Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vanadium

Sivuja: [1]
1
Voisiko ohjeen kirjoittaja/täydentäjät kirjoittaa viestin jossa vahvistavat että     

a) ohje on edelleen käyttökelpoinen
eli uudet ominaisuudet eivät ole poistaneet tarvetta ohjeelle tai että ohjeessa käytetyt työkalut jne ovat edelleen Hardyssä käytössä
b) antavat luvan ohjeen siirtämiseen Ubuntu Suomen wikiin (http://wiki.ubuntu-fi.org). Kts. Wikin lisenssistä jne lisätietoja täältä: http://wiki.ubuntu-fi.org/#head-867666147f48c6b667ec0f6be3f5f16852046770

Kiitos!


r


Ohjeen pitäisi olla edelleen käyttökelpoinen, joskin työkalut ovat mielestäni päivittyneet. Jos/kun joku haluaa siirtää tämän ohjeen jonnekin, jossa kokee sen olevan jollekulle toiselle hyödyksi se tehtäköön toki. Minua, tai nimimerkkiäni, ei tarvitse merkitä lähteenä.

2
Voisiko ohjeen kirjoittaja/täydentäjät kirjoittaa viestin jossa vahvistavat että     

a) ohje on edelleen käyttökelpoinen
eli uudet ominaisuudet eivät ole poistaneet tarvetta ohjeelle tai että ohjeessa käytetyt työkalut jne ovat edelleen Hardyssä käytössä
b) antavat luvan ohjeen siirtämiseen Ubuntu Suomen wikiin (http://wiki.ubuntu-fi.org). Kts. Wikin lisenssistä jne lisätietoja täältä: http://wiki.ubuntu-fi.org/#head-867666147f48c6b667ec0f6be3f5f16852046770

Kiitos!


r


Kyllä, ohje on universaali ja mielestäni edelleen käyttökelponen ja kyllä, ohjeen saa minun puolestani vaikka tulostella kirjoihin ja kansiin ja myydä kaikilla turun toreilla. Minua, tai paremminkin nimimerkkiäni, ei tarvitse mainita millään muotoa ohjeen kirjoittajaksi.

3
Koitin tuossa jokunen aika takaperin niinkin eksoottista viritelmää kuin Windows ajurien ajamista Linuxissa, että saisin D-Link AirPlus G+ DWL-G520+ korttini heräämään henkiin. -Hyvin tuliksin vieläpä. :)

"Some vendors do not release specifications of the hardware or provide a Linux driver for their wireless network cards. This project implements Windows kernel API and NDIS (Network Driver Interface Specification) API within Linux kernel. A Windows driver for wireless network card is then linked to this implementation so that the driver runs natively, as though it is in Windows, without binary emulation."
http://ndiswrapper.sourceforge.net/

Tarvittavan ajurin saa kortin mukana tulleelta levykkeeltä, minun tapauksessani sellainen kuin gPlus.inf, sen asennan ndiswrapper -i gplus.inf ja sijoitan tarvittavat firmikset oikeaan kansioon, Debianin ollessa kysymyksessä se on /usr/lib/hotplug/firmware/ (minun verrokkijärjestelmäni on Mandriva 2007.0 ja siinä /lib/firmware/)

ndiswrapper -m
modprobe ndiswrapper

Noin, kortti pitäisi nyt löytyä järjestelmän laitteista.

JK.
Pahoittelen ohjeitteni summittaisuutta, tein tämän jo aikaa sitten eikä minulla ole tarjota täsmällisiä ohjeita.

4
Mikäs Wlan -kortti sulla on? Voisit aloittaa ihan uuden ketjun siitä että se saataisiin toimimaan.

Ei muuten hassumpi idea ollenkaan. Luulen, että wlan -korttien tuki on muutoinkin sellainen asia mikä voi askarruttaa ihmisiä. Uskoisin, että viestiketju wlan -korttien tuesta ja mahdollisista ongelmista ei olisi ollenkaan pahitteeksi. Kannatetaan! :D

5
Moikka taas!
Ajattelin käväistä pitkästä aikaa katsomassa, että mitenkäs täällä on saatu ytimiä käänneltyä ja yleisesti ottaen näyttää hyvältä. :)
Koitan taas parhaani mukaan vastailla muutamiin esiintyneisiin kysymyksiin.

