Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - dotsi

Sivuja: [1]
1
Ubuntu tietokoneissa / Ongelma japanin kielen kanssa
« : 11.12.07 - klo:13.09 »
Terve,

Olen asentanut Gutsyyn japanin kielituen, jonka johdosta firman uusi japanilainen työntekijä tuntee olonsa kotoisaksi. Ongelmana kuitenkin on Firefox, joka japaninkielistä sessiota käytettäessa tahtoo sairastua ns. kaatumatautiin valitettavan usein. Englanninkielisenä se toimii kuitenkin hyvin.

Japanilaiselle kollegallenikin riittäisi että kunhan välillä saisi kirjoiteltua japanilaisin merkein, muun systeemin kielellä ei kuulemma ole niin väliä. Japaninkielistä sessiota käytettäessä systeemistä löytyvät mystiset SCIM ja Anthy, jotka mahdollistavat näppärän vaihdon japanilaisten ja länsimaisten kirjoitusmerkkien välillä. Englanninkielisellä puolella vastaavia ei kuitenkaan näy.

Nyt tahtoisinkin samat työkalut näkymään myös englanninkielisellä työpöydällä, jotta kirjoitusmerkkien vaihtelu kävisi yhtä näppärästi kuin japaninkielisellä puolella. Kuinkahan tämä onnistuisi?

2
Terve,

Heti kärkeen pahoittelen ehkä lievästi harhaanjohtavaa otsikointia, mutta asiaani oli vaikea tiivistää yhdelle riville. Ongelmani on kuitenkin seuraavanlainen. Käytössäni on vanha kunnon IBM ThinkPad 600E ja siihen asennettuna Xubuntu 7.10. Langatonta käyttöä varten hommasin A-Linkin WL54PC -kortin, jonka jonkin aikaa säädettyäni tyydyin (väliaikaisesti) saattamaan toimintakuntoon ndiswrapperin ja Windows-ajureiden avulla.

Kortti siis toimii, ja löytää liudan verkkoja, mukaanlukien oman langattoman verkkoni. Verkkoon pääsen kyllä kiinni hienosti WPA2-salauksesta huolimatta, mutta ongelmaksi muodostuu IP-osoitteen saaminen, tai pikemminkin sen asettaminen. Olen jääräpäisesti päättänyt olla käyttämättä DHCP:tä omassa kotiverkossani, ja näin ollen asettanut IP-osoitteet kaikille laitteille (ihan kuin niitä nyt niin monta olisikaan) käsin.

Kiinteän, langallisen verkon kohdalla tämä ei mikään ongelma olekaan, etenkään kun käytän konetta vain kotiverkossa. Langattomalla puolella kysymyksiä kuitenkin herättää koneen käyttö mahdollisissa muissa verkoissa, pääasiassa paikkakunnalta löytyvässä avoimessa alueverkossa ja miksei myös muuallakin. Useimmitenhan langattomat verkot antavat päätelaitteille IP-osoitteen automaattisesti. Kuinka siis mahdollistan tällaisen verkkojen "sekakäytön"?

3
Laitealue / Xircomin verkkokortti [ratkaistu]
« : 07.11.07 - klo:23.52 »
Terve,

Hommasin vanhan kunnon IBM ThinkPad 600E -läppärin ja asensin siihen Xubuntun. Koneen mukana tuli Xircomin PCMCIA-verkkokortti, tarkka malli Xircom 10/100 Network PC Card XE2000.

Kortti näkyy olevan toiminnassa, ainakin komennon
Koodia: [Valitse]
dmesg | grep eth0 perusteella. Myös
Koodia: [Valitse]
lsmod | grep xir näyttää että modulit olisi ladattu.
Koodia: [Valitse]
sudo mii-tool eth0 puolestaan kertoo yhteyden ovan kunnossa, ja näkyypä niin kortin kuin reitittimenkin päässä palavan valot yhteyden merkiksi.

