Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Illu

Sivuja: [1] 2 3 ... 56
1
Pitäisi asentaa Kubuntu Lenovolaiseen läppäriin. Millä näppäimellä pääsisin setuppiin, jotta voisin ohjata bootin USB-tikulle.

Laita googleen läppärin merkki ja malli sekä sopivat sanat esim. bios niin etköhän löydä tiedon miten juuri sinun mallissasi pääset bios:n asetuksia sorkkimaan.

T410:ssä ainakin on virtanäppäimen vieressä sininen "ThinkVantage"-näppäin, jolla pääsee setuppiin.

2
Laitealue / Vs: Häiriöääniä kaiuttimista
« : 15.03.25 - klo:21.27 »
Sinulla on siis mobiilimokkula ja läppäri? Joten voisit kokeilla sitä eri puolilla huoneistoa, siirtäen nurkasta toiseen. Lisääntyykö häiriö jossain tai vaimenee.

Oman huoneiston voi vielä varmistaa kääntämälllä sähköt pois pääkytkimestä tai jos mittari on huoneistossa, niin sen I/O-kytkimestä. Ei sitten ainakaan varmasti omat laitteet ole syynä. Edellyttäen mokkulassa omaa akkua.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefoxin päivityskehotus
« : 17.02.25 - klo:22.49 »
Nyt on versiona 134.0.2 (64-bit).

Kiitos jälleen avusta. Ehkä pitäisi vaan ryhtyä Ubuntun uudemman version puhtaaseen asennukseen...

4
Ubuntu tietokoneissa / Firefoxin päivityskehotus
« : 17.02.25 - klo:17.57 »
Firefox on alkanut tarjota selainikkunan yläreunaan kehotusta päivittää se. Olen ollut rauhallisin mielin ja olettanut Ubuntun hoitavan asian ihan omin nokkinensa, kun ei ennen ole mitään huomautusta tullut. Koneessa on Ubuntu 18.04 Pro-lisukkeella.

Nyt päivitys pitäisi sitten käsipelillä tehdä, kun selainikkunan hampurilaisesta-Ohje-tietoja.Firefox jne. ei päivitystä ole tarjolla.

Käytössä on selaimen versio 113.0.2 (64-bittinen). Latauspaikka tarjoaa versiota firefox-135.0.tar.xz ohjeineen "käsipelillä" asennettavaksi.

Mikäs tässä nyt on tilanne?

5
Minulla on T410 ja 4G muistia, sekä saman verran swappia. Swapin todellisesta tarpeesta en tiedä, mutta kyllä järjestelmä sitä käyttää, joskus yli parin gigankin verran. Ja järjestelmänä on nyt U24.04.1 ja kyllä se minulla toimii, kun en tee mitään raskaampaa. Sitä uusinta kokeilen tutustumismielessä, kun siinä on eroavaisuuksia vanhempiin, eivätkä kaikki ihan oman mielen mukaisia.

6
Kokeile vielä poistaa yle-dl pipx:llä ja asenna uudelleen:

Koodia: [Valitse]
pipx uninstall yle-dl
Koodia: [Valitse]
pipx install yle-dl
Toimiiko tämän jälkeen?

Kyllä toimii, suurkiitos sinulle.

7
Ei vielä onnistunut

Koodia: [Valitse]
ilkka@T410:~$ rm ~/.local/bin/yle-dl
ilkka@T410:~$ sudo apt install pipx wget ffmpeg
[sudo] ilkka-käyttäjän salasana:
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
pipx on jo uusimmassa versiossa (1.4.3-1).
wget on jo uusimmassa versiossa (1.21.4-1ubuntu4.1).
ffmpeg on jo uusimmassa versiossa (7:6.1.1-3ubuntu5+esm2).
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
ilkka@T410:~$ pipx ensurepath
/home/ilkka/.local/bin is already in PATH.

⚠️  All pipx binary directories have been added to PATH. If you are sure you
want to proceed, try again with the '--force' flag.

