Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - raikka

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Eräällä tutulla on vanhassa HP:n pöytäkoneessa HP Envy tulostin, joka toimi hyvin Linux Mintin aiemmassa versiossa, mutta nyt kun koneeseen on  asennettu uusi Linux Mint 20 niin se ilmoittaa, että tulostimeen ei ole yhteyttä. Näyttäisi siltä, että piuha ei ole paikallaan, mutta etäyhteydellä en pääse sitä tarkistamaan ja käyttäjä väittää, että piuha on kiinni. Kone löytää kyllä verkkotulostimen ajurin, mutta kun hakee paikallisen tulostimen ajurin, niin se ilmoittaa, että tulostinta ei ole yhdistetty. Etäyhteydellä en onnistunut varmistamaan onko piuha oikeasti paikallaan vai onko tälle jokin muu selitys?

2
Linux Mintin Cinnamon työpöytä pyysi asettamaan Root- pääkäyttäjätunnuksen salasanoineen ja asennusohjeetkin oli mukana. Tein sen vaikka en arvellut sitä tarvittavan mihinkään. Päivitysten hallinnassa näkyi kuitenkin olevan kohta automaattiset päivitykset ja ytimien automaattinen poisto. Vaikka en niitä itse oikeastaan tarvitse koskaan niin päätin kokeilla. Cinnamon työpöydällä näyttäisivät toimivan luvatulla tavalla, mutta Maten työpöydällä eivät toimi, johtuisiko siitä, että siellä ei Root- tunnusta ole asetettu enkä muista kuinka se Cinnamonilla tehtiin! Näyttäisi olevan muutamia käyttäjiä, joille tästä olisi kovastikin hyötyä.

3
Linux Mintin Opera selaimessa on ollut aika ajoin ongelmia Areenan ja MTV 3:n kanssa. Ensin ne toimivat moitteetta aikansa ja sitten ne yllättäen lakkasivat toimimasta, jonkin ajan kuluttua alkoivat taas toimimaan normaalisti, mutta nyt on taas Houstonissa ongelmia! Ilmeisesti ongelmat liittyvät Flashin ja Chromiumin päivityksiin. Onko tuohon helppoa korjausta?

4
Käytössäni on ollut Samsungin ensimmäisiä Chromebook- laite, se on toiminut luotettavasti omissa ympyröissään, mutta nyt se ilmoitti, että tätä laitetta ei enää tueta. Se tietenkin toimii vielä jonkin aikaa, mutta ilmeisesti toiminta pysähtyy viimeistään silloin kun Chromen versio vanhenee toimimattomaksi eikä uutta versiota siihen enää päivitetä. Siihen ei varmaankaan ole asennettavissa mitään muuta toimivaa käyttöjärjestelmää. Sillä voi varmaan vielä mökillä katsella vaikka Yle Areenan ohjelmia vierailijana kirjautumatta lainkaan Googlen tilille.
Onko sellainen käyttö todellisuudessa tietoturvariski? Onko tuolla laitteella mitään käyttöä tai saako siitä edes mitään osia muuhun käyttöön, muistia on 2 G. En tuota laitetta oikeastaan tarvitse enää mihinkään, mutta voiko sille olla jotain mielekästä käyttöä? Ideoita laitetaan mietintämyssyyn, jos niitä vaan tulee!

5
Ubuntu tietokoneissa / Liikkuva kuva tökkii
« : 27.05.19 - klo:12.07 »
Ubuntu 18.04 on asennettu 9 vuotta vanhaan Sony Vaioon. Tähän asti on toiminut ihan ihmisiksi, mutta nyt yllättäen esimerkiksi Yle Areenan videot alkoivat temppuilla. Video pysähtelee aina hetkiseksi ja sitten pyörii hetkisen turbonopeudella. Tämä tapahtuu Chromella, Chromiumilla ja Operalla. Firefoxilla video toimii moitteetta. Joskus aiemminkin olen muistavinani saman ilmiön, mutta en vaan muista korjaantuiko se itsestään vai pitikö sille tehdä jotain. Kokeilin myös käynnistää Waylandiin, mutta sama juttu.

6
Vanha TDK pöytäkone, johon on asennettu Linux Mint 19.1. Muuten toimii kohtalaisen normaalisti, mutta hiirellä on jokin hermovika, hyppii ja käyttäytyy muutenkin täysin holtittomasti. Ei tottele hallintakeskuksessa olevia hiiren säätämiseen työkaluja lainkaan! Onkohan joku tyyppivika vai muuten vaan yhteensopimaton Linuxin kanssa?