Jos lataan tämän nykyisen kernelin (2.6.15-23) lähdekoodin pakettienhallinnasta jä käännän tämän, toimiiko Ubuntun repoissa oleva Nvidia-glx paketti?
-Käyttäjä oli tähän jo itsekin vastannut, että ei toimi mutta hän ei ollut pistänyt syytä, että miksi näin käy. Vastaan siis. Se, miksi valmistajan tekemä valmis paketti ei toimi uuden ytimesi kanssa johtuu siitä, että se on käännetty valmistajan itsensä kääntämää yditä varten. Eli joko sitä joka on jakelussa mukana tai sitten uudempaa, jonka myöskin saa apt-repoista.
Yksinkertaisesti sanottuna voisi todeta, ettei ne ole niinkusta yhteensopivat.

Lainaus käyttäjältä: Vililikku
Mitä tuo kernel patch tekee? http://members.optusnet.com.au/ckolivas/kernel/
-Vilkaisin toimittamasi linkin taakse ja tekijän dokumenttien mukaan se sisältää joitakin parannuksia ytimen vasteaikoihin. En tutkinut lähdekoodeja enkä osaa sanoa tarkalleen, että miten tämä on toteutettu. Jokainen käyttäköön omalla vastuullaan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö koodi olisi toimivaa. En osaa sanoa.

Lainaus käyttäjältä: Vililikku
Mutta saako sen kernel 2.6.17 jotenkin "patchattua" 2.6.17.1:ksi. Ei olisi niin paljon ladattavaa jos se pelkkä patch riittäisi.
-Tottahan toki saa. Juuri tätä varten patchit on saatavilla kernel.org:n sivuilla. Pitäkää vain huoli siitä, että käytätte oikeaa patchiä. Tarkemmat ohjeet siitä miten asia toimitetaan löytyy aina jonkin sortin readme -tiedostosta.

Lainaus käyttäjältä: Vililikku
Miten saisin sen Ubunun käynnistys kuvan takaisin kun käänsin 2.6.16.27 kernelin? Siis sen joka tulee Grubin jälkeen.
-Erittäin hyvä kysymys, johon minulla ei ole antaa tyhjentävää vastausta. Itselläni ei ole käytössä tuota Dapperia niin en osaa sanoa mitä se käyttää tuon alkukuvan luomiseen. Jokatapauksessa sitä varten tarvitaan tuki järjestelmän ytimeen. Luulen, että se on jonkin vivun takana. Kuu-ukkeli varmaan auttaa.


6
Ajattelin astua rajan yli ja kääntää kernelin ensimmäistä kertaa elämässäni. Hyvinhän se näillä ohjeilla meni, mutta kun käynnistän koneen ja valitsen GRUBista uuden käännetyn kernelin niin alkuun puskee kymmenkunta tämänkaltaista virhettä:

ERROR: Removing 'generic' device or resource busy
ERROR: Removing 'serverworks' device or resource busy
ERROR: Removing 'via82cxx' device or resource busy

Mistäköhän on kyse? Olenko asentanut kerneliin jotain mitä minulla ei oikeasti ole vai päinvastoin vai ei sinnepäinkään? Lopputulos on kuitenkin nopeampi kuin mitä aiempi. Tai ainakin käynnistyaika on lyhentynyt. Kaikki vaikuttaisi toimivankin ihan ok, joten ei valittamista mutta mitäköhän nuo meinaavat?

Vielä tyhmä kysymys tyhmältä, eli mikä on fiksuin tapa katsoa näin jälkeenpäin, että mitä tuli valittua? Ja jos jotain haluaa muuttaa siitä mitä on tehnyt niin mitenkäs se sitten helpoiten ja meneekö siinä kääntämisessä yhtä jumalattoman kauan?
-Ilmoitukset johtuvat siitä, että olet mielestäni kääntänyt ytimeen jotakin, mitä ei tarvita. Tämä ei ole vaarallisa, suosittelen, että et tee asialle mitään.

7
Laitanpa tämän tähän, kun ei ole mikään tärkeä aihe, kyselen uteliaisuuttani..
-Kysele pois vaan. Niinhän sitä viisastuu. -Toivottavasti.
Vain ääliö nauraa kysyjälle.

