Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Marko Lavikainen

Sivuja: [1]
1
Laitealue / HP DV5-1035eo + Atheros-wlan -ongelma
« : 03.11.08 - klo:20.52 »
Hei.

Tuli hankittua uusi läppäri mallia Hp Dv5-1035eo, johon olen asentanut 8.10:n. Ongelmaksi on tullut tuo Atheroksen-wlan-kortti, joka temppuilee koko ajan. Ongelmana on se, että kortti ei suostu enää käynnistymään.  Se ei esimerkiksi näy lspci-komennolla enää.

Kortti on toiminut muutaman kerran, kun on yrittänyt rämpyttää koneessa olevaa wlan-nappulaa konetta käynnistäessä, mutta langaton ei suostu enää toimimaan.

Onneksi tajusin ottaa talteen lspci:n sisällön talteen ennen kuin se hävisi listasta. Kohta on tässä:

Koodia: [Valitse]
08:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 137b
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at d1200000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ath_pci
Kernel modules: ath_pci
.

Tuo kohta ei siis näy enää.  Sen sijaan komento lshw tuottaa seuraava:

Koodia: [Valitse]
  *-network               
       description: Ethernet interface
       product: RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller
       vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:08:00.0
       logical name: eth0
       version: 02
       serial: 00:1e:68:9c:25:a8
       size: 100MB/s
       capacity: 1GB/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress msix vpd bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 driverversion=2.3LK-NAPI duplex=full ip=192.168.0.200 latency=0 link=yes module=r8169 multicast=yes port=twisted pair speed=100MB/s
  *-network DISABLED
       description: Ethernet interface
       physical id: 1
       logical name: pan0
       serial: 2a:b7:bc:0b:73:09
       capabilities: ethernet physical
       configuration: broadcast=yes driver=bridge driverversion=2.3 firmware=N/A link=yes multicast=yes

Eli,  kortti näkyy, mutta se on disabloituneena.

Ratkaisuun olen kahlannut läpi niin Googlen kuin Ubuntuforuminkin. Olen kokeillut ainakin käyttää backport-moduleja, käyttänyt madwifi:n eri asennusmahdollisuuksia, sekä ndiswrapperia. Tuo Madwifi-ratkaisu onkin toiminut silloin kun kortti suostuu käynnistymään.

Onko ideoita, mitä voisin tehdä? Näkyykö laite lspci-listauksessa, jos sille ei ole toimivaa ajuria? Onko jotain keinoa "herätellä" laitetta? Olisiko mahdollista, että verkkokortti on rikki?

Jos mikään ei auta, niin onko kenelläkään ehdottaa varmatoimista USB-pohjaista tai ExpressCard/54/34 WLAN-korttia?  ;)

'Terveisin,
Marko

2
Yleistä keskustelua / Dilbert.com:n uudistus
« : 20.04.08 - klo:10.41 »
Luin äsken uutisia, että Dilbert-sarjakuvan kotisivut dilbert.com on muuttunut täysin flash-pohjaiseksi ratkaisuksi, jonka tuntuu vähän turhalta muutokselta sinällään. Näin ollen kävin tutustumassa uuteen sivustoon.

Tuo Flash-valintan ei sinällään ole ongelma (ehkä), mutta noin periaatteellisesti sivuilla on palattu eräässä kohdassa vanhanaikaiseen ajatteluun.  Sivuille on tullut uutena animoidut sarjakuvat, ja kun näitä sarjakuvia yrittää Firefoxilla katsella tulee teksti: " Windows 2000, Windows XP, Windows XP Media Center 2005, Mac OSX 10.3 or Mac OSX 10.4 is required to view this page".  ::)

Kun asensin Firefoxiin "User Agent Switcher"-laajennoksen ja annoin vaihtoehdoksi IE:n niin johan alkoi näkyä animoidutkin sarjikset.

En tiedä mistä on kyse, mutta tuollainen "lukitsemis"-tyyppinen ajattelutapa on aika ärsyttävää, vaikka sen pystyikin tuolla laajennoksella kiertämään. Kyseessä on sentään sarjakuva, joka yleensäkin kritisoi IT-alan hölmöyksiä omalla tavallaan.

3
Halusin vain kertoa uudesta FUSE-paketista, jollaista olen etsinyt jo pitkään. Eli kyseessä on manageri, joka yrittää automatisoida erilaisten fuse-pohjaisten tiedostojärjestelmien (sshfs, fusesmb) käyttämistä ja liittämistä.

