Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ubutumpula

Sivuja: [1] 2
1
Tuohon puolison vanhaan läppäriin halusin asentaa UEFI -moodissa Ubuntun vanhan Winkun rinnalle. Asennus meni hyvin ja käynnistyksessä Grub -valikko tuli esiin, mutta Ubuntun käynnistyksen jälkeen tulee ilmoitus:

error: shim_loc protocol not found.
error: you need to load the kernel first.

Press any key to continue...

any key palauttaa grubin valikkoon tai ajan kanssa palaa itsekseenkin grubiin.
Missä vika?

2
Taitaa olla niin, että Ubuntu 20.04 ei ole yhteensopiva Wi-Fi standardin 802.11 kanssa, kun ei loydä uudesta läppäristä ko Wi-Fi modulia. Kokeilin Lubuntun 22.04:llä niin se kyllä löysi WI-Fi verkon.

3
Edellisessä päivitykseen 20.04 - 22.04 liittyvissä asioissa kaikki näytti tulevan kuntoon ja jokin uusi päivityskin tuli asennettua. Kuitenkin huomasin, että edelleen ilmoittelee käyttöjärjestemäohjema -virheestä. No senkin kanssa voisi elää, mutta VirtualBox lakkasi toimimasta jo ennen tuota viimeisintä päivitystä eli silloin kun kerneli vaihtui uudempaan. VirtualBox kyllä käynnistyy, mutta sinne asennetut käyttöjärjestelmät eivät käynnisty. Lopulta päädyin käynnistämään ulkoiselta kovalevyltä (siltä, mistä pöytäkoneessa nyt oleva sisäinen kovalevy oli kloonattu) siinä oli siis vielä Ubuntu 20.04 ja se käynnistyi hyvin, eikä ilmoitellut mistään ongelmasta. VirtualBox:issa olevat käyttöjärjestelmät käynnistyivät myös asiallisesti. Mielenkiintoista oli se, että tämä ulkoiselta kovalevyltä käynnistetty Ubuntu käytti sujuvasti pöytäkoneen kovalevyllä olevaa HOME -osiota, eikä sitä HOME -osiota, joka on sillä ulkoisella kovalevyllä.
Nyt sitten kysymys: että voiko vain sen osion ulkoiselta kovalevyltä, jolta kone on käynnistetty, kloonata sisäiselle kovalevylle, niin että se toimii kuten nyt ulkoiselta kovalevyltä käynnistettynä? Siis jos tämä onnistuisi niin säästyisi melkoisesti vaivaa ja aikaa koko levyn kloonamisesta (siis täytyisi ensin kopioida  sisäisen kovalevyn HOME -osio ulkoiselle kovalevylle ja sitten kloonata koko levy sisäiselle kovalevylle ja asentaa ne kaikki nyt sisäisellä kovalevyllä olevat muut distrot, joita ei ulkoisella nyt ole, uudestaan).

4
Yrittäessäni päivittää Ubuntu 20.04 LTS -> 22.04 LTS, niin päivitys ei onnistu ja tulee ilmoitus:

Päivitettäessä tapahtui virhe. Tämä on yleensä jonkinlainen verkko-ongelma. Tarkista verkkoyhteytesi toiminta ja yritä uudelleen.

W:Updating from such a repository can´t be done securely, and is therefore disabled by default., W: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details., W:GPG error: https://updates.signal.org/desktop/apt xenial InRelease: seuraavia allekirjoituksia ei voinut varmentaa koska julkista avainta ei ole saatavilla: NO_PUBKEY D980A17457F06:The repository
´https://updates.signal.org/desktop/apt xenial InRelease´ is not signed.

Voiko asialle tehdä mitään?