Lainaus
Asensin juuri Ubuntun ensimmöistä kertaa ja siihen Firestarter-palomuurin. Koneeni kovalevyt on jaettu melko prikulleen tasan Windows XP:n ja Ubuntun kanssa. Nyt joudun vähän väliä netistä tulevien hyökkäysten (tai mitä ne sitten ovatkaan) kohteksi, mutta Firestarter torjuu ne kyllä. Tietääkö joku kertoa, että johtuuko moinen ahdistelu netissä kulkevista Windows-pöpöistä, jotka yrittävät päästä koneeni kimppuun, vaikka käyttis onkin Linux? Vai pommittaako minua joku ilkeä kräkkeri? Vai missä lie syy?
-Porttien skannaaminen johtuu erinäisistä syistä. Toki kysymyksessä voi olla ilkeä kräkkerikin, mutta epäilen. Yleensä kysymys on virusten tai jodenkin muiden haittaohjelmien tartuttamat tietokoneet. Tälläinen hirvittävä karvainen mörötys tarttuu syystä tai toisesta suojaamattomana olevaan tietokoneeseen ja alkaa sitten ohjelmointinsa mukaisesti etsiä netistä muita haavoittuvia tietokoneita. Siksi skannaus siis.

Näin.

Lainaus
Edit: Kiitos, Vanadium. Tuon sinun linkkisi avulla Firestarterin löysin, :)
-Ollos hyvä vain. Kiva, että pystyin olemaan avuksi.

8

Asensin Guarddogin ja laittelin asetuksia kohdalleen. Sen jälkeen kun koitin käynnistää Enemy Territoryn kone ei pystynyt yhdistämään yhteenkään käynnissä olevaan peliin (tai edes näyttämään niitä). Kokeilin ilman palomuuria ja toimi. Mitä pitäisi sallia Guarddogin asetuksista että pääsisin pelaamaan?
ookke.
Aloitetaanpa katsomalla minkälaisia portteja ET käyttelee. (Loistava peli muuten!)
Löydän heti pari artikkelia, katsotaanpa mitä ne kertoilevat meille.

"Return to Castle Wolfenstein relies on Internet communication via the IP protocol and UDP ports 27950, 27960, 27965 and 27952. These are the ports that the game uses for connection, message of the day, server browsing, and so forth. [Punkbuster also uses those ports.]"
http://www.rtcw.jolt.co.uk/content/faq/enemyterritory_faq.html#ports

Eli kommunikointia ja punk busteria varten on avattava portit: 27950, 27960, 27965 ja 27952, muotona UDP -paketti.

Edelleen myöhemmin on kerrottu, että:
"The above was for RTCW but pretty much the same applies for Enemy Territory, opening UDP 27950, 27951 & 27960 should do it but might have to resort to 27950-27970. You dont need to open TCP"
http://www.rtcw.jolt.co.uk/content/faq/enemyterritory_faq.html#ports

Enemy Territory käyttää ilmeisestikin suurempaa määrää portteja kuin sisarensa: Return to Castle of Wolfestein. Muutetaanpa määrityksemme siis muotoon 27950-27970 muoto: UDP

Tee siis sääntö palomuuriohjelmistoosi, että lähtevä liikenne porteista 27950-27970, muotona UDP-paketti sallitaan. Pitäis vörkkiä. ;)

9
Jahas, nyt on taas ilmeisesti yhtä ja toista epäselvää käyttäjillä. Koitetaanpa vilkaista tätä palomuuriasiaa vielä uudemman kerran. Joskos se alkais sitten taas valottua.

Nythän on niin, että ytimen palomuurin perustoimintoihin kuuluu viestien blokkaaminen, hyväksyminen tai eteenpäin ohjaaminen. Peruskäyttäjän tuskin tarvitsee ohjata viestejä eteenpäin joten en puutu siihen.
Guarddog määrittelee erilaisia alueita, jotka ovat oletuksena internet(WAN)->local ja local->WAN.