Käytän kotiverkossani kaikilla laitteilla kiinteitä IP-osoitteita, ja sen mukaisen osoitteen olen määritellyt myös kyseiselle kortille. Myös
Koodia: [Valitse]
route -n sekä
Koodia: [Valitse]
ifconfig näyttävät ihan fiksuja tulosteita.

Jostain syystä bitti ei vain kulje. Yritän pingata reititintä, mutta vastaukseksi saan vain "destination host unreachable". Olen näitä jonkin verran säätänyt, mutta tällaiseen en ole törmännyt ikinä. Googletteluni perusteella kyseinen kortti ei ole ihan niitä kaikista parhaiten tuettuja, mutta luulisihan senkin nyt edes jotenkin toimivan Liekö kortille jotain erityisiä kikkoja jolla sen saisi toimimaan?

EDIT: ongelma ratkaistu hankkimalla toimiva 3comin verkkokortti  ;D

4
Terve,

Minulla on eräässä hakemistossa koko läjä tekstitiedostoja, joista jokaisesta haluaisin poistaa nollalla alkavat rivit. Ymmärsin, että komento
Koodia: [Valitse]
grep -v "^0"tekee juuri tämän, mutta kuinka saan sen läpikäymään kaikki hakemiston tiedostot?

5
Ubuntu tietokoneissa / Hakemistot ja printteri jakoon
« : 19.04.07 - klo:18.50 »
Terve,

Olisi tarkoitus jakaa verkkoon päin pari hakemistoa omalta koneelta niin, että ne näkyvät emännän koneella Windowsissa. Samballahan tämä tietysti onnistuu, ja hyvin hakemistot toisessa päässä näkyvätkin, mutta niihin pääsy vaatii käyttäjätunnuksen sekä salasanan, enkä kehtaisi omiani moiseen tarkoitukseen luovuttaa. Onko jotenkin mahdollista saada ko. hakemistot jakoon ilman salasanaa? Laittaisin toki Firestarteriin sellaiset säännöt että samba-jakoihin pääsee vain tietyistä osoitteista, lähinnä juurikin tuolta toiselta koneelta sekä xboxilta.

Entäpä kuinka saan omaan koneeseeni kytketyn printterin jaetuksi niin, että sillä olisi mahdollista tulostaa verkon yli? Mitä palveluita pitää käynnistää, entä mitä portteja avata palomuurista/reitittimestä?

Kiitän jälleen kerran jo etukäteen avustanne.

6
Ubuntu tietokoneissa / Thunderbird 2.0 rc1
« : 15.04.07 - klo:13.30 »
Tahtoisin asentaa Thunderbird 2.0 rc1:n Feistyyni, perimmäisenä tarkoituksenani kokeilla kalenterisynkkaa Google Calendarin ja parhaassa tapauksessa myös matkapuhelimeni kalenterin kanssa. Release candidaten ollessa kyseessä, sitä ei luonnollisestikaan löydy Ubuntun omista pakettivarastoista, enkä ole onnistunut vielä löytämään myöskään valmista deb-pakettia josta sen voisi asentaa. Kuinka menettelen?

7
Ubuntu tietokoneissa / Kysymys gnome-terminalista
« : 13.04.07 - klo:16.15 »
Miten saan käytettävän sovelluksen tiedot (esim. irssin kanavan ym.) näkymään gnome-terminalin otsikkopalkissa? Jollain olen tällaista nähnyt, itselläni otsikkopalkissa lukee vain kulloinkin käytössä oleva hakemisto.

8
Ubuntu tietokoneissa / Pari juttua Gnomesta
« : 31.03.07 - klo:13.21 »
Terve,

Tässä aikani käyteltyäni olen pannut merkille Gnomesta pari juttua, joista olisi kiva päästä eroon.

1) Ikkunoita pienennettäessä (esim. kokoruudusta "alapalkkiin") näkyy ruudussa hetken aikaa musta kehikko, joka kuvannee ikkunan reunoja tms. Saakohan sen jotenkin pois? Muutenkin tuo pienennnysoperaatio tuntuu jotenkin jähmeältä verrattuna vaikka Windowssiin.

