Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Leko

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Päivitysongelma?
« : 04.08.22 - klo:14.22 »
Mitähän tuolle tekis vai tekiskö mittään. Muutaman kerran olen noita ehdotettuja komentoja kokeillut, mutta aina vain kone päätyy toistamaan tuon:

Koodia: [Valitse]
marjatta@marjatan:~$ sudo apt-get dist-upgrade
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
Käsitellään päivitystä... Valmis
Nämä paketit päivitetään:
  ubuntu-advantage-tools
1 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
Noudettavaa arkistoa 868 kt.
Toiminnon jälkeen käytetään 36,9 k t lisää levytilaa.
Haluatko jatkaa? [K/e]
Vrhe:1 http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu impish-updates/main amd64 ubuntu-advantage-tools amd64 27.9~21.10.1
  404  Not Found [IP: 193.166.3.5 80]
E: Tiedoston http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/u/ubuntu-advantage-tools/ubuntu-advantage-tools_27.9%7e21.10.1_amd64.deb nouto ei onnistunut  404  Not Found [IP: 193.166.3.5 80]
E: Joidenkin arkistojen nouto ei onnistunut, ehkä "apt-get update" auttaa tai kokeile --fix-missing?

2
On Android puhelin, uudehko. Onnistuuko kääntäminen peilikuvaksi.

Ja jos joku ihmettelee että miksi, niin kun löytyi fyysinen mahdollisuus, jolla näytön saa heijastettua esim. auton tuulilasiin, niin siellä se näkyy nyt peilikuvana, ja oikein sen siellä tulisi näkyä..

3
Laitealue / Canon skanneri töihin? [Ratkaistu]
« : 17.05.22 - klo:21.26 »
Tuli tarve skannata. Kauppias möi laitteen Canon  CanoScan Lide 300. Netin mukaan joku on saanut sen toimimaan Ubunbtussa. Koetin seurata ohjeita mitä löysin haulla "canon lide 300 linux howto". Siellä tuli mm. tehtyä tuollaista:
Koodia: [Valitse]
sudo apt install build-essential libieee1284-3 gphoto2 autoconf automake libtool gettext git autopoint autoconf-archive pkg-config libjpeg-dev
Koodia: [Valitse]
sudo apt install sane-utils libusb-dev usbutils
Luulin tehneeni temput joita asia vaatii. Nämä raportit tulivat:
Koodia: [Valitse]
scanimage -V
scanimage (sane-backends) 1.1.1.290-1d259; backend version 1.1.1
Koodia: [Valitse]
scanimage -L
device `pixma:04A91913' is a CANON CanoScan LiDE 300 multi-function periphera
lKoodia: [Valitse]
lsusb | grep '04a9'
Bus 001 Device 007: ID 04a9:1913 Canon, Inc.
Ajuri näyttää asentuneen. Kun koneen käynnistää, skanneri ääntelee lupaavasti, kuten kuuluukin.
Mutta kun yrittää skannata, simple-scan ilmoittaa:
Koodia: [Valitse]
Valmiina lukemaan
CANON CanoScan LiDE300

Kuvanluku epäonnistui
Kuvanlukijaan ei voi yhdistää

Olisiko ideoita siitä, mitä loitsuja voisi seuraavaksi kokeilla?

4
Multimedia ja grafiikka / .avif > .jpg
« : 09.03.22 - klo:12.49 »
Onko mahdollista? Kuinka?

5
xup 20.10 yulostaa 20lts ei ja 20lts piilotytaa esim tikulla
olevan tiedoston kuinka voisi ratkaista ???
Nimimerkistäsi päättelen, että olet ikämiehiä. Itselläni syntymävuosi on 1941. Kiinnostaa, olemmeko todella vanhemmasta päästä tällä palstalla.

Ja ylläpidolle; en tule pahastumaan jos poistatte tämän asiaankuulumattoman kommenttini.

6
Kyllä tämä taas hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

Skripti imuroitu. Parissa koneessa se on toiminut kuten pitää. Nyt tuli eteen yksi masina jossa komento
Koodia: [Valitse]
sh hplip-3.21.12.runsaa aikaan kauniin liikkeellelähdön, mutta riippumatta siitä, millä oikeudella komento annetaan, ja mitä esille tuleviin kysymyksiin vastaan, prosessi pysähtyy kohtaan:
Koodia: [Valitse]
RUNNING PRE-INSTALL COMMANDS
----------------------------
OK

RUNNING HPLIP LIBS REMOVE COMMANDS
----------------------------------
sudo apt-get remove libhpmud0 libsane-hpaio printer-driver-postscript-hp
eikä asia siitä etene.

