Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - juhisi

Sivuja: [1] 2 3 ... 12
1
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat
« : 01.11.23 - klo:20.19 »
No niin, tämä on asiaa että systeemiin saa jälleen helposti kunnon selaimen  :) Canonical teki taannoin PPA:n käyttämisen todella vaikeaksi, niin Mozilla päätti itse korjata tuon kuprun  :)
https://www.omgubuntu.co.uk/2023/10/firefox-nightly-deb-packages-mozilla-apt-repostiory
Tänään tuli ensimmäinen daily-live julkaisu ulos ja pitänee testata Cinnamon versio joku päivä  :)

5
Itse olen käyttänyt viimeiset 4 vuotta tätä KDE unstable versiota ja ehkä 5 - 6 kertaa on käynyt, että systeemi on hajonnut päivityksen jälkeen. Tosin, korjauspäivitys on tullu sitten nopeimmillaan jo tunnin päästä ja kun tuon on tehnyt TTY:llä on systeemi toiminut taas ongelmitta. Eli itselle tämä unstable kanava on ollut tosi hyvä ja vakaa käyttää, eli vaihdokseen ei ole mitään syytä kun parempaa ei ole tarjolla  ;) En ole myöskään koskaan törmännyt minkäänlaisiin grubin ongelmiin.. Koneessa on toisella asemalla ollut jo vuosia ensin Win 10 Pro insider ja perään jo ties kuin kauan Win 11 Pro insider versio ja boottaukset kumpaan tahansa järjestelmään menevät aina ongelmitta. Eilen illalla Microsoft julkaisi vuoden ensimmäisen dev-kanavan ison versiopäivityksen ja tuokin meni kuin aina, ilman mitään ongelmia.

Itselle taas Gnome on järjestelmä johon en tule enään koskemaan  ;) KDE tulee nyt kevään aikana päivittymään kutos versioon ja systeemiin tulee kokoajan muutakin uutta, eli Gnome on nähty ja osaltani taakse jäänyttä elämää  ;D

Enkä oikeasti ymmärrä sitä, että mistä ihmisillä päivitysongelmat johtuvat.. Päivittävätkö he systeemiään pitkään ilman boottauksia ja sitten kun pitkän ajan päästä koneen boottaa onkin bittiä mennyt poikittain ja onko jokin tekijä sekin, ettei välimuisteja puhdisteta päivitysten jälkeen..
Itse boottaan koneen välittömästi joka ikisen päivityksen jälkeen ja teen päälle välimuistin puhdistuksen Octopi cachecleanerillä. itsellä kone boottaa 10 sekunnissa takas työpöydälle ja en todellakaan elä niin kiireistä elämää ettenkö ehtisi tuota tehdä ihan rauhassa  :) Eikä todellakaan ole mitään ongelmia ollut. Winukassa on sama homma, joka ikisen päivitylksen jälkeen boottaan koneen ja teen ccleanerillä puhdistuksen.
Toki on varmastikkin kone kohtaisia asioita jotka aiheuttavat päivitysongelmia, mutta silti.. Jouluna pistin mimmin mutsin vanhaan Asus Pentium läppäriin uuden ssd-aseman, lisäsin 4 gigaa muistia ja tööttäsin puhtaan KDE unstable asennuksen eikä tuossakaan koneessa ole mitään ongelmia. Viime vuonna tein aika monta muutakin vastaavaa asennusta kavereille, kun halusivat saada jatkoaikaa vanhoille läppäreilleen.

Ja tuosta Manjaron foorumin toksisuudesta mulla ei ole hajuakaan  :) käyn täältä https://forum.manjaro.org/c/announcements/11 aina väliin vilkaiseen vain unstable haaran keskustelua, mutta ei siellä ole nyt viikkoon tapahtunut mitään  :) eli ihmisillä ei ole mitään valitettavaa ja ongelmia systeemin kanssa..

Ja vielä tuohon, että miksi pitää olla graafinen asentaja.. No, ihan vain siksi että tässä eletään vuotta 2023 eikä mitään v***n 80-lukua  ;) Calamares asentaja tekee täydellisesti ja nopeaa sen mitä asentajan pitääkin tehdä, ilman mitään kikkailuja ja homma todellakin toimii  :) Ja minusta on todellista idiootin touhua alkaa tekemään ja säätämään itse nuo kaikki samat asiat.. ihan vain hifistelyn vuoksi  :) Yhteenväliin vuosia sitten Ubuntun installeri ubiquity oli yhtenään hajallaan ja ainoa tapa tehdä uusi puhdas daily-live asennus oli tehdä se tekstipohjaisena kuin Arch on edelleenkin täysin absurdista syystä.. eli asia on todellakin hanskassa mutta tuolloin sain tuosta tyylistä tarpeekseni  :)