Otherwise pipx is ready to go! ✨ 🌟 ✨
ilkka@T410:~$ pipx install yle-dl
'yle-dl' already seems to be installed. Not modifying existing installation in
'/home/ilkka/.local/share/pipx/venvs/yle-dl'. Pass '--force' to force
installation.

Tässä tapauksessa ei taida olla merkitystä, mutta huomasin että hataran muistelemisen vuoksi tämän ketjun aloitus on tehtykin toisella koneella. Tässä tapauksessa on ollut alla puhdass U22.04, jonka olen päivittänyt U24.04:ään, ongelmana kuitenkin aiheen mukainen.

8
Eipä luonnistu

Koodia: [Valitse]
ilkka@T410:~$ python3 -m pip uninstall yle-dl
error: externally-managed-environment

× This environment is externally managed
╰─> To install Python packages system-wide, try apt install
    python3-xyz, where xyz is the package you are trying to
    install.
   
    If you wish to install a non-Debian-packaged Python package,
    create a virtual environment using python3 -m venv path/to/venv.
    Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip. Make
    sure you have python3-full installed.
   
    If you wish to install a non-Debian packaged Python application,
    it may be easiest to use pipx install xyz, which will manage a
    virtual environment for you. Make sure you have pipx installed.
   
    See /usr/share/doc/python3.12/README.venv for more information.

note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS distribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation or OS, by passing --break-system-packages.
hint: See PEP 668 for the detailed specification.

9
Koska ongelma riivaa jälleen, en aloita uutta aihetta vaan jatkan perään, ongelmahan on henkilökohtainen.

Aiempien viestien ohjeilla sain yle-dl:n toimimaan toivotusti. Lisäksi sen päivitinkin rimpsulla
Koodia: [Valitse]
python3.10 -m pip install --user --upgrade yle-dl
En ole tällä koneella ohjelmaa muutamaan kuukauteen tarvinnut, mutta nyt on jossain vaiheessa jotain tapahtunut, eikä yle-dl toimi. Se jokin johtunee järjestelmän päivityksestä ja nyt käytössä on Ubuntu 24.04.1 LTS. Siis päivitys, ei puhdas asennus. Vaikka tämä läppäri on keikkakone, se on myös harjoituslaite rohkeuden keräämiseksi "tuotantokoneen" perusteelliselle päivitykselle.

Koodia: [Valitse]
ilkka@T410:~$ yle-dl
bash: /home/ilkka/.local/bin/yle-dl: cannot execute: required file not found
Kyllä se yle-dl siellä on ja annettu lupa suorittaa ohjelmana. Jos sen suorittaa Tiedostot-ohjelmasta hiirellä, avautuvassa päätteessä tulee vastaus, joka kuvana näemmä ilmestyikin viestin loppuun.


Asennuskomento kertoo
Koodia: [Valitse]
ilkka@T410:~$ pipx install yle-dl
'yle-dl' already seems to be installed. Not modifying existing installation in
'/home/ilkka/.local/share/pipx/venvs/yle-dl'. Pass '--force' to force
yle-dl on sielläkin, eikä sieltäkään suoraan käynnisty.

Taitaa olla aika sekavaa selostusta, mutta hitaasti muodostunut sanasokeus hankaloittaa selkeän ongelman esittelyä.

10
Mulla on ongelmana se, että haluan sijoitella kuvakkeita aiheittain eri työpöydän alueille. Siinä ei voi käyttää noita ominaisuuksiin perustuvia järjestelyjä. Sijoitteluistani ja työpöydän valikon asetuksista huolimatta käynnistyksen jälkeen kaikki ovat taas vasemmassa reunassa käänteisessä aakkosjärjestyksessä, kansiot ja tiedostot.

11
Olisiko jollain tiedossa, mihin asetukset tallennetaan? Ja työpöytää klikkailemalla ne eivät siis pysy käsin asetelluissa paikoissa.

12
Ressi. Tuosta se vielä riesa tulee. Nyt on jo markkinoilla pesukoneita, jotka blokkaa mieluisimmat/parhaimmat/halutuimmat pesuohjelmat netin (WiFi) taakse eli pesu ohjelmisto on supistettu ja valittu masokismiä ajatellen. Toisinsanoen konetta voi(t) käyttää rajoitetusti.