Pöytäkoneessani, josta on kysymys, on asennettuna puhdas asennus 22.04 LTS, mutta kaikki omat tiedostot ja asennetut lisäohjelmat ovat 20.04 LTS:ssä ja siksi yritin päivittää tuon viimemainitun uudempaan versioon. Olisi aika työlästä asentaa kaikki lisäohjelmat uudelleen. Asetukset kaiketi säilyisivät lisäohjelmien osalta eriilisessä HOME -osiossa, jos sen voisi liittää tuohon jo asennettuun puhtaaseen 22.04 LTS:ään.

5
Uudessa läppärissäni (ASUS-Vivobook F515EA) on Windows 11 ja UEFI systeemi. Asensin siihen Ubuntu 20.04:n ja kaikki toimi hyvin, mutta grub -valikkoa en saanut esiin. Käytin boot-repair -ohjelmaa ja sen korjausehdotusten toteuttamisen jälkeen ubuntu käynnistyy terminaalin prompttiin: grub> ja siitä en ole päässyt eteenpäin. Täytyyko asentaa ubuntu uudestaan ja miten sitten saisi grub -valikon esiin? Windowssia en halua poistaa. Laitteessa on siis kaksi SSD levyä, joista alkuperäinen (500 GB) sisältää nuo UEFI -hommat ja Windowssin. Jälkeen päin on lisätty toinen SSD (1 TB), jolle ubuntu on asennettu. Asennuksessa ei ilmennyt mitään kummallista.

6
Ubuntu tietokoneissa / Grub:in fonttikoko [Ratkaistu)
« : 02.10.23 - klo:12.18 »
Voiko grub:in fontin kokoon vaikuttaa ja jos voi niin miten?

7
Minulla on Ubuntu 20.04 LTS käytössä useammassa koneessa. Ihmettelen vain, kun kansioiden ja tiedostojen ominaisuuksissa ei ole jako -mahdollisuutta ollenkaan, joten en saa kätevästi jaettua tiedostoja eri koneiden välillä. Parilla muulla linux-distrolla tuo jakaminen on mahdollista, mutta niitä ei ole joka koneessa. Mitä täytyisi tehdä, jotta jako olisi mahdollista?

8
Ubuntu tietokoneissa / [Ratkaistu] Kirjautumisongelma
« : 30.03.21 - klo:23.02 »
Minulla on Ubuntu 18.04 ja siihen kaksi käyttäjää. Yritin vaihtaa kirjautumissalasanan hiukan paremmaksi kummallekin käyttäjälle. Hyvin onnistui, mutta eipä enää kirjautuminen onnistukaan. Kirjautuessa salasanan annon jälkeen hetken mietittyään ilmoittaa: "Could not update IECauhthority file /home/nimi/.ICEauthority" ja sen ruudun OK:ta painettaessa palaa takaisin kirjautumisnäyttöön. Toisella käyttäjällä palaa ilman tuota ilmoitusta aina takaisin kirjautumisnäyttöön. Miten tuon saisi korjattua?

9
Jonkun päivityksen jälkeen ei Areenan viedeot käynnisty Firefoxissa, Chromiumissa kyllä käynnistyvät.
Varmaan joku koodekki puuttuu, vaan en keksi, että mikä?

10
Mistähän johtuu, että 18.04 LTS versioiden käynnistyminen on huomattavasti hitaampi kuin 16.04 LTS version?
Ero on aika suuri: 18.04 LTS käynnistyy n. 2 min 30 sek ja 16.04 LTS käynnistyy alle 1 min.

Olen kokeillut Ubuntu 18.04 LTS, Xubuntu 18.04 LTS ja Manjaro 18.04 LTS jotka käynnistyvät suunnilleen samassa ajassa eli n. 2 min 30 sek.

Manjaron käynnistyksessä näkyy yhdessä vaiheessa 1 min 30 sek viiveaika jonka täytyttyä käynnistys jatkuu. Mitähän se tuona viiveaikana tekee? Ja jos vain kuluttaa aikaa, niin mistähän tuota voisi säätää?
Samannäköinen rivi vilahtaa 16.04 LTS:n käynnistyksessä, mutta vain vilahtaa eli viiveaika on vain sekunnin luokkaa.