Monesti kuulee sanottavan, että local->WAN liikenne voi liikkua estämättömänä. Tämä onkin ehkä nykyisellään aivan toimiva(?) järjestely, mutta jahka Unix/Linux muotoiset haittaohjelmat lisääntyvät kannattanee avoimien ovien politiikkaansa tarkistaa. Itse olen tehnyt niin, että sallin liikenteen paikalliselta koneelta verkkoon seuraavasti:
Portti   muoto   Perustelu
80    TCP   http
53    TCP/UDP   DNS
20   TCP   FTP
21   TCP   FTP
25   TCP   smtp
110   TCP   pop3
123   UDP   time
443   TCP   https

Ulkoapäin minun koneeseeni ei ole tarvista ottaa minkäänlaista yhteyttä, joten se liikenne on estetty kokonaan. Mikäli kuitenkin tarvista olisi määriteltäisiin sellaiset yhteydet sisään tuleviin määritelmiin. Tälläisiä yhteyksiä voisivat olla esimerkisi FTP, SSH tai vaikkapa Samba jako. Huomaa kuitenkin, ettei internetin ylitse tapahtuva liikenne Sambn 139 porttiin ole yleensä mahdollinen vaan se on hoidettava toisin. Tästä voin tarvittaessa selittää toisessa viestiketjussa.

Miten esim. Guarddog eroaa vaikkapa Windowsin ZoneAlarm -palomuurista?
-ZoneAlarm on softapohjainen "fiksu" palomuuri, joka määrittelee ohjelmien pääsyn tai pääsemättömyyden verkkoon. Guarddog määrittelee ainoastaan portin käyttön.
Esim. mikäli windows palomuuri ZA on määritelty päästämään ZileZilla FTP-ohjelma jollekin palvelimelle se ei välttämättä tarkoita sitä, että vaikkapa Explorer voisi tehdä myös niin. Linuxissa KAIKKI FTP-ohjelmat pääsevät verkkoon.

Tästä johtuen esim. vertaisverkko-ohjelmien määritteleminen palomuuriin on hankalaa. Vertaisverkot käyttävät yleensä laajahkoa alaa portteja ja vaativat siksi suuren määrän avoimia portteja toimiakseen. Esimerkkinä DC++
http://www.dslreports.com/faq/9796

Mikäli tietokonetta käytetään vertaisverkkokäytössä näkisin, että voi olla helpointa sallia kaikki liikenne ulospäin.

10
Viimeisen reboot:n voi jättää välistä ja suoraan käynnistää loginmanagerin :)

Sehän on juurikin näin. Tuolta toosapuolelta tahtoo tuo reboot tulla patenttiratkaisuna joka paikkaan.

11
Koska yllättävän moni harrastaja on nähnyt ilmoituksen:
"Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root on unknown-block(0,0)"

Niin minun lienee syytä katsoa peiliin huonojen ohjeiden vuoksi ja käydä koko prosessi tässä läpi oikein kunnolla kohta kohdalta. Käännän nyt ytimen myös itse ja kirjoitan orjallisesti kaikki käskyt mitä annan. Käännän nyt sitten eilen ilmestyneen 2.6.15 -ytimen ihan teitä varten. :)

Käytän nyt kokoonpanona Kubuntu Breezy 5.10 -Linux jakelua. Tällä hetkellä minulla toimii ytimenä valmistajan itsensä kääntämä ja jakelema 2.6.12.4-9-686 eli ProPentium käskykannalle käännetty ydin. Oletuksena jakelussa on käytössä 2.6.12.4-9-383 eli aika paljon vanhemmalle käskykannalle tarkoitettu ydin. Minulla on nVidian ajuri jo asennettuna ja haluan käyttää sitä jatkossakin. Päivitän sen myös samalla.


Aloitetaan:

Käyn hakemassa nVidian sivuilta uusimman ajurin.

su root Pääkäyttäjän tila. Jos jollakulla ei ole sitä aktivoituna niin muistaapi sitten aina käyttää tuota sudo -käskyä sitten edessä.

