Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Traien

Sivuja: [1]
1
Pitkään toimikin LTSP-palvelin ilman ongelmia, käytössäni oli versio 11.10, jossa sain säädettyä kaikki asetukset kohdilleen ja toimiviksi. Vihdoin päätin kuitenkin päivittää LTS-versioksi, että voisi mennä useamman vuoden ilman suurempia päivityksiä. Päivitys onnistui ilman virheilmoituksia, mutta tietenkin LTSP-puoli meni sen yhteydessä rikki: clientit eivät pääse kirjautumisruutuun asti, vaan niissä aukeaa näkyville vain busybox.

Menettelin lyhyesti sanottuna näin:
1) Päivitin serverillä olevan jakelun aivan normaalisti.
2) Tämän jälkeen kopioin /etc/apt/sources.listin /opt/ltsp/i386/etc -hakemistoon ja chrootissa tein apt-get update && apt-get upgrade
3) Lopuksi ltsp-update-kernels&& ltsp-update-image --arch i386 && ltsp-update-ssh-keys

Mitähän tuli tehtyä väärin tai jäi tekemättä, kun päätteet tosiaan eivät toimi? Avusta olisin jälleen kiitollinen, ettei tarvitsisi alkaa koko järjestelmää asentaa uudelleen.

2
Gnomen 2-versioon ja 10.04 version tarjoamiin kustomointivaihtoehtoihin tottuneena nousee sananmukaisesti hiukset pystyyn tämän 11.10 -version kanssa. Onkohan jakelu tosiaan onnistuttu pilaamaan näin perusteellisesti, vai löytyisiköhän ongelmiini ratkaisuja?

Klassisen Gnomen pystyy asentamaan kyllä 11.10:een ja Unityn poistamaan, MUTTA 11.10 mukana tulevassa Gnome2:ssa on mukana vain muutama huono teema. Oman teeman asentaminen ei onnistu:  System Settings -> Appearance antaa valita vain muutaman mukana tulleen teeman, joita ei edes pääse mitenkään muuttamaan. Käyttäjän kotihakemistosta ei löytynyt .themes -kansiota lainkaan, kun sen loi ja sen alle kopioi custom teemoja, ei vaikutusta, eivät ilmesty listaan. Ja 10.04:ssä löytyneet valinnat teemojen asentamiseen ja muokkaamiseen puuttuvat täysin. Sain gnome-tweak-toolilla onnistui vaihtamaan window decorationin .themes-kansion alle kopioimani teeman tyyliseksi, mutta mitään muuta teemaan liittyvää ei pystynyt vaihtamaan.

gconf-editorista taas puuttuu mahdollisuudet vaihtaa gnome main menun painikkeen kuva sekä nautiluksen kohdalta mahdollisuus saada Computer, Trash can ja Home -kuvakkeet työpöydälle.

Onko siis mitään tehtävissä, vai pitääkö pysytellä vanhassa LTS-versiossa niin kauan, kuin se on tarjolla? Ongelma siis oikeastaan on, että 11.10 on nyt käytössä LTSP-ympäristössä, itsehän olen KDE- ja Kubuntu-käyttäjä, eli eivät omaa käyttöäni ongelmat koske, mutta LTSP:n käyttäjiäni kyllä. Kirjoitin viestin tälle yleiselle alueelle, koska koskee ongelma yhtä lailla Desktop-käyttöäkin, eikä ole LTSP-spesifinen juttu.

3
Jo pidempään palvelleesta Ubuntu 10.04 palvelmiesta sanoi kiintolevy työsopimuksensa irti ja varapalvelimen käyttöön ottaessani päätin testiksi asentaa käyttöjärjestelmäksi uusimman 11.10 version. Muuten onnistui hienosti, mutta Unityn totesin aivan karmeaksi, eivät osaa käyttäjätkään sitä käyttää, joten poistin koko virityksen ja asensin perinteisen gnomen. Muuten kaikki toimisi hienosti, mutta  vastaan tuli erittäin kiusallinen ongelma, mistä ovat kärsineet muutkin.