2) Käynnissä olevien ohjelmien "palikat" muuttavat jotenkin dynaamisesti kokoaan alapalkin window listissä. Se on mielestäni häiritsevää ja haluaisin senkin pois päältä. Onnistuukohan?

9
Ubuntu tietokoneissa / cron ei toimi?
« : 28.03.07 - klo:13.29 »
Terve,

Tarkoituksenani on ajaa cronilla ajastetusti tunnin välein eräs skripti ja kerätä sen tulostus logitiedostoihin. Itse skripti ja logitus toimii mainiosti, mutta ajastus tuottaa päänvaivaa. Crontab näyttää tältä:

Koodia: [Valitse]
ltpk@ebox:~$ crontab -l
# m h  dom mon dow   command
0 * * * * /home/ltpk/loggaa2 > /home/ltpk/logit/gps_`date +%Y-%m-%d_%H`.txt

Lisäsin myös varmuudeksi käyttäjäni crontab-ryhmään mutta sekään ei auttanut. Mitään ei tapahdu. Tässäkin varmaan on joku pieni juttu jota en itse hoksaa, mutta toivottavasti joku sen taas keksii. Mainittakoon vielä, että cron-daemoni on kyllä käynnissä.

Kiitän jälleen jo etukäteen avustanne.

10
Terve,

Minulla on seuraavanlainen shelliskripti (sisällä siis perl-koodia)

Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash
gpspipe -w gpsd.mainframe.cx | perl -e '
use strict;
my ($sat, $lat, $lon)=(0,0,0);

while(<>) {
  if (m/GPSD,Y=(.*)/) { #satelites in view line
    my @a=split(/[ :]/, $1);
    $sat=$a[2]; #store number of sats in view
  } elsif (m/GPSD,O=(.*)/) { #PVT line
    my @a=split(" ", $1);
    ($lat, $lon)=($a[3], $a[4]);
    print join(", ", $sat,$lat,$lon), "\n";
  }}'

joka normaalisti ajettuna tulostaa nätisti gpsd-daemoniin liitetylle GPS-paikantimelle (tässä tapauksessa gpsd.mainframe.cx:ssä sijaitseva, mutta lopullisessa versiossa käytän omaani, kunhan saan tämän toimimaan) näkyvien satelliittien määrän sekä järjestelmän ilmoittamat koordinaatit samalle riville, tähän tapaan:

Koodia: [Valitse]
ltpk@ubuntu:~$ ./loggaa
0, 53.527171, -113.530162
11, 53.527170, -113.530156
11, 53.527170, -113.530156
11, 53.527170, -113.530156
11, 53.527168, -113.530150

...

Kuitenkin, kun yritän ohjata skriptin tulostusta tiedostoon komentamalla
Koodia: [Valitse]
./loggaa > logi.txt ei tiedostoon tulostu mitään. Miksihän näin? Tässä on varmaan taas joku pieni juttu mitä en huomaa, mutta toivottavasti joku sen keksii.

Kiitän jo etukäteen avustanne.

11
Ubuntu tietokoneissa / gdm-ongelma Feistyssä
« : 18.03.07 - klo:16.45 »
Terve,

Asentelin tuossa Feistyyni päivityksiä, jonka jälkeen asensin myös nvidian ajurit käsin uusiksi, koska päivityksien mukana oli tullut myös uudempi kernel. Päivitykset toivat ilmeisesti mukanaan myös uuden restricted-manager -ohjelman, joka kysyy käyttäjältä haluaako tämä käytettävän laitevalmistajien suljettuja ajureita avointen sijasta. Annoin luvan suljettujen ajureiden käyttöön, ja tämän jälkeen ongelmat alkoivat.

