi

- tallentaa tiedostoja vähän kuinka haluaa, ehkä omille tileilleen tai kansioille?
- katsoa/kuunnella elokuvat ja musiikit
- sekä saada sähköpostin keskitettyä jotta sen tavoittaa mistä kotikoneesta vain
- ei mitään internetpalveluja muille
- ei kotisivujen tarvetta internettiin
- serveri (ja muut koneet) on Level One -palomuurin takana vai pitääkö muut koneet yhdistää serveriin ja vain serveri palomuuriin?

Asensin LAMP 6.06 ( http://www.howtoforge.com/lamp_installation_ubuntu6.06 ) mutta sitten meni sormi suuhun kun on yhtäkkiä on termit uusia ja php:t ja mysql vain vilisee silmissä. Kokeilin myös asentaa ubuntu-desktopin mutta eihän se minua auttanut.

Löytyykö jotain näppärää tapaa saada serveri pystyyn vai pitääkö ensin viikko pari opetella?

5
Asentaminen ja käyttöönotto / Työpöydän tausta
« : 10.03.07 - klo:14.15 »
Mistä löytyy oletuksena olevat työpäydän taustakuvat? Tarkoituksena on että kaikki koneen käyttäjät saa käyttöönsä koneeseen ladatut taustakuvat kun he haluavat vaihtaa sen. Siis ettei tarvitse itse tehdä sitä tai minun ei tarvitse tehdä sitä kaikille lapsille erikseen.

6
Tämä ohje sopii hyvin tietokoneille joissa on enemmän kuin yksi operatiivisysteemi (OS) mutta luonnollisesti myös jossa on vain ja ainoastaan yksi Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu.

Seuraavana muutama vinkki joista itselleni on ollut hyötyä, en ole expertti joten edetkää rauhallisesti kun seuraatte ohjetta. Ohje seuraa suurin piirtein menu.lst rakennetta. Joku moderaattori saa ihan mielellään korjata kieltä ja termejä. Olen yrittänyt käyttää termejä joita meikäläinenkin ymmärtää eikä termejä joita ”ammattilaiset” käyttää.  ;)

Grubin menu.lst muodostuu mielestäni kolmesta eri osasta: ensimmäisessä osassa ohjataan ulkonäköä, toisessa osassa automatiikka hoitaa kernelpäivitykset ensimmäisen osan ohjeiden mukaan ja kolmannessa osassa löytyy muut OS jotka oli tietokoneessa Grubia asennettaessa. Viimeiseen voidaan myös lisätä jälkikäteen muita OS tai linkki toiseen menu.lst tiedostoon. Ensimmäisessä osassa voidaan kommenttimerkki (#) poistaa jolloin käsky tai sääntö astuu voimaan. Toisessa osassa ei pidä pyyhkiä kommenttimerkkejä vaan muuttaa itse sääntöä. Jos toisessa osassa pyyhkii kommenttimerkkejä niin Grubin päivitysskripti ei toimi ja siitä ei hyvää seuraa.

Jos muutat tai siirrät jonkun OS:n näiden rivien väliin ## ## End Default Options ## ja ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST niin ne poistuu seuraavan päivityksen yhteydessä ja se ei ole Grubin vika.  ::)  ;D

Varmuuskopiointi
Ennenkuin muutetaan mitään tiedostoa kannattaa otta varmuuskopio. Siihen tehtävään sopii näppärimmin pääte eli terminaali. Helpoin ja nopein tapa siirtää komennot päätteeseen on kopiointi ja liittäminen:
Kopioi – merkitse komento vasemmalla hiiren näppäimellä
Liittäminen – näpäytä päätteeseen (mihin kohtaan vaan) hiiren scroll-rattaalla

Koodia: [Valitse]
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
jolloin menu.lst varmuuskopion nimi on menu.lst_backup Paluu varmuuskopioon tapahtuu komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo mv /boot/grub/menu.lst_backup /boot/grub/menu.lst
Nyt itse asiaan eli menu.lst muokkaukseen tällä komennolla

Koodia: [Valitse]
gksu gedit /boot/grub/menu.lst
Avaa toinen pääte ja liitä siihen (huom! pieni -L)

Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l
jolloin näet mitä muita osioita sinulla on koska sinun osiot ei varmaankaan ole samalla lailla kuin tässä ohjeessa.


