Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kuutio

Sivuja: [1] 2 3 ... 5
1
Onnistuisikohan Nextcloudia käyttäen. Minulla ei kylläkään ole kokemusta sen käytöstä Androidin kanssa, mutta Thunderbirdin kalenterilisäosaan ja Sailfishiin olen sen ainakin joskus saanut synkronoitua.  Se käyttää yleisesti tuettua Webcal-protokollaa.
Itsellä käytössä korganizer linux-koneilla ja nextcloud synkkaa moitteettomasti korganizerin ja android-laitteiden välillä, vaatii tosin caldav-protokollaa tukevan sovelluksen androidiin (minkä jälkeen  androidin kalenterisovellukset toimii ihan ongelmitta). f-droidista (avoimen koodin android-repo) löytyy ilmaiseksi davx5 (aiemmin nimellä davdroid), joka hoitaa synkkauksen (yhteystiedot/kalenterit/tehtävät), löytyy myös googlen sovelluskaupasta, mutta muistaakseni maksaa siellä hiukan (f-droidista siis ilmaiseksi).

2
Yleistä keskustelua / Vs: Gnomen muistinkäyttö
« : 13.03.19 - klo:17.07 »
top:ille voi myös interaktiivisesti antaa komentoja muistiyksiköiden vaihtamiseksi ("e" vaihtaa prosessien muistiyksikköä kb->mb->gb..., ja "shift+e" tekee saman yläreunan yhteenvedon yksiköille. Haluamansa valinnat voi tallentaa komennolla "shift+w", joka tallentaa asetukset ~/.toprc tiedostoon.

Näin siis topilla, itse käytän prosessien seurantaan mieluummin htop:ia.

3
Tarkoitat varmaankomentoa apt-get clean? Minusta turhan järeä; en näe syytä suositella että kaikki paketit pitäisi poistaa mitenkään sännöllisesti.
Varsin harvoin noille paikallisesti talletetuille paketeille on jotain järkevää tarvetta, ei niistä tosin useimmiten haittaakaan ole, jollei levytilaa ole hyvin rajoitetusti.

mutta mitään clean-varianttia apt ei tunne.
clean ja autoclean toimivat ihan normaalisti myös apt:in kanssa (vaikkei manuaalisivu niitä mainitsekaan).

4
Kyllä se user-edition versio on ainakin tekijöidensä mukaan tarkoitettu ihan päivittäiseen käyttöön

Mutta onkos siinä sitten luovuttu siitä periaatteesta, että muitakin kuin Plasma/Qt-ohjelmia ei voisi asentaa?
En minä ole tuollaisesta periaatteesta kuullutkaan, käytännössähän kaikki muu kuin Plasma/Qt-paketit tulee suoraan ununtun repoista eikä niiden asentamiselle mitään periaatteellista estettä ole.
Käytännössä tietysti voi Neonin tuoreempi Qt-paketointi estää joidenkin pakettien asentamista ubuntun repoista (jos ne riippuvat vanhemmasta qt-versiosta), mutta en mä ole törmännyt yhteenkään gtk-sovellukseen joka ei toimisi (kun sekä sovellukset että gtk riippuvuudet tulee ubuntun repoista)

5
Kuten spark, en minäkään usko, että Kubuntu katoaisi. Jakelun pohja (Ubuntu) säilyy ja KDE Plasma säilyy, joten mikäs Kubuntunkaan siinä olisi, vähemminkään rahavaroin.
No Canonicalhan ei koskaan mitenkään merkittävästi tukenut kubuntua, maksoi käytännössä 1,5 kehittäjän palkan (nämä kehittäjät ja muutamat muutkin saavat nykyään palkkansa muualta ja kehittävät KDE Neonia) ja tarjosi olemassa olevan palvelininfrastruktuurin myös Kubuntun käyttöön, minkä se tekee tietysti vielä nykyäänkin.

