Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - dhc7

Sivuja: [1]
1
Asentaminen ja käyttöönotto / Osioiden nimiongelma
« : 22.04.08 - klo:17.47 »
Asentelin vasta 7.10:n, aiemmin minulla oli 5.10 ja tässä välissä käyttelin pääasiassa XP:tä (älkää kysykö miksi  :D ).

Olen joskus takavuosina (jo ennen XP-aikoja) nimennyt levyosiot Winkussa. Ubuntu 5.10 -aikaan osioiden mounttaus onnistui muistaakseni heittämällä. Mounttaus sinänsä onnistuu kyllä nytkin, mutta osioiden nimet eivät muutu, vaan ovat sitkeästi Windowsissa nimettynä. Poikkeuksena kaksi osiota, jotka jostain syystä näkyvät eri nimillä. Näistäkin toinen näkyy osion tunnuksena (hdc1) ja toinen haluamallani mountpoint-nimellä (Win).

Tein haluamani hakemiston, esim. /media/Kuvat ja sitten mounttasin sen /dev/hdc6 osioon. Nyt työpöydällä ja Places-valikossa tuo osio näkyy nimellä xx (en muista mikä tuo oikeasti oli), eikä "Kuvat" tai edes "hdc6" -nimellä.

Fstabissa on saman nimiset mountpointit, ja on kokeiltu manuaalisella mountilla sekä mount -a -tyylillä. Ei toimi.

Haulla löytyi vastaavaa juttua, mutta ratkaisua ei ole näkynyt. Winblozeakin yhdessä ehdotettiin, mutta olisi kiva löytää tähän joku suorempikin ratkaisu.

Ja tosiaan 5.10:llä tuo meni ihan sukkana, /media/Juttu mountattuna johonkin osioon näkyi kyllä sitten kaikkialla Juttu-nimisenä. Levyjen "Windows-nimiä" ei ole sittemmin muutettu.

2
Asentaminen ja käyttöönotto / XP Ubuntun rinnalle
« : 30.05.07 - klo:22.03 »
Pahoittelen jos kysymykseni on liian faq-kamaa. Ubuntun ja XP:n asennuksesta samalle koneelle on toki juttua vaikka kuinka, mutta en kuitenkaan ole löytänyt vastausta tähän omaan tilanteeseeni.

Koneella on jo W2000 Ubuntun kanssa, mutta nyt olisi ajatuksena siis sen W2K:n tilalle pistää XP (älkää kysykö miksi, en oikein itsekään tiedä  ;D ). Samaan syssyyn tulisi vielä Ubuntunkin päivittäminen, mutta se kai on sen verran selvä homma ettei siitä ylimääräisiä mutkia pitäisi tulla?

Se Winkun asennushan ainakin jyrää sen bootloaderin joka täytyy sitten hoidella taas kuntoon, mutta onko hommassa muuta erityistä? XP tietysti levyn ensimmäiselle osiolle (kuten 2000 on nyt) ja Ubuntu saa olla omalla osiollaan kuten tähänkin asti. Osiot siis on jo olemassa, ainoastaan arveluttaa vähän tuo XP:n asennus ja sen jälkeen sen loaderin korjaaminen.

3
Alkaa Ubuntun asennusosiolla olla ahdasta. En mitenkään viitsisi asentaa koko systeemiä uusiksi, joten vaihtoehtoina on joko siirtää jotain asennusosion hakemistoja toiselle osiolle ja linkittää ne oikeaan paikkaan tai sitten yrittää yhdistää kaksi osiota. Tuo osioiden yhdistäminen vähän arveluttaa, koska muita viestejä lukemalla sain sen käsityksen, että homman onnistuminen ei ole mikään varma juttu. Ilmeisesti esim. GParted kykenisi kuitenkin tuon tekemään, mutta onkohan tuon yrittäminen kuitenkaan ihan viisasta?

Olisiko antaa vinkkejä mitä hakemistoja kannattaisi siirtää (livelevyn avulla) toiselle osiolle, jotta tilaa tulisi lisää? Ja onko tuokaan menetelmä ihan turvallinen? Vai onko sillä oikeastaan mitään merkitystä mitä hakemistoja tai kuinka paljon niitä siirtää eri osiolle, jos linkitykset on kunnossa niin että Ubuntu löytää haluamansa hakemistot toiselta osiolta?

4
En löytänyt asiasta haulla mitään, ja tuolta kansainväliseltä puolelta hakeminen on yhtä tuskaa (olipa hakusanana mitä hyvänsä, niin haku palauttaa 7 miljoonaa threadia joita pitäisi vain alkaa kahlata - ei kiitos).

