Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - NimimErkki

Sivuja: [1] 2
1
Minulla tässä Lenovo T440 -läppärissä käytössä Linux Mint 20.3. Ajattelin päivittää uudempaan (21 Vanessa). No päivitysohjelma näköjään pakottaa tekemään Timeshiftillä palautuspisteen. En ole koskaan käyttänyt Timeshiftiä enkä palautuspisteitä, olen hoitanut varmuuskopioinnit muulla tavalla, mutta ajattelin että tehköön sitten jos kerran on pakko. Mutta kävikin niin, että kovalevyltä loppui tila ja systeemi jumiin. Pakkobuuttauksen jälkeen ei ensin päässyt graafiseen työpöytään ollenkaan, mutta sain Grub-valikon kautta siivotuksi sen verran levytilaa, että pystyn taas käyttämään konetta normaalisti. Mutta levyllä on tilaa vapaana tuollaiset 14 GB, kun sitä ennen tätä ruljanssia oli (muistini mukaan) luokkaa 40-60 GB. Ilmeisesti siis Timeshift on tehnyt jonnekin muhkean palautuspisteen, mutta Timeshiftissä sitä ei näy.

Kysymys kuuluukin nyt, miten saan vapautettua tuon mystisesti täyttyneen levytilan?

2
Onkohan kukaan täällä käyttänyt Jami videochat/-konferenssiohjelmaa ("Skypenkorviketta")? Olen testaillut sitä Linux Mint 18.3- ja Windows 10 -ympäristöissä, mutta tie tuntuu nousevan pystyyn. Olisi kiva kuulla, jos jollakulla on onnistumiskokemuksia.

3
Olisikohan täällä kohtalotovereita tai jopa ongelman ratkaisun tietäjiä?

Käytän Motorolan Moto E -puhelimessa Googlen My Tracks, eli suomeksi Omat reitit -sovellusta liikkumieni kävelymatkojen tallentamiseen ja tarkasteluun. Sovellus on kuitenkin sillä tavalla epäluotettava, että toisinaan (usein!) jää matkan varrelta pitkät pätkät tallentumatta. Ilmeisesti kysymys on siitä, että laite hukkaa GPS-signaalin, erityisesti silloin kun näyttö pimennetään.

Kysymykseni on oikeastaan: johtuuko tuo itse puhelimen raudasta (samaa esiintyi, joskin harvemmin, myös aikaisemmalla Moto G -puhelimellani ja myös ennen Lollipop-päivitystä)? Vai onko tuo My Tracks vain buginen? My Tracks olisi minulle toimiessaan erittäin käypäinen ohjelma, mutta ei sillä tuollaisena mitään virkaa ole. Vaan korjaantuuko ongelma sittenkään, jos vaihdan vaikkapa Sports Trackeriin?

4
Olen käyttänyt pöytäkoneessani (HP Compaq 8000 tai jotain, ihan soiva peli vielä) Linux Mint 13:a jo pari vuotta. Varmuuskopion kotikansioni säännöllisesti LuckyBackupia käyttäen ulkoiselle USB-kovalevylle, kansioon nimeltä Kotikansio_Mint_13.

Nyt kun päivitin järjestelmäni 13-versiosta uuteen LTS:ään eli 17-versioon (Qiana), ajattelin saman tien varmuuskopioida uuden asennuksen uuteen kansioon nimeltä Kotikansio_Mint_17. Mutta mitä ihmettä. LuckyBackup väittää, ettei USB-levyä ole mountattu:
Koodia: [Valitse]
WARNING
Destination directory: /media/NimimErkki/TREKSTOR/Kotikansio_Mint_17/
is not mounted.
This task will be skipped

Näin siitä huolimatta, että kohteen polku on määritelty LuckyBackupin sisältä kohdelevyä ja -kansiota klikkailemalla, eli taatusti on mountattu ja näkyy LuckyBackupille.

Mikähän tässä nyt oikein mättää? Tähän päivään saakka LuckyBackup on toiminut ongelmitta.

5
Joskus kauan sitten Ubuntussa palkin ilmoitusalueelle ilmestyi keltainen kirjekuoren kuva aina, kun Thunderbirdiin oli tullut postia. Jossain vaiheessa, monta vuotta sitten, tuo lisuke ei sitten kuulemma enää ollutkaan yhteensopiva ja lakkasi toimimasta.