mutta se on lopulta lähinnä tuoreen Plasman näyteikkunaksi tarkoitettu ”jakelu”, jota ei ole ajateltukaan päivittäiskäyttöön.
Kyllä se user-edition versio on ainakin tekijöidensä mukaan tarkoitettu ihan päivittäiseen käyttöön ("Ideal for everyday users"). Omien jokusen vuoden käyttökokemusten perusteella kummastakin se on jopa Kubuntua vakaampi päivittäiskäytössä, koska se perustuu aina ubuntun LTS-versioihin, vain kubuntua tuoreemmilla Plasma- (ja Qt-)versioilla (ei siis ubuntun väliversioihin, joita silloin tällöin vaivaavat vakausongelmat, kun isompia muutoksia ajetaan sisään *buntuun). Neonin dev-versiot eivät tietenkään ole tarkoitettu päivittäiskäyttöön vaan lähinnä testaus- tai kehitystarpeisiin.

Mulla on lisäksi sellainen kutina, että kubuntun nykyiset pakkaajat lähinnä uudelleenpakkaavat kde neonin paketit pienin muutoksin, ja omaa kehitystyötä ei juuri tehdä Kubuntun puolella, eikä tähän juuri ole tarvettakaan. Kubuntua suosittelisin Neonin sijaan lähinnä silloin, jos todella tarvitsee Kubuntu väliversioiden tuoreempia ei-KDE-sovelluksia.

6
Juuressa näkyy olevan tekemistäni kikoista huolimatta edelleen kansio var ja siinä tmp ja siinä 5 kansiota, joita ei saa lukea.
Kyllähän se /var/tmp tiedostopuussa näkyy, jos se sinne on mountattu (tmpfs) tiedostojärjestelmänä, erona on vain se että hakemiston data ei sijaitse fyysisesti levyllä vaan keskusmuistissa, jos käytössä on tmpfs (listan tmpfs käyttävistä liitospisteistä saa esim. komennolla "mount | grep tmpfs").

7
Koodia: [Valitse]
tmpfs /var/log tmpfs defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults 0 0
Olen tämän joskus oppinut Ubuntun keskustelusta, en muista mistä, voi se olla jo aikansa elänyttä ja vanhentunutta. Kuten sanottu – saa arvostella.
/var/tmp on tarkoitettu tilapäistiedostoille, jotka eivät saisi kadota bootatessa, joten sen siirtäminen tmpfs:n on hieman kyseenalaista, ja saattaa johtaa ongelmiin joidenkin ohjelmien kanssa (ohjelmilla on FHS:n perusteella oikeus olettaa, että /var/tmp data säilyy bootin jälkeen). Itse en panisi logejakaan tmpfs:n, mutta tämä on periaatteessa käyttäjän valinta (eli miten tärkeänä lokitietojen säilymistä pitää).

/tmp kansion voi muuten siirtää tmpfs:n nykyisin myös systemd:n avulla:
Koodia: [Valitse]
sudo systemctl enable tmp.mount
sudo systemctl start tmp.mount

8
Yleistä keskustelua / Vs: Vekkulia suomea
« : 30.04.18 - klo:21.59 »
Käyttö: käytössä 13,5 Gt (27 %), vapaana 33,6 Gt (83 %),  kaikkiaan 49,7 Gt
Parempaa suomea, varsin kehnoa matematiikkaa ;)

9
Kiitos asensin, mukana tuli iucode-tool, pitääkö sillä tehdä jotain?

Toivottavatsi ei. https://gitlab.com/iucode-tool/iucode-tool/wikis/home kertoo että se on tarkoitettu jakelujen ylläpitoon, eli sitä käyttävät ne jotka tekevät/muokkaavat Linux-jakelupaketteja. Canonicalin lisäksi sitä voi tarvita jokin organisaation (esim. koulun) IT-admin joka tekee Linux-jakelupaketista muunnoksen organisaation käyttöön.
Saatoit saada wikistä vähän väärän käsityksen. iucode-tool on ihan "normaali" järjestelmänhallintatyökalu noiden microcode päivitysten hallintaan (ei siis tarkoitettu vain linux-jakelijoiden käyttöön), ja siksi se asentuu intel-microcode paketin riippuvuutena.

