Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - lompolo

Sivuja: [1]
1
Sain päivityksillä Karmicin pahaan jumiin. Käynnistyminen ei onnistu juuri nyt. Ongelman korjaaminen vaatii minulla enemmän kuin tavalliset päivitykset. Kaikki kehitysversion kokeilijat eivät halua selvittää tätä samaa ongelmaa. Useimpien testaajien kannattaa olla päivittämättä siihen asti kun ongelma selviää. Ongelma ei ilmeisesti ole pelkästään minulla.

2
Aptdaemon on uusi policykittiä käyttävä paketinhallintaohjelma. Sillä voi antaa käyttäjälle oikeuksia mm. päivittää pakeettivarasto ilman salasanaa. Käsittääkseni sillä onnistuu myös päivitysten haku verkosta sillä aikaa kun toisia päivityksiä asennetaan. Linkistä löytyy lisätietoa ominaisuuksista ja ppa varasto ohjelmalle. Taidanpa kokeilla.

http://www.glatzor.de/blog/blog-details/select_category/1/article/aptdaemon/

3
Ubuntun kehitysversio / last good boot
« : 26.06.08 - klo:15.29 »
Ben Collins kirjoitti blogiinsa näppärästä ideasta. Viimeinen hyvin käynnistynyt kerneli tallennetaan niin, että sen voi valita grubin valikosta. Tästä on hyötyä varsinkin kehitysversiota käytettäessä. Idea on kehitysasteella ja muutetut module-init-tools ja grub paketit löytyvät Collinsin henkilökohtaisesta reposta. Idean toteuduttua ei tarvitse säästää useampaa kerneliä varalle.

deb http://ppa.launchpad.net/ben-collins/ubuntu intrepid main

Linkki blogikirjoitukseen:
http://blog.phunnypharm.org/2008/06/keeping-last-successfully-booted-kernel.html

4
Yritän kirjoittaa tähän ketjuun yleistä tietoa ubuntun kehityksestä sekä pieniä vinkkejä kehitysversiota käyttäville.

Varoitus: Tiedä mitä teet käyttäessäsi kehitysversiota! Kehitysversio voi esimerkiksi lakata käynnistymästä väliaikaisesti tai lopullisesti. Kehitysversiota ei suositella aloittelijoille ei tuotantokäyttöön eikä ainoaksi käyttöjärjestelmäksi. Vanhempaan versioon palaaminen vaatii uudelleenasennuksen.

Toisaalta kehitysversiota käyttäessä oppii ongelmanratkaisua, saa kokeiltua uusia ohjelmia ennen muita ja bugiraportointi suomentaminen helpottuu. Samalla myös voi parantaa oman laitteiston toimivuutta seuraavassa versiossa.

Kehityssyklistä: Ubuntulla on aikapohjainen julkaisuaikataulu.
https://wiki.ubuntu.com/JauntyReleaseSchedule
Linkittämästäni wikisivusta poimin aluksi esiin alphat. Nämä ovat vakaampia ja siksi helpommin testattavissa olevia kohtia kehityssyklissä kuin niiden välillä olevat kohdat.
Debianin kehitys on ominaisuuspohjainen. ja kehitys tapahtuu selkeästi eri rytmissä kuin Ubuntun.

Freeze: Uudet ominaisuudet aiheuttavat joskus uusia vikoja. Joskus on hyvä jäädyttää jakelu, jolloin paketteja päivitetään vain poikkeustapauksessa esim. korjaamaan julkaisukriittisiä bugeja.

Upstream: Ubuntulle upstream on sekä Debian sid että esim. kernel, xorg voikko jne. Nämä jälkimmäiset ovat myös Debianille ylävirtaa. Melkein kaikki Ubuntun paketeista ovat muunnettuja tai muuntamattomia paketteja Debianista. Ylävirrasta valuu kaikkea kivaa jakeluhin. Ubuntu lähettää valikoituja bugiraportteja eteenpäin ja pyrkii muutenkin olemaan hyödyllinen upstream projekteille. Monet Ubuntun ja Debianin kehittäjistä kehittävät myös jotain upstream projektia.

Käytännön vinkeiksi ajattelin laittaa seuraavan tapaisia juttuja.