Asiaan. Kun jonkun sovelluksen pienentää, tulee sen nimen ympärille tuonne paneliin hakasulut []. Tarkoittaako se sitä, että ohjelma syö vähemmän resursseja? Sehän siis tapahtuu vain, jos ohjelma pienennetään, ei silloin kun toinen ohjelma on aktiivisena päällä. Siis tallennetaanko ohjelman dataa swapiin ja vapautetaan keskusmuistia vai mitä tuo merkitsee? Jostain minulle on tuollainen käsitys tullut mutta asiaan en ole löytänyt parempaa selvitystä. Kiitoksia jos joku osaa kertoa lisää.


5
Näytönohjain on GeForce2 MX (400). Asennuksen tein tämän ohjeen mukaan ja homma sujui ilman ongelmia. Asennuksen jälkeen ei glxgears suostu toimimaan, vaan tulee herjaa:

Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual

Tuon ensimmäisen rivin perusteella hakemalla (varsinkin tuolta kansainväliseltä forumilta) löytyy juttua aiheesta, mutta mitään ratkaisevaa vihjettä en ole bongannut. Tässä ketjussa puhutaan tuosta xorg.conf:sta, mutta tuon ketjun ohjeet eivät minulle ihan täysin avaudu, eikä tuossa xorg.conf:ssa noita nv-kohtia olekaan kuin seuraava:

Section "Device"
   Identifier   "NVIDIA Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]"
   Driver      "nv"
   BusID      "PCI:1:0:0"
EndSection

Pitäisikö tuo "nv" siis muuttaa jotenkin?

Ja pitäisikö tuon ajurin edes olla näyttikselleni sopiva? Wikin mukaan GF2:lle se ei kuulu, mutta ennen asennusta sain kyllä joistakin lähteistä sen käsityksen, että se sopii.

Mites voisin testata toimiiko tuo ajuri, kun ei fps:kään siis pääse glxgearsilla katsomaan?


Edit: Lisään vielä, että xorg.conf sisältää myös mm. load "glx" -kohdan:

Section "Module"
   Load   "GLcore"
   Load   "i2c"
   Load   "bitmap"
   Load   "ddc"
   Load   "dri"
   Load   "extmod"
   Load   "freetype"
   Load   "glx"
   Load   "int10"
   Load   "type1"
   Load   "vbe"
EndSection


6
SourceForgesta etsiskelin Gaimistä löydettyjä bugeja, ja hakemalla esim. sanalla blink löytyy juttua siitä, että Gaim ei kaikissa tilanteissa vilkuttele tuolla palkissa, jos uuden viestin tullessa ohjelma on taustalla.

Itselläni vilkuttelee kyllä liiankin hyvin, kun se ei lopeta sitä ellen itse kirjoita jotain. Siis vastausta ei tarvitse lähettää, riittää kun kirjoitan yhden merkin vastauskenttään ja vaikka pyyhin sen heti pois. Ongelma ei sinänsä ole suuri, mutta aika ärsyttävää on aina tuo tehdä, jotta vilkkuminen loppuisi. (Aina kun ei ole välttämättä tarvetta heti vastata mitään.) Lisäksi kaveri voi vastapäässä katsoa, että alan kirjoittaa (kun sehän näkyy siinä ylänurkassa) ja odottaa sitten viestiäni jota ei koskaan tulekaan. :)

Mites muilla? Tietäisi vähän että esiintyykö tuota laajemminkin vai onko kyseessä enemmänkin joku henk. koht. ongelma. :)

7
Ubuntu tietokoneissa / Sama selain eri käyttäjille
« : 05.03.06 - klo:16.41 »
Voiko selaimen (tässä tapauksessa Ooppera) pistää jälkeenpäin toimimaan muillekin käyttäjille? Uusi käyttäjä on luotu vasta selaimen asennuksen jälkeen, ja selain on aikaisemman käyttäjän kotihakemistossa. Onko nyt mahdollista antaa se myös toisen käyttäjän käyttöön vai pitääkö alkaa asennustöihin?

8
Onkos mahdollista jättää asentamatta päivityksiä joita ei katso tarpeelliseksi mutta saada ne silti pois tuolta update managerin (tai mikä se onkaan nimeltään) listalta? Siis kun tuonne task bariin tulee se punainen pallo, niin saako sen sieltä katoamaan muuten kuin asentamalla kaikki löydetyt päivitykset?

Eihän niiden asentamisesta sinänsä suurempaa haittaakaan olisi, mutta tuntuu hieman hassulta, että jatkuvasti pitäisi päivittää sellaisiakin juttuja joita ei tarvitse.