cd /usr/src/
apt-get update päivitetään apt tietokanta
apt-get install vim make gcc module-init-tools kernel-package initrd-tools build-essential libncurses-dev päivitetään kääntämistyökalut uusimpiin mahdollisiin
wget http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.15.tar.bz2 ladataan uusi, hieno ydin  :-*
tar xvfj linux-2.6.15.tar.bz2 puretaan ydin
ln -s linux-2.6.15 linux tehdään symboolinen linkki sille
cd linux
cp /boot/config-2.6.12-9-686 ./.config haetaan vanhan ytimen config tiedosto. Valmistaja on osannut yleensä tehdä ihan hyvän configin. Niin, ja he tietävät varmasti muutenkin ytimien tekemisestä enemmän kuin minä, joten luotetaan heihin.
make menuconfig Lisäillään tai poistellaan osioita joita ei varmasti tarvita tai varmasti tarvitaan. Minä esimerkiksi määritän malliksi tarkasti oikean suorittimen. Minulla on Athlon, joten vaihdan PentiumPro käskykannan AMD Athlon käskykantaan.
make-kpkg clean puhdistan mahdollisesti aiemmin käännetyn ryönän
make-kpkg -revision=2.6.15+athlon kernel_image käännän ytimen, nimeksi hienosti muutetun suorittimen mukaan athlon

Koneen tehoista riippuen kääntämiseen menee noin tunti. Ehtii siis aika mukavasti käydä kävelyllä nauttimassa raitista ilmaa. Niin minä ainakin teen...  ;)

dpkg -i ../kernel-image-2.6.15_2.6.15+athlon_i386.deb asennetaan juuri tehty deb -paketti
Koska en määrännyt yhtäkään tiedostojärjestelmää käännettäväksi suoraan ytimeen vaan ne ovat kaikki moduuleina tarvitsen varmasti initrd:n, joten teen sen jo samoin tein.
cd /boot
mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.15+athlon 2.6.15
cd grub
vim menu.lst

Lisätään initrd ytimen käynnistämisen yhteyteen. Se onnistuu etsimällä juuri asennetun ytimen kohta:
Lainaus
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.15 root=/dev/hda1 ro quiet splash
Ja lisäämällä sen alle juuri tehty initrd:
initrd      /boot/initrd.img-2.6.15+athlon
reboot

Mikäli aiemmin on asennettu joko nVidian tai ATI:n ajuri, voi nyt hyvinkin käydä niin, ettei järjestelmä käynnistykään X-tilaan.
Tämä koska aiemmin käännetty moduli tuskin pelaa uuden ytimen kanssa.  >:( Käännetään nyt sitten se.

su root pääkäyttäjän tila!
/etc/init.d/kdm stop
Lainaus
Mikäli jollakulla on vielä sellainen ajuri, joka vaatii gcc-3.4:n niin sen saa käyttöönsä näin:
CC=gcc-3.4
export CC

chmod 700 NVIDIA-Linux-x86-1.0-8178-pkg1.run Annetaan tiedostolle suoritusoikeus
./NVIDIA-Linux-x86-1.0-8178-pkg1.run
reboot


Ja näin se käy. Kaikki pitäisi nyt pelata hyvin. Minulla ainakin toimi ja kopioin tekstitiedostoon kaiken mitä jouduin kirjoittamaan. Jos ongelmia on niin tuumataan niitä porukassa. :)

12
No luovuin sitten leikistä ja ajattelin että turha niitä paketteja on koneelle jättää makaamaan joten tyhjensin /usr/src hakemistosta kaiken mitä olin sinne laittanut. No eilen innostuin uudestaan leikkimään kernelin rakentamisen kanssa kun löysin hyvän ohjeen http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=56835&page=1&pp=10. Rakentelin tuon mukaan pari koe vedosta ja hyvin toimii (lukuunottamatta että näyttis alkoi sekoilemaan, nvidian kunnon ajuri enää toiminut mutta se taitaa johtu asetuksista joita tein).
Kannattanee yrittää kääntää moduuli uudelleen. Luullakseni aiemmalle ytimellesi kääntämä moduli ei nyt sitten ole käypänen tämän uuden kanssa. Tämä tehdäksesi seuraa nVidian ohjeita.

Lainaus
Ihmetystä herätti vaan se että /usr/src hakemistossa oli ainakin jossain välissä /patch hakemisto mutta eipä se näy siellä enää olevan. Mihin ko. kansio on kadonnut ja onko se jotenkin tärkeä? En ollut katsonut että mitä kansiossa oli vai oliko siellä ylipäätään mitään. Oletan että se oli tullut kun otin kernelin sourcet apt-getin kanssa.
Tuohon en osaa vastata. Jos olet kansiosi tyhjentänyt rm -r * niin kaikkihan sieltä on todella lähtenyt. Mikäli olet jotain apt-getillä ottanut ja käsin poistanut niin apt-get paketti kannattanee poistattaa ja koittaa sitten ladata uudelleen. En ole joutunut tätä kylläkään koskaan tekemään mutta ehdottaisin näin.
apt-get remove xyz
apt-get install xyz

Lainaus
Kai tämä vielä menee siihen että koko käyttis pitää uusia kun leikin niin ahkerasti tällä...  :D
Enpä usko kyllä. Minusta et ole päässyt varsinaisesti laittamaan solmuun vielä yhtään mitään. Eiköhän se siitä kuitenkin taas ala rullata.

