Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tassu

Sivuja: [1]
1
Kiitos vastauksista! Asentelinkin eilen emännän koneeseen Mint18, ja sieltähän se löyty (vähän vahingossa) mut löyty kuitenkin.

2
Tällä hetkellä käytössä LinuxMint 17.1, jonka tuki loppui. Pitäs siis päivittää joko viimeisimpään tuettuun versioon tai johonkin muuhun distroon.

Olen kuitenkin mieltynyt Mint 17.1 Päävalikkonäkymään, joka liitteenä. Aika ajoin latailen eri distroja ja toisella koneella testailen niitä, mahtavatko taipua omaan (yksinkertaiseen) käyttöön, jossa kuitenkin on muutamat tarkat ehdot. Yksi niistä on Päävalikon saaminen pikanäppäimen taakse. Monessa testaamassani distrossa tämä ei ole ollut mahdollista (tai sit en ole osannut). Toinen ehto aiheeseen liittyen on, että Päävalikossa pystyy helposti liikkumaan nuolinäppäimillä. Peppermint distro on vaikuttanut hyvältä vaihtoehdolta. tosin en ole tuota Päävalikkonäkymää vielä kerennyt testaileen.

En todellakaan tykkää näistä uusista tuulista, jotka viittaa joko winukkaan tai omenaan.

Eli kysymys kuuluu missä eri distroissa on mahdollista saada liitteen mukainen vanhanaikainen Päävalikkonäkymä?


3
Kun koneessa on kaksi distroa, niin voiko toinen distro vaikuttaa toisen distron turvallisuuteen?

Eli jos toisella distrolla on tehnyt jotain tyhmää niin voiko sillä toisella mennä turvallisin fiiliksin esim. verkkopankkiin?

Kysymys pohjautuu siihen, kun katselin tässä joskus ohjelmaa, jossa todettiin, että firman tulisi hoitaa kaikki raha/laskutusasiat yhdellä koneella ja muut firman asiat sitten toisella. Firmasta ei nyt kuitenkaan ole kysymys vaan ihan normielämästä.

4
Tytöllä on jo Chrome varattuna tuohon "Launch web browser" kohtaan joten pitäs käyttää kohtaa "Lisää". Mutta kun olen vain tällainen peruskäyttäjä enkä haullakaan löytänyt niin mitä mun pitää kirjoittaa laatikkoon "Komento" jotta firefox lähtisi käyntiin pikanäppäimellä.

Vastaisuuden varalle > löytyykö netistä näitä komentoja tai onko olemassa yleismaallinen ohje, joka pätee muihinkin vastaaviin tapauksiin?

Järjestelmä > Asetukset > Pikanäppäimet oli siis paikka.

5
Kun tuli nuo varmuuskopiot saatua talteen, mulla oli mahdollisuus tehdä koneella mitä lystäs. Eli asensin Ubuntun uudestaan ja heti asennuksen jälkeen kone toimi hyvin. Kun latasin sit ne 200+ megaa päivitystä niin sama homma toistui jälleen eli kone ei enää startannut.

Koska oli pieni epäilys, että kone olisi jollain tapaa rikki, vein sen sit Nummelaan Datajyrälle tsekattavaksi. Tuomio oli selvä, kone toimii hyvin. Seuraavaksi pyysin, että asentavat Ubuntun uudestaan ja yrittävät saada selvyyttä, miksi päivityksen jälkeen kone ei futaa.

Viime viikolla syy (Datajyrän mielestä) selvis. Ubuntu lopettanut tuen koneen kiintolevyohjaimelle. Vissiin joku erikoisempi/harvinaisempi ohjain kyseessä.

Ratkaisu oli, että tiettyyn tiedostoon (en muista mikä, mutta reisusta palattuani voin kaivaa sen esiin) tehtiin asetus, että päivitysten yhteydessä ei päivitetä ydintä ollenkaan. Omasta mielestä tuon olisi voinut tehdä niinkin, että en vain päivittäisi ydintä kun päivityksiä on tarjolla.

Anyway, kone odottaa nyt kotona ekaa käynnistyskertaa, joten en pysty vielä sanomaan onko ongelma totaalisesti poistunut.

Kuulostaako tämä ratkaisu teikäläisistä mukiinmenevältä?