Päivittelen parhaillaan uutta pöytäkonettani ja käyttöjärjestelmänä on Linux Mint Mate-työpöydällä. Onko tähän saatavissa tuollainen ilmoitusalueen uusien viestien indikaattori? Mieluimmin ottaisin sellaisen, joka indikoi nimenomaan Thunderbirdin tilaa, enkä sellaista, joka pollaa jatkuvasti etäpalvelinta.

6
Laitealue / Mikä läppäri Linuxiin?
« : 02.09.13 - klo:09.37 »
Tämä on epäilemättä erittäin UKK ja keskusteluista varmasti löytyy tietoa. Ikävä kyllä se vaan tahtoo olla aika sirpaloitunutta ja kun tarjolla oleva laitekanta uusiutuu vauhdilla, ei pari vuotta vanhalla tiedolla enää ole juuri virkaa. Kysynpä siis kuitenkin: mikä läppäri Linuxiin?

Tarpeenani on kevyt perusläppäri, 15.6-tuumainen näyttö riittää. Käyttötarkoitus on reissun päällä tehtävä yhteydenpito ja perustoimistosovellusten (LibreOffice Writer, Calc ja Impress) käyttö. Hintaakaan ei tarvitse olla paljon, kunhan vain selviytyy noista vaatimuksista, käyttöergonomia on siedettävä ja pysyy ehjänä repussakin.

Ja sitten vielä se keskeinen vaatimus, eli pitää olla Linux-yhteensopiva mahdollisimman out-of-the-box.

Mitä suositellaan, ja mistä varoitetaan?

7
Ongelmia, ongelmia.

Linux Mint 13 asennettuna Compaq nx7300 läppärille. Samsung XCover GT-S5690 USB-piuhalla kiinni, puhelimesta Internetyhteyden jakaminen -> USB-yhteys päälle ja läppärillä pääsee nettiin.

Siis pääsi tähän asti eli viimeiset puoli vuotta, mutta ei pääse enää. Läppäri "näkee" puhelimen kytkemisen ja ilmoittaa siitä kuten ennenkin ja verkkoyhteydestä kertova kuvake näkyy aktiivisena. Puhelimella (sen omalla selaimella) pääsee nettiin normaalisti. Kuitenkaan ei läppärin selain löydä palvelinta eivätkä läppärin säätietoilmaisin eikä Dropbox päivity.

Ohjeita, vihjeitä? Töitäkin pitäisi tehdä.

8
Tämä on ehkä oikea alue VICE-ongelmille.

Minulla on pöytäkoneena vanha Ubuntu 12.04:llä varustettu rauta. VICE:n kanssa on ollut ongelmia, jotka luultavasti johtuvat huonosti tuetusta näytönohjaimesta. Itse asiassa siinä koneessa VICE toimii parhaiten WINE:n alla ajettuna. Mutta läppärissä (HP Compaq nx7300) VICE:n C64-emulaattori on toiminut Linux Mint 13 Mayan alla moitteettomasti - C128-emulaattori tosin ei suostu edes käynnistymään, mutta en ole sitä tarvinnutkaan.

Nyt sitten kuitenkin C64-emulaattorikin on alkanut ryppyillä tässä Mint-läppärissä. Satunnaisia tahmaamisia ja jumitteluja esiintyy, ja yritys antaa S(ave)-komento Final Cartridge III:n monitorista jumittaa systeemin totaalisesti. Aikaisemmin tämä on toiminut moitteettomasti. (Arvatkaapa onko kiva huomata tämä, kun on pari sataa riviä assemblyä naputeltuna sisään ja yrittää seivata...  :()

Ennen kuin teen mitään muuta, olisi kiva kuulla, onko muilla ollut samantapaisia ongelmia. Johtuisikohan tämä mahdollisesti jostain Mintin päivityksestä? En pääse kokeilemaan, miten pöytäkone juuri nyt käyttäytyy, kun olen itse reissun päällä...