11
Mistähän johtuu, että Ubuntu 16.04 LTS:n käynnistymisessä grub -valikko tulee esiin vasta minuuttien päästä, kun se ennen tuli alle 30 sekunnissa? Grub tiedostossa on tuon näköisiä rivikokonaisuuksia muutama sata:

menuentry 'Ubuntu 14.04.5 LTS, memtest86+ (kohteella /dev/sda1) (kohteella /dev/sda12) (kohteella /dev/sda1) (kohteella /dev/sda10) (kohteella /dev/sda1) (kohteella /dev/sda10) (kohteella /dev/sda12) (kohteella /dev/sda10) (kohteella /dev/sda12) (kohteella /dev/sda10) (kohteella /dev/sda12) (kohteella /dev/sda10) (kohteella /dev/sda1)' --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-/boot/memtest86+.bin--76c6c4a7-454f-403c-ac3c-c8fca851cfed' {
      insmod part_msdos
      insmod ext2
      set root='hd0,msdos1'
      if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
        search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1  76c6c4a7-454f-403c-ac3c-c8fca851cfed
      else
        search --no-floppy --fs-uuid --set=root 76c6c4a7-454f-403c-ac3c-c8fca851cfed
      fi
      linux /boot/memtest86+.bin
   }

Siinä viitataan 14.04.5 LTS:ään. Moista versiota Ubuntusta ei tällä koneella ole koskaan ollut. Kuuluvatko nuo asiaan?

12
Halusin kokeilla Manjaroa. Latasin Unetpootilla manjaro-xfce-17.1.12-stable-x86_64.iso tiedoston tikulle. Käynnistin koneen tikulta. Lataus alkoi ja muutaman mounttauksen jälkeen tuli ilmoitus:

:: Mounting '/dev/disk/by-label/' to '/run/miso/bootmnt'
Waiting 30 seconds for device /dev/disk/by-label/ ...
[    9.263637] sd 7:0:0:0: [sdh] No Caching mode page found
[    9.263674] sd 7:0:0:0: [sdh Assuming drive cache: write through

Mistähän tässä on kysymys eli miten pääsee eteenpäin asennuksessa?
Jos tuohon jotain laittaa tai ei laita, niin tulee sen 30 sekunnin päästä ERROR -herja.

13
Yllättäen Ubuntu 16.04 LTS ei käynnistynytkään, vaikka se on pari vuotta hyvin käynnistynyt.

Päätteelle annettu "journalctl -xb" antaa pitkän litanian joukossa mm seuraavan virheilmoituksen:

Failed to insert ´f71882fg´: No such device

ja sitten parin rivin päässä:

Failed to start Load Kernel Modules

Näiden jälkeen on tuossa pitkässä litaniassa (yli 2800 riviä) muitakin virheilmoituksia, mutta johtunevat tuosta ensimmäisestä.

Miten tuon saisi korjattua?


14
Ubuntu tietokoneissa / Firefox ja Thunderbird nykii
« : 21.09.18 - klo:11.55 »
Viimeisimmän Firefox päivityksen jälkeen kaikki Firefox:in ja Thunderbid:in toiminnot nykii pahasti. Areenasta ei voi katsoa ohjelmia lainkaan. Muilla selaimilla ongelmaa ei esiinny. Muita sähköposti -ohjelmia en ole kokeillut. Onko nyt vain käytettävä muita selain- ja sähköpostiohjelmia vai voiko ongelman korjata?

15
Ubuntu tietokoneissa / MS-fonttiongelma
« : 30.10.17 - klo:22.22 »
Saadakseni LibreOffice Writer:iin MS Windows:issa käytössä olleet fontit, asensin Synaptic:illa  ttf-mscorefonts-installer -paketin. Asennus ilmoitti asennuksen onnistuneen, mutta fontteja ei vaan ilmaantunut Writer:iin, ei edes Ubuntun uudelleen käynnistuksenkään jälkeen. Esim. 12.04 LTS Ubuntussa tuo temppu onnistui.
Millä tavoin nuo fontit saisi käyttöön?