Kyseessä on vielä hyvin alustava versio ja se pitää itse kääntää, mutta jo muutaman päivän kokemuksella näyttää hyvin potentiaaliselta ohjelmalta. Toivottavasti projekti etenee vauhdikkaasti.  :D

Projekti löytyy linkistä: http://www.scheinwelt.at/~norbertf/devel/fusi/

4
Moi.

Osaisikohan joku sanoa millaisella iptables-säännöllä voisi tehdä seuraavan asian:

Oletetaan, että minulla on palvelin, joka kuuntelee TCP- ja UDP-porttia x, johon tulee yhteys IP-osoitteesta y. Kun yhteys avataan, sääntö rajoittaa yhteyden porttiin x IP-osoitteelle y 2 minuutin ajaksi. Kaikista muista IP-osoitteista tulevat yhteydet hylätään tuona aikana.

Tuota 2 minuutin aikarajaa uusitaan niin pitkään, kuin palvelimen ja y:n välillä tapahtuu tietoliikennettä. Jos yhteyttä ei tule, niin aika menee umpeen ja kaikki muutkin IP-osoitteet saavat mahdollisuuden ottaa yhteyden.

'Marko

5
Kävin pitkästä aikaa Teknillisen korkeakoulun ATK-keskuksen Linux-koneita räpläämässä ja kappas vain, niihin on Debianin tilalle ilmestynyt Feisty  :D (ainakin osaan koneista, koska en ole käynyt kaikkia tarkistamassa). Onkohan muissa yliopistoissa tai oppilaitoksissa miten Linuxia käytössä?

Vastapainona Windows-koneissa onkin sitten Vista Enteprise.

Muok: Vaihdon otsikkoa hieman paremmaksi

6
Tulipahan pari päivää sitten eteen tilanne, että oli pakko hankkia vaimolleni uusi kannettava tietokone. Rahaa kun ei ole hirveästi käytössä oli tyytyminen mahdollisimman halpaan.

Tätä varten käytiin Verkkokauppa.com:sta 499 € maksava Acer Extensa 5220, jossa ei ole mukana mitään ihmeellisiä härpäkkeitä, mutta käyttiksenä on Windows Vista Basic. Sen kanssa eläminen onkin sitten ollut mielenkiintoista.

Tämän hetkisen kokemuksen pohjalta voin kuitenkin jo sanoa, että se on monimutkainen ja todellakin hankala käyttää.

Varsinkin se hemmetin UAC räksyttää koko ajan jostain. Sinällään idea on ihan hyvä, mutta ne ilmoitukset ovat luokkaa "saako ohjelma xxx jatkaa", eivätkä ne kerro siitä jatkamisen tarpeesta yhtään mitään. Muutaman kerran olen pystynyt tapahtumien kontekstista päättelemään, että Norton Antivirus halunnee tehdä jotain, mutta sen enempää en osannut siitä päätellä.

Tuo Norton on muutenkin mielenkiintoinen viritys. Nimittäin, vähän väliä (noin puolen tunnin välein) se heittää ilmoituksen, että olisi päivityksiä saatavilla ja kysyy että ladataanko ne. Olen kaksi kertaa yrittänyt päivittää ohjelman ja se on epäonnistunut molemmilla kerroilla.

Syy epäonnistumiseen on mielenkiintoinen. Päivitykset kyllä latautuvat koneelle, mutta niiden asentaminen ei onnistu. Syy on se, että Nortonin mielestä käyttäjällä, jota UAC koko ajan vaivaa pääkäyttäjän asioilla, ei ole riittäviä oikeuksia päivitysten asentamiseen. Näin ollen se pyytää kirjautumaan pääkäyttäjänä koneelle.  ::) ??? Ei tajua...

Lisäksi jatkuva ilmoitusten tulva jatkuu. Aina kun jotain vähäpätöistäkin tapahtuu, ilmestyy ilmoitus, että nyt tapahtui jotain. Esimerkiksi se, että laittaa kuulokkeiden johdon kiinni on ilmoituksen arvoinen, jossa kerrotaan että "A-jakki" on nyt kytketty...  :o Sehän oli tosiaan yllätys.

Muutoin, onhan tuo Wista nättiä kuin karkki. Eli graafisesti monet asiat ovat hiottu loppuun ja niin toivoisi tapahtuvan Linux-puolellakin jossain vaiheessa, vaikka se ei olekaan pääasia.