Helpoin tapa kokeilla kehitysversiota on ladata elolevy. Silloin ei tarvitse välttämättä asentaa mitään. Joitakin bugeja on hyvä kokeilla elolevyllä. Alphat ovat yleensä vakaampia kuin päivittäiset elolevyt. Beta ja julkaisuehdotus (RC) ovat tietenkin vielä vakaampia ilmestyesään.
(http://cdimage.ubuntu.com/releases/hardy/ luithan varoituksen. tämän ketjun alussa. Hardy on nyt vielä epävakaa. vanhentunut)

Kehitysversiota ei kannata käyttää ainoana versiona. Jos kehitysversio on omalla osiollaan, voi tarvittaessa käyttää vakaata versiota ja vaikka odottaa korjaavia päivityksiä.

Syötteet ovat käteviä:
http://feeds.ubuntu-nl.org/JauntyChanges
Sisältää Jauntyn muutokset. Otsikoita on paljon. Syötettä voi seurata vaikkei olisikaan asentanut kehitysversiota.

Jos vaikka selain ei toimi, voi kokeilla toista selainta. Samalla selvittää onko vika yksittäisessä selaimessa vai onko se yleisempi.

Työpöytäympäristön lisäksi joku kevyt ikkunoitimanageri on hyödyllinen ongelmatilanteissa.

Ehkä joku toinen ehtii lisäämään parhaimmat vinkit ennen minua  ;D

5
Heitänpä muutaman projektin osoitteet ja lyhyet komentit.

http://www.freestandards.org/en/Main_Page
Löysin tämän etsiessäni linuxprinting.orgia. Tulostukseen, kolmannen osapuolen paketteihin jne. liittyviä juttuja. Ubuntu 6.06 on LSB hyväksytty järjestelmä.

http://wiki.duskglow.com/tiki-index.php?page=Open-Graphics
Open Graphics Project kehittää näytönohjaimia, mihin saa vapaan lähdekoodin ajurit. Niissä on myös avoimet tekniset tiedot. Tällä hetkellä on valmiina kehityskortti, millä voi kokeilla ohjelmistoa.

http://linuxbios.org/index.php/Main_Page
Avoin BIOS, joka on vielä harvaan laitteistoon sopiva. Projekti toisi nopeamman käynnistyksen sekä helpot BIOS päivitykset.

Juu avausssiirto on tehty. OLPC:n (One Laptop Per Child) voisi mainita, mutta ei tänään.


6
rw eli kirjoitus ja luku tuki linuxille. Tämä vaikuttaa lupaavalta, vaikka onkin vasta beta vaiheessa.

http://developers.slashdot.org/developers/06/07/15/1346250.shtml
Tämän englanninkielisen linkin avulla löytää tietoa ajureista. Ajattelin mainita, jos jotakuta kiinnostaa. Itse en tiedä asiasta enempää.

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=217009&highlight=open+source+ntfs
Ja tässä on ohje. En ole itse kokeillut.


7
Bugien raportointi tapahtuu englanniksi, mutta tässä on ohjeita asiasta suomeksi.

Ennen kuin ilmoitat bugin varmista, että pystyt tuottamaan sen uudestaan. Varmista myös, että kyseessä ei ole toivottu ominaisuus.

Ubuntu käyttää bugityökaluna malonea https://launchpad.net/ubuntu/+bugs

Bugiraportit tehdään jostain paketista. Paketti voi olla vaikka language-support-fi, jos se ei suostu asentumaan. Sivistynyt arvuskin käy tähän. Jos on täysin epävarma missä paketissa on vikaa, valitaan paketiksi ubuntu. Älä tee raporttia tietyä versiota esim. Breezy vastaan.

Bugit myös pyritään ohjaamaan (assign) oikealle henkilölle tai ryhmälle. Jos et ole varma kenelle bugi kuuluu, voit jättää tämän tekemättä.

Tee hyvä otsikko. Se nopeuttaa asiaa huomattavasti.

Kirjoita ennemin liian paljon tietoa kuin liian vähän. Isot logitiedostot kannattaa lisätä liitteinä. Yritä olla tarkka. Ohjelmoijat pitävät tarkkuudesta.

Voi olla, että joudut vastailemaan kysymyksiin myöhemmin. Vastaukset raporttiisi tulevat sähköpostiisi sekä maloneen. Mitä paremmin ja nopeammin vastaat kysymyksiin, sen nopeammin bugi korjantuu. :) Jos päivitykset korjaavat vian, muista sulkea bugi merkitsemällä se fix released.

Jos haluat saada nopeaa palautetta raporttiisi ircin avulla, käy Freenode palvelimen ubuntu-bugs kanavalla ja kysy siellä, onko kellään ehdotuksia aiheesta.