6
Manjarossa on kolme päivityskanavaa.. eli stable, testing ja unstable. Stable kanavaan tulevia paketteja ei todellakaan pidetä tarkoituksella missään hold:ssa vaan kehittäjät ajavat stable kanavan päivitykset kunnolla systeemin lävitse. Looginen pointti asiassa on varmaankin se, että stable kanava halutaan pitää mahdollisimman vakaana  :) Itse käytän aina unstable päivityksiä, joten omakohtaista kokemusta ei tuosta ole kuinka hitaasti päivitykset valuvat alas  :) Jos joku on kiinnostunut testaamaan asioita se käy erittäin helposti komennolla.. sudo pacman-mirrors --api --set-branch testing ja päivityskomento sudo pacman -Syyu päälle, jos haluaa käyttää vaikkapa tuota kanavaa  :)

Mulla ei ole hajuakaan endeavourOS:n päivitys systeemeistä, eli että onko heillä sama systeemi.. Muutaman kerran olen toki kelaillut asian testaamista, mutta ainakin toistaiseksi asia jäänyt tekemättä, koska olen tyytyväinen Manjaroon  :) puhdasta Arch:ia en ala enään ihan periaatteesta testailemaan. He voisivat istuttaa systeemiin Calamares asentajan, jos haluaisivat mutta haluavat periaatteesta pitää systeeminsä ns. vaikeasti tavoitettavana olevana todellisten harrastajien distrona.. Arch:in asennus ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, vaan pointtina mulla on tuo Arch väen asenne. Jos joku haluaa värkätä Arch asennusta 10 minuuttia ihan vain kikkailun vuoksi, niin tehköön tuon. 10 kertaa mielummin asennan Manjaron reiluun 5 minuuttiin ilman mitään kikkailuja ja fiiliksiä todellisesta Arch osaajasta :) Omiin tarpeisiini kaikki uusimmat Arch päivitykset valuvat todella nopeaa Manjaron päivityksiin, paljon puhuttua uusinta 6.1.3-1 tai 6.2.0rc2-1Kerneliä myöden  :) https://archlinux.org/packages/?sort=-last_update

7
Itse ainakin pyrin olemaan suosittelematta Manjaroa oikestaan kenellekkään. ... Sitten kun satut asentamaan AUR:sta jonkun paketin niin pahimmassa tapauksessa se pask** koko järjestelmän.
Minulla on samansuuntaisia ajatuksia. Muutamaan kertaan olen Manjaron asentanut, mutta saanut järjestelmän särki :( Enkä ole onnistunut ratkaisemaan syntyneitä ongelmia.
Lainaus
Jos Arch kiinnostaa ja ei halua tehdä "the Arch way asennusta" niin endeavourOS on varsin pätevä.
Laitanpa vinkin korvan taakse, jos vielä jaksaisi Ubuntun, Fedoran ja Debianin ohella kokeilemaan kehuttua Arch-jakelua.
Varsinaisesti enää ei Rolling Release tyyppinen jakelu erityisesti kiinnosta, kun yllämaininut jakelut ovat kuitenkin ajoittain päivitettävissä toimivasti jakeluversiosta toiseen.
Kun alkaa käyttämään mitä tahansa Arch varianttia, on syytä ymmärtää iän ikuiset varoitukset AUR pakettien asentamisesta. Minusta on ihmisen omaa tyhmyyttä jos noita asentelee ja rikkoo systeemin, vaarantaa tietoturvan jne... Sama asia koskee Windowsia, Applea, Androidia että miettii tarkkaan mitä asentelee ja mistä, ei pitäis olla mitään rakettiedettä enään näin vuonna 2023.. ::)

endeavourOS käyttää Calamares asentajaa kuin Manjarokin, mutta on tietenki vähän säätänyt siihen omiaan. Silti endeavourOS ei laske kaikkia päivityksiä systeemiinsä ihan suoraan Arch repoista. Ja itseasiassa unstable Manjaroon uusimmat päivitykset valuvat todellakin nopeampaa kuin endeavourOS:ssa.