Kun seuraavan kerran olin loggaamassa sisään, gdm:ssä eivät enää kaikki näppäimet toimineet, joten en saanut käyttäjätunnustani kirjoitettua. Lisäksi gdm:n valikoissa, joista valitaan kieli ym., olivat kuvakkeet menneet rikki, eli oikeiden kuvakkeiden tilalla oli vain valkoinen ruutu ja punainen ruksi. Olen yrittänyt mm. asentaa uusiksi sekä gdm:n että nvidian suljetut ja avoimet ajurit, mutta mikään ei ole auttanut. Mikähän neuvoksi?

edit: Korjasin näppäimistön toiminnan seuraavasti:

Koodia: [Valitse]
# Option         "XkbVariant" "fi"
Option         "XkbOptions" "lv3:ralt_switch"

Mainitut kuvakkeet ovat vieläkin rikki mutta se nyt on suht pieni vaiva.

12
Pelit / Company of Heroes winellä tai cedegalla
« : 29.11.06 - klo:14.20 »
Onkohan joku mahdollisesti saanut Company of Heroes -reaaliaikastrategian toimimaan Linuxissa winellä tai (cvs)cedegalla? Itse en suureksi harmikseni ole tässä vielä onnistunut.

13
Ubuntu tietokoneissa / Tiedostojen oikeuksista
« : 07.11.06 - klo:22.52 »
Olen "mountannut" SSH:n yli näkyvän hakemistoni webbihotellin palvelimella käyttööni ja tarkoitus olisi heitellä sinne aina silloin tällöin kuvia tms. kanssaihmisten iloksi ja harmiksi. Ongelmana on kuitenkin tiedostojen oikeudet. Esimerkkinä, otin screenshotin Gnome-työpöydästäni ja nakkasin sen verkkohakemistoon, tai miksi sitä pitäisikään kutsua. Koitin mennä katsomaan kuvaa selaimella netin kautta, mutta sainkin ilmoituksen että minulla ei ole oikeutta katsella ko. kuvaa. Käyttäjänimeni webbihotellissa on eri kuin omalla koneella, voisiko se johtua siitä? Mitä minun pitää muuttaa ja miten, ettei minun aina kuvien siirtämisen jälkeen ottaa ssh-yhteyttä webbihotellin palvelimelle ja muuttaa kuvien oikeuksia erikseen?

14
Ubuntu tietokoneissa / Samba rikki?
« : 04.11.06 - klo:13.49 »
Tarkoitus olisi jaella pari hakemistoa verkon yli Xboxille samban avulla. Samba ei kuitenkaan suostu käynnistymään. Alla koko rimpsu asennuksineen:

Koodia: [Valitse]
ltpk@kn1-b-7-1:~$ sudo apt-get install samba
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
  samba
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0B/2904kB of archives.
After unpacking 7373kB of additional disk space will be used.
Preconfiguring packages ...
Selecting previously deselected package samba.
(Reading database ... 153644 files and directories currently installed.)
Unpacking samba (from .../samba_3.0.22-1ubuntu4_i386.deb) ...
Setting up samba (3.0.22-1ubuntu4) ...
 * Starting Samba daemons...                                             [fail]
invoke-rc.d: initscript samba, action "start" failed.
dpkg: error processing samba (--configure):
 subprocess post-installation script returned error exit status 1
Errors were encountered while processing:
 samba
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Täydellinen poistaminen ja uudelleenasennuskaan ei auttanut. Mistähän moinen?

edit: Ubuntu Forumsilta löytyi monta vastaavanlaista threadia joihin käsittääkseni yhteenkään ei ollut löytynyt ratkaisua. Hoidin sitten hakemistojen jakamisen ccxstreamilla.

15
Laitealue / Hidas verkkoyhteys
« : 03.11.06 - klo:14.11 »
Käytössäni on siis Ubuntu 6.10 dualboottaavassa systeemissä samalla koneella Windows XP:n kanssa. Ongelmana on verkkoyhteyden hitaus Ubuntun puolella. Yhteys samoilla asetuksilla Windowsissa on kertaluokkaa nopeampi. Kone on kiinni opiskelijatalon verkossa, joka on yhteydessä isompaan kampusverkkoon. Mitään omia kytkimiä, reitittimiä tms minulla ei ole. IPv6 on luonnollisesti disabloitu sekä Firefoxista että koko systeemistä. Tästä ei kuitenkaan ollut apua.