7
Ubuntu tietokoneissa / Mobiiliyhteys katosi (RATKAISTU)
« : 07.03.19 - klo:15.44 »
Vanhassa pöytäkoneessa oli jo pitkään ollut nettiyhteys Saunalahden nettiikulla (mobiililaajakaista). Nyt se on yllättäen lakannut toimimasta, samalla tikulla  yhteys kuitenkin  toimii toisella koneella. Kokeilin toisella tikulla, joka on itsellani käytössä omasa koneessa, sekään ei toiminut tuossa ongelmakoneessa. Poistin kaikki mobiiliyhteydet ja yritin asentaa uudestaan, ei asentunut, ei nähnyt mitään mobiililaajakaistaa. Tikku on siis toimiva, mutta koneessa on jotain hajonnut, mistähän sitä vikaa voisi etsiä?

8
Kuinka saa Dell- läppärin käynnistettyä asennustikulta kun sen UEFI/BIOS tietoja ei pääse muuttamaan kun koneen salasana ei ole tiedossa? F2 tuo vain lukitun UEFI:n, josta tietoja ei voi muuttaa?

9
Kävin katsomassa Linux Minttiä (19), jossa kone alkoi käynnistyksen yhteydessä neuvoa ääneen ja suomeksi, että käyttäjän se ja se pitää antaa salasana! Ja sitten salasanan jokaisen näppäinpainalluksen kohdalla tuli vielä erikseen äänimerkki. Yritin löytää asetuksista kohdan, mistä sen äänen saisi pois, mutta en kuitenkaan löytänyt. Kyseessä ei ole vika, mutta kuitenkin häiritsevä ominaisuus, jolle ei juuri löydy käyttöä. Käyttäjä ei osannut sanoa, kuinka hän oli saanut sen koneen viritettyä tähän tilaan! En ole koskaan aikaisemmin törmännyt tällaiseen, onko joku muu?

10
Vanhassa 32-bittisessä Samsungissa oli Ubuntu Mate 16.04 LTS eikä siellä ei pitänyt olla mitään säilytettävää, siksi siihen asennettiin koko kovalevylle Linux Mint 19 Tara Maten työpöydällä. Myöhemmin ilmeni, että siellä ehkä oli kuitenkin ollut joitakin tärkeitä kuvia joko Roskakorissa tai Kuvat-kansiossa. Onko olemassa mitään keinoa, jolla voisi yrittää pelastaa ne kuvat?

11
Ohjelmistopäivitykset (Linux Mint 19 ) ovat muutaman päivän takunneet, viesti:

Repository 'http://dl.google.com/linux/chrome/deb stable Release' changed its 'Origin' value from 'Google, Inc.' to 'Google LLC'

Ubuntussa ilmoitti myös nettiyhteysvirheestä ilman tarkempaa tietoa.
Pitäisikö tehdä jotain vai korjautuuko ajan myötä?

12
Pöytäkone Dell Vostro, Linux Mint 19 Tara. Näppäimistön (HP) numlock lakkasi toimimasta, numlock-valo kyllä syttyy, mutta sillä ei ole vaikutusta toimintaan. kokeiltu myös Dellin alkuperäisellä näppäimistöllä, ei toimi. Numlockx ohjelmalla sama tulos, valo syttyy, mutta ei vaikuta toimintaan. USB-portin vaihto ei vaikuta. Asiahan ei ole tärkeä, mutta hämmästyttää ja olisi mukava tietää mistä moinen johtuu!

13
Olen pitkään taistellut kaikenlaisten vanhojen koneiden kanssa ja nyt voisi olla aika hankkia uusi läppäri. Valmistajia on vaikka kuinka ja malleja vieläkin enemmän, pitäisi löytää sellainen läppäri, joka toimii ongelmitta  Ubuntun ja siihen perustuvien jakeluiden kanssa. Valmistajista tulee mieleen ainakin Dell, Lenovo, HP, Acer, Asus. Onko kenelläkään tietoa/kokemusta hyvistä puolista ja huonoista puolista? Ihan halvimmat jättäisin pois samoin pelikannettavat ja muut kovin kalliit koneet.  SSD- levy joko 128 tai 256 GB, RAM 4 - 8 GB. Esimerkiksi Dellinspiron 15-5570, Lenovo Ideapad 530 s ja myös 330, Asus Vivobook14 14", HP CF0023N0 ja D80029N0, Acer SWIFT 1 ja A515-51.