Muutama yleinen ohje: Tee kustakin bugista oma raportti. Versionumerot auttavat joskus paljon eikä niitä ole vaikea löytää. Monesti kuvakaappaus työpyöydästä on hyvä apu, riippuen tietenkin bugista.

Lopuksi vähän linkkejä englanniksi aiheesta.

https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html

edit: uusittu linkki maloneen, yliviivasin assign kohdan. Se on luullakseni vanhentunut.

8
Täältä http://ubuntu.wordpress.com/page/3/ olevan ohjeen mukaan. Kirjoitettu 13.1.2006 kun linkki varmaan vanhenee joskus.

Aluksi luo tämmöinen cleaner.sh skripti

$ sudo -s -H
#cd /usr/share/applications
#for i in *.desktop; do \
# if ! grep -q ^OnlyShowIn= $i; then \
# echo ‘OnlyShowIn=GNOME;’ >> $i \
# fi
#done

Kun on asennettu kubuntu-desktop. Tee

$cd /usr/share/applications/kde
$sudo -s -H
#for i in *.desktop; do
# if ! grep -q ^OnlyShowIn= $i; then
# echo ‘OnlyShowIn=KDE;’ >> $i
# fi
#done

Miten homma toimisi, jos kubuntu-desktop on jo asennettu?

9
Ubuntu tietokoneissa / Homepna, vastaanottovirheet
« : 11.12.05 - klo:13.57 »
Katsoin verkkotyökaluista verkkolaitetta eth0. Huomasin vastaanottovirheitä. Alla on samat tiedot ifconfig käskyn avulla kopioituna. Tuo loopback ei välttämättä kerro mitään olennaista, mutta laitoin sen mukaan varmuuden vuoksi. Kaipaisinkin tietoa muilta homepna käyttäjiltä. Paljonko teilä on vastaanottovirheitä ja törmäyksiä? Onko minun 6 vastaanottovirhettä ja n. 50000 törmäystä n. 150M lataukselta paljon?


teknistä tietoa:
homepna kortti NetSys HomePNA PCI

ifconfigista revittyä:
eth0  RX packets:102518 errors:6 dropped:0 overruns:0 frame:6
          TX packets:58797 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:46601 txqueuelen:1000
          RX bytes:148684727 (141.7 MiB)  TX bytes:4160461 (3.9 MiB)
         
lo        RX packets:18088 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:18088 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:5451008 (5.1 MiB)  TX bytes:5451008 (5.1 MiB)

10
Laitealue / HP deskjet 500C printteri ei asennu
« : 26.11.05 - klo:23.56 »
Miten saisi HP 500C printterin asennettua breezyyn. deskjet 600 asentui toiseen koneseen ihan helposti. Tällä kertaa tulostinta lisättäessä, tulostinta ei löydy automaattisesti. Yritin kuitenkin asentaa tulostimen. Testisivu ei tulostu, mutta eräs valo vaihtuu, kun yritän tulostaa testisivua. Tulostin on kiinni rinnakkaisportissa.

Mitä voisin yrittää? Mitkä tiedostot voisivat antaa tietoa asiasta?

11
Multimedia ja grafiikka / realplayer tai vastaava?
« : 03.11.05 - klo:00.39 »
Onko realplayeriä tai vastaavaa saatavilla. Ylen sivulla oli juttuja, joissa luki "Ohjelmien katseluun tarvitset joko Real-playerin tai Windows Media-playerin." videota ja audiota.

Mikä olisi helpoin tapa saada ne auki? Realplayerin kanssa taitaa olla ongelmia. Onko vaihtoehtoisia ohjelmia?

12
Laitealue / Homepna lakkasi toimimasta
« : 19.08.05 - klo:18.37 »
Homepna ei toimi linuxissa, vaikka se toimi aikaisemmin. Verkko on kuitenkin talossa pystyssä. Dataa ei kuitenkaan liiku. Vika ei ole koneessa, koska muualla sama kone toimii samanlaisessa homepna verkossa. Vika ei ole siis koneessa. Vika ei ole myöskään distrossa Warty Hoary ja Gentoo kokeiltu. Signaalitasoa ei ole mitattu, mutta windows koneessa verkko toimii. Laitteet on toimittanut Telepatrol ja yhteyden tarjoaa Netsonic. Muilla toimii verkko talossa. Tosin en tiedä käyttävätkö muut linuxia. Talossa on palomuuri, mutta samanlaisella palomuurilla sama kone toimii nytkin.

ideoita?
kunhan ei  windowssia

Sivuja: [1]