Kerron mielelläni lisää laitteistoista ja verkkoasetuksistani ym, sanokaa vain mitä haluatte tietää.

16
Ubuntu tietokoneissa / Ikkunaongelma
« : 28.10.06 - klo:17.57 »
Edgyyn päivittämisen jälkeen on ilmaantunut seuraavanlainen ongelma: jotkin paneliin pienennetyt (minimized) ikkunat jäävät pienennetyiksi, eivätkä palaa normaaliin kokoonsa vaikka niitä klikkaisi normaalisti tai hiiren toisella korvalla ja valitsisi unminimize. Tämä on esiintynyt lähinnä Firefoxista aukeavien uusien ikkunoiden kanssa. Toinen taho jossa samaa esiintyy, ovat jotkin "system trayhin" pienenevät ohjelmat, kuten Listen Music Player.

Berylin päälläololla ei näytä olevan vaikutusta asiaan, sillä ikkunat jäävät joskus pieniksi ilman sitäkin.

Mistähän moinen voisi johtua?

17
Ongelmana ovat näytön virkistystaajuudet, joita gnomesta löytyy tasan yksi kappale, 85Hz jokaiselle resolle. Windowsissa näyttö kyllä pystyy 100Hz virkistystaajuuteen 1280x1024 -resoluutiolla, joten sen ei pitäisi olla ongelma. Asensin nvidian ajurit, ajoin xorgin konfiguraation ja säädin vielä conffifilua käsin ohjeiden mukaisesti, mutta tuloksetta. Apuja olen etsinyt paitsi tältä foorumilta, myös ubuntuforums.orgista (joka tosin nyt näyttäisi olevan ns. varikolla), mutta toistaiseksi olen vain polkenut paikallani. Näyttönä tosiaan Samsung SyncMaster 900NF ja näytönohjaimena GF6600GT AGP.

xorg.conf näyttää tältä:

Koodia: [Valitse]
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/share/X11/fonts/75dpi"
# path to defoma fonts
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "bitmap"
Load "ddc"
# Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "type1"
Load "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "fi"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "stylus"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "stylus"
  Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "eraser"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "eraser"
  Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver        "wacom"
  Identifier    "cursor"
  Option        "Device"        "/dev/wacom"          # Change to
                                                      # /dev/input/event
                                                      # for USB
  Option        "Type"          "cursor"
  Option        "ForceDevice"   "ISDV4"               # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
Identifier "NVIDIA Corporation NV43 [GeForce 6600/GeForce 6600 GT]"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:2:0:0"
# Option "UseEdidFreqs" "FALSE"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "S/M 900NF"
Option "DPMS"
HorizSync 30-110
VertRefresh 50-160

# V-freq: 100.00 Hz  // h-freq: 108.94 KHz
Modeline "1280x1024" 247.50  1280 1408 1712 2272  1024 1024 1028 1089
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "NVIDIA Corporation NV43 [GeForce 6600/GeForce 6600 GT]"
Monitor "S/M 900NF"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
# ViewPort 0 0
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
InputDevice     "stylus" "SendCoreEvents"
InputDevice     "cursor" "SendCoreEvents"
InputDevice     "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

# Section "DRI"
# Mode 0666
# EndSection

Tuon custom modelinen tein jollain netistä löytyvällä modeline laskurilla, en nyt muista millä. Olen myös yrittänyt säätää virkistystaajuuden käsin laittamalla sen resoluution perään täältäkin foorumilta löytyvien ohjeiden mukaan, eli 1280x1024_100, mutta tällöin koko resoluutio häviää valittavien listalta.

Onko ideoita? Itseltäni alkavat loppumaan...

Sivuja: [1]