Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - VOJ

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Raspberryllä Pi 4:llä ubuntu serveri. siellä on nfs jako seuraavilla asetuksilla

/etc/exports:n sisältö
Koodia: [Valitse]
/nfs 192.168.1.0/24(rw,all_squash,insecure,async,no_subtree_check,anonuid=1001,anongid=1001)

Kansiolla nfs on omistajana käyttäjä jonka uid ja gid ovat 1001 ja  kansion oikeudet ovat asetettu komennolla

Koodia: [Valitse]
chown -R a+rwx /nfs

Windows 10:ssä on otettu käyttöön nfs asiakas ja se kyllä yhdistää verkkoasemaan mukisematta. Tiedostoja pystyy kopioimaan verkkoasemalta muttei verkkoasemalle. Kun yrittää kopioida verkkojakoon windows ilmoittaa että oikeudet eivät riitä. Kokonaista kansiota kopioitaessa windowsista jaolle se luo kyllä kansion sinne mutta tiedostoja ei saa kopioitua.

En oikein tiedä pitääkö nfs:n asetuksia ruuvata vai onko vika windowsin asetuksissa.

2
Pitäisi saada eth0 liitäntä käyttämään seuraavia asetuksia.

ip-osoite nnn.mmm.15.65
default gateway nnn.mmm.0.1
subnet mask 255.255.0.0
dns servers nnn.mmm.1.100
                  nnn.mmm.1.50


Ei ole tarvinnut tämmösiä ennen asetella joten joutuu kysymään hiukan helppiä. Oletan että asetukset tulee /etc/dhcpcd.conf tiedostoon, mutten ole edes varma onko se ainoa paikka johon näitä joutuu ruuvaamaan.

3
Multimedia ja grafiikka / Elektroniikka cad ubuntulle
« : 16.11.19 - klo:00.28 »
Moi

Olisi tarkoitus opetella omin nokin elektroniikan perusteita lisää ja mietin löytyykö ubuntulle sellaista cad ohjelmaa jolla voisi suunnitella peruselektroniikkaa?

Kaipaisin sellaista ohjelmaa jolla voisi suunnitella yksinkertaisen kytkennän halutuista komponenteista ja mitata esim. jännitettä, virtaa tai signaalin muotoa eräänlaisella virtuaalioskilloskoopilla eri kohdista kytkentää. Kytkennät eivät olisi mitään erityisen monimutkaisia mutta uskoisin sen olevan opettavaista kun voisi visuaalisesti/virtuaalisesti havainnollistaa ja tutkia esim. komponenttivalintojen vaikutusta eri kohdissa tutkittavaa kytkentää. Ilman että alkaa polttamaan oikeita komponentteja tai pahimmassa tapauksessa talon.

Aikomuksena ei ole ryhtyä elektroniikkasuunnittelijaksi eikä varsinkaan alkaa peuhaamaan valo/voimavirtavärkkien kanssa vaan ainoastaan syventää omaa ymmärrystä kun puuhastelee esim. Arduinojen ja Raspberryjen kanssa.

Samaten jos jollakulla on vinkata hyvää sivustoa suomeksi tai englanniksi asiaa sivuten niin vinkit otetaan kiitollisena vastaan.

4
Kaksi ulkoista parin teran usb-kovalevyä joissa 90 % samat tiedostot. Loppu 10 %, kummassakin on joistain tiedostoista uusin kopio, toisessa taas joistain toisista tiedostosta. Lisäksi on tiedostoja jotka löytyvät vain jommalta kummalta levyltä.

Mikä olisi selkein tapa synkronoida kovalevyt niin että molemmilta löytyy yhteisistä tiedostoista uusin kopio ja jommastakummasta puuttuvat tiedostot kopioitaisiin niin että ne löytyvät molemmilta levyiltä?

En ole oikein keksinyt mikä komento tekisi tälläisen kaksisuuntaisen synkronoinnin.

5
Tein barebonesta nextcloud-purkin ja ostin siihen noip:ltä oman web-tunnuksen ja dns-palvelun. Sen pystyttämisessä ei ollut kummempia ongelmia ja routerin port-forward asetukset oli helppo tehdä.

Tuli mieleen laittaa siihen myös oma mailserveri mutta en tiedä antaako operaattori käyttää porttia 25. Operaattorilta kysyminen on hieman hankalaa kun asun Espanjassa tällä hetkellä ja Movistarin asiakaspalvelu englanniksi on #$€#&%@. Espanjalaiset ystäväni ovat tosin sitä mieltä että se on yhtä hyvää myös espanjaksi.