13
Lainaus käyttäjältä: Mikall
Onkohan tuota tiedoston jakoohjelmiin liittyvää portin aukaisua,
mahdollista selvittää yhtään yksinkertaisemmin.
Löytämäni ohjeet ovat olleet englannin kielisiä ja muutenkin menneet vähän yli.

Tottahan toki tätä voi selventää. Selitän ensin taustaa:

Linux -järjestelmissä 2.6.x -sarjan ytimissä (jota Ubuntu ja Kubuntu käyttävät) on itsessään jo palomuuri. Linux "palomuuri" ohjelmistot konfiguroivat siis tätä integroitua palomuuria. Näytän esimerkkinä pätkän siitä miten avataan esimerkiksi portti saapuvalle ftp-liikenteelle.

Koodia: [Valitse]
# Sallitaan palaava liikenne sisältä päin muodostetuista yhteyksistä
$IPTABLES -A INPUT -i eth0 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

# FTP udp, tcp portti 21, sallitaan saapuva liikenne
$IPTABLES -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 21 -j ACCEPT
$IPTABLES -A INPUT -i eth0 -p udp --dport 21 -j ACCEPT

Tuollainen toteutus vaatii siis scriptin, joka ajetaan jokaisen kerran järjestelmän käynnistyessä. Näin se periaatteessa menee... ;) Mutta ei hätiä tähän on oikotiekin. Mikäli Linux -järjestelmään on asennettu graafinen työpöytä voi siihen asentaa jo aiemmin mainitseman kaltaisen konfigurointi -ohjelman. KDE:lle suosittelen Guarddog- ja Gnomelle Firestarter palomuuriohjelmistoa.

Käytän itse Kubuntua mutta uskon, että myös Ubuntuun on tarjolla suoraan deb -paketti. Jostain syystä pakettia ei suoraan tarjota "normaaleissa" pakettilähteissä vaan lähde on lisättävä listaan. Tai itseasiassa se on kyllä listalla mutta se on kommentoitu. Lainaan hieman:

Koodia: [Valitse]
So if you enable the "universe" and "multiverse" repositories in your /etc/apt/sources.list file on an Ubuntu system you immediately see everything that you would find in Sid, and most anything else in deb format too, in one shot.
[url]http://interviews.slashdot.org/article.pl?sid=05/04/04/1859255&mode=nocomment&tid=90&tid=163&tid=160&tid=11[/url]

Käyn nyt läpi tuon Guarddog:in asentamisen, tässä ohjeessa oletetaan nyt, että pääkäyttäjän tili on olemassa.
Koodia: [Valitse]
su root
cd /etc/apt
vim sources.list

Ota pois kommenttimerkit näiltä kahdelta riviltä:
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe
deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe
Tallenna muutkoset ja poistu

apt-get update
apt-get install guarddog
Järjestelmään on nyt asennetty Guarddog palomuuri. apt-get install guarddog -komennon korvaamalla komennolla apt-get install firestarter olisi asennettu Gnomelle tarkoitettu Firestarter.
Nyt pitäisi aikanaan ilmestyä ikoni järjestelmä -kansioon. Miköli näin ei heti käy aja suorita guarddog pääkäyttäjänä niin pääset konfiguroimaan palomuuria.

Näin helposti.

-Mika

14
Ubuntu tietokoneissa / Re: Alhainen virkistystaajuus
« : 10.08.05 - klo:15.45 »
http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl
Vaikuttaa kykenevän määrittämään tiloja monitorille. Ainakin sain vähän asian paranemaan. Tarkastelen asiaa edelleen ja ilmoitan jos jotain mullistavaa tapahtuu.