Toinen asia joka tässä yhteydessä tulee mieleen on se, että voiko noita "check box" -valintarukseja (esimerkiksi juuri noiden päivitysten valitsemisessa käytettävät) jotenkin muuttaa, on nimittäin aika epäselvät nämä nykyiset. Muistelen että ne olivatkin aikaisemmin sellaiset perinteiset "ruksi ruudussa" -tyyppiset, mutta nyt ne ovat tuollaisia harmaita neliöitä, ja valinnan osoittaa ainoastaan ruudun sävy (tummempi tai vaaleampi). Ei mitenkään erityisen käyttäjäystävällistä.

9
Ubuntu tietokoneissa / Merkistö ja nettilomakkeet
« : 25.01.06 - klo:14.53 »
Ei nyt varsinaisesti Ubuntu-aiheinen juttu, mutta laitoin kuitenkin mieluummin tänne kuin tuohon yleisosastolle.

Siis kuinkas käykään, jos täytän jonkun nettilomakkeen, ja sen vastaanottajalla on käytössään eri merkistö (tai koko järjestelmä) kuin minulla? Ovatko skandit pelkkää puuroa? Ei kai lomakkeiden tietoja käsittelevä softa osaa tuohon puuttua mitenkään?

10
Ubuntu tietokoneissa / Firefox toimii tahmeasti
« : 19.01.06 - klo:19.40 »
Käytössä Ubuntu 5.10 (sekä Gnome) ja Firefox 1.0.7 varustettuna muutamalla laajennuksella. Ongelmana on se, että selain toimii melko hitaasti ja jotenkin raskaan oloisesti. Esimerkkejä:

- Avattaessa sivua, joka sisältää muutaman mainosbannerin, tulee ensin näkyviin bannereiden reunukset ja sitten hetken kuluttua itse bannerit ja muu sivun sisältö. Esim. sivun http://www.luukku.com/luukku avautuminen voi kestää jopa 3-4 sekunnin verran, joka ei kyllä ole aivan normaalia eikä selity myöskään nettiyhteyden nopeudella. Sivun latautuminen ei oikeastaan edes näytä siltä, että tiedon siirto koneelle olisi hidasta vaan lähinnä että selaimen kyky esittää sivu on hidasta. Yleensäkin sivujen näyttäminen tapahtuu jotenkin oudosti, kuvat saattavat aueta vääriin kohtiin ja sama kuva saattaa näkyä kahdesti ennen kuin selain saa koottua sivun oikeaan muotoonsa.
- Useamman välilehden (vaikkapa vain kolmen) ollessa auki yhtä aikaa kestää vaihto välilehdeltä toiselle lähes yhtä kauan kuin sivun avaaminenkin. Muutenkin toiminta on samanlaista kuin sivua ladattaessa. Myös välilehtien sulkemisen jälkeen selaimen sisällön päivitys tapahtuu parin sekunnin viiveellä.
- Valikoissa liikkuminen on toisinaan hyvin tökkivää. Varsinkin bookmarks-valikossa (jossa on kieltämättä tavaraa aivan liikaa) kohdistimen siirtäminen vähänkin nopeammin aiheuttaa sen, että "valintapalkki" laahaa perässä jääden kohdistimesta jälkeen ja sitten hyppii kohdasta toiseen. Ubuntun (ja yleensäkin muiden ohjelmien) valikoissa samaa ei esiinny.
- Muutenkin oikeastaan kaikissa toiminnoissa on mukana vähintään pieni viive. Painikkeiden painamisessakin on sen verran viivettä, että sen huomaa selvästi. Siis kun hiiri sanoo naks niin viive ennen kuin painike sivulla painuu "alas" on selkeästi nähtävissä.

Prossu on 700 MHz ja muistia 384 Mt. Eihän tuossa liikaa ole, mutta mielestäni selaimen raskas käytös ei selity tuollakaan. Nettiyhteydestäkään ongelma ei siis johdu, koska muu tiedonsiirto toimii kyllä ihan reippaasti.

Olen tehnyt selaimeen Ubuntuguidessa neuvotut "viritykset" (about:config jne) mutta niiden vaikutus tuntuu melko olemattomalta. Javascriptin poistaminen käytöstä tuntuisi jonkin verran auttavan asiaa, mutta sitä joudun pitämään käytössä.

Kuulostaako oireet tutulta? Kaikenlaisia teorioita hitauden syystä kuullaan mielenkiinnolla. Ongelma ei ole varsinaisesti hirveän suuri, mutta pidemmän päälle on aika ärsyttävää odotella aina useita sekunteja ihan tavallisten kotimaisten sivujen avaamista.


Sivuja: [1]