Viikon päivittelin edellistä puhdasta KDE unstable daily-live asennusta ja just tein uuden puhtaan asennuksen, eikä nytkään ole mitään ongelmia, enkä mitään saanut hajoitettua tästä jne..  ;)

8
Tuolla terminaali rimpsulla asentui. Mietin vaan sillä kun sitä ei täältä löytynyt.
https://www.bleachbit.org/download/linux
Ubuntussa paketit asennetaan ensisijaisesti omasta pakettivarastosta

9
Tuota Bleachbittiä ei taida vielä olla ubuntu 22.04 LTS:lle ?
On se ainakin ollut.. Asiahan selviää esim. sillä kun törkkäät terminaaliin rimpsun sudo apt-get install bleachbit ja katsot mitä kone tuohon sanoo  :)
Jos olet asentanut Firefoxin tai jonkin muun selaimen snap asennuksella, niin silloin on turha edes yrittää puhdistusta Bleachbitillä. Tuo on taas sitä kuuluisaa ohjelmoijien idioottimaisuutta asiossa..
Ubuntussa saa pidettyä välimuistit puhtaina päivitysten jälkeen komennoilla.. sudo apt-get clean ja sudo apt-get autoclean

10
Yksi este itsellä rullaavissa on myös kaistan tarve. Mikäs siinä jos koneessa on sopivasti ruutia, että päivitykset onnistuu sen suhteen nopeasti, mutta kun olisi hyvä olla samalla myös kuituliittymä kun saatetaan puhua gigoista per päivitys. Pakko myöntää, että itsekään en oikein osaa tehdä päivitystä käytön jälkeen. Tuntuu typerältä jättää kone lataamaan ja asentamaan kun kaikki onnistuisi samaan aikaan. Vaan tuo päivittäminen samalla meinaa ärsyttää sitten kun lataukset on hitaita jne.
Tässä Manjaro unstable:ssa ei todellakaan puhuta gigoista per päivitys. Esim. tänään on ollut todella hiljainen päivityspäivä ja hyvä jos on 30 megan edestä tullut päivitettävää. itse päivitän koneen moneen kertaan päivän / illan aikana. Kernel + Firefox päivitys on yhteensä n. 230 megaa. Toissa päivänä tuli iso KDE päivitys jossa oli 75 pakettia ja oli jotain samaa luokkaa..
Itsellä on suht. tehokas Ryzen mylly 32 gigalla muistia, emo on Asus PRIME X570-PRO ja Manjaro on asennettu 500 gigan Samsung nvme 980 Pro asemalle, ja netti on 600 megan kiinteä kuituyhteys. Noidenkaan suhteen päivittelyt ei todellakaan kestä ikuisuuksia ja onpahan mylly aina viimisessä tikissä  ;D itse asiassa en edes muista milloin päivitysten koko olisi tässä vuosien aikana ollut yli gigan..  ??? Ja tuohon taas tietenkin vaikuttaa oleellisesti se kuinka usein systeemin päivittää  :)
Nämä ovat Arch:in päivityksiä mutta valuvat todella nopeaa Manjaroon kuten esim. nyt tuo uusi Firefox Developer edition päivitys.. https://archlinux.org/packages/?sort=-last_update Tuolta käyn toisinaan katsomassa tulevia päivityksiä. Tuo Firefox päivitys tuli samantein ja nyt tehtynä  :)  Ja tästä seurailen Manjaron forumia.. https://forum.manjaro.org/c/announcements/11

Päivitykset teen aina Octopi:lla joka on aika lähellä Ubuntun Synaptic:ia, tuossa on erinomainen ominaisuus eli Octopi cachecleaner jolla puhdistan välimuistit jokaisen päivityksen jälkeen. Ubuntussa käytin tuohon Bleachbitiä. On Bleachbitille aina kuiten sen verran käyttöä, että sillä pitää Firefoxin puhtaana  :)

11
Yleistä keskustelua / Vs: Sähkön säästäminen
« : 11.12.22 - klo:14.01 »
Mitä toimenpiteitä olette tehneet sähkön säästämisen hyväksi?

Itse olen vähentänyt saunomista neljännekseen aikaisemmasta. Tänään ajattelin kokeilla, miltä tuntuisi käyttää pääkoneena Raspberry Pi, koska normaalisti en tee koneella muuta kuin selaan foorumeita, katselen videoita, ohjelmoin ja kuuntelen podcasteja.

Kun tämä Raspberry Pi 400 ole täysin mopo, niin ajattelin testata sitä pääkoneekseni, ja käyttää tehokonetta vain silloin, kun tarvitsen tehoja. Tosin olen käyttänyt Pi;tä vain tänään tunnin verran, niin en tiedä, kuinka pitkään tyydyn tähän tehoon, mutta ainakaan heti ei ole tarvinnut turvautua kovempaan rautaan.

Jos tästä tulee käytäntö, niin seuraava askel varmaan olisi käyttää vähemmän sähköä syövää näyttöä.