P.S. Vein koneen liikkeeseen, koska en ole Mac ja Ubuntu -aikoina joutunut turvautumaan kaupallisiin palveluihin, joten ajattelin, että voishan sitä kerran seitsemässä vuodessa. Oli muuten halpaa lystiä. :)

6
Joo, en ole juurikaan opiskellut komentoja, vain tiettyjä mun tarpeisiin.

Toi Puppy olis varmaan mulle se helpoin ja ymmärrettävin  vaihtoehto, mutta kävikin niin, että en tarvitsekaan sitä. Heti tuon yllä olevan viestini jälkeen tsekkasin BIOS-asetuksia (vinkkinä yhdestä toisesta ketjusta). En mitään kylläkään tallentanut, mutta kun painelin esc:iä ja ctrl alt delliä niin kone jostain syystä lähtikin käyntiin, joten karjasin emännälle että äkkiä tänne kertoo mitkä filut talteen.

Nyt on tarvittavat ajan tasalla olevat kopiot olemassa, joten voipi rauhassa tuumailla mitä tekee koneen kanssa. Jotenkin on fiilis, että koneessa on joku rikki.

Täytyy laittaa toi Puppy muistiin vastaisuuden varalle. Kiitos.

7
Mitä keinoja mulla on saada tiedostoja talteen koneelta esim. Ubuntun asennuslevyä käyttämällä (tai muu)?

Nythän toki näen asennuslevyllä home kansion ja käyttäjän kansion, mutta siihen se sit jääkin kun ei ole oikeuksia. Yritin jotain hakusanoja käyttää mutta en löytänyt mitään.

Jos sais tietyt tiedostot talteen niin voisin asentaa Ubuntun uudestaan ellei toi masiina sit mennyt rikki kunnolla.

8
Ubuntu 10.04 LTS
Compaq Presario CQ61

Pitkästä aikaa ongelmia minullakin (tai oikeesti emännän koneella).

Eilen Päivitysten hallinta ilmoitti päivityksistä ja emäntä laittoi ne asentumaan. Ei käynnistänyt uudelleen eilen vaan tänään. Nyt kone käynnistyy, mutta ruutuun tulee vain kursori vasempaan yläkulmaan. Kone menee pimeäksi jos odottaa. Jos painaa jostakin niin tulee seuraava ilmo:

Koodia: [Valitse]
Gave up waiting for root device. Common problems:
- Boot args (cat /proc/cmdline)
  - Check rootdelay= (did the system wait long enough?)
  - Check root= (did the system wait for the right device?)
- Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev)
ALERT! /dev/disk/by-uuid/7bbbbce2-59e2-46c5-97e3-5a2a35d015ae does not exist. Dr
opping to a shell!

BusyBox v1.13.3 (Ubuntu 1:1.13.3-1ubuntu11) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

Sit kun vähän aikaa odotti (yllä olevaa ilmoa kirjoitettaessa) tuli seuraava:

Koodia: [Valitse]
(initramfs) udevd[62]: worker [91] unexpectedly returned with status 0x0100

udevd[62]: worker [91] failed while handling '/devices/pci0000:00/0000:00:06.0/0
000:03:00.0'

udevd[62]: worker [155] unexpectedly returned with status 0x0100

udevd[62]: worker [155] failed while handling '/devices/pci0000:00/0000:00:11.0'

Mitäs vois kokeilla enste?

Olen käyttänyt Ubuntua jo useamman vuoden, mutta syvällisempi tutkiskelu (tietotaito) puuttuu eli isompi rootin käyttö ja komennot uupuu.

Olen lähössä tänään reissuun, joten en välttämättä pääse vastaamaan mahdollisiin ehdotuksiin.  

9
No niin. Koska meillä pidetään asiat yksinkertaisina niin ajattelin hoitaa tämän (sittenkin) mahdollisimman yksinkertaisesti. Mulle tämä tarkoittaa sitä, että ei tarvitse palautella mitään konffitiedostoja, joten otin muutamat screenshotit tietyistä paikoista, jotta saa manuaalisesti parissa minuutissa näkymän samanlaiseksi kuin mitä se oli. Näin ainakaan ei tule mitään mahdollisia ristiriitoja palautusten suhteen.