Sisään kirjauduttaessa on aina erikseen Asetuksista valittava istunnoksi gnome. Muuten sisäänkirjautuminen ei onnistu, vaan tulee herja ""Failed to load session "ubuntu"". Olen lukenut ongelmaan ratkaisuehdotuksia ja luonut /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/lts.conf:in ja kirjoittanut siihen seuraavat rivit ja kokeillut niistä eri varianttejakin:
LDM_XSESSION="gnome-session --session=classic-gnome"
LDM_SESSION="gnome-session --session=gnome-fallback"
Mikään ei kuitenkaan auta, ja kyllä, olen lts.conf:in muokkaamisen jälkeen myös ajanut ltsp-update-imagen.

Tietäisiköhän kukaan tähän mitään järkevää ratkaisua? Lukemani perusteella kyse on bugista, mutta noilla säädöillä ovat monet saaneet kuitenkin toimimaan. Itse en saa. Ja käyttäjäthän valittavat, jos joutuvat joka kirjauksessa valitsemaan gnomen erikseen - ja vieläkin enemmän, jos joutuvat opettelemaan Unityn. Ja toimivatkohan muistitikutkaan Unityn kanssa oikein, ainakin 10.04:sessa toimivat vain Gnomessa, KDE:ssä ja Xfce:ssä eivät.

4
Hei,
onko muille tullut vastaan ongelmaa, miten clientin saisi järkevästi sammutettua, kun autologin-ominaisuus on käytössä? Oikeastaan paras vaihtoehto olisi sammuttaa clientit virtakytkimestä, mutta tämäkään ei tee mitään (ellei tee väkisin sammutusta, eli pidä useampaa sekuntia pohjassa), enkä nopealla etsimisellä löytänyt ainakaan ratkaisua, miten napin saisi mapattua niin, että se käynnistäisi shutdown-toimenpiteet.

Luin muilta foorumeilta, että sammutus on todella ongelma autologinia käytettäessä, sillä sammutus Gnomessa ei toimi oikein, vaan se onnistuu ainoastaan sisäänkirjautumisruudussa, jota ei lainkaan saa esiin autologinia käytettäessä. Sammutus gnomen valikosta johtaa ainoastaan uloskirjautumiseen. Tämä on kyllä raportoitu bugi, mutta virallista korjausta ei taida vielä olla. Toisaalta olisi parempi, että koneet sammuisivat virtakytkintä painamalla, kuten Windows-työasematkin. Tuo useamman sekunnin pohjassa pito on huono ratkaisu, kun silloin kone sammuu väärin, ja jos käyttäjät kopioivat toimintatavan Windows-puolelle, niin sitten ovatkin koneet sillä puolella varmasti ennen pitkään sekaisin tiedostojärjestelmävirheistä johtuen.

5
Olisikohan kellään ratkaisua seuraaviin ongelmiin?

ltsp-localapps-käyttöön asennetun Firefoxin kielenä on englanti, eikä chrootatussa ympäristössä nopeasti etsittynä löytynyt suomenkielistä kielipakettia. Mikähän paketti pitäisi firefoxin lisäksi asentaa, jotta toimisi suomeksi...

Sitten OpenOffice ei suostu asentumaan, dpkg-herjaa tulee koskien java-paketteja, kun tätä yrittää asennella. Sen verran raskaasta ohjelmistosta kyse, että en mielellään serverin resursseja sillä kuormittaisi.