9
Minulla on läppärissä Mint 13 Mate-työpöydällä ja ajattelin vähän kurkkia aidan taaksekin, josko sieltä löytyisi vielä vihreämpää ruohoa. Asentelin Cinnamonin, testailin sitä ja eri Gnome-variaatioita ja viimeisenä Unityä - tämä kaikki sisäänkirjautumisikkunan istuntovalikkoa käyttäen. Joka kerta kerroin haluavani kulloisenkin asetuksen vain ko. istunnon ajaksi, en oletukseksi; oletuksena oli kaiken aikaa Suorita Xclient-komentojono. Vaan kun sitten lopuksi halusin palata taas arkeen ja kirjauduin sisään oletusasetuksilla, ei työpöydälle ilmaantunutkaan minkäänlaisia ylä- eikä alapalkkeja; vain työpöytä muutamine kuvakkeineen. Eihän siinä auttanut kuin poistua Ctrl-Alt-Bacspacella ja yrittää uudelleen: sama tulos. Vasta kun valitsin varta vasten Mate-asetuksen sisäänkirjautumisessa, ilmestyi tuttu alapaneelikin. Asia on siis kunnossa, tai ainakin hallinnassa ja oireeton...

Mutta mitähän tuossa oikein tapahtui, ja mikä on "Xclient-komentojono"? Pitäisikö minun tietää siitä jotain?

10
Ubuntu tietokoneissa / Epäterävyys PDF-tulosteessa
« : 19.02.13 - klo:13.16 »
Tarvitsen työssäni taulukkolaskennassa (LibreOffice Calc) tehtyjä ruudukoita, joita jatkokäsittelen GIMPissä. Teen siirron käyttämällä taulukkolaskennan Tulosta tiedostoon -toimintoa. Tässä on se ongelma, että kun näin luotu PDF-tiedosto avataan GIMPissä, sen viivat eivät ole terävärajaiset vaan niissä on harmaat "varjot". Tästä syystä tein aikaisemmin tiedostoon tulostamisen PS-muodossa, jossa ongelmaa ei ollut. Luultavasti Ubuntu 10.04 -> 12.04 -päivityksen yhteydessä tuo mahdollisuus on kuitenkin valitettavasti hävinnyt; nyt siellä on enää PDF ainoana vaihtoehtona.

Mistä tuo epäterävyys mahtaa johtua ja ennen kaikkea, mikä tähän avuksi?

Käytössä on 32-bittinen Ubuntu 12.04 ja LibreOffice Calc 3.5.4.2. Oheinen kuvankaappaus (havainnollisuuden vuoksi on 800 % zoomauksella) selvittänee asiaa.

11
Apua tarvitaan. Päivitin äskettäin pöytäkoneeni (vanha Pentium 4 -mylly, näyttökorttina jokin iänkaikkinen nVidia) 10.04:stä 12.04.1:een. Koska Unity tuntuu haluavan toimia vain 2D-tilassa, kokeilin koneelta löytyvää NVIDIA X Server Settings -ohjelmaa. Sitä ei olisi pitänyt tehdä - liian myöhään muistin, että pirunmoinen härdellihän siitä tuli viimeksikin...

Tilanne on nyt se, että sisäänkirjautumisen jälkeen tulee pitkä litania näyttötiloja koskevia virheilmoituksia ("Tallennettua näyttötilaa ei voitu ottaa käyttöön" tjsp.) ja lopputulemana olen nyt sitten vain 640*480 resoluutiossa - mitään muuta ei ole tarjolla Näytöt-välilehden pudotusvalikossakaan. Olen tarkistanut Lisäajurit-kohdan, jonka mukaan suljettuja ajureita ei ole käytössä; olen myös deletoinut tuon NVIDIA X Server Settings -ohjelman kotikansiooni tekemän conffitiedoston, mutta tilanne ei ole palautunut ennalleen. Oletan, että minun olisi jotenkin asennettava Ubuntun omat näyttöajurit uudelleen, vaan miten?

Olisin kiitollinen hyvistä neuvoista. Tällä resoluutiolla ja asetuksilla jo pelkkä ohjeiden etsiminen netistä on yhtä tuskaa...

Otsikkoa siivottu -Storck

12
Ubuntu 10.04 päivittyy päivittäin päivitystenhallinnan hallinnoimana. Sitä tässä vain päivittelen, että aina, kun päivitykset on asennettu, päivitystenhallinnan ikkuna jää näyttämään, että "Päivityksiä on saatavissa tälle tietokoneelle - Noudettavan koko 207 kt - 1 valittu". Kuitenkin päivityspakettien lista on tyhjä eikä mitään siis ole valittunakaan. Kuva kuvannee tilannetta, joka on ollut tällainen jo useamman viikon ajan. Mikä neuvoksi?

Huom: nuo ikkunan alaosassa näkyvät pakettitiedot eivät ilmeisesti liity tähän "näkymättömään" pakettiin ja mielestäni (tästä en ole nyt ihan varma) ne vaihtelevat päivityskerrasta toiseen. Joka tapauksessa kun suljen tuon ikkunan ja avaan sitten päivitystenhallinnan uudelleen valikosta, ikkunan alaosa jää tyhjäksi.