Kuitenkin, saatan jatkaa myöhemmin tässä ketjussa mitä koneelle kuuluu, kunnes vaimoni kyllästyy ja siihen isketään Ubuntu tilalle.  ;D. Rinnakkain niitä ei oikein uskalla ruveta laittamaan, koska mukana ei tietenkään tullut Wistan palautus-levyjä, vaan tiedot on piilotetulla osiolla...

Saa esittää kommentteja ja kysymyksiä.  :D.

7
Ubuntu tietokoneissa / Suorituskyvyn analysointi?
« : 24.08.07 - klo:20.12 »
Pöytäkoneeni Feisty-asennus on alkanut viime kuukausina hidastella omituisesti ja viimeisimpänä bootsplash:n resoluutio on vaihtunut, vaikka en ole tehnyt koneeseeni mitään muutoksia. Tai paremminkin kyse on siitä, että kuvan aikana on käytössä jonkinlainen virtuaalinen suurempi resoluutio, jolloin "UBUNTU"-teksti on alaoikealla.

Näin ollen kysynkin, että mitähän keinoja minulla on analysoida koneen suorituskykyä sekä löytää mahdollisia pullonkauloja esim. käynnistämisen, muistinkulutuksen jne suhteen? Miten pystyn saamaan esimerkiksi aikaiseksi tilaston, joka kertoo mitkä prosessit käyttävät prosua, muistia ja levyä vaikka tunnin aikana?

On vaan alkanut mietityttää, että pitääkö Ubuntussakin aloittaa vuosittainen uudelleenasennusprosessi, kuten Windows-puolella on tottunut ???. Haluaisin kuitenkin selvittää näitä ongelmia "ammattimaisemmin".

8
Pitäisiköhän ryhtyä kehittämään keväälle jotain toimintaviikonloppua esim. pääkaupunkiseudulle.

Ideana olisi jotain sellaista, että lauantaista sunnuntaihin tehtäisiin joukolla jotain Ubuntuun liittyvää, esim. parannellaan wikiä, pidetään keskustelutilausuuksia, keksitään uusia ideoita ja muuten vain vietetään aikaa. Eli, sopivasti ohjattua toimintaa, sekä tietysti vapaa-aikaa.

Olisiko tuollaisessa mitään mieltä?

9
Yleistä keskustelua / Windows for Warships
« : 13.07.07 - klo:23.59 »
Linkissä on hieman vanha uutinen, mutta koska sitä ei ole ilmeisesti käsitelty tällä palstalla laitanpa sen tähän.

    http://slashdot.org/articles/07/02/26/149209.shtml.

Yksinkertaistettuna, Iso-Britannian laivasto ryhtynee jatkossa ohjaamaan ydinohjuksia Windowsin avulla. Ei herätä ainakaan minussa mitään positiivisia ajatuksia.

10
Hei.

Aloittelin tekemään wikiin ohjetta, jossa asennetaan Tomcat 5.5, sekä yhdistetään se Apacheen. Opas löytyy osoitteesta http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Apache2_ja_Tomcat_5.5.

Opas on vielä kesken, mutta kattaa jo perusasennuksen. Kokeilkaa opasta ja kertokaa tässä ketjussa, että toimiiko se ja löytyykö siitä jotain virheitä.


11
Raja-antura-palstalla oli tuon tyyppinen tyyppinen kysymys ja tuonpa sen tällekin palstalle.

Eli, mitä sellaista olet pystynyt tekemään Linux-pohjaisella käyttöjärjestelmällä, johon et ole Windowsilla pystynyt sen tarjoamilla natiivityökaluilla tai ladatuilla/ostetuilla ohjelmilla? Huom. Cygwin-pohjaisia tms. ratkaisuja ei hyväksytä  ;).

Tässä muutama asia, joita tuli äkkiseltään mieleen.

1. Perl-skripti, joka osaa hakea Nordean sivuilta rahastotietoja ja tallentaa ne suoraan mysql-tietokantaan

2. Sshfs, jolla pääsen helposti käyttämään kotikoneeni tiedostoja. Tässä käytetään tietysti avainpohjaista autentikointia, eli ei salasanahässäköitä.

3. EncFS, jolla olen saanut muistitikulle kryptatun hakemiston

12
Yleistä keskustelua / Kuinka Apache hakkeroidaan?
« : 04.06.07 - klo:13.01 »
Olen tässä lukenut viime päivinä noista Virossa ja Suomessa olleista palvelunestohyökkäyksistä ja siitä, että www-palvelimia on kaapattu ja sivujen sisältöjä muuteltu. Se on alkanut pikkuhuhiljaa ihmetyttämään.