Oikean OS:n automaattinen käynnistys

Aloitetaan ensimmäisen osan ensimmäisestä kappaleesta ## default num . Tässä määritellään mikä OS käynnistyy automaattisesti jos jätät koneen heti virtakytkintä painettuasi. Numero joka on ei-kommentoidun rivin lopussa default laskee jokaisen ei kommentoidun rivin joka alkaa sanalla title (myös rivin title Other operating systems). Jos haluaa että vaikkapa Windows, jonka Grub kirjoittaa menu.lst alimmaiseksi olisi oletuksena eli käynnistyy automaattisesti lasketaan montako riviä alaspäin täytyy mennä ennenkuin tulee vastaan title Windows jne. Nyt täytyy muistaa, että Grub aloittaa laskemisen nollasta eli jos sait aikaan kuusi title-riviä niin todellinen luku on viisi. Muuta tuolloin rivin default 0 numero viideksi eli default 5. Se ei haittaa jos laskut meni sekaisin ja vieläkin väärä OS on oletuksena, seuraavan kerran tiedät mikä numero on se oikea.

Ajan mittaan tulee uusia kernel-päivityksiä jolloin sinun täytyisi muuttaa numeroa jonka juuri laskit esiin. Se voidaan kuitenkin kiertää kahdellakin eri tavalla. Ensimmäinen on näin: sen sijaan että muutettaisiin numeroa rivillä default 0 vaan vaihdetaan sana saved sen tilalle eli default saved . Tällöin tietokone käynnistyy sillä OS:ä jolla tietokone käynnistettiin viimeksi. Käytännöllistä kun tulee kehoitus käynnistää tietokone päivityksen jälkeen. Ehtona on, että ko. OS on sana savedefault menu.lst tiedostossa näin:

title        Ubuntu, kernel 2.6.15-27-k7
root        (hd0,2)
kernel        /boot/vmlinuz-2.6.15-27-k7 root=/dev/hda3 ro quiet splash
initrd        /boot/initrd.img-2.6.15-27-k7
savedefault
boot

Ota huomiion ettei recovery mode-vaihtoehdossa ole sanaa savedefault. Se toinen tapa vaatii oman otsikon joka tulee seuraavana.


Rajoita kernelien määrää menu.lst valikossa
Jokainen kernelpäivitys lisää kaksi riviä menu.lst:n ja sehän ei ole kaunista eikä käytännöllistä. Kernelrivien määrää voidaan rajoittaa (kernelit kyllä säilyy tallessa /boot -kansiossa) näin: menu.lst toisessa osassa jossa automatiikkaa ohjataan löytyy rivi howmany=7. Jos luku vaihdetaan vaikka kahteen (howmany=2) niin tuolloin näkyviin tulee kaksi viimeisintä kerneliä sekä niiden recovery modet.


Timer
Takaisin ensimmäiseen osaan ja kappaleeseen joka alkaa ## timeout sec. Rivin timeout lopussa on alunperin luku 10 joka tarkoittaa 10 sekunttia. Tätä lukua vaihtamalla saat nopeutettua tai sitten lisää aikaa ennenkuin OS käynnistyy. Älä kuitenkaan muuta lukua nollaksi koska silloin sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä valintaa mikä OS pitäisi käynnistyä tai käynnistää vanhempi kernel mikäli kernelinpäivitys epäonnistuisi.


Näkymätön valikko
Seuraava kappale ## hiddenmenu piilottaa valikon. Pyyhi pois #-merkki riviltä #hiddenmenu ja valikkoa ei enää näy. Timer toimii silti ja voit saada valikon näkyviin painamalla Esc -näppäintä.


Nätit värit
Seuraavassa kappaleessa # Pretty colours voidaan saada hieman lisää väriä käynnistysvalikkoon poistamalla #-merkki riviltä #color cyan/blue white/blue


Kernelin päivitys
Kappaleessa ## hiddenmenu löytyy rivi groot, Grub Root Device, joka joskus voi mennä pieleen ja sen seurauksesta menu.lst ei enää päivity automaattisesti. Tarkasta silloin että rivi # groot=(hd0,2) on sama kuin osion jossa /boot kansio on. Jos sinulla on useampi OS niin menu.lst täytyy osoittaa samaan osioon kuin tämän /boot kansio on.