Asian saa tietysti selvitettyä kun asentaa sen serverin ja katsoo saako sen toimimaan. Oletan että asian selvittämiseen on olemassa helpompikin keino. En vaan tiedä mikä se on. Osaisiko joku täällä kertoa.

6
Hei

Saako linuxissa mitenkään helposti listattua annetulle aikavyöhykkeelle ja maalle kesäajan vaihtumispäivät ja ajat? Tiedän että ne saattavat muuttua jos muuta sovitaan mutta jos saisi sen listan ulos tämän hetkisen tiedon perusteella. Lasketaan sitten uusiksi jos sen aika tulee.

Tarve olisi saada laskettua ja ohjelmoitua taulukoksi arduinon kelloon unix timestampit vaihtumisajoille sanotaan nyt vaikka 15 vuotta eteenpäin. Pidemmällekin käy jos ne saa sopimaan arduinon muistiin. Kellopiiri osaa ajan ja päiväykset oikein karkausvuosineen 2100 asti.

7
Moi

PC ei kytkeydy verkkoon gigabitti nopeudella vaan nopeus jää 100 Mb/s

Verkkokortti on

Koodia: [Valitse]
#lspci
.
.
.
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 07)


Kun olin asentanut Ubuntu serverin 18.04:n ja huomasin ettei nopeus ollut sitä mitä piti niin asensin verkko-ohjaimen driverit erikseen

Koodia: [Valitse]
#apt-get install r8168-dkms
Silti nopeus on aina vaan saman 100 Mb/s eli ei mitään muutosta kuten ethtool osoittaa.

Koodia: [Valitse]
#ethtool enp1s0
Settings for enp1s0:
        Supported ports: [ TP ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Full
        Supported pause frame use: No
        Supports auto-negotiation: Yes
        Supported FEC modes: Not reported
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Full
        Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Advertised FEC modes: Not reported

>>>>       Speed: 100Mb/s

        Duplex: Full
        Port: Twisted Pair
        PHYAD: 0
        Transceiver: internal
        Auto-negotiation: on
        MDI-X: Unknown
        Supports Wake-on: pumbg
        Wake-on: d
        Current message level: 0x00000033 (51)
                               drv probe ifdown ifup
        Link detected: yes

Kuitenkin kaikki muut laitteet jotka kytkeytyvät samaan switchiin ovat gigasessa yhteydessä heti ilman temppuilua. Itse asiassa koskaan ennen ei ole edes ollut mitään tämänkaltaista ongelmaa. Mistä alkaa seuraavaksi metsästämään vikaa?


8
Olisi läjä nauhoituksia YLEn ohjelmista jotka ovat .ts muodossa tekstitykset omana streaminä tiedostossa. Osan nauhoituksista haluaisin säästää myöhempää käyttöä varten mutta olisi hyvä saada muunnettua ne nykyistä tiukempaan pakettiin.

Handbrake jätti tekstitykset pois ja avconvin kanssa ei menestys juuri ollut kummoisempi.

Onko täällä kellään kokemusta miten homman saisi toimimaan? Kaikki ohjeet otetaan kiitollisena vastaan.

9
Onko edes mahdollista saada jengattua sshdn asetukset sellaisiksi että sisäverkosta (192.168.1.xx) voisi kirjautua salasanalla tai avaintiedostolla mutta kaikkialta muualta (lue: ulkoverkosta) voi kirjautua vain avaimen kanssa? Olen yrittänyt tavailla ohjelman ohjeita mutta en ole löytänyt miten avaimien käytön voisi rajoittaa tiettyihin osoitteisiin.

Toimii sen match:in kanssa. Kiitoksia.

10
Koodia: [Valitse]
pi@vattu:~/Videot/yle/Piikkejä paratiisissa $ yle-dl --vfat http://areena.yle.fi/1-3490983
yle-dl 2.16: Download media files from Yle Areena and Elävä Arkisto
Copyright (C) 2009-2017 Antti Ajanki <antti.ajanki@iki.fi>, license: GPLv3
Downloading from HTTP server...
Output file: Piikkejä paratiisissa_ S01E07_ Piikkejä paratiisissa-2017-06-14T17_10_02+03_00.mp4
Stream saved to Piikkejä paratiisissa_ S01E07_ Piikkejä paratiisissa-2017-06-14T17_10_02+03_00.mp4

pi@vattu:~/Videot/yle/Piikkejä paratiisissa $ ls -l *.mp4
-rw-r--r-- 1 pi pi 168 kesä  16 19:23 Piikkejä Piikkejä paratiisissa_ S01E07_ Piikkejä paratiisissa-2017-06-14T17_10_02+03_00.mp4

Yle tarjoaa jonkun omituisen 168 tavuisen mp4 tiedoston kun yrittää ladata uusinta jaksoa ohjelmasta. Sama juttu kolmen viimeisen jakson kanssa mitä Areenasta löytyy. Yle-dl itse on uusin vakaa versio mitä löytyy.