15
Ubuntu tietokoneissa / Re: Alhainen virkistystaajuus
« : 10.08.05 - klo:15.22 »
Asensin tuossa hiljan nVidian näytönohjainajurit Kubuntuun. Ajurit toimivat nyt hienosti mutta minulla on edelleen ongelmia näytön konfiguroinnin kanssa. Jostain kumman syystä 1024*768 tilassa saan vain 75Hz:ä virkistystaajuudeksi. Tilassa 1280*1024 vain 60Hz vaikka niiden pitäisi molemmissa tapauksissa olla 85Hz

/etc/X11/xorg.conf, osion monitor sisältö:
Koodia: [Valitse]
Section  "Monitor"
    Indentifier    "Generic Monitor"
    Option         "DPMS"
    HorizSync     30-97
    VertRefresh  50-180
EndSection

Mikä piiputtanoon? Mandrivaa käyttäessäni minulla ei vastaavaa ongelmaa ollut. En tajunnut silloin katosoa configin sisältöä. Käsin konfaaminen on enemmän tai vähemmän sitä itseään aina.

16
Olen noita ytimiä kääntänyt Debianille eräänkin kappaleen niin voisin sanasen asiasta vaikka sanoakin.
Ohjeet ovat luonnollisesti minun Debian -osaamisen pohjalta, mutta täysin Debian pohjaisena Kubuntu/Ubuntuun niitä voinee soveltaa suoraan. Ohjeet on kirjoitettu pääkäyttäjän tilassa tehtäviksi!

Missio:
Halutaan kääntää jakeluun uusi ydin. Kysymys voi olla vaikkapa jonkin tuen lisäämisestä tai Linuxin ytimen virittämisestä huipputehoihin juuri omalle koneelle.

1. Asennetaan hieman tarvittavia työkaluja:
apt-get update Päivitetään tiedot uusista paketeista
apt-get install vim make gcc module-init-tools kernel-package build-essential libncurses-dev Asennetaan kääntämiseen tarvittavia työkaluja. vim on itseasiassa vain tekstieditori mutta tarpeellinen silti. Mutta ei tosiaan pakollinen, eikä liity ytimen kääntämiseen.

2. Haetaan ydin:
Esimerkissäni käytän nyt kernel.org:n Vanilla ydintä. Tarkoitan siis ydintä, jota ei ole muunneltu mitenkään.
Tätä kirjoittaessani uusin ydin on 2.6.12.4
cd /usr/src/
wget http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.12.4.tar.bz2

3. Puretaan ydin ja tehdään symbolinen linkki sille
tar xvfj linux-2.6.12.4.tar.bz2 Puretaan paketti
ln -s linux-2.6.12.4 linux Tehdään symbolinen linkki

4. Konfiguroidaan ydin ja käännetään se asennuspaketiksi
cd linux
make menuconfig Konfigurointi. Tiedä mitä teet!
make-kpkg clean Puhdistetaan mahdollisesti käännetty roina
make-kpkg –revision=2.6.12.4+xxxxxx kernel_image Määritellään nimi asennuspaketille ja aloitetaan kääntäminen. Tämä on pitkällinen prosessi riippuen paljon valituista moduuleista ja sisään rakennetuista tuista kuten myös luonnollisesti suorittimen tehosta. Aikaa menee puolesta tunnista useisiin tunteihin.
dpkg –i ../kernel-image-2.6.12.4+xxxxxx.deb Asennetaan luotu ydin

Uusi ydin on nyt käännetty ja asennettu. Vielä voi olla, että joudutaan tekemään initrd. Palaan tarvittaessa tähän asiaan myöhemmin. Mikäli initrd tarvitaan mutta se uupuu ilmenee se kernel panic:na. Tosin kernel panic voi johtua muustakin syystä. Tässä tapauksessa palaa käyttämään vanhaa ydintä ja korjaa vika.

Toivottavasti muistin kaiken. Katson jos vaikka kääntäisin juuri tuon uuden ytimen tänä iltana omia ohjeitani noudattaen niin saan korjattua ne heti.


Lisätty 19.08.2005

INITRD
Elikkäs käänsin itselleni pari päivää sitten tuon 2.6.11.4 -ytimen ja hyvin pelasi. Inird piti myös minun tehä, joten lisäänpä sen nyt sitten tähän ohjeeseen. Aivan kuten sitä on selvästi kaipailtukin.

cd /boot
mkinitrd –o initrd.img-2.6.11.4+xxx 2.6.11.4
cd grup
vim menu.lst

Etsitään oikean ytimen merkintä ja lisätään kernel -merkinnän alle:
initrd initrd.img-2.6.11.4+xxx

Tallennetaan ja käynnistetään uudelleen.
Noin.