13
Äskettäin jonkin päivityksen (Ubuntu tai Thunderbird, en osaa sanoa) jälkeen systeemi alkoi toimia niin, että saapuneista sähköposteista tulee pelkkä pop-up-ilmoitus viestin saapuessa, mutta se tärkeämpi, eli ilmaisinsovelmassa oleva kirjekuori-ikoni ei enää näytä, että postilaatikossa on lukematon viesti. Mikä neuvoksi? Minulla on hämärä mielikuva, että noiden ilmoitusten toimimaan saaminen vaati jotain kikkailua silloin pari vuotta sitten, mutta en enää muista mitä enkä löydä tietoa.

Käytössä Ubuntu 10.04 ja Thunderbird 11.0.1.

14
Mitähän mahtaa tarkkaan ottaen tehdä Järjestelmä > Asetukset > Virransäästö ja siellä toiminto Aseta tietokone keskeytystilaan viiveellä?

Kysyn, koska nykyisessä koneessani sammutusvalikon valmius- ja lepotiloja ei voi käyttää (kone ei toivu niiden käytöstä, hiirikursori jää hukkaan ym.) mutta kun kone menee virransäästöasetuksissa säädetyn ajan jälkeen omia aikojaan tutimaan se on sen jälkeen herätettävissä virtakytkimestä painamalla ja kaikki toimii kuten pitääkin. Käyttäisin tuota toimintoa mielelläni koneen lyhyempiaikaisiin alasajoihin jos vaan tietäisin miten.

Kyseessä Ubuntu 10.04.4 vanhassa P4-pöytäkoneessa.

15
Pelit / Flight Gear ym. lentosimulaattorit Ubuntuun
« : 18.02.12 - klo:18.27 »
Tällä koneellani (P4 3GHz) tuolla Windows XP:n puolella Flight Gear toimii ihan siedettävästi. Kokeilin asentaa sen Ubuntuun mutta eipä tuo oikein vakuuttanut; näppäinkomennot eivät tunnu toimivan (ainakaan kaikki) ja melkoisen tahmeaa on meno muutenkin. Ainakin osasyynä saattaa olla Radeon 9600 -näytönohjain, joka ei liene niitä parhaita kortteja Linuxiin. Flight Gear käynnistyy sitä paitsi suoraan simulaattoriin, kun Windows-versiossa tulee ensin ruutu, jossa voi valita mm. konetyypin ja muita parametrejä. Ehkä tämä on Linux-version normaali toiminta, en tiedä.

Mielelläni otan tietysti vinkkejä siitä, miten Flight Gear ehkä olisi viritettävissä toimimaan Ubuntussa. Varsinainen kysymykseni on kuitenkin: mitä muita lentosimulaattoreita Linuxiin ja nimenomaan Ubuntuun on saatavissa? Toiveissa olisi suhteellisen realistinen simu (ei siis mikään mielikuvitusräiskintäavaruusseikkailu) joka pyörisi siedettävästi näinkin vanhalla raudalla ja jonka osaisi asentaa ilman että on potkurihattu päässä. Onkohan sellaisia?

16
Ubuntu tietokoneissa / Säätietojen oikeellisuus
« : 10.02.12 - klo:08.20 »
Tämä ei ehkä ole varsinaisesti Ubuntunkäyttöasiaa mutta täältä voine ainakin aloittaa asian jäljittämisen.

Ubuntun (10.04) paneelin kelloon voi lisätä säänäytön. Siitä näkee, millainen ilma on ulkona ikkunaverhoja avaamatta saati menemättä sinne itse  ;D. Nytkin mittari näyttää -27 astetta C, paikkakuntana Vantaa. Hrr.

Mutta mutta. Ilmatieteenlaitoksen sivujen mukaan Helsinki-Vantaan viimeisin säähavainto klo 7.40 Suomen aikaa on -22,4 astetta. Olen ennenkin huomannut aika isoja eroja Ubuntun ja FMI:n lämpötilojen välillä, ja rupesin nyt selvittelemään, mistä Ubuntu saa tietonsa. Jostakin tämän sivuston ketjusta ymmärsin, että tietolähde olisi NOAA, ja kuinka ollakaan, siellähän on Helsinki-Vantaan sää aivan eri näköinen kuin Ilmatieteenlaitoksella!