Uusin yle-dl on päivitetty hanskaamaan ylen uusi streamausmuoto.

Itsellä ainoa ongelma uuden version kanssa oli siinä että se käyttää ffmpeg:iä ja minulla on itseasiassa yle-dl pi:llä jossa on Jessie ja ffmpegin sijaan avconv. Tilanne korjaantui puukottamalla yle-dl tiedostoon
avconv ffmpeg tilalle rivillä 78 ja nyt taas homma toimii.

11
Multimedia ja grafiikka / yle-dl lakkasi toimimasta
« : 13.09.16 - klo:22.32 »
Toissapäivänä toimi, tänään ei enää toiminut. Päivitin uusimpaan, ei apuja

Koodia: [Valitse]
~ $ yle-dl https://areena.yle.fi/1-3330377
yle-dl 2.11: Download media files from Yle Areena and Elävä Arkisto
Copyright (C) 2009-2016 Antti Ajanki <antti.ajanki@iki.fi>, license: GPLv3
Unsupported URL https://areena.yle.fi/1-3330377.
Is this really a Yle video page?

[Edit]

Ylellä oli varmaan jotain häikkää sivuillaan sillä taas toimii normaalisti.

Osoitteen muuttaminen https --> http ei auttanut sillä muutettua osoitetta ei ollut olemassakaan. Https-osoite oli se joka ohjelmalle areenan sivuillta löytyi.

12
Moi

Teen Calciin piirustusluetteloa ja yhdeksi tiedoksi piirustuksesta haluaisin poimia tiedoston nimen missä piirustus sijaitsee. Tiedoston nimen poimiminen olisi kätevää tehdä samanlaisella ikkunalla kuin avattava ja tallennettava tiedosto valitaan. Mutta miten?

13
Hei

Millä ohjelmalla olisi mahdollista korvata Google Drive? Meillä on käytössä siitä ainoastaan tiedostojen jako ja synkronointi eri koneiden välillä. Lisäksi käyttäjän tulisi voida jakaa haluamilleen henkilöille kansioita tai tiedostoja. Serveri olisi tietty linuxilla mutta työasemat ovat windows koneita. Työasemien pitäisi itse automaattisesti synkata tietonsa varaston kanssa jotta niillä olisi mahdollisimman viimeisimmät versiot tiedostoista silloinkin kun yhteyttä varastoon ei ole. Ja kun yhteys saadaan niin silloin taas synkata tiedot. Kaikista vinkeistä kiitollinen.


14
Hei

Voiko Yle areenan jotenkin ohjata ssh:n yli näkymään ulkomailla. Kotona Suomessa on linuxkone jossa on ssh serveri. Areenan ohjelmien katselu onnistuu tietty lataamalla ne sillä yle-dl:n avulla ja siirtämällä sftp:llä matkalla mukana olevaan koneeseen mutta suora yhteys ssh:n yli olisi mukavampi käyttää. Jos sellainen onnistuu.

15
Ubuntu tietokoneissa / Tiedostojen nimi ongelma
« : 17.01.16 - klo:12.14 »
Hei

Minulla on satoja tiedostoja joiden nimi on muotoa Filu_190915.txt. Numerot nimessä ovat päiväys muodossa ppkkvv. Haluaisin kerralla muuttaa nimet muotoon Filu_150919.txt eli päiväys muotoon vvkkpp. Tämä siksi että tiedostot saadaan päivämäärä järjestykseen nimen mukaan.

En vaan tiedä miten sen saa tehtyä muutoin kuin nimeämällä tiedoston kerrallaan. Varmasti on olemassa joku helpompikin keino vaan mikä?

Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan.

16
Ubuntu Mate ei vaihtanut kotikansion vakiohakemistojen englannin kielisiä nimiä vaikka asennuksessa kieleksi oli suomi valittuna. Ilmeisesti niitä ei kuitenkaan kannata yrittää nimetä suomalaisilla nimillä suoraan vaan joku asetus pitäisi saada oikein. Vaan mikä?

17
Jostain syystä logitechin langaton usb-näppis on alkanut tahmaamaan mint 17.1:ssä. Alkoi 2-3 päivää sitten ja mennyt pahemmaksi koko ajan. Pattereita vaihdettu jo niin moneen kertaan että niistä se ei johdu. Kellään mitään käsitystä mistä voisi johtua. Tämänkin kirjoittaminen kesti vaikka kuinka kauan 1-2 sanaa kerrallaan ja taas 15-30 sekunttia odotelua siinä välissä.