14
Kaverin HP- pöytäkoneessa oll Ubuntu 16.04 Mate ja oli tarkoitus päivittää se johonkin uudempaan Ubuntuun ta Minttiin. Kone ei kuitenkaan käynnistynyt lainkaan vaan siihen tuli jotain herjaa (Kernel panic 0.068012 ja synkronoinnista). Sama juttu vaikka yritti käynnistää asennustikulta, en siis päässyt tekemään mitään. Mikähän tuollaisen virheen voi aiheuttaa, kovalevyn virhe se ei voi olla koska tikkukaan ei toiminut! Olisko emolevyssä jotain hajonnut?

15
Koneessa oli Ubuntu Mate 16.04, jossa wi-fi lakkasi toimimasta. Asensin siihen Linux Mintin ja asennus tapahtui wi-fin avulla.Sen jälkeen wi-fi lakkasi toimimasta, tikku toimii. Levyt-ohjelma kertoi  Levy on OK, 655377 virheellistä sektoria (36° C / 97° F)!!  Broadcomia ei näy:

paivih@paivih-HP-Compaq-6735s:~$ sudo lshw -c network
[sudo] salasana henkilölle paivih:
  *-network                 
       description: Ethernet interface
       product: 88E8042 PCI-E Fast Ethernet Controller
       vendor: Marvell Technology Group Ltd.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:02:00.0
       logical name: enp2s0
       version: 10
       serial: 00:24:81:54:a0:96
       capacity: 100Mbit/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=sky2 driverversion=1.30 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
       resources: irq:24 memory:d3100000-d3103fff ioport:3000(size=256)
  *-network
       description: Ethernet interface
       physical id: 2
       logical name: wwx001e101f0000
       serial: 00:1e:10:1f:00:00
       capabilities: ethernet physical
       configuration: broadcast=yes driver=huawei_cdc_ncm driverversion=22-Aug-2005 firmware=Huawei CDC NCM device ip=100.91.113.118 link=yes multicast=yes
Tuo 160 gigan kovalevy on kyllä melko lopussa.

16
Asensin eräälle tutulle Ubuntu Maten joskus viime vuonna ja kaikki toimi kuten pitääkin. Nyt muutama viikko sitten wi-fi yhteys lakkasi toimimasta, kiinteä laajakaista ja nettitikku toimivat hyvin. Kone oli ollut pari viikkoa lainassa jollakin ja sen jälkeen wi-fi yhteys katosi. Onkohan ainoa mahdollisuus se, että langaton verkkokortti on hajonnut, koska todennäköisesti koneeseen (HP) ei ole tehty mitään muutoksia? Jos on, niin mikähän olisi toimiva usb-langaton verkkokortti? Vai voisiko Broadcomin ajurit vain yrittää päivittää siltä varalta, että siellä kuitenkin olisi tehty jotain muutoksia?

17
Vaatimukset:
Värilaser, usb liitäntä, tulostus ja skannaus, takuuvarma toiminta suoraan ajuritietikannasta löytvällä ajrulla (tai joku muu helppo ratkaisu) sekä Ubuntulle että Linux Mintille (uusimmat jakelut).  Merkki ja malli, HP ja Brother ovat ilmeisesti hyvin Linuxissa toimivia, mutta mitkä mallit olisivat suositeltavia? Onko kokemuksia?

T. Raikka

18
Ohjeita asennukseen katsoin sivulta
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/samsungprinters
Asennus näytti onnistuvan, mutta kuitenkaan tulostin ei tulosta testisivua ekä toimi muutenkaan. Jotain tein ilmeisesti väärin, en vain tiedä mitä?

19
Eläkeläisten harjoittelukäyttöön viritetty vanha HP Compaq 6735s toimii muuten kohtuullisesti, mutta mobiilidata eli nettitikku ei suostu toimimaan, wi-fi toimii. Siinä pääsee esc:llä biosiin, mutta niistä asetuksista en keksinyt sopivaa kohtaa. Koska wi-fi toimii niin asia ei ole kovin tärkeä, periaatteessa olisi kuitenkin mukava tietää mikä tässä mättää. Nykyisin tikut ovat toimineet hyvin ainakin kaikissa niissä koneissa, joissa sitä olen kokeillut.

20
Linuxin ytimen päivityksen jälkeen ei käynnisty, tulee vaan vaalea ruutu, ytimellä4.4.0-104 käynnistyy, mutta 4.4.0-108 ei käynnisty? Mikä on paras tapa poistaa tuo uusin ydin?

Sivuja: [1] 2 3 4