Oma suosikkini on, kun seurailin tylsyyttäni palomuurista mihin iRobot Roomba ottaa yhteyksiä niin yksi osoitteista oli jokin russian bride network tjsp. osoitteeseen :-D

Miten toteutit seuraamisen?

13
Sähköpostin tarjoajat yleensä rajoittavat liitetiedostot 20-30megaan. Esimerkiksi Gmail 25M. Rajoitus koskee siis liitetiedostoja eikä sillä ole merkitystä paljonko itse sähköpostissa on tilaa.

Mulla Elisan sähköpostissa ei enää lähde posti, jos laatikon koko on ihan limiitillä. Jos siinä ei siis ole enää esim. 20 megaa tilaa ja tiedosto olisi 30 megaa. Muista toimijoista en tiedä. Sinne omaan laatikkoon lähtevä postiliitekin laitetaan ja sitä postilaatikkoa voi käyttää vaikka kirjaston koneella ja avata oman laatikon lähetetyn tiedoston siellä.

14
Mahtaako sähköpostit lainkaan hyväksyä noin isoja tiedostoja? Ainakin omassakin postilaatikossa pitää olla tilaa tarpeeksi.

15
Ongelmana on työpöydällä olevien kansioiden ja tiedostojen kuvakkeiden järjestys. Kun siirtelen ne työpöydällä mieleiseen järjestykseen ryhmiinsä, niin seuraavalla käynnistyksellä kaikki ovat näytön vasemmassa reunassa käänteisessä aakkosjärjestyksessä.

En ole löytänyt asetusta, jolla saan ne pysymään työpöydälle eri kohtiin tekemissäni ryhmissä. Miten toimin?

Ubuntu 18.04.6 LTS ja Ubuntu Pro. Gnome 3.28.2.

16
Ja nyt on yhteys kameraan palannut itsekseen. Johtuen todennäköisesti siitä, että olen modeemin asettanut boottaamaan kerran viikossa. Se oli sitten sovittanut yhteen aiemmin asetetun DDNS-osoitteen muuttuneeseen IP-osoitteeseen. Merkitsen ratkaistuksi.

17
Helpottavaa kuulla. Kovin usein ei ole näin käynyt, silti huolestuttaa. Kohteessa on Telian mobiililiittymä ja siinä Telian yhteyspiste, jolla pääsen kohteeseen käsiksi. Noista DDNS-palveluista olen valinnut Asuksen oman, olettaen sen kuitenkin olevan selvin vaihtoehto. Firmware on uusin, sitä pidän huolta, se kun on helppoa. Kun mielestäni valmistajan ohjelma riittävästi toimii, en ole muuhun ryhtynyt.

Jos siis kyse on vain IP-osoitteen vaihtumisesta, niin huokaisen helpotuksesta. Kyseessä ei ole kriittinen pihan valvonta, kunhan katselen. Ratkaisen ongelman taas muuttamalla osoitetta yhdellä kirjaimella ja voin katsella tyhjää pihaa. Ei tuo ASUS-ddns niin kovin mainiolta tunnu, joskus yhteys katoaa ja tulee parin päivän jälkeen takaisin. Jossain vaiheessa dy.fi:tä kokeilin, mutta kokeilijan kompetenssi ei ollut riittävä, ja modeemin oma oli helppo.

Erilaisia kameroita olisi tarjolla ihan budjettiin sopivina, mutta karsastan ajatusta hoitaa niitä jonkun kolmannen osapuolen palvelun kautta ja avata modeemiin kautta reitti siten.

Kiitos sinulle nm, taas kerran.

18
Vaikka pitää harkita vanhaan aiheeseen kirjoittamista, en tee uutta selvitystä samankaltaiseen ongelmaan, samassa kohteessa.

Siis mökillä on ASUS 4G-modeemi, toimii kuten pitääkin. Siihen on puhkaistu pihaa kuvaavalle kameralle portti ja ohjaus menee ASUSddns:n kautta nimitettynä. Kamerassa on oma palvelimensa (boa? joku?). Vanha systeemi, mutta on toiminut ilman ulkoisia pilvipalveluita.