Ubuntu -versio on 16.04 LTS

16
Joskus näytönohjaimen ajurin ongelmissa asensin xubuntun (siis normi ubuntuun lisäyksenä, vai miten se pitäisi ilmaista). Nyt kuitenkin tuota ubuntua käynnistettäessä normi muodossa on alkanut näyttää näytöllä tekstiä xubuntu kuvakkeineen ja sen alla pyörii ympyrän kehän sektori 1 min 20 sek. Se on aika pitkä aika, kun sinä aikana ei ainakaan lueta kovalevyä eli latauksesta ei liene kysymys. Aiemmin tällaista viivettä ei ollut, vaikka mitään muutosta käyttikseen ei ole tehty. On vain levy siirretty uuteen (käytettyyn) koneeseen.
Mahtaisko tuolle mitään ja voisiko xubuntun poistaa tarpeettomana jotenkin?

17
Kun sain siis uuden HOME -osion toimimaan eli nyt on kovalevyllä 16.04 LTS varustettuna erillisella HOME -osiolla. Toimii hyvin kun vain käynnistää toisella levyllä olevan grub:in kautta. Haluaisin tuolle toisellekin levylle oman grubin, jotta voin siirtää levyn omaan koneeseensa. Nyt se on yksin tässä koneessa ja live -ubuntu käynnissä tikulta. Koitin installoida grubin, mutta tulos oli tämä:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
grub-install: virhe: sääntöjen mukaisen ”/cow”-polun saaminen epäonnistui.

Missä siis vika eli mitä teen väärin?

18
Koneessani on kaksi levyä. Aikoinaan tilanpuutteen vuoksi asensin HOME -osion eri levylle kuin käyttiksen (16.04 LTS). Nyt tilanne on muuttunut ja haluaisin uuden HOME -osion samalle levylle kuin käyttiskin, jotta voin siirtää sen levyn toiseen koneeseen. Miten tulisi menetellä?

19
Minulla on vanhempi pöytäkoneen, siis Acer Aspire E380-GE7Z, jossa ei ole HDMI -liitäntää. Kun koneen oma näytönohjain ei suostunut kunnolla toimimaan 16.04 LTS:n kanssa, niin hankin näytönnohjainkortin, jonka kylkiäisenä sain HDMI -liitännänkin. Audiopuoli on liitettynä stereoihin, joista ääni on kuulunut normaalisti videota näytöllä katsottaessa. Nyt kun on tuo HDMI -liitäntä, niin liitin siihen television, jolloin sain esim. YLE Areenan näkymään mukavamman kokoisena television näytöllä. Ääni tuli stereoiden kautta. Halusin kuitenkin kokeilla, että miltä ääni kuulostaisi televisiossa ja valitsin äänivalinnoista HDMI -ulostulon. Homma toimi hienosti, mutta nyt en enää saanutkaan valittua ääntä takaisin stereoihin, kun äänivalinnoissa ei enää olekaan analogista äänivalintavaihtoehtoa.
Stereoissa on kuitenkin parempi ääni ja aina ei kuvaa tarvitakaan (esim. youtube). Miten saan tuon äänen analogisen valinnan takaisin?

20
Kun nyt vihdoin olen saanut 16.04 LTS:än toimimaan (vaati siis uuden näytönohjaimen), niin yrittäessäni FireFox:illa avata jotain videota Yle Areenasta, niin vaatii uudempaa versiota mediasoittimesta ja kehottaa: "Lataa uusi Flash player Adoben sivuilta". Ei kai sitä Ubuntussa noin vain tehdä? Ja jos tehdään, niin en ainakaan osaa. Siis mitä ja miten pitäisi tehdä, että saisi tuota Areenaakin katsottua?
Aiemmassa Ubuntu -versiossa 12.04 LTS homma toimi ja toimii ilman mitään "uudemman version lataamista".

Sivuja: [1] 2