Varmuuskopiot ulkoiselle levylle tiedostoista ja firefoxin ja thunderbirdin piilokansioista. Varmuudeksi otin myös tar.gz paketit. Eilen illalla emäntä lähetti kriittisimmät meilit mun lootaan ;D

Tänään sitten vain dvd levy koneeseen ja koko levy Ubuntun käyttöön, nyt en tehnyt edes erillistä osiota Homea varten. Mitähän siihen kaikkinensa meni aikaa, joku 25 minuuttia ehkä. Aika nopeesti kuitenkin.

Tunne oli hieno, kun  kone käynnistyi ekan kerran 10.04 versioisena. Screenshottien mukaan työpöytä kuntoon. Tiedostot ulkoselta takas koneeseen, Firefoxin kirjanmerkit takas käyttäen FF:n omaa palautus työkalua, WOTin asennus Firefoxiin. So far so good. No, näiden pitikin olla helppoja.

Sitten Thunderbirdin asennus, jonka jälkeen sormet ristissä .mozilla-thunderbird kansion palautus takas omalle paikalleen. Tämä oli siis puhdas kopio ei pakattu. Thunderbirdin käynnistys, tutkimista ja syvä huokaus. Siellähän ne kaikki meilit näyttää olevan ja päivämäärätkin ovat ainakin jotain muuta kuin tätä päivää eli pienen tuumailun jälkeen tämä päivitys meni juuri niin kuin meinattiin. Odotan mielenkiinnolla löytääkö emäntä mitään poikkeavaisuuksia.

Seuraavaksi oma kone, mutta sen ajattelin päivittää verkosta. Jos ei skulaa niin nyt on tiedossa miten se ainakin toimii.

Ai niin, sellainen mielenkiintoinen huomio oli, että Thunderbird 10.04 versiossa tekee myös .thunderbird kansion. En tiedä mitä tuolla sisällä oli, mutta näytti siltä, että .mozilla-thunderbird kansion palautuksen jälkeen sisältö siirtyi .thunderbird kansioon. Ja tuo toinen olisi linkki. Eipä tuo mitään, kunhan toimii.

Kiitos mikko_h neuvoista!

10
Kiitän jo saaduista neuvoista. Koitan ensi viikolla puuhastella kun päivällä aikaa tehdä emännän ollessa töissä (=ei tarvii konetta).

Tuli mieleen sellanen, että voinhan mä asentaa enste 9.10 ja sit päivittää verkosta, liittyen tähän:
Lainaus
Gnome-työpöytäympäristöstä on 10.04:ssä pykälää uudempi versio, jossa vanhan konfiguraation käyttäminen saattaa aiheuttaa etäisesti outoa käytöstä, ja tämä voi koskea muitakin ohjelmia, jotka jättävät konfiguraatiotiedostoja kotihakemistoon.
Taitaa tulla kokeilu sessiot. :D Aika näyttää mitä saan aikaiseksi.

11
Lisäyksenä, että kyseessä yhden käyttäjän systeemi.

Ok. Tuo eka antoi näin:
Koodia: [Valitse]
Levy /dev/sda: 38913 sylinteriä, 255 päätä, 63 sektoria/ura
Yksiköt = sylinterit 8225280-tavuisia, lohkot 1024-tavuisia, lasketaan 0 alkaen

   Laite Käynn Alku      Loppu #syl     #lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1          0+      0-      1-       992+  42  SFS
/dev/sda2   *      0+     25-     26-    203776   42  SFS
/dev/sda3         25+   9143-   9119-  73242187+  42  SFS
/dev/sda4       9144   38912   29769  239119492+   5  Laajennettu
/dev/sda5       9144+  36497   27354- 219720973+  83  Linux
/dev/sda6      36498+  38321    1824-  14651248+  83  Linux
/dev/sda7      38322+  38912     591-   4747176   82  Linux-sivutus / Solaris

ja toinen eli mount:
Koodia: [Valitse]
/dev/sda6 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)
none on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
none on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
none on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
/dev/sda5 on /home type ext4 (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/paula/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=paula)


Mahdollisesti lähdin toteuttamaan tätä liian "monimutkaisesti". Tiedostothan on helppo varmuuskopioida ihan noin vaan. FF kirjanmerkit saan myös Firefoxista suoraan html-tiedostona. Eli jäljelle jää kaikki meilit ja eli jos kopioin tai pakkaan ja kopioin kansion
Koodia: [Valitse]
.mozilla-thunderbirdniin pitäs olla meilit tallessa.