Vielä sanon, että kyse on ainoastaan eläkeläisen harrastuksesta ja leikistä, mutta kun vähän kiinnostaa, luovunko  tämän masiinan liittämisestä yhteiseen printteriin, vai selviääkö, mikä on nyt tämän asian tausta. On siellä niitä nyt jo niin, että toimeen tullaan. Ja vaikka asia ei tähän kuulukaan, koneet jotka olen saanut tähän Intenoruutterin printeriin liitettyä, pyörivät cupsin komennolla socket://192.168.1.1:9100


7
Laitealue / Verkkotulostin, kokeilua [Ratkaistu]
« : 21.11.21 - klo:14.54 »


Sisäverkossa, koneet vastaavat pingiin. Ihmettelen, olisiko mahdollista ottaa yhden USB-portissa oleva printteri yhteiseen käyttöön. Olen kokeillut ja haeskellut, mm. ipp ja socket alkuisia osoitteita cupsissa. Ei ole lähtenyt. Parhaimmat kaksi kokeilua ovat saaneet printterin vastaamaan printer is in use

Onko tuollainen käyttö ollenkaan mahdollinen ja jos, niin mitä muotoa osoitteen tulisi olla?

8
Vaimo harrastaa matkasaarnausta. Esitysten tekemiseen hän on käyttänyt LibreOffice Impressiä. Arvelin tekeväni hyvän työn, kun asensin hänelle kokeiltavaksi myös Freeoffice sovellukset. Ei tykännyt. Käski poistaa. Poistin. Poistossa meni jotakin sen verran vikaan, että ohjelmafailit kylläkin poistuivat, mutta Libreofficea avattaessa kone tyrkyttää edelleen ensimmäisenä vaihtoehtona Freeoffiea, jota siis ei enää ole.

Kysyn, mitä ja mistä pitäisi vielä poistaa, ilmeisesti rm- komennoilla, jotta hän pääsisi eroon tuosta hänelle epämiellyttävästä asiasta.

9
Ubuntu tietokoneissa / freeofficen poisto
« : 24.10.21 - klo:17.32 »
Emäntä käyttää omiin tarkoituksiinsa libreofficen teksti- ja esitysversioita. Luulin tekeväni hänelle palveluksen, kun asensin koneeseensa freeofficen. Ajatus oli kokeilla, onnistuuko tiedonvaihto M$:n vastaavien kanssa paremmin, kun sitä aika-ajoin hänellä ilmenee. Pieleen meni. Palaute oli, että: kun se omii kaiken, ota se pois!
hjelmien luettelossa poistamista varten sitä ei jostakin syystä näkynyt. rm -R:llä ne roippeet lähti, mutta sillä tempulla jäi vielä, että "ei voi avata.." Tässä välivaiheena olen yrittänyt hänelle kertoa, että hiiressä on kaksi korvaa, tökkää sitä oikeaa. Talouden täysi tyytyväisyys riippuu nyt siitä, saadaanko sen hänen hiirensä entinen vasenkin korva ymmärtämään, mihin tämä ihminen on menossa.   

Itselläni 386-koneiden ja Slackwaren aikaiset temput alkavat vanhentua. Tiedän, että jossakin muualla olisi vielä poistettavaa, kun tälle puukottamisen linjalle tulin lähteneeksi. Olisko vihjettä.

10
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu työkaluksi [Ratkaistu]
« : 19.09.21 - klo:17.01 »
Tuli uusi asia eteen.
Tuli tarve kopioida solmuun menneestä vieraasta koneesta Ubuntutikun avulla työtiedostoja talteen, vaikkapa toiselle tikulle. Tikku minulla on, jolla kone käynnistyy tilaan, jossa kysytään, kokeiletko vai asennatko. Asentaminen ei taida nyt tulla kyseeseen. Omalla Ubuntukoneella kokeillessani saan kyllä koneen käyntiin, mutta ls ja df komennoista ei näytä olevan minun taidoillani apua. Onko mahdollista? Onko olemassa ohjeita?

