Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - kuutio

Sivuja: [1] 2 3 ... 6
1
Minun mielestä jokaisessa päivityksessä kerrotaan mitä se tekee?
Vain paketin nimet ja versiot, ei kuvausta siitä mitä virheitä on korjattu tai fiitsereitä muutettu. Ei ainakaan ohjelmistopäivitykset tai apt-get install kerro mitään muuta Windowsin KB-artikkeleissa kerrotaan pääasiat aina. Mikä Linuxin päivitysohjelmisto menee niin pitkälle että antaa linkin selosteeseen?
Jos "apt-listchanges" paketti on asennettuna ja oikein konffattuna ("sudo dpkg-reconfigure apt-listchanges"), niin ainakin pääte tarjoaa jokaisen päivityksen yhteydessä yhteenvedon muutoslokeista/uutisista. Toimi myös ainakin joissain graafisissa päivitystyökaluissa (kuten synaptic), mutta noista es osaa nykyään osaa sanoa, kun ei enää ole asennettuna mitään graafisia sovelluksia ohjelmien asentamiseen/päivitykseen.  (saman tulosteen saa näkyviin komennolla "apt changelog <paketti>", esim. "apt changelog apt")

2
" Puuttuu authorized_keys " , mutta minne se on yön aikana hävinnyt, eilen vielä pääsi pilvikoneelle ihan tavallisesti.
Oliko ~/.ssh tiedostolistaus asiakaskoneesta (kotikoneestasi) vai serveriltä (pilvipalvelin). Se authorized_keys tarvitaan siis serverille, ei sitä kotikoneella tarvita (ellei se kotikone toimi myös serverinä muiden koneiden yhteyksille)...eli ei se välttämättä ole hävinnyt yön aikana mihinkään.

3
Kuvake löytyy "Sovellus/Internet, mutta ei käynnisty. Tulee kylläkin mun alapalkkiin. Ubuntu 18.04 Mate.
18.04:ssa on liian vanha 2.9 versio (jossa ei ole tuota pkexec binääriä), korjaantuu sitten, kun päivität 20.04 (voit toki hakea tuoreemman deb-paketin verkostakin)

4
Käynnistäminen onnistunee vain päätteen kautta, koska linssid vaatii pääkäyttäjän oikeudet, eikä sovellusta ole konfiguroitu käyttämään pkexeciä oletuksena:
Ainakin tuorein linssid (3.6) deb-paketti sisältää linssid-pkexec binäärin, jonka käynnistys onnistuu ongelmitta myös GUI-valikon kuvakkeesta.

5
Tarkista ainakin, että win10 "fast startup" on pois käytössä (netistä löytyy ohjeet). Kuulemma windowsin päivitykset on silloin tällöin laittanut ominaisuuden takaisin käyttöön, vaikka sen olisi aiemmin poistanutkin käytöstä. Tuo "fast startup" asettaa koneen vain eräänlaiseen "lepotilaan" eikä sammuta sitä "normaalisti" (mikä johtaa  siihen, ettei kone boottaa tikulta vaan suoraan windowsiin).

6
Tarkista ensin että "universe" on valittu "Ohjelmalähteet" ohjelmassa.
Tulee ulkomuistista, mutta libdvd-pkg lienee "multiverse"-varastossa (ei "universe"), muutoin pitäisi olla toimiva ohje.

7
Valitettavasti tuon toiminnon voi ottaa pois käytöstä (kuution mainitsemalla tavalla) vain työpöydältä, ei paneelilta tai paneelissa olevalta tehtäväpalkilta tai sivuttimelta. Niissä hiiren rulla saa aina aikaan jotakin – yleensä vahingossa ja tarkoittamatta.
Kyllä sen saa pois tehtävänhallintasovelmastakin (ja sille tyhjästä paneelista varatusta tilasta), mutta ei GUI:n kautta.
Ohessa tarvittava muuttujan lisäys $HOME/.config/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc tiedostoon:
Lainaus
[Containments][2][Applets][5]
immutability=1
plugin=org.kde.plasma.taskmanager