Sinänsä olet kyllä oikeassa, että normikäyttäjän ei tarvitse sitä juuri käpistellä, sillä paketti asentaa myös automaagiset skriptit/koukut, jotta työkalua käytetään automaattisesti tarvittaessa (esim. microcode-päivitysten ajo bootin yhteydessä). Sitä ei siis tarvitse manuaalisesti ajaa (kuin ehkä joissain erikoistapauksissa).

10
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntu opas
« : 06.03.18 - klo:12.02 »
Pääte tallentaa muistaakseni 500 tapahtumaa.
Tallennettujen komentojen määrää voi muuttaa HISTSIZE ja HISTFILESIZE ympäristömuuttujilla (esim. .bashrc-tiedostossa).
Asettamalla muuttujat tyhjiksi voi historiasta tehdä kooltaan rajoittamattoman.

https://superuser.com/questions/137438/how-to-unlimited-bash-shell-history

11
Netistä löysin tällaisen:
#
In Synchronize Dir, there is the check box "asymmetric" which is specific for the case of back-up. In this case the final scope should be to have the right side become 'identical' to the left side, no matter if the user has (in the configuration) the option of use descript.ion files.
#

Tämän mukaan, jos en klikkaa "asymmetric" tai suomeksi "epäsymmetrinen" asetusta synkronoinnin ei pitäisi poistaa tiedostoja.
Ei se silloin tiedostoja poista, mutta synkronoi molempiin suuntiin, eli kopioi puuttuvat tiedostot A:sta B:hen ja B:stä A:han. Jos haluat synkronoida vain toiseen suuntaan, pitää valita asymmetric. (Vahvistusdialogista voi sitten ottaa "poistot" pois päältä...toki voi myös vaihtoehtoisesti valita symmetrisen synkronoinnin, ja vahvistusdialogista sitten ottaa "toisen suunnan" pois päältä)

12
Mutta en tunne Krusaderia, johon otsikko viittaa; voi olla, että se toimii pikemmin rsyncin tapaan.
Peruskopiointi toimii krusaderissakin muiden tiedostomanagerien tapaan, mutta krusaderissa on myös varsin monipuolinen kansioiden synkronisointityökalu. Oletettavasti alkuperäinen kysymys liittyy tähän työkaluun.

Tuo työkalu kyllä näyttää esikatselun siitä, mitä olet tekemässä (kun painat "Vertaa" nappia), joten voit "huoletta" kokeilla asetuksia, jotta löydät haluamasi synkronointitavan. Klikkaaa vain aina "Vertaa" nappia kun teet muutoksia, jotta esikatselu päivittyy.

Ohjelman pitäisi kysyä vielä erikseen vahvistusta muutoksista, kun lopulta klikkaat "synkronoi"-nappia (tästä voit vielä viimeiseksi varmistaa, että mitään ei poisteta)

LISÄYS: Äkkiseltään en itse löytänyt sopivaa asetusta, jolla synkronointi onnistuisi yhteen suuntaan poistamatta puuttuvia tiedostoja, joten kannattaa ehkä tyytyä kopiointiin tai käyttää rsynciä komentoriviltä.