Seuraavat kappaleet kannattaa jättää muuttamatta jotta Grub pitäisi automatiikkansa.


memtest86
Jos et halua nähdä valikossa riviä Ubuntu, memtest86+ niin muuta true riviltä # memtest86=true  falseksi siis näin # memtest86=false


Grubin päivitys
Nyt olet valmis menu.lst:n automaattisen osan kanssa ja voit säästää ja sulkea menu.lst sekä päivittää valikon vastaamaan uusia sääntöjä näin:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grubVoit tarkastaa menu.lst:n että esim. kernel rivien määrä on muuttunut sille asettamallesi tasolle ja sitten käynnistää tietokoneen uudelleen.


Lisätään muita Linuxeja
Jos sinulla on muita OS kuten esim. Kubuntu niin niiden päivittäessä kernelin se uusin kernel ei tule näkyviin tähän ensimmäiseen käynnistysvalikkoon. Ne rivit kannattaa suosiolla pyyhkiä pois ja laittaa tilalle linkit jotka johtaa näihin muihin /boot kansioihin. Suorita kuitenkin sama trimmaus niiden Grubiin.

Linkit näihin muihin Grubeihin teet seuraavasti, esimerkkinä minun linkki:

title         Kubuntu 
savedefault
configfile    (hd1,0)/boot/grub/menu.lst


Sanan title jälkeen voit kirjoittaa mitä vain kunhan itse tiedät mihin se johtaa. savedefault on hyvä olla olemassa kuten yllä kerrotaan. configfile linkittää yksinkertaisesti siihen osioon jossa minun Kubuntu asuu eli toisen kovalevyn ensimmäiseen osioon. Kun valitsen tämän Kubuntu niin se aukaisee käynnistysvalikon jonka olen säätänyt tänne sen Grubiin. Tietenkin siinäkin valikossa on samanlainen linkki takaisin ensimmäiseen käynnistysvalikkoon. Timer lopettaa laskemisen heti kun nuolinäppäimiin kosketaan joten nytt Grub odottaa kunnes olet painanut Enteriä. Sen ensimmäisen käynnistysvalikkon linkki näyttää tältä:

title         Dapper 
savedefault
configfile    (hd0,2)/boot/grub/menu.lst

Jos olet asentanut jonkun muun distron niin niilläpä voi olla toinen käsitys siitä kuinka kovalevyt ja osiot on nimeltään. Esim PCLinuxOS mielestä se asuu (hd1,4) kun se Ubuntun mielestä asuukin (hd0,4) jolloin sen ensimmäisen valikon linkin pitääkin näyttää tältä:

title        PCLinuxOS
savedefault
configfile    (hd0,4)/boot/grub/menu.lst

Jolloin pääset PCLinuxOS käynnistysvalikkoon. Ja siellä sitten pätee PCLinuxOS lait missä Ubuntu sijaitsee.


Lisää taustakuva Grubiin
Onhan se hieman ankean näköinen mustavalkoisena ja jos ylläolevat värit ei riitä niin voit yrittää laittaa jonkin taustakuvan. Minä en tosin onnistunut saamaan sitä valkoista palkkia näkyviin jotta olisin nähnyt mikä OS on lähtövuorossa ennenkuin painan Enteriä sekä valkoinen teksti häipyi aika näkymättömiin kuvan kanssa. Mutta halukkaille yrittäjille, jos ratkaiset em. ongelmat tai jo tiedät ratkaisun niin kerro ihmeessä!
Ensin teemme kansion johon voimme säästää kaikki taustakuvat, splash images:
Koodia: [Valitse]
sudo mkdir /boot/grub/splashimage
Nyt haetaan esimerkki kuva joita löytyy vaikkapa http://www.schultz-net.dk/grub.html
Koodia: [Valitse]
cd /boot/grub/splashimage
sudo wget http://www.schultz-net.dk/downloads/grub/ubuntu.xpm.gz

Seuraavaksi muutetaan käynnistysvalikkoa:
Koodia: [Valitse]
gksu gedit /boot/grub/menu.lstEtsi rivi (rivi 5)

#            and /usr/share/doc/grub-doc/

ja lisää sen alle

splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splashimage/ubuntu.xpm.gz