Ei me keksitä mitään muuta tärkeetä, mitä pitäs ottaa talteen. Tää on kuitenkin ihan peruskäyttöä eli surffailuu, meilii, openofficee tilanteessa kun ei halua käyttää niitä toisia systeemejä.

Jos pakkaan niin onko se pakko tehdä terminaalissa?

12
Tää voi olla aika selkee homma, mutta aattelin nyt varmistaa. Tietyt asiat ei vaan silleen tule tutuksi kun mä vaan käytän tätä Ubuntua onnellisesti, 99%:sti ilman mitään ongelmia. :)

Tarkoitus on siis asentaa 10.04 emännän koneeseen dvd-levyltä. Nyt koneessa on 9.10. Koneessa on myös win, mutta se ei enää starttaa ja siksi aattelin ottaa koko kovalevyn Ubuntun käyttöön.

Kyselin jo emännältä, että mitkä ne on ne tärkeimmät jutut > tiedostot, kuvat, meilit ja selaimen kirjanmerkit. Jos nyt olen oikein ymmärtänyt niin Home talteen ulkoiselle ja asennuksen jälkeen vain palautus niin kaikki tarvittava tieto on käytössä uudella järjestelmällä. Olihan se näin helppoa?

Muistaakseni 9.10 asennuksen yhteydessä laitoin Homen omalle osiolle. Tuo asia on aina ollut mulle vähän hämärän peitossa, mutta saattaisi siis onnistua säilyttämään Home uuden asennuksen yhteydessä? Niin, että winukka varmasti häviää.

Onko väliä miten ulkoinen on alustettu?

13
Sain pikkasen jelppiä yheltä toiselta foorumilta, mutta eipä asennu.

Tämä on nyt tässä, koska Debian asentui mukavasti ja pikatestauksella tuntuisi futaavan ihan hyvin. Sillä jatketaan. Paremmassa (uudessa) koneessa on kuitenkin Ubuntu. :)

14
Vaihdoin koneeseen kaverin 6 gigan kovon. Asennus sujui yhtä huonosti/hyvin kuin alkuperäisellä. Oma hajatelma on, että koneessa on jokin onkelma. Noh, uusi kone hommattu, joten tämä vanhan saaminen käyttöön ei ole enää prior 1 juttu. Jos aikaa riittää ja sen saan toimimaan niin kerron sitten kuinka tuo kävi. Muutoin annetaan tämän topicin levätä. :)

15
Kait se on todettava, että tohon kannettavaan en ainakaan helpolla saa asennettua ajanmukaista Ubuntua. 9.10 ja 8.04.3 cd- ja alternate versiot kokeiltu, mutta ei. 7.04 asentui, mutta en saanut sitä päivitettyä yhtään, kun ei mukamas löytänyt paketteja (tai mitä se nyt sitten etsikään).

Alternate-asennuksella pääsin jo aika pitkälle (sekä 9.10 ja 8.04.3). Jumittui molemmissa kohtaan:
Lainaus
Valitse ja asenna ohjelmia
xx%
Valmistellaan gnome-applets-data

Tuo ilmoitus tuli tuosta 8.04.3 yrityksestä.


Voiko kovalevyn viallisuus estää asentamisen, vaikka koneessa alun perin oli täysin toimiva LTS versio?

Musta tuntuu, että tää oli nyt tässä. Ehkä vien koneen johonkin liikkeeseen tarkistettavaksi ja mahdollisesti asennukseen, josko siitä kuitenkin vielä sais jonkinlaisen pelin.

16
Keskusmuistia 2x256. Luulis ettei ole tästä kiinni, vai?

Täytyy kattoo saanko tuon alternaten poltettua toisella koneella. Siinä kun tuo kirjoittava asema on temppuillut. Kokeilin myös 8.04.1 asennusta kun sattui olemaan vielä cd:llä. Siinä päästään vähän pidemmälle, mutta jämähtää tuonkin asennus. Aikanaan, jos muistan oikein niin cd:ltä asensin 7.04:n, mistä mun Ubuntu elämä alkoi..