Ai niin kokeiltu myös toisella näppiksellä ja sama juttu.

18
Hei

Ongelmana on mittausdatatiedostot joiden nimissä on kaksoispisteitä. Linuxissa nimet toimivat mutta nyt ne pitäisi siirtää windos koneelle joka ei osaa moisia nimiä. Nimet ovat muotoa 20150403 12:00:00.dat.

Pyrenamerin kanssa pystyy nimeämään yhden kansion kerrallaan mutta kun kansioitakin on muutama tuhat ja tiedostoja kymmeniätuhansia niin homma menee työlääksi.

Miten nimeämisen saisi hoidettua helpommin?

Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan.

Komento löytyi

Koodia: [Valitse]
find . -exec rename -v  's/:/_/g' {} \;
Vaihtaa kaksoispilkut alaviivoiksi. Toimii kerrasta jos kansioiden nimissä ei ole kaksoispilkkuja.

Jos kansioiden nimissä on kaksoispilkkuja niin koodi vaihtaa myös ne mutta ei sen jälkeen löydä ko. kansiota tiedostojen nimien vaihtamista varten joten komennon joutuu ajamaan uudestaan niin monta kertaa kuin kansiopuu on syvä ja kansioiden nimissä niitä kaksoispilkkuja.

Kannattaa kokeiluvaiheessa käyttää valitsinta -n renamen kanssa ja sitten vasta kun komento toimii varmasti oikein poistaa se

19
Meitä olisi kolme kaverusta jotka haluaisivat luoda yksityisen Google Driven. Perusajatus olisi että jokaisella olisi kotonaan kone jossa olisi 3 TB kovalevy  josta 1 TB olisi itselle ja kaksi muuta  jaettuna kahdelle muulle. Omalla kovalevyllä data voisi olla salaamatta mutta muiden levyille peilatut tiedot olisi salattu. Lisäksi datan tulisi olla Google Driven tai Dropboxin tapaan käytettävissä paitsi linuxissa niin myös  windowsissa, macissa tai androidissa. Lisämutka asiassa on että osa koneista joutuisi olemaan dynaamisen ip:n takana kuten esim. dy.fi. Samoin olisi hyvä jos tunnistautuminen vaatisi salasanan lisäksi key-tiedoston kuten ssh:ssa on mahdollisuus käyttää. Samoin mahdollisuus että nämä serverit voisivatkin toimia esim. Raspberry Pi:llä voisi olla hyvä. Samoin sen tulisi olla vikasietoinen siten että vaikka yksi serveri olisi alhaalla niin datat olisivat saatavilla ja kun pudonnut serveri olisi takaisin linjoilla niin systeemi itse synkkaisi datat ja jatkaisi niinkuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Meillä ei vaan ole mitään hajuakaan millä softalla tätä voisi alkaa rakentamaan tai miten sen saa hitsattua muihin käyttiksiin.

Emme ole mitään untuvikkoja linuxin suhteen mutta meistä ei ole koodaamaan tätä alusta loppuun saakka.

20
Koneella on kolme käyttäjää. Matti, Maija ja Lapset. Matti on pääkäyttäjä ja loput tavallisia käyttäjiä. Nettiyhteytenä on DNA:n mokkula joka toimii mainiosti. Ongelma on siinä että jos kirjautuu muuna käyttäjänä kuin Mattina heti bootin jälkeen niin Ubuntu kyselee joka kerta ensin mokkulan PIN-koodin eikä yhteys aukea ennen kuin nettiyhteyskuvakkeesta laittaa täpin kohtaan Ota mobiililaajakaista käyttöön  jolloin yhteys vasta aukeaa. Mattina kirjautuessa yhteys aukeaa omin nokin eikä muidenkaan kanssa ole samaa ongelmaa jos ensin kirjautuu Mattina, sitten ulos ja vaihtaa käyttäjää.

Miten mobiililaajakaistan saisi menemään automaattisesti päälle myös muille käyttäjille? Verkkoyhteyden muokkaamisessa on mobiililaajakaistalle laitettu päälle automaattinen kirjautuminen ja yhteyden jakaminen muille käyttäjille mutta se ei näytä riittävän. Oletan että kyseessä on jonkunlainen käyttöoikeus ongelma mutta en ole keksinyt missä. En kuitenkaan haluaisi alkaa umpimähkään lisäämään muiden käyttäjen oikeuksia vaan tehdä täsmäiskun oikeaan kohtaan.

Sivuja: [1] 2 3 4