Huom! Vaihda (hd0,0) siihen jolla sinun menu.lst on.
Kuten totesin aikaisemmin, ei aivan 100% toiminut minulla mutta kokeilkaa ;)


SATA ja IDE kovalevyt
Joskus SATA kovalevyt kiusaa käyttäjää jos IDE kovalevy on kytkettynä. Grub laskee aina IDE kovalevyt ensin ja sitten tulee SATA. Usein sattuu että Grub asentuu SATA kovalevylle jag Grub epäonnistuu kovalevyjen numeroinnissa. Usein on myös jotain vialla emolevyn BIOS eli ns. bug ja Grub epäonnistuu täysin. Sekin pystytään joskus korjaamaan, kaikki tapaukset tosin täytyy käsitellä erikseen eikä minulla ole SATA kovalevyä joten enpä jatka aiheesta sen enempää. Muiden kysymyksiä aiheesta voi etsiä http://forum.ubuntu-fi.org sekä http://ubuntuforums.org


Windows ei ole ensimmäisellä kovalevyllä
Joskus Windows ei ole ensimmäisellä kovalevyllä ja silloin sitä täytyy huijata komennolla map Allaolevassa esimerkissä Windows sijaitsee toisen kovalevyn ensimmäisellä osiolla ja menu.lst täytyy saada täydennystä kahdella map-rivillä:

title      Microsoft Windows 98SE
root       (hd1,0)
map        (hd0) (hd1)
map        (hd1) (hd0)
savedefault
makeactive
chainloader +1Uusi Grub 2 tulossa
Päivän Grub on buginen eikä sitä enää kehitetä. Uusi Grub on tulossa ja siitä voi lukea lisää http://www.gnu.org/software/grub/
ja sieltä löytyy myös Grubin käyttöohje ja kaikki Error-koodit.

Tämä howto on vapaasti käännetty Hermannin sivuilta sekä sieltä täältä internetistä: http://users.bigpond.net.au/hermanzone/p15.htm


Tätä howtoa saa vapaasti käyttää, kopioida ja muuttaa.

7
President George W. Bush, Hu's on First?

http://youtube.com/watch?v=FuE621j50Z0

 ;D

Ja Bushmieliset älkää seuratko ylläolevaa linkkiä.  ::)

8
Yleistä keskustelua / Hupsista, näinkin käydä voi.
« : 10.02.07 - klo:17.52 »
Siis että on onni onnettomuudessa.  :o

http://forums.thecarlounge.net/zerothread?id=3009137&page=1

P.S. Image Zoom joka löytyy Firefoxin extensions osastolta voi kurkistaa tarkemmin viimeiseen kuvaan.

9
Yleistä keskustelua / Windows nostalgiaa
« : 29.01.07 - klo:15.00 »
Jos on Windowsia ikävä niin katsopa tätä WinRG eli Windows Really Good Edition:  http://www.deanliou.com/WinRG/

Joo, on se vanha joillekin edelläkävijöille mutta minulle se oli uusi.

10
Pohjoismainen versio Edgy Eft Live CD eli kaikki ohjelmat on suomeksi jo Livenä.

Nämä kielethän ei mahdu yhdelle CD:lle kaikkien muiden ohjelmien kanssa ja tämä sai erään ruotsalaisen herran tekemään oman version joka on ihan sama kuin Canonicalin alkuperäinen paitsi että muut kielet on poistettu ja tillalla on täydelliset pohjoismaiset kielipaketit. No ihan sama se ei ole koska se sisältää muutaman ohjelman lisää nimittäin

irssi, xtightvncviewer, gnome-rdp, xchat-gnome, gftp, mozilla-thunderbird, amsn, banshee, wengophone, vlc, nethack-gnome. gnome-sudoku, gnome-hearts, gnomermind, gtkgo ja paljon muuta.

Voit imuroida ISOn osoitteesta: http://home.danielnylander.se/ubuntu/ubuntu-6.10-nordic-desktop-i386.iso

Alkuperäinen viesti ja jopa kuva http://ubuntu-se.org/forum/viewtopic.php?pid=17581#p17581

Hän toivoo myös että mikäli tämä havaitaan hyväksi sen jakelua jatkettaisiin muiltakin koneilta eli vaikkapa ubuntu-fi.org?

Sivuja: [1]