Olisi mielenkiintoista tietää, mistä nämä erot johtuvat. NOAA:n sää perustuu METARiin, Ilmatieteenlaitos kertoo vain, että havaintoasema on Helsinki-Vantaa. Ei kai siellä nyt kuitenkaan kahta erillistä havaintoasemaa ole, joiden välillä lämpötilaeroa viitisen astetta!?!

17
Ubuntu tietokoneissa / Sun Javasta, vaihteen vuoksi
« : 04.02.12 - klo:10.12 »
Perjantaina 3.2. lakkasi Sun Java taas toimimasta selaimissani, kesken päivän, pyytämättä muttei välttämättä yllätyksenä. Tänään huomasin yllättäen, ettei koneellani oleva omatekoinen Java-sovelluskaan käynnisty. Myös Järjestelmä > Asetukset -valikossa olevat kaksi Sun Javaan viittaavaa härpäkettä ovat lakanneet toimimasta.

Luin kansainväliseltä Ubuntu-palstalta jotain mikä näyttäisi selittävän asiaa osittain, mutta silti jäi ajatuskuplaani vielä muutama kysymysmerkki.  ??? Viitsisikö joku, joka osaa ja tietää, taas kerran selittää että missä tässä nyt taas kerran oikein mennään?

Käytössä Ubuntu 10.04.3 ja Firefox 10.0.

18
Ubuntu tietokoneissa / Raudan vaihto -> Windows "katosi"
« : 29.01.12 - klo:14.56 »
Minulla on Ubuntu 10.04 ja Windows XP multibuuttaavassa systeemissä siten, että ensimmäisen fyysisen kovalevyn ainoalla osiolla on Windows, toisella fyysisellä levyllä on Ubuntu omine swap-osioineen. Käynnistystä hallinnoi Ubuntun asentama Grub.

Toisessa koneessa on ainokaisen kovalevyn ainoassa osiossa Windows XP, mutta historiallisista syistä käynnistyslataimena siellä on Grub4DOS. Rauta on molemmissa koneissa jokseenkin samanlaista (P4), suurimpana erona näytönohjain ja muistin määrä.

Halusin vaihtaa levyt päikseen koneiden kesken. Ja vaihdoinkin. Luulin, että näin saan systeemit vaihtumaan koneesta toiseen.

Nyt Ubuntu toimii normaalisti, mutta kummankaan koneen ei Windows käynnisty. Ubuntu-koneessa tulee vain vilkkuva tekstikursori, jos alkulatausvalikosta valitsee Windows XP:n. Toisessa koneessa (siinä jossa on pelkkä Windows ja Grub4DOS) ei tule edes grub-valikkoa, menee BIOS:in ilmoitusten jälkeen suoraan vilkkuvaan kursoriin.

Mitähän minä taas olen tehnyt väärin, kysyy nimimerkki "Miksei mikään voi koskaan mennä helposti?"  ???

19
Käytössäni on Ubuntu 10.04 Gnome-työpöydällä.

Haluaisin koneen muistuttavan minua tietyistä tehtävistä, joko kertaluontoisista tai säännöllisesti toistuvista (esim. varmuuskopiointi kerran viikossa), ottaen huomioon seuraavat reunaehdot:
  • en halua manuaalisesti avata mitään ohjelmaa tätä varten joka kerta konetta käynnistäessäni (en halua, että muistettavat asiat unohtuvat siksi että unohdin avata muistutusohjelman...  ::));
  • en halua moista ohjelmaa myöskään taskbaria täyttämään (sen pitäisi siis mieluiten mennä paneelin ilmoitusalueelle tai mikä sen nimi nyt sitten onkaan);
  • en halua jumpata komentorivin kanssa (toki asennuksen/perusasetukset voin sitäkin kautta tehdä, mutta varsinaisen käyttämisen pitää tapahtua työpöydällä).

Miten toimin?

20
Ubuntu tietokoneissa / Tyhmiä kysymyksiä
« : 21.01.12 - klo:13.50 »
Ajattelin tällaisen ketjun aloittaa kun kysymyksiä piisaa eikä kaikista pikku nippeliasioista kehtaa uuttakaan aihetta tehdä...  ;D

Mitä muuta busybox tarkoittaa kuin tätä työkaluohjelmaa? Tuossa ketjussa puhutaan ilmeisesti jostain muusta?

Sivuja: [1] 2