Kysymys on, että miten hemmetissä se oikein onnistuu? Mikä on se mekanismi, jolla tuollaisen pystyy tekemään. Onko kyseessä huonot salasanat, palvelinten puskuriylivuoto-ongelmat vai mitkä? Siis, kun lukee uutisia, niin tuntuu olevan jotenkin älyttömän helppoa vaan mennä muuttelemaan toisen palvelimen tietoja, eikä sitä mitenkään pysty estämään.

Onko kenelläkään enempää tietoa asiasta?

13
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / WWW-sivuston uudistus
« : 23.04.07 - klo:15.12 »
Moi.

Täällä on aloitettu tekemään uuttaa www-sivu-uudistusta ja postituslistoilla onkin jo käyty läpi erilaisia ulkonäköehdotuksia. Aloitan tämän ketjun alusta, jotta on helpompi päästä eteenpäin, mutta linkistä http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=5723.20 pääsee edelliselle vastaavalle ketjulle, jossa asiaa on pohdittu.

Olen tässä kiireitten keskellä yrittänyt seurata tuota kehitystä ja se on mielestäni lähtenyt liikkeelle hieman hätäisesti. Sivuston rakenne ja tarkoitus on kuitenkin aika monimutkainen, ja siihen pitäisi keskittyä nyt paljon enemmän. On mielestäni aika turhaa käyttää paljon aikaa ulkonäön suunnitteluun, ennen kuin on oikeasti selvillä se, mitä sivuille oikeasti halutaan laittaa ja millä tavoin.

Itse näen kuitenkin, että Ubuntu Suomen -sivut tarvitsevat uudistamista piakkoin. Syynä on se, että Feisty on nyt ensimmäinen Ubuntu-julkaisu, jota voi oikeasti ajatella kotikäyttäjien asennettavaksi ja sitä pitäisi saada markkinoitua mahdollisimman hyvin.

Alla on joitain kysymyksiä, jotka pitäisi ensin selvittää:

- Mitkä ovat sivuston kohdeyleisöt? Kenen tarpeita sen halutaan täyttävän?
- Mitä tarpeita sen halutaan täyttävän?
- Mitä sisältöjä sivuille halutaan tuottaa?
- Minkä linux/ubuntu-tahojen ja -tuotteiden näkyvyyttä halutaan parantaa.

Itse näkisin, että sivustojen parantamista varten voisi perustaa kaksi työryhmää:

a) Tämä työryhmä lähtee suunnittelemaan sivuston rakennetta sekä sen sisältöä.
b) Tämä työryhmä suunnittelee taas sivuston ulkonäköä, sekä huolehtii teknisten ratkaisujen valinnoista ja hoitamisesta

Lisäksi, koska kyseessä on hajautettu prosessi, se tarvitsee selkeän paikan, jossa hoidetaan prosessin dokumentointi. Se olisi paikka, johon kaikki sovitut asiat, sisällöt ja muut ratkaisut säilytetään. Dokumentointia varten olenkin perustanut wiki-sivun
   
     http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/WWWUudistus2007

Se on vielä todella raakile, mutta jostain sen pitää lähteä.

Ensimmäisenä voisi mielestäni lähteä liikkeelle siitä, että perustetaan nuo pari työryhmää. Jokainen halukas voisi ilmoitella kiinnostuksestaan joko tämän viestiketjun kautta tai vaikka minulle yksityisviestinä. Laittaisin sitten työryhmien jäsenten tiedot tuonne wiki-sivulle ja siitä voisikin sitten lähteä organisoitumaan eteenpäin.

Mitä pidätte noista ajatuksista?

14
Moi.

Kokeilin asentaa Feistyn puhtaalta pöydältä ja pienen sekoilun jälkeen sainkin asennuksen toimimaan  :). Ihmetystä jäi herättämään se, että ainakin Synaptic pyytelee silloin tällöin asennus-cd:tä eikä suostu asentamaan mitään ennen kuin saa tahtonsa läpi.

Ei tuollaista ole ennen tapahtunut, enkä ole pahemmin mitään asetuksiakaan muuttanut. Onko muille sattunut samaa, tai onko ideoita mistä tuo johtuu?

Sivuja: [1]