Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - JussiS

Sivuja: [1] 2 3 ... 13
1
Hei,

päivitys 18.04 -> 20.04 meni pääosin mukavasti. Muutama pieni ongelma kuitenkin.

Libreoffice Voikko ei asennu päivityksen mukana. Kun sen merkkaa asennettavaksi, niin Synaptic ilmoittaa että koko joukko tehtyjä asennuksia poistetaan, mm: libreoffice-calc ja libreoffice-gtk3.

Eli en lähde asentamaan.

Onko mitään konstia saada toimimaan?

nimim. nakkisormi

2
Hei,

jakelupäivitys ei suostu käynnistymään. Saan ilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
jussi@jussi-XPS-13-9370:~$ sudo update-manager -c
Etsitään uutta Ubuntu-julkaisua
Asenna kaikki saatavilla olevat päivitykset, ennen kuin suoritat jakelupäivityksen.
jussi@jussi-XPS-13-9370:~$

Update - upgradde on tehty moneen kertaan. Itse lisätyt ppa:t ruksattu pois. Ja silti tulee tuo...

3
Hei,

yritän tässä päivittää ohjelmia, mutta kun avaan Software Updaterin, niin se ilmoittaa:

Koodia: [Valitse]
Waiting for unattended-upgr to exit
Ja vaikka kuinka pitkään odotan, niin mitään ei tapahdu, eikä siis päivittäminen onnistu.

Kuis?

4
Hei,

tein tublabuutin koneelle, jossa joudun työasioiden vuoksi säilyttämään myös Windowsin. Asennus sujui hyvin ja uudellenkäynnistyksessäkään ei ollut ongelmia. Mutta, kun valitsin Windowsin seuraavan kerran, niin kone lataa tämän jälkeen käynnistyksessä vain Windowsin.

Millä kikalla saan taas buutattua Linuxin puolelle?

5
Hei,

huomasin Snap-kaupassa, että siellä on tarjolla LibO 6.4.1, kun Ubuntu 18.04:n lähteet tarjoavat vain version 6.3.5.

Niinpä snappasin uudemman version, ja nyt koneella siis toimii kaksi eri versiota rinnakkain. Hyvin pääsen vertailemaan.

6.4 - miinukset. Snap versiossa on yksi puute, joka on sitä luokkaa etten voi ottaa sitä käyttööni. Siitä puuttuu suomen kielen oikoluku ja tavutus. Molemmat ihan pakollisia työkaluja. Kysyin tätä joskus aiemminkin, silloin sain sen käsityksen että Voikkoa ei saa Snap-versioon asennettua. Lieneekö tilanne edelleen sama? Suomenkielinen käyttöliittymäkin olisi kiva, mutta ei välttämätön.

6.4 - plussat. Impress esityksissä toimivat kaikki diojen 3D-siirtymäefektit, joita ei saa toimimaan Ubuntu 18.04 jakelemassa versiossa. Efekteille olisi myös käyttöä. Kun nämä efektit toimivat 6.4:ssä, niin vika ei voi olla koneen ominaisuuksissa. Rauta taipuu kyllä 3D-efekteihin.

Mutta miksi nuo efektit voi saada toimimaan vain Snap-asennuksessa? Mitä pitäisi asentaa lisää, että saisi kaikki ominaisuudet käyttöön myös 6.3.5:ssä?

 

6
Laitealue / ASUS K20CE wifi Ubuntuun?
« : 06.02.20 - klo:11.57 »
Hei,

mulla on tuplabuutti ASUS K20CE pöytäkoneessa. Windowsin puolella wifi löytyy, mutta Linuxin puolella se näyttää olevan blokattu.

Joskus kun ostin tuon pöytäkoneen mulla oli jotain manuaaleja, joissa näytettiin kuinka emokortin tai jonkun muun häkkyrän piikkejä vääntelemällä saadaan se wifi päälle myös Linuxin puolella. En vaan enää löydä tuota opasta mistään.

Ajatuksena olisi asentaa joku distro uudelleen, niin että winkkari höylättäisiin pois ja kone olisi kokonaan linuxin käytössä. Siksi toi wifi pitäis saada toimimaan.

Mistä löydän oppaan säätämiseen?

7
Moi!
Käytössä Ubuntu 18.04.3 ja koko joukko kuvia valokuvat kansiossa. Kansiot on järjestetty vuosittain ja kuukausittain, mutta kun niitä on kertynyt vuosien mittaan, niin ei aikajärjestys ei paljoa auta, jos ei muista tarkkaan milloin etsittävänä oleva on kuvattu.