Mitään suurempaa henkilökohtaista tarvetta sähkön käytön vähentämiseen itselläni ei ole, kun vanhaa söhkösoppari on vielä voimassa. Sähkölasku on toki pienentynyt aiemmasta jo huomattavasti pelkällä saunomisen vähentämisellä.

Pitää sanoa, etten ole tehnyt mitään  :) Just maksoin marraskuun sähkölaskun ja se oli 30 egeä ja sähkönsiirto maksoi 28 egeä. Saunon joka ilta ja sauna on sen tunnin ajan päällä ja kylppärin lattialämmitys on koko ajan kakkosteholla päällä. Tietokone on myöskin koko ajan päällä aamusta iltaan, eli sammutan sen yöksi  :) Telkku on 50 tuumainen, mutta sitä katselen vain iltaisin. Marraskuun hinta oli 10,20 snt/KWh ja se nousi nyt joulukuun alusta 15,30 snt/kWh. Lisäksi.. marraskuun perusmaksu oli 3 €/kk ja nyt joulukuun alusta se nousi 4 €/kk

12
Rullaavissa distroissa on mielestäni se ongelma, että päivityksiä tulee aivan liian paljon joka päivä.

En ole koskaan ymmärtänyt näitä puheita, että päivityksiä tulisi likaa oli kyse sitten mistä tahansa käyttöjärjestelmästä. Kaikilla päivityksillä kun on AINA tarkoituksensa ja nykypäivänä varsinkin, kun suurin osa päivityksistä on käyttöjärjestelmän ja tietenkin myös eri ohjelmien tietoturvaan liittyviä. Lisäksi päivityksillä parannetaan, puhdistetaan ja korjataan koodausta sieltä sun täältä  :) Myöskään ominaisuuksiin liittyvien päivitysten itkeminen on minusta kummallista.. Tosin niitä voidaan jostakin kummallisesta syystä viedä huonompaan suuntaan kehittäjien kummallisten päähänpistojen vuoksi, mutta itse en ole koskaan tuollaiseen törmännyt että järjestelmän uudet ominaisuudet olisi jokin ongelma. Esim. tässä KDE:ssä kaikki uudistukset ovat olleet isoja askelia parempaan käyttökokemukseen, ainakin minusta  :) Ja varsinkin kun nyt keväällä, kun KDE 5 tulee päivittymään kutos versioon, niin odotan tulevia isoja päivityksiä todella mielenkiinnolla  :) https://www.phoronix.com/news/KDE-Frameworks-6-Branch-Point

Lisäksi Kernel päivityksissä tapahtuu kanssa koko ajan uusia ja mielenkiintoisia asioita https://www.phoronix.com/news/Linux-6.2-Rust
Kun Rust alkaa paranemaan ja hivuttautumaan Kernel:iin pikkuhiljaa enemmän, niin muualla se on jo yleistynyt ja vallannut alaa.. https://www.tivi.fi/uutiset/tv/81bf38d9-d9b5-4a12-b17d-8a2df0a5899b
Tämä uutinen oli jo maaliskuussa ja on ikäväkyllä maksumuurin takana.. https://www.mikrobitti.fi/uutiset/rust-puolittaa-sahkonkulutuksen-ohjelmat-toimivat-jopa-10-kertaa-nopeammin/1616a8c9-7cf8-4a98-ba82-dae29e258610 
Asia meni kieltämättä vähän sivuraiteille  :) mutta pointti on siinä, että kaikki systeemit ja käyttöjärjestelmät tieskoista luureihin päivittyvät kokoajan, ja ainakin minusta on täysin absurdia itkeä ja valittaa sitä jos / kun päivityksiä tulee paljon..  :)

Itse olen käyttänyt päivittäin jo ties kuinka monta vuotta Manjaron unstable KDE:tä ja työpöytäkoneen toisella asemalla on ollut Windows 10:n ilmestymisestä lähtien insiders versio, joka on nyt luonnollisestikkin Windows 11 Pro insiders. Manjaroa ennen käytin vuosia Ubuntun kehitysversioita pelkillä Proposed päivityksillä. Enkä koskaan kokenut siinäkään, että päivityksiä olis tullut liikaa. Vuosien aikana Manjarossa on käynyt muutaman kerran, ettei systeemi olisi bootannut päivityksen jälkeen, mutta tuokin ongelma on korjaantunut seuraavissa tunnin tai kahden päästä tulevissa korjauspäivityksissä, nuo on joutunut tietenki tekeen tty:ssä mutta ei asia ole mitään rakettitiedettä. Windowsissa mulla ei ole ollut ikinä päivitys ongelmia, mutta onhan noista saanut vuosien varrella lukea paljonkin.

