1
Yleistä keskustelua / Vs: Lopettaako Google seurannan?
« : 07.03.21 - klo:20.47 »Twitteri oli alkuun ihan hyvä ajatus, että sai nopeasti tiedotuksen maailmalle, mutta mihinkään keskusteluun se ei sovellu ja siitä on tullut yksi pahimmista trollaus ja kiusanteko alustoista. On aivan uskomatonta, kun jotkut aktivistit ottaa jonkun kohteekseen ja masinoi kampanjan henkilöä vastaan vain, kun joku twiittasi jotain jonkun mielestä epäsopivaa tai asia ymmärrettiin tahallaan väärin tai kyseistä asiaa ei edes tapahtunut kunhan joku vain keksi panna kampanjan alulle.
Tuli mieleen tuon oman viimeisemmän postaukseni jälkeen Twitteriin liittyen, ja sain vahvistusta ajatukselle kun mainitsit tuon trollauksen, jota en viitsinyt sanana käyttää postauksessani, vaan käytin sivistyneemmin omaa termiäni "joukkoviestinnän himoshoppaaja", niin varmaan voisi sanoa, vaikka nyt ei ole mitään tutkimustulos-lähdettä esittääkään, että Twitter on suosituin trollaus-alusta, erityisesti mitä nyt viimeisimpien Amerikan Presidentin vaalien alla puhuttiin paljon kyseisisiin vaaleihin kansalaisiin vaikuttavasta viestinnästä vaaleihin ja ehdokkaisiin liittyen, niin eniten mitä vaaleja olen elämäni aikana seurannut, some ja poliittinen trollaus nosti päätään eniten koko kansantajuisia asioita esittävän julkisen median osalta, ja koko ajan syntyy uusia kysymyksiä, joita ne nostavat esille.
Alkuperäinen ajatus Twitteristä pikaviestien jakelukanavana on hieno, mutta kääntöpuolena sen valtavan suosion ja massojen saavuttamisen läpilyönnin johdosta siinä on yhä enenevimmissä määrin lisääntynyt sen käytössä nuo varjopuolet, kyllä tuo Twitter noista hyvin tunnetuista paljon puhutuista pikaviestinsovelluksista, jotka tavoittavat joka keskiverto-joen ja John Smithin ja Matti Meikäläisen haja-asutusalueen syrjätorpassa lienee suosituin trollausalusta, koska se on rakennettu siten juuri, että pikaviestien lähettäminen massoille on äärimmäisen nopeaa ja helppoa, eikä Twitterissäkään aluksi varmaan kontrolloitu mitenkään, ja juuri se, että se saavuttaa massat nopeasti, kuten juuri perättömien tiedotusten tai "faktojen" jakelu, joita sitten puhutaan tosina. On fakta, että jos tarpeeksi suurelle yleisölle esittää ihan uskotttavalla viestinnällä tosipohjalta jotain täyttä puppua, jos viestin kohdistaa oikein, niin jokin tietty prosenttiosuus niistä, ketä se viesti tavoittaa, uskovat sen sinisilmäisesti. Sitten niiden joukosta se juttu lähtee leviämään ja saa uusia ilmentymiä.
Juuri, mitä tässä aiemminkin tullut tässä säikeessä esillä, että nykyajan 2000-luvulla syntyneet jonnet pitävät varmaan kaikkea netistä löytyvää tekstiä faktana uskoen sitä sinisilmäisesti, jos jossain kasvun vaiheessa on jäänyt mieleen joltain jättämättä lähdekritiikin, tai medialukutaidon merkitys. Varmaan 2021 vuonna nyt jo peruskouluissakin ollaan valveutuneesti herätty siihen, mutta erityisesti maailmanlaajuisessa verkossa, jos missä korostuu lähdekritiikin merkitys tai medialukutaito, miten siitä puhutaan julkisessa mediassa.
En tiedä, mitä käytännön teknologiaa, tai menetelmiä ihmistyövoimaa lukuunottamatta on Twitterillä puuttua noihin sivutuotteena syntyneisiin lieveilmiöihin, onko mitään, vaikka paljon varmaan noilla some-jäteillä on ihan ihmisiäkin sisältömoderaattoreina, mutta tiedon määrä kasvaa niin valtavasti koko ajan, että sitäkään nyt loputtomasti ole varaa palkata, ja käytössä olevan ajan määräkin on rajallinen käsite.
En ole selvittänyt, mutta näppituntumalta voisi kuvitella, että Googlella ja Googlen emoyhtiöllä on tuohon sisällön tarkistukseen kehittyneemmät tekoäly-algoritmit tällä hetkellä ainakin videosisällön moderointiin, tekstin moderointiin valjastettu botti palvelun ylläpitäjän sääntöjen mukaista sisältöä suodattavaksi ja julkaistavksi lienee helpoin, teksti lienee helpoin kohde, sitten varmaankin ääni, ja kuvasisältöön on vaikeinta kehittää tekoälyä-bottia, joka suodattaa sitä sisältöä tietyin ohjein mukaan, vaikka ääni ja tekstisisällön moderointialgoritmitkään mitään uusia asioita ole. Varmaankin tekstilouhinta tuli ensin, sitten ääni, ja lopulta kuva, joku voi kertoa tämän historiasta, jos eri lähdetyyppien louhinnasta jotain tietoa enemmän.
Joskus katsoin ajan kuluksi mitä netistä löytyy äänisisällön louhintaan liittyen, niin se nyt ei ainakaan ole mitään uutta mitä ääni toiminut jopa kuvaakin tärkeämpänä elämässäni oikeastaan aina, teksti toki tärkeimpänä lähteenä.