Pitäisi siis ottaa käyttöön joku kuvien järjestely / hallinta -ohjelma. Ubuntun mukana tulee Shotwell ja sitten on näemmä olemassa Digikam, jota kehutaan siellä täällä, mutta joka on tehty KDE:lle.

Tuleeko Digikamin mukana jotain tarpeettomia KDE härpäkkeitä, jotka sotkevat Ubuntun toimintaa?

Onko vertailukokemuksia, kumpi on näppärämpi käyttää? 
 

8
Hei,

testailin Deepin työpöytää, joka ei vakuuttanut. Poistin asennuksen, mutta tietenkin jotain jäi poistamatta.

Nyt tiedostonhallinta käyttää Deepiniä ja haluaisin Cajan takaisin. Saan sen toki auki terminaalista, mutta haluaisin että se on oletusvalintana, ja Deepin pois.

Käytössä siis Ubuntu Mate 18.04.

Kuinkas tämä tehdään?

9
Ubuntu tietokoneissa / mikä on libpoppler85?
« : 14.12.19 - klo:15.03 »
Hei!

Update kehottaa päivittämään 'libpoppler85' tiedoston / paketin.

Kun synapiticissa katson päivitystä, niin tuo paketti päivitytyisi, mutta samalla poistuisi cups ja vaikka mitä muuta, joten en tietenkään ole päivittänyt.

Osaako joku kertoa mistä tässä on kyse?

10
Moiks!

Minulla on USB kaiuttimet, jotka ovat aiemmin toimineet moitteetta. Virittelen konetta uudessa paikassa ja nyt kaiuttimet kiukuttelevat. Kun testaan ääniasetuksista kaiuttimia, niin ääni tulee ulos aivan oikein vasemmasta ja oikeasta kajarista. Mutta kun laita Youtuben pyörimään, niin ääni tulee vain koneen omasta kajarista.

Ääniasetusten toisto-välilehdellä näkyy Build-in-audio sekä Audio device, mutta sitä ei saa aktivoitua / valittua vakka kuinka naputtelee.

Eli mites toimitaan, että saan äänet ulos kajarien kautta?

11
Hei,

onko muilla kokemusta LibO Impressin käytöstä kauko-ohjaimella? Olen saanut kauko-ohjaimen toimimaan Wifi-yhteydellä, mutta bluetooth yhteyden luominen ei onnistu.

Voin siis esim. siirtää tiedostja koneelta puhelimeen Bluetoothin kautta, mutta Impress ei suostu yhdistymään.

Onko kukaan saanut toimimaan?

12
Hei,

oliskohan olemassa ohjelmaa, jolla voisi lisätä kuviin paikkatiedot jälkikäteen - kun ei nuo vanhat kamerat osaa itse lisätä paikkatietoja.

JusSi

13
Hei,

kannettava kiukuttelee lepotilan kanssa. Kun laitan kannen alas, se herää vaan buuttaamalla. Tää ilmaantui viime viikolla, sitä ennen kone on ollut kiltisti lepotilassa, kun olen laskenut kannen alas.

Haluaisin nyt testata lepotilan toimintaa komentiriviltä, mutta yllättäen

Koodia: [Valitse]
jussi@jussi-XPS-13-9370:~$ sudo pm-suspend
[sudo] salasana henkilölle jussi:
sudo: pm-suspend: komentoa ei löytynyt
jussi@jussi-XPS-13-9370:~$

[Pelkkä suspend antaa saman ilmoituksen.]

Tuo pm-suspend toimii muissa koneissa, mutta ei tässä DELLin esiasennetussa Ubuntussa. Omituista.

Miten komennan, että pääsen testaamaan?

14
Ubuntu tietokoneissa / LibreOffice ja Google Drive
« : 25.08.19 - klo:14.27 »
Heips!

LibOn pitäisi kyetä avaamaan Google Drive, siellä olevat kansiot ja tiedostot. Yritin, mutta ongelmaksi tuli 6-numeroinen PIN, jota LibO pyyttä sen jälkeen, kun olen kertonut google tilin tunnarin ja salasanan.

Tietäisköhän joku mikä PIN tämä on. Google Driven puolella voi ottaa käyttää nelinumeroisen PIN tunnarin, mutta kuusinumeroisen asettamista en ole keksinyt.

Eli kuinka mennä LibreOfficella Google Driveen?

15
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / HarmonyOS
« : 09.08.19 - klo:20.02 »
Hei,

tänään sitten julkistettiin HarmonyOS.
https://www.youtube.com/watch?v=n99C4QIRobc

Onkohan täällä ketään, joka olisi seurannut tarkemmin tätä hanketta. Jos se on kerran avointa koodia, niin mistä pääsisi lataamaan ja testaamaan?