Anyways ja summa summarum  :) Vuosien aikana olen kokeillut ja pyöritellyt muitakin uusimpia päivityksiä tarjoavia distroja, mutta itse pidän eniten tästä Manjaron unstable KDE:stä. Tässä on minusta vähiten mitään ihmeellisiä kummallisuuksia  :) mutta kuin aina, niin nämä asiat on niitä kuuluisia tottumus ja makuasioita  :) Jos joku kokee jonkin distron stable version liian epävakaaksi päivittäiseen käyttöön, niin voihan sitä noinkin asiat kokea ja nähdä..  :) Minusta taas tässä unstable:ssa ei taas ole mitään ihmettelemisen arvoista, sen kun vain käytän tätä ja päivitän kun uusia päivityksiä tulee  :) 

En käytä tässä mitään AUR paketteja, koska en näe asialle mitään syytä / tarvetta  :) Olisi tässä tietenkin ok, että Firefoxista tulisi Nightly versio tarjolle vakio repoihin, mutta kyllä tällä Developer edition versiollakin pärjää  :) Windowsissa käytän pelkästään Firefox Nightly:a

13
No niin  :) Enään ei tarvitse asennella Ubuntua käyttääkseen Unity:ä mikä on aivan huippu juttu  ;D
Tuolla ei ole vielä daily levynkuvaa tarjolla, mutta ei se mitään ja homma varmaan etenee siihen että tuokin vielä tulee tarjolle  :)

https://forum.manjaro.org/t/call-for-testers-manjaro-unity-community-edition/128201

https://github.com/manjaro/unity-for-manjaro/releases

15
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 22.10 Kinetic Kudu
« : 20.10.22 - klo:18.49 »
Julkaisu tehty ja kohtahan ne sitten julkaisevat 23.04:sen repot ja kokeilla sitten taas Unity:ä, jos sen kehitys saisi seuraavassa syklissä enemmä vauhtia  :)

16
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 22.10 Kinetic Kudu
« : 24.09.22 - klo:19.25 »
Tulipa laitettua Unity daily-live asennus ja systeemi pelittää ongelmitta. Firefox snap:in tilalle ppa:sta Nightly asennus ja tuokin pelittää erinomaisesti  :) Tässähän on fiilikset kuin ei olis koskaan Gnome-Ubuntua käyttänytkään  ;D

17
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 22.10 Kinetic Kudu
« : 06.09.22 - klo:10.02 »
Toivottavasti Unity:n kehitys saa nyt kunnon boostit ja Unity 8 tulisi näkemään päivänvalon ja kunnon kehityksen
Unity on mielestäni Canonical:in harha-askel. Käytän XFCE4:ää (Xubuntu) toki Gnomen sijaan, kun AfterStep:in ja Window-maker:in tuki on jo jäänyt (puhumattakaan Fluxbox, WhiteBox/Blackbox tms.) :(
Canonical:lla olisi resursseja kehittää jo olemassa olevia työpöytiä, aloittamatta "tyhjästä" ihan omaa työpöytää, jonka integrointi
eri jakeluihin voi olla haastavaa.

(Ehkä keskustelu eri työpöydistä paremmin sopisi alueelle Yleinen keskustelu ;) )
Kun lueskelin Unityn kehitykseen liittyviä juttuja, homma tulee jatkumaan ja asiat näyttävät hyviltä  :) olisi jees kun Unity palaisi oletus työpöydäksi Gnomen sijaan ja tuo olisi parasta mitä voisi tapahtua, mutta aika näyttää  :)

18
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 22.10 Kinetic Kudu
« : 05.09.22 - klo:14.51 »
... mutta pitänee se taas tuotakin testailla  :)
Turha testailla! Ubuntu 22.10  (Kehitysversiokin) on jo täysin toimiva peli!
On varmasti ja en epäile tuota yhtään, mutta Unity on aina Unity, ja muu on muuta Ubuntun suhteen  :) Toivottavasti Unity:n kehitys saa nyt kunnon boostit ja Unity 8 tulisi näkemään päivänvalon ja kunnon kehityksen

19
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 22.10 Kinetic Kudu
« : 03.09.22 - klo:16.07 »
Tämä on asiaa  :) https://www.phoronix.com/news/Ubuntu-Unity-22.10-Official 
Pidempään taas käyttänyt Manjaron unstable kde:tä, mutta pitänee se taas tuotakin testailla  :)

20
Tämä on erinomainen uutissivusto haitakkeista  :) https://www.bleepingcomputer.com/

Sivuja: [1] 2 3 ... 12