6
Heipä taas,
LTSP-projektini on edennyt siihen pisteeseen, että koneet ovat jo luokissa ja käytössä. Muistitikkujen unmount-ongelmaan vielä kaipaisin tietoja, mutta ehkä on taas käännyttävä irkin puoleen sen asian suhteen. Nyt on vain ongelmana, että oppilaat onnistuvat kuormittamaan palvelinta hieman liikaa. Palvelimen prosessorikuormituksen nousemiseksi lähes 100% riittää, kun viitisen clientia ajaa raskaita flash-sovelluksia, mikä tietysti näkyy liallisena käytön tökkimisenä. Clientit ovat 2,8GHz Celeron D-koneita, joten edullista olisi, että voisi hyödyntää mahdollisimman pitkälle myös niiden prosessoritehoa. Muistaakseni myös clientien kiintolevyille voisi tehdä swap-osiot, mikä myös tekisi käytöstä hieman jouhevampaa kuin palvelimen swapin käyttäminen verkon yli. Mitenhän nämä asetukset saisi helpoiten käyttöön? Kovin hyvää ajantasaista dokumentointia en taaskaan ole löytänyt.

7
Hei,
Windows-puolella koulussamme on ollut yksi yhteiskäyttäjätunnusoppilailla. LTSP-ratkaisussa ei oikein toimi, että yhdelllä tunnuksella on kirjauduttu useaan koneeseen yhtaikaa, esim. Firefoxin kanssa tulee ongelmia. Onkohan olemassa ratkaisua, että oppilaat voisivat käyttää yhtä ainoaa tunnusta, vai onko järkevämpää tehdä päätekohtaiset yhteiskäyttäjätunnukset? Nopealla googlaamisella näyttäisi siltä, että ainakin kirjastoissa on harjoitettu päätekohtaisia käyttäjätunnuksia. Jos tähän päätekohtaiseen ratkaisuun päädyn, niin miten on estettävissiä, ettei esim. tunnuksella ltspuser1 voi kirjautua kuin vain ja ainoastaan yhdelle tietylle päätteelle, olkoon sen nyt nimeltään vaikka ltsp1?

8
Olen ilokseni päässyt pitkän odottamisen jälkeen toteuttamaan työpaikallani (peruskoulu) LTSP-projektia. Päätimme ottaa alustaksi Ubuntu 10.04 betan (nyt jo beta2:ksi päivitetty). Parin illan istumisen jälkeen kaikki toimiikin muuten, mutta päätteisiin liitettävät muistitikut eivät toimi. Mitään hyvää yhtenäistä vianselvitysdokumentointia en ole löytänyt ja mietin, olisiko viassa kyseessä beta-version bugi, vai onko nyt joku asetus päässyt väärin. Osaisikohan täällä joku enemmän LTSP-ratkaisujen kanssa työskennellyt antaa hyviä vinkkejä? On nyt vaihtoehtoina lyödä päätä seinään tämän ongelman ja version kanssa, tai sitten odottaa viikko-pari lopullisen 10.04:n ilmestymistä ja toivoa, että uusi versio poistaa ongelman.

Tämänhetkinen tilanne, mitä olen tarkistanut:
- LOCALDEV=True lts.conf:issa, kuin myös LOCAL_STORAGE
- ltspfs on asennettu
- chrootin avulla otin käyttöön root-käyttäjän client-ympäristössä ja tutkin, että pääte tunnistaa muistitikun kytkemisen (tikku myös ilmestyy /var/run/drives/ alle)
- eräs ohje sanoi, että fuse-moduulin pitää olla palvelimella ladattu, "lsmod | grep fuse" mukaan se ei olisi, eikä "modprobe fuse" muuta asiaa
- /dev/fuse kylläkin on olemassa
- käyttäjät kuuluvat fuse-ryhmään
- kun muistitikun kytkee palvelimen usb-porttiin, mounttaantuu se normaalisti, mutta jos päätteille on kirjauduttu samaan aikaan (minä käyttäjänä tahansa), tulee päätteelle herja, ettei ole oikeuksia liittää muistitikkua

Johtuisiko ongelma fuse-moduulista, vai olisikonan konfiguraatiopuolella jotain, mitä olisi vielä hyvä tarkistaa? Mitä olen lukenut, niin muistitikkujen pitäisi nykyään jo toimia "heittämällä" ilman sen suurempi säätöjä. Käytössä on 64-bittinen Ubuntu (palvelin on Xeon, päätteet CeleronD) ja päätteillekin siis jaetaan 64-bittistä järjestelmää.

Sivuja: [1]