LISÄYS2: Onnistui lopulta valitsemalla asymmetric synkronointi toiseen suuntaan, ja poistamalla täppä  "poistojen" kohdalta vahvistusikkunasta (siitä mikä aukeaa Synkronoi-napin painalluksen jälkeen)

13
Saattaa muuten olla, että sama ominaisuus löytyy KDE:sta edelleen. Tämän kirjoituksen mukaan se olisi mukana myös Dolphinissa: http://pclosmag.com/html/issues/200907/page04.html

Konqueror on ainakin osannut näyttää kauan CD-levyt. CD levyjä en ole aikoihin käyttänyt ja Konqueror ohjelman kehitystä en ole seurannut. Se on vähän kaikkea, tiedoston hallinta, nettiselain, ftp, ssh yhteydet onnistuu, erilaiset zip, rar, .. paketit ja ties mitä muuta. Tiedostoja osaa nimetä monta kerrallaan mikä on kätevä valokuvissa. KDE 3.5 oli pitkään lempityöpöytäni. Konquerorin asetuksissa pystyi säätämään miten CD-levyt ripattiin.
Konquerorin tiedostoselainominaisuuksista vastaa nykyään dolphinin kpart, joten ominaisuuksiltaan ne ovat käytännössä identtiset. AudioCD:n rippaus onnistuu nykyäänkin (molemmissa) edellyttäen että "kio-audiocd"-paketti on asennettuna. Nämä erilaiset kio-palveluthan vastaa myös muista näppäristä ominaisuuksista, kuten mm. mainitsemistasi ftp ja ssh (sftp) yhteyksistä, ja toimivat käytännössä kaikissa KDE-tiedostoselaimissa (myös krusaderissa). Rippauksen asetukset löytyy nykyään järjestelmäasetuksista (edellyttäen että edellä mainittu kio-audiocd on asennettu).

Myös tuo jekun mainitsema man-sivujen selaus onnistunee kaikilla kde-tiedostoselaimilla (tämä ominaisuus sisältyy "kio-extras"-pakettiin)

14
No niin, nyt alkoi crontabbi totella komentoja. Eli se vaati ne kenoviivat jokaisen %-merkin eteen.

Eli näin:

* * * * * /usr/bin/avconv -y -loglevel debug -stimeout 2 -rtsp_transport tcp -i "rtsp://username:password@192.168.1.64:554/1" -q:v 9 -s 1920x1080 -vframes 1 -strftime 1 "/home/tarmo/cam/\%Y-\%m-\%d_\%H-\%M-\%S.png"
Tuo ajetaan nyt joka minuutti, jos halusit sen 10min välin, niin kannattaa vaihtaa alkuun "*/10 * * * *" takaisin

Mitenkäs tuota komentoa pitäisi muuttaa jos haluaisin tallennettavan tiedoston nimeksi päivämäärän sijaan esim. kuva_0001,kuva_0002,kuva_0003 jne?
Suosittelisin käyttämään erillistä skriptiä, jos haluat jotain tämänkaltaista (rs antoikin jo ohjeita erillisen skriptin tekoon). Varmaan voidaan ehdotella toteutustapoja, jos päädyt tällaiseen ratkaisuun...mutta ainakin omasta mielestä kuvien jälkikäteinen tarkastelu/etsintä on luultavasti helpompaa päiväyksen kuin juoksevan numeroinnin perusteella.

15

Eli muuten samoja, paitsi toisen alussa on: /usr/bin/ ...liekkö sillä yleensä merkitystä?

On koska cron ajoissa ei käytetä ympäristömuuttujia niin ainoa tapa löytää  ajettavat ohjelmat on käyttää absoluuttisia hakemistopolkuja crontab:ssa.
Tämä vähän riippuu asetuksista, esim. /etc/crontab:issa asetetaan $PATH muuttuja käsittääkseni oletuksenakin (joka tapauksessa sellaisen voi ainakin halutessaan asettaa).