[Containments][2][Applets][5][Configuration]
PreloadWeight=0

[Containments][2][Applets][5][Configuration][ConfigDialog]
DialogHeight=540
DialogWidth=720

[Containments][2][Applets][5][Configuration][General]
launchers=applications:org.kde.kmail2.desktop
maxStripes=1
middleClickAction=Close
wheelEnabled=false
Nuo Containments/Applets rivien numerotunnisteet vaihtelevat asennuksesta toiseen, mutta oikea kohta löytyy hakemalla tiedostosta esim. "org.kde.plasma.taskmanager".
Tuota tiedostoa muokatessa kannattaa ensin sammuttaa plasmashell:

1. Lopeta plasmashell "kquitapp5 plasmashell"
2.  Avaa tiedosto editoitavaksi. Plasma-työpöytä ei ole käynnissä, mutta editorin käynnistäminen onnistuu esim. krunnerilla (Alt+F2).
3.  Lisää muuttuja ja tallenna
4.  Käynnistä plasmashell "plasmashell" (onnistuu myöskin krunnerista)
5.  Hiiren rulla pois käytöstä tehtävienhallinnasta.

8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Syslog -tiedostot
« : 20.12.19 - klo:09.11 »
Voi niitä backlogeja poistaa, mutta manuaalisesti tehtynä se on ns. turhaa työtä, koska logrotate kierrättää backlogit parissa viikossa taas takaisin (ja poistaa samalla vanhimpia automaagisesti konfiguraationsa mukaisesti).

Jos backlogeja mielestäsi tallennetaan tarpeettoman pitkältä ajalta (hirveästi tilaa niiden ei pitäisi normaalitilanteessa levyltä viedä, ja vanhimmat poistetaan siis automaattisesti), voi lograten oletusasetuksia ja lokikohtaisia asetuksia muuttaa [/etc/logrotate.conf ja /etc/logrotate.d/*]...katso myös "man logrotate".


9
Klikkaa hiiren oikealla napilla työpöydällä, ja valitse valikosta "Työpöydän asetukset">"Hiiren toiminnot">Poista "Pystyvieritys"-toiminto (tai vaihda sille asetettu toiminto "Vaihda työpöytää")

10
Laitealue / Vs: mount, fuseblk ja ls-värit
« : 17.12.19 - klo:10.46 »
umask:in (universal mask) sijasta voi käyttää fmask (file mask) ja dmask (directory mask) optioita, jos niitä on tarve säätää erikseen. Esim. fmask=133,dmask=022 antaa hakemistoille oikeudet rwxr-xr-x ja tiedostoille oikeudet rw-r--r--.

EDIT: Myös "uid=1000" (ja "gid=1000") optiota voi olla tarvetta käyttää, jos haluat kirjoitusoikeuden normikäyttäjätunnuksellesi, yllä mainituilla oikeuksilla vain root voi noihin kirjoittaa, jos levy liitetään rootin omistukseen.

Päätteeseen kannattaa tietysti asettaa myös värit sopiviksi, jos joku väri erottuu huonosti (koska värejä käytetään myös muissa komennoissa/ohjelmissa). Kontrastia voi parantaa esim. vihreää väriä vaalentamalla tai tummentamalla (taustan väristä riippuen).

11
Laitealue / Vs: SSD levyn osiointi
« : 10.12.19 - klo:15.26 »
Jostain syystä suosin vain primaariosioita (jos neljä osiota riittää).
Tämä koskee tietysti vain MBR-osiotauluja, GPT-osioidulla levyllä tällaista rajoitusta ei ole.