Selaamalla käytyjä keskusteluja en löytänyt vastausta.

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Oletusavainnippu?
« : 02.04.21 - klo:14.08 »
Muuttelin käyttäjien oikeuksia. Ilmeisesti sen seurauksena en pääse kirjautumaan servereihin, kun minulta vaaditaan "sitä.joka on sisäänkirjautumiseni avainnipulla". Mistä tuo avainnippumahtaa löytyä, ja miten nollataan/asennetaan uudestaan tämä nipun salaana?

Olis tarvetta..

12
Haluaisin tulostaa usemman kappaleen paperille samaa asiakirjaa. Ennen lanketissa oli kohta, johon sai määritellä halutun kappalemäärän. Nyt sitä ei ole eikä näy.

Mitäpä avuksi?

13
Ubuntu tietokoneissa / Salasana, taas
« : 25.01.21 - klo:15.49 »
Nyt lyhyen ajan sisällä, siirryttyäni tähän U 20 alustaan, kolme koneistani on hävittänyt salasanani, niin että se on pitänyt kaivaa jotenkin uudestaa käyttöön. Onko muilla vastaavasta havaintoja.

Syytä aanailtuani ei ole tullut oikein mitään mieleen. Pitäisikö säästää roottioikeuksilla varustettu käyttäjä harvinaiseksi, je tehdä tavalliset työt tavallisena käyttäjänä? Onko sattumasta kyse? Muutamitä?

Kahdessa koneessa on ollut asennettuna kaksi täyden oikeuden käyttäjää. Palauttaminen onnistui sen toisen kautta. Ensi kerralla löysin tältä palstalta recoverymoodin kautta tehtävän palautuksen. En pannut sitä osoitetta mieleen ja nyt kun äsken sitä täältä hakutoiminnolla etsin, eipä vain tullut oikeita hakusanoja mieleen.  Siitäkin olisi hyvä saada vielä vihje, että saisin sen paperille joka, siis paperi ja kynä ovat edelleen nykyään aika pitkäikäiset tietokannat. Ainoastaan assyyrialaisten savitaulut voittavat ne.

No niin, olisiko mielipiteitä ja se vihje. Tätä kysyn näin 80 v synttärikahveja hissunkissun valmistellessani.

14
Piti käyttää recoverymoodia salasanan nollaukseen, kun se turmeltui jotenkin. Seurauksena ruutuun ilmaantuu toistuvasti lätkä, jossa seisoo:

Tunnistautuminen vaaditaan
Sovellus haluaa päästä käsiksi avainnoppuun
"Oletusavainnippu", mutta avainnippu on lukittu

Kuinkas tästä selviäisin? Ainakaan alkuperäinen, uudelleen asetettu salasana ei tähän lukituksen avaamiseen kelpaa.

15
Laitealue / Ruuterin konfigurointi
« : 03.01.21 - klo:16.27 »

Ongelmana on osaamisen puute.
Saattaisin nyt ensin HUAWEI model B315s-22 siihen kuntoon, että sisäverkon koneet saisi yhteyteen toistensa kanssa ja verkkotulostuksen toimimaan ruuterissa sitä varten valmiiksi olevan liittimen kautta.

Oletan, että jossakin on yleistä neuvoa tähän tarkoitukseen reiken avaamiseksi masinasta toiseen. Kun vain löytäisi. Ruuterissa on luetteloa ja listoja avaamisesta, mutta yrityksen ja erehdyksen periaatteella vielä ei ole minulle auennut. /etc/hosts.allow:it on kirjoitettu hyväksymään naapurit. Pingaus ei toimi.

Sama pulma on toisessakin osoitteessani, jossa jakelijan virkaa hoitaa valokuiturasia INTENO, muistaakseni malli DG200A, jota en nyt pääse tarkistamaan, ku korona. Kai näissä kaikissa periaate on jokseenkin sama.

Jotakin alkeisopastusta tekisi mieleni selata. Olisko osoitteita tiedossa?

