Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Teho

Sivuja: [1]
1
Yleistä keskustelua / KDE ei ole raskas.
« : 19.02.12 - klo:13.22 »
Täälläkin on useasti kuullut mainittavan, että KDE on raskain kaikista työpöytäympäristöistä.

Osoittaakseni väitteen epätodeksi tein kevyen KDE asennuksen, jonka muistinkulutus käynnistyksen jälkeen on alle 80Mt.
Asetuksessa käytetään Plasma Desktopia, KWinia ja Oxygen-teemaa. Koska muistinkulutuksesta n. 40Mt kuluu järjestelmään, joka on työpöytäympäristö riippumatonta on ero esimerkiksi LXDE:n välillä marginaalinen. Kuvassa on asetelma, jossa Dolphin on auki ja muistinkulutus on 91Mt.

KDE:n hienous on se, että ohjelmat jakavat muistinkulutuksesta suurimmanosan keskenään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki tavallisesti käytetyt ohjelmat voi avata rinnan muistinkulutuksen kasvamatta merkittävästi. Kokeilussani avasin Dolphin (tiedostojenhallinta), Rekonq (Selain), Gwenview (kuvienkatselin) ja Järjestelmän valvonta ohjelman ilman, että muistinkulutus ylitti 140Mt.

2
Yleistä keskustelua / Gnomen tulevaisuus
« : 10.11.11 - klo:21.45 »
Gnomen sivuilla julkaistiin tänään iso lista malleja siitä miltä Gnome ohjelmat voisivat mahdollisesti tulevaisuudessa näyttää.
Suosittelen vilkaisemaan:
https://live.gnome.org/Design/Apps/ (lähde)
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/new-gnome-app-designs-hint-at-a-bright-future/
http://www.webupd8.org/2011/11/new-updated-gnome-application-designs.html

Omasta mielestäni nuo vaikuttavat todella mielenkiintoisilta. Gnome Shell on suunniteltu tablet/desktop-hybridiksi ja nyt vastaava ajatusta sovelletaan myös perusohjelmiin. Tämä mahdollistaa käytännössä kaiken koodin jakamisen usealla alustalla, joka tekee siitä helpommin ylläpidettävän. Ohjelmat näyttävät myös erittäin helppokäyttöisiltä ja ammattimaisilta. Mallia on haettu olemassa olevista aluistoista kuten Windows Metro, webOS ja iOS, eikä sitä ole mitenkään peitelty.

Gnome Shellin kehitys on myös todella lupaavaa:
http://www.webupd8.org/2011/10/gnome-shell-focus-effects-extension.html
http://lists.fedoraproject.org/pipermail/devel/2011-November/158976.html

Siihen voidaan siis asentaa vastaavia efektejä, kuin mitä Compizissa on aiemmin nähty, samalla tapaa kuin muita lisäosia nykyään. Tämä tekee Gnome Shellin muokkaamisesta todella helppoa. Nykyään Gnome Shelliä voi myös ajaa ilman tukea näytönohjailmeta Gallium3D llvmpipe ajurilla. Tämä mahdollistaa nykyisestä fallback versiosta luopumisen lähitulevaisuudessa, joka taas vapauttaa resursseja ja tekee "Gnome elämyksestä" yhtenäisemmän.

Gnome projektin ulkopuolella tapahtuva kehitys on myös kiintoisaa. Gnomen teknologioita käytetään mm. Elementary ja Unity projekteissa. Elementary projekti kehittää hyvin paljon Mac OS X:ää muistuttavaa työpöytää ja ohjelmistoja, joissa korostuu desing, yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys. Projekti on jo niin laaja, että se voi lähitulevaisuudessa tarjota kaikki perusohjelmat mitä käyttäjä tarvitsee, jos Unity eikä Gnome Shell maistu niin tämä kannattaa vilkaista. Vaikka Unity on monelle tuottanut pettymyksen, sen takana on kuitenkin jo melko suuri yritys eikä Canonicalilla ole aikeita luopua työpöydästä. Unityllä on mahdollisuus Ubuntun rinnalla nousta todella suureen suosioon, eikä sen kehityspanos ainakaan pienene. Kun kaiken tämän ottaa huomioon on Gnome tulevaisuus helppo nähdä kirkkaana.

Olisin kiinostonut kuulemaan muiden mielipiteitä asiasta ja olisi myös mielekästä, jos Gnomeen kohdistuva kritiikki olisi paremmin kanavoitunutta tällä foorumilla, ettei se valuisi joka ketjuun.

3
Tarkoitus olisi lähikuukausina rakentaa pieni kotipalvelin, jonka tehtäväinä olisi lähinnä kaiken musiikin ja elokuvien keskittäminen sekä torrenttien lataaminen. Täältäkin löytyy lukuisia ketjuja softapuolesta, mutta raudasta ei oikein mitään. Eli millainen häkelmä kannattaisi rakentaa tälläisessa tapauksessa?

Kovot löytyy, mutta muut osat puuttuu. Tarkoitus olisi hoittaa kaikki etänä ja langattomasti, eli ei ole tarvetta näytönohjaimelle eikä äänikortille ja koteloon tulisi mahtua vähiintään 2-3 kovalevyä. Mielellään mahdollisimman äänetön (täysin passiivi jäähdytteinen?) ja halpa kokonaisuus.

Kiitos jo näin etukäteen.

4
Viimeisen päivityksen myötä http://kde-look.org/content/show.php/oxygen-transparent?content=127752 sai tuen blur-efektille, joka tekee kyseisestä  paketista käyttökelpoisen. Blur-efekti tietysti vaatii KDE SC 4.5:n ja kyseinen projekti on vielä kovan kehityksen alla, tosin näin äkkiseltään en ole löytänyt mitään ongelmia. Eli tosiaan lisää silmän herkkua KDEen sitä haluaville - läpinäkyvä oxygen-teema (läpinäkyvyyttä ja blur-efektin voimakkuutta voi säätää).



Itse ainakin tykkään :p

5
Täältä ei tämän tyyppistä aihetta näyttänyt löytyvän niin päätin tehdä, jos vaikka löytyisi jotain uusia ja mielenkiintoisia sivustoja.

Itse seuraan tällä hetkellä:

Blogeja:
Ubuntu Geek
OMG! Ubuntu
Avautuma

Uutissivustoja:
Digitoday
Piraattiliitto
Afterdawn

Näin alkuun..  :p

Sivuja: [1]