Pari kertaa aiemmin onkin kameran oma kirjautumissivu vaihtunut "Teltonika Networks" -sivuksi. Joka pyytää kirjautumistunnusta ja salasanaa. Noihin en toki ole vastannut ja päästyäni modeemille olen muuttanut ASUSddns:än erilaiseksi ja kirjautuminen taas palannut kameran omalle sivulle.

Ei sen kameran nimi ole ole huiman monimutkainen, joten haarukoimalla aakkosia ja numeroita sellaisen varmasti helposti laskee nykykoneilla (16 merkkiä pitkä). Ei myöskään ole mitään muita kiinnostavaa, uskoisin.

Teltonika on tuttu töistä ja olisi outoa, miksi sellainen firma olisi kiinnostunut kalastelemaan jotain kirjautumista. Mistäköhän tuossa on kyse? Pitää taas kerran muuttaa ASUSddns:ää, kun pääsen modeemin ääreen.

19
"Minulla ei ole WIN 10 käyttikselle juuri käyttöä, sillä en ole sen kanssa koskaan touhunnut, mutta joskus sitäkin voisi ehkä tarvita."

Joskus voi tarvita, mulla on myös win10 rinnakkaisena, kun navigaattorin muistikortin päivitys toimii Windowsohjelmalla. Ja levyllä on tilaa, niin antaa olla, kun se win10 vielä jotenkin on käyttökelpoinen turvallisuuden suhteen. Ei ole tarvinnut virtuaalia tehdä. Tilantarve on omassa asennuksessa lähes 70 gigaa, joten 250G-kokoisesta levystä ottaa kyllä oman osansa.

20
No, ei ole ensimmäinen kone, jonka vähän humalapäissäni saatan lunastuskuntoon kotivakuutuksessa. Acerin läppärin onnistuin humalassa oksentamaan näppiksen päälle siten, että meni puhdistaessa/kuivatessa hyvä tovi.

Enpä tiennytkään, että vakuutus korvaa jos humalassa omia tavaroitaan rikkoo?

Mitä tulee tuohon vakuutusasiaan, niin taitaa olla yleinenkin väärinkäsitys ettei korvattaisi.
Kotivakuutuksen särkymisturvasta voidaan korvata myös päihtyneenä aiheutetut omaisuusvahingot. Tosin nämä ovat tapauskohtaisia ja vakuutuskorvaus voidaan myös evätä tai korvaussummaa alentaa.
Toki kannattaa tutustua vakuutuskirjaan mitä on vakuuttanut ja ennen kaikkea mistä maksaa.

Jepu. Olen aina kuvitellut, että vakuutus kyllä mahdollisesti korvaa vahingossa hajonneita juttuja (Itselläni korvasi yhden näytön) mutta jos hommaan liittyy alkoholia/humalatila niin sitten ei korvaisi mutta ehkä olen ollut väärässä (Ei olisi ensimmäinen kerta) =)
Humalaahan ei tarvitse tunnustaa vakuutushakemuksessa ja mahdollisesti laitteesta tunnistettava alkoholi oli vasta menossa ääntä kohti.

Minua harmittaa henkilöt, joilla ei ole aikomustakaan käyttäytyä huolellisesti, kun vakuutuksestahan sen saa uusiksi. Ja muut maksavat. Ja yritetään saada rahaa vaikka 10 vuotta vanhasta jääkaapista tms. Itsellä on kotivakuutus ollut aina (40+v) turha (tai niin muistan), mutta ilmankaan ei viitsi olla vaikka ei juuri arvoesineitä olekaan. Juuri edesmenneestä perheenjäsenestä (koira) sen sijaan vakuutus oli tarpeellinen, kiitos eläinlääkärien palkkiot.

Siinäpä OT:tä.

Aiheesta, kun pari kertaa olen käynyt Keskisen Tuurin kaupassa, niin sormet syhyää niiden käytettyjen Lenovo-kasojen ääressä. Minulle riittäviä malleja useita.

Sivuja: [1] 2 3 ... 56