16
Hei,

olen asentanut pääkäyttäjänä Zoteron kansioon /opt/zotero.

Automaattiset päivitykset eivät onnistu, ohjelma ilmoittaa että minulla ei ole oikeuksia tuohon kansioon.

Vain rootilla on oikeudet:.

Koodia: [Valitse]
root@jussi-A-F-K20CE:/opt# ls -ld zotero
drwxr-xr-x 13 root root 4096 kesä  10 21:01 zotero

Pitäisi lisätä omalle käyttäjätunnukselle oikeudet tuohon kansioon, että ohjelma päivittyisi jatkossa automaattisesti.

Onko oikea komento chown vaiko chmod? Mikä näiden ero on?

17
Hei ja hoi!

Käytän Zoteroa lähdeviitteiden hallintaan ja olen siihen jokseenkin tyytyväinen. Hienosti synkronoituu eri laitteiden välillä. Nyt kuitenkin ongelmana on ohjelman päivittäminen.  Saan tällaisen ilmoituksen:

"Suositeltu päivitys on saatavilla, mutta sinulla ei ole oikeuksia sen asentamiseen. Asentaaksesi päivitykset automaattisesti, lisää käyttäjätilillesi kirjoitusoikeus Zoteron ohjelmakansioon."

Tämä on outoa, sillä itsehän sen ohjelman asensin ja loin tuon Zotero-kansion, johon minulla siis on käyttöoikeudet. Kenelle tässä pitäisi antaa oikeuksia, ja miten?

Kun katson kansion oikeuksia, niin minulla on "Tiedostojen luonti ja poisto" -oikeudet, ja samat oikeudet on asetettu kohdassa "Muut".

Mitä vielä pitäis tehdä?

18
Multimedia ja grafiikka / Pdfcube - 3D efektit toimimaan?
« : 26.03.19 - klo:21.40 »
Hei,

kun Libreoffice ei näköjään saa 3D siirtymiä toimimaan Impress esityksissä, niin päätin kokeilla opencube'a. Ubuntu 18.04 käytössä.

Opencube kyllä näyttää PDF diat moitteettomasti, mutta mitään 3D-efektejä en saa toimimaan. Jotain vinkkiä tähän?


19
Hei,

muokkaan vähän kysymystäni.

Ubuntu 18.04 ja käytössä LibO 6.1.5.

Impress esityksissä voi periaatteessa käyttää 3D efektejä diojen vaihtuessa. Ne eivät kuitenkaan toimi Ubuntussa, vaikka saan ne toimimaan USB-tikulla olevassa LibO-portable ohjelmassa.

Liittyykö OpenCL tähän mitenkään?

Kun laitan asetuksista ruksin kohtaan "Salli OpenCL:n käyttö", niin pyydetään uudelleenkäynnistystä, mutta sen jälkeen ollaan kuitenkin samassa tilanteessa, eli OpenCL ei ole käytössä. Liittyykö tämä nyt noiden 3D efektien toimimattomuuteen?

20
Hei,

uudessa Ubuntu 18.04 kannettavassani näyttää siltä, että osa ohjelmista asentuu snap asennuksina ja osa taas on deb paketteja. Kone on Dellin virittämä Linux.

LibreOffice on koneella deb asennuksena versiona 6.0.7. Vilkuilin Ubuntun sovellusvalikoimaa ja huomasin, että siellä oli yksi LibO paketti, jota en ollut asentanut.

Yllätys oli aikamoinen, kun valikoiman tarjoama LibO oli snap paketti, uusin eli 6.2, ja asentui edellisen LibOn rinnalle.

Nyt on siis kaksi erillistä asennusta koneella samaan aikaan. Tuo uudempi snap ei kuitenkaan miellytä, sillä siinä ei ole mahdollista valita suomenkielistä käyttöliittymää eikä siinä ollut Voikkoakaan valmiiksi asennettuna.

Jatkan siis kirjoittamista deb versiolla.

Mutta varsinaiseen asiaan. Olen ihan pihalla näiden uusien asennustapojen kanssa. DELL Ubuntu näyttää oletuksena suosivan snap asennuksia. Minä taas haluaisin asentaa ohjelmat itse deb paketeista.

Voisiko joku vääntää rautalangasta, mikä ero näiden välillä on? Linkkejä opassivuille. Onko tämä snap nyt uusi normaali, joka on pakko hyväksyä?

 

Sivuja: [1] 2 3 ... 13