12
Työpöydän "suuntavaihto"-pikanäppäinten asetukset: Asetukset>Pikanäppäimet>Työpöydänlaajuiset pikanäppäimet>Kwin>Vaihda työpöytää [suunta]

13
Koodia: [Valitse]
tmpfs /var/log tmpfs defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults 0 0

/var/tmp on FHS:n mukaan tarkoitettu tilapäistiedostoille,  joita ei poisteta bootin yhteydessä (toisin kuin /tmp), joten sen sijoittaminen keskusmuistiin saattaa aiheuttaa ongelmia sellaisten ohjelmien kanssa, jotka tallettavat sinne tietoa, jonka on tarkoitus selvitä boottauksesta...ei siis välttämättä aiheuta ongelmia, mutta saattaa.

Samaten lokitiedostojen hävitys bootissa sotii vähän lokien ideaa vastaan, mutta eihän tuosta isoa haittaa ole, jos ei koskaan tarvitse "vanhoja" lokitietoja. Tosin esim. serverin lokitiedostot saattaa kasvaa varsin suuriksi, eli keskusmuistia on hyvä olla riittävästi, jos lokitiedostot tallennetaan muistiin.

Jokainen toki saa tehdä ihan omat ratkaisunsa, mutta tämä vain noin yleisenä huomautuksena.

14
Onnistuisikohan Nextcloudia käyttäen. Minulla ei kylläkään ole kokemusta sen käytöstä Androidin kanssa, mutta Thunderbirdin kalenterilisäosaan ja Sailfishiin olen sen ainakin joskus saanut synkronoitua.  Se käyttää yleisesti tuettua Webcal-protokollaa.
Itsellä käytössä korganizer linux-koneilla ja nextcloud synkkaa moitteettomasti korganizerin ja android-laitteiden välillä, vaatii tosin caldav-protokollaa tukevan sovelluksen androidiin (minkä jälkeen  androidin kalenterisovellukset toimii ihan ongelmitta). f-droidista (avoimen koodin android-repo) löytyy ilmaiseksi davx5 (aiemmin nimellä davdroid), joka hoitaa synkkauksen (yhteystiedot/kalenterit/tehtävät), löytyy myös googlen sovelluskaupasta, mutta muistaakseni maksaa siellä hiukan (f-droidista siis ilmaiseksi).

15
Yleistä keskustelua / Vs: Gnomen muistinkäyttö
« : 13.03.19 - klo:17.07 »
top:ille voi myös interaktiivisesti antaa komentoja muistiyksiköiden vaihtamiseksi ("e" vaihtaa prosessien muistiyksikköä kb->mb->gb..., ja "shift+e" tekee saman yläreunan yhteenvedon yksiköille. Haluamansa valinnat voi tallentaa komennolla "shift+w", joka tallentaa asetukset ~/.toprc tiedostoon.

Näin siis topilla, itse käytän prosessien seurantaan mieluummin htop:ia.

16
Tarkoitat varmaankomentoa apt-get clean? Minusta turhan järeä; en näe syytä suositella että kaikki paketit pitäisi poistaa mitenkään sännöllisesti.
Varsin harvoin noille paikallisesti talletetuille paketeille on jotain järkevää tarvetta, ei niistä tosin useimmiten haittaakaan ole, jollei levytilaa ole hyvin rajoitetusti.

mutta mitään clean-varianttia apt ei tunne.
clean ja autoclean toimivat ihan normaalisti myös apt:in kanssa (vaikkei manuaalisivu niitä mainitsekaan).

17
Kyllä se user-edition versio on ainakin tekijöidensä mukaan tarkoitettu ihan päivittäiseen käyttöön

Mutta onkos siinä sitten luovuttu siitä periaatteesta, että muitakin kuin Plasma/Qt-ohjelmia ei voisi asentaa?
En minä ole tuollaisesta periaatteesta kuullutkaan, käytännössähän kaikki muu kuin Plasma/Qt-paketit tulee suoraan ununtun repoista eikä niiden asentamiselle mitään periaatteellista estettä ole.
Käytännössä tietysti voi Neonin tuoreempi Qt-paketointi estää joidenkin pakettien asentamista ubuntun repoista (jos ne riippuvat vanhemmasta qt-versiosta), mutta en mä ole törmännyt yhteenkään gtk-sovellukseen joka ei toimisi (kun sekä sovellukset että gtk riippuvuudet tulee ubuntun repoista)