16
Yleistä keskustelua / html alkeellisesti, editori
« : 01.01.21 - klo:17.41 »
Olen sillointällöin kirjoitellut jotakin joillekin nettisivuille. Uudempia hienouksia käyttämättä olen onnistunut päivittelemään omiin ja vähän toistenkin tarpeisiin perus-html:llä. Se on tähän asti onnistunut riittävän kohtuullisesti. Mutta nyt, suosimallani  geditillä viimeksi kirjoittelemani sivun yhteydessä tuli esiin, että ei kelvannuti. Tuli vastaan
Koodia: [Valitse]
Tiedoston "sftp:/.... tallennus käyttäen merkistökoodausta "Western (ISO-8859-15)" ei onnistunut. Uuden yrityksen jälkeen ääkköset näkyivät, mutta suurin osa tekstistä katosi. Se ei sinänsä ole ongelma. Aineisto on  tallessa.

Kysymykseni kuuluu; osaatteko suositella tällaiselle vanhan liiton kirjoittelijalle jotakin editoria, jonka avulla jatkan, vai pitääkö vain geditillä yrittää uudelleen.

Esimerkkinä tekemästäni toimivastakin aineistosta polpy.fi


17
Ubuntu tietokoneissa / Ohjelma nimeltä uuname
« : 26.11.20 - klo:09.43 »
Uteliaisuuttani rupesin kokeilemaan vanhaa uuname ohjelmaa pariin koneeseen. uucp kyseli asentaessani konfiguraatiota, joihin vastailin. Tarkoitus oli seuraavaksi muuttaa tuota konfiguraatiota. Kun konstia siihen ei löytynyt, ajoin apt-get --purge remove uucp:n. Yllätys oli, että uudelleen asentaessani tuota konffikyselyä ei siltikään tullut, vaan ohjelma asentui ekakerran asetuksilla.

Eihän tämä tärkeä asia ole, mutta kun jäi mieltä askarruttamaan. Mitä tässä nyt on tullut mokattua..

18
U 18:ssa oli polku verkko > muut sijainnit > yhdistä palvelimeen: Anna palvelimen osoite. Tätä käyttäen sain talteen käyttämäni verkkojen osoitteet, ja homma toimi tutusti ja notkeasti.

Nyt 20- versiossa tätä mahdollisuutta ei näy olevan. Esim FileZilla ei oikein minua miellytä. Mitäpä tehdä että löytyisi, tai mitä tilalle. Olisiko ehdotuksia.

19
Yritin asentaa Androidin Raspiin tuon ohjeen
https://www.youtube.com/watch?v=rV6QIR0vyA4
mukaan. Sain installoitua
lineage-16.0-20190627-UNOFFICIAL-KonstaKANG-rpi3
fileen sirulle mielestäni ohjeen mukaan ja onnistuneesti. Mutta ei kuitenkaan. Kun sen sirun tökkää raspiin ja käynnistää, niin ruudussa välähtää vain hetken se värikäs neliö ja sen jälkeen on taas pimeää, eikä mitään tapahdu.

Onko joku sattunut jotenkin onnistumaan mokomassa leikissä joko tuolla ohjeella, tai jotenkin muuten. Asia ei tietenkään ole tärkeä, mutku rupes kiinnostamaan.

20
Ubuntu tietokoneissa / Kuinka saada paketti auki
« : 04.06.20 - klo:15.07 »
Paketissa pitäisi olla Raspiin asennettava käyttis, mutta paketin solmut ovat tiukassa ja minulla järki jäässä ja sormet kankeat. Tuollaisen ilmoituksen sain Ubuntussani:

//taisto@lenovo:~/Lataukset/android$ unzip -j lineage-14.1-20180817-UNOFFICIAL-KonstaKANG-rpi3
Archive:  lineage-14.1-20180817-UNOFFICIAL-KonstaKANG-rpi3.zip
  End-of-central-directory signature not found.  Either this file is not
  a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive.  In the
  latter case the central directory and zipfile comment will be found on
  the last disk(s) of this archive.
unzip:  cannot find zipfile directory in one of lineage-14.1-20180817-UNOFFICIAL-KonstaKANG-rpi3 or
        lineage-14.1-20180817-UNOFFICIAL-KonstaKANG-rpi3.zip, and cannot find lineage-14.1-20180817-UNOFFICIAL-KonstaKANG-rpi3.ZIP, period.//


Mitäpä tehdä, vai siirtääkö katse toisaalle.

Sivuja: [1] 2 3 4