17
Yritän tässä asentaa 9.10 vanhahkoon Fujitsun läppäriin. Mulla oli siinä 8.04 LTS, joka onkin pelittäny aivan mahtavasti.

Kokeilin ensin niin, että 8.04 jää rinnalle, mutta asennus jumiutui kahdella eri yrityksellä. Nyt yritän asentaa tyhjälle (8.04 pois). Tiedot (username, password) saan annettua, mutta nyt toisen kerran asennus jumiutuu kohtaan:
"Installing system
Partitions formatting
Creating ext4 file system for / in partition #1 of SCSI1 (0,0,0) (sda)...
Wellcome
ja jatkuu"

Tuossa kohtaa asennus on ollut jo 20 minuuttia, hiiri ei liiku mihinkään. Kuinka kauan asennuksen pitäisi kestää?

9.10 toimivuus on testattu live cd:llä, muistit on tarkistettu sekä levy. Kuvittelin, että Ubuntu asentuisi, kun Live cd toimii.

Mitähän sitten kokeilis. Ja huom!, en ole guru enkä edes tuntijakaan Ubuntu maailmassa vaikka tykkään sitä käyttää. Vai palaanko vaan suosilla LTS:n pariin (toivottavasti se asentuu, se kun on jo poistunut koneelta).

Ai niin, mikä se olikaan, "turvallinen grafiikkatila" on valittu myös.

18
Kiitän! Nyt futaa niin kuin pitääkin. Lisäksi muutin tuon /media/cdrom0 auto takaisin muotoon noauto.

19
Tämä DVD-asema on Amilo A 7620 läppärissä. Suurin ongelma on ollut se, että kun lyön DVD-levyn asemaan niin mitään ei tapahdu. Jos levy on valmiiksi asemassa, niin kuvake ilmestyy työpöydälle nätisti ja kaikki toimii. No, päätin kokeilla, notta muutin fstab:issa /media/cdrom0 noauto muotoon auto. Työpöydälle ei ilmesty vieläkään mitään, mutta nyt pystyn sentään Oglella käynnistämään DVD-levyn.

Löysin tältä sivulta ohjeistusta tuon aseman ongelmaan.

Succesful workaround for this is using following kernel boot parameters:
hdc=noprobe hdc=cdrom
Parameters are added to the kernel -line in file: /boot/grub/menu.lst


Niin jotta mikä on se tarkka paikka mihin nuo parametrit laitetaan? Tuo "added to the kernel -line" ei oikein auennut mulle kun tuossa tiedostossa mainitaan useampi rivi.

Tiedoston lopusta löytyy tällaista (paljon tekstiä jäi pois):
Koodia: [Valitse]
## ## End Default Options ##

title Ubuntu, kernel 2.6.20-16-generic
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=454e85ee-3086-4cc3-88fe-9e4b3ad9ef5c ro quiet locale=fi_FI
initrd /boot/initrd.img-2.6.20-16-generic
quiet
savedefault

20
Tästähän on aloittelijan hyvä aloittaa. Koneena läppäri Amilo A 7620, AMD Ahtlon 2600+ 1.99 GHz, 512 Mb, n. 40 Gt. Kaksi viikkoa sitten tehdyn Ubuntu asennuksen jälkeen kone on melkoisen puhdas, kun tämä on ns. kakkoskone. Joitakin paketteja olen asennellut.

Tänään annoin koneen käynnistyä _rauhassa_, aikaa meni kunnioitettavat 3 min. ja 32 sekuntia. Sitten tein sysv-rc-conf -päivityksiä ja aika tippui 46 sekuntiin. Lisää säätöä tästäkin ketjusta löytyvän linkin takaa niin jo vain käynnistyi kone 35 sekunnissa. Tuntui aika mahtavalta.

Päivän aikana olen käynnistellyt masiinaa testimielessä useampaan otteeseen, ei käynnisty enää niin nopsaan, näistä varmaankin toisessa ketjussa. Laitanpa tähän kuitenkin tuon nopeimman ajan jälkeen vähän hitaampi Bootchart. Joku minua viisaampi osaa siitä varmaan jotain sanoa.


[ylläpito on poistanut liitteen]

Sivuja: [1]