18
Kuten spark, en minäkään usko, että Kubuntu katoaisi. Jakelun pohja (Ubuntu) säilyy ja KDE Plasma säilyy, joten mikäs Kubuntunkaan siinä olisi, vähemminkään rahavaroin.
No Canonicalhan ei koskaan mitenkään merkittävästi tukenut kubuntua, maksoi käytännössä 1,5 kehittäjän palkan (nämä kehittäjät ja muutamat muutkin saavat nykyään palkkansa muualta ja kehittävät KDE Neonia) ja tarjosi olemassa olevan palvelininfrastruktuurin myös Kubuntun käyttöön, minkä se tekee tietysti vielä nykyäänkin.

mutta se on lopulta lähinnä tuoreen Plasman näyteikkunaksi tarkoitettu ”jakelu”, jota ei ole ajateltukaan päivittäiskäyttöön.
Kyllä se user-edition versio on ainakin tekijöidensä mukaan tarkoitettu ihan päivittäiseen käyttöön ("Ideal for everyday users"). Omien jokusen vuoden käyttökokemusten perusteella kummastakin se on jopa Kubuntua vakaampi päivittäiskäytössä, koska se perustuu aina ubuntun LTS-versioihin, vain kubuntua tuoreemmilla Plasma- (ja Qt-)versioilla (ei siis ubuntun väliversioihin, joita silloin tällöin vaivaavat vakausongelmat, kun isompia muutoksia ajetaan sisään *buntuun). Neonin dev-versiot eivät tietenkään ole tarkoitettu päivittäiskäyttöön vaan lähinnä testaus- tai kehitystarpeisiin.

Mulla on lisäksi sellainen kutina, että kubuntun nykyiset pakkaajat lähinnä uudelleenpakkaavat kde neonin paketit pienin muutoksin, ja omaa kehitystyötä ei juuri tehdä Kubuntun puolella, eikä tähän juuri ole tarvettakaan. Kubuntua suosittelisin Neonin sijaan lähinnä silloin, jos todella tarvitsee Kubuntu väliversioiden tuoreempia ei-KDE-sovelluksia.

19
Juuressa näkyy olevan tekemistäni kikoista huolimatta edelleen kansio var ja siinä tmp ja siinä 5 kansiota, joita ei saa lukea.
Kyllähän se /var/tmp tiedostopuussa näkyy, jos se sinne on mountattu (tmpfs) tiedostojärjestelmänä, erona on vain se että hakemiston data ei sijaitse fyysisesti levyllä vaan keskusmuistissa, jos käytössä on tmpfs (listan tmpfs käyttävistä liitospisteistä saa esim. komennolla "mount | grep tmpfs").

20
Koodia: [Valitse]
tmpfs /var/log tmpfs defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults 0 0
Olen tämän joskus oppinut Ubuntun keskustelusta, en muista mistä, voi se olla jo aikansa elänyttä ja vanhentunutta. Kuten sanottu – saa arvostella.
/var/tmp on tarkoitettu tilapäistiedostoille, jotka eivät saisi kadota bootatessa, joten sen siirtäminen tmpfs:n on hieman kyseenalaista, ja saattaa johtaa ongelmiin joidenkin ohjelmien kanssa (ohjelmilla on FHS:n perusteella oikeus olettaa, että /var/tmp data säilyy bootin jälkeen). Itse en panisi logejakaan tmpfs:n, mutta tämä on periaatteessa käyttäjän valinta (eli miten tärkeänä lokitietojen säilymistä pitää).

/tmp kansion voi muuten siirtää tmpfs:n nykyisin myös systemd:n avulla:
Koodia: [Valitse]
sudo systemctl enable tmp.mount
sudo systemctl start tmp.mount

Sivuja: [1] 2 3 ... 6