Sinänsä sillä kumpaa käyttää tosiaan on toisinaan merkitystä (cronin $PATH saattaa poiketa normaalisti käytössä olevasta, tai joskus voi olla eri versioita ohjelmasta asennettuna eri paikkoihin esim. /usr/local/bin, ja tällöin ajettava ohjelma riippuu paitsi järjestyksessä polussa, myös siitä käytetäänkö absoluuttista polkua vai ei)

16
Nyt lisäsin tämmöiset rimpsut crontabiin eikä toimi vieläkään  :-\

* * * * * avconv -y -loglevel debug -stimeout 2 -rtsp_transport tcp -i "rtsp://username:password@192.168.1.64:554/1" -q:v 9 -s 1920x1080 -vframes 1 -strftime 1 "/home/tarmo/cam/\%Y-%m-%d_%H-%M-%S.png"

* * * * * /usr/bin/avconv -y -loglevel debug -stimeout 2 -rtsp_transport tcp -i "rtsp://username:password@192.168.1.64:554/1" -q:v 9 -s 1920x1080 -vframes 1 -strftime 1 "/home/tarmo/cam/\%Y-%m-%d_%H-%M-%S.png"

Eli muuten samoja, paitsi toisen alussa on: /usr/bin/ ...liekkö sillä yleensä merkitystä?
No ainakin sellainen huomio, että olet laittanut \-merkin vain ensimmäisen %-merkin eteen...se pitää laittaa kaikkien eteen: \%Y-\%m-\%d_\%H-\%M-\%S.png

17
Ubuntu tietokoneissa / Vs: libre calk laskenta
« : 14.10.17 - klo:08.43 »
tulos pitäisi olla
14.10.2017
8,77769230769231
En väitä täysin ymmärtäväni mitä lasket, mutta pitäisikö C6 solun olla =PÄIVÄ(B9) eikä =B9?

18
Palautusta varten ei tarvitse tietää mitään avainta
Nuo duplicityn (tai sen edusohjelmien) varmuuskopiotiedostot on tar-paketteja, jotka on salattu gpg-avaimella, joten avain tarvitaan *satavarmasti* palautusta varten. Toki edusohjelmat saattaa osata hanskata avaimen käytön varmuuskopioinnin/palautuksen yhteydessä automaattisesti (edusohjelmasta riippuen), mutta ongelmia saattaa syntyä, jos varmuuskopiot on tehty esim. toisella koneella tai toisella käyttäjällä (tai poistetulla avaimella).

19
Kuten tiedostonimistä paljastuu, oikea ohjelma on "duplicity" ("man duplicity" antaa käyttöohjeita, ja netistäkin löytynee ohjeita)...tarvitset toki purkuun (tai tarkemmin salauksen purkuun) saman gpg-avaimen, mitä duplicity on käyttänyt varmuuskopioita kryptatessaan.

EDIT: duplicitylle löytyy simppelimpi edusohjelma "duply", jota olet myös saattanut käyttää varmuuskopioiden tekemiseen.

EDIT2: Graafisiakin edusohjelmia duplicitylle löytyy, mm. "deja-dup" (Jaa, raimo ehtikin ensin)


20
Yleistä keskustelua / Vs: sudo !!
« : 20.07.17 - klo:09.00 »
Odotin että se toistaisi "superuserin" viimeisen komennon mutta näköjään ei.
Tämä onnistuu esim. komennolla "!sudo" (!xx ajaa historiasta viimeisimmän komennon joka alkaa "xx")
Muita historiaskorvauksia: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-use-bash-history-commands-and-expansions-on-a-linux-vps

Pikku pähkinä mitä sudo !! tekee? Unix/linux on täynnä melko erikoisia komentoja. Niitä voi listailla tänne lisää. En ole varma antaako edes Google heti vastausta.
Kyllä google ja muut hakukoneet, sekä man sudo, info sudo jne. vastaavat ihan kiltisti.
https://linux.fi/wiki/Sudo
Sudo on nimenomaan Ubuntu-jakelujen tärkeä elementti. Sudo on kuitenkin avoin ohjelma käytettäväksi missä tahansa Linux/Unix-ympäristössä.
Varmaankin pointtina oli se, mitä "sudo !!" (noilla historiakorvaus-huutomerkeillä) tekee, eikä sudo-komento sinänsä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 5