Lisätty 03.01.2006
Täällä on nyt ollut epäselvyyksiä tuon kääntämisen kanssa esimerkiksi ATI:n ja nVidian ajureissa. Kyllä ne pitää tosiaan kääntää moduliksi uudelleen mikäli kääntää uuden ytimen. Sehän ei kylläkään ole ollenkaan vaikeaa ja samallahan nuo päivittyvät uusimpaan versioon nekin. :)


Lisätty 01.04.2007
Käänsin itselleni juuri uuden 2.6.20.4 ytimen Debian Etch -vrd koneeseeni.
Alla täsmälleen kaikki mitä kirjoitin. Koska Ubuntu/Kubuntu on Debian pohjainen järjestelmä pitäisi kääntäminen myös ko jakelulle onnistua ohetta käyttämällä. Itselläni on tietysti olemassa tuo kääntämäni deb-paketti ja senkin minulta halutessaan saa, mutta kannattaa muistaa, että se on tehty niinkin erikoiselle kokoonpanolle kuin VIA Epia V10000, VIA C3 Nehemiah, ja näille ydin on myös ennen käännöstä optoimoitu.

Koodia: [Valitse]
apt-get install vim make gcc module-init-tools kernel-package build-essential libncurses-dev initrd-tools
cd /usr/src
wget http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.20.4.tar.bz2
tar -jxvf linux-2.6.20.4.tar.bz2
ln -s linux-2.6.20.4.tar.bz2 linux
cd linux
cp /boot/config-2.6.18-4-686 .config
make menuconfig
make-kpkg –revision=2.6.12.4+vdr kernel_image
dpkg -i ../linux-image-2.6.20.4_2.6.20.4+vdr_i386.deb
cd /boot
mkinitrd -o initrd.img-2.6.20.4+vdr 2.6.20.4
cd grup
vim menu.lst

Koodia: [Valitse]
title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.20.4
root            (hd0,0)
kernel          /vmlinuz-2.6.20.4 root=/dev/hda2 ro
initrd          /initrd.img-2.6.20.4+vdr
savedefault

Koodia: [Valitse]
Last login: Sun Apr  1 10:17:13 2007 from 192.168.0.5
Linux VDR 2.6.20.4 #1 SMP Sat Mar 31 21:45:57 EEST 2007 i686

The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
VDR:~# uname -r
2.6.20.4


Taustaa
Kernel = käyttöjärjestelmän ydin on se osa järjestelmää, joka pitää sisällään mitä milloinkin ajetaan ja miten muistia hallitaan. Riippuen ytimen mallista se voi sisältää jopa piirtorutiineja (kuten. Windows XP ja vanhemmat ytimet) Yleisesti ottaen tavallisella käyttäjällä ei pitäisi olla mitään tarvista kääntää uutta ydintä. Joskus se on kuitenkin tarpeellista mikäli valmiiksi käännetty versio ei sisällä niitä ajureita joita kohdejärjestelmä tarvitsee tai jos ydin hoitaa jotakin suppeaa asiaa.

Esimerkkejä:
Varsinkin monet edulliset ADSL -modeemit ovat Linux pohjaisia. Niissä ydin hoitaa esimerkiksi palomuurin virkaa (2.6.x sarjan ytimissähän palomuuri on käännettävissä suoraan ytimeen.) Näissä tehtävissä on luonnollisesti viisasta karsia ytimeltä turhia ominaisuuksia pois. Suorituskyvyn nostamiseksi ja muistin määrän minimoimiseksi.

Erikoistuneessa kotikäytössä Linux -järjestelmä voi esimerkiksi pyörittää digitaaliviritintä. Luonnollista on, ettei kaikille virittimille ole välttämättä käännetty tukea ytimeen jo valmiiksi. Voipa olla jopa niin, ettei koko tukea ole virallisessa kernel.org:n vanilla ytimessä ensinkään. Tällöin ytimen muotoa on muokattava (patch) ja uusi muokattu ydin käännettävä järjestelmän käyttöön.

Sivuja: [1]